Hore

Nikon CoolPix P7100

Úvod

Zatiaľ čo na zrkadlovkovom poli sa schyľuje k veľkej bitke, nezabúda Nikon ani na modelový rad kompaktných fotoaparátov. Nedávno preto vypustil náhradu za súčasný najvyšší model Nikon CoolPix P7000 a pridal mu „za sto“. Do obchodov sa tak dostal nový P7100. Ten sa od svojho predchodcu líši najmä zvýšením všetkých druhov rýchlosti – od reakcie ovládania, cez zapínanie prístroja až po odozvu spúšte.

Okrem toho sa môže pochváliť zjednodušeným používateľským rozhraním, výklopným displejom a novým firmvérom. Táto verzia má za cieľ zlepšiť obrazový kvalitu, znížiť množstvo šumu a pridáva aj pár nových efektov spracovania obrazu.  Navonok najvýraznejšou zmenou je  zas pridanie predného ovládacieho kolieska. Môžeme teda povedať, že ide najmä o akési vylepšenie, vyladenie a snahu o odstránenie chýb sedemtisícky.

Dizajn a Ergonómia

So svojim hlavným konkurentom zdieľa veľmi podobný dizajn a svoje pokročilejšie zameranie vyjadruje klasicky čiernou farbou. Určite nejde o mydielko do vrecka, no to pravdepodobne jeho používatelia ani očakávať nebudú. Takmer celé telo je pokryté rôznymi tlačidlami a kolieskami, čo nemusí na prvý pohľad pôsobiť esteticky a organizovane, no po krátkom oboznámení a zžití sa s prístrojom som už nemal problém nastaviť potrebné parametre.

Držanie nie je také pohodlné ako napríklad pri mirrorlessoch Sony, no nevyčítam mu ani špeciálne nepohodlie, i keď priestor pre prostredník mohol byť zapustený viac dovnútra a grip mierne výraznejší. Tak isto si myslím, že hľadáčik tu už nemá veľký zmysel, keďže ako obvykle pokrýva veľmi malú časť obrazu a sám o sebe je malých rozmerov. Je to ale stále akási záchrana pri silnom slnku. Telo pôsobí pevne a nič sa zbytočne nehýbe. Menu v P7100 je naozaj jednoduché, rozdelené na tri hlavné časti a menu vrchného kolieska (WB/ISO/BKT/Picture Control/My Menu).

Vlastnosti a funkcie

Nikon CoolPix P7100 zdieľa väčšinu technických parametrov so svojím predchodcom. Je vybavený CCD snímačom veľkosti 1/1.7“ s rozlíšením 10.1 megapixelov, stabilizovaným objektívom 28 – 200 mm (prepočet na 35mm) so svetelnosťou f/2.8 – f/5.6 a trojpalcovou výklopnou LCD obrazovkou. Ponúka nám rozsah citlivosti ISO 100 – 3200 (rozšírené 6400) a dokáže nahrávať video v rozlíšení 720p frekvenciou 30 snímok za sekundu. Obraz je spracovávaný procesorom EXPEED C2.

Keďže ide o pokročilý kompakt, umožňuje ukladať surové fotografie aj do formátu RAW. Zaujímavou pomôckou sú aj tri pozície používateľských nastavení U1/2/3 nastaviteľné hlavným voličom. Tie okrem klasických parametrov dokážu uložiť aj používané ohnisko, môžeme si tak vytvoriť režimy pre dynamické reportážne zábery či portrét.

K rovným fotografiám dopomôže aj virtuálny horizont, skreslenie objektívu zas vyrovná automatická funkcia. Zaujímavý je vstavaný ND filter, ktorý po zapnutí predĺži expozíciu, aby sme mohli aj pri vyššej hladine osvetlenia rozmazať pohyblivé objekty, alebo použiť nižšie clonové čísla.

Fotoaparát ako zvyčajne disponuje aj funkciou Active D-Lighting, ktorú je možné nastaviť na hodnoty Low/Standard/High, avšak chýba voľba automatického nastavenia. Fotografie so zapnutým D-Lightingom sa tak často javia svetelne nedynamické, funkcia totiž aj pri nastavení standard často viditeľne vypĺňa tiene.

Niektorých tiež môžu zaujať kreatívne efekty, ktoré nájdeme v samostatnom režime. Ide o čiernobiele fotografie s nastaviteľným kontrastom a zrnom, efekty maľba, expozícia pri zoomovaní, rozostrenie pri expozícii, cross process, zmäkčujúci filter, sépiový efekt, high-key, low-key a selektívne farby. Kvalita niektorých z nich ale nie je práve najlepšia a tak za využiteľné považujem skôr čiernobielu fotografiu, cross-process a selektívne farby.

So selektívnymi farbami sa dá v meste pohrať

Niektoré iné efekty ale nepôsobia príliš esteticky

V praxi

Hlavná úloha – zrýchlenie celého prístroja sa výrobcovi podarilo, keďže som nezaznamenal žiadne problémy s rýchlosťou, zatiaľ čo pri P7000 sa vyskytovali aj problémy so zamŕzaním firmvéru a celkovou pomalosťou. Zapínanie fotoaparátu je tiež svižné, podobne aj odozva spúšte je na slušnej úrovni. Medzi zapisovaním do JPG a RAW je síce istý rozdiel (zápis do RAW trvá asi 3 sekundy), no je samozrejmé, že od kompaktu nebudeme čakať bleskurýchlu akciu. Mierne ma sklamalo, že fotografiu nie je možné hneď po vyhotovení záberu vymazať, je potrebné počkať kým sa uloží a urobiť tak až v prehliadacom režime.

Nikon CoolPix P7100 trpí preexpozíciou. Pri bežnom fotení som väčšinou používal kompenzáciu -0.7 EV v režime priority clony. Bez kompenzácie vychádzala bohužiaľ veľká väčšina motívov príliš svetlá. Okrem toho sa mi ale pracovalo s fotoaparátom celkom dobre.

„Vrodená“ preexpozícia sa objavila na tejto snímke, ale aj na fotografiách s bežne svetlým pozadím.

Obrazová kvalita

Ako na kompakt je kvalita snímok slušná a z P7100 môžeme dostať aj celkom dobré detaily. So zmenou clonových čísel sa kvalita príliš nemení, iba na f/8 je už mierne vidieť vplyv difrakcie. Objektív je na širokom ohnisku výrazne súdkovitý, čo ale môžeme opraviť rovno vo fotoaparáte zapnutím funkcie korekcie skreslenia. Silné protisvetlo v niektorých situáciách nezvláda najlepšie, väčšinou to ale nie je veľký problém. Podobne mu nechutí ani červená farba, ktorej vykreslenie mu príliš nejde. Farby sú aj na nastavení standard pomerne výrazné a so zapnutým d-lightingom sa fotografie často zdajú byť dosť pastelové. Dynamický rozsah, v porovnaní s inými kompaktmi, je na dobrej úrovni.

Červená býva problematická

Šum je viditeľný už od ISO 200, výraznejší pri ISO 400 a za najvyššiu použiteľnú hodnotu po odstránení farebného šumu považujem ISO 800, neskôr sa už začína strácať aj kontrast a detaily. Všetky úrovne boli skúšané pri zapnutom štandardnom odšumení vo fotoaparáte. V RAWe je pri nižších citlivostiach mierne odšumenie možné, no pri fotení do JPG aj so zapnutou redukciou šumu sú už výsledky viac-menej konečné, pokiaľ sa nechceme rozlúčiť s ďalšou časťou detailov.

Po odstránení farebného šumu si fotografia s ISO 800 môže zachovať ešte prijateľnú kvalitu.

Ak chceme z obrazovej kvality vyťažiť maximum, je určite vhodné ukladať fotografie do formátu RAW. Uvidíme tu totiž rozdiel v detailoch, možnosťou práce so šumom a taktiež farbách, ktoré sú výraznejšie.

Zaostrovanie

Medailu za šprint nezíska no s pomocou svojej prisvetlovacej lampičky vie zaostriť aj v horších svetelných podmienkach. Väčšinou však k tomu potrebuje zvislú hranu, alebo kombináciu zvislej a vodorovnej hrany.

Video

Pohyb je plynulý a kvalita viac-menej zodpovedá veľkosti a typu snímača. P7100 po novom disponuje aj možnosťou uzamknúť expozíciu na dobu nakrúcania. Pokiaľ by sme chceli lepší zvuk, je tu aj vstup na externý mikrofón.

 

 

Záver

Nikon CoolPix P7100 teda zaujal miesto na tróne žltých kompaktov. Ponúka sa používateľom, ktorí nechcú prejsť na zrkadlovku, no radi by využili niektoré pokročilejšie možnosti, alebo aj ako menší doplnok pre používateľov, ktorí už vlastnia zrkadlovku. Jeho cena sa v súčasnej dobe pohybuje okolo 450,- €, preto sa pri výbere fotoaparátu v tejto cene automaticky vynára otázka, či radšej nezvoliť mirorless lacnejší (Samsung NX100), alebo mirorless mierne drahší (Sony NEX-3/5), pričom obidve možnosti s APS-C snímačom poskytnú lepšiu kvalitu obrazu. Pokiaľ ale hľadáte kompakt značky Nikon, ktorý vám podá najlepšie možné výsledky, bude to práve CoolPix P7100.

+

-

Pevne pôsobiace telo

Tendencia preexponovať

Väčšina nastavení na tele

Podanie červenej

Vylepšená rýchlosť

S D-Lightingom môžu vznikať ploché fotografie

Na kompakt slušná kvalita obrazu

Pomer cena/výkon

Ukladanie do RAW


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bear
2011-11-04 08:40:56
Podla mna s tym Nikon zaspal dobu. Je to reakcia na Canon G radu, len prisla neskoro a fotografi si dnes ako kompakt kupuju mirrorless, alebo nieco naozaj vreckove ako Canon S, Olympus XZ-1.
 
Rachotilko
2011-11-04 08:55:05
@bear: Na jednu podstatnú výhodu recenzia zabudla: ohnisko až 200mm. Sú ľudia, ktorí nechcú nosiť/meniť sklá, a práve P7100 ponúka prijateľný kompromis kvality/rozmeru/všestrannosti.
 
Bonin
2011-11-04 09:20:25
akurat som rozmyslal ze kupim p7000, niektore recenzie boli celkom dobre. ale ked to tak citam tak ani ta p7100 nie je az taka supa. Na extreme digital som nasiel g12 za 399 eur. nenormalna cena...
 
haplo602
2011-11-04 09:29:14
príspevok od: Rachotilko
@bear: Na jednu podstatnú výhodu recenzia zabudla: ohnisko až 200mm. Sú ľudia, ktorí nechcú nosiť/meniť sklá, a práve P7100 ponúka prijateľný kompromis kvality/rozmeru/všestrannosti.
v tom pripade je lepsi nejaku panasonic travel zoom. lepsi rozsah, lepsia obrazova kvalita. sice absentuje RAW, ale to nieje as tak podstatene kedze P7100 je strasne pomaly pri ukladani RAW.

pri aktualnej cene proste tento fotak nedava zmysel.
 
Marcel Rebro
2011-11-04 09:55:21
príspevok od: Rachotilko
@bear: Na jednu podstatnú výhodu recenzia zabudla: ohnisko až 200mm. Sú ľudia, ktorí nechcú nosiť/meniť sklá, a práve P7100 ponúka prijateľný kompromis kvality/rozmeru/všestrannosti.
200mm pri f5.6 s kontrastnym AF - mozno budes celkom rad ak ti to spolahlivo zaostri. A ocelove ruky su pri foteni pri tychto hodnotach a s fotakom rozmerov P7100 nevyhnutnostou

Ohniska nad 120mm (35mm eq) su (podla mna) na kompaktoch a UZ nepouzitelne ...
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-11-04 09:56:14
poznám túto kocku a pre majitela nikon blesku prečo nie ale som zvedaf čo prinesie G13
 
bacil2
2011-11-04 10:08:00
príspevok od: Marcel Rebro
200mm pri f5.6 s kontrastnym AF - mozno budes celkom rad ak ti to spolahlivo zaostri. A ocelove ruky su pri foteni pri tychto hodnotach a s fotakom rozmerov P7100 nevyhnutnostou

Ohniska nad 120mm (35mm eq) su (podla mna) na kompaktoch a UZ nepouzitelne ...

no ja mám ruky z prírodných materiálov, a nemám problém...samozrejme s P7000 a nie s nejakým piccolo kanónom alebo panasloníkom
 
Marcel Rebro
2011-11-04 10:12:36
príspevok od: bacil2

no ja mám ruky z prírodných materiálov, a nemám problém...samozrejme s P7000 a nie s nejakým piccolo kanónom alebo panasloníkom
nj, lenze Ty pravidelne uzivas tekuty stabilizator obrazu co pre automotofotografov znamena od 1.12. riziko fotenia reportaze spoza mreze
 
Rachotilko
2011-11-04 10:49:24
príspevok od: haplo602
v tom pripade je lepsi nejaku panasonic travel zoom. lepsi rozsah, lepsia obrazova kvalita. sice absentuje RAW, ale to nieje as tak podstatene kedze P7100 je strasne pomaly pri ukladani RAW.

pri aktualnej cene proste tento fotak nedava zmysel.
P7100 má 2X väčší senzor a odosť nižší šum než travelzoomy. Okrem toho, objektívy na travelzoomoch majú až priveľký rozsah Wide/Tele, čo so sebou prináša priveľa kompromisov v ostrosti hrán/aberácie.
 
bacil2
2011-11-04 10:56:06
príspevok od: Marcel Rebro
nj, lenze Ty pravidelne uzivas tekuty stabilizator obrazu co pre automotofotografov znamena od 1.12. riziko fotenia reportaze spoza mreze
liquid stabilizér - toť štandardné príslušenstvo každého lepšieho nikóňa
...a kanónistom pribaľulú kopírky
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-11-04 11:14:47
príspevok od: bacil2
liquid stabilizér - toť štandardné príslušenstvo každého lepšieho nikóňa
...a kanónistom pribaľulú kopírky
počúraj ma sem narcis jeden a nemáš ty ten stabilizátor náhodou požičaný od olympusáka???
 
Rachotilko
2011-11-04 11:17:59
príspevok od: Marcel Rebro
200mm pri f5.6 s kontrastnym AF - mozno budes celkom rad ak ti to spolahlivo zaostri. A ocelove ruky su pri foteni pri tychto hodnotach a s fotakom rozmerov P7100 nevyhnutnostou

Ohniska nad 120mm (35mm eq) su (podla mna) na kompaktoch a UZ nepouzitelne ...
Ach jo, nepoužiteľné http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1033&message=39725135

PS. 108mm = 620mm eq pre FZ150
 
haplo602
2011-11-04 11:18:57
príspevok od: Rachotilko
P7100 má 2X väčší senzor a odosť nižší šum než travelzoomy. Okrem toho, objektívy na travelzoomoch majú až priveľký rozsah Wide/Tele, čo so sebou prináša priveľa kompromisov v ostrosti hrán/aberácie.
moderne kompakty robia korekcie automaticky, takze problem nieje ...

pozri si od kedy je v danom rozsahu P7100 na f5.6 a budes prekvapeny ze sice zacina na f2.8, ale bohuzial na tejto clone ostava velmi kratko.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-04 11:32:37
príspevok od: Rachotilko
@bear: Na jednu podstatnú výhodu recenzia zabudla: ohnisko až 200mm. Sú ľudia, ktorí nechcú nosiť/meniť sklá, a práve P7100 ponúka prijateľný kompromis kvality/rozmeru/všestrannosti.
presne tak! rozsah je skvelý , a hlavne objektív+procesor nerozpatláva detaily ako travel zoomy, aj pri tom rozsahu to zvláda., podla mna ja to najlepší Nikon kompakt aký je momentálne v ponuke a aký som držal len treb adonho čo najrýchlejšiu SD kartu podľa mňa. Nevýhoda je len tá svetelnosť optiky - to je daň za rozsah.

Ak sa uskromníte s menším dostrelom tak je ideálny Olympus XZ1 ale je to vždy niečo za niečo.
 
Rachotilko
2011-11-04 11:39:56
príspevok od: haplo602
moderne kompakty robia korekcie automaticky, takze problem nieje ...

pozri si od kedy je v danom rozsahu P7100 na f5.6 a budes prekvapeny ze sice zacina na f2.8, ale bohuzial na tejto clone ostava velmi kratko.
Áno, robia korekcie aberácii a geometrických deformácii, bohužiaľ si to obvykle odnáša odstrosť na okrajových častiach obrázka (samozrejme u niekoho viac, u niekoho menej, notorickým hriešnikov je v tejto oblasti Fuji F550exr).

Áno, P7100 má blbú svetelnosť. Inak je to podľa mňa skvelý stroj, na ktorého úroveň šumu sa žiaden travelzoom nechytá. Snáď keď Panasonic osadí nejaký travelzoom tým skvelým senzorom z FZ150-tky (ktorý je podľa mňa malým zázrakom).
 
javelin
2011-11-04 11:47:08
že mňa niečo osvietilo pred rokom aj niečo....a zakúpil som dnes už nadčasový prístroj Ťamťung EX1 , za nadčasovú cenu.....Stále ma nevie Nikon s Canonom ,okrem desingnu v danej triede presvedčiť....Týmto je vyčerpaný môj prínos k danej téme... ))
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-11-04 12:01:41
samov sung je super kto si nezaklada na videu tak za tú cenu je good
 
bacil2
2011-11-04 12:31:00
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
počúraj ma sem narcis jeden a nemáš ty ten stabilizátor náhodou požičaný od olympusáka???
ale, ale Pán Kolega...nehovorí sa "narcis jeden", hovorí sa "geniálny fotograf"

p.s. a toto čudo, to je olympušák?
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-11-04 12:48:05
príspevok od: bacil2
ale, ale Pán Kolega...nehovorí sa "narcis jeden", hovorí sa "geniálny fotograf"

p.s. a toto čudo, to je olympušák?
nie nie pane nemám žiadne drobné na záchod
 
Marcel Rebro
2011-11-04 12:59:59
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
nie nie pane nemám žiadne drobné na záchod
... dokonca ani na Kofotiny uz nema naladu ...

ps : fotene Olympušom
 
tomis.ales
2011-11-04 13:03:18
7100 sa drzala v ruke uplne super. Ale ten hladacik, to je cierna diera, bez informacii. Spolu so svetelnostou sa mi teda zda ta cena uplne mimo. Nikon zaspal. A zuuum so 200 je podla mna zbytocna blbost. Za 270€ je tu uz spominani Ťamťung ex1 alebo rychlejsi a drahsi (ale stale lacnejsi ako 7100) Olympus XZ1. Ja mam vo vybere zatial chaos ale G12 a 7100 som davno vypustil. Ale drzal sa mi fakt paradne.
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-11-04 13:15:54
príspevok od: tomis.ales
7100 sa drzala v ruke uplne super. Ale ten hladacik, to je cierna diera, bez informacii. Spolu so svetelnostou sa mi teda zda ta cena uplne mimo. Nikon zaspal. A zuuum so 200 je podla mna zbytocna blbost. Za 270€ je tu uz spominani Ťamťung ex1 alebo rychlejsi a drahsi (ale stale lacnejsi ako 7100) Olympus XZ1. Ja mam vo vybere zatial chaos ale G12 a 7100 som davno vypustil. Ale drzal sa mi fakt paradne.
áno aj na obranu má super váhu žiadny lacný plast
 
bacil2
2011-11-04 13:16:33
príspevok od: Marcel Rebro
... dokonca ani na Kofotiny uz nema naladu ...

ps : fotene Olympušom
...páni, páni... máte šťastie, že som v práci...už tu nemám ďalšie obrázky

ps. fotené Nikóňom
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-11-04 13:21:29
príspevok od: bacil2
...páni, páni... máte šťastie, že som v práci...už tu nemám ďalšie obrázky

ps. fotené Nikóňom
ten blesk to zabil
 
bacil2
2011-11-04 14:15:24
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
ten blesk to zabil
Pán Kolega...! Vy musíte mať vždy posledné slovo...
 
jake
2011-11-04 14:59:22
kupil som si tento fotak pred dvoma tyzdnami ako malu nahradu za tazku zrkadlovku aby som to nemusel vlacit. Musim povedat, ze rychlost to ma az udivojuco dobru a presne ostrenie. Celkovy obraz je tiez slusny pri rozumnych svetelnych podmienkach. A vo vnutri treba tahat blesk, to je jasne .
Celkovo vysoka spokojnost, podla mna je to dobry pristroj a vyberal som si kompakt naozaj dlho. Samozrejme moja zrkadlovka je vzdialena daleko od tohoto tu ale ked ide o existenciu fotky a je hlavne mat poruke maly fotoaparat tak P7100 mi skvele sedi.
 
Keviin077
2011-11-05 11:25:22
príspevok od: jake
kupil som si tento fotak pred dvoma tyzdnami ako malu nahradu za tazku zrkadlovku aby som to nemusel vlacit. Musim povedat, ze rychlost to ma az udivojuco dobru a presne ostrenie. Celkovy obraz je tiez slusny pri rozumnych svetelnych podmienkach. A vo vnutri treba tahat blesk, to je jasne .
Celkovo vysoka spokojnost, podla mna je to dobry pristroj a vyberal som si kompakt naozaj dlho. Samozrejme moja zrkadlovka je vzdialena daleko od tohoto tu ale ked ide o existenciu fotky a je hlavne mat poruke maly fotoaparat tak P7100 mi skvele sedi.
Presne suhlasim. Aj Ja ho mam asi tak 2 tyzdne a som spokojny. Kvalita spacovania super, clovek ma super pocit ked ho drzi v ruke a kedze je oproti kompaktom o dost tazsi tak nieje v ruke takm labilny ako bezny kompakt. Podla man ma obrazovu kvalitu fakt celkom slusnu samozrejme v prijatelnych svetelnych podmienkach. Ale da ja fotit aj v noci, dat ISO 100 plus stativ a vysledok uplne v pohode. Mna trochu zamrzelo, ze ked sa pouzivaju motivove programy a efekty tak je moznost ukladat len do .jpg. Je mi jasne, ze na RAW by fotak neplikoval ten efekt, ale bolo by super mat aj RAW bez efektu a moznost spracovat to aj inak. Tiez ma prekvapilo, ze dostupne efekty nie su aplikovatelne na filmovy mod.
 
Keviin077
2011-11-05 11:33:01
A este jedna vecicka, ze ano zrkadlovka to nie je ale obrovska vyhoda je fakt v tej prenositelnosti, ze ho mozete mat stale zo sebou a nepremeskate nieco zaujimave. Pretoze ked clovek vidi daku nadheru a nema so sebou Tazke zkadlo sice kvalitne tak aj tento Nikonik P7100 je super a postacujuci.
 
marcus_labeo
2011-11-06 15:44:52
V rámci profikompaktov niet veľkých rozdielov, technika je dosť obdobná: senzory sú v podstate identické 1/1,7" 10 MPix, rozdiely sú preto hlavne v objektíve a postprocese. Jeden má svetelnejší objektív, druhý širokouhlejší a tretí dlhší. Vyberajúc druhý foťák ako záložný k DSLR, alebo aj ako hlavný, nemajúc eurá na rozhadzovanie, voľba je jasná: Samsung EX1. Oproti tu testovanému Nikonu má širokouhlejší a hlavne podstatne svetelnejší objektív a lepší AMOLED. Dlhší koniec je výhodou Nikonu, jeho využiteľnosť pri kompakte už ale spochybnili iní vyššie. Optický hľadáčik nemá prakticky význam. A dať za Nikon o 180 eur viac (270 vs. 450 €), ako za Samsung veľmi porovnateľných vlastností (čo do objektívu naviac lepší), neviem, nejaví sa mi to ako zmysluplná investícia.
 
dur0
2011-11-07 12:29:50
tato svina je ovela rychlejsia, ako moja G12, vrelo odporucam!
 
pampo
2011-11-08 15:19:12
Tiez mam dilemu co vybrat ako zalozny vreckovy fotak. P7100, G12, EX1, LX5 alebo XZ-1. Vsetko ma svoje plus a minus. EX1 najhorsia stabilizacia vs vyborna cena, LX5 odnimatelna kritka. P7100 a G12 su sice vacsie, ale u mna vyhravaju s integrovanym hladacikom - aj ked ubohym. Na druhej strane maju o dost horsiu svetelnost. Ci mam cakat na zazrak ...
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2011-11-20 12:26:19
príspevok od: pampo
Tiez mam dilemu co vybrat ako zalozny vreckovy fotak. P7100, G12, EX1, LX5 alebo XZ-1. Vsetko ma svoje plus a minus. EX1 najhorsia stabilizacia vs vyborna cena, LX5 odnimatelna kritka. P7100 a G12 su sice vacsie, ale u mna vyhravaju s integrovanym hladacikom - aj ked ubohym. Na druhej strane maju o dost horsiu svetelnost. Ci mam cakat na zazrak ...
Ja by som odporúčal mirorless. V podobnej cene Samsung NX100 a má väčší snímač, určite lepšiu kvalitu fotografii.
 
Rachotilko
2011-11-21 11:58:59
príspevok od: pampo
Tiez mam dilemu co vybrat ako zalozny vreckovy fotak. P7100, G12, EX1, LX5 alebo XZ-1. Vsetko ma svoje plus a minus. EX1 najhorsia stabilizacia vs vyborna cena, LX5 odnimatelna kritka. P7100 a G12 su sice vacsie, ale u mna vyhravaju s integrovanym hladacikom - aj ked ubohym. Na druhej strane maju o dost horsiu svetelnost. Ci mam cakat na zazrak ...
Zázrak má meno: Fuji X10
 
cc355
2012-03-13 19:48:29
Nezdílím názor, že zázrak je X10... po přečtení nejrůznějších for a dotazů majitelů X10-ky bych řekl, že celý foťák je značně nevyladěný. Kvalita sníků není zlá, ale kdo Vám zaručí, že zrovna ONA důležitá fotka nebude mít zničenou oblohu (víme o čem je řeč) ... pro mě je to nespolehlivý foťák. Nejvíce mi na něm vadí ale jiná věc. Objektiv se zdela nezatáhne do těla foťáku.... je na něm závit... a ten závit má tak debilní rozměr, že si na to žádný filtr nedáte... musíte si dokoupit předraženy kousek hliníkového plíšku, kterým vám to umožní. Ať se na mě kluci z Japonska nezlobí, ale moje peníze za tento kompakt neuvidí, i když jim opravdu fandím. Dnes jsem si objednal Nikona P7100 jako doplněk k zrcadlovce, která je na určité focení nepraktická. Recenze jsou rozporuplné, někdo chválí, jiný ne... každý má asi jiné požadavky. Myslím, že na fotky z dovolené a výlety s děckama v RAWu by to mohlo stačit. Na ostatní mám zrcadlovku. Snad jsem neudělal chybu. Dám vědět, jak to nakonec dopadlo.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia