Hore

Nikon D800E II.

Včera sme uverejnili prvú časť rozsiahleho testu Nikonu D800E, v ktorom sme sa venovali jeho predstaveniu. Poďme na testovanie. To zodpovie na mnoho otázok o ktorých sme mohli doteraz len teoretizovať. Slovo dostáva najprv Jozef, ktorý fotografuje s Nikonom D700 a lepšie dokáže posúdiť vylepšenie ergonómie a funkcionality. Ale ešte malé varovanie, pre tých, ktorí majú pomalšie pripojenie, niektoré fotografie v galérii majú veľkosť takmer 20 MB.

 

 

Praktické skúsenosti

Pri fotografovaní s novým Nikonom D800E sme si v redakcii uvedomili niektoré skutočnosti. Najdôležitejšia je práca s hĺbkou ostrosti. Ak chcete mať naozaj ostré fotografie a prekreslené detaily, je dobré cloniť aspoň na F2,8- F4, akékoľvek motívy už fotíte. Nový 36 Mpx senzor neodpustí takmer žiadne zaváhania týkajúce sa nepresného zaostrenia alebo primalú hĺbku ostrosti. Veľmi dobre a pomerne jednoducho sa pracuje so základným objektívom Nikkor AF-S 24-70mm F2,8 G, a širokouhlým zoomom AF-S 14-24mm F2,8 G. Tieto objektívy sú na nový stroj jednoducho stavané a ich obrazový potenciál doslova zaspieval na novom senzore.

 

Staršie optiky Nikkor pritom na tejto novinke nie sú vôbec na zahodenie. Pomáha im mierne priclonenie a niektoré zvládajú prekresliť obraz aj na plnú dieru alebo nižšie clonové čísla. Podrobný rozpis správania sa objektívov, ktoré sme mali možnosť použiť na Nikon D800E, je v závere článku. Ak máte staršie objektívy, nemusíte ich teda okamžite po zakúpení D800 meniť za nové. Nové moderné objektívy s nanokryštalickými vrstvami sú o triedu lepšie najmä z pohľadu mikro-kontrastu a jemných detailov v rohoch obrazu a tiež aj v podaní obrazu v protisvetle.

 

Zaostrovanie

O presné a rýchle zaostrovanie sa stará nový zaostrovací modul Multi-Cam 3500FX. K dispozícii ponúka 51 zaostrovacích bodov, V strede je 15 krížových senzorov, stredný zaostrovací bod dokonca zaostrí aj pri objektívoch so svetelnosťou F8, čo ocenia tí, ktorí používajú teleobjektívy a telekonvertory. Práca AF je v praxi rovnako rýchla a presná ako pri predošlých modeloch zrkadloviek Nikon. Krajné zaostrovacie body sú dokonca podľa moji skúseností ešte spoľahlivejšie a rýchlejšie ako na predošlých profi modeloch.

 

Vylepšený zaostrovací modlul MultiCAM 3500FX.

 

Rozloženie senzorov v hľadáčiku.

 

Funkcia 3D tracking funguje tak, ako sme pri Nikone zvyknutí, že užívateľ má na výber dynamických 9, 21 a 51 polí. Príjemné na práci sledovania zaostreného bodu je to, že fotoaparát má tendenciu udržať zaostrenú vzdialenosť aj keď sa dostanú objekty na okamih mimo plochu senzorov.

Zaujímavé zistenie pre mňa bolo, že niektoré staré objektívy s označením  D potrebovali korekciu mikronastavenia AF, kým nové AF-S G objektívy toto nepotrebovali ani v jednom prípade.

 

Kvalita fotografií

Model D800E je tak ako som už písal vyššie, vybavený špeciálnym, slabým AA filtrom a preto by mal byť náchylnejší na moiré. Našťastie nič také som si nevšimol. Nikon D800E je menej náchylný na vznik falošných obrazcov ako Nikon D700 alebo Canon EOS 5D MkII. Neviem či k tomuto moiré problému treba aj ďalší komentár. Osobne som bol rozhodnutý pre štandardný model D800, ale po vyskúšaní „éčka“ a jeho obrazovej kvality, odolnosti voči moiré chcem radšej model D800E.

Bez preháňania môžem povedať, že obraz z Nikonu D800E sa vyrovná z pohľadu rozlišovacej schopnosti starším stredoformátovým aparátom typu Hasselblad H2D a H3D. A z hľadiska dynamického rozsahu a práce s redukciou šumu na vyšších citlivostiach ISO a pohodlnosti ovládania ich hravo strčí do vrecka. Najnovším stredoformátom typu Phase One IQ180 sa samozrejme v rozlíšení, ale už nemôže rovnať. Na slovenské produkčné potreby však Nikon D800E bohato vystačí priam má ešte bohatú rezervu. :-)

Ostrosť a technická kvalita obrazu vynikne najmä pri fotení námetov, ktoré majú veľa detailov a pri ktorých viacej cloníme. (architektúra, móda, produkty) Nie žeby pri clonách F2,8 a nižšie nebol obraz zo senzoru ostrý, to vôbec nie. Jednoducho ten správny wow efekt nastane až s veľkou alebo skôr dostatočnou hĺbkou ostrosti, ktorá prinesie do obrazu pochopiteľne aj veľa detailov.

Pri fotení portrétov na nižšie clonové čísla je však na takto masívnom rozlíšení príjemná gradácia a jemné postupné prechody medzi svetlom a tieňom. Nutnosť používať statív sa v mojom prípade nepotvrdila. Pri rozumných, teda krátkych časoch je možné fotoaparát udržať aj z ruky. Udržateľnosti časov výrazne prospieva aj nová funkcionalita ISO auto.

 

ISO

Fotoaparát exceluje na nízke citlivosti ISO, kde má výborný dynamický rozsah a aj prirodzené podanie farieb. Farebne je to napríklad s predošlým modelom D700 rozdiel už po pozretí prvých pár záberov. Farby sú neutrálnejšie, živšie, no nie presaturované. Krajinkárov a nielen tých, istotne poteší, že vysoké rozlíšenie sa snúbi s kvalitným ostrým obrazom aj na pixelovej úrovni.

Tiež nie je žiadny problém zachraňovať preexponované miesta o približne -2EV alebo zosvetliť tiene o +2EV. Detaily a kresba tam stále sú a farby nie sú posunuté ako pri iných starších modelov aparátov.

Tento model je síce obrazovo vhodný, no nie príliš praktický na profesionálne fotografovanie reportáže a podobných masových záležitostí kde nafotíte kvantum fotografií. Na to je skôr dobrý model Nikon D4.

Postupne to vysvetlím. Obraz je v prvom rade veľmi dobrý aj na vyššie citlivosti (ako ISO 3200 alebo 6400). Farebne je na tom výstup tiež veľmi dobre, žiadne výrazné desaturovanie sa na vysokých citlivostiach ISO sa nekoná. Fotografie nafotené hoci aj pri ISO 6400 vyzerajú luxusne aj pri tlači na A4. Fotoaparát alebo skôr výstup má nad ISO 3200 menší dynamický rozsah, takže si treba dávať pozor na presnú expozíciu a príliš nezachraňovať nesprávne exponovanie ani pri fotení do RAW. Práve pre lepší dynamický rozsah na vysokých ISO by som sa priklonil pri reporte k modelu D3s alebo D4 (napríklad pre fotenie športu a svadieb). Toto všetko platí ak je vaše najpoužívanejšie ISO 3200 alebo 6400.

Praktickou nevýhodou D800E môžu byť objemy dát a časová náročnosť spracovania fotografií na bežných 2-4 ročných počítačoch. Pre predstavu, fotografia fotená do 14bit  RAW na vyššie citlivosti (ISO 1600 a viacej) má často tesne pod 80 MB, ak zapneme bezstratovú kompresiu dostaneme menšie súbory do 50 MB.

 

Orientačné veľkosti súborov v MB pri fotení do formátu RAW na ISO 400

RAW 12 bit, komprimovaný               29 MB

RAW 12 bit, bezstrátová kompresia  33 MB

RAW 12 bit, bez kompresie               57 MB

RAW 14 bit, komprimovaný               36 MB

RAW 14 bit, bezstrátová kompresia  42 MB

RAW 14 bit, bez kompresie               75 MB

 

Pre mňa osobne, keďže nepoužívam sériové snímanie a nefotím nejako bezhlavo sú takto veľké súbory úplne prijateľné a najpoužívanejším bude práve formát RAW (14-bit s bezstratovou kompresiou). Ešte posledná vec, o tom či tento model šumí alebo nie sa podľa mňa neoplatí ani rozmýšľať. Na ISO 6400 môžete tlačiť krásne farebné A4. Stačí jemne zredukovať šum RAW a zmenšiť 36Mpx obraz na rozmer A4 a sú fotky ako víno...

Karol nielen o obrazovej kvalite


Lightroom 4 a Nikon

V Nikone si asi uvedomili popularitu programu Ligtroom a zintenzívnili spoluprácu s Adobe. A tak, ešte sa ani D800E nezačal predávať a nový Lightroom 4 ho už podporoval. A nielen to. Funkcia potlačenia moiré je akoby šitá pre Nikon D800E bez antialiasing filtra, kde o moiré v niektorých prípadoch nebude núdza (alebo žeby nie?). Podpora potešila obzvlášť mňa, pretože niekedy pri testovaní fototechniky čakám týždne až mesiace, až budem môcť RAW-y v Lightroome upraviť. Dúfam, že mi prepáčite, že som fotky nevyvolával v Nikon Capture NX, (pre jeho ťažkopádnosť ho nemám rád) aj keď fotky vyvoláva na jednotku.

Vysoké rozlíšenie prináša so sebou jednú nepríjemnosť. Ak si prezerám fotky tak, že vyplňujú obrazovku nevidím skutočnú ostrosť. Fotografie sa javia zaostrené, aj keď v skutočnosti nemusia byť. To odhalí až 100% priblíženie. Pri triedení fotografii to zdržiava, keď si musíte fotografie rozklikávať na plnú veľkosť.

 

Aj bez úprav je dynamický rozsah pozoruhodný.

Silné protisvetlo je skúškou pre dynamický rozsah každého fotoaparátu. Fontánu sme upravili v Adobe Lightroom 4.
Foto: Jozef Peniak

Rozlíšenie

Zbytočne veľké? Nie. Toto je fotoaparát pre pokročilých fotografov, ktorý dokážu vysoké rozlíšenie využiť. Nie je to na úkor iných kvalitatívnych parametrov obrazu. Ani dynamického rozsahu, ani kontrastu a ani šumu. Viac než slová presvedčia fotografie. Vďaka odstráneniu AA filtra využijete každý pixel.

 

Bránu som fotografoval z Nového mostu, bez statívu. Foto: Karol Srnec.

 

Detail so 100% zväčšením, bez doostrovania.

 

Vysoké rozlíšenie kladie na fotografa vyššie nároky. To, čo sa u 12 Mpx fotografie stratilo, tu udrie do očí. Samozrejme, keď pozeráte fotografiu pri 100% priblížení. Okatejšie sa ukáže hĺbka ostrosti. Fotoaparát vás núti presnejšie zaostrovať a kalkulovať s hĺbkou ostrosti.

Výhodou 36 Mpx fotografii je, že aj keď nemáte fotografiu dokonale ostrú, dáva vám priestor pre nápravu. V editore fotografie preženiete procesom doostrovania a zmenšovania, ktorého výsledkom je ostrá fotografia s rozlíšením cca 12 mpx. Podobne môžete potlačiť aj šum.

Pri využití plného rozlíšenia si aj bez prevzorkovania môžete trúfnuť na výstavné zväčšeniny blížiace sa rozmeru 2 metre!

 

Lampa v kaviarni. Ani neviem, prečo som tento záber urobil. Somarina. Až dovtedy, kým si ju nezväčšíte na 100%.

 

Množstvo najmenších detailov je neuveriteľné. Na fotografii vidíte viac než v reálnom živote.

Dynamický rozsah

DXO Labs namerali Nikonu D800E dynamický rozsah 14,4 EV! V celkovom skóre je na prvom mieste a predčí aj niekoľkonásobne drahšie fotoaparáty. Veľký dynamický rozsah zaznamenáte už pri fotení. Preč sú časy, kedy ste pri práci v protisvetle riešili tmavé tiene. Fill-in blesk budete používať pre kvalitu svetla a nie preto, aby ste vôbec niekomu videli do tváre.

Extrémny dynamický rozsah sa plne prejaví pri vyvolávani RAW-ov. Potešujúce je, že pri presvetlovaní tieňov nedochádza k zvýšenému nárastu šumu.

Výsledky DXO Mark: http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Camera-Sensor-Database/Nikon/D800.


Moiré

Moiré - strašiak nepeknej interferencie nafotených textúr s pravidelnou mriežkou digitálnej fotografie. Strašiak odrádzajúci mnohých fotografov od kúpi D800E. Pri predstavení Nikonov D800 a D800E samotný výrobca varoval, že odstránením AA filtra bude riziko moiré u D800E vyššie. Zareagovali na to aj výrobcovia softvérov a do svojich editorov zabudovali funkciu potlačenia moiré. Moiré znepríjemňuje život najmä fotografom módy a portrétov. Na šatách sa objavujú nepekné farebné vzory, ktoré sa len ťažko odstraňujú.

My sme u D800E moiré nezaznamenali a to sme sa veľmi snažili. Z redakcie sme do ateliéru pozvážali všemožné textílie a brašny s rôznou textúrou. Moiré nikde. Fotografoval som architektúru, také škridle na hrade sú pre moiré ideálnym vzorom. Moiré opäť nikde. Je nám ľúto, nemáme ani jednu fotku. Asi to má za následok vysoké rozlíšenie. Moiré som napokon dosiahol, ale pri zmenšení fotky v editore, alebo jej zobrazení (náhľade) v nie 100% zväčšení.

Na staršom Nikone D700 sa s moiré pritom bežne stretnete, no na D800E nie. Strašiak je zažehnaný.

O moiré sa môžete dozvedieť viac na stránkach nikon.usa.


Video

Otestovať video nie je vôbec ľahké, najmä ak nemáte profesionálne skúsenosti a doplnky. To mi však nebránilo v tom, si to aspoň vyskúšať. Môj názor teda berte s rezervou.

Nikon D800E má kompletne manuálne ovládanie videa. Pripravený je preto aj na náročné použitie. Samostatný Live View pre video vyriešilo problém s orezom záberu pri spustení nahrávania. Okrem vstavaného mikrofónu môže kameraman pripojiť aj externý mikrofón (štandardný 3,5 mm jack), či už originálny, alebo napr. obľúbený Rode. Monitorovanie zvuku cez slúchadlá umožňuje 3,5 mm jack. Najnáročnejší môžu využiť nekomprimovaný HDMI výstup pre nahrávanie na externý rekordér.

Rýchlosť automatického zaostrovania je aj u tejto zrkadlovky v prípade videa nedostatočná. Akýkoľvek mirrorless je neporovnateľne rýchlejší.

 

 

Môj krátky „filmík“ som natočil do monochromatického režimu. Chcel som ho otestovať. Filmovanie ma poučilo. Nad fotoaparátom musíte prebrať absolútnu kontrolu. Nad ostrením aj expozíciou. Inak budete mať na záberoch nepekné preostrovanie a “dýchanie” expozície (ponechal som v mojom krátkom filme).

Kvalita videa je výborná. Snímal som pri frekvencii 30 obr./s. Výsledkom je cinema look, hladký pohyb. Ja som spokojný.

Video by si žiadalo väčšie pretestovanie, ale naň už nezostal čas. Na fotoaparát čakajú ďalší nedočkavci. Chcel by som vyskúšať aj režim DX, nahradzujúci telekonvertor, otestovať externý mikrofón a to všetko na poriadnom video statíve. Bohužial výbava a ani moje znalosti mi nedovoľujú plne preskúpať limity NIkonu D800E pri snímaní videa.

 

Jozefove porovnanie s D700

Niekoľko mesiacov je mojím hlavným aparátom Nikon D700, takže som sa predsa len neubránil porovnaniu týchto dvoch fotoaparátov. Pre mňa je nový D800E ideálny (alebo skôr vysnívaný) fotoaparát na všetky inscenované, produktové  a portrétne fotenia. Tu je krátke porovnanie, čo sa z pohľadu funkcionality (nie obrazu) zlepšílo a čo nie:

 

Plusy v porovnaní s D700

+ 2 sloty na karty SD a CF

+ nepatrne menšie a ľahšie telo

+ citeľne lepší hľadáčik, je svetlejší a ešte trochu väčší

+ lepší AF a meranie expozície

+ lepšia poloha a sklon spúšte

+ logické nastavovanie korekcie expozície (konečne nie sú prehodené stupnice+/-)

+ lepšie dvierka konektorov, ktoré sa nevyťahajú časom

+ lepší viacsmerný volič s istejším ovládaním (menej „igelitový“ chod)

+ lepší zadný LD displej

+ tichý režim

+ živý náhľad s použiteľným kontrastným AF

+ HD video

+ lepší, pohodlnejší volič snímacích režimov

+ elektronický virtuálny horizont

Mínusy v porovnaní s D700

- pomalšie sériové snímanie pri „plnom čipe“ 4fps vz. 8fps ( D700 po pridanií BG)

- odlišný prepínač a nastavovanie AF-C a AF-S, pri modeli D700 toto bolo vyriešené asi jednoduchšie. Pozitívom na novom spôsobe nastavenia ale je, že si omylom neprepnete činnosť AF z kontinuálneho zaostrovania a opačne.

 

Staré a nové objektívy na Nikon D800E

Predtým, ako sme mali možnosť si aj v skutočnosti vyskúšať správanie sa objektívov na novom tele s vysokým rozlíšením 36Mpx, boli reakcie niektorých amatérov zamerané na kritiku takto vysokého rozlíšenia. Vznikli aj obavy o tom či objektívy vôbec vykreslia takéto masívne rozlíšenie. Tieto obavy boli zbytočné. Dobré, ostré  staré objektívy, sú bez problémov použiteľné na novom tele D800E. Tie objektívy, ktoré boli slabé na predošlých aparátoch sú slabé aj na novinke. Objektívy typu Nikkor 24-120 F3,5-5,6 VR, AF 28-105mm D alebo Nikkor AF 70-300mm D na toto telo jednoducho nepatria... Ako sa teda darilo našim objektívom na Nikone D800E?

 

AF-S 14-24mm F2,8 G

Perfektný objektív s nekompromisnou kvalitou obrazu už od F2,8. S novým telom spolupracuje vynikajúco.

AF-S 24-70mm F2,8 G

Prekvapivo podáva na D800 lepší výkon ako na Nikon D700. Tento vydarený zoom podáva dobré výsledky už aj na clonu F2,8 (s výnimkou rohov ohniska) Na krajinárske a ateliérové clony je rovnaký ak nie lepší ako najlepšie pevné ohniská v tomto rozsahu.

AF-S 70-200 F2,8 VR II G

Výborný obraz už od F2,8, poriadna rezavá ostrosť na D800 nastupuje už od F4. Rýchly AF. Objektív hodný svojej dobrej povesti a vysokej ceny.

AF 20mm F2,8 D

Výborný malý objektív, v extrémnych rohoch nedosahuje kvalít 14-24mm F2,8 G, no po priclonení na F5,6 a viac z neho dostanete veľmi podobné výsledky ako s drahým moderným zoomom. Má veľmi rýchly AF, no náš kus mal mierny Back Focus. Postačila jemná korekcia mikro nastavenia AF. Vhodný je na občasné širokouhlé použite pre menej majetných fotografov.

AF-S 35mm F1,4 G

Výborný objektív do slabších svetelných podmienok, ostrý, kontrastný, vhodný na enviromentálne portréty s pekným podaním bokehu. Jednoznačná reportážna voľba. Ostrosťou rovnako skvelý ako Nikkor AF-S 24-70mm F,8 G

AF 35mm F2 D

Malý lacný variant pevnej 35ky, je použiteľný v strede na portréty aj plne odclonený ak len práve nepožadujete kresbu ako britva. Ostrosť v ploche je o niečo horšia smerom k rohom je dobré pricloniť ho na F5,6-F8. Na týchto clonách je vhodný aj na krajinársku fotografiu alebo fotenie architektúry. Má veľmi rýchly AF. No bolo potrebné skorigovať mikronastavenie AF. Nikon 24-70 F2,8 G ho však kvalitou obrazu predbieha na všetkých clonách.

AF-S 50mm F1,4 G

Táto ešte pomerne nová pevná 50tka je veľmi dobrou voľbou do horších svetelných podmienok. Pre portrétne využitie je použiteľná aj na F1,4, po priclonení na F2,2-2,8 začína byť rezavo ostrá. Najlepšie výsledky podáva na clonách F5,6-F8. Má prijateľnú rýchlosť AF. Vhodná je napríklad na portréty a fotenie reportáže v slabom svetle.

AF-S 85mm F1,4 G

Mierne pomalší AF, viditeľná pozdĺžna chromatická chyba. Pekný kontrast a farby, Ideálny moderný objektív pre portrétovanie.

AF 85mm F1,8 D

Pomerne lacný, starší, no veľmi ostrý objektív. Použiteľný je z hľadiska ostrosti prekvapivo aj na clone F1,8. Pre odstránenie chromatickej aberácie a lepší kontrast je dobré ho pricloniť aspoň na F2,8 alebo F4. Od clony F2,8 má krásnu kresbu vhodnú aj na fotenie v ateliéri a to aj na novom 36 Mpx. senzore. Na nízkych clonách F1,8-F2,2 má mierny fialový nádych, práve kvôli aberácii. Pri clonách F5,6-F11 ťažko nájdete ostrejší objektív. 85-ka „Déčko“ má extrémne rýchly AF, spoľahlivý aj v slabšom svetle. Preto je zvlášť vhodný na halový šport a podobne. Vhodný je aj pre tých portrétistov čo majú hlboko do vrecka (ako ja). V predaji je už aj nový model AF-S 85mm F1,8 G, ktorý má lepšie obrazové podanie na nízke clonové čísla, má len o trochu pomalšie zaostrovanie. Bohužiaľ v čase písania recenzie „G-éčko“ nebolo dostupné a je to stále nedostatkový objektív.

AF-S 300mm F4 D ED

Výborný univerzálny teleobjektív, exceluje pri fotenie detailov alebo výrezov krajiny. Napriek trochu staršiemu dizajnu je ostrý už od F4 v celej ploche záberu. Má veľmi pekný prenos kontrastu, podanie farieb a tiež bleskový AF.

AF-S 200-400/4VR II

Dobrý, ostrý objektív, s ešte stále akceptovateľnou veľkosťou, na D800 obrazovo vynikajúci.

AF-S 400/2,8VR

Profesionálny superteleobjektív sme otestovali na workshope v Ensbrunne. Okrem veľkej hmotnosti a ceny mu niet čo vytknúť. Rýchly, tichý, špičková kvalita. Výborný prenos kontrastu aj v ťažkých svetelných podmienkach. Testovali sme ho aj s telkonvertorom TC2x III. Bez priclonenia aspoň o dve clonové čísla ale táto kombinácia nepodáva dobrý obrazový výkon.

 

Karol na záver

Nikon D800E je obrazovo (rozlíšenie, dynamický rozsah) najlepšia digitálna zrkadlovka, ktorú som mal možnosť testovať. Podobný pocit z bohatosti detailov som mal len u 10x drahšej stredoformátovej zrkadlovky Phase One s 60,5 MPx. Áno, D800E je konkurenciou Hasselbladu, Phase One, Leaf, Leica S2. Pre krajinkárov a architektov je toto fotoaparát, ktorý “musia mať”. Nárast rozlíšenia nie je na úkor iných obrazových parametrov.

Veľký dynamický rozsah je niekedy kontraproduktívny a fotografiam treba pridať kontrast, aby sa atmosférou priblížila skutočnosti a príliš ju nevylepšovala. Treba sa s ním naučiť pracovať a prispôsobovať tomu nastavenie fotoaparátu z hľadiska merania, či korekcie expozície. Fotografi si na tieto špecifiká budú musieť zvyknúť.

Funkčne a ergonomicky nemám fotoaparátu čo vytknúť. Jediným problémom je veľkosť súborov. Ale to nie je chyba fotoaparátu. Nech vás ani nenapadne používať pomalšie pamäťové karty. Keď mi pri akčnejšom fotení došli tie rýchle, začalo peklo. Veľké súbory dajú zabrať aj počítaču. Môj iMac 27” Core2 Duo 3GHz, 10GB RAM sa pri renderovaní RAW-ov riadne zapotil. Ale zvládol to. Ak mám ale pracovať komfortne, upgrade bude nutný.

Ak sme očakávali, že na Nikone D800E, budú použiteľné len najnovšie profesionálne objektívy, nie je tomu tak. Osvedčili sa aj objektívy staršej rady D. Dokonca si počínajú lepšie ako na Nikone D700.

Ťažko tomuto fotoaparátu vyčítať, že nezvláda 6,7, či 8 obr./s. Vysoké rozlíšenie má jednoducho prednosť. Pokiaľ nefotíte šport, ale občas sa nejaká akcia pripletie, sú 4 obr./s. dostačujúce. Vzniknutú medzeru na trhu by mohol zaplniť model o ktorom sa už teraz šepká na rumoroch. Nikon D800/800E nie vyslovený univerzál, slušne vie zvládnuť aj túto funkciu.

Počas testovania som sa nestretol s chybami, aj keď občas som mal dojem, že automatické ostrenie nejde na 100%. Občas zaváhalo alebo preostrilo dozadu. Nie je však zlé, stále patrí k nadpriemeru. Na testovanie sme mali "sample" kus, a uvidíme, čo opraví nový firmware, ktorého sa určite dočkáme v dohľadnom čase.

Osobne sa naň teším, pretože sa v dohľadnej dobe, stane hlavným redakčným fotoaparátom. Viem ale, že pre bežné používanie potrebujem aj univerzálnejší fotoaprát. A tak už teraz zvažujem dovybavenie Nikonom D7000, alebo nástupcom D300s (kedy bude netuším).

 

Nikon D800E vz. Canon EOS 5D Mk. III.

Nikonu D700 sa vyčítalo takmer polovičné rozlíšenie oproti Canonu EOS 5D Mk. II. Tomu sa ale vyčítal najmä podpriemerný AF. Obidve firmy prišli s vylepšeniami takmer v rovnakom čase. Canon prakticky zostal na pôvodnom rozlíšení a sústredil sa na vylepšenie hardvéru. Nikon išiel iným smerom. Nikon D800 nielen vylepšuje hardvér (AF, meranie, video...), ale radikálne zvyšuje rozlíšenie snímača. Obidva fotoaparáty sme si už mohli vyskúšať a porovnať. A výsledok? Obidva fotoaparáty sú špičkou a nemajú žiadnu výraznejšiu slabinu. Canon je univerzálnejší a od užívateľa vyžaduje menej pozornosti pri nastavovaní a fotografovaní. Nikon je viac špecializovaný a kladie na fotografa vyššie nároky. A nielen na fotografa, ale aj počítačove vybavenie. Obidva fotoaparáty produkujú vysokokvalitné fotografie s rozlíšením pre rozmerné zväčšeniny. Je vidno vyššie rozlíšenie Nikonu? Áno, ak potrebujete fotografie s najjemnejšími detailami. Svoje robí aj odstránenie antialiasing filtra, čo prináša lepšiu pixelovú ostrosť. Je ale na konkrétnom fotografovi, či túto prednosť skutočne využije.

 

Zaujímave odkazy

O tomto fotoaparáte by sa dalo popísať omnoho viac. Už teraz je ale recenzia dosť obsiahla. Ak vám nestačilo, pripájame pod článkom niekoľko zaujímavých odkazov.

http://imaging.nikon.com/lineup/microsite/d800/index.htm

http://www.nikon.sk/sk_SK/product/digital-cameras/slr/professional/d800

http://www.nikon.sk/sk_SK/product/digital-cameras/slr/professional/d800e

http://cdn-4.nikon-cdn.com/en_US/o/Y6wrkA9OU_z04IreazIXl_22UII/PDF/D800_TechnicalGuide_En.pdf

http://www.nikonusa.com/fileuploads/Digitutor/D800/

 

Schéma príslušenstva.

 

Duo Nikon D800/D800E je novým etalónom kvality. É-čko nám riadne pomotalo v redakcii hlavu. Medzičasom sme dostali do redakcie na testovanie mnoho významných noviniek. Aj keď sú výborné, v porovnaní s D800E, ťahajú za kratší koniec. Ťažko sa nám vracia z budúcnosti do súčasného štandardu. Fotoaparátu udeľujeme TOP Redakcie ePhoto.sk.

Nikon D800 si môžete kúpiť v predajnom štúdiu www.ephotoshop.sk.

 

Prvá časť rozsiahleho testu Nikonu D800E

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bobo222
2012-05-29 08:23:36
No, povedzme si úprimne, najväčšie vylepšenie D800 (čip) urobilo SONY....
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 08:28:41
príspevok od: bobo222
No, povedzme si úprimne, najväčšie vylepšenie D800 (čip) urobilo SONY....
Ešte sa musíš veľa učiť.
 
bobo222
2012-05-29 08:33:24
príspevok od: Jozef Peniak
Ešte sa musíš veľa učiť.
Neber to tak vážne! Však tam je smajloš...
 
Rastislav
2012-05-29 08:58:21
Bez debaty, perfektný stroj.
 
bobpuls
2012-05-29 09:16:37
ja len k tomu
AF-S 14-24mm F2,8 G

Perfektný objektív s nekompromisnou kvalitou obrazu už od F2,8. S novým telom spolupracuje vynikajúco.

No mal som ho na tri dni na mojej d700 ..... a neviem neviem...podla recenzii je maky ... podla mna sa s nim nedaju spravit ostre fotky na ziadnej clone (a to som skusal zo stativu vsetko mozne, dokonca i upravu kalibracie FF ci BF ) .... ako to tak moze vypadat na d800 ..kuknem galerku ....
Mozno bol ten kus co som mal ja zly... kazdopoadne som siel radsej do 18-35 ktory je i podstatne lacnejsie rychlejsi a ostrejsi ..
Robo
 
bobpuls
2012-05-29 09:21:11
No jo u vas to vypada o poznanie lepsie ...asik bol ten tanier co som mal pozicany pokazeny....
 
xaxaxa
2012-05-29 09:53:27
aky sw si pouzil na upravu toho videa?
 
oksyd
2012-05-29 10:03:51
príspevok od: bobpuls
ja len k tomu
AF-S 14-24mm F2,8 G

Perfektný objektív s nekompromisnou kvalitou obrazu už od F2,8. S novým telom spolupracuje vynikajúco.

No mal som ho na tri dni na mojej d700 ..... a neviem neviem...podla recenzii je maky ... podla mna sa s nim nedaju spravit ostre fotky na ziadnej clone (a to som skusal zo stativu vsetko mozne, dokonca i upravu kalibracie FF ci BF ) .... ako to tak moze vypadat na d800 ..kuknem galerku ....
Mozno bol ten kus co som mal ja zly... kazdopoadne som siel radsej do 18-35 ktory je i podstatne lacnejsie rychlejsi a ostrejsi ..
Robo
Tak ja som mal ten objektiv na D700 a ostril rychlo a ostry bol ako britva
 
Kamil Škvarka
2012-05-29 10:12:38
Na niektorych fotkach fakt klobuk dole. Brutalne,vyborne,exelentne. To rozlisenie sa mi paci.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 10:15:40
príspevok od: xaxaxa
aky sw si pouzil na upravu toho videa?
Snimal som CB, strih Adobe Premiere 5. Na kvalite sa ale trochu podpisal You Tube. Na video ale nie som odbornika atak to treba brat len ako amatersku ukazku.
 
Marcel Rebro
2012-05-29 10:26:48
príspevok od: bobpuls
ja len k tomu
AF-S 14-24mm F2,8 G

Perfektný objektív s nekompromisnou kvalitou obrazu už od F2,8. S novým telom spolupracuje vynikajúco.

No mal som ho na tri dni na mojej d700 ..... a neviem neviem...podla recenzii je maky ... podla mna sa s nim nedaju spravit ostre fotky na ziadnej clone (a to som skusal zo stativu vsetko mozne, dokonca i upravu kalibracie FF ci BF ) .... ako to tak moze vypadat na d800 ..kuknem galerku ....
Mozno bol ten kus co som mal ja zly... kazdopoadne som siel radsej do 18-35 ktory je i podstatne lacnejsie rychlejsi a ostrejsi ..
Robo
14-24 je bez diskusie najostrejsi UW objektiv na Nikon. Dava lepsie porvnatelne (casto lepsie) vysledky ako pevne skla (14/2.0, 20/2.8, 24/2.8). Chyba bola bud v konkretnom kuse alebo v obsluhe

18-35 je fajn a lahke sklicko na turistiku ale s novsimi sklami (napr 16-35/4) sutazit nemoze. Ani s 17-35/2.8 ...
 
bobo222
2012-05-29 10:32:08
príspevok od: Marcel Rebro
14-24 je bez diskusie najostrejsi UW objektiv na Nikon. Dava lepsie porvnatelne (casto lepsie) vysledky ako pevne skla (14/2.0, 20/2.8, 24/2.8). Chyba bola bud v konkretnom kuse alebo v obsluhe

18-35 je fajn a lahke sklicko na turistiku ale s novsimi sklami (napr 16-35/4) sutazit nemoze. Ani s 17-35/2.8 ...
Tiež ma to zarazilo, momentálne síce nikon nemám, ale o 14-24 som čítal len chvály a pokiaľ som videl testy, tak sa mu veru máločo priblíži, a to aj naprieč konkurenciou....
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 10:40:36
príspevok od: bobpuls
ja len k tomu
AF-S 14-24mm F2,8 G

Perfektný objektív s nekompromisnou kvalitou obrazu už od F2,8. S novým telom spolupracuje vynikajúco.

No mal som ho na tri dni na mojej d700 ..... a neviem neviem...podla recenzii je maky ... podla mna sa s nim nedaju spravit ostre fotky na ziadnej clone (a to som skusal zo stativu vsetko mozne, dokonca i upravu kalibracie FF ci BF ) .... ako to tak moze vypadat na d800 ..kuknem galerku ....
Mozno bol ten kus co som mal ja zly... kazdopoadne som siel radsej do 18-35 ktory je i podstatne lacnejsie rychlejsi a ostrejsi ..
Robo
to si mal vadný kus.
 
wlad
2012-05-29 10:47:14
lol, spravit taky headshot manzelky na 36 megapixlov, tak mam po fotaku
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 10:47:55
príspevok od: wlad
lol, spravit taky headshot manzelky na 36 megapixlov, tak mam po fotaku
presne!
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 10:49:36
príspevok od: Marcel Rebro
14-24 je bez diskusie najostrejsi UW objektiv na Nikon. Dava lepsie porvnatelne (casto lepsie) vysledky ako pevne skla (14/2.0, 20/2.8, 24/2.8). Chyba bola bud v konkretnom kuse alebo v obsluhe

18-35 je fajn a lahke sklicko na turistiku ale s novsimi sklami (napr 16-35/4) sutazit nemoze. Ani s 17-35/2.8 ...
18-35 je dosť zlý objektív podla mna na FF typu D800 radsej kupit pevnu 20tku,ked to má byť lacné a malé a pozerateľné...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 10:50:40
príspevok od: bobo222
Neber to tak vážne! Však tam je smajloš...
 
Robert Simeg
2012-05-29 10:50:59
Canon je aj tak lepsi
http://technet.idnes.cz/david-neff-voli-canon-5d-mk-iii-nebo-nikon-d800-fk1-/tec_foto.aspx?c=A120513_214547_tec_foto_top
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 11:15:49
príspevok od: Robert Simeg
Canon je aj tak lepsi
http://technet.idnes.cz/david-neff-voli-canon-5d-mk-iii-nebo-nikon-d800-fk1-/tec_foto.aspx?c=A120513_214547_tec_foto_top
jasné, od teraz fotím iba do JPEG ako profík
 
Zolibej
2012-05-29 11:35:42
... a da sa uz vobec niekde na SK alebo v CZ kupit D800E??? Nemyslim len objednat a cakat...
 
Marcel Rebro
2012-05-29 11:45:04
príspevok od: Jozef Peniak
jasné, od teraz fotím iba do JPEG ako profík
Aj Ken foti do JPEGu

http://www.kenrockwell.com/tech/raw.htm
 
duroslav
2012-05-29 11:46:33
Do čoho fotí Čak Noris?
 
Marcel Rebro
2012-05-29 11:47:57
príspevok od: Zolibej
... a da sa uz vobec niekde na SK alebo v CZ kupit D800E??? Nemyslim len objednat a cakat...
D800E, D4, D3x sa oficialne da kupit len u Nikon selektivnych distributorov, konkretne teda :
- DIGITAL FaF, s.r.o.
- MegaFoto, s.r.o.
- PRO Laika s.r.o.
 
brancin
2012-05-29 11:52:21
Tak ak to bude vsetko take krasne ako pri D700 s pod displej prenikajucim prachom, po roku odliepajucimi sa gumovymi chytmi, uplne nefunkcom tesneni kolo hladacika a s frkajucim olejom na senzor, ta nech si to toto divadlo Nikon strci za klobuk.
 
Zolibej
2012-05-29 12:25:23
príspevok od: Marcel Rebro
D800E, D4, D3x sa oficialne da kupit len u Nikon selektivnych distributorov, konkretne teda :
- DIGITAL FaF, s.r.o.
- MegaFoto, s.r.o.
- PRO Laika s.r.o.
ved prave, E-cko este nikdy nevideli...
 
dj_miki
2012-05-29 12:33:33
príspevok od: brancin
Tak ak to bude vsetko take krasne ako pri D700 s pod displej prenikajucim prachom, po roku odliepajucimi sa gumovymi chytmi, uplne nefunkcom tesneni kolo hladacika a s frkajucim olejom na senzor, ta nech si to toto divadlo Nikon strci za klobuk.
to bol nejaky kus made in PRC
 
Marcel Rebro
2012-05-29 12:33:48
príspevok od: duroslav
Do čoho fotí Čak Noris?
To sice neviem, ale viem ze nafotil svoj vlastny porod - v zrube co samozrejme postavil on sam.. Zacalo to tak ze pani Norisova povedala "Uz kope".
 
TermiT
2012-05-29 12:47:59
príspevok od: Jozef Peniak
Ešte sa musíš veľa učiť.
No je docela znama vec, ze niektore senzory pouzivane v Nikonoch, su cisto z produkcie Sony a to od navrhu az po konecnu vyrobu. "Nikonacka" na nich je len okolna elektronika spracuvajuca signal.. D800 je jednym z takychto senzorov.
A potom su senzory, ktore boli kompletne navrhnute v Nikone a len samotna vyroba prebehla v Sony zavodoch. Take su napr senzory v D700, 3, 3s, 3100, mozno aj 3200 (tam som vsak este nevidel merania)
Velmi lahko sa daju rozlisit podla DxO merani dynamickeho rozsahu, kde prave tie "Sony made" maju vysoko zacinajucu a rovnou priamkou nadol klesauju hodnotu DR napriec ISO hodnotami. Naproti comu "Nikon-made" maju krivku velmi podobnu tej canonackej, teda nizsie zacinajucu, no s miernejsim poklesom s rastucou ISO hodnotou..
 
brancin
2012-05-29 12:48:45
príspevok od: dj_miki
to bol nejaky kus made in PRC
Jak bol fotak v servise tak som nejak dufal ze mi to oznamia ze som kupil nejaky vydarenejsi pajc Nuz ale realita je ta ze nadavam doteraz.
 
dePappa
2012-05-29 13:01:22
príspevok od: TermiT
No je docela znama vec, ze niektore senzory pouzivane v Nikonoch, su cisto z produkcie Sony a to od navrhu az po konecnu vyrobu. "Nikonacka" na nich je len okolna elektronika spracuvajuca signal.. D800 je jednym z takychto senzorov.
A potom su senzory, ktore boli kompletne navrhnute v Nikone a len samotna vyroba prebehla v Sony zavodoch. Take su napr senzory v D700, 3, 3s, 3100, mozno aj 3200 (tam som vsak este nevidel merania)
Velmi lahko sa daju rozlisit podla DxO merani dynamickeho rozsahu, kde prave tie "Sony made" maju vysoko zacinajucu a rovnou priamkou nadol klesauju hodnotu DR napriec ISO hodnotami. Naproti comu "Nikon-made" maju krivku velmi podobnu tej canonackej, teda nizsie zacinajucu, no s miernejsim poklesom s rastucou ISO hodnotou..
hmm... a preco tu potom nemame ziaden sony FF 36MP, nemohol to vyvinut nikon a vyrobit v sony laboch, ked uz to maju prenajate? a nie je to uplne jedno kto ten cip vyrobil? foti to krasne? foti
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 13:05:10
príspevok od: TermiT
No je docela znama vec, ze niektore senzory pouzivane v Nikonoch, su cisto z produkcie Sony a to od navrhu az po konecnu vyrobu. "Nikonacka" na nich je len okolna elektronika spracuvajuca signal.. D800 je jednym z takychto senzorov.
A potom su senzory, ktore boli kompletne navrhnute v Nikone a len samotna vyroba prebehla v Sony zavodoch. Take su napr senzory v D700, 3, 3s, 3100, mozno aj 3200 (tam som vsak este nevidel merania)
Velmi lahko sa daju rozlisit podla DxO merani dynamickeho rozsahu, kde prave tie "Sony made" maju vysoko zacinajucu a rovnou priamkou nadol klesauju hodnotu DR napriec ISO hodnotami. Naproti comu "Nikon-made" maju krivku velmi podobnu tej canonackej, teda nizsie zacinajucu, no s miernejsim poklesom s rastucou ISO hodnotou..
V podstate by to vlastne chcelo rodokmeň koľko Sony a koľko Nikon krvi je v tom ktorom senzore
Alebo to uvádzať pomerom, napríklad 40% Sony a 60% Nikon. Údaje by boli v zložení na spodku foťáka...
 
Marcel Rebro
2012-05-29 13:10:27
príspevok od: Jozef Peniak
V podstate by to vlastne chcelo rodokmeň koľko Sony a koľko Nikon krvi je v tom ktorom senzore
Alebo to uvádzať pomerom, napríklad 40% Sony a 60% Nikon. Údaje by boli v zložení na spodku foťáka...
Kazdopadne v D800E je menej Ecok ako v cinskej Wifon kuracej polievke ...
 
bobo222
2012-05-29 13:23:57
príspevok od: dePappa
hmm... a preco tu potom nemame ziaden sony FF 36MP, nemohol to vyvinut nikon a vyrobit v sony laboch, ked uz to maju prenajate? a nie je to uplne jedno kto ten cip vyrobil? foti to krasne? foti
Sony momentálne nemá žiadny nový FF, akurát dopredáva.... Dokonca niekde na rummors som zachytil, že na tento čip si zabezpečil Nikon ročnú exkluzivitu. Ale na rummorsoch sa toho popíše, že?
A inak máš pravdu, je jedno kto to v dnešnom global svete vyrobil, výsledok je podstatný a ten je PARÁDNY!
 
TermiT
2012-05-29 13:49:59
príspevok od: dePappa
hmm... a preco tu potom nemame ziaden sony FF 36MP, nemohol to vyvinut nikon a vyrobit v sony laboch, ked uz to maju prenajate? a nie je to uplne jedno kto ten cip vyrobil? foti to krasne? foti
Mozno casom bude, i ked sony sa teraz skor ubera cestou fixed mirror dizajnu.. a mozno aj z dovodu ktory nizsie pise bobo222, ale to sme uz v rovine "rumorsov" takze asi nema vyznam hlbsie po tom patrat.. no faktom zostava, ze doteraz sa vacsina senzorov skor ci neskor objavila aj u druhej znacky. A pravdepodobne to asi nebude nikon dizajn, bo ako som pisal vyssie, bolo by to vidno na DxO merani.
Ale samozrejme suhlasim, ze je jedno kto to vyraba, podstatny je vystup. Dovod preco som to vsak pisal, je, ze obcas sa mi zda, akoby boli podaktori ludia haklivi na info, ze v ich Nikone je Sony senzor.. obcas teda treba veci uviest na pravu mieru..
 
TermiT
2012-05-29 13:54:56
príspevok od: Jozef Peniak
V podstate by to vlastne chcelo rodokmeň koľko Sony a koľko Nikon krvi je v tom ktorom senzore
Alebo to uvádzať pomerom, napríklad 40% Sony a 60% Nikon. Údaje by boli v zložení na spodku foťáka...
prinajmensom by to bolo zaujimave.. ako take zlozenie na potravinach.. i ked vlastne to by nebolo moc dobre, bo rozni "brand-onanisti" by boli najskor zhrozeni pri zisteni kolko komponentov dodavaju rozni "3rd party" vyrobcovia..
 
rica
2012-05-29 13:58:18
príspevok od: brancin
Jak bol fotak v servise tak som nejak dufal ze mi to oznamia ze som kupil nejaky vydarenejsi pajc Nuz ale realita je ta ze nadavam doteraz.
Máš zaolejovaný senzor na D700 ???
V auguste budeš v Allesunde? Ja som sa včera vrátil z Dale i Sunfjord, chceli sme Ťa prísť pozrieť, ale nevydalo... v auguste tam idem ešte raz, tak sa hádam zadarí...
 
dePappa
2012-05-29 14:08:43
príspevok od: TermiT
Mozno casom bude, i ked sony sa teraz skor ubera cestou fixed mirror dizajnu.. a mozno aj z dovodu ktory nizsie pise bobo222, ale to sme uz v rovine "rumorsov" takze asi nema vyznam hlbsie po tom patrat.. no faktom zostava, ze doteraz sa vacsina senzorov skor ci neskor objavila aj u druhej znacky. A pravdepodobne to asi nebude nikon dizajn, bo ako som pisal vyssie, bolo by to vidno na DxO merani.
Ale samozrejme suhlasim, ze je jedno kto to vyraba, podstatny je vystup. Dovod preco som to vsak pisal, je, ze obcas sa mi zda, akoby boli podaktori ludia haklivi na info, ze v ich Nikone je Sony senzor.. obcas teda treba veci uviest na pravu mieru..
jasne suhlasim,

ja som iteckar a linuxak takze ja som na sony firmu troska haklivy po tom priekaku s PS3 a linuxom som si povedal, ze uz v zivote nic od sony. A pokial to oficialne Nikon nepovie (co doteraz nikdy nespravil) tak pre mna je to Nikon senzor ale to je cisto subjektivne hodnotenie...
To co napisal Jozef Peniak bude asi objektivnejsie 60/40 inak ta d800 je super stroj
 
Duge
2012-05-29 14:13:19
Vdaka, to ste ma potesili s tym moire....ešte naškrabať bubáky a idem rozbíjať babám sebavedomie - "ukaž, vyfotím si ťa...potom ti to zväčším na 100% a...už sa nedáš fotiť, baba s chlaptou bradou a uhríkmi na nose, na ktorých prečítaš aj ich rodokmeň"
 
dorwin
2012-05-29 14:36:40
príspevok od: Jozef Peniak
V podstate by to vlastne chcelo rodokmeň koľko Sony a koľko Nikon krvi je v tom ktorom senzore
Alebo to uvádzať pomerom, napríklad 40% Sony a 60% Nikon. Údaje by boli v zložení na spodku foťáka...
Jasné, a dopadne to tak, že Nikon si dal všetko vyrobiť a len to poskladal v nejakej fabrike....
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 14:45:46
príspevok od: dorwin
Jasné, a dopadne to tak, že Nikon si dal všetko vyrobiť a len to poskladal v nejakej fabrike....
Tak funguje Apple a nikomu to nevadi. Pri pohlade na iPhone neriesia, ze tam je displej od Samsungu a poskladane je to vo Foxcone. Dolezity je navrh a jeho realizacia do vysledneho produktu.
 
TermiT
2012-05-29 14:49:03
príspevok od: dorwin
Jasné, a dopadne to tak, že Nikon si dal všetko vyrobiť a len to poskladal v nejakej fabrike....
Ono to by zas nebolo az tak vzdialene pravde Vacsina komponentov je v podstate od subdodavatelov- lcd, tlacitka, bateria, plasty a kopa dalsich.. Vynimkou su skor tie hlavne komponenty ako AF, meranie, etc.. Ale to samozrejme plati aj pre vsetky ine znacky a nie len v oblasti foto..
 
TermiT
2012-05-29 15:07:49
príspevok od: dePappa
jasne suhlasim,

ja som iteckar a linuxak takze ja som na sony firmu troska haklivy po tom priekaku s PS3 a linuxom som si povedal, ze uz v zivote nic od sony. A pokial to oficialne Nikon nepovie (co doteraz nikdy nespravil) tak pre mna je to Nikon senzor ale to je cisto subjektivne hodnotenie...
To co napisal Jozef Peniak bude asi objektivnejsie 60/40 inak ta d800 je super stroj
Actually.. pred casom to v jednom rozhovore uviedol "Riaditel vyskumu a vyvoja Nikon" Tetsuro Goto: http://tinyurl.com/4ygz82w
Tak ci onak, chapem tvoje negativne skusenosti so Sony, ale co sa tyka senzorov.. ked to funguje, co teda funguje a sakra dobre.. niet sa coho obavat a ja by som zostal verny
 
dePappa
2012-05-29 15:14:23
príspevok od: TermiT
Actually.. pred casom to v jednom rozhovore uviedol "Riaditel vyskumu a vyvoja Nikon" Tetsuro Goto: http://tinyurl.com/4ygz82w
Tak ci onak, chapem tvoje negativne skusenosti so Sony, ale co sa tyka senzorov.. ked to funguje, co teda funguje a sakra dobre.. niet sa coho obavat a ja by som zostal verny
dik za link, to som ozaj nevedel... a ostal som verny, ved tu na mojom stole lezi d800
 
Triton
2012-05-29 15:14:48
Asi som nezachytil info o rychlosti serioveho snimania - kolko tomu pomoze batterygrip?
 
TermiT
2012-05-29 15:19:13
príspevok od: dePappa
dik za link, to som ozaj nevedel... a ostal som verny, ved tu na mojom stole lezi d800
nz, tu d800ku tisko zavidim a prajem vela podarenych zaberov!
 
bobo222
2012-05-29 15:22:07
Možno by bolo zaujímavé skúsiť na manuále aj nejaký ten postarší nikon objektív (samozrejme z tých vtedy špičkových, napríklad Ais pevných skliel)
Zaujímalo by ma, či by ešte dokázali nakrmiť tento čip, lebo priznajme si, že väčšina na takéto niečo určite nebola stavaná...
 
tadzesi
2012-05-29 15:33:18
Len pre info. Vysiel firmware upgrade na D800 a E. https://nikoneurope-cz.custhelp.com/app. Asi najdolezitejsi je fix v bode 1. To sa stava D800vke casto.
 
dePappa
2012-05-29 15:33:42
príspevok od: TermiT
nz, tu d800ku tisko zavidim a prajem vela podarenych zaberov!
dakujem....

este doplnim recenziu, ked pouzivam SD + CF kartu (Sandisk Pro Extreme) v mode Backup (nieco ako RAID1) tak uz sa mi 2x stalo ze cely fotoaparat zmrzol (pomohlo iba vytiahnut bateriu) a prave ako pozeram tak novy firmware je na svete

https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52748
 
tadzesi
2012-05-29 15:40:15
príspevok od: dePappa
dakujem....

este doplnim recenziu, ked pouzivam SD + CF kartu (Sandisk Pro Extreme) v mode Backup (nieco ako RAID1) tak uz sa mi 2x stalo ze cely fotoaparat zmrzol (pomohlo iba vytiahnut bateriu) a prave ako pozeram tak novy firmware je na svete

https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52748
Aj v solo mode to robi, nielen v Backup Ale fix je uz tu...
 
Mondos
2012-05-29 15:50:02
Skoda ze nikde (v ziadnej recenzii ci v teste) nieje porovnanie dynamický rozsahu s nikonom D700. V kazdej recenzii sa pise, ze D800 ma uzasny dynamicky rozsah, ale testovacie, porovnavacie fotky ako to je naozaj v praxi uz niesu nikde.
 
cc355
2012-05-29 16:27:55
je to určitě super stroj, který asi málokdo využije. Ale i tak bych ho moc chtěl
 
vlasto13
2012-05-29 19:01:50
príspevok od: Karol Srnec
Tak funguje Apple a nikomu to nevadi. Pri pohlade na iPhone neriesia, ze tam je displej od Samsungu a poskladane je to vo Foxcone. Dolezity je navrh a jeho realizacia do vysledneho produktu.
neberie apple displeje od lg? od samsungu urcitie nie. viem, ide o pointu
k fotaku. dufam ze nikon prinesie nieco co bude pre exterier, ved pomale seriove cvakanie, chyba volby pre AF mode a pod. veci, co bolo k dispozici hned a nemusel clovek zmagnut tlacitko a rolovat s koleckom.....
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-05-29 19:21:27
príspevok od: vlasto13
neberie apple displeje od lg? od samsungu urcitie nie. viem, ide o pointu
k fotaku. dufam ze nikon prinesie nieco co bude pre exterier, ved pomale seriove cvakanie, chyba volby pre AF mode a pod. veci, co bolo k dispozici hned a nemusel clovek zmagnut tlacitko a rolovat s koleckom.....
Apple je najvacsim odberatelom Samsung displejov pre tablety, preto je zaujimave ako sa spolu sudia a dizajn. Pouziva ale aj displeje inych znaciek.
 
Kaiman81
2012-05-29 19:23:11
príspevok od: brancin
Tak ak to bude vsetko take krasne ako pri D700 s pod displej prenikajucim prachom, po roku odliepajucimi sa gumovymi chytmi, uplne nefunkcom tesneni kolo hladacika a s frkajucim olejom na senzor, ta nech si to toto divadlo Nikon strci za klobuk.
heh,tie odlipajuce veci ani ja celkom nechápem,u canonu drzia aj po 10 rokoch stále rovnako
 
atariak
2012-05-29 19:32:27
príspevok od: TermiT
No je docela znama vec, ze niektore senzory pouzivane v Nikonoch, su cisto z produkcie Sony a to od navrhu az po konecnu vyrobu. "Nikonacka" na nich je len okolna elektronika spracuvajuca signal.. D800 je jednym z takychto senzorov.
A potom su senzory, ktore boli kompletne navrhnute v Nikone a len samotna vyroba prebehla v Sony zavodoch. Take su napr senzory v D700, 3, 3s, 3100, mozno aj 3200 (tam som vsak este nevidel merania)
Velmi lahko sa daju rozlisit podla DxO merani dynamickeho rozsahu, kde prave tie "Sony made" maju vysoko zacinajucu a rovnou priamkou nadol klesauju hodnotu DR napriec ISO hodnotami. Naproti comu "Nikon-made" maju krivku velmi podobnu tej canonackej, teda nizsie zacinajucu, no s miernejsim poklesom s rastucou ISO hodnotou..
nuz ked si mam vybrat, tak verim radsej DPReview nez niekomu, kto ma argument typu "je docela znama vec": At the heart of the D800 is a brand new Nikon-developed sensor that boasts 36.8 million pixels in total...
 
atariak
2012-05-29 19:33:48
príspevok od: Kaiman81
heh,tie odlipajuce veci ani ja celkom nechápem,u canonu drzia aj po 10 rokoch stále rovnako
Nikon ma srubky zalepene, takze lepidlo nemoze byt az tak nafest, aby gumene veci nesli oddelit v pripade opravy. Ozaj, Canon tiez?
 
Kaiman81
2012-05-29 19:46:31
príspevok od: atariak
Nikon ma srubky zalepene, takze lepidlo nemoze byt az tak nafest, aby gumene veci nesli oddelit v pripade opravy. Ozaj, Canon tiez?
Canon to má rovnako,srubky zalepene...ale narozdiel od Nikonu nemá problém s odliepaním a aj po opatovnom odlepení v prípade opráv to znova drží,aj keď to úplne odlepíš 3x
 
Kaiman81
2012-05-29 19:48:32
príspevok od: Karol Srnec
Apple je najvacsim odberatelom Samsung displejov pre tablety, preto je zaujimave ako sa spolu sudia a dizajn. Pouziva ale aj displeje inych znaciek.
80% LCD v rôznych zariadeniach na celom svete je od Samsungu
 
atariak
2012-05-29 19:58:27
príspevok od: Mondos
Skoda ze nikde (v ziadnej recenzii ci v teste) nieje porovnanie dynamický rozsahu s nikonom D700. V kazdej recenzii sa pise, ze D800 ma uzasny dynamicky rozsah, ale testovacie, porovnavacie fotky ako to je naozaj v praxi uz niesu nikde.
niekde som videl 14.4EV. Kazdopadne 14+
 
vlasto13
2012-05-29 20:06:40
príspevok od: Karol Srnec
Apple je najvacsim odberatelom Samsung displejov pre tablety, preto je zaujimave ako sa spolu sudia a dizajn. Pouziva ale aj displeje inych znaciek.
pokial neuvidim, neverim ze samsung predava jablku displeje
viem len o zmluve s lg pre lcd monitory a pre mobili. ale to bolo pred cca 3 rokmi.
apple chce asi vysudit peniaze od googlu cez samsung-neriesim, mam ine problemy....
 
Kaiman81
2012-05-29 20:13:27
príspevok od: vlasto13
pokial neuvidim, neverim ze samsung predava jablku displeje
viem len o zmluve s lg pre lcd monitory a pre mobili. ale to bolo pred cca 3 rokmi.
apple chce asi vysudit peniaze od googlu cez samsung-neriesim, mam ine problemy....
A Canon používa LCD od Sony
 
bobpuls
2012-05-29 20:51:32
príspevok od: Jozef Peniak
to si mal vadný kus.
jo jo po zhliadnuti tichto fotiek som uz pysal ze bol asi vadny.....a len aby ste vedeli bol dost draho prenajaty cez jednu inernetovu (a asi jedinu ) ponuku na prenajom objektivov na slovensku.
hold nemal som stastie.... nevadi mam aspon skusenost ako sa foti s tanierom..
ja som na zaklade tohoto kupil 18-35 a som spokojny. a i krk ma menej boli a v taske je viac miesta......
 
bobpuls
2012-05-29 20:59:22
este sa chcem spitat ..... skusali ste kvalitu cez lightroom ...coz sa mne osobne moc nepozdava na pouzitie... co vystup cez capture one alebo dxo optics ?
hlavne capture one ...... mne sa na d700 pozdavaju z neho naj vystupi.....a skuste porovnat i rychlost manevrovania s takymi velkymi raw subormi
 
atlantel
2012-05-29 21:17:11
príspevok od: bobpuls
este sa chcem spitat ..... skusali ste kvalitu cez lightroom ...coz sa mne osobne moc nepozdava na pouzitie... co vystup cez capture one alebo dxo optics ?
hlavne capture one ...... mne sa na d700 pozdavaju z neho naj vystupi.....a skuste porovnat i rychlost manevrovania s takymi velkymi raw subormi
 
brancin
2012-05-30 05:25:48
príspevok od: rica
Máš zaolejovaný senzor na D700 ???
V auguste budeš v Allesunde? Ja som sa včera vrátil z Dale i Sunfjord, chceli sme Ťa prísť pozrieť, ale nevydalo... v auguste tam idem ešte raz, tak sa hádam zadarí...
no uz je toho oleju pomenej ako na zaciatkoch, vsak uz sa zo 3 litre hadam aj minulo, v auguste, netusim teraz to je dlha doba pre mna celkom na nejake zavezne veci vsak ozvi sa, uvidime
 
TermiT
2012-05-30 10:31:32
príspevok od: atariak
nuz ked si mam vybrat, tak verim radsej DPReview nez niekomu, kto ma argument typu "je docela znama vec": At the heart of the D800 is a brand new Nikon-developed sensor that boasts 36.8 million pixels in total...
ta "docela znama vec" je podlozena argumentom, ktory som uviedol uz vyssie v diskusii: http://tinyurl.com/4ygz82w
A co sa tyka senzoru v D800, tak podla vsetkeho to vyzera tak, ze v sucasnosti nikto presne nevie od koho je.. vravi sa o Sony, Aptine a dalsich.. no podla merani DxO to je vsetko, len nie Nikon design..
Mimochodom, pokym dpreview neuvedie zdroj svojho tvrdenia, nebude to o nic lepsi argument, nez kopa podobnych tvrdeni ktore najdes na nete, tvrdiace, ze sa jedna o Sony design..
 
dj_miki
2012-05-30 10:35:11
Ale stále ich je málo ako aj vo svete tak aj na slovensku je to nedostatkový tovar.
 
rica
2012-05-30 10:39:49
príspevok od: brancin
no uz je toho oleju pomenej ako na zaciatkoch, vsak uz sa zo 3 litre hadam aj minulo, v auguste, netusim teraz to je dlha doba pre mna celkom na nejake zavezne veci vsak ozvi sa, uvidime
vies o koho ide? Katka G. z Dale uz u Teba bola, teraz sme mali prist spolu za Tebou, dufam ze sa to podari teraz v auguste... rad sa s Tebou stretnem...
olej na snimaci sa riesil co ja viem ohladne d7k kt mam ja - nic take som nastastie nemal, preto ma zaraza ze to mas ty s D700...
 
atariak
2012-05-30 11:27:25
príspevok od: TermiT
ta "docela znama vec" je podlozena argumentom, ktory som uviedol uz vyssie v diskusii: http://tinyurl.com/4ygz82w
A co sa tyka senzoru v D800, tak podla vsetkeho to vyzera tak, ze v sucasnosti nikto presne nevie od koho je.. vravi sa o Sony, Aptine a dalsich.. no podla merani DxO to je vsetko, len nie Nikon design..
Mimochodom, pokym dpreview neuvedie zdroj svojho tvrdenia, nebude to o nic lepsi argument, nez kopa podobnych tvrdeni ktore najdes na nete, tvrdiace, ze sa jedna o Sony design..
na tej linke, co si poslal, dotycny pan nehovori nic o d800, iba o starsich cipoch.
 
Crazy41
2012-05-30 11:29:49
Konecne dobra a prakticka recenzia, diki ludkovia
 
TermiT
2012-05-30 12:36:06
príspevok od: atariak
na tej linke, co si poslal, dotycny pan nehovori nic o d800, iba o starsich cipoch.
myslim, ze sa nie celkom rozumieme.. ked som este v uvode pisal o "docela znamej veci" mal som tym na mysli pouzivanie sony senzorov v nikon telach, vo VSEOBECNOSTI.
Dalej v diskusii niekto spochybnil tuto info, na zaklade coho som vtedy uviedol link na dany rozhovor s dotycnym panom.
A na zaklade tejto informacie som vztiahol svoje tvrdenie aj na pripad D800, podporene faktom merania DxO, ktore jasne ukazuje krivku typicku pre sony senzory.
Zjednodusene teda povedane, je tu silny NAZNAK, ze v D800 je senzor od Sony, nakolko tomu nahrava minulost a aj sucasne meranie v DxO.

Inak je zvlastne, ze Nikon vo svojej tlacovej sprave pri uvedeni D800 sa nezmienil, ze by senzor bol ich vlastny.. kto vie odkial ma tuto info dpreview, hm
 
atariak
2012-05-30 19:27:02
príspevok od: TermiT
myslim, ze sa nie celkom rozumieme.. ked som este v uvode pisal o "docela znamej veci" mal som tym na mysli pouzivanie sony senzorov v nikon telach, vo VSEOBECNOSTI.
Dalej v diskusii niekto spochybnil tuto info, na zaklade coho som vtedy uviedol link na dany rozhovor s dotycnym panom.
A na zaklade tejto informacie som vztiahol svoje tvrdenie aj na pripad D800, podporene faktom merania DxO, ktore jasne ukazuje krivku typicku pre sony senzory.
Zjednodusene teda povedane, je tu silny NAZNAK, ze v D800 je senzor od Sony, nakolko tomu nahrava minulost a aj sucasne meranie v DxO.

Inak je zvlastne, ze Nikon vo svojej tlacovej sprave pri uvedeni D800 sa nezmienil, ze by senzor bol ich vlastny.. kto vie odkial ma tuto info dpreview, hm
neklam. napisal si, ze D800 je jednym z takychto senzorov. kakas si do pusy, kamosko, tym co si teraz napisal....precitaj si to po seba, od zaciatku
 
TermiT
2012-05-30 20:23:34
príspevok od: atariak
neklam. napisal si, ze D800 je jednym z takychto senzorov. kakas si do pusy, kamosko, tym co si teraz napisal....precitaj si to po seba, od zaciatku
opat vidno, ze nerozumies alebo nechces rozumiet co som pisal..
ano, napisal som, ze D800 je jednym z takychto senzorov a za tym si nadalej stojim.. argumenty, preco si to myslim, resp tomu verim, som uz tiez uviedol..
jedine ma este napada, ze by si mohol mat "problem" s mojim pouzitim pojmov "naznak" vs. "100% sa tam nachadza".. nuz takto.. pokym ani jeden z nas neuvidi na vlastne oci ten senzor s vyrytym nazvom sony alebo nikon, pripadne to neuvedie nejaky zamestnanec z tychto dvoch firiem.. vzdy to bude len o "naznaku", o istej pravdepodobnosti, ze je tomu tak.. zober si napr taku D7000, nikto nikdy oficialne nepovedal, ze by v nej bol senzor od sony a pritom sa to povazuje za fakt.. nahravaju tomu rozne merania, ciastkove info etc etc.. dokopy tvoriace snad 99% pravdepobnost ze je tomu tak.. Po spravnosti by sa teda malo aj v tomto pripade vraviet len o "naznaku"..
Ak bolo toto dovodom vzajomneho neporozumenia, hlboko sa tymto ospravedlnujem, za sposobene nejasnosti..
 
al.vlado
2012-05-30 21:21:36
Aspoň niečo mám podobné v mojom lacnom stroji - dynamický rozsah menší iba o 0,3 EV......
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Camera-Sensor-Database/Pentax/K5
 
brancin
2012-05-30 23:41:24
príspevok od: rica
vies o koho ide? Katka G. z Dale uz u Teba bola, teraz sme mali prist spolu za Tebou, dufam ze sa to podari teraz v auguste... rad sa s Tebou stretnem...
olej na snimaci sa riesil co ja viem ohladne d7k kt mam ja - nic take som nastastie nemal, preto ma zaraza ze to mas ty s D700...
no to prekvapilo aj mna co uz, nie je vsetko zlato co sa blisti, tak mozno v Auguste ak sa zatulate do tychto koncin
 
bobo222
2012-05-31 07:44:23
príspevok od: al.vlado
Aspoň niečo mám podobné v mojom lacnom stroji - dynamický rozsah menší iba o 0,3 EV......
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Camera-Sensor-Database/Pentax/K5
DxO beriem veľmi vlažne, ich meranie a výsledky sú často "velice svérázné".
Ale K-5 je určite fajn.
 
rica
2012-05-31 11:07:58
príspevok od: brancin
no to prekvapilo aj mna co uz, nie je vsetko zlato co sa blisti, tak mozno v Auguste ak sa zatulate do tychto koncin
nie je vsetko d700 co sa blysti
Katka mi vravela o Tebe ako spravnom človeku prepač ak je nadavka... Tvoje foto pznam odtialto + ak bude moznost sa s Tebou stretnut priamo na mieste cinu = Allesund...tesim sa a dame isto iste vediet...
 
p370
2012-06-01 02:14:14
príspevok od: TermiT
opat vidno, ze nerozumies alebo nechces rozumiet co som pisal..
ano, napisal som, ze D800 je jednym z takychto senzorov a za tym si nadalej stojim.. argumenty, preco si to myslim, resp tomu verim, som uz tiez uviedol..
jedine ma este napada, ze by si mohol mat "problem" s mojim pouzitim pojmov "naznak" vs. "100% sa tam nachadza".. nuz takto.. pokym ani jeden z nas neuvidi na vlastne oci ten senzor s vyrytym nazvom sony alebo nikon, pripadne to neuvedie nejaky zamestnanec z tychto dvoch firiem.. vzdy to bude len o "naznaku", o istej pravdepodobnosti, ze je tomu tak.. zober si napr taku D7000, nikto nikdy oficialne nepovedal, ze by v nej bol senzor od sony a pritom sa to povazuje za fakt.. nahravaju tomu rozne merania, ciastkove info etc etc.. dokopy tvoriace snad 99% pravdepobnost ze je tomu tak.. Po spravnosti by sa teda malo aj v tomto pripade vraviet len o "naznaku"..
Ak bolo toto dovodom vzajomneho neporozumenia, hlboko sa tymto ospravedlnujem, za sposobene nejasnosti..
Ja som sa na senzor pýtal pána z českého Nikonu, čo ich tu bol prezentovať v ProLaike a ten tvrdil, že D4 a D800(E) majú senzory vyvinuté čisto Nikonom. Otázne je, čo mu ako "obyčajnému" zamestnancovi pobočky povedia.
 
polal
2012-06-01 12:29:42
Dilema medzi D800 a D800E sa priklonila k E-cku.
 
brancin
2012-06-01 17:30:12
príspevok od: rica
nie je vsetko d700 co sa blysti
Katka mi vravela o Tebe ako spravnom človeku prepač ak je nadavka... Tvoje foto pznam odtialto + ak bude moznost sa s Tebou stretnut priamo na mieste cinu = Allesund...tesim sa a dame isto iste vediet...
jaj zas dake to y cloveku uslo idem daku novu cistiacu sadu otestovat
 
viliamtel
2012-06-05 13:11:24
Bol by som rád aby teraz teraz aj niekto doplnil receziu canonnu 5 D mark III podobnými fotkami zvierat... ako je to v tejto receznii pri ISO 1OO a s kvalitnmi teleobjektivmi /canon /400 2.8/ v plnom rozlíšeni aby som si vytvoril obraz aky je rozdiel v kresbe .Lebo fotky zvierat z tohto nikona vyzeraju priam užasne Mám taky dojem že sa viac energie a času vrazilo do testovania d800 akodo 5d mark III
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-06-05 13:20:06
príspevok od: viliamtel
Bol by som rád aby teraz teraz aj niekto doplnil receziu canonnu 5 D mark III podobnými fotkami zvierat... ako je to v tejto receznii pri ISO 1OO a s kvalitnmi teleobjektivmi /canon /400 2.8/ v plnom rozlíšeni aby som si vytvoril obraz aky je rozdiel v kresbe .Lebo fotky zvierat z tohto nikona vyzeraju priam užasne Mám taky dojem že sa viac energie a času vrazilo do testovania d800 akodo 5d mark III
EOS 5D Mark III sme mali kratsie a v tej dobe sme nemali ani taku prilezitost na akcie. Nikonu som vdacny, ze mi na workshop v Ernstbrunne zapozical take objektivy. Nezufaj ale. Bear si 5D Mark III kupil a ma aj 200/1,8 a 400/2,8. Ked si s tym viac pofoti, doplnime nieco aj od neho.
 
marian004
2012-06-05 18:52:26
Zdravim. Zaujimalo by ma, ci je moznost prepnut ukladanie fotiek u D800 na mensie rozlisenia nez 36 mpx, niekde som cital ze ano, ale neviem ci len pre JPG alebo aj pre RAW. Nemyslim Dx rozmer ale plny format. Vdaka za odpovede...
 
atlantel
2012-06-05 19:59:15
príspevok od: marian004
Zdravim. Zaujimalo by ma, ci je moznost prepnut ukladanie fotiek u D800 na mensie rozlisenia nez 36 mpx, niekde som cital ze ano, ale neviem ci len pre JPG alebo aj pre RAW. Nemyslim Dx rozmer ale plny format. Vdaka za odpovede...
Zial nie pre RAW. Len pre JPG su tri velkosti.
 
atlantel
2012-06-05 20:06:19
príspevok od: marian004
Zdravim. Zaujimalo by ma, ci je moznost prepnut ukladanie fotiek u D800 na mensie rozlisenia nez 36 mpx, niekde som cital ze ano, ale neviem ci len pre JPG alebo aj pre RAW. Nemyslim Dx rozmer ale plny format. Vdaka za odpovede...
A este pre TIF ( 8-bit ) su tiez 3 velkosti. Pri nastaveni RAW-u sa moznost volby rozlisenia snimku deaktivuje.
 
RoboK
2012-06-05 20:18:41
príspevok od: atlantel
A este pre TIF ( 8-bit ) su tiez 3 velkosti. Pri nastaveni RAW-u sa moznost volby rozlisenia snimku deaktivuje.
Pri RAW je možnosť 12 alebo 14 bit, nekomprimovaý - bezstratovo komprimovaný - komprimovaný.
 
atlantel
2012-06-05 21:17:43
príspevok od: RoboK
Pri RAW je možnosť 12 alebo 14 bit, nekomprimovaý - bezstratovo komprimovaný - komprimovaný.
On sa nepytal na toto. Pytal sa na rozlisenie.... a to sa v RAW-e neda zmenit, je to fixnych 36 Mpix + cropy.
 
RoboK
2012-06-05 21:29:36
príspevok od: atlantel
On sa nepytal na toto. Pytal sa na rozlisenie.... a to sa v RAW-e neda zmenit, je to fixnych 36 Mpix + cropy.
Jasné, beriem späť.
 
atlantel
2012-06-18 13:23:55
Netestoval niekto na D800 aj Samyang 35mm 1.4 ???
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-06-18 13:49:26
príspevok od: atlantel
Netestoval niekto na D800 aj Samyang 35mm 1.4 ???
ano DXOmark tuším,
 
atlantel
2012-06-18 18:04:49
príspevok od: Jozef Peniak
ano DXOmark tuším,
Ani DXO nie. Povodne som vsak myslel redakciu.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-06-19 09:07:14
príspevok od: atlantel
Ani DXO nie. Povodne som vsak myslel redakciu.
určite ho tam hodnotia ko jedne z opticky TOP objektívov, prvá 10 určite vôbec spomedzi akých boli kedy vyrobené.
 
Atok
2012-06-21 12:59:05
Celkom zaujimavy problem
http://vimeo.com/43568690

 
atlantel
2012-06-21 14:48:47
príspevok od: Atok
Celkom zaujimavy problem
http://vimeo.com/43568690

Avizovany novy firmware to ma riesit.
 
IceDive1
2012-07-09 12:23:55
Pozeram ze Jozef uvadza expozicne meranie (plosne) D800 ako presnejsie oproti D700. U mna je to jedna z veci kde boduje D700, pri ktorej som nemal potrebu kontrolovat spravnost expoziicie na displeji. Na D800 musim prekvapivo casto pouzivat korekcie.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-07-09 13:49:53
príspevok od: IceDive1
Pozeram ze Jozef uvadza expozicne meranie (plosne) D800 ako presnejsie oproti D700. U mna je to jedna z veci kde boduje D700, pri ktorej som nemal potrebu kontrolovat spravnost expoziicie na displeji. Na D800 musim prekvapivo casto pouzivat korekcie.
myslím matrix metering - na D800E sa mi zdal lepší. A čo ti to prepaľuje alebo podexponuje?
 
IceDive1
2012-07-09 14:40:57
príspevok od: Jozef Peniak
myslím matrix metering - na D800E sa mi zdal lepší. A čo ti to prepaľuje alebo podexponuje?
Na D700 som pri standardnych scenach nemusel korigovat expoziciu a pri silnom protisvetle atd. som uz vedel co mam robit. Na D800 treba sem tam korigovat aj malo kontrastne sceny. Sem tam prepali ale castejsie podexponuje.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-07-09 14:51:23
príspevok od: IceDive1
Na D700 som pri standardnych scenach nemusel korigovat expoziciu a pri silnom protisvetle atd. som uz vedel co mam robit. Na D800 treba sem tam korigovat aj malo kontrastne sceny. Sem tam prepali ale castejsie podexponuje.
ja by som potreboval tu D800 realne mať aspon na 2-3 svadbách a pod. aby som sa vedel vyjadriť k spoľahlivosti. D700 mi funguje pekne predvídateľne, ale pri klasickom portretovaní mi v exteriéri D800 merala dobre - tam kde by to D700 urobila svetlé trošku tak D800 bolo akurát, ved som zvedavý ked ju budem mať. Teraz musí počkať chvíľku, kupil som 70-200 VR2 a vectru
 
IceDive1
2012-07-09 15:01:56
príspevok od: Jozef Peniak
ja by som potreboval tu D800 realne mať aspon na 2-3 svadbách a pod. aby som sa vedel vyjadriť k spoľahlivosti. D700 mi funguje pekne predvídateľne, ale pri klasickom portretovaní mi v exteriéri D800 merala dobre - tam kde by to D700 urobila svetlé trošku tak D800 bolo akurát, ved som zvedavý ked ju budem mať. Teraz musí počkať chvíľku, kupil som 70-200 VR2 a vectru
Vyhoda u D800 je z rawu sa da vymackat naozaj hodne vela.
70-200 VR2 veru dobra kupa, ta vectra nevim nevim
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-07-09 15:25:34
príspevok od: IceDive1
Vyhoda u D800 je z rawu sa da vymackat naozaj hodne vela.
70-200 VR2 veru dobra kupa, ta vectra nevim nevim
to je auto od tatka...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia