Hore

Nikon D7100

Koncom februára vydala firma Nikon nástupcu modelu D7000. Razom sa začali objavovať dohady, či sa so všetkými vylepšeniami, ktoré novinka dostala do vienka ešte vôbec dočkáme nástupcu modelu D300s. 

Špecifikácie

Poďme ale pekne poporiadku. Najprv sa pozrime, čo nám o Nikone D7100 povie stránka výrobcu. 

  • 24,1-megapixelový obrazový snímač CMOS formátu DX bez optického antialiasingového filtra (OLPF): na extrémne ostré snímky aj v najmenších detailoch.
  • Obrazový procesor EXPEED 3: zaručuje vysokorýchlostnú prevádzku, energickú reprodukciu farieb a zvýšenú redukciu šumu.
  • Citlivosť ISO 100 – 6 400 s možnosťou rozšírenia na 25 600: na snímanie pri výnimočne slabom osvetlení.
  • Profesionálny systém automatického zaostrovania: využíva 51 zaostrovacích bodov, z toho 15 krížových, na rýchle a presné automatické zaostrenie.
  • Sériové snímanie frekvenciou 6 snímok za sekundu: zaručí, že zachytíte každý rýchly pohyb.
  • Funkcia 1,3-násobného orezania, rozšírenie možností formátu DX: extra efekt teleobjektívu, rýchlejšia frekvencia snímania (až 7 snímok za sekundu) a mimoriadne široká oblasť automatického zaostrenia.
  • 2 016-pixelový snímač merania RGB s rozpoznaním scén: zabezpečuje mimoriadne presné meranie hodnoty expozície, optimalizuje automatickú expozíciu (AE), automatické zaostrovanie (AF) a vyváženie bielej farby (AWB) na dosiahnutie najvyššej presnosti.
  • Funkcia D-movie v rozlíšení Full HD: 1 920 x 1 080 pri rýchlosti 24p/25p/30p až do 50i/60i na plynulý záznam videosekvencií.
  • Výkonný hľadáčik: približne so 100-percentným pokrytím obrazového poľa a 0,94-násobným zväčšením.
  • Výkonný LCD displej s vysokým rozlíšením: má veľkosť 8 cm (3,2"), rozlíšenie 1 229 000 pixelov a široký pozorovací uhol.
  • Praktický a prenosný: ponúka vynikajúce funkcie v kompaktnom tele s hmotnosťou len 675 g.
  • Odolné telo s krytmi zo zliatiny horčíka: odolné voči prachu a vplyvom počasia.
  • Dvojitý slot na pamäťovú kartu SD: umožňuje nahrávanie po zaplnení alebo na účely zálohovania alebo nastavenie samostatného nahrávania formátov RAW a J-PEG.
  • Dostupné užitočné funkcie: vylepšené tlačidlo „i“ a bodové vyváženie bielej farby na rýchle a presné nastavenie vyváženia bielej farby v režime živého náhľadu.
  • Funkcia Active D-Lighting (ADL): zachováva detaily vo svetlých častiach snímky aj v tieňoch, čím vytvára nádherné snímky.
  • Vysokodynamický rozsah (HDR): kombinuje dva zábery jedným stlačením spúšte a zhotoví detailné snímky scén s vysokým kontrastom.
  • Režim efektov: umožňuje použiť zvolené efekty na statické snímky i na videosekvencie v režime živého náhľadu.
  • Bezdrôtové pripojenie: kompatibilné s mobilným adaptérom WU-1a.
  • Objektívy NIKKOR: s uznávanými objektívmi NIKKOR môžete naplno využiť výhodu obrazového snímača s rozlíšením 24,1 megapixela a režimom 1,3-násobného orezania, vytvoriť tak výnimočné snímky a vychutnať si prenosnosť objektívov formátu DX.
  • Ovládanie na diaľku: snímajte bezdrôtovo s bezdrôtovým vysielačom s prijímačom WR-R10 a bezdrôtovým vysielačom WR-T10 alebo rozšírte ovládanie nastavení fotoaparátu s modelom WR-1. 

Dizajn a ergonómia

Predná strana


Ak by niekto čakal dizajnérsky výstrelok, tak čakal zbytočne. Nikon D7100 sa drží osvečenej koncepcie. Na prednej strane tak nájdeme dominantný kovový bajonet pre uchytenie objektívu + jeho poistku, funkčné tlačidlo a tlačidlo na kontrolu hĺbky ostrosti – obe tieto tlačidlá sú cez menu programovateľné na väčšinu funkcií spojených s expozíciou, či uzamknutie odpálenia externého blesku. Ďalej tu nájdeme pomocné svetlo autofokusu, vstavaný mikrofón či predný infračervený prijímač. Na pravej strane sa nachádza grip na uchopenie zhora ohraničený klasicky červeným doplnkom. Nad gripom nájdeme pomocný otočný volič. Nechýbajú označenia modelu a veľkosti senzoru. Na rozdiel od Nikonu D7000 a aj macatejšieho D600 sa mi ale tento model drží subjektívne lepšie aj pri dlhšom fotografovaní. 

Ľavá strana


Na ľavej strane nájdeme tlačidlá na ovládanie výklopného blesku a expozičného bracketingu, rovnako ako od modelu D7000 zaužívané tlačidlo/páčka na ovládanie zaostrovacieho systému.

Pod gumenými záslepkami potom vstup na mikrofón a výstup na slúchadlá, microUSB a HDMI vstupy a slot na pripojenie GPS modulu. 

Pravá strana


Pravá strana azda ako pri všetkých fotoaparátoch slúži na samotné držanie prístroja a tak sa tu okrem dvierok, ktoré vedú k dvom šachtám na SD karty, nenachádza nič iné. Šachty sú ako je v poslednej dobe dobrým zvykom dve. Samozrejme sa dá nastaviť, či sa na druhú kartu má ukladať záloha alebo sú tu možnosti pretečenia, keď dojde miesto na prvej karte alebo nakoniec možnosť ukladania RAWu na jednu a JPEGu na druhú kartu. 

Spodná strana


Spodná strana je podobne nudná ako na väčšine fotoaparátov – nájdeme tu iba statívový závit, pod gumenou záslepkou kontakty na pripojenie batériového gripu MB-D15 a kryt šachty na batériu Nikon EN-EL15 s ktorou vydrží na jedno nabitie fotoaparát cca 950 snímok. Celá platforma je pomerne široká a tak ani pri väčších rýchloupínacích doštičkách nehrozí nejaký výrazný presah. 

Horná strana


Konečne sa dostávame k niečomu zaujímavejšiemu. Horná strana je okupovaná výklopným bleskom a sánkami pre externý blesk, ktoré sa nachádzajú v osi s objektívom. Nájdeme tu aj nový stereomikrofón. Naľavo od sánok nájdeme otočný volič programov na aký sme zvyknutí z nižších modelov ako D7000 či D5200. Peknou vychytávkou je zámok aretácie tohto voliča. Pod ním sa nachádza otočný volič spúšte, ktorý má rovnako poistku proti náhodnému otočeniu.

Pravá strana patrí stavovému displeju a tlačidlám na korekciu expozície, štart a zastavenie videosekvencie či nastavenie merania expozície. Samozrejmosťou je spúšť s otočným prepínačom vypnutia a zapnutia prístroja. 

Zadná strana


Dominantou zadnej strany Nikonu D7100 je 3,2“ TFT LCD displej s 1 229 000 bodmi, ktorý sa nevyklápa. Nad ním sa nachádza optický hľadáčik s dioptrickou korekciou. Displej je vyrobený novou technológiou a ponúka lepšie zobrazovanie. Nový je aj hľadáčik, ktorý je vybavený OLED pásikom pre zobrazovanie informácií. Info je tak väčšie, biele a lepšie čitateľné.

Naľavo od displeja nájdeme rad ovládacích tlačidiel, napravo potom reproduktor, prepínač funkcie fotoaparátu z vytvárania fotografií na videosekvenciu, či spustenie živého náhľadu. Ďalej sa tu nachádza 4-smerný volič na pohyb v menu, či výber zaostrovacieho bodu s potvrdzujúcim OK tlačidlom. Okolo neho sa nachádza zámok ostriaceho bodu. Nakoniec tu máme ešte AE-L/AF-L tlačidlo a hlavný otočný volič. „Odkladací“ priestor na palec je dobre tvarovaný a príjemne pogumovaný. 

Novinky, fakty a porovnanie s D7000

Podobne ako nižšie modelové rady, aj Nikon D7100 je vybavený novým 24 megapixelovým APS-C snímačom, ktorý je navyše bez Anti-Aliasingového filtra podobne ako Nikon D800E. Oproti svojmu predchodcovi – modelu D7000 má vylepšený obrazový procesor Expeed 3, lepší zaostrovací modul Advanced Multi-CAM 3500DX s 51 zaostrovacími senzormi, nový, väčší a jasnejší displej, lepší hľadáčik a 1,3x Crop mód. 


Telo

Telo je vyrobené kombináciou plastov a zliatiny horčíka, tak ako je tomu v tejto kategórii zvykom. Horná a zadná časť sú „železné“, predná a spodná potom plastové. Telo je výborne pretesnené voči vplyvom počasia. 

Menu

Menu sa drží klasickej šablóny aparátov Nikon. Ak ste držali niekedy v ruke digitálnu zrkadlovku Nikon, nie je pre vás orientácia v Nikone D7100 ničím novým. Jediné v čom sa môže líšiť je počet jednotlivých nastavení. V prípade, že ste Nikon nikdy v ruke nedržali, menu je rozdelené na dve časti – v prvej sa pohybujete medzi hlavnými položkami ako sú shooting menu, retouch menu a podobne, napravo sú potom jednotlivé subpoložky. Na pohyb sa využíva hlavne 4-smerný volič s potvrdzovacím OK tlačidlom. 


Senzor

24,1 megapixelový APS-C senzor s maximálnym rozlíšením 6036 x 4020 px s veľkosťou 23,5 x 15,6 mm. Tretí 24 megapixel z dielne Nikonu a opäť iný. Tentokrát mu chýba OLPF (optický low-pass filter), pre lepšie zobrazenie detailov. 

Tri generácie, tri rôzne čipy. Hoci D90ka je aj v dnešnej dobe stále postačujúca, najnovšia D7100 je už trochu z iného cesta. Zdroj: http://www.dxomark.com

Uzávierka

Rozsah expozičných časov je 1/8000s – 30s. Testovaná je na 150000 cyklov. Synchronizačný čas s bleskom je 1/250s (1/320 v Auto FP). Maximálna frekvencia sériového snímania je 6 obr./s. (7 obr./s. v 1,3x crop móde). 

Meranie expozície

O meranie expozície sa stará 2016-bodový RGB senzor, ktorý spolupracuje s aktívnym D-lightingom, autofokusom, vyvážením bielej farby či detekciou tvárí. 

Autofokus

O zaostrovanie sa stará modul Multi-CAM 3500DX, ktorý poznáme z modelu D300s, avšak s vylepšeným firmvérom, nie nepodobným tomu v najvyššom modeli D4. 51 zaostrovacích bodov, z toho až 15 krížového typu a citlivosť zvýšená až na f/8, takže bude autofokus spoľahlivo fungovať aj pri teleobjektívoch so svetelnosťou f/4 a nasadeným telekonvertorom 2,0x. Pokrytie obrazového poľa ostriacimi bodmi je veľmi dobré, pri zapnutom crop móde dokonca „od kraja po kraj“.


Rozloženie zaostrovacích bodov v hľadáčiku Nikonu D7100 s vyznačeným crop modom, pri ktorom sú body rozmiestnené na celej šírke. Stredných 15 bodov je krížových.

Hľadáčik

Optický hľadáčik pentaprizmatickej stavby so 100% pokrytím obrazového poľa a 0,94x (podľa snapsort.com veľkosť hľadáčika 0,61x) zväčšenie. Novinkou je použitie OLED pásika na zobrazovanie expozičných informácií. Údaje sú oveľa lepšie čitateľné, väčšie a hlavnou zmenou je ich biela farba. Matnica je klasicky vybavená transparentným displejom, ktorý zobrazuje ostriace body, ohraničenie crop faktoru a ďalšie informácie. 

Displej

Hlavný zobrazovací displej má uhlopriečku veľkosti 3,2“ a 1 229 000 zobrazovacích bodov. Je vyrobený novou technológiou, kedy sa ešte minimalizovala vzdialenosť samotného displeja od ochranného skla. Na rozdiel od starších displejov, ktoré využívajú RGB mriežku je displej na Nikone D7100 vybavený RGBW (White), pre lepšie a jasnejšie zobrazenie bielej farby. Už si tak aj Nikon môže okrem Lanzy povedať „Aby biela bielou bola“. Displej nie je výklopný ani dotykový a najnovšie sa na neho už ani nedá nasadiť plastový kryt ako sme zvyknutí snáď zo všetkých ostatných modelov. 

Konektory

Okrem možnosti pripojenia HDMI a A/V sú k dispozícii konektory pre pripojenie WiFi, GPS, káblovej spúšte a externého mikrofónu. Po nainštalovaní aplikácie na chytré zariadenie s OS Android alebo iOS, môžete fotoaparát ovládať cez WiFi rozhranie.

Vstavaný blesk

Vstavaný blesk má smerové číslo 12 a tak klasicky poslúži len na osvetlenie menších miestností. Tlačidlo na vyklopenie blesku funguje spoľahlivo a peknou vychytávkou je, že nie je možné blesk vyklopiť pokiaľ je prístroj vypnutý. Nestane sa vám tak to, že sa blesk náhodou vyklopí a vylomí pri pobyte v brašni. Pre strobistov je samozrejme plusom, že funguje aj v Commander móde a dajú sa za jeho pomoci odpaľovať diaľkovo externé blesky v rámci systému CLS. 

Ďalšie porovnanie senzorov - tentokrát v najnovších zrkadlovkách Nikon. Ako je vidieť, rozdiely sú minimálne a rozhodovanie bude spočívať skôr v tom, akú bude majiteľ chcieť funkčnú výbavu. O obrazovú kvalitu sa ale nemusí báť pri žiadnom z prístrojov. Zdroj: http://www.dxomark.com

Dynamický rozsah

Laboratóriá DxO uvádzajú pri modeli Nikon D7100 dynamický rozsah 13,7 EV. Zástupcovia Nikonu hovoria, že je to nad 14 EV. Pravda bude zrejme niekde uprostred. Dynamický rozsah Nikonu D7100 rozhodne nie je tak veľký ako pri modeli Nikon D800, ale stále patrí medzi fotoaparáty s tým najväčším rozsahom. Pri fotografovaní do RAW má D7100 tendenciu celkom výrazne podexponovať pre zachovanie kresby v jasoch. 

Citlivosť a miera šumu

Natívne hodnoty sú 100-6400, čo je celkom príjemný rozsah. Ak pôjdeme do boostu, dostaneme sa na hodnoty 50-25600. Čo ma pri testovaní netešilo je, že šum sa začína prejavovať už pri ISO 1600 a na hodnote 6400 sa použiteľnosť a viditeľnosť detailov končí. Vyššie hodnoty sa samozrejme dajú využiť v krajných situáciách, ale odporúčam skôr potom fotografovať do čiernobiela. Odstupňovanie môžete vidieť na fotografiách dole. AutoISO je spoľahlivé a neženie sa vďaka dynamickému rozsahu snímača do zbytočne vysokých čísel.


V RAW konvertore sa ale fotografie dajú pomerne jednoducho a úspešne odšumiť a doostriť bez výraznejšej straty detailov. 

Napájanie

O chod po energetickej stránke sa stará rovnaká batéria EN-EL15 ako v staršom súrodencovi. Deklarovaná výdrž je 950 snímkov, no pri testovaní sme sa dostali vysoko nad 1000 na jedno plné nabitie. K fotoaparátu výrobca pripravil opäť nový battery grip s označením MB-D15. Jeho nasadenie neprinesie zrýchlenie sériového snímania ako tomu bolo pri modeloch D300 a D700, iba trochu pohodlia pri úchope, vertikálnu spúšť a možnosť vloženia druhej EN-EL15 batérie, či AA akumulátorov na zýšenie výdrže fotoaparátu. 

Video

V Nikone D7100 už nenájdeme žiadnu možnosť točenia videa v rozlíšení 640x480. Pre filmovo založených fotografov sú teda pripravené možnosti snímania videosekvencií do maximálneho rozlíšenia 1920x1080@30p (1920x1080@60i/50i v crop 1,3x). Nechýba zabudovaný stereomikrofón ako aj konektory na sláchadlá a externý mikrofón.

Video výstup má verné farby, zdá sa byť však akýsi „mäkký“. 



Kvalita fotografií

Hoci je snímač v modeli D7100 iný ako ten v D5200, s kľudným svedomím môžem prehlásiť to isté, čo Karol Srnec v svojej recenzii. Kvalita je výborná a ak nasadíte na D7100 dobrý objektív, každý pixel nájde svoje využitie. Chýbajúci OLPF nemal vplyv na vznik moaré. Miera detailov na fotografiách sa nám v redakcii zdala väčšia ako pri modeli D5200.

D7100 sníma fotografie do 14-bitového bezstratového RAWu, 12-bitového stratového, alebo vo formáte JPEG v troch stupňoch kompresie.

Dynamický rozsah je podľa DxO labs menší ako v Nikone D7000, či D5200, avšak výraznejšie rozdiely sme si nevšimli. Ani pri vysoko kontrastnej scéne sme sa nemuseli báť o to, že by sa stratila kresba v tieňoch. Ak snímate fotografie do JPEGu, môže vás potešiť funkcia D-Lightning, ktorá z dynamického rozsahu vymačká maximum. 


Plusy a mínusy

  • výborný 24,1 mpx snímač
  • veľký dynamický rozsah
  • vylepšený AF modul s 51 zaostrovacími bodmi a citlivosťou do f/8
  • 1,3x crop mód
  • výborná ergonómia a ovládanie
  • hľadáčik so 100% pokrytím a novým OLED zobrazovacím pásikom
  • displej s vysokým rozlíšením a výborným podaním jasov
  • utesnenie voči vplyvom počasia
  • podpora AF a Ais objektívov
  • CLS systém
  • poistka aretácie voličov


  • malý buffer
  • výraznejší šum
  • mäkký video výstup

Praktické skúsenosti

O praktických skúsenostiach s Nikonom D7100 si môžete prečítať v Karolových článkoch z Portugalska a zo závodného okruhu Slovakia Ring.

Z môjho skromného pohľadu ide o vynikajúci aparát s APS-C snímačom, ktorý v svojej kategórii bude len ťažko hľadať konkurenciu. Podľa všetkého ide o spoločného nástupcu modelov D300s a D7000. D7100 však nie je „športový plnokrvník“ ako je možné vidieť s malého bufferu, na ktorý sa zmestí iba 6 fotografií v plnom rozlíšení a nasleduje takmer 5 sekundové okno, počas ktorého aparát zapisuje na pamäťové médium. Naskytá sa tak otázka, či si ešte firma Nikon nenecháva „zadné vrátka“ pre nejakú D400ku, ktorú by veľa ľudí isto prijalo.

Vďaka svojmu dynamickému rozsahu a vysokému rozlíšeniu je D7100 pripravený na väčšinu situácií. V prípade, že nepotrebujete plné rozlíšenie a radšej sa chcete dostať ku svojej obeti „bližšie“, vynikajúcou pomôckou je zabudovaný 1,3x crop faktor, ktorý vám celkové ohnisko objektívu predĺži na 1,95x (300->585mm) pri zachovaní stále výborného 16 mpx rozlíšenia.

Práca s D7100 je jednoduchá a rýchla podobne ako pri všetkých vyšších radách firmy Nikon. Ergonomicky je novinka zvládnutá lepšie ako jej predchodca D7000 a osobne mi sadla aj viac ako macatejšia plnoformátová D600. Ak si odmyslím, že predný grip trochu púšťal farbu pri dlhšom fotení, nemám fotoaparátu po konštrukčnej stránke čo vytknúť.


Nikon D7100 sa predáva v sete s už starším objektívom AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Preto sme sa rozhodli ho podrobiť testu, či ešte novému Nikonu a jeho vysokému rozlíšeniu „stačí“. S poľutovaním musíme povedať, že hoci to bol výborný seťák na D90 a D7000, pre D7100 je už potrebné sa pozrieť po niečom inom – minimálne AF-S DX NIKKOR 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR. 24 megapixelov 18-105-ke už nesvedčí a hlavne do rohov je to už doslova „blato“.

Záver

Firma Nikon sa rozhodla svoju APS-C radu fotoaparátov zjednotiť na rovnako veľké rozlíšenie. Hoci je každý senzor vyrobený na základe inej architektúry a iným výrobcom, výsledky podávajú veľmi podobné. Rozdiely sú teda vo funkčnej výbave a tú má Nikon D7100 výbornú. Športových a reportážnych fotografov poteší autofokus, krajinkárov a portrétistov vysoké rozlíšenie. Mierne sklame buffer a vyšší šum. Pri cene, za akú sa však D7100 predáva musí robiť vrásky na čele všetkým ktorí sa rozhodujú medzi D600 a D7100 – rovnako ako ja.


Momentálne v APS-C kategórii fotoaparátov nenájdeme azda až na Pentax K-5IIs nič lepšie a tak Nikonu D7100 udeľujeme TOP redakcie.



Zdroj obrázkov: Nikon, Internet

Nikon D7100 kúpite aj v ePhotoshope za mimoriadne výhodné ceny!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bobo222
2013-05-14 07:37:05
Neviem neviem, ale čím ďalej tým viac sa mi zdá, že následovník D300 nebude. u D7100 dotiahli AF, utesnili....
Ale ako sa hovorí, nehovor hop, kým Ti nepreskočí.
 
lochnes
2013-05-14 12:51:19
Myslím že na 57. foto v galérii drží típek nový Nikon 80-400mm VR II, to ma na Nikone zaujíma najviac Ako to sa to bude správať na D7100 a aký bude v porovnaní so 100-400 L
 
scoty
2013-05-14 13:06:23
nikonu stale chyba nieco dobre reportazne s ff snimacom , D700 zatial podla mna nema adekvatneho nastupcu.. a uz by si aj zasluzilo.., snad dalsi adept od nikonu to poriesi
 
Martin P
2013-05-14 13:08:25
príspevok od: lochnes
Myslím že na 57. foto v galérii drží típek nový Nikon 80-400mm VR II, to ma na Nikone zaujíma najviac Ako to sa to bude správať na D7100 a aký bude v porovnaní so 100-400 L
mal som 80-400 VRII aj na D7000 aj na D7100 aj na D600 a je to dokonale na plnu dieru na 400 je to ostre jak britva a prepni si ho na D7100 na 1,3 crop a mozes si ist vymenit trenirky
tiez si ho v case neurcitom ale urcite planujem kupit
stary canon 100-400 L sa nanho uz nechyta a aj tak je to ina firma a najlepsie casy uz ma za sebou filmova era uz pominula v mainstreame ide digital
 
lochnes
2013-05-14 13:52:33
príspevok od: Martin P
mal som 80-400 VRII aj na D7000 aj na D7100 aj na D600 a je to dokonale na plnu dieru na 400 je to ostre jak britva a prepni si ho na D7100 na 1,3 crop a mozes si ist vymenit trenirky
tiez si ho v case neurcitom ale urcite planujem kupit
stary canon 100-400 L sa nanho uz nechyta a aj tak je to ina firma a najlepsie casy uz ma za sebou filmova era uz pominula v mainstreame ide digital
JJ videl som nejaké fotografie z toho aj tu na ephoto, veľmi dobrý krok od Nikonu (aj sklo aj 1.3 crop), Canon spravil 200-400L a 70-300L ale ani jedno nepovažujem za nástupcu 100-400L, ani rozsahom a hlavne ani nie CENOU ! A nikon vyzerá že nebude tak predražený ako 200-400... Uvidíme...
 
alzheimer
2013-05-14 14:07:13
prajem dobry den. Mam troche odveci otazku malo sa tykajucu tohto clanku, ale vznikla pri citanich poslednych viet tejto recenzie takze si narokujem na pravo sa ju spytat Mam Nikon D7000 a k tomu pouzivam vacsinou setak spominany v clanku 18 - 105. Autor sa nelichotivo o nom vyjadruje, ze uz nestaci na 7100. Aj ked mam D7000, pytam sa: Aky objektiv, alebo objektivy su vhodne namiesto tohto setaku na fotenie automobilovych zavodov? Na okruhoch. S ktorymi dosiahnem najlepsie vysledky? Nemyslim teraz nejake obrovske ultrazoomy s ktorymi musim stat na jednom mieste aj so stativom. Ale nieco kompaktne a velmi kvalitne. Dakujem
 
Martin P
2013-05-14 14:08:35
príspevok od: lochnes
JJ videl som nejaké fotografie z toho aj tu na ephoto, veľmi dobrý krok od Nikonu (aj sklo aj 1.3 crop), Canon spravil 200-400L a 70-300L ale ani jedno nepovažujem za nástupcu 100-400L, ani rozsahom a hlavne ani nie CENOU ! A nikon vyzerá že nebude tak predražený ako 200-400... Uvidíme...
nikkor 70-400vr2 stoji asi 2600 eciek a nastupca 100-400 podla rumorsov je uz pripraveny ale vieme ako to je s uvedenim na trh od oznamenia niekedy je to aj cez rok tak ako pri 200-400 L canon
pozeral som na prezentacii na 200-400 L canon a cena co som dnes videl na nete je dvojnasobna ako 200-400 nikkor ak sa nemylim http://photorumors.com/2013/05/14/canon-ef-200-400-f4l-is-usm-1-4x-lens-announced/#more-43190
 
Martin P
2013-05-14 14:20:16
príspevok od: alzheimer
prajem dobry den. Mam troche odveci otazku malo sa tykajucu tohto clanku, ale vznikla pri citanich poslednych viet tejto recenzie takze si narokujem na pravo sa ju spytat Mam Nikon D7000 a k tomu pouzivam vacsinou setak spominany v clanku 18 - 105. Autor sa nelichotivo o nom vyjadruje, ze uz nestaci na 7100. Aj ked mam D7000, pytam sa: Aky objektiv, alebo objektivy su vhodne namiesto tohto setaku na fotenie automobilovych zavodov? Na okruhoch. S ktorymi dosiahnem najlepsie vysledky? Nemyslim teraz nejake obrovske ultrazoomy s ktorymi musim stat na jednom mieste aj so stativom. Ale nieco kompaktne a velmi kvalitne. Dakujem
bez velkych dlhych objektivov sa nezaobides ak chces dobre vysledky
200-400 nikkor alebo za malo penazi 70-300 nikkor alebo novy tamron ale tam treba clonit 11 na 300 mm aby to bolo ako tak ostre mam ho tak viem a aj 80-400 vr 2 je super rychly ostry aj na plnu dieru ale 2600e
ale nalepsi je cim svetelnejsi lebo D7000 je slaba v af v slabsom svetle a lacne zoomy okolo 500 ecok nemaju dostacujucu svetelnost a treba clonit tam treba potom ist do vysokeho iso a aj rychlych casov
 
ummagama
2013-05-14 16:26:27
Som mysel, ze aspon redakcia sa vyhne pojmom typu uzavierka. Co sme v obchode? A tiez si dovolim trosku zapolemizovat s nazorom, ze vynechanie OLPF nema vplyv na mnozstvo detailov. Pri vsetkych modeloch kde nie je je pozorovane vyrazne zvysenie nie len ostrosti ale aj detailov.
 
quintes
2013-05-14 16:32:35
Myslím si, ako držiteľ canon značky, ze v tomto smere Nikon tromfol canon na celej čiare
 
JohnNewton
2013-05-14 17:13:32
príspevok od: quintes
Myslím si, ako držiteľ canon značky, ze v tomto smere Nikon tromfol canon na celej čiare
Ale ešte očakávaný C 7D Mark ll môže zamiešať karty
 
BlackWolf
2013-05-14 17:39:14
nikon je super, no mozu ma bozať už s týmito ich low telami, som "hrdým" držiteľom zamastenej D7000 - super fotak, no dakujem pekne za okamzitu nadielku oleja na senzore od vyroby a nutnosť časteho čistenia lebo ten olej sa tam berie bohvie z kade furt .. budis vyrobna chyba sa vzdy "vloudí" no čo sa "vloudilo" do vsetkeho v tejto zone je na hovno telo... parametre ako pre profika no telo uplne amaterske... ja to proste nepochopim... to naozaj az tak vela stoji spravit v takomto fotaku uz telo ako ma D300 / D300s / D700 ? proste poriadne masivne čudo ktore sa da drzat aj pri dlhom foteni?

canon uz pri dakej 50D-cke ma telo ktore poteší aj profesionala s muznou rukou... proste pevne masivne ergnomicke telo a nie zasrata plosinka s vydutym malym oblucikom na pravej strane... pritom kde je cena 50D-cka a kde je cena D7000 / D7100 proste pre mňa jasne rozhodnutie srat an upgrade z D7000 na D7100. Ostávam v nikone no musím nasetrit na D800 - jasne nie len kvoli telu resp. to je taky bonus ale proste princip ich ergnomie tiel je pre mna zahadou...
 
alzheimer
2013-05-14 17:55:47
príspevok od: BlackWolf
nikon je super, no mozu ma bozať už s týmito ich low telami, som "hrdým" držiteľom zamastenej D7000 - super fotak, no dakujem pekne za okamzitu nadielku oleja na senzore od vyroby a nutnosť časteho čistenia lebo ten olej sa tam berie bohvie z kade furt .. budis vyrobna chyba sa vzdy "vloudí" no čo sa "vloudilo" do vsetkeho v tejto zone je na hovno telo... parametre ako pre profika no telo uplne amaterske... ja to proste nepochopim... to naozaj az tak vela stoji spravit v takomto fotaku uz telo ako ma D300 / D300s / D700 ? proste poriadne masivne čudo ktore sa da drzat aj pri dlhom foteni?

canon uz pri dakej 50D-cke ma telo ktore poteší aj profesionala s muznou rukou... proste pevne masivne ergnomicke telo a nie zasrata plosinka s vydutym malym oblucikom na pravej strane... pritom kde je cena 50D-cka a kde je cena D7000 / D7100 proste pre mňa jasne rozhodnutie srat an upgrade z D7000 na D7100. Ostávam v nikone no musím nasetrit na D800 - jasne nie len kvoli telu resp. to je taky bonus ale proste princip ich ergnomie tiel je pre mna zahadou...
vdaka bohu, ze d7000 ma take telo ako ma a neopici sa po vyssich modeloch. Ja to povazujem za pozitivum. Predsalen su ludia, ktori ocenia kompaktnejsie rozmery, lebo fotak presuvaju a cestuju s nim. Ja nepotrebujem aby ten fotak mal 5 KG a bol nerozbitny. nehadzem ho o zem
 
Bruce
2013-05-14 18:01:41
príspevok od: JohnNewton
Ale ešte očakávaný C 7D Mark ll môže zamiešať karty
Určite nie cenou, ta bude asi vyssia... A ked rummor tak aj Sony A78 popripade iny nastupca... Lenze realita je momentalne Nikon. Ak bude mat D7100 uspech D7000-ky bude to v pohode. Mna najviac potesil crop, sklamal vyklopny Lcd. Inak by bol uz davno doma...
 
quintes
2013-05-14 18:02:39
príspevok od: JohnNewton
Ale ešte očakávaný C 7D Mark ll môže zamiešať karty
toho roku to vyzerá skôr na 70D, ako takú reakciu na D 7100. Ak bude 7d mk ii tak reakcia na nikon a nejakého nástupcu tuším d700??? v nikone sa veľmi nevyznám vždy je to tak, doháňajú sa jak malé deti. Tento kus je dôkazom toho, že nikon nespí na vavrínoch.
 
Tomáš Muška
2013-05-14 18:06:48
príspevok od: ummagama
Som mysel, ze aspon redakcia sa vyhne pojmom typu uzavierka. Co sme v obchode? A tiez si dovolim trosku zapolemizovat s nazorom, ze vynechanie OLPF nema vplyv na mnozstvo detailov. Pri vsetkych modeloch kde nie je je pozorovane vyrazne zvysenie nie len ostrosti ale aj detailov.
zrejme som v recenzii použil nejakú zlú vetnú skladbu... ja tam píšem, že to, že to nemá OLPF znamená zvýšenú mieru detailov... zrejme sme sa nepochopili alebo som to fakt napísal nezrozumiteľne...

 
nehemah
2013-05-14 18:57:43
mňa by zaujímalo, či pri testovaní AF boli testované aj krajné ľavé ostriace body a či to bolo v poriadku, nedávno som tu zachytil na fóre, že je s tým nejaký problém, tak som schválne čakal, ako dopadne recenzia ...
 
frenkygoo
2013-05-14 20:10:56
Cakal som dake vacsie skusenosti, po tych jednotlivych kapitolach, ako bolo slubene v clanku z Portugalska, ale dako sme sa nedockali. Ale asi je to velmi podobne s D7000 aj tak. A vlastne bol testovany aj na Slovakia ringu. By ma zaujimalo ako je to aj s tym olejom, ci je to problem viacerych kusov.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-05-14 21:43:32
príspevok od: ummagama
Som mysel, ze aspon redakcia sa vyhne pojmom typu uzavierka. Co sme v obchode? A tiez si dovolim trosku zapolemizovat s nazorom, ze vynechanie OLPF nema vplyv na mnozstvo detailov. Pri vsetkych modeloch kde nie je je pozorovane vyrazne zvysenie nie len ostrosti ale aj detailov.
No len aby závierka nebol čechizmus - zo závěrka a uzávierka zas po "slovensky", lebo slex.sk pozná len uzávierku rovnako ako wiki. Celkovo by ma to zaujímalo, kde si to môžem overiť alebo na základe čoho si zistím, že sme v obchode Ja to inak nazývam tiež závierka, ale čo je správne?
 
BlackWolf
2013-05-15 02:20:55
príspevok od: alzheimer
vdaka bohu, ze d7000 ma take telo ako ma a neopici sa po vyssich modeloch. Ja to povazujem za pozitivum. Predsalen su ludia, ktori ocenia kompaktnejsie rozmery, lebo fotak presuvaju a cestuju s nim. Ja nepotrebujem aby ten fotak mal 5 KG a bol nerozbitny. nehadzem ho o zem
osobná vec každého, ja ho prenášam neustále, a radšej by som prijal nejaké gramy naviac a pohodlnejšie držanie ako 5 g menej a potom neznesiteľné bolesti v ruke po celodnovom fotení ... priateľka ma 300s a nemám nikdy pocit že ten foták je tazsi.. práve naopak vdaka lepsiemu masivnejsiemu telu sa mi drzi lepsie pevnejsie a tym padom mam este aj pocit ze je lahsi...
 
ummagama
2013-05-15 07:27:43
príspevok od: Tomáš Muška
zrejme som v recenzii použil nejakú zlú vetnú skladbu... ja tam píšem, že to, že to nemá OLPF znamená zvýšenú mieru detailov... zrejme sme sa nepochopili alebo som to fakt napísal nezrozumiteľne...

Ta veta bola takto: Chýbajúci OLPF sa nejako výrazne neprejavil ani na zvýšení miery detailov, ani vznikom moaré.
 
haffen
2013-05-15 11:38:26
príspevok od: BlackWolf
nikon je super, no mozu ma bozať už s týmito ich low telami, som "hrdým" držiteľom zamastenej D7000 - super fotak, no dakujem pekne za okamzitu nadielku oleja na senzore od vyroby a nutnosť časteho čistenia lebo ten olej sa tam berie bohvie z kade furt .. budis vyrobna chyba sa vzdy "vloudí" no čo sa "vloudilo" do vsetkeho v tejto zone je na hovno telo... parametre ako pre profika no telo uplne amaterske... ja to proste nepochopim... to naozaj az tak vela stoji spravit v takomto fotaku uz telo ako ma D300 / D300s / D700 ? proste poriadne masivne čudo ktore sa da drzat aj pri dlhom foteni?

canon uz pri dakej 50D-cke ma telo ktore poteší aj profesionala s muznou rukou... proste pevne masivne ergnomicke telo a nie zasrata plosinka s vydutym malym oblucikom na pravej strane... pritom kde je cena 50D-cka a kde je cena D7000 / D7100 proste pre mňa jasne rozhodnutie srat an upgrade z D7000 na D7100. Ostávam v nikone no musím nasetrit na D800 - jasne nie len kvoli telu resp. to je taky bonus ale proste princip ich ergnomie tiel je pre mna zahadou...
Tiez mam podobny nazor. To telo je celkovo na D7000 lepsie spracovane. Vacsiu vahu vnimam ako plus. Ked som na oboch telach skusal mat nahodeny objektiv 14-24, tak pri D7100 som citil ze to tazisko je posunute viac dopredu a vadilo mi to. Pri 7000 to bolo lepsie.Ale aj to rozlozenie ovladania, celkovy design zadneho panelu ako keby sa snazili tlacit do nizsej triedy. Nemam z neho dobry pocit.
 
nyco
2013-05-15 15:01:12
Ako je to pri D7100 s back či front focusom? Moja D7000 je tretí krát v servise (v záručnom našťastie) práve vďaka nemu. Tiež ma zaujímajú lave ostriace body, písalo sa o nich ako o vyskytujúcej sa chybe.
Pýtam sa preto, lebo D7100 by bola náhrada za D7000...
 
Tomáš Muška
2013-05-15 15:24:08
príspevok od: ummagama
Ta veta bola takto: Chýbajúci OLPF sa nejako výrazne neprejavil ani na zvýšení miery detailov, ani vznikom moaré.
aha, tam... vďaka za upozornenie, už som to opravil
 
landov
2013-05-15 18:26:07
príspevok od: nyco
Ako je to pri D7100 s back či front focusom? Moja D7000 je tretí krát v servise (v záručnom našťastie) práve vďaka nemu. Tiež ma zaujímajú lave ostriace body, písalo sa o nich ako o vyskytujúcej sa chybe.
Pýtam sa preto, lebo D7100 by bola náhrada za D7000...
Tak sa mi dnes vratil D7100 z reklamacky (zle ostrenie lavymi AF bodmi). V reklamacnom protokole bolo napisane: "Oprava a serizeni AF systemu pro dosazeni originalnich technicky parametru". Je to lepsie ako ked som ho daval na reklamacku, ale stale su prave AF body presnejsie. Niektore lave trpia backfocusom...no uvidime po vikendovom testovani.

P.S.: aky bol Tvoj problem na D7000 ???
 
nyco
2013-05-15 19:38:05
príspevok od: landov
Tak sa mi dnes vratil D7100 z reklamacky (zle ostrenie lavymi AF bodmi). V reklamacnom protokole bolo napisane: "Oprava a serizeni AF systemu pro dosazeni originalnich technicky parametru". Je to lepsie ako ked som ho daval na reklamacku, ale stale su prave AF body presnejsie. Niektore lave trpia backfocusom...no uvidime po vikendovom testovani.

P.S.: aky bol Tvoj problem na D7000 ???
No pekne, mňa porazí, kieho ďasa si mám teraz kúpiť, keď som zainvestoval do skiel
Práve týchto vecí sa obávam, že aparát za 1000 peňazí bude fungovať ako napodobenina za dvacku...

Ja som mal, teda ešte stale mám problem na D7000 s B/F focusom, dal som to dvakrát reklamovať, dvakrát mi z Prahy vrátili prístroj v ešte horšom stave ako bol zaslaný, teraz tam išiel tretí krát, no a myslím, že to nedajú dokopy, tak aby to fungovalo naporiadok.
Pri používaní svetelnejších objektívov bolo zreteľné zlé ostrenie, nepomohlo ani AF fine tune, tam som mal pri N70-200 nastavené na max (+20) a aj tak nie dobre to bolo.
Potom daj vedieť ako dopadlo testovanie, držím palce
 
digihelion
2013-05-16 09:19:37
ZAujimalo by ma, ci ma Nikon D7100 moznost fotit aj do 12 bitoveho RAWu a ak ano, kolko snimkov je schopny spravit v serii. Ma niekto skusenost?
 
Tomáš Muška
2013-05-16 10:01:30
príspevok od: digihelion
ZAujimalo by ma, ci ma Nikon D7100 moznost fotit aj do 12 bitoveho RAWu a ak ano, kolko snimkov je schopny spravit v serii. Ma niekto skusenost?
áno vie... opäť ale spraví 6-7 snímkov a buffer je plný, akurát jeho vyprázdnenie je o chlp rýchlejšie ako pri 14-bit
 
digihelion
2013-05-16 11:07:50
príspevok od: Tomáš Muška
áno vie... opäť ale spraví 6-7 snímkov a buffer je plný, akurát jeho vyprázdnenie je o chlp rýchlejšie ako pri 14-bit
Dakujem za odpoved...aj ked ma moc nepotesila Cakanie na nastupcu D300 pokracuje :-O
 
nehemah
2013-05-16 13:42:36
príspevok od: nyco
No pekne, mňa porazí, kieho ďasa si mám teraz kúpiť, keď som zainvestoval do skiel
Práve týchto vecí sa obávam, že aparát za 1000 peňazí bude fungovať ako napodobenina za dvacku...

Ja som mal, teda ešte stale mám problem na D7000 s B/F focusom, dal som to dvakrát reklamovať, dvakrát mi z Prahy vrátili prístroj v ešte horšom stave ako bol zaslaný, teraz tam išiel tretí krát, no a myslím, že to nedajú dokopy, tak aby to fungovalo naporiadok.
Pri používaní svetelnejších objektívov bolo zreteľné zlé ostrenie, nepomohlo ani AF fine tune, tam som mal pri N70-200 nastavené na max (+20) a aj tak nie dobre to bolo.
Potom daj vedieť ako dopadlo testovanie, držím palce
ako neviem, naše príspevky sú neviditeľné ? Na TOP prístroj a cenu mi toto príde dosť závažný nedostatok. Tak prosím autora recenzie o jednoduchú odpoveď áno, či nie na otázky. Testoval ste aj ľavé ostriace body ? Ak áno, bolo to podľa Vás v poriadku ?

ďakujem
 
Igor Šaffo
2013-05-16 14:33:35
príspevok od: BlackWolf
nikon je super, no mozu ma bozať už s týmito ich low telami, som "hrdým" držiteľom zamastenej D7000 - super fotak, no dakujem pekne za okamzitu nadielku oleja na senzore od vyroby a nutnosť časteho čistenia lebo ten olej sa tam berie bohvie z kade furt .. budis vyrobna chyba sa vzdy "vloudí" no čo sa "vloudilo" do vsetkeho v tejto zone je na hovno telo... parametre ako pre profika no telo uplne amaterske... ja to proste nepochopim... to naozaj az tak vela stoji spravit v takomto fotaku uz telo ako ma D300 / D300s / D700 ? proste poriadne masivne čudo ktore sa da drzat aj pri dlhom foteni?

canon uz pri dakej 50D-cke ma telo ktore poteší aj profesionala s muznou rukou... proste pevne masivne ergnomicke telo a nie zasrata plosinka s vydutym malym oblucikom na pravej strane... pritom kde je cena 50D-cka a kde je cena D7000 / D7100 proste pre mňa jasne rozhodnutie srat an upgrade z D7000 na D7100. Ostávam v nikone no musím nasetrit na D800 - jasne nie len kvoli telu resp. to je taky bonus ale proste princip ich ergnomie tiel je pre mna zahadou...
svata pravda, nieje nad fajnucko vytvarovane telo 50D 7D
vlastnil som D7000, momentalne v praci pouzivam 50D a musim uznat ze v drzani je 50D uuuuuuplne niekde inde
 
Tomáš Muška
2013-05-16 14:45:43
zdravím, áno, ľavé body sme testovali, problém sme s nimi nemali... keby sa nám objavili, určite to spomenieme v recenzii
 
nehemah
2013-05-16 15:05:29
príspevok od: Tomáš Muška
zdravím, áno, ľavé body sme testovali, problém sme s nimi nemali... keby sa nám objavili, určite to spomenieme v recenzii
Ďakujem za odpoveď, keďže to tam nie je napísané, ako sa AF testoval, nemohol som vedieť a keďže tu ephoto nedávno bola na túto tému veľká diskusia, predpokladal som, že to bude v recenzii obzvlášť vypichnuté, či je to OK, alebo nie , predsa len je to dosť veľa peňazí
 
Nikonak7
2013-05-18 17:48:40
skoda toho sumu uz pri 1600, inak super
 
Bruce
2013-05-18 19:39:17
Mňa by skôr zaujímal názor na nasadené sklo 16-85, ktoré mnoho ľudí tu na fóre odsúdilo s new mnohopixel snímačmi...
 
landov
2013-05-18 20:53:44
Bruce: zrejme ho odsúdili najmä ti,čo ho v kombinácii s D7100 nikdy nemali v ruke. ináč bez obáv, toto sklo v pohode zvlada tento snímač a je to ideálne sklo na cesty a vôbec ako univerzálne asi nič lepšie nie je (ťažkú a dráhu N 17-55 neratam).
 
lowenature
2013-05-19 22:48:43
Tak som zvedaví na 70D a 7D II nebiť Fukušimi, ktovie, napriek tomu si canon vedie celkom dobre .... Čo sa tíče dina. rozsahu tak už z doby Nikon D300 je počuť aký má nikon lepší din. rozsah.... v porovnaní napr s 40D pravdaže cenová latka bola vtedy postavená trochu inak a aj čo sa modelov tíka... sa to záčina čím ďalej viac zamotávať....
 
lowenature
2013-05-19 22:58:40
Tento foták , zadná strana značne pripomína 7D.....
 
PeterV
2013-06-07 12:49:37
Zdravim.
Roky vlastnim Nikon D80 a v poslednom obdobi premyslam, ze prejdem na nieco novsie (samozrejme s tym, ze by som si rad ponechal svoje objektivy).
Myslite, ze D7100 je v tomto kontexte spravna volba?
 
Photograph33
2013-06-07 13:20:15
príspevok od: nyco
No pekne, mňa porazí, kieho ďasa si mám teraz kúpiť, keď som zainvestoval do skiel
Práve týchto vecí sa obávam, že aparát za 1000 peňazí bude fungovať ako napodobenina za dvacku...

Ja som mal, teda ešte stale mám problem na D7000 s B/F focusom, dal som to dvakrát reklamovať, dvakrát mi z Prahy vrátili prístroj v ešte horšom stave ako bol zaslaný, teraz tam išiel tretí krát, no a myslím, že to nedajú dokopy, tak aby to fungovalo naporiadok.
Pri používaní svetelnejších objektívov bolo zreteľné zlé ostrenie, nepomohlo ani AF fine tune, tam som mal pri N70-200 nastavené na max (+20) a aj tak nie dobre to bolo.
Potom daj vedieť ako dopadlo testovanie, držím palce
vidis, ja mam aj D7000 aj D 7100 a ani na jednej ziadny BF ai FF......a naozaj som vyskusal 7100 s objektivom 85mm 1.8G.....aj lave ostriace body postupne vsetky.......foto ostra ako ziletka.....u mna pozitivum...ostrenie o 100% lepsie ako pri D7000.....D7100 testovana aj s objektivom Sigma 50-150 2.8 OS..........ostrenie 101%........
 
Photograph33
2013-06-07 13:24:58
príspevok od: nehemah
ako neviem, naše príspevky sú neviditeľné ? Na TOP prístroj a cenu mi toto príde dosť závažný nedostatok. Tak prosím autora recenzie o jednoduchú odpoveď áno, či nie na otázky. Testoval ste aj ľavé ostriace body ? Ak áno, bolo to podľa Vás v poriadku ?

ďakujem
ja osobne som ich otestoval vsetky.......lava strana .u mna 100% uspesnost zaostrenia........testovane objektivy 85 1.8 G, 35mm 1.8G, sigma 50-150 2.8 OS, nikon 70-200 VRII, 50mm 1.8 G, vsetko uplne spravne zaostrene, ci exterier alebo interier
 
landov
2013-06-26 17:55:11
Na Nikon.cz je aktualizacia FW : C 1.01
 
Kapofighter007
2013-07-22 17:36:34
Dobrý deň prajem. Prosil by som o odbornú radu pre priateľa, totiž kúpil vysnívanú D7100 ku a nevie mu Lightroom 4.1 importovať NEF súbory do PC ktoré sú aj 28 MB jedna fotka. Vypisuje mu pri pripojení že Prewiew unavailable for this file. Kým mal D90 ku žiadny problém nemal. Za rady vopred ďakujem kolegovia.
 
ummagama
2013-10-10 17:19:57
príspevok od: Igor Šaffo
svata pravda, nieje nad fajnucko vytvarovane telo 50D 7D
vlastnil som D7000, momentalne v praci pouzivam 50D a musim uznat ze v drzani je 50D uuuuuuplne niekde inde
A skus si chytit Px K5 II
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-10-10 17:44:07
príspevok od: PeterV
Zdravim.
Roky vlastnim Nikon D80 a v poslednom obdobi premyslam, ze prejdem na nieco novsie (samozrejme s tym, ze by som si rad ponechal svoje objektivy).
Myslite, ze D7100 je v tomto kontexte spravna volba?
je!
 
Igor Šaffo
2013-10-10 19:12:26
príspevok od: ummagama
A skus si chytit Px K5 II
touto vetou si ma veľmi potešil, posledné dni sledujem práve tento foťák
ešte pozerám či má veľký zmysel dať naviac 200e za K5-IIs
 
ummagama
2013-10-12 07:46:32
Tak to potom radsej pockat a kupit si K-3
 
landov
2013-12-25 08:42:20
Poradi niekto?: s bleskom fotim na D7100 malo a vcera ma zarazilo chovanie AUTO ISO pri foteni s bleskom (Metz 44 AF1). Mam nastavene AUTO ISO na max.1600. Ked fotim s internym bleskom tak AUTO ISO chodi korektne od 100 az do 1600. Ked vsak nasadim externy blesk, tak sa AUTO ISO nastavi na 400 a tam aj zostane. Mam nieco blbo nastavene (nezda sa mi), alebo je pes zakopany inde? Ako sa Vam sprava AUTO ISO na D7100+externy blesk ? Dik za kazdu radu.
 
MaNIKD90
2013-12-25 10:33:45
príspevok od: Kapofighter007
Dobrý deň prajem. Prosil by som o odbornú radu pre priateľa, totiž kúpil vysnívanú D7100 ku a nevie mu Lightroom 4.1 importovať NEF súbory do PC ktoré sú aj 28 MB jedna fotka. Vypisuje mu pri pripojení že Prewiew unavailable for this file. Kým mal D90 ku žiadny problém nemal. Za rady vopred ďakujem kolegovia.
Dobry den, vas priatel by si mal aktualizovat verziu Lightroomu na co najnovsiu. Napriklad 4.4 uz vie rozpoznat NEF subory aj D7100.
 
zoltanzoltan
2014-04-22 01:46:33
príspevok od: ummagama
A skus si chytit Px K5 II
chápem správne že K5II je ešte lepší?? predal som všetko čo som mal s tým že idem kúpiť K5II len teraz som ešte nerazil na D7100 tak mám dilemu celkom..
 
rickshow
2014-04-22 18:52:25
Píše sa že nevyhovuje klasický seťák 18-105. Rád by som však vedel či nový setový obj. 18-140 bude na D7100 vhodnejší, alebo nie.
 
lubko1983
2014-04-22 19:11:38
18-105 nevyhovoval už na D7000-ke, nechápem prečo sa dokonca predáva v sete s D7100
 
Photograph33
2014-04-23 07:39:57
príspevok od: rickshow
Píše sa že nevyhovuje klasický seťák 18-105. Rád by som však vedel či nový setový obj. 18-140 bude na D7100 vhodnejší, alebo nie.
Zalezi od toho co ocakavas od fotografie.......pri tak velkom zoome 18-140 ide vzdy o kompromis.....18-105 som kupil este v sete s D90 ale akonahle som o mesiac nasadil na telo pevnu 50mm 1.8 bolo to ako nebo a zem.....18-105 isla okamzite za par eu na predaj .....potom prisla D7000 a za nou D7100 a s nou aj pevna 85mm 1.8G . Ale kedze sa casom prestane chciet cloveku behat okolo modelky s pevnym sklom investoval som do novej Sigmy 50-150 2.8 OS, ktoru mozem vrelo doporucit, ostrost na 2.8 skutocne skvela......skutocne zalezi co chces fotit......a aku kvalitu od fotografie ocakavas,a tiez kolko si ochotny investovat....18-105 z vlastnej skusenosti pouzitelna len na nenarocne fotenie
 
ummagama
2014-04-27 21:29:28
príspevok od: zoltanzoltan
chápem správne že K5II je ešte lepší?? predal som všetko čo som mal s tým že idem kúpiť K5II len teraz som ešte nerazil na D7100 tak mám dilemu celkom..
No na drzanie urcite ano a aj vystup na vysoke ISO je o nieco lepsi, horsi je mozno AF ale nie markantne.
 
pavuk531988
2014-05-15 11:22:25
ahojte, chcel by som sa spytat ci sa uz niekomu stalo ze sa mu nedal zhodit ztela bateriovy grip. mam nikon D7100 a bateriovy grip sa mi neda zhodit dole. ma prosim vas niekto s tym skusenosti? dakujem
 
alexei
2014-05-15 11:40:03
príspevok od: pavuk531988
ahojte, chcel by som sa spytat ci sa uz niekomu stalo ze sa mu nedal zhodit ztela bateriovy grip. mam nikon D7100 a bateriovy grip sa mi neda zhodit dole. ma prosim vas niekto s tym skusenosti? dakujem
Skús ešte dopísať o aký BG ide.
 
blondak
2014-05-15 18:51:31
príspevok od: pavuk531988
ahojte, chcel by som sa spytat ci sa uz niekomu stalo ze sa mu nedal zhodit ztela bateriovy grip. mam nikon D7100 a bateriovy grip sa mi neda zhodit dole. ma prosim vas niekto s tym skusenosti? dakujem
Stalo sa mi to s Meike gripom, na D90 alebo D300, už nepamätám (inak sú tie gripy úplne v pohode), odišla mi tam tá skrutka (nejako som ju pretočil viac ako som asi mal), ale po mnohých pokusoch (skúšať, skúšať a skúšať, tak aby foťák neutrpel) o spätné točenie sa uvolnila, dal som ho dole, poslal na výmenu, nebol problém. Takže trpezlivosť a kus šťastia
 
pavuk531988
2014-05-15 22:24:22
príspevok od: alexei
Skús ešte dopísať o aký BG ide.
ide o BG Vertax D15
 
pavuk531988
2014-05-15 22:30:07
príspevok od: pavuk531988
ide o BG Vertax D15
skusal som ho dat dole uz viacej krat no neuspesne. obavam sa toho ze to budem musiet dat do nejakeho servisu. alebo neviete ci ked sabateria v tele vybije ci bude stacit bateria v gripe aby sa dala zrkadlovka vyuzivat. skusal som kedysi dat baterku z tela von a zapúojil som len grip v ktorom som mal bateriu. vtedy som zrkadlovku nespostil. no neviem ze ci mozno nebude stacit aby tam ta baterka v tele len bola. proste ze ci mi bude stacit bateria v gripe ked budem mat bateriu v tele uplne vybitu.
 
Nokiboy
2014-06-03 18:36:33
AHOJTE PROSÍM O RADU:

idem kupovať svoju prvú zrkadlovku, už som mal možnosť fotiť s niekolkými, ale nie až profesionálne. Som skôr skúsenejší amatér.

Neviem sa rozhodnúť medzi zrkadlovkami

Nikon D7100 +18-140 AF-S DX VR
a
Canon 70D +18-135 mm
alebo
Canon 70D + Tamron 18-270 mm

Vie mi niekto poradiť ku ktorému sa mám prikloniť, určite chcem k nim nejaký univerzálny objektív, ktorá z týchto verzií bude asi najlšpšia volba? alebo poradiť iný univerzálny objektív k jednému z fotoaparátov ale nie až príliš drahý.

ĎAKUJEM
 
fatality
2014-06-03 23:01:37
príspevok od: Nokiboy
AHOJTE PROSÍM O RADU:

idem kupovať svoju prvú zrkadlovku, už som mal možnosť fotiť s niekolkými, ale nie až profesionálne. Som skôr skúsenejší amatér.

Neviem sa rozhodnúť medzi zrkadlovkami

Nikon D7100 +18-140 AF-S DX VR
a
Canon 70D +18-135 mm
alebo
Canon 70D + Tamron 18-270 mm

Vie mi niekto poradiť ku ktorému sa mám prikloniť, určite chcem k nim nejaký univerzálny objektív, ktorá z týchto verzií bude asi najlšpšia volba? alebo poradiť iný univerzálny objektív k jednému z fotoaparátov ale nie až príliš drahý.

ĎAKUJEM
urcite d7100 a 18-140..lepsie telo,lepsie ostrenie,lepsi snimac=dynamicky rozsah,farebna bitova hlbka a pouzitelne ISO a lepsi objektiv..
 
blahoslav J B Art
2014-06-04 00:29:13
príspevok od: Nokiboy
AHOJTE PROSÍM O RADU:

idem kupovať svoju prvú zrkadlovku, už som mal možnosť fotiť s niekolkými, ale nie až profesionálne. Som skôr skúsenejší amatér.

Neviem sa rozhodnúť medzi zrkadlovkami

Nikon D7100 +18-140 AF-S DX VR
a
Canon 70D +18-135 mm
alebo
Canon 70D + Tamron 18-270 mm

Vie mi niekto poradiť ku ktorému sa mám prikloniť, určite chcem k nim nejaký univerzálny objektív, ktorá z týchto verzií bude asi najlšpšia volba? alebo poradiť iný univerzálny objektív k jednému z fotoaparátov ale nie až príliš drahý.

ĎAKUJEM
je to uplne jedno ... aj tak po case zistis, ze si lenivy tahat to von so sebou a budes potrebovat nieco prenosnejsie ... taky je udel zrkadlovkarov
 
Filip Minárik
2014-06-04 01:04:43
príspevok od: blahoslav J B Art
je to uplne jedno ... aj tak po case zistis, ze si lenivy tahat to von so sebou a budes potrebovat nieco prenosnejsie ... taky je udel zrkadlovkarov
tym si mu chcel naznacit, ze ak chce chodit s fotakom aj von, tak potrebuje PEN E-PL5
 
PeterBosko
2014-06-18 18:14:19
príspevok od: rickshow
Píše sa že nevyhovuje klasický seťák 18-105. Rád by som však vedel či nový setový obj. 18-140 bude na D7100 vhodnejší, alebo nie.
Tiež by ma zaujímalo či je 18-140 lepší oproti 18-105. Keďže je dosť veľký finančný skok medzi nimi. Či to ''blato'' je po krajoch ešte horšie alebo nie.
Jasné, že by bol lepši pevný objektív, aj čo sa týka svetla, no mám možnosť kúpiť D7100 práve s objektívom 18-140.
 
Martin P
2014-06-18 20:26:14
príspevok od: PeterBosko
Tiež by ma zaujímalo či je 18-140 lepší oproti 18-105. Keďže je dosť veľký finančný skok medzi nimi. Či to ''blato'' je po krajoch ešte horšie alebo nie.
Jasné, že by bol lepši pevný objektív, aj čo sa týka svetla, no mám možnosť kúpiť D7100 práve s objektívom 18-140.
http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Nikon-AF-S-DX-NIKKOR-18-140mm-F35-56G-ED-VR-on-Nikon-D7100-versus-AF-S-DX-NIKKOR-18-105mm-f-3.5-5.6G-ED-VR-on-Nikon-D7100-versus-AF-S-DX-Nikkor-16-85mm-f-3.5-5.6G-ED-VR-on-Nikon-D7100___1208_865_205_865_172_865
 
Martin P
2014-06-18 20:27:40
príspevok od: PeterBosko
Tiež by ma zaujímalo či je 18-140 lepší oproti 18-105. Keďže je dosť veľký finančný skok medzi nimi. Či to ''blato'' je po krajoch ešte horšie alebo nie.
Jasné, že by bol lepši pevný objektív, aj čo sa týka svetla, no mám možnosť kúpiť D7100 práve s objektívom 18-140.
podla testov by to malo byt ok je to novy objektiv a je ladeny uz na nove digitalne zrkadlovky
s vysokym rozlisenim
 
PeterBosko
2014-06-18 20:41:26
príspevok od: Martin P
podla testov by to malo byt ok je to novy objektiv a je ladeny uz na nove digitalne zrkadlovky
s vysokym rozlisenim
Vďaka. Asi ho zoberiem
 
Novačik
2014-09-14 15:13:56
Ahojte.Som tu novy a chcel by som si kupit fotoaparat Nikon d7100 a ktomu objetiv NIKON 50mm F1.4G AF-S NIKKOR.Je to podla vas dobra volba?Dakujem za radu.
 
Martin P
2014-09-14 15:36:05
príspevok od: Novačik
Ahojte.Som tu novy a chcel by som si kupit fotoaparat Nikon d7100 a ktomu objetiv NIKON 50mm F1.4G AF-S NIKKOR.Je to podla vas dobra volba?Dakujem za radu.
najlepsia volba a jedna mnohych najlepsich
lebo hociktore nikkor g sklo pevne s kombinaciou d 7100 je super
a zoom skla nezaostavaju a ked zvolis hociktory z novych g objektivov designovanych na nove 24 mpix cmos senzory neurobis chybu
drzim palce pri nakupe a foteni
 
Novačik
2014-09-14 15:55:24
dakujem ti za radu.porovnaval som viac fotakov a objektivov,ale tato varianta sa mi zdala najlepsia.este som uvazoval nad nikon d5300.
 
bobo01
2014-09-14 16:02:32
príspevok od: Novačik
Ahojte.Som tu novy a chcel by som si kupit fotoaparat Nikon d7100 a ktomu objetiv NIKON 50mm F1.4G AF-S NIKKOR.Je to podla vas dobra volba?Dakujem za radu.
Tiež som toto riešil a nakoniec kúpil 50/1,8G - maximálne spokojný. 1,4G som mal požičanú a má na plnú dieru veľmi mäkkú kresbu. Budeš mať pocit, že obrázok nie je úplne ostrí, tak pricloníš, kresba sa podstatne zlepší a na to Ti stačí aj 1,8G - za tie peniaze špičkové sklo. Ušetri si evri na ďalší objektív .
 
Martin P
2014-09-14 16:09:31
nikon d 5300 je fajn ma ostrenie z d 7000 a ma vyklopny display avsak komfortom ovladania sa d 7100 nevyrovna ten je poloprofi
ale obraz maju oba vyborny
 
Martin Hesko
2014-09-15 08:28:22
Ahojte. Už nejaký ten rok vlastním D7100 a k tomu som si kupil použitý objektív 17-55 F2,8(700euro - ročny). Nemožem si to vynachváliť a zatial nemám potrebu kupovať dalšie sklá.
 
duves
2014-10-11 11:28:33
Vie mi niekto poradiť ako nastaviť tak, aby ostril iba na jeden, a to stredovy bod?
 
kasko
2014-10-11 11:43:20
príspevok od: duves
Vie mi niekto poradiť ako nastaviť tak, aby ostril iba na jeden, a to stredovy bod?
zmackni tlacicu AF/M dole pod objektivom a prednym rolerom si nastav iba jeden bod. Potom ho uz len mat v strede a je to
 
j.a.r.o.
2014-10-11 14:49:25
Vie mi niekto poradiť ako vypnúť automatické nastavenie ISO. V hlavnom menu mám Auto ISO off, avšak pri fotení /napr. priorita clony) mi stále naskakuje zmena ISO. Už ma to se.ie, hlavne keď si to nevšimnem hneď pri fotení ale až o nejakú chvíľu a mám tam ISO všelijaké iba nie 100.
 
duves
2014-10-11 16:14:37
príspevok od: kasko
zmackni tlacicu AF/M dole pod objektivom a prednym rolerom si nastav iba jeden bod. Potom ho uz len mat v strede a je to
Diky moc, prerabam pre zakaznika z madarska funglovku na full spektrum a neviem s tym fotiť.
 
duves
2014-10-11 16:16:01
príspevok od: j.a.r.o.
Vie mi niekto poradiť ako vypnúť automatické nastavenie ISO. V hlavnom menu mám Auto ISO off, avšak pri fotení /napr. priorita clony) mi stále naskakuje zmena ISO. Už ma to se.ie, hlavne keď si to nevšimnem hneď pri fotení ale až o nejakú chvíľu a mám tam ISO všelijaké iba nie 100.
stac nalavo to male tlačitko ISO a prednym rollerom urob výber.
 
j.a.r.o.
2014-10-11 16:46:55
príspevok od: duves
stac nalavo to male tlačitko ISO a prednym rollerom urob výber.
Vďaka!
 
olexapet
2014-10-17 20:08:25
Pekný večer,
trocha sledujem túto viacmesačnú diskusiu na fóre, viacerí ste porovnávali N D7100 s D300 resp. 300s. Viacerí "pasujú D7100 za nástupcu D300. No keď sa pozrieme na ceny tela D300s a cenu tela D7100 , významne drahšie je /napr. na ephoto obchode/ telo starej dobre D300s. Recenzia ma nakopla zainvestovať do D7100, ako modernejšieho foťáka s lepším senzorom a eletronikou, no cena ma presviedča , že kvalita je na strane D300s. Porovnávame neporovnateľné ? Prečo starší model stojí viac. Moj víťaz je D7100 s objektívom N17-55 f2.8G a k tomu možno jedno pevné ohnisko napr. 50mm alebo lacnejšie G 85mm.
Rád by som si prečítal pohľad praktického používateľa na oba foťáky, a možno redakčný pohľad resp. dôvod existencie toho cenového rozdielu. Starší a drahší ?
Pekný večer,
Peter
 
Photograph33
2014-10-18 11:35:34
príspevok od: olexapet
Pekný večer,
trocha sledujem túto viacmesačnú diskusiu na fóre, viacerí ste porovnávali N D7100 s D300 resp. 300s. Viacerí "pasujú D7100 za nástupcu D300. No keď sa pozrieme na ceny tela D300s a cenu tela D7100 , významne drahšie je /napr. na ephoto obchode/ telo starej dobre D300s. Recenzia ma nakopla zainvestovať do D7100, ako modernejšieho foťáka s lepším senzorom a eletronikou, no cena ma presviedča , že kvalita je na strane D300s. Porovnávame neporovnateľné ? Prečo starší model stojí viac. Moj víťaz je D7100 s objektívom N17-55 f2.8G a k tomu možno jedno pevné ohnisko napr. 50mm alebo lacnejšie G 85mm.
Rád by som si prečítal pohľad praktického používateľa na oba foťáky, a možno redakčný pohľad resp. dôvod existencie toho cenového rozdielu. Starší a drahší ?
Pekný večer,
Peter
Nikon D300s je vypredajovy model, cena uz neaktualna, na bazosi cena od 400-600 eu, vyhodou je celkova ergonomia, lepsie sa drzi v rukach, vyhoda 7100 novy snimac, vynikajuce ostrenie,na bazosi sa nove telo ponuka uz od 690 eu, vyborna cena. Tiez mozem doporucit Nikor 85 1.8G, vyborna ostrost
 
combat113
2014-10-18 12:02:45
Neváhaj D7100 je asi naj DX na trhu. D 300 bola svojho času profi Dx, ale čo bolo bolo
 
olexapet
2014-10-18 12:49:25
Ďakujem Photograph33 i combat113,
som rád, že to obaja vidíte rovnako. Škoda len že oficiálne obchody sú ešte stále 1-2 roky pozadu s cenami.
peter
 
gven
2014-10-18 21:45:56
predam 7100... je zaujem???
 
dajopajo
2014-10-18 22:35:29
Pentax k3... Canon 7d mkii ?! Nikon d7100?
 
olexapet
2014-10-19 19:32:06
príspevok od: gven
predam 7100... je zaujem???
Ahoj,

záujem mám, lenže to potrebujem na firmu, preto rozhoduje aby to bolo kupene , tj. bloček z r.2014, ak dáš dobrú cenu tak sa to teoreticky dá ošetriť aj kupno-predajnou zmluvou.
Pošli link na inzerát, kde to predávaš. A samozrejme cenu. Nové telo t.č. ide na bazosi za 700-720E, napr. z nitry.
Kludne napis na polexa@post.sk

Peťo
 
mikeskovci
2014-11-20 17:24:51
Dá sa na Nikone D7100 korigovať back/front focus???
 
lordsewen
2014-11-20 17:26:56
príspevok od: mikeskovci
Dá sa na Nikone D7100 korigovať back/front focus???
Áno...
 
j.a.r.o.
2014-11-20 17:34:10
https://www.youtube.com/watch?v=EqhH2ELuCaE
 
mikeskovci
2014-11-20 19:26:57
príspevok od: j.a.r.o.
https://www.youtube.com/watch?v=EqhH2ELuCaE
Ďakujem
 
mikeskovci
2014-11-27 15:23:58
Dá sa do Kórejského Nikonu D 7100 vložit aspoň české menu?
 
superoman
2014-11-27 15:52:17
príspevok od: mikeskovci
Dá sa do Kórejského Nikonu D 7100 vložit aspoň české menu?
poslem ti navod, posli email
 
Džema
2014-12-11 17:53:05
Zdravim.myslim ze je to ok ale spytam sa.Je normalne ze na lcd obrazovke je vypaleny pixel?bolo mi povedane ze v norme je az do 10 zlych pixelov
 
dajopajo
2014-12-11 23:01:15
príspevok od: Džema
Zdravim.myslim ze je to ok ale spytam sa.Je normalne ze na lcd obrazovke je vypaleny pixel?bolo mi povedane ze v norme je az do 10 zlych pixelov
Nehrozí, niekto sa zbavuje zodpovednosti a snazi sa asi vykrucat pred reklamaciou?! A este jedno, ci to nieje vypaleny pixel na senzore???
 
Džema
2014-12-12 05:46:15
príspevok od: dajopajo
Nehrozí, niekto sa zbavuje zodpovednosti a snazi sa asi vykrucat pred reklamaciou?! A este jedno, ci to nieje vypaleny pixel na senzore???
No aj na Nikon stránke je písané v technickej podpore je o tom pisane ze je to normálne. A určite je to na LCD nie na snímači. Lebo ak som v menu ci pozerám foto aj keď si to zblizim stále je to na stejnom mieste a Velikost sa nemení. Ale ak dám väčší jas na obrazovke tak nie je ten pixel zelený ale čierny a to uz nie je tak vidieť. Poviem pravdu ostal som s toho nemilo. prekvapený . Len ma zaujímal názor a skúsenosti ostatných.
 
Džema
2014-12-12 06:03:22
Nedá sa editovať príspevok. Tady je na to odkaz

https://nikoneurope-cz.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/26792/kw/Pixel
 
dajopajo
2014-12-12 07:32:53
príspevok od: Džema
Nedá sa editovať príspevok. Tady je na to odkaz

https://nikoneurope-cz.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/26792/kw/Pixel
Úprimne... tak toto je sila, pravdepodobne nikon zistil ze sa to vyskytuje hromadne a namiesto toho aby riesil kopu výmen, vyhlasil ze je to ok?!!!
 
Džema
2014-12-12 07:47:32
To hej takže reklamácia asi nepripadá do úvahy.
 
ASTRALEK
2014-12-12 08:09:03
Pár vypálených pixelov na LCD nie je dôvod na smútok
 
Džema
2014-12-12 08:12:21
Viem ze nie ale ved vieš keď máš niečo nové tak to trocha zamrzí..
 
ASTRALEK
2014-12-12 08:34:40
príspevok od: Džema
Viem ze nie ale ved vieš keď máš niečo nové tak to trocha zamrzí..
Jasné. Ja som mal na novej D5000 hneď dva hot pixely na snímači a normálne som z toho dostal depku. Dva dni som sa na foťák ani nepozrel. Potom som nejaký čas tie dva pixely retušoval v editore, no a po mesiaci ma aj to prešlo a odvtedy to vôbec neriešim. Kedy tam bolo aj 100 hotpixelov na fotke pri bežnom rozlíšení to vôbec nie je vidieť. Takže v pohode
 
Džema
2014-12-14 11:31:17
Tak sa hlasim opat.Hlasim dalsie vypalene pixely na LCD obrazovke.nemam na to nervy.Idem to reklamovat. Myslim si, ze toto nie je normalne
 
Džema
2014-12-14 11:53:30
Horsie je to o to ze su hned vedla seba.jeden je zeleny a druhy cierny.Je to velmi rusive.
 
Point
2014-12-14 12:30:54
príspevok od: Džema
Tak sa hlasim opat.Hlasim dalsie vypalene pixely na LCD obrazovke.nemam na to nervy.Idem to reklamovat. Myslim si, ze toto nie je normalne
Chápem ťa.. Tieto veci fakt naseru či už je to viditeľné na foto alebo iba na tele.. Vyzerá to tak že je kusok rozdiel medzi Made in Taiwan a Made in Japan. Každopádne keď ide o japoncov vedia priznať chybu a aj ju na vlastné naklady odstrániť ( ako príklad uvediem Toyotu Yaris pár rokov dozadu zvolali 10 000ice áut kvôli výmene elektroniky pedálu plynu a to že to boli nemalé peniaze je každému jasné.. ) Komu je načo brutal naj top DR keď 60-80% produktov má výrobné vady ktoré sú ešte vyhlásené za bežné a v poriadku.. Je to chrapunstvo..
 
Džema
2014-12-14 12:36:58
príspevok od: Point
Chápem ťa.. Tieto veci fakt naseru či už je to viditeľné na foto alebo iba na tele.. Vyzerá to tak že je kusok rozdiel medzi Made in Taiwan a Made in Japan. Každopádne keď ide o japoncov vedia priznať chybu a aj ju na vlastné naklady odstrániť ( ako príklad uvediem Toyotu Yaris pár rokov dozadu zvolali 10 000ice áut kvôli výmene elektroniky pedálu plynu a to že to boli nemalé peniaze je každému jasné.. ) Komu je načo brutal naj top DR keď 60-80% produktov má výrobné vady ktoré sú ešte vyhlásené za bežné a v poriadku.. Je to chrapunstvo..
Ved to.Kupoval som to cez eshop takze kebyze to vidim v predajni tak to logicky nekupim.teraz mam strach ako sa obchod zachova.Ale pokial viem tak ako kupujuci cez internet mam pravo vratit tovar do 2 tyzdnov, lebo som si ho fyzicky nemohol skontrolovat.Je to aj v zakone.
 
thunder rider
2014-12-14 18:47:48
Takáto malala byt D610 , Telo a FF D610 + výbava D7100 už len chýba port na AR-10...
 
JohnNewton
2014-12-14 19:01:09
príspevok od: Point
Chápem ťa.. Tieto veci fakt naseru či už je to viditeľné na foto alebo iba na tele.. Vyzerá to tak že je kusok rozdiel medzi Made in Taiwan a Made in Japan. Každopádne keď ide o japoncov vedia priznať chybu a aj ju na vlastné naklady odstrániť ( ako príklad uvediem Toyotu Yaris pár rokov dozadu zvolali 10 000ice áut kvôli výmene elektroniky pedálu plynu a to že to boli nemalé peniaze je každému jasné.. ) Komu je načo brutal naj top DR keď 60-80% produktov má výrobné vady ktoré sú ešte vyhlásené za bežné a v poriadku.. Je to chrapunstvo..
Tak to sa trochu mýliš, chyba ako taká je pre Japonskú mentalitu považovaná za zlyhanie a priznanie za potupu. To čo Nikon predvádzal s niektorými modelmi je vrchol tohoto ľadovca.
 
Point
2014-12-14 19:15:15
príspevok od: JohnNewton
Tak to sa trochu mýliš, chyba ako taká je pre Japonskú mentalitu považovaná za zlyhanie a priznanie za potupu. To čo Nikon predvádzal s niektorými modelmi je vrchol tohoto ľadovca.
Ale v princípe vieš čo som mal namysli. A je mi jedno kľudne by som takto napísal aj o inej značke ktorú prenasledujú neustále nejaké problémy.. A nie je to o začiatkoch firmy, že potrebujem financie na technologickú kvalitu. Objavujú sa tu problémy generačne. Ja som automechanik v podstate a auto ktoré super jazdí plynulo tichucko, ale na druhej strane mu nefungujú svetlá, stierače alebo príplatkove rádio za 2000€ je pre mňa šunt a nikdy by som si to nekúpil. Myslím že nie som jediný..Fakt mi to je jedno aký výrobca. Áno mám canon, ale pokiaľ by sa začalo niečo takéto pravidelne objavovať v "radach canonovych" okamžite spustím kritiku a vyhlásim že nechcem niečo čo sa cíti lepšie v servise a má slabé technické zázemie ( nesvieti vám displej? No a? To nie je dôvod na reklamáciu jednoducho v Číne nám namontovali displeje s kompaktov tak sa s tým zmierte toto ako fakt len príklad nikon nič také nevyhlasil )
 
JohnNewton
2014-12-14 19:28:01
príspevok od: Point
Ale v princípe vieš čo som mal namysli. A je mi jedno kľudne by som takto napísal aj o inej značke ktorú prenasledujú neustále nejaké problémy.. A nie je to o začiatkoch firmy, že potrebujem financie na technologickú kvalitu. Objavujú sa tu problémy generačne. Ja som automechanik v podstate a auto ktoré super jazdí plynulo tichucko, ale na druhej strane mu nefungujú svetlá, stierače alebo príplatkove rádio za 2000€ je pre mňa šunt a nikdy by som si to nekúpil. Myslím že nie som jediný..Fakt mi to je jedno aký výrobca. Áno mám canon, ale pokiaľ by sa začalo niečo takéto pravidelne objavovať v "radach canonovych" okamžite spustím kritiku a vyhlásim že nechcem niečo čo sa cíti lepšie v servise a má slabé technické zázemie ( nesvieti vám displej? No a? To nie je dôvod na reklamáciu jednoducho v Číne nám namontovali displeje s kompaktov tak sa s tým zmierte toto ako fakt len príklad nikon nič také nevyhlasil )
Každý urobí chybu, rozdiel je len ako sa k tomu postaví. Vážna výrobná chyba na aute je iné kafe. Pár nehôd a kto by si to ešte v USA kúpil . S fotoaparátmi to nehrozí, tak že budeme skúšať trpezlivosť zákazníka ....My rozhodneme čo si kúpime. Prišiel som do servisu s banálnou vadou. technik hovorí, že za 30 minút to bude hotové. Z 30 minút bolo bratu rovných 30 DNÍ !!
 
Džema
2014-12-14 20:07:25
Tak tady mate foto LCD pre predstavu.pixely su v krusku.Su 2 aj ked to nieje tak vidiet.zvisil som jas o 1 bod na obrazovke a pixel je cierny.Uz to nie je take strasne....
Mam to reklamovat? asi to necham tak...
 
Džema
2014-12-15 13:34:46
Zdravim, len pre info.Predajca bez problemov.Idem si pre novy kus.
 
Len Aqua
2017-01-06 20:12:37
Dobrý večer,
vie mi niekto poradiť?
Som začiatočníčka .
Kúpila som si zrkadlovku Nikon D7100- 18-105 mm AF-S DX VR. Myslela som si, že kvalitná zrkadlovka - fotoaparát vybavený množstvom funkcií mi prinesie možností fotografovania a radosť z fotografovania, ale bohužiaľ je to úplne inak. Neviem, či je chyba vo fotoaparáte, alebo robím chybu v niečom ja.
Som nespokojná s kvalitou fotografií. Vie mi niekto poradiť, alebo by bol ochotný osobne sa stretnúť a vysvetliť a ukázať ako správne používať Nikon D7100?
Vopred ďakujem.
 
Miro Sabo
2017-01-06 23:57:10
Pri fotení v prílohe často využívam diaľkové ovládanie s predsklopením zrkadla. Problém je, že ak si túto funkciu v menu navolím, tak po pár minútach mi vypne a neustále si to v menu musím nastavovať. Nie je na to nejaký fígeľ ako to mať stále zapnuté?
 
fatality
2017-01-07 10:40:56
príspevok od: Len Aqua
Dobrý večer,
vie mi niekto poradiť?
Som začiatočníčka .
Kúpila som si zrkadlovku Nikon D7100- 18-105 mm AF-S DX VR. Myslela som si, že kvalitná zrkadlovka - fotoaparát vybavený množstvom funkcií mi prinesie možností fotografovania a radosť z fotografovania, ale bohužiaľ je to úplne inak. Neviem, či je chyba vo fotoaparáte, alebo robím chybu v niečom ja.
Som nespokojná s kvalitou fotografií. Vie mi niekto poradiť, alebo by bol ochotný osobne sa stretnúť a vysvetliť a ukázať ako správne používať Nikon D7100?
Vopred ďakujem.
bez prilozenych fotografii alebo vesteckej gule tazko prideme na to,v com je chyba..
btw.celkom odvaha kupit si poloprofi fotak a nevediet nic o foteni..potom to povacsinou
tak dopada..sklamanie..lebo ten fotak nevie fotit za teba..sam..
ked si kupis auto a nemas vodicak/nevies soferovat,tiez to z tou jazdou vyzera vselijako..darmo si kupis BMW..
 
RasťoS
2017-01-07 12:43:57
príspevok od: Miro Sabo
Pri fotení v prílohe často využívam diaľkové ovládanie s predsklopením zrkadla. Problém je, že ak si túto funkciu v menu navolím, tak po pár minútach mi vypne a neustále si to v menu musím nastavovať. Nie je na to nejaký fígeľ ako to mať stále zapnuté?
Neviem, ako Nikon, ale na pentaxe si v menu môžem nastavit pamäť. Či sa má konkrétna funkcia zachovať aj po vypnutí fotoaparátu, alebo nie. Neviem, či je to aj tento prípad...
 
Miro Sabo
2017-01-15 16:27:07
príspevok od: RasťoS
Neviem, ako Nikon, ale na pentaxe si v menu môžem nastavit pamäť. Či sa má konkrétna funkcia zachovať aj po vypnutí fotoaparátu, alebo nie. Neviem, či je to aj tento prípad...
No neviem, mne sa deaktivuje aj ked fotak nevypinam - po par minutach necinnosti. Nejaku pamat som v podmenu tej funkcie nenasiel. Este skusim pohladat ci neexistuje novsia verzia softwaru. U D7000 som tento problem nemal.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia