Hore

Malá fotka, tiež fotka

Malá fotka, taktiež fotka. Fotku v rámčeku môžete meniť aj každý týždeň, z fotiek môžete vytvárať zátišia. S blížiacimi sa Vianocami sa fotografia dostáva do pozornosti ako pekný personalizovaný darček. Alebo, čo takto darovať rovno tlačiareň?

Fotografia v tlačenej podobe je vrcholom snaženia fotografa, finálnou bodkou za celým procesom vzdelávania sa a praktizovania. Kým je fotografia v počítači alebo mobile, je to stále len niečo nehmotné.

Kvalitná veľkoformátová tlač je drahá. Nie každý má pre ňu využitie alebo zatiaľ nie je tak dobrý fotograf, aby jeho fotografie obstáli vo výstavnom formáte. Riešením je zvoliť menší formát. V minulosti, keď sa ešte fotografovalo na film, bolo štandardom, že ste nafotili film a nechali všetky fotografie vyvolať vo formáte 9x13 alebo 10x15 cm. To by nás dnes vyšlo pekne draho, nechať si vytlačiť všetky fotografie, čo máme na karte. A je to aj úplne zbytočné.

Digitalizácia nám umožnila mať celý proces pod kontrolou, zlé fotky vymazať, dobré si nechať, najlepšie publikovať alebo si vytlačiť.

Formát 10x15 (pohľadnicový formát) je rozšírený desaťročia. Vyvolajú vám ho v labe, je to najpodporovanejší formát v domácich tlačiarňach, ľahko zoženiete výstavný rámček, alebo album pre tento formát.

Listovať albumom s papierovými fotografiami má stále svoje čaro, je to iné, ako pohybom prsta prechádzať kvantum fotografií v mobile. Aj zarámovaná fotografia má svoje čaro. Napokon zvíťazila aj nad kedysi populárnymi digitálnymi fotorámčekmi. Fotku v rámčeku môžete meniť každý týždeň, či mesiac. Z malých zarámovaných fotografií môžete robiť na stene alebo poličke pestré zátišia. Tí šikovnejší fotky doplnia nejakými dekoráciami.


Foto: IKEA

Tlač malých fotografií

Mať tlačiareň doma, môžete si tlačiť, kedy chcete. Hoc aj o pól noci. Pre bežnú tlač, pre rodinné potreby, nepotrebujete drahú fototlačiareň. Ak by ste ju pravidelne nevyužívali, len by ste mali starosti so zasychaním atramentov.

Vreckové tlačiarne Canon Zoemini

Najprv odbočím od najrozšírenejšieho malého formátu 10x15 cm. Posledné roky sú populárne instantné fotoaparáty v štýle Polaroidu. Sú to jednoduché prístroje so slabším výstupom. Okamžitá fotografia je ale zábavná a užívatelia im to prepáčia. Ak fotografujete telefónom, kompaktom, zrkadlovkou alebo bezzrkadlovkou, môžete holdovať instantnej fotografii aj bez instantného fotoaparátu a v lepšej kvalite. Stačí si zadovážiť malú tlačiarničku. Nie je to priamo Polaroid, ale s fotografiami zažijete rovnakú zábavu. Naviac môžete tlačiť opakovane a fotografie pred tlačou upraviť. Tlačiareň je vybavená vlastnou batériou a môžete ju ľahko prenášať, zmestí sa aj do vrecka. Tlač využíva technológiu ZINK, ktorá používa tepelnú aktiváciu mikrokryštálov. Fotky sú odolné proti rozmazaniu a rozmočeniu. Pomocou aplikácie môžete do fotografií pridať grafiku a text. Fotografie majú veľkosť 2x3” (cca 5,1x7,7 cm). Fotografie sú vybavené samolepiacou vrstvou, môžete ich nalepiť kamkoľvek. Vďaka technológii tlače sa nemusíte starať o atramenty, kupujete si len balenia papieru.



https://www.canon.sk/printers/zoemini/

https://www.canon.sk/get-inspired/tips-and-techniques/canon-zoemini-range-inspirational-ideas/

Kompaktné tlačiarne Canon SELPHY

Malé fotky z instantnej tlačiarne nalepíte kamkoľvek, ale na rámovanie sa nehodia, ani do bežného fotoalbumu. Tlač formátu 10x15 cm ponúkajú termosublimačné tlačiarne SELPHY. Tlač prebieha pomocou tepla, farba za z fólií prenáša na papier. O nič sa nemusíte starať. Súčasťou balenia je vždy kartridž s papiermi a primeraným množstvom fólie. Ten vložíte do tlačiarne a tlačíte, ak miniete všetky papiere, kartridž vyhodíte a nahradíte novým. Žiadne sledovanie a výmena atramentov, žiaden strach, že atramenty zaschnú. Tlačiarne SELPHY je možné prepojiť s počítačom, fotoaparátom a chytrými zariadeniami aj bezdrôtovo. Okrem formátu 10x15 môžete tlačiť aj fotografie na preukazy, na formát veľkosti kreditnej karty, štvorcový formát a mini nálepky. Tlačiarne SELPHY sú vybavené aj displejom, USB vstupom a čítačkou kariet. Úpravy fotografií môžete robiť v aplikácii pre chytré zariadenie, alebo priamo v tlačiarni. Voliteľný akumulátor umožňuje tlač aj tam, kde nie je prístup k el. sieti. Tieto tlačiarne sú dostatočne kompaktné, aby sa dali pohodlne prenášať v taške, napr. na párty, alebo svadobnú hostinu. Životnosť fotografií je až 100 rokov.


Canon SELPHY P1300.


Vráťme sa k instantnej fotografii v štýle Polaroidu. Canon SELPHY Square QX10 je špeciálny model z radu SELPHY, ktorý tlačí fotografie formátu 2,7 x 2,7 palca (68 x 68 mm), práve v štýle Polaroidu s typickým bielym okrajom. Veľkosť papiera je 72 x 85 mm a má samolepiacu vrstvu. Tlačiareň je bezdrôtovým WiFi a určená je hlavne pre tlač z chytrých zariadení. Aj tu je životnosť fotografií až 100 rokov. Má zabudovaný akumulátor, hmotnosť je necelého pol kilogramu. Je ľahko prenositeľná a určite sa stane stredobodom každej párty alebo oslavy.


Canon SELPHY Square QX10.


https://www.canon.sk/printers/selphy-compact-photo-printers/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
vilkoo
2021-01-17 12:48:14
Mala a sikovna tlaciarnicka avsak drahsia tlac ako vo fotolabe inac sikovna vecicka
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia