Hore

Canon EOS 450D

Na prvý pohľad pôsobí táto novinka takmer na nerozoznanie od svojho predchodcu – EOS 400D, do sveta lacných jednookých zrkadloviek však prináša nové pokročilé technológie, v systéme EOS doteraz nevídané.

 

 

 

Na to, v akom vývojovom štádiu sa spotrebné digitálne zrkadlovky EOS práve nachádzajú je výpočet noviniek 450-ky až prekvapivo bohatý:


- 12,2 Mpx CMOS senzor
- 3,0“ LCD monitor
- Procesor DIGIC III
- Live view s dvoma režimami AF (detekcia kontrastu a fázová detekcia)
- 14-bitové spracovanie RAWu
- Bodové meranie expozície
- Vylepšený autofokus
- Kontinuálne snímanie s frekvenciou 3,5 fps
- Väčší hľadáčik
- SD/SDHC karty
- Nová batéria s vyššou kapacitou

 

Dizajn a ergonómia


Canon EOS 450D zostáva verný tradičnému vzhľadu konzumných zrkadloviek EOS, ktorý pred niekoľkými rokmi zaviedol model EOS 350D. Malé rozmery a nízka váha sa odvtedy stali ideálom lacnej zrkadlovky nielen v modelovej ponuke Canonu.

 

Ten s novinkou 450D tak trochu mení smer. Aparát nie je menší ako jeho predchodca, práve naopak, o niekoľko milimetrov narástol – najmä smerom do výšky (rozmery 129 x 98 x 62mm). Tento trend je u zrkadloviek Canon viditeľný aj pri modeli 40D, pričom strmšie hrany hornej časti aparátu smerujúce k vyvýšenému vstavanému blesku predstavil už dávnejšie model EOS 5D.


Pozorné oko si okrem zmeny rozmerov všimne najmä mierne prepracovaný grip a okolie spúšte pre lepšie držanie

a ergonómiu. V rukách pôsobí celý aparát akosi prívetivejšie a oblejšie – podľa môjho názoru sa v tomto prístroji spojili v dokonalosti dizajn, kvalita použitých materiálov a celkové vypracovanie a to spôsobuje tento subjektívny veľmi príjemný pocit hneď ako sa vaše prsty dotknú tela.


Aparát sa netvári prehnane odolne, žiadny magnéziový skelet schovaný pod škrupinou (akurát oceľové „šasi“), všade kam sa pozriete samý plast. Ten plast však pôsobí veľmi dôveryhodné, podporený presnosťou s akou sú pospájané jednotlivé časti aparátu. V tejto triede unikátna záležitosť.

 


Pogumovanie imitujúce kožu nájdeme nie len na gripe, ale podobne ako pri 400D, aj na zadnej strane prístroja. Všetko s cieľom spríjemniť užívateľovi držanie a prácu s aparátom. Ľuďom s malými rukami a najmä ženám padne 450-ka do rúk ako uliata. Ak máte miesto rúk lopaty, práca s týmto aparátom pre vás bude skôr menším utrpením, najmä keď ste už mali tú česť poťažkať si vyšší model od Canonu.

Je to však aj otázka zvyku, poznám niekoľko urastených jedincov, ktorí nedajú na svoju kompaktnú 400-ku dopustiť (pravda však je, že ešte nemali v rukách trebárs EOS 40D).


Podobne, ako na modeli poloprofesionálnej triedy  predstavenom v lete v roku 2007,  sa aj na 450-ke odohrali najväčšie zmeny na zadnej strane prístroja. Dôvod je rovnaký, riešenie však odlišné. Väčší LCD displej si na oboch aparátoch vyžiadal premiestnenie niekoľkých tlačidiel z ľavej strany prístroja. Na modeli EOS 40D ich nájdeme pod displejom, čo je celkom prijateľná pozícia, ktorá má minimálny vplyv na ovládanie. Keďže na miniatúrnej 450-ke nie je miesto navyše, tlačidlá sa museli presunúť napravo, k 4-smerovému ovládaču.

 

 

Zväčšenie LCD displeja je vítanou zmenou, jeho rozlíšenie však ostalo na pôvodnej hodnote 230.000 px, čo je škoda. Canon už má určite rozpracovaný nový LCD panel s vyšším rozlíšením, s jeho uvedením v tejto triede zrkadloviek, kde sa ráta každá koruna, sa však zatiaľ počítať nemohlo.


TopTamron.jpgIde o tlačidlá pre prezeranie fotografií a ich vymazanie. Komu tento presun nepripadá veľmi významný, mal by si uvedomiť, že teraz bude pri mazaní obrázkov používať výlučne palec pravej ruky. Pre vymazanie obrázku bude potrebné stlačiť tlačidlo prezerania obrázkov, nalistovať kurzorom želaný obrázok, stlačiť tlačidlo pre vymazanie, presunúť sa kurzorom doprava pre potvrdenie vymazania a stlačiť SET. To všetko palcom, ktorý sa vám po 40 takto vymazaných obrázkoch v sérii určite nepoďakuje. Ovládanie oboma rukami mi pripadá oveľa pohodlnejšie.

 

Ak hľadáte tlačidlo JUMP, v režime prezerania fotografií ho nahrádza šípka hore na 4-smerovom ovládači. Vo fotografiách môžete listovať po jednej, desiatich, stovkách, podľa dátumu a súboru.


Nad LCD displejom, naľavo od hľadáčika zostali len tlačidlá MENU a DISP. Rozsiahlymi zmenami prešli aj funkcie priradené jednotlivým smerom 4-smerového ovládača. Svoju pozíciu (vpravo) si obhájila len voľba režimu zaostrovania. Smer dole na 450-ke patrí výlučne voľbe štýlu obrazu (Picture Style). Pre zmenu režimu snímania je potrebné stlačiť šípku doľava a na voľbu režimu merania expozície ostala šípka hore.


Pre stredové tlačidlo SET si môžete funkciu navoliť, odporúčam Kvalitu Obrazu, ktorú užívatelia často menia z RAWu na JPEG a naopak.


Funkcia vyváženia bielej zdieľa spoločné tlačidlo

s funkciou priamej tlače (konečne). Nad ním má už svoje tradičné miesto korekcia expozície.

Vpravo hore v oblasti ovládania palcom pravej ruky nájdeme taktiež dve tradičné tlačidlá pre výber zaostrovacieho bodu a aretáciu expozície. V režime prezerania fotografií si pomocou týchto tlačidiel približujeme detaily na fotografii

a v režime Live View sa pomocou ľavého tlačidla aktivuje autofokus a pravým si môžem snímanú scénu priblížiť 5 alebo 10-násobne pre dokonalé manuálne zaostrenie.


Jednou zo žiadaných zmien Canonu EOS 450D je väčší hľadáčik. V porovnaní s 350-kou je tam viditeľné zväčšenie, kto ale očakáva hľadáčik podobný tomu v 40D-čku bude sklamaný. Zrkadlový „Pentamirror“ svojou jasnosťou na klasický hranol jednoducho nemá. Hľadáčik zobrazuje 95% snímanej scény pri 0,87-násobnom zväčšení.


 

Horná strana aparátu veľa zmien nezaznamenala. Zaujme len umiestnenie tlačidla pre voľbu citlivosti ISO, ktoré sa nachádza hneď za spúšťou. Priznám sa, že som si na túto jeho pozíciu za celý čas testu nevedel zvyknúť, vám sa to snáď podarí lepšie.

 

SideCard.jpg SideL.jpg


Rovnako malé zmeny zaznamenali aj bočné strany tela aparátu. Najväčšou budú určite malé dvierka ukrývajúce slot pamäťovej SD/SDHC karty. Aj vďaka použitiu týchto kariet sa podarilo aparátu ušetriť nejaký ten gram na hmotnosti (váha tela je 475g) napriek nárastu v rozmeroch.

 

Vstavaný blesk sa  nedočkal takmer žiadnych zmien. Okrem malej úpravy dizajnu si môžeme povšimnúť akurát tak strieborné sánky pre pripojenie exterého blesku po vzore 40D. Tie boli pri predchodcoch čierne. Aparát dokáže spolupracovať s novým bleskom Speedlite EX 580 II, nemá však na sánkach gumové tesnenie, zaručujúce odolnosť voči vplyvom počasia, ako je tomu na poloprofesionálnom EOS 40D.

FlashFront.jpg Bottom.jpg

 

Celkovo na mňa pôsobí dizajn, kvalita použitých materiálov a vypracovanie detailov výborným dojmom. Myslím, že ergonómia len málo utrpela zväčšením LCD displeja a zvyknúť si na polohu niektorých tlačidiel bude možno niekomu trvať dlhšie než zvyčajne. Rovnako tak držanie aparátu s takýmito malými rozmermi nebude vyhovovať každému, môj dojem je však v tomto smere silne ovplyvnený tým, že som už zvyknutý na prácu s vyššími modelmi systému EOS.

 

Mnohých ľudí, ktorí videli 450-ku v mojich rukách počas testovania, tento aparát okamžite zaujal svojim vzhľadom. Chceli si ho hneď kúpiť bez toho, aby vedeli aké prekvapenia sa ukrývajú vo vnútri. Celkom dobrá vizitka pre dizajnérov Canonu. K tým prekvapeniam pod povrchom sa dostaneme o chvíľu.

 

 

V praxi

 

Príjemný dizajn, dobrá ergonómia a výborné materiály s dokonalým vypracovaním síce na aparáte potešia, ale nie sú to tie najdôležitejšie parametre. Čitateľov bude určite viac zaujímať, aké výstupy 450-ka produkuje a ako náročné je dopracovať sa k nim.


Canon EOS 450D patrí do kategórie zrkadloviek, ktoré sú určené najmä pre začínajúcich fotografov. Ovládanie aparátu je primerane jednoduché, podporené množstvom automatických funkcií. Fotografovanie s ním by tak nemalo robiť problém ani užívateľovi, ktorý drží zrkadlovku v rukách po prvý krát.


Tak ako začiatočník, nájde však aj pokročilejší fotograf v novom aparáte všetky vlastnosti a funkcie potrebné

pre uspokojenie svojich kreatívnych potrieb. Okrem plnej automatiky ponúka 450-ka kompletnú paletu kreatívnych režimov ako aj základné scénické režimy, pokrývajúce väčšinu fotografických situácií, do ktorých sa s aparátom možno dostať.

 

 

Interested.jpg Hlavne.jpg BambiDuke.jpg Presidente2.jpg
1/500, f2.8, ISO 100, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/500, f8.0, ISO 100, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/500, f2.8, ISO 800, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/320, f2.8, ISO 800, 200mm, EF 70-200/2.8L


Opäť sa stretávame s osvedčenými „picture styles“, ktoré sú rovnako zrozumiteľné amatérom ako aj profesionálom

a vašim fotografiám vedia podľa situácie a potreby pridať ďalší rozmer naviac. Komu by sa zdali fotografie štýlu „standard“ málo atraktívne a nesadne mu žiaden z ďalších štýlov v ponuke, môže si vytvoriť až 3 vlastné štýly so želanou úrovňou ostrosti, kontrastu, saturácie a farebného tónu.

K čierno-bielym fotografiám je možné použiť farebné filtre (žltý, oranžový, červený a zelený) alebo tónovanie obrazu (sépia, modrá, purpurová a zelená) a ušetriť si tak čas s následným spracovaním v PC (aj keď kvalita a možnosť kontroly je na nižšej úrovni).

 

Standars.jpg Neutral.jpg Vivid.jpg
Standard Neutral User setting (kontrast a saturacia zvýraznené)

 

Ako je pri značke Canon zvykom, rýchlostné schopnosti nového aparátu sú výborné. Jednotlivé časy ako je napr. pripravenosť aparátu po zapnutí alebo reakcia na stlačenie spúšte, by som tu uvádzal zbytočne – sú takmer nemerateľné. Za zmienku stojí iba fakt, s ktorým sa stretávajú všetky nové prístroje bez vlastného stavového displeja - fotoaparát vám síce umožní hneď po zapnutí urobiť záber, ak si však chcete (mali by ste chcieť) pred záberom skontrolovať nastavenie aparátu, prvý záber sa omešká minimálne o 1,3 sekundy, kým sa potrebné informácie zobrazia na LCD displeji.

 

Vypnutie aparátu je proti starším modelom tiež o málo pomalšie z dôvodu automatického čistenia senzoru. Pomalšie vypínanie vás však o žiadny dôležitý záber nepripraví.


V prípade športovej fotografie majú rýchlostné parametre o mnoho väčší význam. Maximálny spoľah musí byť najmä

na rýchly a presný autofokus. Canon pri 450-ke hovorí o prepracovanom AF systéme s tradične umiestnenými deviatimi AF bodmi. Pri použití stredového AF bodu je zaostrovanie bezproblémové, rýchle a presné, použitie okrajových bodov

už tak úspešné nie je, stále sú však plne použiteľné.

 

 

Servo2.jpg Servo3.jpg Servo4.jpg
Av, kontinuálne snímanie, Servo zaostrovanie f2,8, 50mm, Tamron SP 17-50mm


Pri fotografovaní rýchlych akcií sa tiež zíde pohotová uzávierka (1/4000) ako aj vyššia frekvencia kontinuálneho snímania. V tomto parametre s hodnotou 3,5 fps prevyšuje 450-ka ostatné prístroje vo svojej triede. Do bufferu dokáže uložiť 53 JPEGov a 6 snímkov vo formáte RAW, kým sa snímanie spomalí.

 

 

PanecekBoard.jpg Panning1.jpg ZemoSwim.jpg
1/400, f2.8, ISO 800, 200mm, EF 70-200/2.8L 1/50, f5.6, ISO 200, 29mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/320, f2.8, ISO 800, 200mm, EF 70-200/2.8L


Táto frekvencia snímania síce nie je pre šport úplne ideálna, pre väčšinu užívateľov však bude bohate postačovať. (Testovací kus, ktorý sme mali k dispozícii nebol schopný snímať pri tejto frekvencii. Nešlo o plne produkčný kus, obrazová kvalita by však nemala byť ovplyvnená).

 

LV.jpg

EOS 450D je prvou digitálnou zrkadlovkou Canon, ktorá pri snímaní v režime Live View využíva 2 spôsoby automatického zaostrovania. Okrem systému fázovej detekcie so sklo-pením zrkadla pri zaostrení (QUICK MODE) je k dispozícii aj systém  detekcie kontrastu (LIVE MODE), ktorý je už roky súčasťou kompakt-ných digitálnych fotoaparátov. Pri Live View máte možnosť permanentnej a 100% kontroly nad snímanou scénou a bu-dem sa opakovať, keď poviem, že je to vítaná technológia. Plné využitie ale nájde, až keď bude systém auto-fokusu aspoň na rovnakej úrovni so systémom v kompaktoch. Zatiaľ rých-lostne výrazne zaostáva a jeho použitie sa obmedzuje na snímanie so statívom pri kontrole správneho zaostrenia a vyváženia bielej.

 

MENU prístroja prešlo po vzore poloprofesionálnej 40D reorganizáciou s cieľom zjednodušenia a zrýchlenia pohybu

v ňom. Kompletná aktuálna modelová rada EOS tak teraz využíva rovnaké MENU bez nutnosti „skrolovania“

s horizontálne usporiadanými podstránkami.

 

Menu1.jpgMenu3.jpgMenu6.jpg

 

K zlepšeniu práce prispieva tiež podstránka „My Menu“, do ktorej si môžete navoliť funkcie ukryté hlbšie v systéme MENU a ušetriť si tak pri ich vyvolávaní niekoľko krokov.


Pre ilustráciu uvediem funkcie, ktoré som si pri testovaní do My Menu navolil ja:
Menu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aparát dostal do vienka novú Li-ion batériu. Tá má väčšiu kapacitu (1080 mAh) a mala by poskytovať energiu pre 500 záberov pri 50% využívaní blesku (CIPA). Subjektívne môžem výdrž batérie hodnotiť len pozitívne, ak však máte nakúpené náhradné batérie pre svoju staršiu zrkadlovku Canon, môžete ich pri kúpe 450-ky predať spolu

so starým aparátom.


Canon nahradil v novej zrkadlovke veľké a na poškodenie náchylné CF karty odolnejšími a lacnejšími SD kartami s podporou modernejších SDHC kariet, čo možno všeobecne hodnotiť ako krok vpred. Ak však rozmýšľate, že urobíte upgrade zo svojej 350-ky, ku ktorej máte vo výbave slušnú zásobu CF kariet, z tejto zmeny rovnako ako z novej batérie asi nadšení nebudete.


Prácu s prístrojom hodnotím celkovo ako veľmi dobrú, aj tu však nájdeme niekoľko vecí, ktoré do určitej miery prekážajú, či obmedzujú. Pri pokuse o zmenu štýlu obrazu sa v ponuke usporiadanej v dvoch radoch môžete pohybovať len vertikálne. Opačne to zas platí pri zmene vyváženia bielej v režime Live View, kde naviac nie je možné pre zmenu využívať hlavný otočný volič a ovládanie sa tak stáva dosť neprehľadné a chaotické. Toto sú naozaj dosť nepodstatné obmedzenia, pre mňa však nepochopiteľné a zbytočne kaziace dobrý dojem z aparátu.

 

 

Obrazová kvalita


Konečne sa dostávame k tomu, čo zaujíma väčšinu z vás. Predchodci 450-ky sa všetci mohli pochváliť výbornou obrazovou kvalitou, konkurenciu valcovali najmä nízkymi hodnotami šumu pri vyšších citlivostiach ISO.

Canon EOS 450D prináša opäť vyššie rozlíšenie CMOS senzora (12,2 Mpx), no technikom Canonu sa zas a znovu podarilo udržať šum v tých správnych hodnotách a ISO 1600 tak zostáva naďalej plne použiteľné.

 

 

100s.jpg 200.jpg 400.jpg
ISO 100 ISO 200 ISO 400
800.jpg 1600.jpg MonochromeScene.jpg
ISO 800 ISO 1600 BW

 

 

ISOsmall.jpg

Porovnanie úrovne šumu

pri rôznych citlivostiach ISO

 


Stará sa o to najmä nový procesor DIGIC III, rovnaký aký nájdeme v poloprofi 40D. Úroveň šumu samozrejme so stúpajúcou citlivosťou narastá a procesor odstraňuje ako jeho jasovú, tak aj farebnú zložku. Robí tak ale v typickom Canon štýle s vyváženým pomerom medzi redukciou šumu a zachovaním jemných detailov. Kto by zatúžil po ešte silnejšej redukcii šumu, môže si ju aktivovať ako voliteľnú funkciu.

 

 

800NRon.jpg 1600NRon.jpg
ISO 800, High ISO NR on ISO 1600, High ISO NR on

 

Nový procesor prináša tiež 14-bitové spracovanie obrazu ako aj 14-bitové RAW súbory s cieľom jemnejších a bohatších farebných odtieňov. Technológia, ktorá bola v ostatnom roku hitom a neskôr nutnosťou vo vyšších modeloch, tak vstupuje aj do „Low-end“ kategórie.


Ešte lepšiu kvalitu obrazu by mali 450-ke zaručiť tiež voliteľné funkcie Highlight tone priority (HTP) a Auto lighting optimizer (ALO). Prvá sa stará o vyvážené jasné partie (napr. biele šaty nevesty) a druhá by mala zachovať detaily v jasoch aj tieňoch (niečo ako Active D-Lighting od Nikonu alebo DRO od Sony).

 

 

AIOoff.jpg HTOonAIOon.jpg
Štandardné nastavenie HTP a ALO zapnuté


O spoľahlivosti automatickej expozície už reč bola, rovnako tak pozitívne by sa dalo hovoriť o verných farbách, ktoré nie sú v základnom nastavení výrazne presýtené. Kontrast je vyvážený, ostrosť a zobrazenie detailov sú výborné. Všetky tieto parametre sú taktiež v prípade potreby v niekoľkých stupňoch plne nastaviteľné podľa želania užívateľa.

 

 

Above.jpg Bambihopper.jpg PanecekClose.jpg
1/125, f3.2, ISO 100, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/640, f2.8, ISO 800, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/200, f2.8, ISO 800, 200mm, EF 70-200/2.8L


K vyváženiu bielej rovnako nie je čo dodať. Automatika Canonu už tradične funguje výborne až na problematické umelé osvetlenie, ktoré odporúčam vyvažovať manuálne ak je to možné.

 

Nočným fotkám nie je čo vytknúť. Pre lepšiu kontrolu nad "horúcimi" pixlami využite funkciu redukcie šumu pri dlhých expozíciách.

 

 

NightGate.jpg NightWBAutoHTP.jpg NightPortrait.jpg
5 sek., f8.0, ISO 200, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1,3 sek., f8.0, ISO 200, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/8, f2.8, ISO 200, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8, flash


Obrazová kvalita patrí k silným stránkam zrkadloviek Canon a inak tomu nie je ani pri novej 450-ke. Spolu s výbornou stavbou, dobrým ovládaním a bohatou funkčnou výbavou tvorí vyvážený a výborne pracujúci celok.

 

 

Záver


V úvode som opisoval tento aparát ako revolúciu v triede „low-end“ zrkadloviek. Test, ktorým práve prešiel potvrdil jeho výnimočnosť, ktorej hodnotu si však netrúfam určiť – pre každého čitateľa bude iná.

 

Pravda ale je, že na tomto aparáte som nemusel pracne hladať jeho prednosti a rozmýšľať nad tým, kto by ich najlepšie vedel využiť, skôr naopak.
Na 450-ke je problém nájsť nedostatky a ešte ťažšie bude nájsť užívateľa z radov amatérskych fotografov, ktorý by s ním nebol spokojný.


Vďaka malým rozmerom nemusí sadnúť do každých rúk, niektoré pozmenené ovládacie prvky a nedotiahnuté detaily v ovládaní môžu rozčuľovať a vyššie rozlíšenie LCD a dokonalejší Live View by určite potešili, keď sa však rozhodnete pre tento fotoaparát verím, že svoju voľbu nebudete ľutovať.


V 450-ke dostanete za primeranú sumu dokonalý dizajn, vypracovanie a materiály, funkcie predstavené nedávno vo vyšších profesionálnych modeloch a najmä tradične výbornú obrazovú kvalitu „Made by Canon“.


Či už prvá zrkadlovka pre začiatočníka, alebo ľahké a kompaktné záložné telo pre pokročilého amatéra, 450-ka je podľa mňa schopná osloviť a uspokojiť každého.

 

 

Zhrnutie


+ atraktívny kompaktný dizajn
+ výborné použité materiály a vypracovanie
+ výborná obrazová kvalita – procesor DIGIC III
+ jednoduché ovládanie
+ väčší a jasnejší hľadáčik
+ informácia o ISO permanentne v hľadáčiku
+ prehľadné a jednoduchšie MENU po vzore profi modelov
+ spoľahlivá automatika – expozícia, zaostrovanie, WB
+ rýchlostné schopnosti, reakcie
+ 3,5 fps kontinuálne snímanie
+ malé rozmery a nízka váha
+ SD/SDHC karty

 

- malé rozmery pre ľudí s väčšími rukami
- nízka váha = menšia stabilita
- male rozlíšenie LCD vzhľadom na jeho veľkosť
- nedotiahnuté detaily v ovládaní
- live View sa stále nevyrovná kompaktom (nie chyba, skôr škoda)

 

Climb.jpg Ulicka.jpg PanecekSnorchel.jpg HlavneVeza.jpg Ulicka3.jpg
1/1000, f3.2, ISO 100, 17mm, Tamron SP 17-50 1/60, f8.0, ISO 100, 17mm, Tamron SP 17-50, -0.33EV

1/100, f2.8,

ISO 800, 85mm,

EF 85/1.8

1/640, f8.0, ISO 100, 50mm, Tamron SP 17-50 1/60, f8.0, ISO 100, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8

 

 

DivadloWide.jpg DivadloTele.jpg PanecekBoard3.jpg
1/500, f8.0, ISO 100, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/800, f8.0, ISO 100, 50mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/320, f2.8, ISO 800, 200mm, EF 70-200/2.8L

 

 

AdelaideCorner.jpg Start.jpg BambiR1b.jpg
1/1250, f1.8, ISO 100, 85mm, EF 85/1.8 1/125, f2.8, ISO 800, 85mm, EF 85/1.8 1/100, f2.8, ISO 800, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8

 

 

Kacka.jpg Kuchajda2.jpg Labut.jpg
1/80, f8.0, ISO 800, 200mm, EF 70-200/4.0L IS 1/500, f4.0, ISO 200, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/3200, f3.2, ISO 400, 85mm, EF 85/1.8

 

 

Krajina.jpg StillInterested.jpg Karci2.jpg
1/200, f8.0, ISO 100, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8, Countryside Picture style 1/500, f2.8, ISO 100, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/250, f1.8, ISO 800, 85mm, EF 85/1.8

 

 

ProtisvetloKostol.jpg CervenaHlavne.jpg Exhausted.jpg
1/400, f5.6, ISO 100, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/400, f8.0, ISO 100, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/1000, f2.8, ISO 100, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8

 

 

MyBaby.jpg Kuchajda.jpg
1/125, f2.8, ISO 800, 17mm, Tamron SP 17-50/2.8 1/40, f8.0, ISO 200, 10mm, EF-S 10-22/3.5-4.5

 

 

 

 

Prístroj zapožičala spoločnosť Canon Slovakia.

Pri teste boli použité objektívy Canon EF 85/1.8 , Canon EF 70-200/2.8L, Canon EF 70-200/4.0L IS,

Canon EF-S 10-22/3.5-4.5 a Tamron SP 17-50/2.8.

Autormi fotografií sú Erik Toček a Michal Lindner.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
2008-03-20 18:29:32
kedy o chvilu som napaty ako guma v trnkach
 
pepe8305
2008-03-21 11:48:51
veru ja tiez, ja mam tiez v plane z Panasonic FZ7 prejst na EOS 450D, kazdy den kukam na webe co je nove a ci este nieje skladom.. :))
 
Kamil Škvarka
2008-03-21 18:38:21
Som uplne prepadol pokuseniu,nemyslim na nic ine,len ako si ho kupim.
 
pepe8305
2008-03-21 22:41:42
gitarist007 : vitaj v klube :) ja som odhodlany ze ked budem hladovat pol roka a otrhany chodit, ale 450 scem :)))
 
bear
2008-03-22 09:08:32
450D je na prechod na zrkadlovku dobry zaciatok, oproti predchadzajucim modelom je super vec hlavne ISO v hladaciku a automaticke ISO (ja osobne som zo zaciatku kopec zaberov pokazil len tym, ze som zabudol prilis vysoke ISO, ked som presiel z interieru von).
 
immortal20
2008-03-23 10:19:48
ja sa tiez na toto "delo" tesim, prechadzam z powershotu 710IS na zrkadlo a uz len cakam kedy sa objavi na ppultoch aby som si ho kupil ;)
podla najnovsich informacii (mojich) 10. april by mal byt dostupny tento fotacik ...
este k clanku som sa tesil ze bude videorecenzia :-) ale tak nevadi co uz ...
 
IO-NR
2008-03-24 17:19:57
Pekny fotacik, teraz pouzivam 400D, no neviem si nan zvyknut (male rozmery a hladacik)....Canon na tomto fotaku popracoval a pouzil SD karty (vyhodnejsie pre amaterov), skoda toho mazania snimok, inak super!
 
FilipMino
2008-03-25 18:35:05
myslim si, ze je to super fotoaparat. ved zrkadlovky Canon nikdy neboli zle
 
Matej Rumanský
2008-03-26 11:13:58
Dobrý deň.
Chcel by som sa informovať... uvažujem o kúpe tohto fotoaparátu(IBA TELO!!!)- aký je vhodný objektív na začiatok(fotit chcem prevažne prírodu, makro)??
Uvažoval som o "Sigma 17–70mm F2,8–4,5 DC MACRO" ...viac nie som ochotný zaplatiť, ak by ste mi však poradili alternatívny objektív a lacnejší budem rád ;)
Vopred ďakujem za rady!!!
 
Matej Rumanský
2008-03-26 12:24:59
Este k predchadzajucej otazke:
alebo eventualne tento objektiv- "SIGMA 50mm F2,8 DG Macro EX" ...
 
baca007
2008-03-26 12:39:37
No, tiez rozmyslam nad kupou tohto modelu, akurat dnes na stranke jedneho predajcu u nas pribudol oznam ze 28.3.2008 skladom, tak si ho asi pojdem chytit do ruk. Predchodkyna 400D mi velmi nesadla tak ako napriklad Pentax k10d, mam vacsie ruky :-) Navyse nizsia hmotnost, hm... potom by sa hodil v tele aspon stabilizator chipu ako u pentax KxD alebo Sony Alfa alebo pred fotenim si hodit za poharik aby sa ruky netriasli :-)
 
baca007
2008-03-26 12:53:28
To Rumko: za Sigma F2.8-4.5 17-70mm (cca 11 000) by som ti skor odporucil Tamron F2.8 17-50mm (cca 13 000) ale ak chces ohnisko do 70mm ...hm, neviem. Mozno Tamron XR F2.8 28-75mm DI (cca 13 000) ale obidva nie su lacnejsie ako ta Sigma. A k tej Sigma 50mm F2.5 - svetle skla s pevnymi ohniskami robi aj Canon a za slusnu cenu.
 
2008-03-26 15:59:58
to Erik:
ako je to pri pouzivani filtrov_BW akoze pouzijem ich ze priamo na obj. ich nasadim alebo sa to zapne vo fotaku ze dake software je tam ? a ako je to v 450D s IR lebo niekde som cital ze pred chipom je IR filter neznemozni to fotografovanie IR ?
 
oboy
2008-03-26 17:10:20
Efekt filtrov mozes dosiahnut roznymi sposobmi, to je na tebe. Mozes si ich nasadit na objektiv ak ich vlastnis. Aparat ti ich moze nasimulovat, lebo efekt aplikujes pri spracovani v PC. Vo vseobecnosti plati, ze najleposie vysledky ti ponukne prvy sposob.

IR filter som na 450-ke neskusal. Chcel som, ale neboli na to vhodne podmienky a teda neviem posudit ci je 450-ka vhodna na snimanie s IR filtrom.
 
2008-03-27 07:20:16
kua kua da sa to niekde zistit ? teda ci to IR bude 450-ka zvladat
 
bear
2008-03-27 09:04:01
photographer: som si isty, ze tu Ti ho budu vediet coskoro upravit: http://maxmax.com/ osobne by som to ale asi riesil skor kupou dnes uz velmi lacnej 300D a vlastnorucnou upravou podla http://ghonis2.ho8.com/rebelmod.html
 
oboy
2008-03-27 09:32:03
Trochu som patral po informaciach ako je na tom s IR schopnostami starsia 400D a vsade rovnaky vysledok. Da sa, ale iba cez velmi dlhe expozicie. Canon vseobecne nie je velmi vhodny pre IR, kvoli vstavanym filtrom a 450ka predpokladam nebude vynimkou. Za vsetko slova experta na EOS Boba Atkinsa... The Canon EOS DSLRs are not very IR sensitive, meaning long exposures (seconds) and noisy images. It can be done, just to do something different, but they aren't suitable for serious IR work.
Potvrdzuju to aj snimky, ktore sme robili s Julesom. Na 5D to ako tak ficalo, ale s mojou 20D nestacili ani 30 sekundove expozicie.
S niektorymi Nikonmi sa vraj IR foti aj z ruky.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-03-27 09:53:28
IR bolo dobre na starsich modeloch Nikon D50, D70. Na D80 uz mi vychadajumpodstatne dlhsie casy.
 
Fotograf77
2008-03-27 12:50:26
To Bear:
"automaticke ISO" máš na mysli niečo ako priorita ISO? pokial viem tak nic take 450D a ani 40D nemá...:-)
 
bear
2008-03-27 13:40:58
nie, automaticke ISO je u canonu velmi obmedzene (pohybuje sa medzi 250-800 a pod., je to zavisle od rezimu v ktorom je fotoaparat prepnuty). Pre zaciatocnikov/nefotografov to moze byt prakticke, aby vonku na slnku nefotili s ISO 1600 a naopak aby vnutri nefotili z ruky s ISO 100 a dvojsekundovymi expoziciami
 
Kusko
2008-03-27 15:19:33
Neviem, ako ostatnym, ale mne sa niektore "sample" fotografie nezdaju 100% ostre (tad sharp). Ak by sa autor mohol vyjadrit, budem velmi vdacny. Dakujem.
 
bear
2008-03-27 16:57:44
Kusko: Erik rad foti pri slabsom svetle s malou hlbkou ostrosti a ked zaostrovaci bod nie je na kontratnej hrane nevie presne zaostrit. Z tych menej ostrych som ja fotil tu labut (bol to asi prvy svak co som s tym fotakom spravil - ja som tu fotku nevybral). Tu je este zopar mojich fotiek: http://michal.lindner.sk/EOS450D/
 
2008-03-27 21:17:35
to ALL:
no a co vite povedat o PentaxK10D versus IR ?
 
oboy
2008-03-28 08:24:13
To Kusko: 100% ostra tam nie je ani jedna fotka. Su to JPEGy, tak ako vyliezli z fotaku, bez akychkolvek uprav.
Niektore fotky posobia ostrejsie, ine menej v zavislosti od narocnosti podmienok, pouziteho objektivu a zameru. Nocny portret je ostrostou uplne mimo, nemal som uz moznost ho zopakovat.
Ostatne mi pridu akceptovatelne.
 
bogy
2008-03-28 13:02:25
Nikon a IR: tiez som cital o tom ze teoreticky sa da z IR filtrom fotit aj z ruky, ale casy aj tak vychadzaju pocas slnecneho dna aspon 8-10s. Tolko to bude asi aj na canone.
Myslim ze horsi vply na IR ako telo ma objektiv. Videl som nejake clanky kde objektiv v strede fotky robil svetlu skvrnu.
 
2008-03-28 20:14:02
som nasiel v starsom photolife clanok o IR a su tam aj fotos c40D dopedol najslabsie najlepsi bol n200D a ja som si objednal pK10D ten bol dost blizko n treba pouzivat hoya 72 ak sa dobre pametam a nie je jedno ci sa pouziva adobe RGB alebo daco druhe treba oskusat co je lepsie uz sa tesim na novy fotaaaak
 
Fotograf77
2008-03-29 12:34:18
To bear:
Aha, ty máš na mysli režimy automatické. . . tak to hej. . . myslím že pentaxi majú ISO medzi manuálnymi, čí poloautomatickými režimami. . . to by sa celkom hodilo a škoda že Canon na to kašle
 
Fotograf77
2008-03-29 12:52:59
Tak aby som sa poopravil, nemá to byť priorita ISO, ale priorita času a uzávierky v jednej funkcii a foták automaticky priradi ISO. . . má to Pentax K10D
 
2008-04-02 11:17:19
na IR je asi najlepsi tento mod:
http://astrosurf.com/buil/d70/ircut.htm
 
dmiro
2008-04-02 13:24:15
a mam ju!!! dik autorom za recenziu
 
MifkoMT
2008-04-02 16:40:59
To dmiro:
napis sem prosim, aka je... ta finalna verzia 450D...som netrpezlivy, mam ju tiez objednanu, ale este mi nedosla...
 
Peet_123
2008-04-02 18:09:30
maju ho uz na sklade v megafoto, s tamronom za 35949 ... zaujimave ze cena tela stupla o cca 2tis na 23949 ... takze toho tamrona tym padom nedavaju za nejak extra nizsiu cenu ... napr. na hej.sk stoji telo 21709 ... co poradite, oplati sa z megafoto s tym tamronom? povodne som chcel setak, ale tento tamron je urcite ovela lepsi ... je to moja prva zrkadlovka, mam zobrat radsej setak a naucit sa na nom a az potom ist do kvalitneho skla?
 
pepe8305
2008-04-02 20:01:53
Peet_123: ak mas na to peniaze, tak urcite s tym tamronom - mne bol doporuceny..
 
dmiro
2008-04-03 11:05:21
To MifkoMT:
kedze ju mam 24hodin, takze som všetko este neodskusal, a prve dojmy su pozitivne, som s nou spokojny niet jej co vytknut.Je to tak ako je pisane v recenzii. Pochvalujem si češtinu:) Kupil som ju so zakladnym objektivom(18-55 IS), lebo samotne tela este nie su v predaji, ale kupim bud Tamron 17-50 f/2,8 alebo Tokinu 16-50 f/2,8. Kupil som si este 8GB SD kartu classe 6. Časom este dokupim teleobjektiv.
 
Peet_123
2008-04-03 16:45:08
to dmiro: a aky je ten setovy objektiv? tiez sa rozhodujem ci zoberiem so setakom alebo rovno s tamronom
 
TermiT
2008-04-04 16:29:29
"využíva 2 spôsoby automatického zaostrovania. Okrem systému detekcie kontrastu so sklopením zrkadla pri zaostrení (QUICK MODE) je k dispozícii aj systém fázovej detekcie (LIVE MODE), ktorý je už roky súčasťou kompaktných digitálnych fotoaparátov.


Nieje to nahodou naopak ?? Imo fazovu detekciu maju zrkadlovky a kompakty maju detekciu kontrastu.
 
Peet_123
2008-04-04 17:16:31
opravte si konecne nacitanie obrazkov v tejto recenzii, neda sa to normalne citat ...
 
immortal20
2008-04-05 15:31:28
jaj vzdy sa dobre nasmejem na tych vasich videorecenziach ... troska take rady moc to s tou anglickou vyslovnostou neprehanajte a tie pozy pri sedeni :-D ale je to cool nic v zlom chlapci som rad ze nieco taketo robite ...
len k tej recenzii ze to mazanie obrazkov ... zda sa mi divne mazat 50 obrazkov rucne na fotaku ved v Pc to je zachvilku ;-)
diky za info dobra praca
 
oboy
2008-04-07 10:28:54
S tym LV mas pravdu, dik za upozornenie... Mea culpa. Uz by to malo byt OK.
 
PIXEL
2008-04-08 16:04:14
Ja uz len cakam kym to bude konecne u nas,ale ceny dobre lietaju v obchodoch,chcem kupit kit a cena od 24.000,- a po 30.000,- a dostupnost koncom aprila,tak este musim cakat :D
 
Kompi
2008-04-09 17:42:46
Ja ho mam uz tyzden, zatial sama spokojnost, ..este dalsia nahradna baterka bude boh vie kedy, lebo teraz nie je dostupna ... Inak ja som kupoval zo setakom za 24.720,- cez digimarket aj s dorucenim pred barak, na druhy den po objednani, uplna spokojnost.. ..
.. neviem kde chces kupovat, ale na eshopoch uz je, ale ak chces v kamennom shope, tak este budes musiet pockat.
 
Tomino78
2008-04-11 00:40:48
Tak od vcera je uz moj!Je to pekny kusok aj ked setovy objektiv je na moj vkus moc plastovy.Nevadi aj tak kupujem dalsie objektivy a tie uz budu z tych lepsich!
 
FilipMino
2008-04-16 16:08:48
Super!!asi budem uvažovať o jeho kúpe
 
PIXEL
2008-04-17 08:02:44
Ja ho uz tiez mam doma, velmi sa mi zapacil,este battery grip, objektivy a bude to skvela vec...Ku CANON-om neni co dodat...Inak kupil som z Fotoinfo,vsetko v pohode...takze odporucam :)
 
PIXEL
2008-04-20 11:01:52
Zase spamujem... len tolko som chcel,ze co sa v recenzii spomina to mazanie,tak pri mazani vybranych 40 fotiek ist cez MENU a MAZANIE VYBRANYCH SNIMKOV, zaskrtat a dat zmazat....
 
Kat_Erdelyi
2008-05-19 18:19:53
tvrdo nad ním rozmyslam :/ co myslite ak rada fotim vsetko [hl. portréty; ale tiez krajinku, makro, pod.] a prechadzam z canon PS A630?
 
aape
2008-05-22 22:54:36
katuska pri rozmyslani o prechode na zrkadlovku si treba uvedomit,ze ides kupit telo za cca 25 000 penazi.Jeden slusny objektiv/aby si neurazila telo co chces kupit/je od 15 000 penazi.Ak chces dosiahnut ohniskovu vzdialenost slusneho compaktu az kusticek viac,tak potrebujes minimalne tri skla.Treba si zvazit moznosti.
 
pedro88
2008-06-01 15:48:25
Rozmyslam medzi kupou canon 450d a canon d40. Vie mi niekto poradit s výberom, preco by sa oplatilo priplatit a zobrat 40-ku? Fotim skoro vsetko a hlavne prirodu.
+ potrebujem aj objektiv na vacsie vzdialenosti. Co by ste mi doporucili. Vdaka.

Inac zase raz skvela recenzia
 
bear
2008-06-01 16:33:21
Prednosti 450D:
- mensia hmotnost a rozmery
- vyssie rozlisenie (ma vyznam len s kvalitnymi objektivmi)

Prednosti 40D:
- lepsi autofocus
- lepsi hladacik
- lepsie nastavovanie
- odolnejsia konstrukcia
- vacsi dynamicky rozsah

Rozdiel vo fotkach je maly a skor zalezi na tom, ktory sa Ti lepsie drzi v ruke. Ak mas koli telu setrit na objektivoch, radsej kup lacnejsie telo a lepsi objektiv.
 
valsidal
2008-06-01 19:32:16
40D sedí lépe v ruce, konverzi z RAW svede jak Photoshop či Zoner, což u 450D zatím není.
 
2008-06-01 20:42:17
jednoznacne 40D

P.S. ak budem chciet fotak ohmatkavat tak mi bude zalezat na tom ako sedi v ruke :))) inak ma zaujima ako foti :)
 
Fotograf77
2008-06-01 22:06:35
Ale pri fotení ho ohmatkávaš či chceš, či nechceš:-D
 
FilipMino
2008-06-03 15:33:40
Ten fotak ma velmi dobre funkcie aj vystupnu kvalitu obrazu. Porozmyslam o jeho kupe, len neviem kde ho zohnat.
 
bear
2008-06-03 15:46:04
Ja mam 350D a 40D. 40D sa mne ovlada a drzi lepsie, ale Lubke nesedi v ruke a radsej foti s 350D.
 
Peet_123
2008-06-03 19:45:25
2Minko: ja som ho zohanal dlheeee mesiace a stornoval som dokopy 4 objednavky po vsetkych net shopoch na SK a nakoniec mi pomohol jeden typek na digiarene, pozri http://www.aqt.sk/ - su priamy dovozcovia Canonu na SK, vsetci od nich beru, takze maju najlepsie ceny ... mne to nedalo a docestoval som za nimi osobne a poviem ti, super ochota, super pristup ... nemali sice tamrona k nemu, ale toho som objednal, na skladovku je dost drahy, takze to chapem, ale inak maju vsetko k 450D, tela,kity,gripy,baterky ... proste full :)
 
dmiro
2008-06-04 11:45:50
doplnim moje poznatky so 450tkou pre zacinajucich amaterov. Fotim s nim dva mesiace a foti sa mi s nim vynikajuco. Nemam utlu rucku, ale drzi sa mi uplne v pohode, bez rusivych pocitov, ze by nieco vadilo. Super sedi na prsty aj ked ho nosim volne v ruke pri chodzi. Ak uvazujete o kupe prvej zrkadlovky, podla mna je zbytocne uvazovat ci 450D alebo 40D. Jednoznacne 450D. Zoberte si to prakticky, vyhody 40tky stoja dalsich par tisc navyse? Tie zacinajucemu amaterovi netreba. Krajinku odfotite 450 v pohode, auto, mamu, dcerku,... takisto :) Kym sa stane so zacinajuceho amatera, pokrocilejsi, v Dunaji pretece este hodne vody. Ja som zistil ze mi chyba vacsi pocet krizovych zaostrovacich bodov, ale to je v pripade, ak fotim pohybujuci sa objekt alebo maly objekt na vacsiu dialku( napr. vtacika) 9 a 19 je rozdiel. Aky? popisat sa mozno da, to musi fotograf zistit fotografovanim. Ale ked sa posnazim tak na desiaty cvak sa podari aj ostry, pri 40tke by to bolo mozno na treti:). Telo by sme mali a teraz skla. Su potrebne minimalne dva: zakladny 18-55(17-50, 16-50) a nieco s rozsahom 70-200 (70-300; cca6500,-) alebo aj 55-200(cca5000,-). Ja kupujem skla s f2.8 a tie mi urcite dobre posluzia aj keby som sa rozhodol prejst na vyssi model fotaku. Skla s f/2.8 su ucelove, nie univerzalne, su kvalitnejsie a maju aj vyssiu cenu(nad 20000,-). Cize lacnejsia verzia(s dvoma sklami) so 450, Vas vyde 32000 a viac a so 40d 40000 a viac. Foteniu zdar!
 
aandy
2008-06-14 21:23:05
Patrím ku kompakťákom čerstvo prešlým do zrkadla. EOS 450D vo verzii EOS XSi mám asi dva týždne, Súhlasím s názorom Dmira, je to fajn mašinka a pre prechod na všší stupeň úplne vyhovuje . Okrem seťáku mám k nemu Sigmu 70/300 DG Macro a pevnú Sigmu 105/2,8 DG Macro, ktorú vlastne využívan v najširšej miere. Je jasné že sa môžem teraz učiť fotiť od piky, ale je to o inom, veím že čoskoro pribudnú prvé kvalitné príspevky.
 
vavrik
2008-06-15 17:41:30
Ja tiež úmorne premýšľam a už dosť dlhý čas o tom, či kúpim EOS 450D alebo EOS 40D.
U obidvoch mi veľmi vadí, že nemajú sklopný a otočný displej. U 40D mi navyše vadia i karty CF a použitý spôsob živého náhľadu (spomaluje snímanie).
Keďže v tomto čase mojou hlavnou požiadavkou na prístroj je rýchlosť snímania v tejto chvíli by to vyhrala 40D najmä pre rýchlosť sériového snímania (až 6,5 obr./s a pripravenosť na ďalší snímok pri ručnej expozícii bez namačknutia (0,31 s, pozri Digi Foto 11-12/2007). Ovšem využitie tejto rýchlosti tela predpokladá i správnu volbu objektívu.

 
PIXEL
2008-06-16 13:53:54
zivy nahlad je fajn ale ja pouzivam len pri manualnom ostreni,ze si zvecsim 5x alebo 10x a viem pekne zaostrit,inak live view nepouzivam...
 
Edward88
2008-10-10 08:54:06
Nevynášam súdy, neprináleží mi to, pokiaľ ho nebudem vlastniť, mal som ho možnosť iba skúšať. V recenzii sú poskytnuté fotky, ale práve tie ma viedli k tomu, aby som o tomto prístroji neuvažoval. Fotky, ktoré som si pozeral, hlavne tie osoby na motocykloch, ja to vidím, že to je všetko komplet slepé a pri ISO 200 dosť zašumené. Auto, ktoré bolo fotené za jazdy, má síce rozmazané pozadie, ale to auto je tiež pekne máznuté. Ja viem, že je to v pohybe, ale keď by som ja robil recenziu, tak sem také fotky určite nedám. Na jednej strane textom vychválený foťák, na druhej strane keď pozriem na sample, tak mi je z toho divnô. Mám na teraz požičanú starú klasiku Nikon D70,(Tokina 12-24, Nikon 70-300, 20-80) je to niečo úplne iné, ale rozhodne si dovolím tvrdiť, že sa to s týmito fotkami kvalitatívne nedá porovnať. Bol som veľmi naklonený pre túto voľbu 450D, ale pocitovo ma viac priťahuje Nikon D90, sklá k nemu sú ešte otvorená téma. Môže mi to niekto prosím ozrejmiť? Človek sa učí celý život. Ďakujem.
 
norbert77
2008-11-24 19:30:57
Mam canon 450d uz sest mesiacov. Nie som spokojny. Chyba kvalitny prechod s jasnej do tmavej. Biela je prilis svetla a tmave pozadia su prilis tmave. Chybaju detaily. Fotky su fadne a nemaju ziadne prekreslenie. S canon G5 som bol spokojnejsi. Pre ludi ktori fotia len obcas odporucam canon g9 alebo g10.
 
Ultra TXF
2008-11-24 20:54:31
príspevok od: norbert77
Mam canon 450d uz sest mesiacov. Nie som spokojny. Chyba kvalitny prechod s jasnej do tmavej. Biela je prilis svetla a tmave pozadia su prilis tmave. Chybaju detaily. Fotky su fadne a nemaju ziadne prekreslenie. S canon G5 som bol spokojnejsi. Pre ludi ktori fotia len obcas odporucam canon g9 alebo g10.
Nauč sa fotiť..... :)
 
bear
2008-11-24 21:26:18
príspevok od: norbert77
Mam canon 450d uz sest mesiacov. Nie som spokojny. Chyba kvalitny prechod s jasnej do tmavej. Biela je prilis svetla a tmave pozadia su prilis tmave. Chybaju detaily. Fotky su fadne a nemaju ziadne prekreslenie. S canon G5 som bol spokojnejsi. Pre ludi ktori fotia len obcas odporucam canon g9 alebo g10.
pre zaciatok by asi stacilo precitanie navodu. Co sa tyka tmavych a svetlych oblasti, pozri hlavne casti HTP (Highlight tone priority), Dynamic lighting optimizer a nauc sa kontrolovat histogram a ak treba pouzit kompenzaciu expozicie.
Co sa detailov tyka, treba trocha rozumiet zaostrovaniu, expozicnej dobe a hlbke ostrosti. Automat je blbec a nie vzdy zvoli spravne nastavenie (na kompaktoch funguje automatika pre laika lepsie ako na zrkadlovke - vacsia hlbka ostrosti zaostrovanie hlabnym senzorom je sice pomalsie ale umoznuje komplexne zmerat scenu, detekovat tvare v obraze ...).
Ak sa ale naucis zrkadlovku pouzivat, kvalita vystupu je ovela lepsia.
 
2008-11-25 00:06:16
príspevok od: norbert77
Mam canon 450d uz sest mesiacov. Nie som spokojny. Chyba kvalitny prechod s jasnej do tmavej. Biela je prilis svetla a tmave pozadia su prilis tmave. Chybaju detaily. Fotky su fadne a nemaju ziadne prekreslenie. S canon G5 som bol spokojnejsi. Pre ludi ktori fotia len obcas odporucam canon g9 alebo g10.
Nuz si ukazkovy priklad toho, kto nepotrebuje zrkadlovku. Fotis obcas, mas ho uz 6 mesiacov a este si sa s nim nezzil? Treba si ho dokladne nastudovat, mat manual v hlave a nasledne v krvi. A fotit, fotit, fotit, ale nie remeselne, ale so zaujmom a potesenim. A ked to nevychadza hladat viac chyby v svojich postupoch ako v zrkadlovke. Ale ak cakas, ze gro prace za Teba urobi fotoaparat, tak ano, zvol si kompakt.
 
Ultra TXF
2008-11-25 09:03:58
príspevok od: norbert77
Mam canon 450d uz sest mesiacov. Nie som spokojny. Chyba kvalitny prechod s jasnej do tmavej. Biela je prilis svetla a tmave pozadia su prilis tmave. Chybaju detaily. Fotky su fadne a nemaju ziadne prekreslenie. S canon G5 som bol spokojnejsi. Pre ludi ktori fotia len obcas odporucam canon g9 alebo g10.
To je presne problém ľudí,ktorí si myslia,že zrkadlovka robí automaticky lepšie fotky ako automat.Veľký omyl.
Na automate si videl na displeji presne ako bude fotka vyzerať po exponovaní,
v hľadáčiku zrkadlovky vidíš reálny obraz toho čo fotíš,ale nevieš ako bude vyzerať fotka.Musíš vedieť čo máš spraviť pred expozíciou ,aby fotka bola takú akú ju chceš mať.Okrem toho v dôsledku konštrukcie kompaktu každá fotka ostrá ako britva,ale zase nerozmažeš pozadie.U zrkadlovky sa môžeš pohrať so separáciou pozadia a fotky pokiaľ nevieš ako ani nemusia byť ostrejšie ako z kompaktu.
To chce mať niečo naštudované a nejakú prax.Zrkadlovka nerobí fotky automaticky dobré-----to by sa volala automat.Ale ak vieš ako nato,tak tá fotka zo zrkadlovky bude neporovnateľne lepšia ako z akéhokoľvek automatu.
 
benz
2008-11-30 11:02:38
včera som si kúpil EOS 450D. čo sa týka držiania v ruke - v pohodičke. mám trochu väčšie laby a tohto som sa obával. je aj menší ako píše Erik v recenzii, ale drží sa dobre. je aj ľahší. ja ho budem vláčiť po turistike so sebou. rozhodoval som sa medzi týmto a D60. Nakoniec som sa aj tak rozhodol pre Canon. Prešiel som na neho od kompaktu powershot A520 - už mi nevyhovoval. Foteniu zdar!
 
jarokan
2009-01-07 11:20:29
Chcel by som sa autora recenzie spýtať, či fy Canon neuvažuje o zavedení výklopných displeyov aj do zrkadloviek, fy Olympus to už zvládla.
 
wayne
2009-01-07 12:20:32
príspevok od: jarokan
Chcel by som sa autora recenzie spýtať, či fy Canon neuvažuje o zavedení výklopných displeyov aj do zrkadloviek, fy Olympus to už zvládla.
myslim ze viac sa dozvieme na PMA 09 ktora bude 3-5. marca 2009 (http://www.pmai.org/pma09home.aspx?id=11224)
 
finn
2009-01-13 22:17:30
Zdravím všetkých, po prečítaní recenzií by som chcel predsa len poradiť. Rád by som prešiel z kompaktu Sony H2 na 450D a neviem si vybrať z ponuky CANON EOS 450D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS + SANDISK - 4GB SDHC cena 21000,- alebo CANON EOS 450D body telo + TAMRON AF SP 17-50MM F/2.8 za zvýhodnenú cenu + SANDISK - 4GB SDHC cena 17300,-. Rád fotím hory,vodu,zimu, akcie resp. všetko na užívateľskej úrovni. Poraďte prosím. Vďaka.
 
Sachtikus
ocenenie redakciou 2009-01-13 23:20:45
príspevok od: finn
Zdravím všetkých, po prečítaní recenzií by som chcel predsa len poradiť. Rád by som prešiel z kompaktu Sony H2 na 450D a neviem si vybrať z ponuky CANON EOS 450D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS + SANDISK - 4GB SDHC cena 21000,- alebo CANON EOS 450D body telo + TAMRON AF SP 17-50MM F/2.8 za zvýhodnenú cenu + SANDISK - 4GB SDHC cena 17300,-. Rád fotím hory,vodu,zimu, akcie resp. všetko na užívateľskej úrovni. Poraďte prosím. Vďaka.
To si kde nasial 450-ku s tym tamronom za 17300? To je nejaka pitomost:)
 
wayne
2009-01-14 06:21:48
príspevok od: Sachtikus
To si kde nasial 450-ku s tym tamronom za 17300? To je nejaka pitomost:)
mas pravdu, to je cena len za telo, objektiv je mozne si priobjednat za cosi okolo 11tis, je tam zlava 2-2.5tis resp 70-80e
 
finn
2009-01-14 07:59:41
príspevok od: wayne
mas pravdu, to je cena len za telo, objektiv je mozne si priobjednat za cosi okolo 11tis, je tam zlava 2-2.5tis resp 70-80e
to Sachtikus and wayne:chlapi inak diky za radu :-), sekol som sa a wayne ma pravdu, je to cena za telo + sklo 11600,-. Sorry za blud. Tak otázka pokracuje inak,kupit telo so setovym sklom alebo s tamronom?
 
wayne
2009-01-14 08:25:55
urcite s tamronom, ak sa tomu chces venovat intenzivnejsie, setak je pre teba docasne riesenie ktoreho sa casom budes chciet zbavit ak skusis lepsie sklo.
 
IvanHolic
2009-02-03 15:40:46
http://www.foto-info.eu/#
 
Duri
2009-02-12 11:14:15
Velmi dobra recenzia, mozno len tie fotky mohli byt lepsie. Ale aj vdaka nej som sa rozhodol, ze moje prve zrkadlo bude prave 450D. Zatial si neviem vynachvalit ;)
 
finn
2009-02-18 11:41:00
Už som hrdý majiteľ canon EOS 450D so setovým objektívom EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS. A môže započať výuka. Len som sa chcel pochváliť. :-)
 
Misak007
2009-02-19 11:14:22
A je moja! Ludia, poviem Vam, nech chce kto chce co ale je to solidne zrkadlo... Myslim ze Pomer cena vykon je naozaj super.
 
Misak007
2009-02-19 11:18:12
príspevok od: Misak007
A je moja! Ludia, poviem Vam, nech chce kto chce co ale je to solidne zrkadlo... Myslim ze Pomer cena vykon je naozaj super.
Inak kupil som ho za cca 15 000 a este nejake skla od canonu... ale to uz bolo zvlast..
 
Misak007
2009-02-22 00:03:12
Spominany nedostatok s vymazavanim fotografii je chybna informacia. Stacilo by sa len pozriet do manualu a zistili by, ze na tomto fotaku mozete jednoduchym sposobom oznacit viacere fotografie a naraz ich vymazat... Takze to neberte ako nedostatok.
 
2009-02-22 11:47:25
príspevok od: Misak007
Inak kupil som ho za cca 15 000 a este nejake skla od canonu... ale to uz bolo zvlast..
fakt? neverim...ja som ho pred polrokom kupil za 10...
 
Eriček123
2009-02-25 22:56:34
Ak to tu este nietko bude čítat tak by som sa chcel spítat na Hladáčik 450D pretože ten ma dosť zaujíma videl som hladáčik na 1000D a zdal sa mi dosť tmavý , mám Fz50 a viem že by bol lepší každý optický od EVF . Dakujem za odpoved .
 
bear
2009-02-26 07:23:27
príspevok od: Eriček123
Ak to tu este nietko bude čítat tak by som sa chcel spítat na Hladáčik 450D pretože ten ma dosť zaujíma videl som hladáčik na 1000D a zdal sa mi dosť tmavý , mám Fz50 a viem že by bol lepší každý optický od EVF . Dakujem za odpoved .
450D ma o kusok lepsi hladacik, ale rozdiel je velmi maly (aj ked som ich mal vedla seba som si nebol isty, ci je hladacik na 450D lepsi). Viac svetla v hladaciku dosiahnes aj ak pouzijes svetelnejsi objektiv ako je setovy EF-S 18-55/3.5-5.6. So svetelnym objektivom okrem hladacika aj ine vyhody navyse.
 
slavik74
2009-02-26 14:19:18
tak uz viem preco ked som pozeral do hladacika 1000D so setovym objektivom bol taky tmavy a nechapal som preco si ludia myslia ze je lepsi opticky na C ako EVF na G1.
Lacny+lacny=tma :)
Ale zas s odstupom casu som rad ze bol tmavy...
 
Eriček123
2009-02-26 17:23:29
Vdaka , :) konečne mi to je jasnejšie :) Pretože 450D je cena/výkon a idem doň zatial , mi iný model nepadol takto do oka :)
 
Gino
2009-06-12 20:43:38
Mam mesiac ultrazumovy Lumix FZ 28 ale uvazujem nad zrkadlom proste to bola zla kupa tato postarsia vec sa este predava a davaju k tomu aj sadu objektivou video ma k myslienke zmeny priviedlo este o trocha viac ...

PS super video a ten konec ten smiech bol za 500
 
ajustek
2009-06-18 14:54:24
Ahojte,rozmyslam nad kupou Canon 450D.
Mam analogovy Canon Rebel X EOS s objektivom CANON EF 35-80mm f/4-5.6 III a pridavny blesk.
Myslite zeby to fungovalo na 450D ?
Tym padom by som mohol kupit len telo a k tomu nejaky teleobjektiv.
Vie mi niekto poradit?
 
Partizan51
2009-06-18 23:03:30
príspevok od: ajustek
Ahojte,rozmyslam nad kupou Canon 450D.
Mam analogovy Canon Rebel X EOS s objektivom CANON EF 35-80mm f/4-5.6 III a pridavny blesk.
Myslite zeby to fungovalo na 450D ?
Tym padom by som mohol kupit len telo a k tomu nejaky teleobjektiv.
Vie mi niekto poradit?
Ahoj. Mam 450D a jeden znamy mi dnes daroval EF 35-80mm f/4-5.6 III co mu ostal z analogu. Nahodil som ho a foti celkom pekne len ostrenie je trocha pomalsie a chyba IS. Ale bol k tomu aj UV a polarizak a hlavne bol zadarmo.. :))
 
saucius
2009-07-03 14:46:22
dobry den, mam otazku. Som zaciatocnik resp. uz fotografujem dlhodobejsie ale len z Digitalom a na kupu zrkadlovky som sa odvazil az teraz. Rozhodol som sa pre Canon EOS 450D a mam otazku ake najlepsie by bolo kupit objektivy, potreboval by som v tejto oblasti poradit, dakujem pekne bud tu alebo na mojom icq: 387-250-217. Vdaka
 
staleusmiaty
2009-07-03 15:29:37
príspevok od: saucius
dobry den, mam otazku. Som zaciatocnik resp. uz fotografujem dlhodobejsie ale len z Digitalom a na kupu zrkadlovky som sa odvazil az teraz. Rozhodol som sa pre Canon EOS 450D a mam otazku ake najlepsie by bolo kupit objektivy, potreboval by som v tejto oblasti poradit, dakujem pekne bud tu alebo na mojom icq: 387-250-217. Vdaka
Uff... zalezi co chces fotit a kolko mas na to penazi :) na zaciatok je urcite pouzitelny aj setak, vid niektore fotky s nim v galerii. Ak mas na to, zober radsej Tamron 17-50 2.8, za tie peniaze ti da najlepsi pomer cena/vykon ako zakladak.
 
saucius
2009-07-03 17:00:27
príspevok od: staleusmiaty
Uff... zalezi co chces fotit a kolko mas na to penazi :) na zaciatok je urcite pouzitelny aj setak, vid niektore fotky s nim v galerii. Ak mas na to, zober radsej Tamron 17-50 2.8, za tie peniaze ti da najlepsi pomer cena/vykon ako zakladak.
no chcem fotit co pride nemam nejaky super zaujem na nejaku oblast napriklad ked pojdem na dovolenku. Cize pre zaciatok mi pohodlne staci ten, ktory je zabaleny ku fotaku, ktory hodlam kupit? pretoze horkotazko setrim na zrkadlovku a pozeral som a Tamron 17-50 2.8 stoji este dalsich 360€ :)
 
staleusmiaty
2009-07-03 23:47:41
príspevok od: saucius
no chcem fotit co pride nemam nejaky super zaujem na nejaku oblast napriklad ked pojdem na dovolenku. Cize pre zaciatok mi pohodlne staci ten, ktory je zabaleny ku fotaku, ktory hodlam kupit? pretoze horkotazko setrim na zrkadlovku a pozeral som a Tamron 17-50 2.8 stoji este dalsich 360€ :)
ano, v takom pripade bude ten setak myslim uplne stacit
 
misodk
2009-07-16 10:46:51
Tie fotky k recenzii su naozaj divne, bol som zvedavy na kombinaciu 450D + Tamron 17-50/2.8, toto ma moc nepresvedcilo. Fotky maju kopec prepalov, su fadne a pri nahlade 1:1 je to maslo, ziadna ostrost. Nepomoze ani pokec v diskusii, ze autor foti rad s malou hlbkou ostrosti, aj to na co bolo ostrene je neostre. Neviem ci je to tym Tamron-om, alebo vlastnost fotaku. Kvalitou vystupu (z tejto recenzie) mi to pripomina kompakt (ked si nevsimam moznost kontrolovat hlbku ostrosti). Podla testu dpreview by mala mat 450D vyborny DR.

Cital som celu diskusiu, je tam viackrat spomenuta biedna kvalita fotiek a nechapem automaticke reakcie niektorych ludi na tieto prispevky o kvalite fotiek a nespokojnosti s 450D, ze: ´nauc sa fotit´, ´nauc sa kontrolovat histogram´... Skor sa musi naucit kontrolovat histogram autor recenzie...
 
Majuuus
2009-08-18 16:46:26
Stačil by mi canon eos 450d na strednú školu? (fotografický dizajn)
alebo skor či je to dobrá voľba...co si myslíte?
 
Gino
2009-08-24 23:27:22
Urcite stacil ten fotacik je moc dobry... Pochibujem ze na tej skole pozaduju 40D/50D a viac... :-) ale nie zostava Canon EOS 450D + setak 18-55IS + neaky TELEZOOM + 50 1.4 USM a mas co pozadujes... Aj ja sa k nej chcem dopracovat :-) len pomalsie :-(
 
Biwki
2012-09-14 13:28:20
Neviete mi niekto poradit ako vydolovat snimky z vnutornej pamate fotaku? Nejlepsie preniest na SD? Priznam sa, ze si ich neviem an prezriet.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované