Hore

Kto chytá v žite

,,Uprostred poľa som si všimol strom, ktorý má veľmi zaujímavú symetrickú korunu a navyše stojí osamotene, ideálny kandidát na fotografiu typu "samotár"."

Časté pracovné cesty medzi Trnavou a Modrou ma vedú po malebnej ceste pod úbočiami Malých Karpát. Často sa kochám krásnymi výhľadmi, veľakrát s myšlienkou na fotografovanie daných prírodných skvostov. Pri jednej takejto ceste som si uprostred poľa všimol strom, ktorý má veľmi zaujímavú symetrickú korunu, navyše stojí osamotene. Ideálny kandidát na fotografiu typu "samotár". Hneď, ako som si strom všimol, som sa pri ňom zastavil a síce bez fotoaparátu, rozhodol som sa trocha si ho obzrieť a posúdiť fotografický potenciál tejto lokality. Na "pracovné" fotografie som použil fotoaparát na mobile, ktorý veľmi často používam na zachytávanie potenciálnych lokalít a subjektov s úmyslom neskôr sa vrátiť s celou fotografickou výbavou.

V čase "objavenia" lokality bola jar, na poliach okolo stromu bolo vysiate a už aj mierne vyrastené obilie. Hneď mi bolo jasné, že správny čas na fotografovanie bude tesne pred dozretím alebo pred žatvou obilia.

Fotografiu a uhol pohľadu som mal vďaka predchádzajúcim návštevám v hlave už vopred premyslenú, a tak z pohľadu kompozície nebolo potrebné riešiť žiadne zásadné veci. Pôvodný plán bol fotografovať pri zapadajúcom slnku, ktoré by scéne dalo príjemné teplé hrejivé tóny a oku lahodiaci nádych letných dní. V daný deň však počasie bolo hocijaké, len nie príjemné letné. Celý deň pofukoval vietor a oblohou sa prevaľovali ťažké  nízke búrkové mraky, z ktorých navyše aj často pršalo. Mal som teda dve možnosti - buď sa zbaliť a vrátiť sa, keď bude počasie a svetlo priaznivé, alebo pracovať so svetlom a podmienkami, ktoré boli k dispozícií. Zvolil som druhú možnosť a ako sa ukázalo na výslednej fotografii, bola celkom správna.

Fotografiu som sa rozhodol poňať jednoducho, s minimom prvkov v kompozícií. Komponoval som (u mňa tradične) na výšku, aby som vo fotografii vytvoril dostatočnú hĺbku a priestor. Elementov vo fotografii je relatívne málo, kompozícia je jednoduchá. Ťaží zo silných grafických prvkov (obilie v pohybe, strom na horizonte) a obmedzenej farebnej palety. Fotografovaním na ohnisku 17mm som docielil "deformáciu" objektov na fotke v tom zmysle, že steblá obilia v popredí sú dominantné a pôsobia väčšie ako v skutočnosti a strom na horizonte, napriek tomu, že som bol ku nemu relatívne blízko, je posunutý dozadu. Búrkové mraky úplne zakrývali slnko, a tak fotografia neobsahuje priame svetlo, len difúzne, ktoré malo navyše chladný tón, výrazne umocnený charakteristikami použitého filmu. Napriek nízkemu kontrastu bol expozičný rozsah medzi popredím a oblohou mimo schopností filmu, preto bolo nutné použiť prechodový filter.

A v čom je príbeh tejto fotografie zaujímavý?

Fotograficky zaujímavé lokality nemusia byť nevyhnutne ďaleké exotické destinácie, často sú to miesta, okolo ktorých chodíme denne, treba mať…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Marcel Rebro
2010-07-02 09:17:05
Dobry pribeh so zaujimavym vysledkom. Najma bod 3 (improvizacia) je mojmu telu blizky ;-)

Viem si motiv predstavit aj v IR prevedeni ...
 
maRmaRko
2010-07-02 10:49:17
Karol, tá posledná úprava je vymakaná... !! Aj ten rám, všetko.. super !
 
duroslav
2010-07-02 11:19:04
Mne sa zase na akvarelovej úprave nepáči že strom je celý čierny, skoro bez detailov.
 
tadzesi
2010-07-02 12:48:33
Chvalim, zacal som citat s predsudkami. Ten water color + vytlacene na platno si viem predtavit, moze to vizerat posobivo.
 
Urgy
2010-07-02 13:20:46
perfektná fotka aj úpravy...
 
Daor32
2010-07-02 18:38:26
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=16223 moja verzia nazvu z minulosti :-)
 
zuzuliena
externý redaktor 2010-07-04 08:55:48
fajny pribeh, c. 3 je pre mna naj.
 
pathy
2010-07-05 01:27:52
nieco podobne som bol fotit aj ja pred 2 tyzdnami...uz sa neviem dockat az zitko dozreje do zlatova :-)
 
Nico 1
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované