Hore

Fotografujeme manuálne II.

V prvej časti sme si povedali niečo o tom, kedy a prečo má zmysel fotografovať s manuálnym nastavením fotoaparátu a že vo väčšine prípadov je lepšie spoliehať sa na automatizované funkcie, ale mať ich pod kontrolou.

Pri učení môžete informácie prijímať pasívne, takmer ako pevne danú doktrínu, alebo ich analyzovať a preskúšať v praxi. Väčšina tých, čo sa učia, je skôr pasívna. Sú radi, že ich niekto niečo naučí bez toho, aby na to zdĺhavo prichádzali sami. To je chyba. Mali by ste si všetko overovať. Ako odborný redaktor sa vám snažím predávať svoje skúsenosti, vzdelávať a inšpirovať vás. Chcem vás uchrániť pred zbytočnými chybami. Aj keď mi dôverujete, mali by ste si preverovať, či to čo napíšem je pravdou a že to funguje. Sám si občas musím overiť, či to čo učím, je naozaj tak.

V tejto druhej časti vás nebudem učiť fotografovať manuálne. Manuálne budem fotografovať ja. Nie v ťažkých situáciách, kedy je manuálne nastavenie fotoaparátu jediným spôsobom, ako byť úspešný, ale za bežných podmienok na bežných motívoch. Budem sa snažiť potvrdiť, alebo vyvrátiť, tvrdenie o tom, že začiatočníci by nemali slepo počúvať profesionálov, ak im radia fotografovať manuálne. Fotografovať budem bezzrkadlovkou, pretože viem, že je pre manuálne nastavenie parametrov lepšie uspôsobená ako zrkadlovka.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M5 Mark II, M.Zuiko 25/1,2 PRO.

Expozícia

Väčšinou fotografujeme statické objekty. Krajinu, architektúru, detaily, zátišia, bežné portréty atď. Motívy kde sa nič nehýbe a máme tak relatívne dostatok času.

Výhodou použitia poloautomatického expozičného režimu je, že sa riadi expozimetrom. Ak zapnem fotoaparát a namačknem spúšť, fotoaparát automaticky priradí jeden z parametrov expozičného trojuholníka. Aj v prípade, že to nie je presne taká expozícia ako chcem, korekciou expozície sa rýchlo dopracujem k želanému nastaveniu. V manuálnom expozičnom programe sú po zapnutí nastavené hodnoty z predchádzajúceho fotenia. Ak sa výraznejšie zmenili svetelné podmienky, môže mi trvať dlhšie, kým expozíciu správne nastavím.

Pri nastavení mi pomáha expozimeter, vidím, o koľko sa mnou nastavená expozícia odlišuje od tej nameranej. Ďalej mám k dispozícii histogram a varovanie pred prepalmi. Zrkadlovka vám v hľadáčiku ukáže len rozdiel medzi nastavenou a nameranou expozíciou. Pri bezzrkadlovke sa môžem rozhodnúť, či má obraz v hľadáčiku simulovať nastavenie expozície, alebo nie. Mám tak štyroch pomocníkov pri nastavovaní expozície. Pri zrkadlovke musíte nastavenie kontrolovať na skúšobných záberoch, alebo použiť režim Live View, ktorý ale nie je pre ne prirodzený.

Ak by som sa riadil výhradne expozimetrom fotoaparátu, mal by som pomerne veľa fotiek zle exponovaných. Nie je to z dôvodu, že by bol nepresný. Správna expozícia nemusí byť presná expozícia. Pri fotení kalkulujem s dynamickým rozsahom snímača a s tým, čo dokážem vytiahnuť z formátu RAW. Pri ťažších scénach ja rozhodujem o tom, ktorá časť scény…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Harold
2020-06-05 22:31:16
Karol, díky za článek, shoduje se s mými poznatky...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia