Hore

Ako nastaviť HDR v PC a ZPS X

Na úpravu fotiek v HDR potrebujete samozrejme zariadenie podporujúce HDR zobrazenie. Bez správneho nastavenia to ale tiež nepôjde. Pozrite sa, ako si nastaviť HDR v monitore alebo notebooku a následne v Zoner Photo Studiu X.

Najskôr je potrebné zistiť, či váš monitor podporuje HDR. To zistíte obvykle v jeho popise už počas nákupu. Pokiaľ ste zistili, že vaša obrazovka HDR nepodporuje a máte v pláne nákup nového zariadenia, máme pre vás tipy, ako si dobrý HDR monitor či notebook vybrať.

Nastavenie monito

Keď vieme, že náš monitor HDR podporuje, prejdeme na povolenie na samotnom monitore. Výrobcovia totiž občas HDR na monitore defaultne nezapínajú. Ak sa váš monitor bude tváriť, že HDR nevie, skontrolujte v menu Obrazovky, či je funkcia zapnutá.

Každý výrobca používa trochu inú terminológiu, preto tu nenájdete úplne presný postup. Ale ak budete v nastavení obrazovky hľadať tie tri kúzelné písmenká HDR, určite budete úspešní.

Povolenie a nastavenie vo Windows

Teraz prichádza na rad povolenie vo Windows. Otvoríme si Systémové nastavenie vo Windows a zvolíme Systém a Obrazovka. Tu pod Farba a jas vidíte HDR. Po rozkliknutí sa dozviete, aké možnosti obrazovky sú pre HDR podporované.


Povolenie pre HDR nájdete v nastavení Windows, pod Systém a Obrazovka.

V tomto prípade vidíte, že Používať HDR je Podporované. Hneď pod touto voľbou si zapnite Používať HDR.


Ak je používanie HDR podporované, zapneme si možnosť Používať HDR.

Môže sa stať, že na notebooku nie je možné pri displeji HDR zapnúť, hoci je podporované. Prečo? Táto situácia nastáva najmä pri prevádzke iba na batérii, a to pretože býva v predvolenom nastavení zapnutá úspora energie. Prednastavením Možnosti pre batériu na Optimalizovať pre kvalitu obrazu ju vypnete a umožníte HDR aj pri prevádzke na batériu.


Zapnite si Optimalizovať pre kvalitu obrazu.

To isté je potrebné vykonať aj v nastavení nižšie u Prehrávanie videa. Tu tiež zvoľte Optimalizovať pre kvalitu videa.


V nastavení Prehrávanie videa si nastavte Optimalizovať pre kvalitu videa.

Aby bol dojem z HDR čo najlepší, je často potrebné vyladiť ešte ďalšie nastavenia v systéme aj na monitore. Skontrolujte si, že nemáte zapnuté nočné osvetlenie. Ďalej vypnite adaptívny jas obrazovky, aby sa nemenil „na základe viditeľnej bielej plochy“.

V prípade samostatného monitora tiež skontrolujte, či v menu obrazovky nájdete adaptívny jas, položku nazvanú Adaptive brightness alebo obdobne. Tá môže dojem z HDR tiež negatívne ovplyvniť. Opäť platí, že každý výrobca môže mať podobné „vylepšenie“ schované niekde inde, a pokiaľ ho má, robí to predovšetkým z dôvodu energetických úspor.

Niektorí výrobcovia toto adaptívne osvetlenie nechávajú zapnuté trvalo a podľa jeho sily sa monitor na úpravu HDR fotiek hodí alebo nie. Viac na túto tému sa dočítate v našom článku o výbere hardware.

Kalibrácia monitora

Ešte než si HDR nastavíte, odporúčame kalibrovať monitor. Na tieto účely ponúka Microsoft store na stiahnutie zadarmo aplikáciu Windows HDR Calibration. Odkazuje vás na ňu nastavenie Windows a vyhľadať ju možno aj cez pole Hľadať alebo priamo v store (ponuka aplikácií pre váš počítač). S jej pomocou si HDR monitor správne skalibrujete.


Aplikáciu Windows HDR Calibration si môžete zadarmo stiahnuť v Microsoft store.

Celá základná kalibrácia je veľmi jednoduchá a intuitívna – nasledujte inštrukcie na obrazovke a posúvajte jazdcov tak, aby boli farebné obrazce nerozpoznateľné od zvyšku obrazovky. V poslednom kroku pri nastavení sýtosti farieb sa riaďte svojim citom, prípadne jednoducho nechajte východiskový stav.

Nastavenie pomeru SDR a HDR

Keď máme všetko povolené a monitor skalibrovaný, prejdeme na nastavenie správneho pomeru SDR a HDR. Asi máte stále otvorené nastavenie pre Obrazovku. Pokiaľ nie, do Nastavenie obrazovky sa dostanete cez voľbu pravého tlačidla myši na ploche obrazovky.

Ak máte dva monitory, kliknite na ten, ktorý máte v HDR, a rozkliknite si Používať HDR, ktoré sme si už zapli.


Ak máte pripojené dva monitory, kliknite na ten, ktorý podporuje HDR.

V časti Jas obsahu v SDR tiahlom rozhodujeme o tom, aká časť jasu bude vyhradená pre HDR. Rozsah jasov chceme nastaviť tak, aby nebol obsah v SDR pre prácu na počítači príliš tmavý.

Pokiaľ pracujete na notebooku, toto tiahlo nebude s jasom robiť nič. Naopak si rezervu vyhradenú pre HDR nastavíte fyzickým jasom monitora napríklad pomocou tlačidiel. Čím vyšší bežný jas, tým menšia rezerva pre HDR.


V sekcii Jas obsahu v SDR tiahlom upravíte, aká časť jasu bude vyhradená pre HDR.

Nastavenie HDR v Zoner Photo Studio X

Mieru jasu, ktorý dosiahnete vo vysokom dynamickom rozsahu, uvidíte v Zoner Photo Studiu X pod Histogramom. Fotku si otvoríte v module Vyvolať a v sekcii Farebný štýl zvoľte HDR. Histogram sa teraz rozdelil na dve časti, kde pracuje s SDR aj HDR zobrazením. HDR časť ukazuje, akú rezervu (biela linka) pre jas pri fotografii v HDR vaše súčasné nastavenia monitora a jeho výkon umožňujú.


Takto vyzerá Histogram rozdelený na 2 sekcie s čiastočne červenou linkou.

Časť bielej linky môže byť sfarbená na červeno. To vám ukazuje, koľko jasu dostupného v dátach pre HDR na vašom zariadení nezobrazíte. Čo s tým? Buď sa zmierite s tým, že tieto obrazové dáta budú orezané, alebo znížite jas v HDR časti fotky. Alebo si kúpite lepší HDR monitor.

Kliknutím na ikonku slniečka pri Histograme si zobrazíte prepaly. Farebná škála prepalov (od modrej po červenú) je viditeľná na základe schopnosti zobrazenia monitora (hodnoty EV).

Aby ste videli, ako vníma bielu farbu SDR aj HDR monitor, odporúčame upraviť si pozadie za fotkami na bielu farbu. V ZPS si otvorte Možnosti (Ctrl+M)Vzhľad a pri Farbe pozadia obrázku vyberte Vlastné a vedľa zvoľte bielu farbu. Zmenu uložíte voľbou Použiť.


Pre lepšie porovnanie si nastavte v ZPS X biele pozadie. To nastavíte v Možnosti, sekcia Vzhľad a Farba pozadia obrázku.

Na záver ešte môžete upraviť nastavenie vyváženia SDR a HDR vo Windows, aby ste dosiahli lepšiu rovnováhu medzi bežným jasom (v prostredí ZPS X) a upravovanou fotkou v HDR.

Pri súčasných monitoroch vždy budete hľadať kompromis medzi dostatočne jasným obrazom (pre bežné použitie) a prijateľnou rezervou pre HDR svetlá. Môžete si všimnúť, že keď sa nám v HDR fotke zobrazuje intenzívnejšia biela, pozadie okolo fotky sa zdá šedé. To preto, že pre predvolenú bielu nie je vyhradené viac jasu.

Pre nastavenie zobrazenia HDR fotiek v náhľade využijete ikonku HDR, ktorá sa nachádza uprostred v hornej lište, hneď vedľa Rýchleho náhľadu.


Ikonku pre nastavenie zobrazenia HDR nájdete v hornej prostrednej lište.

Tu je ako predvolené nastavenie Zobraziť Automaticky, čo vám Automaticky zobrazí HDR, ak vaša fotka v HDR je. Pokiaľ nie je, zobrazí sa vám SDR. Nastavenie Orezanie jasu je tiež Automaticky a rozsah HDR je v predvolenom nastavení Podľa monitora. Pokiaľ máte fotku upravenú v HDR aj SDR a chcete sa pozrieť na tú SDR, prepnite si režim zobrazenia na Vynútiť SDR.


Pre zobrazenie fotografie v režime SDR prepnite režim zobrazenia na Vynútiť SDR.

Keď už viete, ako nastaviť váš počítač aj ZPS X, vrhnite sa do úprav. A pokiaľ Zoner Photo Studio X ešte nemáte, stiahnite si ho na 7 dní zadarmo s plnou podporou všetkých funkcií.

Zdroj: Milujemefotografii.cz

Autor: Vanda Vyoralová

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované