Hore

LED-ku do vrecka a vyrážame do mesta

Keď máme málo svetla štandardne používame blesk. Vstavaný alebo externý. Ten druhý je výkonnejší, ale hlavne sa dá smerovať a dajú sa na ňom použiť rôzne modifikátory svetla. Obidva však majú veľkú nevýhodu v tom, že výsledok osvetlenia vidíme až po expozícii.

Až potom uvidíme, či je správne nastavený výkon a smerovanie. V tomto sú intuitívnejšie trvalé svetlá, ktorých efekt vidíme hneď. Nevýhodou je rádovo menší výkon, ak sa má jednať o malé prenosné svetlo. Výkonný externý blesk dosvieti aj 20 metrov ďaleko, malé slušné LED svetlo tak 2 až 3 metre. Pri fotení detailov stačí aj to. Najmä začiatočníci majú problém správne nastaviť výkon blesku, aby nezabil svetelnú atmosféru. Vyrazme s LED svetlom do mesta a užime si slobodu, ktorú prináša.

Manfrotto Lumimuse 8 sa pohodlne zmestí do vrecka. Mám ho vždy pribalené v brašni.

Miniatúrna, ale výkonná, Lumicube sa dá ovládať aj z chytrého zariadenia.

Aputure Amaran AL-M9.

Fotiť budeme večer, po západe slnka. Ak je na oblohe ešte trochu svetla, prospeje to svetelnej atmosfére i farbám. Nedostatok svetla je dobré kompenzovať použitím vysokosvetelného objektívu, ideálne tzv. záklaďáku (ekvivalent 50 mm objektívu so svetelnosťou F1,8 a pod.) Ten nám umožní pohrať sa aj s malou hĺbkou ostrosti. Záklaďák má prirodzené podanie perspektívy, pri vhodnom nastavení fotoaparátu využije prirodzené svetlo naplno. Odporúčam používať predvoľbu clony A/Av a nastaviť citlivosť na automatiku. Vyváženie bielej pri zdrojoch rôznej teploty môže byť náročnejšie. Fotografujte do RAW a vyváženie bielej môžete doladiť v RAW konvertore.

Slnko zapadlo, je čas vytiahnuť LED-ku.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2017-12-20 17:19:05
a nieco narocnejsie s vacsim led svetlom Rotolight Neo 2
https://www.youtube.com/watch?v=4QrypNi9Bog
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia