Hore

Nikon D800E I.

Keď sa Nikon D800E pred časom objavil v našej redakcii, tak vyvolal slušný rozruch. Jednak ide o najnovší model a z druhej strany ide práve o verziu E s upraveným low-pass filtrom. Túto recenziu sme sa rozhodli napísať v redakcii spoločne, preto má dvoch autorov, Karola Srnca a Jozefa Peniaka. Fotoaparát sme si prehadzovali podľa toho, komu sa naskytla lepšia príležitosť ho otestovať v teréne. Pre rozsiahlosť sme recenziu rozdelili na dve časti. Na testovanie sme mali model s označením “Sample”, preto je možné, že nie všetky funkcie a parametre zodpovedajú predávaným modelom.

 

 

Karolov predhovor

Ako mnoho ďaľších, aj ja som čakal na nástupcu Nikonu D700. Prakticky vyše roka som bol bez fotoaparátu, ak nepočítam bazarový Nikon D90, ktorému nesadla úprava na infra a tak sa stal mojím regulérnym fotoaparátom. V poličke mi stáli špičkové objektívy, ktoré som si kúpil s tým, že sa nového full frame dočkám skôr. Čakal som na model s vyšším rozlíšením, tak okolo 18 až 24 Mpx. Niečo, čo by konkurovalo rozlíšením Canonu EOS 5D Mark II, ale s prednosťami Nikonov. Rozlíšenie 36 Mpx, ale nečakal asi nikto. Objavili sa nejaké „rumory“, ale každý z nás to bral skôr ako žart. Ale nebol to žart. Nikon predstavil zrkadlovku s najväčším rozlíšením na trhu. Na čo nám to bude? Tak nejako som začal aj ja bedákať. Pomerne rýchlo ma to prešlo. Prvé zábery zo stránok Nikon ukázali, že vysoké rozlíšenie má zmysel. A ukázali, že vysoké rozlíšenie nemusí byť sprevádzané znížením použiteľnej najvyššej citlivosti ISO, či inými neduhmi vplývajúcimi na kvalitu fotografii.

Keď fotografujete portréty, makro, zátišia, detaily, krajinu teleobjektívom, tak sa vám zdá množstvo detailov dostatočné aj pri nižšom rozlíšení. Stačí ak použijete superširokouhlý objektív na krajinu a zaberiete scénu od popredia až po nekonečno. Skúmate detaily v obraze a je ich pomenej. Kam zmizol ten excelentný obraz, ktorý som mal s AF-S 85/1,4G? Veď AF-S 14-24/2,8G je považovaný za najlepší objektív vo svojej triede. Práve teraz oceníte vyššie rozlíšenie umožňujúce lepšie prekresliť drobné detaily - kamienky, lístky, konáriky.

Tak prečo sú niektorí nespokojní? Lebo fotoaparát predbehol svojimi parametrami dobu. Kladie nároky na techniku, ktoré budú štandardom až o pár rokov. Majiteľ Nikonu D800/D800E musí počítať s tým, že potrebuje pamäťové karty s veľkou kapacitou, najnovšie profesionálne objektívy (a možno ani nie) a výkonný počítač s dostatočným diskovým priestorom. Nebude to ale až také zlé. Ako jeden z mála som testoval fotoaparát s rozlíšením 60,5 Mpx. No a? Fotil som, ukladal som, upravoval som. A ochkal som nad množstvom detailov vo fotografiách. Zandaával si na pomalosť počítača, ale šlo to.

Niektorým vadí, že Nikon preskočil jednu etapu vývoja. Rozlíšenie okolo 20 Mpx, ktoré sa tak osvedčilo u konkurencie. Pokrok ale ide napred a návrhári Nikonu museli pri vývoji počítať s tým, že sa D800 na niekoľko rokov stane vlajkovou loďou vo svojej triede, ktorú budú ostatní dobiehať. Alebo sa tešili na snímač z Nikonu D4 v lacnejšom tele. A možno NIkon tento rok pomyselnú dieru v portfoliu zapláta.

Ak to zhrniem, Nikon D800 nadchol azda každého. Ak tu je sklamanie, tak z toho, že tu nie je aj nejaký Nikon D750 s menším rozlíšením, ale vyššou snímkovou frekvenciou, predurčený na reportáže a šport. Nikon teraz pre zmenu vyhovel skôr krajinkárom, architektom, portrétistom, makristom, všetkým tým, ktorí využijú vysoké rozlíšenie.

 

Základné predstavenie a parametre

Nikon D800E je profesionálna zrkadlovka formátu FX. DIzajnovo naväzuje na modely D700/D300s a ich predchodcov. Model D800E je mierne modifikovaný braček Nikonu D800. Obidva fotoaparáty sú prakticky zhodné, až na úpravu snímača. Model E má odstránenú vrstvu low-pass filtra, ktorej úlohou je predchádzať vzniku moiré. Táto vrstva mierne rozostruje fotografie. Jej odstránením sa dosiahne vyššie rozlíšenie drobných detailov.

Obidva modely patria do profesionálnej kategórie. Nikon však model E posunul do top kategórie k modelu D4. Obidva fotoaparáty je preto možné kúpiť len u vybraných predajcov.

Porovnanie low-pass filtrov modelov D800 (hore) a D800E (dole). Zdroj: nikonusa.com

Porovnanie low-pass filterov Nikonu D800 a D800E (PDF).

 

Základnú charakteristiku sme prebrali zo slovenských stránok Nikonu, kde nájdete aj podrobnejšie parametre.

 

  • 36,3-megapixlový snímač CMOS formátu FX (fullframe) s vysokým odstupom signálu od šumu, širokým dynamickým rozsahom a 12-kanálovým dátovým výstupom. Obsahuje optický filter s odstránenými vlastnosťami antialiasingového filtra.
  • ISO 100 – 6 400: rozšíriteľná až na ekvivalent hodnoty ISO 25 600 a minimálne až na ekvivalent hodnoty ISO 50.
  • Sériové snímanie rýchlosťou 4 snímky za sekundu v režime FX/5 : 4. 5 snímok za sekundu v režime 1,2x/v režime orezania na formát DX.
  • Funkcia D-Movie s viacerými režimami pracuje v dvoch voliteľných formátoch – zaznamenáva videosekvencie vo formáte FX a DX s rozlíšením Full HD (1 080p) pri frekvencii 30p, 25p a 24p. Maximálny čas zaznamenávania videa je približne 29 minút a 59 sekúnd. Ponúka nekomprimovaný výstup HDMI do externých zariadení a zvuk na úrovni hi-fi.
  • 51-bodový systém automatického zaostrovania Multi-CAM3500FX: individuálne voliteľný alebo konfigurovateľný pre činnosť 9-bodového, 21-bodového a 51-bodového pokrytia. Citlivosť s hodnotou až –2 EV (ISO 100, 20 °C).
  • Systém spracovania obrazu EXPEED 3 so 14-bitovou A/D konverziou a 16-bitovým spracovaním obrazu na dosiahnutie vynikajúceho stupňovania odtieňov.
  • 8-centimetrový (3,2-palcový) monitor LCD s 921 000 bodmi a automatickou reguláciou jasu. S antireflexnou vrstvou a širokou reprodukciou farieb.
  • Meranie expozície 3D Color Matrix III: 91 000-pixlový snímač AE AF s nepretržitou detekciou tvárí.
  • 100-percentné pokrytie hľadáčika a tri režimy orezania: 5:4, 1,2x a formát DX. Masky na ohraničenie aktuálneho výrezu.
  • Režim Tichá expozícia: dokonale sa hodí na diskrétne fotografovanie, pretože v tomto režime je redukovaný hluk návratu zrkadla po expozícii.
  • Mimoriadne presná a odolná uzávierka: štandardne umožňuje vykonať 200 000 cyklov, pričom najkratší čas uzávierky je 1/8 000 s a synchronizácia blesku maximálne 1/250 s.
  • Pamäťové médiá: sloty na karty CF a SD.
  • Vstavaný blesk i-TTL: smerné číslo (GN) cca 12, vyžarovací uhol pre ohniskové vzdialenosti od 24 mm.
  • Odolné telo zo zliatiny horčíka: odolné voči vlhkosti a prachu.
  • Podpora bezdrôtovej siete LAN a ethernetového pripojenia pomocou voliteľného bezdrôtového vysielača WT-4.

Prvý dojem

Jozef: Vždy keď píšem recenziu, je to v podstate dosť predvídateľná záležitosť, pretože veľa informácií sa ku mne dostane cez internet a pri prvom kontakte s reálnym produktom už viem, na čo si mám dať pozor. V prípade Nikonu D800E to bolo ale trošku inak. Tento nový model, s upraveným AA filtrom je veľkou neznámou. (To je ten filter pred CMOS senzorom, ktorý jemne rozmaže obraz a zabráni tak vzniku moiré na opakovaných štruktúrach). Šírili sa zvesti o náchylnosti na moiré, nepresnom AF a podobne. Všetci sme teda verili, že Nikon D800E existuje, no takmer nikto sním nefotil...

Úvodom musím povedať, že prevedením tela, tvarovo, materiálovo a aj dušou, je to typický Nikon, Tvar hranola, pomocné svetlo, červená aplikácia pod spúšťou, typický kryt zadného displeja a perfektné pogumovanie, ktoré sedí pekne v ruke. Gumy by v novinke mali podľa slov zastúpenia Nikonu lepšie odolávať potu a nemali by sa tak ľahko odliepať ako pri predošlých modeloch. Prvý dojem na výbornú.

 

Karol: Dizajnér, ktorý mierne pozmenil inak známe krivky, by si zaslúžil medailu. Piloti majú porekadlo: Pekné lietadlo dobre lieta. Dúfam, že to platí aj u fotoaparátov. Tento by mal fotiť parádne. Nikon D800E pokračuje ergonomicky v trende nastolenom modelmi D700/D300s a ich predchodcami. Kedže som roky fotografoval s D300, je mi ergonómia dôverne známa. Pribudlo niekoľko prvkov z D7000, ale tú som tiež testoval a preto s nimi nemám problém. Na rozdiel od Jozefa nefotím bežne "Full Frameom" a tak mi vždy vyrazí dych veľký hľadáčik. A tento je teda riadne veľký. Vďaka dobre skonštruovanému okuláru je obraz dobre pozorovateľný a nemusím do hľadáčiku škúliť, aby som videl kraje obrazu.

Ďalším prvkom, ktorý som si ihneď všimol, je displej. Výborne čitateľný na slnku, nadpriemerné pozorovacie uhly a zatiaľ najvernejšie podanie farieb zo všetkých displejov na Nikonoch. Celkový pocit z držania a ovládania mám nadpriemerne dobrý. V tomto si s fotoaparátom rozumieme od prveho okamihu.

Viac prezradíme v pokračovaní.

Konštrukcia a ergonómia

Prevezmem pero od Jozefa a popíšem vám ergonómiu fotoaparátu. Prístroj je priam obsypaný ovládacími tlačidlami, kolieskami a inými ovládacími prvkami. Pokročilí fotografi túto skutočnosť isto ocenia. Oproti starším modelom D700/D300 a pod. neočakávajte radikálne zmeny. Len drobné ale užitočné vylepšenia. To je dobrá správa pre dlhoročných užívateľov starších modelov. Ovládanie si rýchlo osvoja.

 

Na prednej časti nájdeme niekoľko ovládacích prvkov. Pri gripe je tlačidlo náhľadu hĺbky ostrosti a funkčné tlačidlo. Nad nimi je pomocné svetlo automatického zaostrovania.

 

Tlačidla náhľadu hĺbky ostrosti a Fn sú naprogramovateľné na viacero funkcii aj s možnosťou kombinácie stlačenia
a súčasného otáčania rollera.

 

Z druhej strany bajonetu sa nachádza poistka bajonetu, prepínač AF/M a po gumenou krytkou konektory káblovej spúšte a PC pre pripojenie štúdiových bleskov.Blízko nich je tlačidlo pre nastavenie blesku. Prepínač AF/M bol prevzatý z Nikonu D7000, takže obsahuje aj tlačidlo. Osobne sa mi starší spôsob prepínania AF-S/AF-C/M zdal praktickejší. S pridaným tlačidlom by bolo riešenie ideálne. Prepínač na tele naznačuje, že D800E má vstavaný AF motorček.

 

Pozrime sa na fotoaparát zhora. Na jednej strane tu dominuje rozmerný stavový LCD displej, na druhej združený ovládač.

 

Stavový displej je skutočne veľký a navyše podsvietený.

 

Na vrchnej časti gripu sa nachádza spúšť, okolo ktorej je tradične integrovaný vypínač ON/OFF. Pod ním je predný roller.

 

Červené tlačidlo slúži pre nahrávanie videa. Na túto funkciu je možné preprogramovať aj spúšť. Tlačidlo +/- slúži pre korekciu expozície a cez MODE sa vyberajú expozičné programy.

Fotoaparát má vstavaný výklopný blesk, ktorý na prisvetlenie asi nevyužijete. Zato ale funguje dobre ako riadiaca jednotka pre diaľkové ovládanie systémových bleskov (CLS).

 

Hot Shoe pätica pre pripojenie blesku, prípadne nasadenie externého mikrofónu alebo GPS jednotky.

 

Združený volič sa dočkal menšieho vylepšenia. Spredu je chránený pred prachom. Na jeho vrchu sa nachádzajú štyri tlačidlá: nastavenie kvality, bracketing, vyváženie bielej, ISO. Otočná časť s poistkou slúži pre nastavenie režimu “pohonu”. Jednotlivé a sériové zábery, samospúšť, tichý režim, predsklopenie zrkadla.

S otočným voličom sa teraz manipuluje ľahšie.

 

Presuňme sa na zadnú časť fotoaparátu, ktorej dominuje rozmerný 3,2” displej. K nemu je štandardne dodávaná odnímateľná krytka. Nad displejom je okulár hľadáčiku. Zvyšok voľného priestoru využívajú tlačidla, prepínače, voliče...

 

Najväčší displej aký Nikon na svoje zrkadlovke použil. pod okulárom hľadáčika sa napriek tomu trochu stráca.

 

Okulár hľadáčika je vybavený krytkou a dioptrickou korekciou. Tá je s poistkou proti nechcenému prestaveniu.

 

Pod združeným voličom sú tlačidla pre prezeranie a vymazávanie záberov.

 

Pod stavovým displejom je druhý roller. Vedľa neho tlačidlo aktivácie automatického zaostrovania a prepínač meracích režimov s tlačidlom pamäte expozície alebo zaostrovania.

 

Po pravej strane displeja je viacúčelový viacsmerový volič, pod ním prepínač Live View a tlačidlo pre zobrazenie informácií na displeji.

 

Po ľavej strane displeja sa nachádza pätica tlačidiel. Zhora Menu, výber farebného profilu/blokovanie vymazania, tlačidla lupy a potvrdzovacie tlačielo OK.

 

Nakoniec zostávajú len konektory a sloty pre pamäťové karty. Dva sloty pre pamäťové karty sa nachádzajú na bočnej strany gripu. Podporované sú karty CF a SD/SD HC/SD XC.

 

Konektory sú ukryté pod spoločnou gumenou krytkou. Najvyššie je vstup pre mikrofón,  pod ním USB 3 konektor, HDMI a výstup na slúchadla.

 

Ergonómiu máme za sebou a nechávam na Jozefovi aby bližšie predstavil najvýznamnejšie novinky a vychytávky.

 

Konštrukcia

Po stránke materiálového prevedenia nie je aparátu čo vytýkať, je to jednoducho profesionálne spracované telo, s utesnením, presným vyhotovením s ktorým je radosť pracovať. Absencia gripu pre vertikálne fotenie je pre niekoho plus - krajinárski fotografi napríklad a pre niekoho možno mínus – športoví fotografi. V redakcii to berieme skôr pozitívne, pretože je len na fotografovi či si zvolí prídavný batériový držiak alebo bude mať menší a lepšie prenosný aparát.

 

Röntgenový pohľad odhaľujúci použité tesnenia (žlté). Zdroj: Nikon.

 

Telo je vyhotovené z ľahkej zliatiny horčíka. Zdroj: Nikon.

 

Funkcionalita, alebo čo je nové?

Nové je úplne všetko, a to doslova. Ak by sme veľmi chceli hľadať paralely s predošlým modelom D700 alebo skôr D3x tak ich určite nájdeme. Novinka je aj celkovou koncepciou niekde inde. Vysoké rozlíšenie a nižšia rýchlosť sériového snímania robia z D800E perfektný nástroj do štúdia, na fotenie módy alebo produktov, prípadne pre krajinárov, ktorí istotne ocenia skvelé rozlíšenie a ostré detaily. D700 bol koncepčne iný model, určený skôr pre rýchlejšiu reportáž a univerzálne každodenné použitie.

 

Nový RGB senzor merania má teraz 91 000 bodov a to stačí na to, aby vypomáhal automatickému zaostrovaniu s rozoznávaním tvári. Zdroj: Nikon.

 

Meranie expozície 3D Color Matrix Metering III má napríklad po novom na starosti až 91 000 bodový RGB senzor, ktorý nielen, že meria expozíciu rovnako ako predošlý (1005 bodový) senzor, ale je schopný aj pri fotení cez hľadáčik rozoznávať tváre.  Fotografovanie ľudí a exponovanie je potom presnejšie aj v silnejšom protisvetle a pod.

Nový expozičný senzor spolupracuje spolu s automatickým zaostrovaním aj pri 3D sledovaní objektu. Vďaka novému meraniu expozície s jemnejším senzorom je možné sledovať ešte menšie objekty ako pri predošlom module. Nikon navyše sľubuje ešte lepšie výsledky spolupráce s bleskom i-TTL. Lepšie by mal fungovať aj doplnkový záblesk na vyjasnenie tieňov v režime i-TTL BL. Systém merania expozície v novinke navyše spolupracuje s funkciou D-Lightning, takže pri fotografovaní osôb, by mali byť tváre a pleť veľmi prirodzene podané aj pri fotení s bleskom.

Nová je aj závierka a mechanizmus jej pohonu. Výrobcom garantovaný cyklus je 200 000 expozícii. Vylepšený je modul automatického zaostrovania. Hľadáčik je väčší a ešte svetlejší ako u Nikonu D700.

 

Vylepšený modul automatického zaostrovania MultiCam 3500FX. Zdroj: Nikon.

 

Pentaprismatický hranol, žiadne lepené zrkadielka ako u lacnejších fotoaparátov. Zdroj: Nikon.

 

Srdcom fotoaparátu je nový snímač, doteraz s najvyšším rozlíšením, na digitálnej zrkadlovke kinofilmovej veľkosti. Využíva CMOS technológiu na formáte FX (Full frame). Rozlíšenie je 36,3 Mpx. Vyznačuje sa vysokým dynamickým rozsahom a vysokou citlivosťou. Nízkou úrovňou šumu predbieha mnohé fotoaparáty s tretinovým rozlíšením.  Spracovanie dát zo 14-bit A/D prevodníka je 16-bitové a plne sa zužitjuje pri ukladaní dát do 14-bitového nekomprimovaného RAW-u.

36,3 Mpx snímač so vstavaným čistením. Zdroj: Nikon.

 

Ďalšie vychytávky hodné povšimnutia

Video

Ani Nikon D800E sa nevyhol trendu použitia zrkadloviek na snímanie videa. Zatiaľ čo Nikon D700 túto funkciu vôbec nemal, D800/D800E je plne pripravený aj pre náročné použitie. D-Movie, ako Nikon funkciu snímania videa nazval, umožňuje nahrávať video vo Full HD rozlíšení v dvoch voliteľných formátoch pri frekvenciách 30p, 25p a 24p. Pri rozlíšení 1280x720 až 50 alebo 60 obr./s. Fotoaparát je kompletne vybavený vstupnými aj výstupnými konektormi pre pripojenie externého mikrofónu a slúchadiel. Z HDMI výstupu je možne nahrávať nekomprimovaný video signál.

ISO Auto

Vylepšené ISO Auto, je v D800 dotiahnuté presne podľa mojich predstáv. V priorite clony alebo v režime programovej automatiky je napríklad možné si nastaviť správanie sa ISO Auto tak aby fotoaparát nastavoval ešte kratšie a lepšie udržateľné časy ako sú tie odporúčané. Fotoaparát napríklad pri 50mm objektíve nenastaví čas 1/60s alebo 1/80s ale až 1/125s, prípadne pri 200mm ohnisku namiesto 1/200 nastaví 1/500s. Naopak ak fotíte statické scény a máte objektív so stabilizáciou obrazu, môžete automatike prikázať nastavovať o niečo dlhšie časy a fotiť pri nižších hodnotách ISO. Možno aj vďaka tejto funkcii som mal veľa obrázkov ostrých.

HDR

Fotoaparát Nikon D800E, podobne ako niektoré iné novinky, ponúka možnosť snímania v HDR režime priamo vo fotoaparáte. Výsledný snímok sa uloží ako JPEG, čo sa hodí na priamu tlač alebo publikovanie pre web. Je to tiež vhodné ako rýchly náhľad pri fotení priamo v teréne, pretože takto máme väčšiu kontrolu a predstavu o tom akoby výsledná fotografia vyzerala ak by sme ju skladali na v obrazovom editore.

V praxi HDR režim funguje tak, že Nikon D800E urobí dve snímky ktoré potom zloží do jednej. Uložený JPEG je kvalitný ostrý, bez artefaktov alebo šumu, či chromatickej aberácie (tú Nikon odstraňuje automaticky pri fotení do JPEG). Ako príležitostný fotograf tohto žánru nevidím z pohľadu technickej kvality žiadny dôvod nefotiť priamo do JPEG snímky v HDR a potom ich len jemne upraviť pred tlačou alebo publikovaním na web. Samozrejme ak ste profíkom v odbore HDR a máte tie najvyššie požiadavky, tak fotiť do HDR budete štandardnou viacexpozíciou do formátu RAW.

 

Quiet režim

Tiché režimy sú na fotoaparáte v podstate dva. Ten tichší z tichých je ten, ktorým v režime živého náhľadu nebudete zaostrovať cez hľadáčik, ale cez displej. Vtedy počujete len ševelenie závierky a šum pracujúcej clony v objektíve. (Zrkadlo zostane stále sklopené hore pod hranolom hľadáčika)..

Druhý tichý režim, ten trochu hlučnejší, funguje pri štandardnom fotení cez hľadáčik a zvolíte ho na otočnom voliči režimov. Principiálne funguje tak, že po stlačení spúšte a exponovaní zostane zrkadlo v hornej polohe (v hľadáčiku nič nevidíte) a až po uvoľnení spúšte sa zrkadlo dostane do pracovnej polohy, takže môžete opäť fotiť ďalej. Tento režim ale nie je príliš tichší od bežného. Výhoda je, že zrkadlo môžete stlmiť spustiť napríklad pod kabátom pod. Osobne ale uprednostňujem tichší režim v živom náhľade.

 

Korekcia objektívov

Fotoaparáty majú pri takto vysokých rozlíšeniach vyššie nároky na presnosť AF objektívu. Z tohto dôvodu je k dispozícii mikronastavenie AF s pamäťou pre viaceré objektívy. Okrem mikronastavenie máte možnosť nastaviť v menu aparátu automatickú korekciu vinetácie a chromatickej aberácie. Čerešničkou na torte je korekcia geometrických skreslení optiky ako súdkovitosť.

 

Rýchly prístup k Picture styles

Picture styles sú obdobou rôznych filmov. Fotograf si vyberá spôsob zaznamenania farebnosti a kontrastu. Táto funkcia naviac v režime živého náhľadu umožní vizuálnu kontrolu nad tým aká úprava, či podanie by sa hodilo konkrétnej fotografii. Vybraný picture styles sa aplikuje pri fotografiach snímaných do formátu JPG/TIFF a na videu.

 

Prepínanie formátov

Ak by Vám bolo rozlíšenie 36 Mpx veľa, môžete si zvoliť formát 1:1,2 (25 Mpx)  alebo DX režim 15,3 Mpx, všetko sú to výrezy zo senzora. V novinke máte možnosť zvoliť si z viacerých pomerov strán, alebo ak chcete formátov fotografií. Okrem klasického pomeru 3:2 máte k dispozícii aj štvorec 1:1.

 

Duálny slot

Fotoaparát je v profesionálnom segmente a preto ponúka dvojicu pamäťových slotov SD a CF. Sloty môžete rôzne kombinovať, nastaviť zápis JPEG n jeden a druhý zas zapisovať RAW. Prípadne môžete kopírovať fotky z jednej karty na druhú alebo fotiť na obe karty súčasne. Majte však na pamäti, že hocičo pomalšie ako napríklad SD Class 10, vás bude poriadne zdržovať pomalým zápisom.. Do Nikonu D800 treba kúpiť tú najrýchlejšiu kartu ako je len možné!

Nový displej

Nový LCD monitor je o triedu vyššie nad tými, na aký sme boli zvyknutí v prípade Nikonov D700 alebo D3. Má vyššie rozlíšenie – teraz 921 000 bodov, lepšiu čitateľnosť na slnku a trošku studenšie farby na aké sme zvyknutí. Narástla trochu aj uhlopriečka displeja, teraz máme k dispozícii 3,2 palca. Aby sa jas displeja prispôsoboval okolitému svetlu, zadná strana D800 je vybavená senzorom okolitého jasu. Mám rád túto funkciu:-)

 

Živý náhľad

Živý náhľad má dva režimy: foto a video. Odlišujú sa vo výreze snímanej scény. Prepína sa medzi nimi páčkou pri displeji. LV sa aktivuje stlačením tlačidla. Prvý režim je určený pre snímanie videa, druhý fotografii. Zrkadlovky pri snímaní videa nevyužívajú celú plochu snímača, preto sa predtým stávalo, že po stlačení nahrávania vám obraz poskočil.

 

Týmto sme vám predstavili technické parametre a zoznámili vás s ergonómiou a najväčšími vychytávkami.

 

V pokračovaní nájdete naše praktické skúsenosti a kompletnú galériu fotografii z D800E.

 

Produktové foto: Karol Srnec

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
duves
2012-05-28 08:31:22
nuž špica
 
Blackman
2012-05-28 08:48:49
Treba povedat ze na designe nepracovali len male sikovne japonske rucicky, ale tuto ulohu zverili overenym odbornikom z Italdesign http://www.italdesign.it/project/nikon-d800-eng, ktory dizajnovali aj Nikony D4, D2X/H, F3, F4.
 
tadzesi
2012-05-28 09:36:58
No, skoda ze sa clanok nedostal k moire efektu v realnom svete. Dufam ze cast II bude prave o tomto. Budem cakat.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 09:40:26
príspevok od: tadzesi
No, skoda ze sa clanok nedostal k moire efektu v realnom svete. Dufam ze cast II bude prave o tomto. Budem cakat.
presne aj o tomto ale dopredu ti hovorím, D700 moire vyrobí hocikedy kedy môže, s D800E sa nám to nepodarilo a to sme sa inak s Karolom snažili fotiť textil
 
tadzesi
2012-05-28 09:52:20
príspevok od: Jozef Peniak
presne aj o tomto ale dopredu ti hovorím, D700 moire vyrobí hocikedy kedy môže, s D800E sa nám to nepodarilo a to sme sa inak s Karolom snažili fotiť textil
Na D700 som moire este nevidel, ale asi som spatne hladal. To ako ked som mal Dimax XY a pisali ze ma chromaticku aberaciu ako svina. Tiez som ju nevidel a on ju mal bezne besnu....
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 09:56:15
príspevok od: tadzesi
Na D700 som moire este nevidel, ale asi som spatne hladal. To ako ked som mal Dimax XY a pisali ze ma chromaticku aberaciu ako svina. Tiez som ju nevidel a on ju mal bezne besnu....
stačí fotiť ľudí v ateliéri - oblečených s väčšou DOF a je to prípadne treba vedieť čo hľadať
 
pepo20
2012-05-28 12:56:17
toto je masterpiece fullframe v kvalite medium formatu bodka.
ach nikon, preco si nikon. bodaj by ludia v canone pobrali dake rozumy. paci sa mi, ze stale nechali popup flash :thumbup:
 
Miro Bartánus
2012-05-28 13:23:53
Ja som zvedavy, ako sa bude vyvijat situacia s dostupnostou na slovenskom trhu. Zatial to tak vyzera ze z 30000 kusov mesacne sa na Slovensko dostane minimum. Odhadujem to na 0,1%
 
Triton
2012-05-28 14:19:17
príspevok od: Miro Bartánus
Ja som zvedavy, ako sa bude vyvijat situacia s dostupnostou na slovenskom trhu. Zatial to tak vyzera ze z 30000 kusov mesacne sa na Slovensko dostane minimum. Odhadujem to na 0,1%
Neni to lacna hracka takze si nemyslim ze u nas budu nanho cakat fronty....
 
Duge
2012-05-28 14:34:59
Krásny kúsok a fajn recenzia. Teším sa na pokračovanie. Recenzia formou akoby "diskusie" medzi dvomi testermi mi sedí, oživujúca forma
 
Marcel Rebro
2012-05-28 14:40:31
príspevok od: Triton
Neni to lacna hracka takze si nemyslim ze u nas budu nanho cakat fronty....
Mam objednane dve (neEckove) ... cakam uz takmer mesiac. Za mnou je dalsi tucet zaujemcov. Ked som sa bol informovat o selektivneho distributora (su zasobovani prednostne) ponukol mi ze z najblizseh varky mi ako dobremu zakznikovi jednu uleje. Na otazku "co vieme spravit s cenou?" som dostal odpoved ze ludia su ochotni si doplatit aby ho maliu cim skor ... takze cakam na tie moje za lepsiu cenu ....
 
tadzesi
2012-05-28 14:58:20
príspevok od: Marcel Rebro
Mam objednane dve (neEckove) ... cakam uz takmer mesiac. Za mnou je dalsi tucet zaujemcov. Ked som sa bol informovat o selektivneho distributora (su zasobovani prednostne) ponukol mi ze z najblizseh varky mi ako dobremu zakznikovi jednu uleje. Na otazku "co vieme spravit s cenou?" som dostal odpoved ze ludia su ochotni si doplatit aby ho maliu cim skor ... takze cakam na tie moje za lepsiu cenu ....
Plati sa cash, uplaca sa, stoja sa fronty a je to prd platne lebo D800 nieje ..... ako niekedy ked moj tato za sociku kupoval Zigulaga 1
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 14:58:41
príspevok od: Marcel Rebro
Mam objednane dve (neEckove) ... cakam uz takmer mesiac. Za mnou je dalsi tucet zaujemcov. Ked som sa bol informovat o selektivneho distributora (su zasobovani prednostne) ponukol mi ze z najblizseh varky mi ako dobremu zakznikovi jednu uleje. Na otazku "co vieme spravit s cenou?" som dostal odpoved ze ludia su ochotni si doplatit aby ho maliu cim skor ... takze cakam na tie moje za lepsiu cenu ....
presne vôbec to nie je o cene teraz Ja som si prezistoval pre seba a ze cakacka minimálne mesiac - takze asi tak.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 14:59:18
príspevok od: Duge
Krásny kúsok a fajn recenzia. Teším sa na pokračovanie. Recenzia formou akoby "diskusie" medzi dvomi testermi mi sedí, oživujúca forma
chvalabohu báli sme sa aby to nebolo moc zamotanô
 
wikislav
2012-05-28 14:59:25
V piatok objednane dnes je tu...

http://www.edigital.sk/SLR_fotoaparaty/Nikon_D800_digitalny_fotoaparat_telo_s_3_rocnou_zaruko
u-p318468.html
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 14:59:37
príspevok od: Miro Bartánus
Ja som zvedavy, ako sa bude vyvijat situacia s dostupnostou na slovenskom trhu. Zatial to tak vyzera ze z 30000 kusov mesacne sa na Slovensko dostane minimum. Odhadujem to na 0,1%
 
uomo
2012-05-28 15:07:27
príspevok od: Miro Bartánus
Ja som zvedavy, ako sa bude vyvijat situacia s dostupnostou na slovenskom trhu. Zatial to tak vyzera ze z 30000 kusov mesacne sa na Slovensko dostane minimum. Odhadujem to na 0,1%
Na Slovensku je najviac marnotratnych zbohatlikov, že iste kupime prvu 100vku No a ta nasa Slovenska natura, že kupit a ukazat ze na to mam, aj ked v potravinach potom hladam akciu a vcerajsie rozky za 50%zlavu Ci?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 15:30:22
príspevok od: uomo
Na Slovensku je najviac marnotratnych zbohatlikov, že iste kupime prvu 100vku No a ta nasa Slovenska natura, že kupit a ukazat ze na to mam, aj ked v potravinach potom hladam akciu a vcerajsie rozky za 50%zlavu Ci?
Nie. Na tento fotoaparat cakali ludia mesiace. Ja vyse roka. Od toho, ci ho mas alebo nemas, sa moze odvijat mnoho. Napr. ci dostanes zakazku. Alebo ci sa ti oplati vycestovat a nieco nafotit starou rarohou alebo novym fotakom.
Slovenskou naturou je teda skor tvoje odsudzovanie tych, co si fotak chcu netrpezlivo kupit.
 
Duge
2012-05-28 15:30:54
príspevok od: Jozef Peniak
chvalabohu báli sme sa aby to nebolo moc zamotanô
Práve naopak, recenzie sú väčšinou nuda, čísla, počty, lepší, horší, bla, bla...taká ľahšia technická literatúra. Ten prvok čo ste použili do toho vnáša trocha život, človek má pocit, že ako neviditeľný sedí pri diskusii dvoch fotografov, ktorí sa vykecávajú nad foťákom a to je záživné.

Takže držím palce a v pokračovaní som zvedavý na to moire, bo sľubovali, že po patchi to bude View NX2 korigovať akosi automaticky.

Frčím sice s plnou spokojnosťou na crope D7000, ale tá D800E by bola fajná hračka, aj uspávanky by som spieval :-P
 
piggee
2012-05-28 15:43:10
príspevok od: pepo20
toto je masterpiece fullframe v kvalite medium formatu bodka.
ach nikon, preco si nikon. bodaj by ludia v canone pobrali dake rozumy. paci sa mi, ze stale nechali popup flash :thumbup:
A co ti na 5d mark III tak vadi? teda okrem toho blesku?
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 15:47:34
príspevok od: piggee
A co ti na 5d mark III tak vadi? teda okrem toho blesku?
ze je to canon a nepasuju mi objektívy ten foťák mal predstaviť pred 2 rokmi
 
piggee
2012-05-28 16:43:55
príspevok od: Jozef Peniak
ze je to canon a nepasuju mi objektívy ten foťák mal predstaviť pred 2 rokmi
ty jozef mozno, ale my, co sme stale na canonoch, tak nam prisiel ako spasenie a v podstate pre canonistou prisiel idealny fotak (ak neratam teraz najvyssiu triedu - Canon 1DX, ktory uz je aj cenou uplne niekde inde). Preto moja otazka na pepa, ze v com maju canonisti hladat rozumy, kedze tie fotaky su v podstate uplne vyrovnane a na drobnych rozdieloch dokazu sa predbiehat iba ludia, ktorych rakuska nemcina krasne oznacuje ako "Hirnwichser-mozgovy onanisti"
 
uomo
2012-05-28 17:19:42
príspevok od: Karol Srnec
Nie. Na tento fotoaparat cakali ludia mesiace. Ja vyse roka. Od toho, ci ho mas alebo nemas, sa moze odvijat mnoho. Napr. ci dostanes zakazku. Alebo ci sa ti oplati vycestovat a nieco nafotit starou rarohou alebo novym fotakom.
Slovenskou naturou je teda skor tvoje odsudzovanie tych, co si fotak chcu netrpezlivo kupit.
Jaaj Karči. Ma ešte malo poznas aby si sudil , ze ja odsudzujem Je to obycejne konstatovanie vo vseobecnosti na Slovakov , kedze som sa chytil otazky trhu na SK, a nie na zaujemcov o D800
Co sa tyka ci sa mi opalti vycestovat.... Sam vies , ze je mnoho (a cim dalej viac) takych "photografov", ktori maju prostriedky na vybavu a pritom nesiahaju po členky tym so starymi rarohami.
 
uomo
2012-05-28 18:29:37
"Niečo, čo by konkurovalo rozlíšením Canonu EOS 5D Mark II, ale s prednosťami Nikonov." Ake su to tie prednosti Nikonu? Je msutne , ze musim prizvukovat, ze nerypem, len neviem na tuto castu otazku odpoved > Preco prave Nikon?
 
Marcel Rebro
2012-05-28 18:37:48
príspevok od: uomo
"Niečo, čo by konkurovalo rozlíšením Canonu EOS 5D Mark II, ale s prednosťami Nikonov." Ake su to tie prednosti Nikonu? Je msutne , ze musim prizvukovat, ze nerypem, len neviem na tuto castu otazku odpoved > Preco prave Nikon?
Lebo ked Ti Nicon dzigne na zem, este stale budes mat dobry Kanon

... stary ale jary ...

PS : fotim vacsinou Olymbusom a/alebo Panakslonikom. Ked mi dojde IR konvertovany E-PM1 Panak ide na predaj.
 
pepo20
2012-05-28 19:04:47
príspevok od: piggee
A co ti na 5d mark III tak vadi? teda okrem toho blesku?
na 5d3 mi vadi cena. D800E=3K€, D800=2,5K€... 5D3=3K€ imo cena by mala byt 2,2K. zvysok som myslel vseobecne canon vs nikon. nikon napreduje a canon sa zatial nepohol alebo ked sa pohne tak ceny novych produktov su astronomicke.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 19:06:11
príspevok od: uomo
Jaaj Karči. Ma ešte malo poznas aby si sudil , ze ja odsudzujem Je to obycejne konstatovanie vo vseobecnosti na Slovakov , kedze som sa chytil otazky trhu na SK, a nie na zaujemcov o D800
Co sa tyka ci sa mi opalti vycestovat.... Sam vies , ze je mnoho (a cim dalej viac) takych "photografov", ktori maju prostriedky na vybavu a pritom nesiahaju po členky tym so starymi rarohami.
Ja hladam v ludoch to lepsie a ty to horsie. Potom mozme odsudovat vsetkych co maju peniaze a chyba im talent a zrucnost. Susedovi s BMW, ktory ma problem zaparkovat. Chalanovi s drahymi sluchadlami, ktory pocuva popove sr..... Zabalme ich vsetkych do jedneho vreca.
 
Triton
2012-05-28 19:07:20
príspevok od: Marcel Rebro
Mam objednane dve (neEckove) ... cakam uz takmer mesiac. Za mnou je dalsi tucet zaujemcov. Ked som sa bol informovat o selektivneho distributora (su zasobovani prednostne) ponukol mi ze z najblizseh varky mi ako dobremu zakznikovi jednu uleje. Na otazku "co vieme spravit s cenou?" som dostal odpoved ze ludia su ochotni si doplatit aby ho maliu cim skor ... takze cakam na tie moje za lepsiu cenu ....
Tvoj distributor je z ktorej krajiny? Teda ma to zaujima koli tomu ci mas dake info ako to je inde
 
Marcel Rebro
2012-05-28 19:10:22
príspevok od: Triton
Tvoj distributor je z ktorej krajiny? Teda ma to zaujima koli tomu ci mas dake info ako to je inde
SK. Som predsa lokalpatriot. Aj Abibas kupujem od Vietnamcov na Miteticke
 
Marcel Rebro
2012-05-28 19:11:31
príspevok od: Karol Srnec
Ja hladam v ludoch to lepsie a ty to horsie. Potom mozme odsudovat vsetkych co maju peniaze a chyba im talent a zrucnost. Susedovi s BMW, ktory ma problem zaparkovat. Chalanovi s drahymi sluchadlami, ktory pocuva popove sr..... Zabalme ich vsetkych do jedneho vreca.
A kam zabalime tych co im chyba aj talent a zrucnost aj peniaze?
 
uomo
2012-05-28 19:33:52
príspevok od: Marcel Rebro
A kam zabalime tych co im chyba aj talent a zrucnost aj peniaze?
Dajte suradnice, nech sa k nim pridam
 
uomo
2012-05-28 19:42:54
príspevok od: Karol Srnec
Ja hladam v ludoch to lepsie a ty to horsie. Potom mozme odsudovat vsetkych co maju peniaze a chyba im talent a zrucnost. Susedovi s BMW, ktory ma problem zaparkovat. Chalanovi s drahymi sluchadlami, ktory pocuva popove sr..... Zabalme ich vsetkych do jedneho vreca.
Karol, neposobis na mna ako optimista s ruzovymi okuliarmi. Zvlast s Tvojimi poniektorimi rekaciami , ako tu hockoho odpinkas a naucil sa to uz aj Jozino. Pozri sa na to triezvo. Slovaci su proste taki, kupia aj co nepotrebuju a aj ked na to nemaju. Sme takmer najdrahsia krajina s takmer najhorsimi platmi s najvacsou navstenostou OC.
 
HUGO7
2012-05-28 20:23:06
Všetko je to super len ma zaujíma prečo to nešupli do profi "veľkého tela" ............ Prečo je stále D3x najdrahší model a nejde s cenou dole?
 
Cako
ocenenie redakciou 2012-05-28 20:55:44
príspevok od: HUGO7
Všetko je to super len ma zaujíma prečo to nešupli do profi "veľkého tela" ............ Prečo je stále D3x najdrahší model a nejde s cenou dole?
vyzera to tak ze uz asi len kvoli tomu vstavanemu battery gripu
 
HUGO7
2012-05-28 21:04:49
príspevok od: Cako
vyzera to tak ze uz asi len kvoli tomu vstavanemu battery gripu
Zrejme mas pravdu ale ta D3x mi nejak viac pasuje
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-05-28 21:06:09
riadny stroj ! lutujem vopred slabšie pc
 
Cako
ocenenie redakciou 2012-05-28 21:08:33
príspevok od: DEVOTEE
riadny stroj ! lutujem vopred slabšie pc
ja uz kvoli tomu spominanemu 5Decku idem kupovat i7... tu mozno budu tak akurat nejake 6jadrove xeony
 
Miro Bartánus
2012-05-28 21:23:05
príspevok od: uomo
"Niečo, čo by konkurovalo rozlíšením Canonu EOS 5D Mark II, ale s prednosťami Nikonov." Ake su to tie prednosti Nikonu? Je msutne , ze musim prizvukovat, ze nerypem, len neviem na tuto castu otazku odpoved > Preco prave Nikon?
Žeby nikoňácky AF?
 
lamik
2012-05-28 21:34:07
tu je zaujímavý porovnávací test Canon versus Nikon, aj s búrlivou diskusiou http://technet.idnes.cz/test-nikon-d800-a-canon-5d-mark-iii-recenze-fc7-/tec_foto.aspx?c=A120509_102811_digifoto_top

a čo je (hlavne pre Canoniistov) zaujímavé, N d800 tam dosť schytal

inak teším sa na pokračovanie testu a možno by ste mohli preveriť aj niektoré vytýkané vlastnosti N d800
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-05-28 21:55:25
príspevok od: Cako
ja uz kvoli tomu spominanemu 5Decku idem kupovat i7... tu mozno budu tak akurat nejake 6jadrove xeony
fuuuha urcite, ak by som mal fotit ( resp. vyvolavat ) v plnom rozlíšeni a nebodaj spajat cez 20 snimkov v 60 MPX. si ani neviem predstaviť... ved by mi vybuchol pc

nova era ... :/
 
markato1
2012-05-28 22:31:06
príspevok od: Karol Srnec
Nie. Na tento fotoaparat cakali ludia mesiace. Ja vyse roka. Od toho, ci ho mas alebo nemas, sa moze odvijat mnoho. Napr. ci dostanes zakazku. Alebo ci sa ti oplati vycestovat a nieco nafotit starou rarohou alebo novym fotakom.
Slovenskou naturou je teda skor tvoje odsudzovanie tych, co si fotak chcu netrpezlivo kupit.
Diskutabilne ci prave na toto cakali,aspon podla prvych zaskocenych reakcii potencialnych zakaznikov.Samozrejme nic ine neprislo,tak aj 36 Mpx je zrazu fajn,aj ked vecsina by zrejme radsej brala o 1O Mpx menej ci?
 
markato1
2012-05-28 22:38:03
príspevok od: pepo20
na 5d3 mi vadi cena. D800E=3K€, D800=2,5K€... 5D3=3K€ imo cena by mala byt 2,2K. zvysok som myslel vseobecne canon vs nikon. nikon napreduje a canon sa zatial nepohol alebo ked sa pohne tak ceny novych produktov su astronomicke.
K cene D800 prirataj aj cenu vykonejsieho pc a zase to bude niekde inde ,nevraviac o dalsich nakladoch potrebnych na kupu skiel potrebnych na nakrmenie takehoto snimaca.
Momentalne places na nespravnom mieste,obe znacky su viac menej vyrovnane. kazda ma co ponuknut pokial ti nestaci to co momentalne mas,tak chyba nebude v technike ,fotilo sa aj pred 15 rokmi a rozdiel ,keby si nevedel co je cim fotene by si pravdepodobne nezbadal..
 
dePappa
2012-05-28 22:44:38
príspevok od: markato1
K cene D800 prirataj aj cenu vykonejsieho pc a zase to bude niekde inde ,nevraviac o dalsich nakladoch potrebnych na kupu skiel potrebnych na nakrmenie takehoto snimaca.
Momentalne places na nespravnom mieste,obe znacky su viac menej vyrovnane. kazda ma co ponuknut pokial ti nestaci to co momentalne mas,tak chyba nebude v technike ,fotilo sa aj pred 15 rokmi a rozdiel ,keby si nevedel co je cim fotene by si pravdepodobne nezbadal..
mas d800? lebo ja ano, mam priemerne pc (i5, 8GB ram,ssd) a vsetko to stiha... tieto urban legend o lepsom pc ma uz unavuju 'lepsie sklo' ok, ja mam aj lepsie skla... ale aj 50 1.8 kresli na tom snimaci super a aj stara manualna 50 1.2... tolko ku sklam...
 
markato1
2012-05-28 22:48:24
príspevok od: dePappa
mas d800? lebo ja ano, mam priemerne pc (i5, 8GB ram,ssd) a vsetko to stiha... tieto urban legend o lepsom pc ma uz unavuju 'lepsie sklo' ok, ja mam aj lepsie skla... ale aj 50 1.8 kresli na tom snimaci super a aj stara manualna 50 1.2... tolko ku sklam...
nemam ,mam len 18MPx snimac a praca s datami je podstatne pomalsia a otravnejsia ako s predchadzajucim 10MPx snimacom...mam 4GB ram..a nemam zaujem kupovat dalsie pc
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 22:52:32
príspevok od: piggee
ty jozef mozno, ale my, co sme stale na canonoch, tak nam prisiel ako spasenie a v podstate pre canonistou prisiel idealny fotak (ak neratam teraz najvyssiu triedu - Canon 1DX, ktory uz je aj cenou uplne niekde inde). Preto moja otazka na pepa, ze v com maju canonisti hladat rozumy, kedze tie fotaky su v podstate uplne vyrovnane a na drobnych rozdieloch dokazu sa predbiehat iba ludia, ktorych rakuska nemcina krasne oznacuje ako "Hirnwichser-mozgovy onanisti"
Chcel som tym povedat ze 5d 3 je pre mna super stroj, asi najlepsi Canom na trhu aky bol
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 22:54:08
príspevok od: DEVOTEE
fuuuha urcite, ak by som mal fotit ( resp. vyvolavat ) v plnom rozlíšeni a nebodaj spajat cez 20 snimkov v 60 MPX. si ani neviem predstaviť... ved by mi vybuchol pc

nova era ... :/
nemusel by si nic spajat
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 22:55:22
príspevok od: lamik
tu je zaujímavý porovnávací test Canon versus Nikon, aj s búrlivou diskusiou http://technet.idnes.cz/test-nikon-d800-a-canon-5d-mark-iii-recenze-fc7-/tec_foto.aspx?c=A120509_102811_digifoto_top

a čo je (hlavne pre Canoniistov) zaujímavé, N d800 tam dosť schytal

inak teším sa na pokračovanie testu a možno by ste mohli preveriť aj niektoré vytýkané vlastnosti N d800
No to je taky test...
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-05-28 22:58:34
príspevok od: Jozef Peniak
nemusel by si nic spajat
obcas to v jenom zabere nejde... aspon momentalne na to techniku nemam aby som pohlcoval scenu ktoru chcem do jedneho frejmu ( sice 36 mpx je hodnne aj na slušny výrez... )
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 22:59:16
príspevok od: uomo
Karol, neposobis na mna ako optimista s ruzovymi okuliarmi. Zvlast s Tvojimi poniektorimi rekaciami , ako tu hockoho odpinkas a naucil sa to uz aj Jozino. Pozri sa na to triezvo. Slovaci su proste taki, kupia aj co nepotrebuju a aj ked na to nemaju. Sme takmer najdrahsia krajina s takmer najhorsimi platmi s najvacsou navstenostou OC.
tie OC su chvilkova vec, kym sa niektori konzumneti nasytia a zistia zatam je najdrahsi brak, viem o com pises, je to sirsi problem, drahe faro a maly byt a podobne excesy
 
viking81
2012-05-28 23:16:48
príspevok od: dePappa
mas d800? lebo ja ano, mam priemerne pc (i5, 8GB ram,ssd) a vsetko to stiha... tieto urban legend o lepsom pc ma uz unavuju 'lepsie sklo' ok, ja mam aj lepsie skla... ale aj 50 1.8 kresli na tom snimaci super a aj stara manualna 50 1.2... tolko ku sklam...
i5 8Gb ramky a SSD disk je pre teba priemerny pc ? no ako povies....priemerny PC je nejake starsie dvojjadro s taktom okolo 3GHz...zhruba 4gb ramky ak nie menej a hlavne MECHANICKY HDD.....
 
viking81
2012-05-28 23:17:11
príspevok od: Miro Bartánus
Žeby nikoňácky AF?
a co mas proti novemu canonackemu ?
 
pxls.jpg
2012-05-28 23:22:59
príspevok od: Karol Srnec
Nie. Na tento fotoaparat cakali ludia mesiace. Ja vyse roka. Od toho, ci ho mas alebo nemas, sa moze odvijat mnoho. Napr. ci dostanes zakazku. Alebo ci sa ti oplati vycestovat a nieco nafotit starou rarohou alebo novym fotakom.
Slovenskou naturou je teda skor tvoje odsudzovanie tych, co si fotak chcu netrpezlivo kupit.
takze doteraz sme sa trapili so starymi rarohami a teraz ked prisiel D800 sa konecne da uz aj s niecim fotit? ja ti neviem, nepisal si ty pred casom taky clanok o vyhovorkach kvoli technike a o tom ze aj lacne zrkadlovky uz vlastne fotia dobre?
 
lacikam
2012-05-28 23:30:12
http://digiarena.e15.cz/z-terenu-zkusenosti-s-36mpx-zrcadlovkou-nikon-d800
 
Mondos
2012-05-28 23:38:40
Velmi dobry test nikonu D800 atd...
http://www.makofoto.cz/aktuality/NikonD800/nikonD800.htm
http://www.makofoto.cz/aktuality/NikonD800/nikonD800aobjektivy.htm
http://www.makofoto.cz/aktuality/NikonD800/D800vsD800E.htm
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-05-28 23:40:37
príspevok od: pxls.jpg
takze doteraz sme sa trapili so starymi rarohami a teraz ked prisiel D800 sa konecne da uz aj s niecim fotit? ja ti neviem, nepisal si ty pred casom taky clanok o vyhovorkach kvoli technike a o tom ze aj lacne zrkadlovky uz vlastne fotia dobre?
Ked dostanes zakazku typu Kulisev, kniha, kalendar, fotky na predaj, tak urcite budes riadne premyslat nad tym, ci to nafotis 12 Mpx D700, alebo 36 Mpx D800. D700 je stale dobra volba pre mnoho zanrov, ale priznajme si, ze NIkonu vyssie rozlisenie v FF (za rozmne peniaze) chybalo.
A clanok, ktory spominas sa tykal amaterskej kategorie, ale asi si ho cital uz davno. Tu sa bavime o profesionalnom nasadeni. Ak mozes mat ako profik kvalitnejsie fotky a mozes si to dovolit, tak si asi nebudes hovorit, ze aj ten stary fotak predsa fotil dobre a ze upgrade je blbost, najma ak je rozdiel v kvalite zvacsenin tak vyrazny?
 
uomo
2012-05-28 23:43:38
príspevok od: Jozef Peniak
tie OC su chvilkova vec, kym sa niektori konzumneti nasytia a zistia zatam je najdrahsi brak, viem o com pises, je to sirsi problem, drahe faro a maly byt a podobne excesy
jj som rad,ze to vidis aj Ty..uz som myslel , ze som lietadlo ...Iste to vie aj Karol, len... No este nejaku ale fakt vazne, ze v com su Nikonacke kavlity oproti Canon. mrco pise dac,o co ma fakt pobavilo a pan Miro zas o Nikonackom AF?... Ty mas skusenosti s Canonom a prechadzas na Nikon. Mohol by si mi objasnit tuto vec, ze preco je Nikon lepsi nez Canon?
 
atlantel
2012-05-29 01:11:04
príspevok od: uomo
jj som rad,ze to vidis aj Ty..uz som myslel , ze som lietadlo ...Iste to vie aj Karol, len... No este nejaku ale fakt vazne, ze v com su Nikonacke kavlity oproti Canon. mrco pise dac,o co ma fakt pobavilo a pan Miro zas o Nikonackom AF?... Ty mas skusenosti s Canonom a prechadzas na Nikon. Mohol by si mi objasnit tuto vec, ze preco je Nikon lepsi nez Canon?
Nieje co objasnovat. Kazda znacka ma v danej dobe urcitu kumulaciu vlastnosti, ktoru konkurencia nevie ponuknut. Teraz je to na strane Nikonu. Posledne tri roky patrili Canonu. Za rok moze prist SONY. D800 ma lepsie video, je nanho k dispozicii 14-24/2.8 ktora Canonu chyba. Ma 36 Mpix za relativne nizku cenu, vynikajuci autofocus, lepsiu cenu, vstavany blesk.... Ked som vo februari kamosovi s Hasselbladom H3D za 750.000 CZK oznamil, ze ma NIKON ohlaseny novy FF 36megapixelový fotak za 3000 doláčov, buchol mi telefonom....

www.ephoto.sk/moje-ephoto/blog/454/nikon-d800-prve-subjektivne-dojmy-aktualizovane-foto/
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 05:46:52
príspevok od: uomo
jj som rad,ze to vidis aj Ty..uz som myslel , ze som lietadlo ...Iste to vie aj Karol, len... No este nejaku ale fakt vazne, ze v com su Nikonacke kavlity oproti Canon. mrco pise dac,o co ma fakt pobavilo a pan Miro zas o Nikonackom AF?... Ty mas skusenosti s Canonom a prechadzas na Nikon. Mohol by si mi objasnit tuto vec, ze preco je Nikon lepsi nez Canon?
A, teraz mam vsetky fotky ostre proste... A blesky a aktualne aj cena, viac sa venuje DX cipom, objektivom pre DX. potom je tu jedno momentalne specifikum ktore vzniklo nahodou a to ,ombinacia tiel D700 a D800je pre slovenskeho profi fotografa pri tom trhu aky tu je fasa vyhodna... Canon ma zas svoje vyhody samozrejme, ja mam prave nikon, lebo si myslim ze za menej penazi mam viacej muziky a na report fakt 5d2nebolo. Podla mna to nema moc cenu riesit, fotme a mnozme sa s cim sme spokojni.
 
Krtko fotografom
2012-05-29 07:48:38
príspevok od: viking81
i5 8Gb ramky a SSD disk je pre teba priemerny pc ? no ako povies....priemerny PC je nejake starsie dvojjadro s taktom okolo 3GHz...zhruba 4gb ramky ak nie menej a hlavne MECHANICKY HDD.....
Mas pravdu. Ja som skusal 54MB RAW-ky z D800 na mojom pocitaci, ktory ma procesor Core 2 Duo 2,93Ghz, RAM 4GB, a klasicky HDD. Windows 7 64bit, a novy NX2, ktory uz pracuje na 64bit, kedze LR4 nemam. Na moje prekvapenie, to slapalo celkom v pohode. Myslel som, ze to bude ovela horsie.
Male posuny posuvnika - reakcia a uprava okamzita. Rychly presun posuvnika, z jedneho konca na druhy - reakcia sice okamzita, ale celkova uprava trvala 2 sekundy. Najdlhsie, asi 3 sekundy, to trvalo pri drastickej zmene vyvazenia bielej, a to, rychly presun posuvnika, z jedneho konca na druhy. Na male posuny reaguje okamzite.
Potom, ulozenie na HDD a prevod do JPG, trvalo rozne, od 3-5 sekund.
A potom som este skusal prezerat tie RAW-ky v prehliadaci IrfanView. Napriek velkosti to islo neskutocne rychlo, az som niekolko krat pozeral, ze ci naozaj maju taku velkost. Tolko moja skusenost.
Ked uz sa spomina ta D800 (D800E), chcel by som sa opytat, ci by ste s nou isli fotit aj stuzkovu (nebavme sa teraz o velkosti cipu a fotky)? Pytam sa preto, lebo zvazujem (na case) kupu noveho fotaku, a kedze fotim prevazne stuzkove, rozmyslam nad D800, kedze na "reportaznu" D4 nemam. Skor, ako ma ukrizujete, chcem povedat, ze od ruky fotak nechcem kupovat, mam s tym celkovo velmi zle skusenosti . Dakujem za vsetky Vase nazory.
 
bobo222
2012-05-29 08:07:24
Uff, keď pozriem váhu a rozmery, tak som rád, že sa nemusím fotením živiť... Holt už som starý, nie ako mlaďas, keď som chodil na výlety so stredoformátom...
Ale všetka česť, mašinka je to parádna a profík v ateliéri alebo krajinkár si bude len tak krochkať....
palec hore (inak tento smajlík by sa sem hodil, neuvažujete?)
 
dePappa
2012-05-29 08:24:39
príspevok od: Krtko fotografom
Mas pravdu. Ja som skusal 54MB RAW-ky z D800 na mojom pocitaci, ktory ma procesor Core 2 Duo 2,93Ghz, RAM 4GB, a klasicky HDD. Windows 7 64bit, a novy NX2, ktory uz pracuje na 64bit, kedze LR4 nemam. Na moje prekvapenie, to slapalo celkom v pohode. Myslel som, ze to bude ovela horsie.
Male posuny posuvnika - reakcia a uprava okamzita. Rychly presun posuvnika, z jedneho konca na druhy - reakcia sice okamzita, ale celkova uprava trvala 2 sekundy. Najdlhsie, asi 3 sekundy, to trvalo pri drastickej zmene vyvazenia bielej, a to, rychly presun posuvnika, z jedneho konca na druhy. Na male posuny reaguje okamzite.
Potom, ulozenie na HDD a prevod do JPG, trvalo rozne, od 3-5 sekund.
A potom som este skusal prezerat tie RAW-ky v prehliadaci IrfanView. Napriek velkosti to islo neskutocne rychlo, az som niekolko krat pozeral, ze ci naozaj maju taku velkost. Tolko moja skusenost.
Ked uz sa spomina ta D800 (D800E), chcel by som sa opytat, ci by ste s nou isli fotit aj stuzkovu (nebavme sa teraz o velkosti cipu a fotky)? Pytam sa preto, lebo zvazujem (na case) kupu noveho fotaku, a kedze fotim prevazne stuzkove, rozmyslam nad D800, kedze na "reportaznu" D4 nemam. Skor, ako ma ukrizujete, chcem povedat, ze od ruky fotak nechcem kupovat, mam s tym celkovo velmi zle skusenosti . Dakujem za vsetky Vase nazory.
nefotim sice stuzkove, ale teraz som fotil jedno divadelne predstavenie, a fotilo sa uplne fajn, len treba davat pozor na 'tazky palec' ak fotis do RAW... ~630 fotiek 32GB a zamysli sa ci ti bude 4 fps stacit, mne staci az az ale kolko ludi tolko chuti...
 
uomo
2012-05-29 13:10:59
príspevok od: atlantel
Nieje co objasnovat. Kazda znacka ma v danej dobe urcitu kumulaciu vlastnosti, ktoru konkurencia nevie ponuknut. Teraz je to na strane Nikonu. Posledne tri roky patrili Canonu. Za rok moze prist SONY. D800 ma lepsie video, je nanho k dispozicii 14-24/2.8 ktora Canonu chyba. Ma 36 Mpix za relativne nizku cenu, vynikajuci autofocus, lepsiu cenu, vstavany blesk.... Ked som vo februari kamosovi s Hasselbladom H3D za 750.000 CZK oznamil, ze ma NIKON ohlaseny novy FF 36megapixelový fotak za 3000 doláčov, buchol mi telefonom....

www.ephoto.sk/moje-ephoto/blog/454/nikon-d800-prve-subjektivne-dojmy-aktualizovane-foto/
Velmi pekne dakuje, aj ked hovoris o konkretnom modele, co vzhladom k teme kde to piseme aj chapem Este raz vdaka.
 
uomo
2012-05-29 13:19:34
príspevok od: Jozef Peniak
A, teraz mam vsetky fotky ostre proste... A blesky a aktualne aj cena, viac sa venuje DX cipom, objektivom pre DX. potom je tu jedno momentalne specifikum ktore vzniklo nahodou a to ,ombinacia tiel D700 a D800je pre slovenskeho profi fotografa pri tom trhu aky tu je fasa vyhodna... Canon ma zas svoje vyhody samozrejme, ja mam prave nikon, lebo si myslim ze za menej penazi mam viacej muziky a na report fakt 5d2nebolo. Podla mna to nema moc cenu riesit, fotme a mnozme sa s cim sme spokojni.
Aj Tebe Jozi vdaka za odpoved aj ked si to na konci zaklincoval, ze to nema cenu riesit a pritom sa to riesi stale...stale sa hra na dva timi Nikon vs. Canon a stale bude niekto tlacit napredok techniku(vybavu). Ked som tuto otazku riesil a to aj s Tebou pred tym nez si sa stal redaktorom, si tvrdil ze prave canon ponuka sirsiu skalu skiel a za menej penazi.
No hlavne je teda ze Nikon ma zrejme kvalitnejsie veci vo vseobnosti a teda aj vysledok je lepsi teda ostrejsia foto??
Ak by si citil moje slova akokolvek negativne, ver , ze to tak nemyslim. Proste potrebujem vyselektovat informacie z dezinformacii Dakujem
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 13:39:14
príspevok od: uomo
Aj Tebe Jozi vdaka za odpoved aj ked si to na konci zaklincoval, ze to nema cenu riesit a pritom sa to riesi stale...stale sa hra na dva timi Nikon vs. Canon a stale bude niekto tlacit napredok techniku(vybavu). Ked som tuto otazku riesil a to aj s Tebou pred tym nez si sa stal redaktorom, si tvrdil ze prave canon ponuka sirsiu skalu skiel a za menej penazi.
No hlavne je teda ze Nikon ma zrejme kvalitnejsie veci vo vseobnosti a teda aj vysledok je lepsi teda ostrejsia foto??
Ak by si citil moje slova akokolvek negativne, ver , ze to tak nemyslim. Proste potrebujem vyselektovat informacie z dezinformacii Dakujem
ja to vnutorne neriešim len vonku kvoli užívateľom ephoto.sk,
Pred par rokmi to tak aj bolo ze Canon bol lacnejší ale to záleží od potrieb fotografa, ja si vyberám čo mi akurát najlepšie vyhovuje k tomu čo fotím a čo si môžem práve dovoliť, teraz je to Nikon. A potom platí že každá líška chváli svoj chvost. Už je to moja druhá zmena značky, alebo skôr návrat k Nikonu
 
uomo
2012-05-29 15:48:38
príspevok od: Jozef Peniak
ja to vnutorne neriešim len vonku kvoli užívateľom ephoto.sk,
Pred par rokmi to tak aj bolo ze Canon bol lacnejší ale to záleží od potrieb fotografa, ja si vyberám čo mi akurát najlepšie vyhovuje k tomu čo fotím a čo si môžem práve dovoliť, teraz je to Nikon. A potom platí že každá líška chváli svoj chvost. Už je to moja druhá zmena značky, alebo skôr návrat k Nikonu
Vdaka
 
lamik
2012-05-29 20:46:56
príspevok od: Jozef Peniak
No to je taky test...
no je to taký test, síce v rubrike o technike, ale v bežnom denníku, čiže pre bežného smrteľníka, ktorému by nejaké fotky tabuliek a krivky nič nepovedali, ale je s hodnotením plusov a mínusov reálne vyskúšaných funkcií a to dvomi profíkmi, takže výpovednú hodnotu to určite má aj pre nás, fotoamatérov. a práve to, že článok nie je v špecializovanom fotoperiodiku, ktoré, priznajme si, sú dosť závislé na priazni výrobcov fototechniky a tým v kritike dosť zdržanlivé, práve to umožnilo autorom písať vcelku bez zábran
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 22:16:03
príspevok od: lamik
no je to taký test, síce v rubrike o technike, ale v bežnom denníku, čiže pre bežného smrteľníka, ktorému by nejaké fotky tabuliek a krivky nič nepovedali, ale je s hodnotením plusov a mínusov reálne vyskúšaných funkcií a to dvomi profíkmi, takže výpovednú hodnotu to určite má aj pre nás, fotoamatérov. a práve to, že článok nie je v špecializovanom fotoperiodiku, ktoré, priznajme si, sú dosť závislé na priazni výrobcov fototechniky a tým v kritike dosť zdržanlivé, práve to umožnilo autorom písať vcelku bez zábran
 
pxls.jpg
2012-05-29 22:18:04
príspevok od: Karol Srnec
Ked dostanes zakazku typu Kulisev, kniha, kalendar, fotky na predaj, tak urcite budes riadne premyslat nad tym, ci to nafotis 12 Mpx D700, alebo 36 Mpx D800. D700 je stale dobra volba pre mnoho zanrov, ale priznajme si, ze NIkonu vyssie rozlisenie v FF (za rozmne peniaze) chybalo.
A clanok, ktory spominas sa tykal amaterskej kategorie, ale asi si ho cital uz davno. Tu sa bavime o profesionalnom nasadeni. Ak mozes mat ako profik kvalitnejsie fotky a mozes si to dovolit, tak si asi nebudes hovorit, ze aj ten stary fotak predsa fotil dobre a ze upgrade je blbost, najma ak je rozdiel v kvalite zvacsenin tak vyrazny?
samozrejme, ale zas by som d700 nenazyval rachotinou bezohladu na to ze ma len 12 Mpx. btw ked dostanem zakazku typu kniha, tak je uplne jedno ci mam 12 ci 36 mpx kedze kniha ma standardne max nieco cez A3 a akykolvek offset nevie na takej ploche ukazat rozdiel medzi tymito rozliseniami.
samozrejme, ze zvacseniny krajiniek budu o niecom inom, ale kto sa tym vie uzivit?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-05-30 08:19:12
príspevok od: pxls.jpg
samozrejme, ale zas by som d700 nenazyval rachotinou bezohladu na to ze ma len 12 Mpx. btw ked dostanem zakazku typu kniha, tak je uplne jedno ci mam 12 ci 36 mpx kedze kniha ma standardne max nieco cez A3 a akykolvek offset nevie na takej ploche ukazat rozdiel medzi tymito rozliseniami.
samozrejme, ze zvacseniny krajiniek budu o niecom inom, ale kto sa tym vie uzivit?
Mna netreba poucovat ake rozlisenie na co staci, tu ide o potencial vyuzitia trojnasobneho rozlisenia. O tom, ci to ty potrebujes alebo nie sa tu nebavime. Opat sa tu ukazuje kratkozrakost. Ved doteraz nam to stacilo, naco viac Mpx? Pocuvam to uz x-ty krat. Prvykrat, ked sa mi vsetci profici dusovali, ze keby ich DSLR mala aspon 6MPx, uz by nikdy viac vyssie rozlisenie nepotrebovali. Pri kazdom upgrade rozlisenia sa to opakuje. Fotografi napokon vyssie rozlisenie bez problemov prijmu a pouzivaju ho akoby sa ani nechumelilo.
 
pxls.jpg
2012-05-30 22:08:42
príspevok od: Karol Srnec
Mna netreba poucovat ake rozlisenie na co staci, tu ide o potencial vyuzitia trojnasobneho rozlisenia. O tom, ci to ty potrebujes alebo nie sa tu nebavime. Opat sa tu ukazuje kratkozrakost. Ved doteraz nam to stacilo, naco viac Mpx? Pocuvam to uz x-ty krat. Prvykrat, ked sa mi vsetci profici dusovali, ze keby ich DSLR mala aspon 6MPx, uz by nikdy viac vyssie rozlisenie nepotrebovali. Pri kazdom upgrade rozlisenia sa to opakuje. Fotografi napokon vyssie rozlisenie bez problemov prijmu a pouzivaju ho akoby sa ani nechumelilo.
zbytocne si domyslas veci a reagujes na to co som nepovedal...

ja vobec nerozpravam o tom co potrebujem ja alebo ty. rozpravam o potrebe cloveka, ktoreho si vykreslil. teda cloveka, ktory preda fotky, ktore sa budu tlacit offsetom na format do A3. ten toho mnoho neziska, pretoze viac detailov neprinesie. jedine ak by chcel robit velke vyrezy, to robia ale skor amateri.

potom som nacrtol dalsiu situaciu, v ktorej existuju ludia, co tlacia zvaceniny krajiniek, ktorym sa taketo rozlisenie urcite hodi. osobne si myslim, ze takych ludi je naozaj omnoho menej ako ludi z prvej skupiny. a este myslim, ze uplne minimum ludi, uprednosti klient pred ostatnymi prave preto ze ma tento novy fotak. to mi pride az smiesne. klienta vobec nezaujima cim fotis. proste velkym ciernym kvalitnym fotakom

naozaj nie som ten nostalgik, ktory si mysli ze 12mpx staci na vsetko, a pacia sa mi nove technologie, len ma zarazilo tvoje tvrdenie, ze nikon mal doteraz len stare rarohy a ze niekto kvoli D800 ziska zakazku.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-31 06:24:00
príspevok od: pxls.jpg
zbytocne si domyslas veci a reagujes na to co som nepovedal...

ja vobec nerozpravam o tom co potrebujem ja alebo ty. rozpravam o potrebe cloveka, ktoreho si vykreslil. teda cloveka, ktory preda fotky, ktore sa budu tlacit offsetom na format do A3. ten toho mnoho neziska, pretoze viac detailov neprinesie. jedine ak by chcel robit velke vyrezy, to robia ale skor amateri.

potom som nacrtol dalsiu situaciu, v ktorej existuju ludia, co tlacia zvaceniny krajiniek, ktorym sa taketo rozlisenie urcite hodi. osobne si myslim, ze takych ludi je naozaj omnoho menej ako ludi z prvej skupiny. a este myslim, ze uplne minimum ludi, uprednosti klient pred ostatnymi prave preto ze ma tento novy fotak. to mi pride az smiesne. klienta vobec nezaujima cim fotis. proste velkym ciernym kvalitnym fotakom

naozaj nie som ten nostalgik, ktory si mysli ze 12mpx staci na vsetko, a pacia sa mi nove technologie, len ma zarazilo tvoje tvrdenie, ze nikon mal doteraz len stare rarohy a ze niekto kvoli D800 ziska zakazku.
tak s tymi klientami to by si sa divil. A niekto kvoli D800 uz ziskal zakazku, a nemusi ju fotit s kadejako zaostrujucim 5D II alebo ju nechat niekomu kto ma MF

Uplne posledna vec je ze d800 vlastne nikto nepotrebuje ale vsetci ju chcu
 
pxls.jpg
2012-05-31 17:50:12
príspevok od: Jozef Peniak
tak s tymi klientami to by si sa divil. A niekto kvoli D800 uz ziskal zakazku, a nemusi ju fotit s kadejako zaostrujucim 5D II alebo ju nechat niekomu kto ma MF

Uplne posledna vec je ze d800 vlastne nikto nepotrebuje ale vsetci ju chcu
tak je to mozne, ja som sa s takymi este nestretol. stretol som sa len s tym ze technicku kvalitu fotiek vie realne ohodnotit grafik resp. fotograf inak nikto nema ani paru o rozliseni. teda ak to nie je vrtak ktory pocita zrovna len tie megapixely, ale to sa da diplomaticky obist

a to ako vyzera, ked niekto dostane zakazku vdaka fotoaparatu. nevrtam, len si to realne naozaj neviem predstavit ani som o takom este nepocul. skor si ludia vyberaju na zaklade portfolia, znamosti ci konkretnej skusenosti.
 
martin9113
2012-05-31 18:09:17
príspevok od: Jozef Peniak
tak s tymi klientami to by si sa divil. A niekto kvoli D800 uz ziskal zakazku, a nemusi ju fotit s kadejako zaostrujucim 5D II alebo ju nechat niekomu kto ma MF

Uplne posledna vec je ze d800 vlastne nikto nepotrebuje ale vsetci ju chcu
ja ju nechcem a ani nepotrebujem. kam by som tie raw trepal.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-06-01 08:08:04
príspevok od: martin9113
ja ju nechcem a ani nepotrebujem. kam by som tie raw trepal.
ideálny stav
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-06-01 08:11:02
príspevok od: pxls.jpg
tak je to mozne, ja som sa s takymi este nestretol. stretol som sa len s tym ze technicku kvalitu fotiek vie realne ohodnotit grafik resp. fotograf inak nikto nema ani paru o rozliseni. teda ak to nie je vrtak ktory pocita zrovna len tie megapixely, ale to sa da diplomaticky obist

a to ako vyzera, ked niekto dostane zakazku vdaka fotoaparatu. nevrtam, len si to realne naozaj neviem predstavit ani som o takom este nepocul. skor si ludia vyberaju na zaklade portfolia, znamosti ci konkretnej skusenosti.
jednoducho máš dvoch rovnakých fotografov (čo ako tak vedia fotiť) a jeden má D800, druhý má D700, si šéf firmy a máš už sám D700, koho si vyberieš? Potrebuejš fotiť produkty a nebude to akcia za 100vku...moja jedna realna situácia
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované