Hore

Zoner PhotoStudio 12 - II. časť - Správca

Modul Správca je určený pre organizovanie fotografií, ich získavanie, triedenie, vyhľadávanie, kopírovanie, presúvanie... Je to centrum správy fotoarchívu, z ktorého sa vyvolávajú moduly pre úpravu a publikovanie fotografií.

 

Program PhotoStudio od spoločnosti Zoner už roky používa s plnou spokojnosťou mnoho užívateľov. Prechádzajú z jednej verzie na druhú, tak ako vychádzajú. Všetkým týmto užívateľom odporúčam, aby si dobre preštudovali novinky v tejto verzii, je ich veľa a môžu výrazne ovplyvniť komfort práce s fotografiami.

 

Mňa k tomu donútilo toto predstavenie programu, inak by som si asi nevšimol, koľko nových nápadov vývojári do programu zapracovali.

Modul Správca doznal niekoľko významných úprav, ktoré zlepšujú jeho funkčnosť, vzhľad a urýchľujú prácu. Ak fotografujete do formátu JPG, bude spolu s modulom Editor, vaším najčastejším pracovným nástrojom.

 

 

Skôr ako sa pustíte do práce

 

Zoner PS 12 má zabudovanú správu farieb. Nastavenie nájdete v záložke Nastavení/Možnosti/Správa barev.  Začiatočníkom odporúčam nič neprestavovať. Podmienkou plného využitia správy farieb je použitie kvalitného monitora a aj jeho kalibrácia.

 

Skôr ako sa pustíte do využívania tohto programu je vhodné, aby ste si prešli nastavenia programu, kde si môžete prispôsobiť vzhľad a funkčnosť programu podľa svojich potrieb, vrátane nastavenia menu, klávesových skratiek, panelu nástrojov, integrácie s Windows a pod.

 

Skôr ako sa pustíte do práce, prejdite si nastavenia programu.

 

 

Získavanie obrázkov

 

Zaujimavá je možnosť získavania obrázkov s rôznych zdrojov. Z fotoaparátu alebo zo skenera je to samozrejmé, ale vhod príde aj import fotografií z webovej stránky, PDF, dokumentu Office, zo schránky alebo zosnímaním obrazovky.

Pri získavaní fotografií z fotoaparátu (pamäťovej karty, USB disku) je možné vložiť do každej fotografie autora a copyright.

 

 

Organizovanie obrázkov

 

Väčšina fotografov organizuje svoje fotografie pomocou podadresárovej štruktúry. Prezeranie obsahu disku v tomto režime je u ZPS12 označované ako strom. Fotografie je ale možné organizovať aj inak, napr. v Albumoch, HTML albumoch a na CD.

 

Zaujímavé sú hlavne Albumy, do ktorých úžívateľ vyberá fotografie podľa určitého kritéria (nap. všetky makrá). Albumy neobsahujú skutočné fotografie, ale len ich aliasy, fotografie fyzicky zostávajú vo svojich adresároch. Určitým nedostatkom je to, že nie je možné vytvárať tzv. chytré albumy, ktoré by automaticky sústreďovali fotografie na základe…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MarianG
2010-01-18 14:14:50
ZPS 12 sa predava vo verzii Home a Proffesional. Kde sa daju najst rozdiely medzi nimi. Ani na webe slovenskeho zoneru som ziadne taketo informacie nenasiel. Vopred vdaka.
 
staleusmiaty
2010-01-18 14:17:59
príspevok od: MarianG
ZPS 12 sa predava vo verzii Home a Proffesional. Kde sa daju najst rozdiely medzi nimi. Ani na webe slovenskeho zoneru som ziadne taketo informacie nenasiel. Vopred vdaka.
http://www.zoner.cz/photo-studio/ostatni-edice-programu.asp
 
Jubi
2010-01-18 21:56:38
Ahojte. Prosim Vas, Zoner 11-ka tiez obsahuje Spravcu? Vopred dik.
 
staleusmiaty
2010-01-18 22:13:30
príspevok od: Jubi
Ahojte. Prosim Vas, Zoner 11-ka tiez obsahuje Spravcu? Vopred dik.
Samozrejme.
 
biopeter
2010-01-19 20:53:39
Bolo by možné urobiť kurz pre začiatočníkov ZPS12 na Slovensku - BA? Našiel som len kurzy IDIF v Prahe a Brne...
Kúpil som si ZPS12 a hodil by sa mi kurz. Možno nás je viacej...
Vdaka za odpoved
 
Jerry C.
2010-01-20 01:01:39
nebude k tomuto programu aj nejaký slovenský návod ?
nebaví ma robiť všetko metódou pokus - omyl !
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-01-20 07:19:46
Program obsahuje napovedu.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-01-20 09:13:56
V stredu na akcii Čajíček so Zonerom bude predvádzanie programu, môžeš sa pýtať primo zástupcu Zoneru, na čokoľvek chceš.
 
biopeter
2010-01-20 10:01:58
príspevok od: Karol Srnec
V stredu na akcii Čajíček so Zonerom bude predvádzanie programu, môžeš sa pýtať primo zástupcu Zoneru, na čokoľvek chceš.
Prosím môžeš sa spýtať namiesto mňa? Len tak dobehnúť z KE na čajíček je dosť daleko. Vdaka
 
olike
2010-01-20 13:43:57
Mam profesional verziu,perfektny program,mozem len odporucat
 
seifi
2010-01-20 20:31:16
príspevok od: Karol Srnec
V stredu na akcii Čajíček so Zonerom bude predvádzanie programu, môžeš sa pýtať primo zástupcu Zoneru, na čokoľvek chceš.
Myslím si, že záujemcov by bolo viac. Pravda, hodilo by sa celodenné školenie, aby bol priestor aj pre raw.
 
Jerry C.
2010-01-20 22:41:26
príspevok od: Karol Srnec
Program obsahuje napovedu.
Dobrá rada,bohužiaľ som z Brezna ,asi to nestihnem /che-che/.
Aspoň jedna začiatočnícka otázka - keď napríklad v Editore chcem niečo urobiť /v časti Upraviť/ s fotkou - teda napr.odstrániť červené oči a vyberiem na ľavej strane príslušný symbol - začne sa mi miesto kurzoru myši pohybovať tento symbol.Keď však prácu dokončím - neviem to vrátiť späť,teda zrušiť ten symbol .Dokonca aj po vypnutí a zapnutí programu sa opäť miesto šípky myši po obrazovke pohybuje symbol nástroja na odstránenie červených očí.Takto je to samozrejme so všetkými nástrojmi.Ako sa teda dostať späť,ako to zrušiť ?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-01-20 22:51:53
Odporucam stranky podpory, ci uz forum alebo priamo Zoner.
http://www.zoner.sk/podpora/
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia