Hore

Čo s RAWom? Určite Vyvolať!

Či už fotíte do RAW alebo JPG, nejaká tá úprava fotkám vždy pomôže. V tomto článku sa pozrieme na základné úpravy v module Vyvolať. Tiež vám ukážeme pár vychytávok, ktoré vám upravovanie urýchli.

Modul Vyvolať v Zoner Photo Studiu X je primárne určený na nedeštruktívne úpravy. Teda štýlu práce, kedy nastavíte všetky parametre úprav a potom fotky exportujete do nových súborov. Pôvodné súbory zostávajú bez zmeny. Oceníte to ale nielen pri úprave RAW fotiek. Tieto úpravy prevediete rovnako aj na JPG a ďalšie iné formáty.


Prepnite do modulu Vyvolať.

Upravujte parametre postupne

Nie náhodou sú posuvníky jednotlivých úprav zoradené tak, ako sú zoradené. Najdôležitejšie je začať Expozíciou a Vyrovnaním bielej. Ak totiž upravíte farby a až nakoniec riešite Vyrovnanie bielej, farby sa vám rozhodia a môžete začať znova. Rovnako je tomu s Expozíciou vo vzťahu k ostatným nástrojom.


Začnite Vyrovnaním bielej a Expozíciou.

Kopírovaním a vložením úprav ušetríte čas

Ak máte viac fotiek z jednej série, ktoré potrebujú rovnakú úpravu, ušetríte veľa času skopírovaním a vložením úprav. Bolo by totiž zbytočne zdĺhavé nastavovať všetky úpravy u každej fotky znova.

Odporúčame upraviť jednu vzorovú fotku a potom skopírovať úpravy (Ctrl + C). Vyskočí vám okno, kde si prípadne zvolíte, či má program skopírovať všetky úpravy, alebo len niektoré z nich. Potom označíte všetky ostatné fotky vo filmovom páse a úpravy na ne použijete (Ctrl + V).


Skopírujte úpravy.

Používajte presety

Ďalšou funkciou, ktorá vám uľahčí prácu, sú Presety. Vaše úpravy si totiž môžete nielen skopírovať, ale aj uložiť na neskôr. Stačí kliknúť na Presety a ikonu + Vytvoriť preset (Ctrl + T).


Vytvorte preset.

Preset potom pomenujte a vyberte, do akej zložky sa má uložiť. Následne vyberiete úpravy, ktoré má obsahovať. Nabudúce stačí pri úprave len kliknúť na názov presetu a hneď sa vám aplikujú všetky úpravy.


Pomenujte a uložte preset.

Nezabudnite na export

Celý čas pracujete nedeštruktívne. Takže úpravy sa len ukladajú do zvláštnych súborov a fotky zostávajú neprepísané. Úpravy vidíte len v ZPS, inde nie. Aby ste mohli fotky niekam publikovať, tlačiť alebo ich poslať zákazníkom, uložte ich. Označte teda fotky a kliknite na Export. Vyberte umiestnenie a kvalitu fotiek, uložte a máte hotovo.


Na konci úprav fotky exportujte.

Ide to aj deštruktívne

Môže nastať situácia, kedy vám nedeštruktívna úprava nevyhovuje. Napríklad keď potrebujete rýchlo urobiť drobnú retuš alebo malú úpravu a nechce sa vám riešiť export. Chcete fotku jednoducho prepísať, bez ďalšieho klikania a výberu veľkosti fotky pri exporte ... V takom prípade zapnite voľbu Ukladať deštruktívne. Ikona Exportu sa zmení na ikonu Uložiť a po úprave fotku len uložíte. Len myslite na to, že prepíšete originál a zmeny už nepôjdu vrátiť späť.


Niekedy sa môže hodiť aj deštruktívna úprava.

Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo a vyskúšajte úpravu v module Vyvolať.

Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované