Hore

Nikon D850 - univerzál s vysokým rozlíšením

Nikon D500 bol obrovským prekvapením, posunul APS-C zrkadlovky ešte o triedu vyššie. Nikon vlastne nemal tak skvele vybavený fotoaparát s plnoformátovým snímačom, až doteraz. Nikon D850 je plnoformátovou obdobou D500. Nadopovaný fullframe s vysokým rozlíšením.

Nikon D800E používam niekoľko rokov. Keď prišiel na trh, bola to revolúcia, prvá FF DSLR, ktorá začala ohrozovať stredoformátové fotoaparáty. I dnes je to stále výborný fotoaparát, ktorému konkuruje máloktorý aktuálny prístroj. Ak som s nim mal a stále mám nejaké problémy, tak sú to malý buffer a nie príliš dobrá práca s farbami, ktorá si vyžaduje stráviť chvíľu postprodukciou. To napravil nástupca D810 s tichšou uzávierkou a kvalitnejším displejom. Rozdiel medzi D800 a D810 nie je veľký a pre väčšinu majiteľov D800 nie je dôvod na upgrade. Teraz tu však máme nový model. D850 prináša toľko vylepšení, že môžeme hovoriť o ďalšej revolúcii a konečne aj dôvode na upgrade.


Po rokoch vegetovania, počas ktorého sa raketovo vylepšovali bezzrkadlovky, prišlo konečne prebudenie. Časy, kedy nad zrkadlovku nebolo, sú preč. Nikon i Canon, ak chcú prežiť, musia inovovať s rovnakou dravosťou ako výrobcovia bezzrkadloviek a dokázať, že DSLR ešte nepatria do starého železa. Nikonu sa to darí. Začalo to veľkým prekvapením, Nikonom D500. Aktuálne asi najlepšia APS-C zrkadlovka na trhu pobrala čo mohla zo špičkového modelu D5. Rovnakou cestou ide aj Nikon D850, ale v kategórii FF zrkadloviek. Vďaka tomu sa tu stalo, čo čakal málokto. Zrkadlovka s vysokým rozlíšením nepodáva len špičkový obraz, ale je naviac aj rýchla. Nikon si tým však pekne zavaril, pretože jeden model teraz dobre nahradí hneď 3 fotoaparáty: D5, D500 a D810.

Špecifikácia

Nikon D850 je profesionálna plnoformátová zrkadlovka, ktorá ponúka vysoké rozlíšenie a zároveň je vybavená atletickými génmi. Oproti predchodcom ju Nikon posunul o pol triedy vyššie a z kategórie poloprofi sa dostala do triedy profi. Telo je kovové, vyrobené z horčíkovej zliatiny, kompletne utesnené.


Spredu zmizlo pomocné svetlo AF, nový citlivejší modul ho už nepotrebuje.


Charakteristické, ale mierne pozmenené ovládanie radu D8XX.


Novinkou je výklopný displej a podsvietené tlačidlá, plusom je aj joystick pre výber AF bodov.

Nikon u modelu odladil ergonómiu držania aj ovládania. Ku komfortu obsluhy po novom prispieva joystick a podsvietenie tlačidiel.


Kostra fotoaparátu je z horčíkovej zliatiny.


Utesnený je nielen fotoaparát, ale aj voliteľný batériový grip.

Predchádzajúce modely radu D8XX boli v prvom rade fotoaparáty pre fotenie krajiny, prírody, architektúry a v ateliéri. V ponuke chýbala cenovo dostupnejšia FF zrkadlovka pre akčnú fotografiu. Nikon D850 v sebe spája oboje, vysoké rozlíšenie i vysokú rýchlosť. Špičkový obrazový potenciál zabezpečuje BSI CMOS snímač s rozlíšením takmer 46 Mpx. O spracovanie obrovského množstva dát sa stará procesor EXPEED 5. Akčný doping tu máme v podobe najlepšieho nikoňáckeho AF modulu Multi-CAM 20K a zväčšeného buffera. Aby sa fotografie stihli ukladať, sú tu dva vysokorýchlostné pamäťové sloty, jeden pre SD a druhý pre XQD kartu. Fotoaparát zvláda 7 obr./s., s prídavným gripom a batériou sa frekvencia zvýši až na 9 obr./s.

Prácu s vyvážením bielej a spracovaním farieb vylepšuje 181 000 bodové TTL meranie expozície, ktoré asistuje aj automatickému zaostrovaniu.

Hľadáčik s pentaprismatickým hranolom je najväčší, aký Nikon v DSLR ponúka. Za obeť mu ale prišiel vstavaný blesk. 3,2” LCD má nadštandardné rozlíšenie 2 359 000 bodov, je výklopný a má dotykové ovládanie. Fotoaparát podporuje rádiové ovládanie systémových bleskov. Má zabudovanú WiFi a BT.

Maximum zo snímača dostanete vďaka 14-bit nekomprimovanému formátu RAW. V niektorých situáciách takú kvalitu nevyužijete a oceníte menšiu veľkosť, ktorú ponúkajú formáty mRAW a sRAW.

Nikon D850 je plnohodnotnou kamerou s 4K rozlíšením využívajúcim celú plochu snímača, teda bez orezu. Time Lapse video je dokonca v 8K rozlíšení. K prémiovým vychytávkam patrí Focus Stacking, funkcia automatického snímania série záberov s postupným preostrením. Focus Stacking sa používa pri fotení fotografií s veľkou hĺbkou ostrosti v žánroch makro, produktová ale aj krajinárska fotografia.


Zbrusu nový BSI CMOS snímač formátu FX s rozlíšením 45,7 Mpx. Snímač je bez Low Pass filtra.


Procesor EXPEED 5.


Uzávierka je testovaná na 200 000 cyklov.


Multi-CAM 20K AF, modul prevzatý z Nikonu D5.


Snímač 181 000 bodového RGB TTL merania expozície.

  • 45,7 Mpx FX BSI CMOS snímač
  • natívna citlivosť: ISO 64-25,600 (rozšírená ISO 32 - 201 400)
  • RAW formát: 45,7 Mpx (Full Size), 25,6 MPx (Medium Size / mRAW), 11,4 Mpx (Small Size / sRAW)
  • Procesor: EXPEED 5
  • 181 000 bodové RGB TTL meranie
  • rozsah uzávierky:  1/8000 – 30 s. B. X-sync 1/250 s.
  • výdrž uzávierky: 200 000 cyklov
  • pamäťové médium: 1x XQD a 1x SD (podpora UHS-II)
  • pokrytie hľadáčika: 100%, 0,75x zväčšenie
  • sériové zábery: 7 obr./s., 9 obr./s. s voliteľným gripom MB-D18
  • Multi-CAM 20K AF snímač, citlivosť - 4EV, podpora objektívov so svetelnosťou F8, 153 bodov z toho 99 krížových
  • 3,2” LCD s dotykovým ovládaním, 2 359 000 bodov
  • Video 4K UHD/30 fps, formát MOV, MP4
  • Time Lapse: 4K alebo 8K
  • WiFi + Bluetooth
  • Výdrž batérie: 1840 záberov (podľa CIPA)
  • Hmotnosť: 915g
  • Rozmery: 146 x 124 x 79mm


https://www.nikon.sk/sk_SK/product/digital-cameras/slr/professional/d850/camera-overview


Fotoaparát v praxi

Ergonómia a ovládanie

Prvé, čo si na fotoaparáte všimnete, ak poznáte jeho predchodcov, je iný tvar hranola. Vstavaný blesk je preč, uvoľnil miesto pre najväčší hľadáčik, aký Nikon u AF zrkadlovky doteraz použil. Aj keď som na D800E využíval vstavaný blesk ako riadiacu jednotku, rád jeho miesto prenechám luxusnejšiemu hľadáčiku. Ďalšou výraznou zmenou je výklopný LCD, naviac s dotykovým ovládaním. Ďalšie z mojich želaní môžeme odškrtnúť. Hľadáčik je najväčší, aký Nikon doteraz v DSLR ponúkol, ale oproti D800E to nie je až taký rozdiel. Zato kvalita displeja je úplne inde. D800E vyzerá ako starý CRT proti najnovšiemu 4K televízoru.


Hľadáčik je najväčší, aký môžete nájsť v DSLR Nikon.


Špičkový je aj výklopný displej s dotykovým ovládaním.

Tlačidlo ISO sa presunulo k spúšti, vymenilo si miesto s tlačidlom MODE, pribudol joystick. Tiež príjemné vylepšenia ergonómie. Zozadu zmizlo tlačidlo pamäte expozície AE-L (ak by ste ho hľadali, stlačte joystick), zato v dolnom rohu pribudlo menšie funkčné tlačidlo. Grip je o pár milimetrov väčší, lepšie sa drží v ruke.


Zľava D800E, D810, D850. D850 má najväčší grip a ihneď si všimnete aj absencie vstavaného blesku.


Zľava D800E, D810, D850. Najviac zmien je na zadnej časti. Konečne tu máme výklopný displej s dotykovým ovládaním. Zmeny sa však týkajú aj tlačidiel, pribudol joystick.


Menu fotoaparáta je v duchu ostatných súčasných profesionálnych Nikonov.

Výkon a rýchlosť

Nikon D800/D800E mal v čase uvedenia jednu veľkú “chybu”. Kvôli vysokému rozlíšeniu nedokázal plnohodnotne nahradiť dosluhujúci Nikon D700 s 12 Mpx snímačom. 36Mpx bolo pre veľa fotografov až príliš. Zahltilo im to karty, disky, spomalilo počítač. Až také zvýšenie rozlíšenia nepotrebovali a Nikon D4 už bol pre nich pridrahý. Nikon D850 prichádza s ešte vyšším rozlíšením a predsa je to lepší nástupca D700, ako jeho predchodcovia. Ponúka možnosť nastaviť menšie rozlíšenie aj vo formáte RAW. O tom viac neskôr.

S Nikonom D800E som fotil reportáže i šport. Osobne mi ani neprekážali 4 obr./s., ako skôr rýchle zapĺňanie bufferu. Akčne sa s D800E dá fotografovať, ale vyžaduje to cvik a rešpektovanie možností fotoaparátu. Nikon D850 je na tom oveľa lepšie. Nový citlivejší AF s množstvom krížových senzorov, oveľa väčší buffer a vyššia snímková frekvencia z neho robia vyslovene špecialistu na akciu. Ak to doplníme o možnosť snímať v sRAW/mRAW, crop na APS-C a možnosť použitia výkonnejšej batérie, máme tu ukrytého ducha Nikonu D5. O 2EV citlivejší AF umožnil zbaviť sa pomocného svetla, uvoľnený priestor čiastočne zabral rozšírený grip.

Nikon D850 je prvou akčnou zrkadlovkou s vysokým rozlíšením. 7 obr./s. v štandarde postačuje pre väčšinu akčných žánrov a komu je málo, po pridaní gripu s prídavnou batériou, môže mať až 9 obr./s. To už sa blížime k reportážnym vlajkovým lodiam, ktoré ale zvládajú vysoké frekvencie s polovičným rozlíšením. Naviac je pre ne typický menší dynamický rozsah. Obzvlášť okaté je to u Nikonu D5. D850 ponúka rýchle zaostrovanie, vysokú snímkovú frekvenciu, veľký dynamický rozsah i nízku úroveň šumu. A ak vám je 45 Mpx niekedy zbytočných, môžete zvoliť nižšie rozlíšenie, ktoré je dostupné v sRAW a mRAW.

Vysoká snímková frekvencia by bola nanič, ak by bol vo fotoaparáte malý buffer. Ten je oproti predchodcom poriadne zväčšený, 14-bit RAW-ov sa doň zmestí až 51. 12-bitových až 170 a v JPG môžete držať spúšť až kým nenaplníte kartu.

Môžem len potvrdiť, že z D850 je skutočne akčný fotoaparát. Overil som si to na akcii Bitka o Bratislavu 1620. Jediné, čo ma zdržiavalo, že fotoaparát “žral” karty jednu za druhou.

AF modul Multi-CAM 20K s fázovou detekciou je rovnaký ako v Nikonoch D5 a D500. Celkový počet bodov je 153, 99 je krížových. Citlivosť AF je -4EV, 15 bodov podporuje objektívy so svetelnosťou f/8. Fotograf si môže zvoliť jeden, 9, 25, 72 alebo 153 bodov. Automatickému zaostrovaniu pomáha aj modul merania expozície. Informácie z neho sa využívajú pri detekcii tváre.


Schématické rozloženie 153 bodov.


Vyberať body možno jednotlivo alebo použiť skupinu.

Ak stále nejakej zmene neviem prísť na chuť, tak je to prepínač režimov zaostrovania. Pred niekoľkými rokmi tu došlo k zmene. Páčka mala kedysi tri polohy: AF-S/AF-C/M. Neskôr sa zredukovala na dve polohy (AF a M) a pribudlo tlačidlo na podrobnejšie nastavenie spôsobu zaostrovania. Prosím tlačidlo si nechajte, ale vráťte tretiu polohu, nech môžem medzi AF-S a AF-C prepínať rýchlym prepnutím páčky a nie podržaním tlačidla a otáčaním rollera.

Necnosťou FF zrkadloviek je, že AF modul pokrýva len mierne širší stred a okolo je veľa nepokrytého miesta. Nie inak je tomu aj u D850. To kazí radosť z inak špičkového AF modulu. Bezzrkadlovky tú majú zrejmú konštrukčnú výhodu. Ak chcete širšie pokrytie bodmi, musíte prepnúť na živý náhľad.

Automatickému zaostrovaniu pomáha aj modul merania expozície. Vďaka nemu funguje Face detection aj v režime fotenia cez hľadáčik. Môžem povedať, že 180 000 bodové meranie expozície, prepojené so zaostrovaním, sa podpísalo na spresnení merania expozície. Menej často som musel používať korekciu expozície.

Viacerí určite zaznamenali na internete porovnanie zaostrovania s Nikonom D5, ktorý s rovnakým modulom a procesorom vyšiel s prevahou ako víťaz. Ja som možnosť porovnania nemal a aj keby som mal, asi by som vyčkal aspoň do prvého updatu firmvéru. Ten ako vieme odstraňuje nedostatky, ktorým sa nevyhne žiadna novinka. Zatiaľ však môžem potvrdiť, že kontinuálne zaostrovanie nie je tak suverénne a spoľahlivé ako u D5.

Mechanická uzávierka spolu s pohybom zrkadla sú prejavom podobné ako u D810, čiže tichšie ako u D800E, s dobre tlmenými nárazmi.

Tichý režim mechanickej uzávierky nie je novinkou. A vôbec nie je tichý, jeho funkcionalita spočíva v tom, že pozdrží vrátenie zrkadla, kým nepustíte spúšť. Rozdelí sa tak hluk sklápania zrkadla na dve fázy. Konečne je tu ale aj skutočne tichý režim. Rovnako ako u bezzrkadloviek je to v režime živého náhľadu, expozícia je riešená elektronicky.

Nikdy som sa nesťažoval na výdrž batérie v mojom Nikone D800E. Deklarovaných 900 záberov na jedno nabitie som väčšinou o pár stoviek prekračoval. D850 má vydržať dvojnásobok. Kus ktorý som testoval ja toľko ale nevydržal. Nikdy som nešiel na doraz, po úplné vybitie batérie, ale odhadujem to na cca 1200 záberov. Neviem ale v akom stave bola batéria.

Novinky

Nikon mi splnil sen, závidel som, že Nikon D5 má podsvietené tlačidlá a chcel som ich aj na svojom fotoaparáte. Ak si kúpim D850, budem ich mať. Pri práci potme je to super pomôcka a nechápem, že to fotoaparáty nemajú štandardne. Niektoré tlačidlá však podsvietené nie sú, takže 100% spokojnosť tu nie je. Ešte by ma potešilo, ak by mal fotoaparát senzor priblíženia oka a pracoval so zapínaním/vypínaním displeja rovnako ako u D7500. Aj keď má fotoaparát podsvietený stavový displej, veľký výklopný LCD je predsa len rozmernejší a prehľadnejší.

Focus Stacking

Focus Stacking nie je vo fotoaparátoch novinkou, mám ho v niektorých z mojich Olympusov. Funkcia spočíva v tom, že fotoaparát urobí sériu záberov, pri každom mierne posunie zaostrovaciu vzdialenosť. Využitie to má najmä v makrofotografii. Z jednotlivých záberov sa spojí jeden s väčšou hĺbkou ostrosti, aká sa priclonením nedá dosiahnuť. Ak nemáte fotoaparát s touto funkciou, musíte zaostrovať pomocou príslušenstva s mikroposunom, väčšinou manuálne, čo je zdĺhavé, ak máte urobiť niekoľko stoviek záberov. Ďalšie využitie je v krajinárskej fotografii.

Nikon D850 umožňuje urobiť až 999 záberov, nastaviteľný je rozdiel medzi zaostreniami, ale len v krokoch, bez určenia presnej vzdialenosti. V praxi to ale nie je ani potrebné. Finálny záber s veľkou hĺbkou ostrosti je potrebné vyskladať v počítači. Dokáže to napr. Photoshop, náročnejší dajú prednosť špecializovanému programu Helicon Focus.

Snap Bridge

Po prvýkrát v rade D8XX nájdete zabudovanú WiFi a to dokonca v tandeme s Bluetooth. Ten slúži na zjednodušené párovanie a sťahovanie záberov z foťáku do chytrého zariadenia. Zvoliť môžete aj automatické sťahovanie. To ale príliš neodporúčam, cez BT trvá stiahnutie niekoľkých stoviek fotografií hodiny. Lepšie je stiahnuť len tie fotky, ktoré potrebujete.

Ak chcete fotoaparát z chytrého zariadenia ovládať, musíte mať aktívne pripojenie prostredníctvom WiFi. Fotoaparát môže byť synchronizovaný s chytrým zariadením, ktoré poslúži ako presné hodiny a GPS.

Aplikácia Snap Bridge je stále zúfalo jednoduchá a je dlhoročnou hanbou Nikonu. Ostatné značky ponúkajú prepracované aplikácie umožňujúce podrobne nastaviť expozičné parametre. U Nikonu je to len hlúpe diaľkové ovládanie spúšte.

Pár maličkostí, ktoré potešia

Na koniec pár maličkostí, ktoré ale potešia. Statívový závit je oproti D800E posunutý viac od hrany a väčšie doštičky tak netrčia mimo obrysov fotoaparátu. Profíkov poteší možnosť priradenia hviezdičkového hodnotenia fotografiám. Všetkých poteší prehliadanie fotografií s dotykovým ovládaním, ako na mobile. Fotku zväčšíte známym gestom roztiahnutia prstov, alebo poťukaním na displej. Škoda, že dotykové ovládanie nie je lepšie využité pri nastavovaní fotoaparátu.


S doplnkovým príslušenstvom využijete Nikon D850 ako skener filmov.


Vítaným vylepšením je rádiové ovládanie externých systémových bleskov.

Obrazová kvalita

Štandardný rozsah citlivosti je ISO 64 - 25 600. Natívne ISO 64 poteší pri fotení s vysokosvetelnými objektívmi a vtedy, keď potrebujte predĺžiť expozičný čas. S najvyššou citlivosťou sa tu zbytočne nepreháňa. Rozšírené maximum je ISO 102 400. Vôbec po prvýkrát Nikon použil v zrkadlovke snímač typu BSI CMOS, ktorý dokáže lepšie zúžitkovať svetlo. A tak, aj keď sa rozlíšenie zvýšilo, je šum menší ako u D800/D810. Je to však až pri veľmi vysokých citlivostiach, kde sa začnú rozdiely prejavovať. D850 má od 25 600 viditeľne menej farebného šumu. Pri tlači do formátu A3 je použiteľné aj ISO 51 200. Pri najvyššej citlivosti dochádza k výraznému posunu farieb a šumu je toľko, že by ho bolo vidno aj na malej pohľadnici.


Musíte urobiť nočný záber z ruky, bez statívu na ISO 3200? Po odšumení, zmenšení na 24 Mpx a miernom doostrení môžete stále vytlačiť kvalitnú výstavnú zväčšeninu.

Nikon D850 je nezmar, ak potrebujete vytiahnuť informácie z tieňov. Podexpozícia -5EV znamená u väčšiny fotoaparátov nenapraviteľnú katastrofu. Pokusne som o -5EV podexponoval zábery pri ISO 64 a ISO 3200. Pri ISO 64, po vyvolaní v RAW konvertore, vás prekvapí minimálny nárast šumu. Dobre je zvládnuté aj ISO 3200, kedy je dynamický rozsah menší. Šum je tu už výrazný a dostáva po oprave expozície mierne purpurový nádych, ale aj tak je možnosť záchrany nadpriemerná.

Digitály dobre zvládajú podexpozíciu ale horšie preexpozíciu. Nikon D850 však prekvapuje aj tu. Výborne zvláda preexpozíciu aj o +3EV. To, že z hľadiska šumu, je lepšie fotku preexponovať a potom upraviť expozíciu v počítači dokazuje môj test na ISO 3200. Šumu je oveľa menej, ako keby ste exponovali správne.


Podexpozícia o -5EV.


Po záchrane RAW v Lightroome.


Preexpozícia +3EV.


Po záchrane RAW v Lightroome.

Fotoaparát ponúka tri rozlíšenia vo formáte RAW. 45,7 Mpx rozlíšenie je najkvalitnejšie nielen z hľadiska rozlíšenia, len tu je k dispozícii 14-bitový nekomprimovaný RAW formát. Stredný mRAW má rozlíšenie 25,5 MPx a malý sRAW má rozlíšenie 11,3 MPx. Obidva menšie RAW-y sú 12-bitové, čo prináša menší, ale stále veľmi dobrý dynamický rozsah. mRAW a sRAW využijú nielen športoví fotografi, ale aj reportéri, ktorí uprednostňujú rýchlosť pred maximálnou možnou kvalitou. V duchu vidím svadobného fotografa, ako exteriérové portréty fotí v max. rozlíšení a 14-bit RAW a na tancovačku zvolí 12-bit mRAW. Tým ušetrí diskový priestor a fotky z oslavy sa mu budú upravovať rýchlejšie.

Keď som fotoaparát dostal na testovanie, LR nepodporoval RAW-y. Fotil som preto aj do JPG, aby som mohol fotografie publikovať. Prekvapilo ma, koľko informácií sa v JPG skrýva. Kresbu v tieňoch som zlepšil ľahko, takmer ako u RAW-u.

U starších Nikonov, vrátane D800E, mi vadí reprodukcia farieb. Vyžaduje to viac postprocesingu, nastaviť farby podľa želania. D850 ide v stopách D810, obidva majú oveľa lepšiu reprodukciu farieb. D850 k tomu pridáva nástroje pre precíznejšiu kontrolu vyváženia bielej.

Nikon D850 získal na DxoMark 100 bodov a dostal sa do čela hodnotenia snímačov. Čo to v praxi znamená? Že sa oproti predchodcom nepohoršil (spadol mi kameň zo srdca) a nepatrne sa zlepšil.  Zaujímavý je pohľad na čelo rebríčka, všetko sú to FF fotoaparáty s rozlíšením 36 Mpx a viac.


Test DXOMark.com, porovnanie D850 s predchodcami.


Test DXOMark.com, porovnanie D850 s konkurenčnými plnoformátovými fotoaparátmi.

Video

O videu len stručne, budem sa mu venovať v pokračovaní recenzie. Video v rozlíšení 4K s max. frekvenciou 30 FPS je snímané s využitím celej plochy snímača, prípadne s orezom 1,5x. Pri Full HD rozlíšení môžete využiť frekvenciu 120 FPS pre tvorbu obľúbených spomaľovačiek. Pre čo najväčší dynamický rozsah videa je k dispozícii Flat profil. V tejto kategórii je samozrejmosťou audio vstup aj výstup.

Konkurencia

Canonisti sa teraz na mňa naštvú, ale Canon nemá plnohodnotného konkurenta pre tento model a ani pár rokov mať nebude. Nikon D850 bije EOS-y 5 nemilosrdne vo všetkých parametroch. Rovnako ako to robí D500 s EOS 7D Mark II. Tým nechcem povedať, že Canony sú nebodaj zlé. Aktuálne má ale Nikon navrch.

Fujifilmu sa s modelom GFX 50s podarilo priblížiť stredoformátovú fotografiu hlavnému prúdu. Môj obľúbený systém je plne životaschopný, ale o univerzálnosti, akú prináša Nikon D850, môže len snívať. Práca s Fuji je ťažkopádnejšia. Výborne sa uplatní v portrétnej fotografii, krajinárskej, architektonickej a produktovej. Ale zatiaľ tu chýba množstvo objektívov. Ani z širším portfóliom však z GFX nebude systém pre šport, či wildlife.

Nesmieme zabudnúť na bezzrkadlovky. Za jediného konkurenta môžeme považovať Sony A7r II, tiež s BSI CMOS snímačom. O kvalitách obrazového výstupu nemožno pochybovať. U Sony rad 7 ale nedospel do profi triedy. Výdrž batérie je na zaplakanie, ovládanie ťažkopádnejšie, AF je dobrý až u modelu A9. Pri použití veľkých svetelných objektívov sa naplno prejaví horšia ergonómia. V moci Sony je ale čoskoro predstaviť poriadneho konkurenta z kategórie CSC.

Viacerí uvažujú o upgrade z Nikonov D800/D800E a D810. Prípadne zvažujú, či si majú kúpiť bazárový kúsok a ušetriť, alebo ísť do nového modelu. Nečakajte, že v praxi z hľadiska dynamického rozdielu a šumu dostanete z D850 skutočne viac, ako z D800E/D810. Body naviac má D850 za farbu. Skutočný zmysel upgradu na D850 tkvie v tom, že je rýchlejší, má lepší AF, výklopný dotykový displej, WiFi s BT, podsvietené tlačidlá, 4K video a ďalšie prácu spríjemňujúce vychytávky. Krajinárom a fotografom architektúry postačujú staršie modely. Novinka je vhodná pre tých, ktorí potrebujú okrem špičkovej kvality najmä rýchlosť. Wildlife, šport, reportáž, to sú žánre, kde staršie modely nestíhajú, ale novinka áno. Možnosť fotiť do menšieho RAW-u poteší reportérov a svadobných fotografov.

Plusy a mínusy

+ vylepšená ergonómia držania a ovládania
+ profesionálne spracovanie
+ špičkový senzor
+ obrovský hľadáčik
+ tri veľkosti RAW
+ 4K video z celej plochy snímača
+ kvalitný výklopný dotykový displej
+ Focus Stacking
+ 8K Time Lapse
+ nový zaostrovací modul
+ nový modul merania expozície
+ sériové zábery až 9 obr./s.
+ veľký buffer
+ tichý režim uzávierky
+ podsvietené tlačidlá
+ WiFi + BT
+ s príslušenstvom funguje aj ako skener filmov
+ AF fine-tune
+ rádiové ovládanie bleskov

-  niektoré tlačidlá nie sú podsvietené
- dotykové ovládanie nie je využité na maximum
- zaostrovanie nie je tak spoľahlivé ako u Nikonu D5
- zaostrovanie v LV stále nie je tak rýchle ako u konkurencie
- drobné nedostatky v menu
- drahé karty pre druhý slot
- aplikácia SnapBridge

Záver

A sme na konci. O novom Nikone D850 by sa dalo popísať oveľa viac. Ja som ho mal len týždeň, pretože sa na neho trasú ďalší redaktori. Komu chýba viac informácií o videu, nemusí sa báť. O pár týždňov sa fotoaparát vráti opäť do mojich rúk a v pokračovaní recenzie si podrobne preberieme práve video. Ak mi zapožičajú aj makroobjektív, otestujem aj Focus Stacking.

Môj vzťah k zrkadlovkám pomaly chladol. CSC-čka, možno nie tak dokonalé, mi vrátili chuť do fotenia. Myslel som si, že môj Nikon D800E budem ešte pár rokov používať, kým neodíde do “večných lovísk” a potom dám svetu DSLR definitívne zbohom. Nikon D850 oživil môj záujem o tento typ fotoaparátov. Priznám sa, lepší fotoaparát som ešte v rukách nedržal. Razom vyprchali aj moje skryté myšlienky, či nejsť do stredného formátu, keď ho Fujifilm urobil oveľa dostupnejším.

Nikon D850 je nielen fotoaparát s vysokým rozlíšením, ale je to aj akčný fotoaparát a dokonca viac než slušná kamera. Nech sa pozriete na akýkoľvek parameter, je TOP. Žiadne kompromisy, ako napr. u inak výborného Nikonu D750. Zvláda akýkoľvek žáner a to bez kompromisov.

Pár chybičiek sa nájde na každom fotoaparáte, Nikon D850 nevynímajúc. Väčšinu dokáže odstrániť nový firmvér, uvidíme ako rýchlo s ním Nikon príde. U tohto modelu by si mohli dať záležať a vylepšovať ho pravidelne. Začať by mali s vylepšením zaostrovania na úroveň Nikonu D5.

Nikon D850 je dôstojnou oslavou 100. výročia a aktuálne asi najlepšou zrkadlovkou, ktorú asi tak skoro konkurencia neprekoná. Je toho málo, čo by ešte mohlo vylepšiť tento výnimočný fotoaparát.  Mňa by potešil plne otočný displej, dual pixel technológia zaostrovania v režime živého náhľadu, drobné úpravy ovládania. Je mi však záhadou, prečo aspoň prvých 100 kusov nie je v limitovanej edícii.

Profesionálny prístroj vyžaduje profesionálne objektívy a profesionálny prístup k fotografovaniu. Máme tu fotoaparát s potencionálne najkvalitnejším snímačom a je na nás, či to dokážeme využiť.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jubi
2017-10-30 06:34:43
príspevok od: WildSammy
aj veľmi vysoké rozlíšenie článok má a ďakujem za skvelú recenziu, potvrdila moje očakávania a presvedčila, že je správny čas na upgrade
Kúpil som jednu 128GB XQD ,,250eur,, keď som prechádzal na D4s, ktorý má 16Mpx. Je to postačujúce. U tejto novinky to bude asi chcieť ešte viacej. Tak si priprav aj peniaze na pekne drahé karty pokiaľ nechceš zostať len u SD, ktoré niesu až tak kvalitné.
 
drecpy©photo
2017-10-30 09:02:43
teším sa na recenziu focus stacking - hlavne v kombinácii vhodného objektívu / asi 60 mm od Nikonu, ale možno aj iné značky/ a hlavne ktorý z programov na úpravu - na zváženie helicon vs. zerene stacker....
 
Roman Point
2017-10-30 09:11:03
Súhlasím a aj celkom rád že je to momentálne ( na pár rokov ) TOP DSLR na trhu pod 4000€. Toto sa im podarilo.
 
peterson25
2017-10-30 10:01:20
príspevok od: Jubi
Kúpil som jednu 128GB XQD ,,250eur,, keď som prechádzal na D4s, ktorý má 16Mpx. Je to postačujúce. U tejto novinky to bude asi chcieť ešte viacej. Tak si priprav aj peniaze na pekne drahé karty pokiaľ nechceš zostať len u SD, ktoré niesu až tak kvalitné.
ja som kúpil Sony XQD rady M 64 GB 440/150MBs za 93eur, počet veľkých 14bit RAWou na tejto karte ukazuje D850 604 snímkov... Na 32GB SDHC karte 90/80MBs mám nafotených LRAW 384 snímkov a ešte mi ukazuje 112 voľnú kapacitu, keď založím túto kartu prázdnu tak ukazuje kapacitu len 316 snímkov...
 
IceDive1
2017-10-30 10:04:18
Takmer dokonaly fotak. Skoda ostrenia v LiveView. Tu som ocakaval taktiez zlepsenie lebo na D800 a D750 velka bieda. To iste plati pre video.
 
z80
2017-10-30 10:27:52
príspevok od: IceDive1
Takmer dokonaly fotak. Skoda ostrenia v LiveView. Tu som ocakaval taktiez zlepsenie lebo na D800 a D750 velka bieda. To iste plati pre video.
To sa nezmeni dovtedy pokial Nikon nezacne pouzivat senzory s fazovym ostrenim a to zavisi aj od Sony, ci mu ich "pusti". V tomto ma Canon, ktory pouziva vlastne senzory, vyhodu.
 
piatakk
2017-10-30 11:40:12
Veru AF v LiveView ma Canon velku vyhodu.
 
Jerry C.
2017-10-30 11:49:51
Zaujímala by ma skutočná výdrž baterky,1800 záberov sa mi zdá neuveriteľných ...na D500 mi počet snímkov oproti D7100 rapídne poklesol,skoro na polovicu a nepomohla ani originálna baterka pre D500...dokonca tá stará z D7100 vydrží viac.
 
marek zelina
2017-10-30 12:25:41
príspevok od: Jerry C.
Zaujímala by ma skutočná výdrž baterky,1800 záberov sa mi zdá neuveriteľných ...na D500 mi počet snímkov oproti D7100 rapídne poklesol,skoro na polovicu a nepomohla ani originálna baterka pre D500...dokonca tá stará z D7100 vydrží viac.
preco by to nemohla byt realna vydrz? sice idem provnavat s canonom ale ja na dve baterky nafotim komplet celu svadbu co je v extremnych pripadoch aj 5000 fotiek,.. cize v priemere 2500 na baterku (canon 5d4)
 
Paladin25
2017-10-30 12:44:00
príspevok od: marek zelina
preco by to nemohla byt realna vydrz? sice idem provnavat s canonom ale ja na dve baterky nafotim komplet celu svadbu co je v extremnych pripadoch aj 5000 fotiek,.. cize v priemere 2500 na baterku (canon 5d4)
Ono si myslím že do toho vstupuje strašne veľa faktorov... ako trebárs koľko človek využíva display, nedajbože wifi alebo bt ... a každý fotí inak...
 
marek zelina
2017-10-30 13:16:21
príspevok od: Paladin25
Ono si myslím že do toho vstupuje strašne veľa faktorov... ako trebárs koľko človek využíva display, nedajbože wifi alebo bt ... a každý fotí inak...
to je jasne,.. mam fotak nastaveny resp vyuzivam ho myslim dost sporonlivo,.. nahlady vypnute, iba sem tam kuk na display a bt wifi gps vypnute (na svadbe uplne zbytocnosti)
 
WildSammy
2017-10-30 13:55:53
príspevok od: Jubi
Kúpil som jednu 128GB XQD ,,250eur,, keď som prechádzal na D4s, ktorý má 16Mpx. Je to postačujúce. U tejto novinky to bude asi chcieť ešte viacej. Tak si priprav aj peniaze na pekne drahé karty pokiaľ nechceš zostať len u SD, ktoré niesu až tak kvalitné.
postaci mi fotit do medium alebo small raw, dr aj v tomto pripade je pre mna postacujuce ano 16mpx by bolo fajn alebo tak 18mpx, max 20mpx.. ale nejak nie je vybrat z coho okrem d4s ako vravis alebo df, kedze doteraz som fotil s d700, ktory si aktualne pyta servis (ma uz 7r, investoval som do skiel a i.), tak mi vzhladom k podobnosti tiel, ergonomie, atd.. pride d850 ako najvhodnejsi kandidat, aj ked jeho rozlisenie nepotrebujem a je mi na obtiaz, ale vzhladom k tomu, ze podporuje fotit do medium alebo small raw a jeho AF aj ked nie az tak dobre ako d5, je tiez celkom fajn, tak na moje ucely bude d850 dobra.. momentalne mi na d700 odisli sanky na blesk, tak ak treba blesk, co obvykle netreba, tak ho zaskakuje d40tka tiez mozno ist s/alebo bez gripu mi pride vhod, ak chcem ist na lahko.. jasne d4s by bolo fajn, ale asi pojdem touto cestou si myslim, jedine fakt, ze by som si to este rozmyslel..
 
Jubi
2017-10-30 16:53:12
príspevok od: WildSammy
postaci mi fotit do medium alebo small raw, dr aj v tomto pripade je pre mna postacujuce ano 16mpx by bolo fajn alebo tak 18mpx, max 20mpx.. ale nejak nie je vybrat z coho okrem d4s ako vravis alebo df, kedze doteraz som fotil s d700, ktory si aktualne pyta servis (ma uz 7r, investoval som do skiel a i.), tak mi vzhladom k podobnosti tiel, ergonomie, atd.. pride d850 ako najvhodnejsi kandidat, aj ked jeho rozlisenie nepotrebujem a je mi na obtiaz, ale vzhladom k tomu, ze podporuje fotit do medium alebo small raw a jeho AF aj ked nie az tak dobre ako d5, je tiez celkom fajn, tak na moje ucely bude d850 dobra.. momentalne mi na d700 odisli sanky na blesk, tak ak treba blesk, co obvykle netreba, tak ho zaskakuje d40tka tiez mozno ist s/alebo bez gripu mi pride vhod, ak chcem ist na lahko.. jasne d4s by bolo fajn, ale asi pojdem touto cestou si myslim, jedine fakt, ze by som si to este rozmyslel..
D4s má výhodu že ti prijme karty CF ktoré máš pre D700.
 
WildSammy
2017-10-30 17:11:09
príspevok od: Jubi
D4s má výhodu že ti prijme karty CF ktoré máš pre D700.
ked som este nemal Nikon, fotil som na Pentax a po prechode na Nikon mi zostalo kopec SD kariet z Pentaxu, aj s vacsou kapacitou, ktore som od tej doby prakticky nevyuzil, je fakt sice, ze CFky uz potom asi nevyuzijem vobec, jedine s D700, ktoru si planujem nechat..
 
haffen
2017-10-30 20:03:13
Kde na to však vziať? Zas mi ostávajú oči pre plač ako keď vyšla D800...
 
WildSammy
2017-10-30 21:23:57
príspevok od: haffen
Kde na to však vziať? Zas mi ostávajú oči pre plač ako keď vyšla D800...
vsak mas d800.. ja som doteraz fotil s d700, od r. 2010 a nejak som nepocitoval nutkanie na vymenu tela pokial nepride ozaj nieco adekvatne d700 a to je prave toto, aj ked zvazoval som este pred ohlasenim d850 bud df alebo d4s.. toto mi prislo celkom vhod, inac by ma nic neposunulo k vymene este nejaky cas kym by sa mi d700 ozaj nerozpadla.. zatial ma nesklamala nikdy
 
Jerry C.
2017-10-30 22:59:10
príspevok od: marek zelina
preco by to nemohla byt realna vydrz? sice idem provnavat s canonom ale ja na dve baterky nafotim komplet celu svadbu co je v extremnych pripadoch aj 5000 fotiek,.. cize v priemere 2500 na baterku (canon 5d4)
pretože je to stále tá istá batéria EN-EL 15 s 1900mAh a máš vyšší výkon procesora,zväčšila sa veľkosť displeja,pribudli podsvietené tlačidlá ... možno už niekto má reálne skúsenosti ... aby to nebolo tak ako so spotrebou v autách
 
josseee
2017-10-30 23:36:57
príspevok od: Jerry C.
Zaujímala by ma skutočná výdrž baterky,1800 záberov sa mi zdá neuveriteľných ...na D500 mi počet snímkov oproti D7100 rapídne poklesol,skoro na polovicu a nepomohla ani originálna baterka pre D500...dokonca tá stará z D7100 vydrží viac.
a nezacal si nahodou viac pouzivat live-view u tej D500? Tam sa mina mrte stavy, clovek ani nevie jak...
 
mirrrec
2017-10-31 00:51:39
Canonisti sa teraz na mňa naštvú, ale Canon nemá plnohodnotného konkurenta pre tento model a ani pár rokov mať nebude.

... v roku 2015 vysla 5DsR ktora za bezneho dna vykresli detailnejsi obraz..

To len tak okrajovo...
 
WildSammy
2017-10-31 00:59:22
príspevok od: josseee
a nezacal si nahodou viac pouzivat live-view u tej D500? Tam sa mina mrte stavy, clovek ani nevie jak...
aj ten live-view ma nejake realne vyuzitie? par krat som to skusal a neviem na co by som to pouzil, ked mam OVF alebo ak mam vyklopny display, tak cvaknem a vidim.. zbytocne sa zahrieva elektronika a snimac a vznika tak viac sumu a na ostrenie uz fakt neviem na co je to dobre, ked fazova detekcia je lepsia.. max. na zaostrovanie manualnych objektivov mi to bolo dobre, ze som si to zazoomoval a zaostril cez to manualne, ale mam aj matnicu vymenenu a da sa aj tak celkom dobre trafit.. na zrkadlovke mi to nikdy neprislo nejake nutne.. skor by som uvital histogram transparetne cez fotku alebo kratsi cas pre x-sync ako to ma napr. stara d40..
 
IceDive1
2017-10-31 07:31:38
príspevok od: WildSammy
aj ten live-view ma nejake realne vyuzitie? par krat som to skusal a neviem na co by som to pouzil, ked mam OVF alebo ak mam vyklopny display, tak cvaknem a vidim.. zbytocne sa zahrieva elektronika a snimac a vznika tak viac sumu a na ostrenie uz fakt neviem na co je to dobre, ked fazova detekcia je lepsia.. max. na zaostrovanie manualnych objektivov mi to bolo dobre, ze som si to zazoomoval a zaostril cez to manualne, ale mam aj matnicu vymenenu a da sa aj tak celkom dobre trafit.. na zrkadlovke mi to nikdy neprislo nejake nutne.. skor by som uvital histogram transparetne cez fotku alebo kratsi cas pre x-sync ako to ma napr. stara d40..
LiveView ostrenie pouzivam na D750 casto najma v spojeni s vyklopnym displejom v poziciach nizko nad zemou, resp. nad hlavou. No a D800 pouzivam aktualne najma pod vodou. LV ostrenie je pre potapaca pohodlnejsie ked je v trime ako lamat si krk a pozerat do hladacika cez potapacsku masku.
No a dalsia kapitola je video.
 
xherics
2017-10-31 07:55:36
príspevok od: mirrrec
Canonisti sa teraz na mňa naštvú, ale Canon nemá plnohodnotného konkurenta pre tento model a ani pár rokov mať nebude.

... v roku 2015 vysla 5DsR ktora za bezneho dna vykresli detailnejsi obraz..

To len tak okrajovo...
Dokazy prosim, dokazy
 
WildSammy
2017-10-31 10:00:28
príspevok od: IceDive1
LiveView ostrenie pouzivam na D750 casto najma v spojeni s vyklopnym displejom v poziciach nizko nad zemou, resp. nad hlavou. No a D800 pouzivam aktualne najma pod vodou. LV ostrenie je pre potapaca pohodlnejsie ked je v trime ako lamat si krk a pozerat do hladacika cez potapacsku masku.
No a dalsia kapitola je video.
tak to ano, na makro som nejak nemyslel a byt pod vodou tiez nie tak v tomto pripade urcite vyuzitie ma
 
josseee
2017-10-31 10:23:41
príspevok od: WildSammy
aj ten live-view ma nejake realne vyuzitie? par krat som to skusal a neviem na co by som to pouzil, ked mam OVF alebo ak mam vyklopny display, tak cvaknem a vidim.. zbytocne sa zahrieva elektronika a snimac a vznika tak viac sumu a na ostrenie uz fakt neviem na co je to dobre, ked fazova detekcia je lepsia.. max. na zaostrovanie manualnych objektivov mi to bolo dobre, ze som si to zazoomoval a zaostril cez to manualne, ale mam aj matnicu vymenenu a da sa aj tak celkom dobre trafit.. na zrkadlovke mi to nikdy neprislo nejake nutne.. skor by som uvital histogram transparetne cez fotku alebo kratsi cas pre x-sync ako to ma napr. stara d40..
"alebo ak mam vyklopny display" ...no ved vtedy pouzivas live view predsa, ked fotis cez vyklopny displej, ci nie?
 
WildSammy
2017-10-31 10:46:18
príspevok od: josseee
"alebo ak mam vyklopny display" ...no ved vtedy pouzivas live view predsa, ked fotis cez vyklopny displej, ci nie?
ja som to myslel tak, ze ho vyklopim, cvaknem fotku a potom si ju pozriem po exponovani na vyklopenom displayi, ci je dobra
 
mirrrec
2017-10-31 11:05:23
príspevok od: xherics
Dokazy prosim, dokazy
Tony & Chelsea Northrup - Youtube kanal.. Pri porovnavacke 850tky s konkurenciou bolo ukazane aj spomenute ze proste je tam viac detailov aj ked nepatrne v prospech Canonu. Co sa netreba cudovat kedze ma 50 MPX.. Preto pisat ze Nikon nema konkurenciu ked uz min. 2 roky ju ma a ani teraz nedobehol v rozliseni Canon... Ano DR ma Nikon lepsi, ale treba brat do uvahy vyvoj za tie 2 - 3 roky
 
fatality
2017-10-31 11:53:39
príspevok od: mirrrec
Canonisti sa teraz na mňa naštvú, ale Canon nemá plnohodnotného konkurenta pre tento model a ani pár rokov mať nebude.

... v roku 2015 vysla 5DsR ktora za bezneho dna vykresli detailnejsi obraz..

To len tak okrajovo...
zas niekto nedokaze citat s porozumenim..
 
mirrrec
2017-10-31 13:31:38
Ano Nikon nebude mat par rokov konkurenta, lebo ho predbehne 4/3 olympus Tiez si mozem napisat co bude...
 
MagickVamp
2017-10-31 13:36:01
Inak bol som na Nikon day v PP, pozriet si tu novu D850, svoje emocie k tomu pisat nejdem, lebo ma zaujimalo len kolko detailov sa da z toho rozlisenia dostat a ako silno klepe uzavierka a na dalsie veci som aj tak moc nemal cas. Ale prisiel tam taky starsi pan s vlastnym 800mm objektivom fotiaci wildlife. A povedal ze bol rad ze si to mohol vyskusat a uz vie ze to nechce, stal som vedla neho a fotak mu nedokazal zaostrit na zenu iduci rychlejsim krokom oproti nemu (bolo silno zamracene, ale bolo to cez den a vonku a ostril cez hladacik nie LV). Doslova povedal, ze toto je len hracka, nepouzitelne na fotenie sportu a ten procesor na tie MPx asi nestiha. Cakal som na reakciu pana z Nikonu, ktory tam stal tiez, ale reakcia nebola ziadna. Takze ostrenie mozno je z D5 ale asi nebude fungovat ako na D5, lebo s D5 bol spokojny. Na krajinky zrejme super, na sport to ale asi nebude ako si poniektori vdaka papierovym parametrom myslia.
 
acton
2017-10-31 14:29:41
príspevok od: MagickVamp
Inak bol som na Nikon day v PP, pozriet si tu novu D850, svoje emocie k tomu pisat nejdem, lebo ma zaujimalo len kolko detailov sa da z toho rozlisenia dostat a ako silno klepe uzavierka a na dalsie veci som aj tak moc nemal cas. Ale prisiel tam taky starsi pan s vlastnym 800mm objektivom fotiaci wildlife. A povedal ze bol rad ze si to mohol vyskusat a uz vie ze to nechce, stal som vedla neho a fotak mu nedokazal zaostrit na zenu iduci rychlejsim krokom oproti nemu (bolo silno zamracene, ale bolo to cez den a vonku a ostril cez hladacik nie LV). Doslova povedal, ze toto je len hracka, nepouzitelne na fotenie sportu a ten procesor na tie MPx asi nestiha. Cakal som na reakciu pana z Nikonu, ktory tam stal tiez, ale reakcia nebola ziadna. Takze ostrenie mozno je z D5 ale asi nebude fungovat ako na D5, lebo s D5 bol spokojny. Na krajinky zrejme super, na sport to ale asi nebude ako si poniektori vdaka papierovym parametrom myslia.
Oni si to myslia aj ked to parametre neukazuju.
 
tom-o
2017-10-31 15:25:12
príspevok od: MagickVamp
Inak bol som na Nikon day v PP, pozriet si tu novu D850, svoje emocie k tomu pisat nejdem, lebo ma zaujimalo len kolko detailov sa da z toho rozlisenia dostat a ako silno klepe uzavierka a na dalsie veci som aj tak moc nemal cas. Ale prisiel tam taky starsi pan s vlastnym 800mm objektivom fotiaci wildlife. A povedal ze bol rad ze si to mohol vyskusat a uz vie ze to nechce, stal som vedla neho a fotak mu nedokazal zaostrit na zenu iduci rychlejsim krokom oproti nemu (bolo silno zamracene, ale bolo to cez den a vonku a ostril cez hladacik nie LV). Doslova povedal, ze toto je len hracka, nepouzitelne na fotenie sportu a ten procesor na tie MPx asi nestiha. Cakal som na reakciu pana z Nikonu, ktory tam stal tiez, ale reakcia nebola ziadna. Takze ostrenie mozno je z D5 ale asi nebude fungovat ako na D5, lebo s D5 bol spokojny. Na krajinky zrejme super, na sport to ale asi nebude ako si poniektori vdaka papierovym parametrom myslia.
Svojim sposobom je to strasne smutne ze to tak je pri tak drahom stroji, na druhej strane ako amater smrtelnik sa mozem upokojit, ze nie, ozaj je normalne, ked to proste vsetko hned nezaistri...
 
Jerry C.
2017-10-31 15:50:52
príspevok od: josseee
a nezacal si nahodou viac pouzivat live-view u tej D500? Tam sa mina mrte stavy, clovek ani nevie jak...
Live view nepoužívam takmer vôbec fotím cez hladacik
 
Jubi
2017-10-31 16:50:28
príspevok od: Jerry C.
Live view nepoužívam takmer vôbec fotím cez hladacik
požívam ti často ak robím sekvencie pre animácie, na jedno stlačenie to cez liveview a takzvanú elektronickú závierku urobí 24 frame/sec , potom mám aj fotografie a aj video, klienti to milujú ak sa fotky z ničoho nič pohnú
 
Jubi
2017-10-31 17:15:56
príspevok od: MagickVamp
Inak bol som na Nikon day v PP, pozriet si tu novu D850, svoje emocie k tomu pisat nejdem, lebo ma zaujimalo len kolko detailov sa da z toho rozlisenia dostat a ako silno klepe uzavierka a na dalsie veci som aj tak moc nemal cas. Ale prisiel tam taky starsi pan s vlastnym 800mm objektivom fotiaci wildlife. A povedal ze bol rad ze si to mohol vyskusat a uz vie ze to nechce, stal som vedla neho a fotak mu nedokazal zaostrit na zenu iduci rychlejsim krokom oproti nemu (bolo silno zamracene, ale bolo to cez den a vonku a ostril cez hladacik nie LV). Doslova povedal, ze toto je len hracka, nepouzitelne na fotenie sportu a ten procesor na tie MPx asi nestiha. Cakal som na reakciu pana z Nikonu, ktory tam stal tiez, ale reakcia nebola ziadna. Takze ostrenie mozno je z D5 ale asi nebude fungovat ako na D5, lebo s D5 bol spokojny. Na krajinky zrejme super, na sport to ale asi nebude ako si poniektori vdaka papierovym parametrom myslia.
To píšeš o AF-C ?
 
WildSammy
2017-10-31 21:01:47
príspevok od: MagickVamp
Inak bol som na Nikon day v PP, pozriet si tu novu D850, svoje emocie k tomu pisat nejdem, lebo ma zaujimalo len kolko detailov sa da z toho rozlisenia dostat a ako silno klepe uzavierka a na dalsie veci som aj tak moc nemal cas. Ale prisiel tam taky starsi pan s vlastnym 800mm objektivom fotiaci wildlife. A povedal ze bol rad ze si to mohol vyskusat a uz vie ze to nechce, stal som vedla neho a fotak mu nedokazal zaostrit na zenu iduci rychlejsim krokom oproti nemu (bolo silno zamracene, ale bolo to cez den a vonku a ostril cez hladacik nie LV). Doslova povedal, ze toto je len hracka, nepouzitelne na fotenie sportu a ten procesor na tie MPx asi nestiha. Cakal som na reakciu pana z Nikonu, ktory tam stal tiez, ale reakcia nebola ziadna. Takze ostrenie mozno je z D5 ale asi nebude fungovat ako na D5, lebo s D5 bol spokojny. Na krajinky zrejme super, na sport to ale asi nebude ako si poniektori vdaka papierovym parametrom myslia.
o tomto uz pisali na zahranicnych strankach, ze je v tomto d850 horsi oproti d5, konrektne v pripade ak ide objekt proti tebe
 
Jerry C.
2017-10-31 21:02:19
príspevok od: Jubi
požívam ti často ak robím sekvencie pre animácie, na jedno stlačenie to cez liveview a takzvanú elektronickú závierku urobí 24 frame/sec , potom mám aj fotografie a aj video, klienti to milujú ak sa fotky z ničoho nič pohnú
hm to môže byť zaujímavé pred dvoma rokmi som dostal takú mašinku na timelapse či ako sa to volá...ale dodnes som to ani nevybalil ... musím nájsť niekoho,čo mi s tým poradí ... nejdeš na Fotoslovakiu ?
 
haffen
2017-10-31 21:11:43
príspevok od: WildSammy
vsak mas d800.. ja som doteraz fotil s d700, od r. 2010 a nejak som nepocitoval nutkanie na vymenu tela pokial nepride ozaj nieco adekvatne d700 a to je prave toto, aj ked zvazoval som este pred ohlasenim d850 bud df alebo d4s.. toto mi prislo celkom vhod, inac by ma nic neposunulo k vymene este nejaky cas kym by sa mi d700 ozaj nerozpadla.. zatial ma nesklamala nikdy
No ja ho ani kupovať nejdem. Jednak si zatiaľ v pohodičke vystačím s 800 (aj keď je to trošku lekvár) a tie peniaze by som radšej vrazil do tele. Ale páčila by sa mi predstava s ním krajinkovať.
 
MagickVamp
2017-10-31 21:24:39
príspevok od: Jubi
To píšeš o AF-C ?
Nevidel som co ten pan mal nastavene ale foti wildlife letovky a v menu bol ako doma a skusal si to nastavovat kadejak. Bolo vidno ze s nikonom ma odzity kus zivota, objektiv za skoro 20 000 eur si tiez nekupi hocikto, asi by som ho nepodcenoval ze si to nevedel nastavit a v tomto konkretnom pripade myslim ze bolo jedno aky typ AF bol nastaveny, lebo problem bol so samotnym zaostrenim, trvalo pridlho kym zaostril a cvakol, ale kedze ak sa fotak chytil tak fotil sekvencie tak tipujem ze mal kontinualne ostrenie. A bol pri tom aj clovek z nikonu a len krcil plecami. Konkretna situacia napriklad, chcel odfotit rychlo kracajucu babu daco cez 10 metrov od seba co mu sla oproti a nestihol spravit jediny cvak, kym prisla knemu. Ale znovu podotykam ze bolo zamracene dost, keby bol slnecnejsi den tak sa zrejme chyta lepsie.
 
MagickVamp
2017-10-31 21:28:28
príspevok od: WildSammy
o tomto uz pisali na zahranicnych strankach, ze je v tomto d850 horsi oproti d5, konrektne v pripade ak ide objekt proti tebe
Moze byt, necital som o tom.
 
Jubi
2017-10-31 22:33:12
príspevok od: MagickVamp
Nevidel som co ten pan mal nastavene ale foti wildlife letovky a v menu bol ako doma a skusal si to nastavovat kadejak. Bolo vidno ze s nikonom ma odzity kus zivota, objektiv za skoro 20 000 eur si tiez nekupi hocikto, asi by som ho nepodcenoval ze si to nevedel nastavit a v tomto konkretnom pripade myslim ze bolo jedno aky typ AF bol nastaveny, lebo problem bol so samotnym zaostrenim, trvalo pridlho kym zaostril a cvakol, ale kedze ak sa fotak chytil tak fotil sekvencie tak tipujem ze mal kontinualne ostrenie. A bol pri tom aj clovek z nikonu a len krcil plecami. Konkretna situacia napriklad, chcel odfotit rychlo kracajucu babu daco cez 10 metrov od seba co mu sla oproti a nestihol spravit jediny cvak, kym prisla knemu. Ale znovu podotykam ze bolo zamracene dost, keby bol slnecnejsi den tak sa zrejme chyta lepsie.
stará D3ka toto zvláda s prehľadom , to čo zasa nikon navaril ?
 
Hakuna Matata
2017-11-01 09:49:59
príspevok od: WildSammy
aj ten live-view ma nejake realne vyuzitie? par krat som to skusal a neviem na co by som to pouzil, ked mam OVF alebo ak mam vyklopny display, tak cvaknem a vidim.. zbytocne sa zahrieva elektronika a snimac a vznika tak viac sumu a na ostrenie uz fakt neviem na co je to dobre, ked fazova detekcia je lepsia.. max. na zaostrovanie manualnych objektivov mi to bolo dobre, ze som si to zazoomoval a zaostril cez to manualne, ale mam aj matnicu vymenenu a da sa aj tak celkom dobre trafit.. na zrkadlovke mi to nikdy neprislo nejake nutne.. skor by som uvital histogram transparetne cez fotku alebo kratsi cas pre x-sync ako to ma napr. stara d40..
napr. nočná krajina, nočné mesto. A dalo by sa pokračovať aj ďalšími žánrami.
 
FHfoto
2017-11-01 14:09:27
príspevok od: MagickVamp
Nevidel som co ten pan mal nastavene ale foti wildlife letovky a v menu bol ako doma a skusal si to nastavovat kadejak. Bolo vidno ze s nikonom ma odzity kus zivota, objektiv za skoro 20 000 eur si tiez nekupi hocikto, asi by som ho nepodcenoval ze si to nevedel nastavit a v tomto konkretnom pripade myslim ze bolo jedno aky typ AF bol nastaveny, lebo problem bol so samotnym zaostrenim, trvalo pridlho kym zaostril a cvakol, ale kedze ak sa fotak chytil tak fotil sekvencie tak tipujem ze mal kontinualne ostrenie. A bol pri tom aj clovek z nikonu a len krcil plecami. Konkretna situacia napriklad, chcel odfotit rychlo kracajucu babu daco cez 10 metrov od seba co mu sla oproti a nestihol spravit jediny cvak, kym prisla knemu. Ale znovu podotykam ze bolo zamracene dost, keby bol slnecnejsi den tak sa zrejme chyta lepsie.
Vdaka za postreh, už som bol naklonený na prechod z D810 na D850 a to z dôvodu, rýchlosti snímania a deklarovaného lepšieho af systému v D 850, ale asi nie je všetko zlato, čo sa blyští, lebo problém ktorý si uviedol je veľakrát aj pri D810(a to aj na svetelnom teleobjektíve f/2,8), stará D3s to zvláda ďaleko lepšie, tak som si myslel, že 850-ka to má vychytané, keď boli spomenuté vlastnosti af systému, napr. že ostrí dobre aj pri clone f/8 (mám na mysli obj. s clonovým číslom 5,6 plus tc 1,4x res. f/4 plus tc 2x čo dáva výslednú clonu f/8).Tak som si myslel, že af zvláda menej kontrastnú scénu bez problémov, ale ako vidím, tak to nie je žiadna sláva, asi zatiaľ počkám s rozhodnutím. Mal som za to, že zabijem dve muchy jednou ranou a to je rýchlosť snímania (problém d810) a hlučná uzávierka (problém d3s). Lebo chvály, ktoré som čítal ma nadchli, ale čakal som na podobné recenzie zo skutočnej praxe, škoda, že som nepostrehol. že sa konal spomenutý Nikon day, chcel by som to skúsiť "na vlastnej koži".
 
obje
2017-11-01 14:52:46
Ak som dobre čítal,nikto tu okrem autora článku s fotoaparátom nefotil a rozdávajú rozumy...
Chcel by som vedieť,čo ten pán s tou osemstovkou videl v hľadáčiku na 10m,veď je to smiešne,pani dala 3-4 kroky a bola mimo min. zaostr. vzdialenosti. Podľa takejto "skutočnej praxe" by som sa neriadil.Asi by som také prachy bez osobného vyskúšania nedal.
 
WildSammy
2017-11-01 15:11:12
príspevok od: obje
Ak som dobre čítal,nikto tu okrem autora článku s fotoaparátom nefotil a rozdávajú rozumy...
Chcel by som vedieť,čo ten pán s tou osemstovkou videl v hľadáčiku na 10m,veď je to smiešne,pani dala 3-4 kroky a bola mimo min. zaostr. vzdialenosti. Podľa takejto "skutočnej praxe" by som sa neriadil.Asi by som také prachy bez osobného vyskúšania nedal.
na dpreview podotkli tiez, ze taka situacia ide d850 horsie, ale nie je to show-stopper, len jej to ide horsie ako d5, to je vsetko.. tiez podokli, ze d850 je v tomto smere lepsia ako doteraz vsetky ostatne modely z tejto rady

https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d850/11
https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d850/12
 
WildSammy
2017-11-01 16:03:40
príspevok od: Jerry C.
hm to môže byť zaujímavé pred dvoma rokmi som dostal takú mašinku na timelapse či ako sa to volá...ale dodnes som to ani nevybalil ... musím nájsť niekoho,čo mi s tým poradí ... nejdeš na Fotoslovakiu ?
ja som takto tiez nakupil veci a doteraz nepouzil, musim krotit svoje vasne
 
Jubi
2017-11-01 16:35:46
príspevok od: WildSammy
na dpreview podotkli tiez, ze taka situacia ide d850 horsie, ale nie je to show-stopper, len jej to ide horsie ako d5, to je vsetko.. tiez podokli, ze d850 je v tomto smere lepsia ako doteraz vsetky ostatne modely z tejto rady

https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d850/11
https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d850/12
No ale je dosť smutné ak je horšia ako mašiny z rokov 2007- (spomínané D3, D700, D3s) :-/
 
WildSammy
2017-11-01 16:57:48
príspevok od: Jubi
No ale je dosť smutné ak je horšia ako mašiny z rokov 2007- (spomínané D3, D700, D3s) :-/
no praveze je lepsia, horsia je len ako d5
 
goldenzero
2017-11-01 17:07:32
príspevok od: FHfoto
Vdaka za postreh, už som bol naklonený na prechod z D810 na D850 a to z dôvodu, rýchlosti snímania a deklarovaného lepšieho af systému v D 850, ale asi nie je všetko zlato, čo sa blyští, lebo problém ktorý si uviedol je veľakrát aj pri D810(a to aj na svetelnom teleobjektíve f/2,8), stará D3s to zvláda ďaleko lepšie, tak som si myslel, že 850-ka to má vychytané, keď boli spomenuté vlastnosti af systému, napr. že ostrí dobre aj pri clone f/8 (mám na mysli obj. s clonovým číslom 5,6 plus tc 1,4x res. f/4 plus tc 2x čo dáva výslednú clonu f/8).Tak som si myslel, že af zvláda menej kontrastnú scénu bez problémov, ale ako vidím, tak to nie je žiadna sláva, asi zatiaľ počkám s rozhodnutím. Mal som za to, že zabijem dve muchy jednou ranou a to je rýchlosť snímania (problém d810) a hlučná uzávierka (problém d3s). Lebo chvály, ktoré som čítal ma nadchli, ale čakal som na podobné recenzie zo skutočnej praxe, škoda, že som nepostrehol. že sa konal spomenutý Nikon day, chcel by som to skúsiť "na vlastnej koži".
Teraz cez vikend sa bude konat v Budapesti PhotoExpo. Ja idem tam, a pokukam aj D850

https://www.facebook.com/events/1830843303892992/
 
IceDive1
2017-11-01 17:21:44
príspevok od: Jubi
No ale je dosť smutné ak je horšia ako mašiny z rokov 2007- (spomínané D3, D700, D3s) :-/
citujem z dpreview "Granted, we are comparing here to the flagship D5, though the D850 still performs far better than some competing brands in this regard, including Canon's iTR or Intelligent Tracking and Recognition."

Podla mna sa len opakuje situaciua z cias D3 a D700 kedy oba stroje mali identicky AF modul ale D3 bola v trackingu lepsia.
 
meetU
2017-11-01 19:32:28
Ach jaj, ved ked si ju kupi viacero z vas, tak zistite, ze AF-C je uplne v pohode a funguje ako ma. Pouzivam denne a oproti 810 je ovela lepsie. Nebudem sa tu vypisovat, v com vsetkom je 850 lepsia ako predchodcovia 800 a 810, lebo je toho na YT mraky... Proste je lepsia vo vsetkom (99%). Vydrz baterky cca ako u 810ky, takze okolo 1500 fotiek (nefotim seriovo) + hodinka videa cez liveview. Je par somarin, ktore mi vadia, ale da sa to prehliadnut. Vypisem ich tu, ak by mal niekto zaujem pukazovat na nejake chyby.

1. slot XQD zbytocny - najrychlejsie SD karty postacuju, mohli nechat CF alebo este jeden SD
2. dotykovy display super vec, len nie stale reaguje tak rychlo, ako by som cakal - obcas to nastve
3. BT-WIFI 100 rokov za konkurenciou - ale da sa pouzivat, ak na to mate nervy
4. Af pri videu, no neviem to pomenovat... nechcem tu nadavat, takze sa spolahnite iba na manual
5. focus peaking iba fullHD a nie slowmo, no uz by som si aj zanadaval

A ako som uz spominal, vsetko ostatne je nad ocakavania... Ak mate nejake konkretne otazky, tak sa pytajte
 
MagickVamp
2017-11-02 10:22:33
príspevok od: obje
Ak som dobre čítal,nikto tu okrem autora článku s fotoaparátom nefotil a rozdávajú rozumy...
Chcel by som vedieť,čo ten pán s tou osemstovkou videl v hľadáčiku na 10m,veď je to smiešne,pani dala 3-4 kroky a bola mimo min. zaostr. vzdialenosti. Podľa takejto "skutočnej praxe" by som sa neriadil.Asi by som také prachy bez osobného vyskúšania nedal.
S tymi krokmi mas pravdu, ze to bolo par krokov a asi par sekund, len pri sporte ci letovkach mas casu casto krat este menej, lebo objekt sa ti priblizuje ovela rychlejsie. No pan skusil a povedal svoj nazor nato. Ja som skusal s 200-500vkou, tiez mi to prislo vahave, asi preto ze od takeho stroja som cakal ze to bude suverenne a okamzite.
 
ferio
2017-11-02 11:39:21
príspevok od: MagickVamp
S tymi krokmi mas pravdu, ze to bolo par krokov a asi par sekund, len pri sporte ci letovkach mas casu casto krat este menej, lebo objekt sa ti priblizuje ovela rychlejsie. No pan skusil a povedal svoj nazor nato. Ja som skusal s 200-500vkou, tiez mi to prislo vahave, asi preto ze od takeho stroja som cakal ze to bude suverenne a okamzite.
No skusat rychlost af-c D850-tky s objektivom ,ako je 200-500 ,a z toho vyvodzovat vysledky mi tiez nepride moc v pohode...
 
MagickVamp
2017-11-02 14:54:14
príspevok od: ferio
No skusat rychlost af-c D850-tky s objektivom ,ako je 200-500 ,a z toho vyvodzovat vysledky mi tiez nepride moc v pohode...
Ja vysledky nevyvodzujem, vysledky vyvodil pan, co to skusal s 800mm objektivom. Inak prisiel mi ako hard Nikonak, nemal dovod myslim kritizovat keby si to kritiku z jeho pohladu nezasluzilo. Ja hovorim len ze s 200-500 s ktorou som to skusal ja, to bolo tiez nic moc. Vela veci tam mam len sprostredkovane, kedze Nikonom nefotim. Vsimol som si ze uzavierka je tichsia ako na D5. Pan z Nikonu povedal ze je tichsia ako D5 ale hlucnejsia ako ma D810. Tiez povedal ze 80-400 uz nakrmit tento fotak nevie, paradoxne mu na tomto tele pridu foto krajsie z 200-500vky, preto som si rovno nasadil 200-500. Ja mam Canon a bol som na Nikon day, lebo s prichodom D760 a A7III zrejme budem zvazovat zmenu znacky. Ja som sa tam s nikym moc nehadal, skor pocuval, ak nesuhlasite napiste do Nikonu.
 
peterson25
2017-11-02 19:29:08
príspevok od: MagickVamp
Ja vysledky nevyvodzujem, vysledky vyvodil pan, co to skusal s 800mm objektivom. Inak prisiel mi ako hard Nikonak, nemal dovod myslim kritizovat keby si to kritiku z jeho pohladu nezasluzilo. Ja hovorim len ze s 200-500 s ktorou som to skusal ja, to bolo tiez nic moc. Vela veci tam mam len sprostredkovane, kedze Nikonom nefotim. Vsimol som si ze uzavierka je tichsia ako na D5. Pan z Nikonu povedal ze je tichsia ako D5 ale hlucnejsia ako ma D810. Tiez povedal ze 80-400 uz nakrmit tento fotak nevie, paradoxne mu na tomto tele pridu foto krajsie z 200-500vky, preto som si rovno nasadil 200-500. Ja mam Canon a bol som na Nikon day, lebo s prichodom D760 a A7III zrejme budem zvazovat zmenu znacky. Ja som sa tam s nikym moc nehadal, skor pocuval, ak nesuhlasite napiste do Nikonu.
už 2 týždne fotím s D850 a so 70-200E f2,8 je viditeľne rýchlejšia ako D750, v Lv sa dá nastaviť úplne nehlučná závierka , DR parádny, farebné podanie, kresba a detaily lepšie... ešte som sa nezžil s videom, a pár nových vychytávok som ešte neskúšal... čo sa týka AF tak sa v pohode presne chytá skoro v tme a v málo kontrastnej scéne, ako som už spomenul AF-C bleskový...
 
MagickVamp
2017-11-03 07:19:52
príspevok od: peterson25
už 2 týždne fotím s D850 a so 70-200E f2,8 je viditeľne rýchlejšia ako D750, v Lv sa dá nastaviť úplne nehlučná závierka , DR parádny, farebné podanie, kresba a detaily lepšie... ešte som sa nezžil s videom, a pár nových vychytávok som ešte neskúšal... čo sa týka AF tak sa v pohode presne chytá skoro v tme a v málo kontrastnej scéne, ako som už spomenul AF-C bleskový...
Ja sa nehadam, vravim len svoju skusenost ze s 200-500 to bolo v tom sychravom pocasi nic moc, mozno D750 by tam bola este horsia, neviem, s D750 som ale davnejsie fotil a bol som snou celkom spokojny, ale nerobil som priame zrovnanie, ak je skutocne lepsi ako D750 tak si myslim ze to celkom staci. Svojim prvym komentarom som len chcel povedat ze ostrenie z D5 neznamena ze ostri ako D5. Pan s 800mm objektivom mal ako telo nejake stare jednociferne D, on to aj spominal, ale prepocul som ci D3 alebo D4 a vravel ze D850 je proti tomu nepouzitelna hracka. (nepouzitelna hracka zrejme myslel na rychle sceny) Ano viem ze v LV sa da nastavit nehlucna zavierka, obcas sa to urcite hodi, len kym je to v LV a nie aj cez hladacik, tak je to dost nestabilne mat ruky pred sebou a fotit, zvlast s dlhym sklom.
 
alkaline
2017-11-03 11:03:02
...dotyk askézy...
...(uprostred záchvatu)...


...po sibírskej hore dole...
...jazďá auťáky...
...já nejazdím sedím doma...
...rátam zlaťáky...
...radšej ako sypať štátu peňáz...
...do spotrebnej dane...
...našetrím a...
...nikona sú kúpim za ne...


...rozlíšení...dynamika...a aj ISO vysoké...
...umožňá mi konečne už robiť veliké...
...svadby reznem glamúrom...
...a na to ešte reportáž...
...keď mi vrátá odpočty...
...tak vyjde mi aj na tú stáž...
...čo už roky tajne po nej túžim...
...tam sa dozvím čím nadarmo...
...obzory si úžim...

...s egom takto nastaveným...
...i nikonom v ruke...
...každú výzvu prekonám...
...já v kreatívnej muke...
...preklopem aj banalitu v jedinečný štýl...
...sám nechápem jak som dobrý...
...a to som len chvíľu nejazdil...

...pekný víkend všetkým...

😄😉😄
 
IceDive1
2017-11-03 12:37:16
príspevok od: peterson25
už 2 týždne fotím s D850 a so 70-200E f2,8 je viditeľne rýchlejšia ako D750, v Lv sa dá nastaviť úplne nehlučná závierka , DR parádny, farebné podanie, kresba a detaily lepšie... ešte som sa nezžil s videom, a pár nových vychytávok som ešte neskúšal... čo sa týka AF tak sa v pohode presne chytá skoro v tme a v málo kontrastnej scéne, ako som už spomenul AF-C bleskový...
spravil som si radost a zajtra ju rovno otestujem v hale na sutazi Taekwondo.
 
karrlok
2017-11-03 14:50:05
príspevok od: alkaline
...dotyk askézy...
...(uprostred záchvatu)...


...po sibírskej hore dole...
...jazďá auťáky...
...já nejazdím sedím doma...
...rátam zlaťáky...
...radšej ako sypať štátu peňáz...
...do spotrebnej dane...
...našetrím a...
...nikona sú kúpim za ne...


...rozlíšení...dynamika...a aj ISO vysoké...
...umožňá mi konečne už robiť veliké...
...svadby reznem glamúrom...
...a na to ešte reportáž...
...keď mi vrátá odpočty...
...tak vyjde mi aj na tú stáž...
...čo už roky tajne po nej túžim...
...tam sa dozvím čím nadarmo...
...obzory si úžim...

...s egom takto nastaveným...
...i nikonom v ruke...
...každú výzvu prekonám...
...já v kreatívnej muke...
...preklopem aj banalitu v jedinečný štýl...
...sám nechápem jak som dobrý...
...a to som len chvíľu nejazdil...

...pekný víkend všetkým...

😄😉😄
Niekto má básnické črevo. 👏👍
 
alkaline
2017-11-03 15:26:32
príspevok od: karrlok
Niekto má básnické črevo. 👏👍
...ó nie...len sa teším...



 
peterson25
2017-11-03 19:37:09
https://www.nikonblog.sk/najvsestrannejsia-zrkadlovka-nikon-d850/
 
peterson25
2017-11-03 19:41:01
http://www.kenrockwell.com/nikon/d850.htm
 
Roman Point
2017-11-03 21:53:09
Ostrenie má D850 cca ako staré 6D od Canonu aspoň čo sa týka trackingu a to ma teda prekvapilo.

https://youtu.be/AdX8H6YSfZA
 
meetU
2017-11-04 20:41:36
príspevok od: Roman Point
Ostrenie má D850 cca ako staré 6D od Canonu aspoň čo sa týka trackingu a to ma teda prekvapilo.

https://youtu.be/AdX8H6YSfZA
Matta Grangera sledujem uz dlhsie, ale tento test mu vobec nevysiel... Myslim tym vysledok testu. Teda neviem, kolko krat to cele zopakoval, pretoze ako viem, tak 3D tracking nikdy nefunguje rovnako, vzdy su tam odchylky, predsa len sa neda zopakovat pohyb na 100% presne. Fotim casto tenis a uspesnost 850ky je niekde okolo 90%. A to fotim vacsinou z nestabilizovanej starej 80-200ky. Je pravda, ze 5D som netestoval a tak porovnat neviem.
 
Roman Point
2017-11-05 16:28:52
príspevok od: meetU
Matta Grangera sledujem uz dlhsie, ale tento test mu vobec nevysiel... Myslim tym vysledok testu. Teda neviem, kolko krat to cele zopakoval, pretoze ako viem, tak 3D tracking nikdy nefunguje rovnako, vzdy su tam odchylky, predsa len sa neda zopakovat pohyb na 100% presne. Fotim casto tenis a uspesnost 850ky je niekde okolo 90%. A to fotim vacsinou z nestabilizovanej starej 80-200ky. Je pravda, ze 5D som netestoval a tak porovnat neviem.
D5 to dala a to mohla mať teoreticky horší pohyb pre sledovanie
Píšu že je tam ostrenie z D5. Nie nie je a je to vidieť aj pri jednoduchých situáciách. Tento kozí beh snáď nepokladáš za náročný pohyb pre AF foťáku.. Lebo ja v podstate nonstop fotim decká ktoré majú ďaleko nepredvídateľnejší pohyb veľa krát aj rýchlejší ako táto slečna vo videu a nemám s tým absolútne žiadny problém.
 
IceDive1
2017-11-06 09:21:28
V sobotu som D850 otestoval na sutazi v taekwondo v hale. S D5 som nefotil tak neviem porovnat ale AF-C 3D funguje bez problemov. Urcite lepsie ako D750 a D800. Obrazovo nadupana masinka vo full RAW a taktiez MRAW. Oproti D750 potesi o nieco sirsie pokrytie AF bodmi v hladaciku(mohlo by byt ale este sirsie) a vylepseny auto WB. Teraz uz len dokupit podvodne puzdro a sup s nou do vody.
 
rumpeak
2017-11-09 10:05:53
Určitě zajímavá mašinka a možná si ji za rok koupím. Počkám ale na několik věcí:
1) První kusy u Nikonu vždycky mají nějaký problém - špatné ostřící body u D800, špinící závěrka u D600 atd. Prostě si počkám až se vychytají počáteční mouchy
2) Musím koupit nový baterry grip, počkám ale jako vždy, až bude dostatečná nabídka od Pixelů, Meike atd.
3) Současná nabídka XQD karet je naprosto šílená. Nejvyší kapacita 128GB s naprosto nepřijatelnou cenou. Pokud nebude 256 Gb kolem max 4000Kč, do D850 nejdu. Tady podle mě Nikon střelil vedle. CF formát byl ideální. Navíc CFka mají doma všichni majitelé D700, D800 řad.
4) Současná cena je přestřelená, obvzláště když přihlédnu k tomu že první kusy nebývají nic moc. Očekávám po počátečním šílenství pád cen (D800 jsem jako novou kupoval rok po uvedení za 56 000Kč, nevidím, proč bych měl dát za D850 skoro 2x tolik) a k tomu ještě vychytat nějaký cashback. Vidím to tak na nákup kolem příštích vánoc, možná i později
 
pepo27
2017-11-09 21:55:09
prikladam recenziu od Steve Perryho

https://www.youtube.com/watch?v=nRC6dhUF-H0
 
petor1989
2018-05-26 10:12:31
Mal som možnosť vyskušať ale nemenil by som za D750 fotim aj v noci a nič lepšie neje ak neratam D5, D810A a sony alpha A7SII
D810A nekupim zbytočne veľa mpix a viac šumi uvidim či nevyjde D760 so snimačom D5 a s 24mpix ........ Som zvyknuty na nikon nerad by som menil značku
 
petor1989
2018-05-26 10:25:13
príspevok od: MagickVamp
Ja sa nehadam, vravim len svoju skusenost ze s 200-500 to bolo v tom sychravom pocasi nic moc, mozno D750 by tam bola este horsia, neviem, s D750 som ale davnejsie fotil a bol som snou celkom spokojny, ale nerobil som priame zrovnanie, ak je skutocne lepsi ako D750 tak si myslim ze to celkom staci. Svojim prvym komentarom som len chcel povedat ze ostrenie z D5 neznamena ze ostri ako D5. Pan s 800mm objektivom mal ako telo nejake stare jednociferne D, on to aj spominal, ale prepocul som ci D3 alebo D4 a vravel ze D850 je proti tomu nepouzitelna hracka. (nepouzitelna hracka zrejme myslel na rychle sceny) Ano viem ze v LV sa da nastavit nehlucna zavierka, obcas sa to urcite hodi, len kym je to v LV a nie aj cez hladacik, tak je to dost nestabilne mat ruky pred sebou a fotit, zvlast s dlhym sklom.
Rychlejšia može byt ale v horšom svetle viac sumi ako D750 ja mozem isť do ISO 8000 a sum mi nevadi ISO 6400 pohoda pri foteni hviezd kde je uplna tma......... V meste mozem dať aj do 12 800 zaleži od toho koľko svetla je na scene........ Ostrosť je slušna ale ja si myslim že šum je podstatnejši ako ostrost
 
JohnNewton
2018-05-28 18:39:21
https://www.youtube.com/watch?v=ClBBuOHbuF8
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia