Hore

Olympus XZ-1

Olympus vo svojej histórii kompaktov mal prístroje, ktoré svojimi špecifikáciami, ale aj reálnym výkonom v danej dobe, pútali pozornosť nielen bežných používateľov digitálnych fotoaparátov, ale aj pokročilých nadšencov či dokonca profesionálov. A nebolo to iba vďaka rozlíšeniu, z ktorého si neskôr spoločnosti urobili najúčinnejší predajný argument, ale hlavne vďaka fotografickým funkciám a vlastnostiam, ktoré tieto fotoaparáty ponúkali. Neveríte? Myslíte si, že Olympus XZ-1 je prvým serióznym kompaktom tejto značky?

Áno, možno by to tak viacerí chceli vidieť, pravdou však je, že už v roku 1999 Olympus predstavil model C-2020, ktorý disponoval objektívom 35-105mm (35mm ekvivalent) so svetelnosťou F2-2,8. A to nebolo všetko. Keď som si v 2003 vyberal svoj prvý kompakt do kapsy k filmovej zrkadlovke Canon EOS, rozhodoval som sa medzi Canonom G5 a Olympusom C5050. Nakoniec vzhľadom na rozsiahle príslušenstvo, ktoré som mal na Canon, som sa pre Olympus nerozhodol, no Olympus bol veľmi vysoko v hodnotení nielen mojom, ale aj širokej fotografickej verejnosti. Už si spomínate? Pevné kovové telo zo zliatiny horčíka a nádherný objektív 35-105 so svetelnosťou f1,8-2,6. Po čase sa Olympus dlho v tomto segmente neozýval. Prešlo niekoľko rokov a v high end kompaktnej triede so svetelným objektívom kraľoval Canon, neskôr sa pripojil Nikon a dokonca aj Samsung!

Olympus nás však v januári tohto roku potešil. Predstavil prístroj, ktorý je objektom tejto recenzie a charakterizujú ho veľmi silné fotografické zbrane – medzi kompaktmi jeden z najväčších senzorov a najsvetelnejších objektívov. Olympus XZ-1 s objektívom 28-112mm so svetelnosťou F1,8-2,5! Pripomína vám to niečo? :)

 

Jeden z najlepších digitálnych kompaktov z histórie značky Olympus Camedia 5050 bol špecifikáciami objektívu veľmi podobný novému Olympusu XZ-1.

 

Novší a modernejší dizajn bez gripu, optického hľadáčika a so skrytým bleskom vzbudzuje sympatie.

 

Dizajn a ergonómia

Dizajn XZ-1 je veľmi zaujímavý. Je kombináciou strohých a retro kriviek, ktoré dodávajú aparátu šmrnc. Olympus sa nechal inšpirovať Canonom a sfunkčnil obruč okolo objektívu. Logickou voľbou bolo pre mňa spriahnutie obruče s voľbou clony podobne, ako tomu bývalo v čase clonových krúžkov na objektíve. Iba v priorite času má kruhový volič okolo objektívu na starosti zmenu rýchlosti závierky. Toto je pre mňa dizajnová inovácia číslo jedna a v praxi som si ju nevedel vynachváliť. Žiadne šmátranie po tlačidlách ani iných voličoch. S okom na hľadáčiku som mohol pohodlne meniť clonu vo veľmi presných krokoch. Už len za tento počin si Olympus zaslúži jednotku, no tu sme ešte neskončili. Oceniť musím kompatibilitu s príslušenstvom radu PEN. Pod sánkami blesku je konektor, ktorý vás naozaj poteší, ak chcete fotografovať s aparátom pri oku. Doň môžete nasunúť elektronický hľadáčik a je to. Nemáte problém s držaním fotoaparátu a hlavne pohodlne vidíte aj na ostrom slnku so 100% náhľadom na fotografovanú scénu. To je medzi kompaktmi tejto veľkosti naozaj jedinečné.

 

 

Ovládanie je navrhnuté veľmi umne. Trúfnem si napísať, že vďaka otočnej obruči okolo objektívu vpredu a otočnému koliesku vzadu je ovládanie rýchlejšie a intuitívnejšie ako u fotoaparátov Olympus Pen EPL rady a to je už vzhľadom na kompakt veľavravné. Fotoaparát nemá síce priamu voľbu citlivosti ISO a WB, ale to nemá ani EPL-2. Potešujúce je, že stlačením tlačidla OK sa dostanete do tzv. Control Panelu, kde si nastavujete tieto často používané funkcie pomerne rýchlym spôsobom. Čo je pre fotografa podstatné, dokážete meniť priamo práve otočnými voličmi alebo priamymi tlačidlami – clonu, čas, kompenzáciu expozície, režim snímania, blesku a výber zaostrovacích bodov.

Blesk je ukrytý v tele fotoaparátu a pre jeho aktiváciu je potrebné použiť posuvný ovládač na zadnej strane vľavo hore. Čo je potešujúce a zároveň je aj raritou medzi kompaktnými fotoaparátmi, je bezdrôtové ovládanie a odpaľovanie externých bleskov pomocou malého vstavaného blesku. Tým, ktorí by chceli byť ešte viac kreatívni, sa tak otvárajú nové možnosti hrania sa s umelým zábleskovým svetlom.

 

 

Podľa vzoru PEN aparátov vzadu vpravo hore pribudlo aj rýchle tlačidlo na natáčanie videa. Kedykoľvek počas fotografovania ho môžete stlačiť a začnete točiť video s nastaveniami, aké máte uložené v menu fotoaparátu. Je to veľmi užitočné vo chvíli, keď vás prekvapí možnosť natočiť zaujímavé video, ale nemáte toľko času, aby ste prepínali režimy snímania a čokoľvek iné. Možno aj preto XZ-1 na otočnom kotúči programov videorežim vôbec nemá.

Displej fotoaparátu je jedným slovom nádherný. Rozlíšenie 610 000 obrazových bodov je jemné a OLED technológia umožňuje lepší kontrast, farby a čitateľnosť aj za pomerne intenzívneho svetla. Ďalším prínosom OLED displeja je menšia spotreba energie.

 

 

Komu by nevyhovovala čierna farba, môže siahnuť po lesklej bielej, ktorá pôsobí veľmi lukratívne a bude pravdepodobne voľbou nežnejšej polovice sveta.

 

 

Prístroj používa na objektív krytku, ktorá nemá mechanické istenie a drží len obyčajným priľnutím k obruči a je náchylná na zosúvanie. Je preto dobré ju pripevniť pútkom. Tento dizajn má na druhej strane výhodu, že keď si krytku na objektíve zabudnete a zapnete fotoaparát, nič sa nedeje a objektív ju ľahko zhodí a vy ste hneď pripravení fotografovať bez toho, aby hrozilo poškodenie alebo zamknutie objektívu, alebo nutnosť znovu vypnutia a zapnutia fotoaparátu, ako to často býva. Malú výčitku znesie slot pamäťovej karty na spodnej strane, ktorá sa tak nedá vymeniť, ak máte fotoaparát pripevnený na statíve. To je ale problém takmer všetkých kompaktov a aj malých mirrorless fotoaparátov, ktoré nemajú miesto na malom prístroji, aby pre kartu pripravili slot na bočnej strane.

Na záver tejto časti môžem vyhodnotiť ergonómiu a dizajn prístroja ako veľmi dobré až výborné, určite vzhľadom na to, že sa nachádzame v triede kompaktných fotoaparátov. Napriek tomu, že fotoaparát nemá nijaký grip vpredu, držanie je pomerne pohodlné a isté. Určite tomu napomáha aj kvalitné pogumovanie miesta pod palcom, pre ktorý je vzadu vyhradené voľné miesto.

 

V praxi

Prístroj nabieha pružne a keď si na objektíve zabudnete krytku, „vystrelí“ vám ju dopredu. Ja som po tú svoju musel utekať takmer do Dunaja. :)

Zaostrovanie je na úrovni najlepšej konkurencie, pričom Olympus XZ-1 to nevzdáva ani v znížených svetelných podmienkach. Rýchlosť i presnosť zaostrenia sú bezproblémové. A keď intenzita svetla klesne natoľko, že nepomáha ani najsvetelnejší objektív vo svojej triede, príde na pomoc zaostrovacia lampa. Tú si samozrejme môžete vypnúť, ak nechcete byť nápadní.

Rýchlosť ukladania na SD kartu a vyprázdňovanie operačnej pamäte sú na veľmi  dobrej úrovni. V obyčajnom snímaní môžete bez problémov fotografovať bežné situácie, nakoľko XZ-1 vám dovolí vyhotoviť záber každú pol sekundu až do počtu cca. 8, čo bohato postačuje na bežné fotenie. Nikdy som sa necítil byť obmedzený operačnou pamäťou či rýchlosťou ukladania, keďže málokedy nastane situácia, že musíte vyhotoviť toľko záberov v poradí bez akejkoľvek prestávky. Keď fotoaparát necháte medzi zábermi vydýchnuť sekundu, nedostanete sa k nijakému obmedzeniu. Ak by vám toto tempo nestačilo a chceli by ste fotografovať akciu kontinuálnym snímaním, máte niekoľko možností.

V plnom rozlíšení 10Mp a v najkvalitnejšom JPG môžete snímať neobmedzene rýchlosťou 2obr./s až do zaplnenia karty, alebo v RAW formáte tou istou frekvenciou až 50 záberov, alebo RAW + JPG tou istou frekvenciou do počtu 14-15 záberov. Ak vám stačí menšie rozlíšenie vašich akčných záberov, môžete zvoliť režim Hi1, ktorým môžete snímať až do rýchlosti 7obr./s v rozlíšení 5Mp alebo dokonca režim Hi2, v ktorom môžete snímať vo frekvencii 15 obr./s v rozlíšení 2Mp. V Hi1 vyhotovíte takto až 100záberov, v Hi2 61. Keď si to prepočítame, s režimom Hi1 sme hotoví za cca. 14s a s režimom Hi2 dokonca za 4s. Môžeme teda takouto rýchlosťou zachytiť len veľmi krátke deje – štúdiu pohybu alebo akciu, za ktorou môžete nechať fotoaparát vydýchnuť niekoľko sekúnd.

Stabilizátor obrazu

Je mechanický a je účinný. Mechanický preto, že na vyrovnanie pohybov a otrasov fotoaparát používa protipohyb senzora CCD. Je to podobný princíp ako keď sa na vyrovnanie nechcených otrasov používa pohyb optického člena v objektíve. Obidva tieto spôsoby sú opticko-mechanické, čiže hardvérové. Oproti softvérovým stabilizátorom majú nespornú výhodu v tom, že neafektujú spracovanie a kvalitu obrazu ako softvérové stabilizátory pracujúce väčšinou so zvýšením hodnoty citlivosti ISO. Tento mechanický stabilizátor obrazu spolu so supersvetelným objektívom vám umožnia použitie fotoaparátu pri nižšej hodnote ISO a bez statívu tam, kde by ste si inak museli statív rozložiť alebo neúmerne zvyšovať citlivosť, čo by sa prejavilo v zvýšenom šume.

 

Minimálny zoom, perfektná kresba až do extrémnych okrajov. (Vyvolané z RAW v Capture One)

 

Maximálny zoom, perfektná kresba zachovaná aj pri teleobjektíve. (Vyvolané z RAW v Capture One)

 

Obrazová kvalita

Komplexne posúdiť obrazovú kvalitu a porovnať ju s ostatnými aparátmi nie je možné, keďže ešte neexistuje Adobe RAW konvertor, pomocou ktorého RAW výstupy konvertujeme. Preto sa zatiaľ budem venovať obrazovej kvalite JPG súborov a pozrieme sa na RAW z pohľadu Capture One softvéru, s ktorým ale nemám hlbšie skúsenosti, ako s Adobe Lightroom.

Obrazová kvalita JPG patrí k tomu najlepšiemu, čo som medzi kompaktnými fotoaparátmi videl. Naozaj nepreháňam. Neznamená to, že XZ-1 fotí ako zrkadlovka, ale má niekoľko silných stránok, ktoré ho stavajú na popredné, či skôr prvé miesta medzi kompaktnými fotoaparátmi. V prvom rade objektív. Je nielen najsvetelnejším objektívom medzi kompaktmi, ale je aj ostrý s kresbou od okraja po okraj. Kreslí určite lepšie, ako setové objektívy lacných zrkadloviek. Chromatická aberácia v JPG súboroch je absolútne nebadateľná a to dokonca aj v prípade holých konárov stromov oproti oblohe. Buď je objektív bez nej alebo si s ňou algoritmus JPG bravúrne poradil.

 

JPG absolútne bez aberácie.

Objektív je takmer bez aberácie. RAW bez odstraňovania aberácie. (Vyvolané v Capture ONE.)

 

S objektívom sa nemusíte báť plošného protisvetla a aj s priamym a tvrdým slnkom si poradí lepšie, ako väčšina setových objektívov zrkadloviek.

 

JPG

Farby JPG fotografií sú veľmi príjemné, modrá obsahuje v sebe dostatok azúrovej a nie príliš purpurovej. Výsledkom je, podobne ako u Olympus PEN fotoaparátov , všeobecne príjemne vnímaná blankytno-modrá obloha.

 

JPG

Podobne sú na tom náročné farby zelená a červená. Jednoducho vám stačí fotografovať a fotoaparát sa už v JPG postará takmer o všetko potrebné. To bude vyhovovať všetkým, ktorí nemajú chuť alebo čas sa so svojimi fotografiami hrať v počítači. Len málokedy vás svetelná situácia prekvapí natoľko, že by ste na prvý pokus neuspeli a ak sa tak stane, vždy sú poruke pomôcky v podobe rýchlej zmeny expozičných hodnôt alebo korekcie expozície. Tú je potrebné používať pri kontrastnom svetle a v ťažkých svetelných podmienkach, nakoľko dynamický rozsah senzora nie je schopný zachytiť všetky detaily v tieňoch a v extrémnych svetlách.

Algoritmus JPG je síce pomerne netolerantný k šumu, no jeho odstraňovanie prebieha až do ISO 800 veľmi citlivo vzhľadom na zachovanie detailov. Redukciu šumu nedokážeme ovplyvniť pri fotografovaní do JPG, nedá sa regulovať jej sila. Ak teda chcete mať šum pod svojou úplnou kontrolou, fotografujte do  RAW formátu a ovplyvňujte šum pri následnej editácii v počítači. Citlivosť a šum sú skôr výnimočné medzi ostatnými kompaktmi Olympus. Výnimočne dobré. Dlhodobý prím v dobrom spracovaní obrazu z kompaktných fotoaparátov má iná značka, no XZ-1 sa na túto úroveň dotiahla a produkuje vo svojej triede výsledky, s ktorými bojuje o prvú priečku s prístrojmi G12 či S95 od konkurencie. Čiže s najlepšími vo svojej skupine a myslím, že ich poráža práve vďaka svojmu svetelnému objektívu. Je potrebné si uvedomiť, že kým XZ-1 pri 112mm používa clonu 2,5, G12 pri tomto ohnisku používa clonu 4-4,5 čo znamená, že prepustí na senzor 1,5x viac svetla ako konkurent a to znamená, že nemusí používať tak vysokú hodnotu ISO pre dosiahnutie rovnako rýchleho času závierky alebo pri rovnakej hodnote ISO ponúka rýchlejší čas závierky. To je pri fotografovaní ľudí veľmi dôležité. Keď jeden prístroj pri rovnakej citlivosti dosiahne rýchlosť závierky 1/60s a druhý 1/200, bude to mať na pohyb radikálne iný účinok. Pri 1/60s sa dokáže rozostriť aj otočenie hlavy, pri 1/200s už nie.

Nočné fotografovanie je žáner, ktorý najviac preverí rozsah jasov, ktoré je fotoaparát schopný zachytiť. Tu sme sa dostali na hranice jeho možností. Nie žeby ste nevedeli fotoaparátom vytvoriť atraktívne nočné zábery, ale je to ťažšie ako s prístrojom s väčším senzorom / dynamickým rozsahom. Buď sa sústredíte na svetlá a stratíte nejaký ten detail v tieňoch alebo sa uprednostníte tiene, ale hrozí vám vypálenie svetiel. Pre mňa osobne je prijateľnejší prvý prípad.

 

JPG verzus RAW. Rozdiely nie sú až také veľké ale RAW je poznateľne detailnejší a ostrejší za cenu malého nárastu šumu v jednoliatych plochách.

 

RAW samozrejme ponúka aj väčší dynamický rozsah a možnosť upravovať kontrast podľa svojho gusta.

 

RAW formát

Niekedy sa stáva, že pri fotoaparátoch, ktoré majú tak dobré výsledky už v JPG formáte, výstup z nekomprimovaného formátu až tak neprekvapí. Olympus XZ-1 nie je ten prípad. Pri vyvolaní fotografií vyhotovených pri ISO100 vo formáte ORF (označenie RAW formátu Olympus) som užasol. Nestretol som sa zatiaľ s takou ostrosťou a takým množstvom detailov pri kompaktnom fotoaparáte.

 

 

Možno sa teraz udivíte, ale myslím si, že pri základnej citlivosti ISO100 produkuje XZ-1 fotografie kvalitné ako bežné zrkadlovky s APSC senzorom a rozlíšením 10-12Mpx. XZ1 zachytí rovnaké množstvo (ak nie väčšie) detailov s výraznejším ale jemnozrnným šumom. Je vidieť, že objektív v RAW formáte už ukazuje aj nejakú aberáciu, ktorú v JPG odstraňuje algoritmus fotoaparátu, ale nie je to nijako tragické a za ten ďalší skok v rozlíšení a vykreslení detailov to naozaj stojí. Koniec koncov, aberáciu môžete pomerne ľahko odstrániť v každom lepšom editore RAW súborov.

 

 

ORF súbory plne odhaľujú, aké kúzlo sa Olympusu s objektívom podarilo. Šum v ORF formáte cítiť síce viac ako u JPG, no zároveň ostáva pri vysokých hodnotách ISO zachovaných viac detailov. Na rozdiel od JPG v ORF máte možnosť redukciu šumu kontrolovať v počítači. Ja som ju pri týchto fotografiách úplne vypol.

 

 

Video je na úrovni väčšiny konkurencie. Je v rozlíšení HD (1280x720 bodov) vo frekvencii 30 obr./s vo formáte .avi. Je to vlastne motion JPG, ktorý síce prehráte na takmer akomkoľvek prehrávači, no je to pomerne hutný formát. Niekoľko sekúnd videa môže mať niekoľko desiatok Mb. Video je skôr doplnkovou funkciou v tomto aparáte a nesúperí s najlepšími fotoaparátmi vo svojej triede, z ktorých niektoré už ponúkajú Full HD rozlíšenie s inteligentným kódovaním a kompresiou AVCHD.

 

Záver

Veľmi jednoduchý. K dnešnému dňu som netestoval kompaktný fotoaparát, ktorý by sa mi tak zapáčil ako XZ-1. Video u najlepšej konkurencie má síce trochu navrch, no v prvom rade v tomto teste hodnotím fotoaparát.

A tu môžem menovať množstvo vlastností, ktoré znalých zaujmú už na počutie a po overení v tomto redakčnom teste ešte viac.

Tí, ktorí fotografujete prístrojmi s výmennými objektívmi viete, že okrem senzora a spracovanie obrazu je kumšt v objektíve. To je v prvom rade vec, ktorá v tomto prípade Olympusu vyšla. Svetelný, ostrý, bez vážnych optických chýb. Spracovanie obrazu do JPG je veľmi príjemné. Napriek nemožnosti ovplyvňovať úroveň redukcie šumu sú výsledky veľmi dobré. Možnosť fotografovať do RAW (ORF) pre tých, ktorí chcú z obrazu vyžmýkať maximum je ďalším plusom pre serióznych záujemcov. Tí môžu využiť aj ďalšie príslušenstvo, ktoré sa dá k fotoaparátu pripojiť. Najväčší význam má externý hľadáčik, ktorý umožňuje pohodlné fotografovanie aj na najostrejšom slnku. No a keď k tomu prirátame pomerne pružné operačné časy, príjemné ovládanie a kvalitné spracovanie tela aparátu, máme na svete momentálneho víťaza kategórie medzi kompaktmi, teda aspoň v mojom osobnom rebríčku. Pre tieto vlastnosti skĺbené v Olympus XZ-1 dostáva od nás tento prístroj ocenenie TOP ePhoto. Ocenenie udeľujeme produktom, ktoré sa vo svojej kategórii umiestňujú na prvých miestach svojim výkonom a úžitkovou hodnotou. A Olympus XZ-1 takéto miesto podľa redakcie právom patrí.

 

+ ovládanie pomocou obruče okolo objektívu a kruhového voliča

+ kvalitné spracovanie tela

+ svetelný a od okraja po okraj ostrý objektív s atraktívnym rozsahom 28-112mm vzhľadom na bezkonkurenčnú svetelnosť

+ nový OLED displej s výborným rozlíšením a čitateľnosťou

+ obrazová kvalita pri základnom ISO porovnateľná so vstupnými zrkadlovkami (v RAW formáte)

+ šum pri vyšších hodnotách ISO porovnateľný s najlepšími v triede

+ vstavaný blesk ako riadiaca jednotka pre externé blesky

+ kompatibilita s príslušenstvom pre fotoaparáty PEN a zrkadlovky 4/3 systému

+ rozmery a váha

 

- chýbajúce priame tlačidlá pre voľbu WB a ISO

- video formát a výsledok v porovnaní s najlepšou konkurenciou

- nočné fotografovanie a dynamický rozsah pri ňom

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
MartinH
2011-03-08 10:50:46
klobucik dole, robi pekne obrazky, skoda ze odstranili opt. hladak, ked uz dali sane na blesk.. mohli to vyriesit, tak ze by dali sane este ten digi. hladak a tak by nan isiel aj blesk..
 
wayne
2011-03-08 10:52:54
Pacili by sa mi nejake portrety alebo "makro", na demonstrovanie hlbky ostrosti, predsalen s takou svetelnostou by to nemuselo byt az take zle.

Super clanok - super pristroj, mat zbytocnych cca 500 eur nevaham
 
paldixy
2011-03-08 10:53:07
Úplna špica. Vždy som veril Olympusu, že príde s niečim kvalitným aj medzi kompaktami
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-03-08 11:20:05
príspevok od: wayne
Pacili by sa mi nejake portrety alebo "makro", na demonstrovanie hlbky ostrosti, predsalen s takou svetelnostou by to nemuselo byt az take zle.

Super clanok - super pristroj, mat zbytocnych cca 500 eur nevaham
Pristroj mame stale v redakci a pripravujem doplnkovy test zamerany na makro, pretoze tu mame aj makro LED prisvetlovacie anenky. Nechcel som ale recenziu zdrziavat a preto bude rozdelena na dve casti.
 
wayne
2011-03-08 11:32:52
príspevok od: Karol Srnec
Pristroj mame stale v redakci a pripravujem doplnkovy test zamerany na makro, pretoze tu mame aj makro LED prisvetlovacie anenky. Nechcel som ale recenziu zdrziavat a preto bude rozdelena na dve casti.
Aha ano, na to doplnkove prislusenstvo som nejak aj zabudol, hoci sam pokukujem po makro-prisvetlovacoch. Som zvedavy ako dopadne, ostava uz len cakat
 
javelin
2011-03-08 11:46:02
príspevok od: wayne
Pacili by sa mi nejake portrety alebo "makro", na demonstrovanie hlbky ostrosti, predsalen s takou svetelnostou by to nemuselo byt az take zle.

Super clanok - super pristroj, mat zbytocnych cca 500 eur nevaham
Nedá mi nespomenúť môj nadčasový Samsung EX1....ešte stále nelutujem že mám za 300 Eur v podstate to isté + výklopný amoled a dva rolery......
A o osem mesiacov skôr.....
Olympus zaujal....krásna krabička.....
 
javelin
2011-03-08 11:53:51
K článku: Klasická Julovina...nie je čo vytktnúť....dočítané do konca .....
PS: : C2020 sme mali vo firme, v ktorej som popri zamestnaní pracoval ,ešte okolo roku 2001.....skoro stále ho mal niekto požičaný, nakolko cena vdedajších digitálov (dvoj-troj Mega kompaktov), bola tak závratne vysoká , že málokto si trúfal do niečoho takého investovať...o to skôr, že na printe to fakt nevyzeralo lepšie ako kinofilmová klasika ......
 
sunajn
2011-03-08 14:57:51
Ej veru fajná mašinka. J som mal len toto -

http://www.photoxels.com/images/Olympus/c5500/olympus-c5500-angle-400.jpg

ale dakedy som kukal aké super fotky z tho lezú. Akurát tu na týchto záberoch ma mätie ten noise_is digital_is
 
and_rey
2011-03-08 15:21:25
som rad ze som sa spravne rozhodol
 
Marcel Rebro
2011-03-08 17:15:21
príspevok od: and_rey
som rad ze som sa spravne rozhodol
uz ho aj mas?
 
matoxxx
2011-03-08 17:41:45
zabudly ste napísat jeho cenu!tiež sa mi páči ale za tie prachy?no uvidím ešte,kupit k zrkadlovke za 500euro kompakt za 430?
 
and_rey
2011-03-08 18:47:42
príspevok od: Marcel Rebro
uz ho aj mas?
jj uz od pondelka, ale este nebol cas sa poriadne sa s nim vyhrat
 
bajaja
2011-03-09 18:05:44
Dost som sa nan tesil, skoda toho ubytku detailov uz pri iso 125 (aspon co sa JPG tyka)

http://www.fotoaparat.cz/image/34710

Konkurencia je na tom pri vyssich ISO lepsie, ale zasa zakladne ISO a ten zuiko objektiv. To bude tazke rozhodovanie

 
Paulie
2011-03-09 18:13:11
Velmi dobrá recenzia aj samotné fotky, fajn že tá mašinka vie odpáliť aj externý blesk a som zvedavý na druhú časť recenzie ohladom makra. Rozmýšlal som aj nad Samsungom ktorý zvláda aj výrobu pukancov, ale teraz som si už istý a zostanem roduverný.
 
vladok51
2011-03-10 16:16:35
Výborný článok,len ešte to macro...Olympus 5050 mám z obdobia keď bol za 48000...Fotí výborne,hoci mám viac kompaktov aj od konkurencie,olympus nechcem predať.Mne chýba výklopný displej na xz1.
 
Tono
2011-04-27 08:13:11
dik za recenziu , fotacik je uz doma . pre ludi ktory nechcu stravit vela casu upravami v PC a fotia do jpeg su zaujimavym doplnkom aj kreativne filtre vo fotaku . fajn hracka to je . dostatocne svizny a ma jednoduche ovladanie . Co sa tyka zaostrovanie je moznost volby ostriacich bodov dokonca je moznost aj manualne ostrit .
 
Tono
2011-05-05 15:36:20
fotak som otestoval ako reportazny na hokeji na MS . Jedna vec ktora ma prekvapila je slaba vydrz baterie , tak max 200 snimkov . Idem dokupit dalsie baterie
 
Marcel Rebro
2011-06-14 19:36:17
Portret kompaktom? S tymto mydielkom sa to celkom da ... clona f2.5, ohnisko 24mm (112mm na FF), 1/400s, ISO 100
 
veducki
2011-07-08 22:15:03
Prosím viete mi poradiť ? Neviem sa rozhodnúť medzi týmto Olympusom XZ-1,alebo OLYMPUS Pen E-PL1 EZ-M1442L ? Pls. Vaše názory ? Vďaka .
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-07-08 23:01:10
príspevok od: Tono
fotak som otestoval ako reportazny na hokeji na MS . Jedna vec ktora ma prekvapila je slaba vydrz baterie , tak max 200 snimkov . Idem dokupit dalsie baterie
spatna baterka alebo ine ale neexist ze ti zdochla po 200 zaberoch
 
paldixy
2011-07-08 23:18:49
príspevok od: vladok51
Výborný článok,len ešte to macro...Olympus 5050 mám z obdobia keď bol za 48000...Fotí výborne,hoci mám viac kompaktov aj od konkurencie,olympus nechcem predať.Mne chýba výklopný displej na xz1.
Škoda toho výklopneho displeja, inak by to bol špica foťáčik.
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-07-08 23:28:06
príspevok od: paldixy
Škoda toho výklopneho displeja, inak by to bol špica foťáčik.
skoda v.d. Inac by to bol spica fotacik ??? Tak takyto ggggrc som davno necital odporucam papat tie pilulky co ti predpisal lekaaaaar
 
paldixy
2011-07-08 23:35:35
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
skoda v.d. Inac by to bol spica fotacik ??? Tak takyto ggggrc som davno necital odporucam papat tie pilulky co ti predpisal lekaaaaar
Ja mám zrkadlovky aj dve, kompakt ako zápisník je dobrá vec. Určite si Nikonista alebo Canonista inak by si nepísal také urážlivé a drzé komentáre.Si dospelý tak sa nesprávaj ako pouličný dojížďak a chrapúň. Tento server je o slušnosti tiež.
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-07-08 23:45:08
príspevok od: paldixy
Ja mám zrkadlovky aj dve, kompakt ako zápisník je dobrá vec. Určite si Nikonista alebo Canonista inak by si nepísal také urážlivé a drzé komentáre.Si dospelý tak sa nesprávaj ako pouličný dojížďak a chrapúň. Tento server je o slušnosti tiež.
precitaj si co si napisal a mysli ( mam canon sony olympus a moznost fotit cim len chcem a nikdy som ziadnu znacku nehanil takze len tolko mal som v rukach kdeco a to bez urazky pan kolega neexis spatny fotak je len spatny fotograf samozrejme ze su lepsie a menej lepsie a moc lepsie a neviem co este ale zle ??? A je mi uplne jedno ci ma beries ako dojizdaka ci chrapuna skratka nehan ked si to ani nemal v rukach
 
Tono
2011-07-11 08:27:39
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
spatna baterka alebo ine ale neexist ze ti zdochla po 200 zaberoch
to ze je tam na takyto fotak slaba baterka som sa docital uz aj od inych co mali moznost vyskusat . Je tam 3,7V-925mAh .
 
zelovoc
2011-08-16 18:43:30
mal som to dnes nachvilu v ruke, no a asi si to na vianoce kupim
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-08-16 21:04:11
príspevok od: zelovoc
mal som to dnes nachvilu v ruke, no a asi si to na vianoce kupim
urcite nebudes lutovat kamarat chcel radu na super fotak do 400€ a ked si pozrel na xz1 tak sa mu asi nieco nezdalo ale dnes si kupil hs20 lebo to ma asi viac zooooooom no co uz
 
Marcel Rebro
2011-08-16 22:22:02
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
urcite nebudes lutovat kamarat chcel radu na super fotak do 400€ a ked si pozrel na xz1 tak sa mu asi nieco nezdalo ale dnes si kupil hs20 lebo to ma asi viac zooooooom no co uz
... vsetko XZ-1
 
Marcel Rebro
2011-08-19 15:12:52
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
spatna baterka alebo ine ale neexist ze ti zdochla po 200 zaberoch
no ... mne pri poslednom foteni tiez bakteria odisla pomerne rychlo ...
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-08-19 15:33:30
príspevok od: Marcel Rebro
no ... mne pri poslednom foteni tiez bakteria odisla pomerne rychlo ...
saso
 
Pedroke
2011-08-26 21:31:32
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
saso
Počuj chlope, teba nepichá niečo v hlave?
 
FOSGATE
2011-09-02 09:48:44
Tak už som dokúpil aj ja k zrkadlovkám, a za prvé dni veľká spokojnosť
Dúfam že sa osvečí za tie peniaze
 
fotografik
2011-09-02 18:47:07
Blahoželám Ti k dobrej kúpe. Som presvedčený ,že nebudeš ľutovať .Po dlhom uvažovaní a hodnotení recenzii z mnohých zdrojov som si ho kúpil s dvomi akumulátormi a dvomi 8 GB pamäťovými kartami a vkusné puzdro . Tri týždne som sa vytešoval z výbornej investície a potom si ho vzala moja manželka na ceste vlakom za synom do Bratislavy . Zabudla ho vo vlaku. Skoro ma porazilo. Ale čo...mám ju rád. Ja som fanda Olympusu. Ale z XZ-1 budeš spokojný
P.S. Mám 2 zrkadlovky Olyho a 2 kompakty. Oly XZ-1 si kúpim zase.Ale manželke to nepoviem
 
Paulie
2011-09-02 19:04:10
príspevok od: fotografik
Blahoželám Ti k dobrej kúpe. Som presvedčený ,že nebudeš ľutovať .Po dlhom uvažovaní a hodnotení recenzii z mnohých zdrojov som si ho kúpil s dvomi akumulátormi a dvomi 8 GB pamäťovými kartami a vkusné puzdro . Tri týždne som sa vytešoval z výbornej investície a potom si ho vzala moja manželka na ceste vlakom za synom do Bratislavy . Zabudla ho vo vlaku. Skoro ma porazilo. Ale čo...mám ju rád. Ja som fanda Olympusu. Ale z XZ-1 budeš spokojný
P.S. Mám 2 zrkadlovky Olyho a 2 kompakty. Oly XZ-1 si kúpim zase.Ale manželke to nepoviem
Uf, ja už by som bol dávno po infarkte.
 
Paulie
2011-09-02 19:07:37
A už máme k XZ-1 aj telekonvertor http://www.olympus-europa.com/consumer/198_accessory_tcon-17x_25139.htm
 
Tono
2011-09-22 09:49:28
príspevok od: fotografik
Blahoželám Ti k dobrej kúpe. Som presvedčený ,že nebudeš ľutovať .Po dlhom uvažovaní a hodnotení recenzii z mnohých zdrojov som si ho kúpil s dvomi akumulátormi a dvomi 8 GB pamäťovými kartami a vkusné puzdro . Tri týždne som sa vytešoval z výbornej investície a potom si ho vzala moja manželka na ceste vlakom za synom do Bratislavy . Zabudla ho vo vlaku. Skoro ma porazilo. Ale čo...mám ju rád. Ja som fanda Olympusu. Ale z XZ-1 budeš spokojný
P.S. Mám 2 zrkadlovky Olyho a 2 kompakty. Oly XZ-1 si kúpim zase.Ale manželke to nepoviem
http://foto.bazos.sk/inzerat/10099980/PREDAM-OLYMPUS-XZ-1.php
 
arowanaaquarium
2011-09-22 10:03:43
príspevok od: Tono
http://foto.bazos.sk/inzerat/10099980/PREDAM-OLYMPUS-XZ-1.php
Ten inzerát tam už je niekoľko dní...
 
Tono
2011-09-22 10:09:20
príspevok od: arowanaaquarium
Ten inzerát tam už je niekoľko dní...
fotografik pisal 02. 09. 2011 ze ho zabudol vo vlaku , tak nech skusi , mozno si ho spozna , cena je podozrivo nizka .
 
lubinka
2011-11-28 23:15:41
Prosim,poradite mi k XZ1 nejake sikovne puzdro(teda mimo originalneho...)?Dakujem!
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-11-29 06:43:12
príspevok od: lubinka
Prosim,poradite mi k XZ1 nejake sikovne puzdro(teda mimo originalneho...)?Dakujem!
nepaci sa ti org.?
 
Marcel Rebro
2011-11-29 08:42:21
príspevok od: lubinka
Prosim,poradite mi k XZ1 nejake sikovne puzdro(teda mimo originalneho...)?Dakujem!
ja som si kupil take halfcase (seriozne kozene) z eBaya UKackeho ...
 
Marcel Rebro
2011-11-29 08:42:33
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
nepaci sa ti org.?
nepaci sa mi cena originalneho
 
b.a.f.o.a.r.t.
2011-11-29 12:03:10
príspevok od: Marcel Rebro
nepaci sa mi cena originalneho
48,28€
 
Marcel Rebro
2011-11-29 12:10:55
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
48,28€
ved to ... taky lacak nechcem ked mozem mat Gariz za 75E
 
Tono
2011-11-29 15:20:35
príspevok od: Marcel Rebro
ved to ... taky lacak nechcem ked mozem mat Gariz za 75E
a ja take chcem . Kde ho maju ?
 
Marcel Rebro
2011-11-29 16:15:34
príspevok od: Tono
a ja take chcem . Kde ho maju ?
ebay.com
 
Tono
2011-11-29 17:27:25
príspevok od: Marcel Rebro
ebay.com
tam nenakupujem
 
lubinka
2011-11-29 23:23:54
príspevok od: Marcel Rebro
ved to ... taky lacak nechcem ked mozem mat Gariz za 75E
Peknucke...
 
lubinka
2011-11-29 23:24:47
príspevok od: Tono
tam nenakupujem
Ani ja
 
lubinka
2011-11-29 23:41:13
Hladam nieco vseobjimajucejsie,asi predsa skoncim u toho originalneho,aj ked kvalita koze je tam mizerna...to u toho Garizu vyzera inac,aj ked to vytlacene logo na prednej strane fakt nemuselo byt...
 
zajo79
2011-12-20 12:13:36
uvazujem nad olym xz1 alebo fujifilm x10..ktory by ste brali?
 
Paulie
2011-12-20 12:19:11
príspevok od: zajo79
uvazujem nad olym xz1 alebo fujifilm x10..ktory by ste brali?
Ja by som bral ten lepší.
 
zajo79
2011-12-20 12:21:43
príspevok od: Paulie
Ja by som bral ten lepší.
x10?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-12-20 12:27:02
príspevok od: zajo79
x10?
X10 je lepsi pri vyssich citlivostiach. Kto castejsie potrebuje ISO vacsie ako 400, je X10 lepsia volba.
 
zajo79
2011-12-20 12:32:33
príspevok od: Karol Srnec
X10 je lepsi pri vyssich citlivostiach. Kto castejsie potrebuje ISO vacsie ako 400, je X10 lepsia volba.
presne to potrebujem..

odpichne od pozadia objekt ?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-12-20 12:51:03
príspevok od: zajo79
presne to potrebujem..

odpichne od pozadia objekt ?
Ano a nie. Jedine z velmi blizka. Ked chces odpichovat, tak nieco s APS-C snimacom. Napr. Sony NEX-5n. Objektivy 16, 18-55, 18-200, 30/3,5 macro, 50/1,8 a 24/1,8. Alebo Olympus PEN, Panasonic rada G.
 
zajo79
2011-12-20 13:09:03
príspevok od: Karol Srnec
Ano a nie. Jedine z velmi blizka. Ked chces odpichovat, tak nieco s APS-C snimacom. Napr. Sony NEX-5n. Objektivy 16, 18-55, 18-200, 30/3,5 macro, 50/1,8 a 24/1,8. Alebo Olympus PEN, Panasonic rada G.
fotenie z blizka nevadi, aps-c snimac ma aj x100vka tusim...tam by mi zoom nechybal, len ta cena... to by bolo viacej ako na zamyslenie

nehladam nieco co plne zastupi zrkadlovku, ale nieco co foti ostre pekne fotky, da sa pohrat s nastavenim, aspon trochu odpichne objekt od pozadia a aj to dobre vyzera...
 
Marcel Rebro
2011-12-20 13:29:08
príspevok od: zajo79
presne to potrebujem..

odpichne od pozadia objekt ?
max vyzumovane, max odclonene a zblizka / nuz ale klasika pre portret s dorazom na bokeh
 
zajo79
2011-12-20 13:38:44
príspevok od: Marcel Rebro
max vyzumovane, max odclonene a zblizka / nuz ale klasika pre portret s dorazom na bokeh
to je fotene xz1?
 
Marcel Rebro
2011-12-20 13:41:05
príspevok od: zajo79
to je fotene xz1?
ked sa bavime o XZ-1 tak predpokladam ze ano
 
Matesino
2013-06-13 16:05:10
chcel by som sa opytat ci sa daju stiahnut fotky do PC bez toho aby sa dobijala baterka, Dakujem
 
fatality
2013-06-13 16:57:33
príspevok od: Matesino
chcel by som sa opytat ci sa daju stiahnut fotky do PC bez toho aby sa dobijala baterka, Dakujem
daju..cez citacku kariet ..z fotaku len s dobijanim..je na tom nieco zle?
 
Matesino
2013-06-14 07:44:15
príspevok od: fatality
daju..cez citacku kariet ..z fotaku len s dobijanim..je na tom nieco zle?
Dík,..neviem ci je dobre dobijat este nevybitu baterku,hlavne ked je nová
 
Marcel Rebro
2013-06-14 08:21:25
príspevok od: Matesino
Dík,..neviem ci je dobre dobijat este nevybitu baterku,hlavne ked je nová
Vzdy nabijam nevybity akumulator. Modernym aku to neskodi (na rozdiel od historickych NiMH), prave naopak - vybitie na nulu im neprospieva.
 
fatality
2013-06-14 13:00:38
príspevok od: Matesino
Dík,..neviem ci je dobre dobijat este nevybitu baterku,hlavne ked je nová
presne jak pise Mrco,LiIon a LiPol akumulatory nemaju pamatovy efekt a mozes ich nabijat kedy chces..dokonca som cital,ze ideal je nabijat ich pred 50% vybitim,ale nieje to nutnost,len im este trochu viac predlzis zivotnost..
 
Matesino
2013-06-14 19:51:57
príspevok od: Marcel Rebro
Vzdy nabijam nevybity akumulator. Modernym aku to neskodi (na rozdiel od historickych NiMH), prave naopak - vybitie na nulu im neprospieva.
Dík za radu,to som nevedel,ináč som s foťákom spokojný
 
Matesino
2013-06-14 19:52:48
príspevok od: fatality
presne jak pise Mrco,LiIon a LiPol akumulatory nemaju pamatovy efekt a mozes ich nabijat kedy chces..dokonca som cital,ze ideal je nabijat ich pred 50% vybitim,ale nieje to nutnost,len im este trochu viac predlzis zivotnost..
Ďakujem
 
Pazuzu
2013-08-10 10:47:34
Dobrý deň,
pri posledných fotografiách sa začala na fotkách objavovať červená bodka? Foťák mám asi 4mesiace, je možné to reklamovať? alebo mám rátať s neustálým retušovaním? ďakujem za rady.
 
Marcel Rebro
2013-08-10 11:13:12
príspevok od: Pazuzu
Dobrý deň,
pri posledných fotografiách sa začala na fotkách objavovať červená bodka? Foťák mám asi 4mesiace, je možné to reklamovať? alebo mám rátať s neustálým retušovaním? ďakujem za rady.
dead pixel ... skus reklamovat
 
fatality
2013-08-10 14:23:28
jeden pixel - kaslal byx na reklamaciu..XZ-1 ma pixel mapping..chod do menu..
 
pepe155
2015-02-28 14:28:55
ja som jeden zamala, ktory nieje s xz-1 spokojny. nieje to fotakom, ale mnou. ked chcem odfotit dceru napr. pri oslave doma pri zapnutych ziarovkach, vysledky su hrozne. tmave, neostre, a ked sa niekto pohne vyzera na fotke ako duch. ked nastavim cas na 1:1000 a vyssie aby som eliminoval pohyb, fotka je uplne cierna, niej evidno nic. mozete mi prosim niekto poradit ako fotit v takychto podmienkach ? som uplny amater, ale od kompaktu som cakal viac automatiky. dakujem.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2015-02-28 15:32:41
príspevok od: pepe155
ja som jeden zamala, ktory nieje s xz-1 spokojny. nieje to fotakom, ale mnou. ked chcem odfotit dceru napr. pri oslave doma pri zapnutych ziarovkach, vysledky su hrozne. tmave, neostre, a ked sa niekto pohne vyzera na fotke ako duch. ked nastavim cas na 1:1000 a vyssie aby som eliminoval pohyb, fotka je uplne cierna, niej evidno nic. mozete mi prosim niekto poradit ako fotit v takychto podmienkach ? som uplny amater, ale od kompaktu som cakal viac automatiky. dakujem.
Ockavas od kompaktiku to, co sa da dotit zrkadlovkou s velkym snimacom a vysokosvetelnym objektivom. Naraziil si na limity techniky a chces od nej nieco, co nedokaze.
Nemozes nastavit 1/1000 s. pretoze mas malo svetla. To nemozes ani na zrkadlovke. Musela by nastavit ISO 200 000. S tvojim fotakom to jednoducho nenafotis bez blesku. AUtomatika tvojho fotaku je OK. Urcite chce pouzit blesk. Ja viem, ze ten zlikviduje svieckovu atmosferu. ALe inak to nejde. Fotak je limitovany pouzitelnym ISO.
Takze odpoved: Zrkadlovka+svetelny objektiv.
P.S. A na ten XZ-1 sa nehnevaj. Za nic nemoze.
 
blahoslav J B Art
2015-02-28 15:47:56
príspevok od: pepe155
ja som jeden zamala, ktory nieje s xz-1 spokojny. nieje to fotakom, ale mnou. ked chcem odfotit dceru napr. pri oslave doma pri zapnutych ziarovkach, vysledky su hrozne. tmave, neostre, a ked sa niekto pohne vyzera na fotke ako duch. ked nastavim cas na 1:1000 a vyssie aby som eliminoval pohyb, fotka je uplne cierna, niej evidno nic. mozete mi prosim niekto poradit ako fotit v takychto podmienkach ? som uplny amater, ale od kompaktu som cakal viac automatiky. dakujem.
1. treba si precitat navod
2. namiesto spekulovania s casom 1/1000 sek., co je nezmysel vnutri (iba ak vonku za denneho svetla) treba pouzit automaticke rezimy:
na otocnom volici programov:
- program oznaceny plamienkom sviecky - fotenie za slabeho svetla, alebo
- SCenicke rezimy - volba interier - fotenie vo vnutri aj s presvetlenym pozadim, alebo
- iAUTO - inteligentna automatika, alebo
- rezim P - automatika s moznostou korekcie expozicie a sily blesku
 
pepe155
2015-03-04 18:39:21
príspevok od: blahoslav J B Art
1. treba si precitat navod
2. namiesto spekulovania s casom 1/1000 sek., co je nezmysel vnutri (iba ak vonku za denneho svetla) treba pouzit automaticke rezimy:
na otocnom volici programov:
- program oznaceny plamienkom sviecky - fotenie za slabeho svetla, alebo
- SCenicke rezimy - volba interier - fotenie vo vnutri aj s presvetlenym pozadim, alebo
- iAUTO - inteligentna automatika, alebo
- rezim P - automatika s moznostou korekcie expozicie a sily blesku
dakujem , myslis to dobre, ale: rezim za slabeho svetla pouzivam stale - nepomaha, iauto - nepomaha, scenicke rezimy - nepomaha, stale su na fokach pozadie ostre, ludia pri sebemensom pohybe rozmazani ako duchovia.
 
pepe155
2015-03-04 18:43:40
príspevok od: Karol Srnec
Ockavas od kompaktiku to, co sa da dotit zrkadlovkou s velkym snimacom a vysokosvetelnym objektivom. Naraziil si na limity techniky a chces od nej nieco, co nedokaze.
Nemozes nastavit 1/1000 s. pretoze mas malo svetla. To nemozes ani na zrkadlovke. Musela by nastavit ISO 200 000. S tvojim fotakom to jednoducho nenafotis bez blesku. AUtomatika tvojho fotaku je OK. Urcite chce pouzit blesk. Ja viem, ze ten zlikviduje svieckovu atmosferu. ALe inak to nejde. Fotak je limitovany pouzitelnym ISO.
Takze odpoved: Zrkadlovka+svetelny objektiv.
P.S. A na ten XZ-1 sa nehnevaj. Za nic nemoze.
myslim ze kompakt bol stvoreny prave nato, aby si ludia bez skusnosti a nutnosti nieco nastavovat odfotili vnucata ci psika, predtym som mal stary kodak, ziadna zrkadlovka, ktory nikdy nebol nastavovany, vzdy vonku, dnu, za svetla ci pri sere som stlacil jeden gombik a vyslo mi 9 z 10 fotiek , pri tomto mi vyjde 1 z 10, co je fakt malo, ostatne su slabe, postavy vyzeraju ako duchovia.
 
blahoslav J B Art
2015-03-04 19:21:47
príspevok od: pepe155
myslim ze kompakt bol stvoreny prave nato, aby si ludia bez skusnosti a nutnosti nieco nastavovat odfotili vnucata ci psika, predtym som mal stary kodak, ziadna zrkadlovka, ktory nikdy nebol nastavovany, vzdy vonku, dnu, za svetla ci pri sere som stlacil jeden gombik a vyslo mi 9 z 10 fotiek , pri tomto mi vyjde 1 z 10, co je fakt malo, ostatne su slabe, postavy vyzeraju ako duchovia.
problem moze byt, ze na tomto fotaku treba blesk vysunut, aby mohol fungovat, na tom Kodaku bol zrejme niekde na celnej strane a bleskol Ti automaticky, dalsi problem moze byt, ak mas nastaveny ND filter na ON, co predlzi cas expozicie (ak narazi na limity clony a ISO)
bol som na koncerte, malo svetla, bez blesku ... nastavil som prioritu casu na 1/40 sekundy, auto ISO na max. 800 a skusal cvakat take momenty, ked hudobnici 'zamrzli' v pohybe ... a vysli nejake zabery ... urcite aspon polovicka
 
fatality
2015-03-04 19:31:29
príspevok od: pepe155
myslim ze kompakt bol stvoreny prave nato, aby si ludia bez skusnosti a nutnosti nieco nastavovat odfotili vnucata ci psika, predtym som mal stary kodak, ziadna zrkadlovka, ktory nikdy nebol nastavovany, vzdy vonku, dnu, za svetla ci pri sere som stlacil jeden gombik a vyslo mi 9 z 10 fotiek , pri tomto mi vyjde 1 z 10, co je fakt malo, ostatne su slabe, postavy vyzeraju ako duchovia.
ja mam xz-1ku a je to vyborny fotak aj na automatiku aj poloautomatiku aj manual..chyba bude niekde inde..ak nie v tebe alebo v nastaveniach,moze byt kludne nieco pokazene..ale najskor by som to tipoval na chybne nastavenie+chybne pouzivanie..btw.uploadni niekde jednu "tmavu" a jednu neostru fotku,s "duchom"..tak aby sa nezmazal exif..a mrknem sa na to..
 
pepe155
2015-03-10 20:19:53
príspevok od: fatality
ja mam xz-1ku a je to vyborny fotak aj na automatiku aj poloautomatiku aj manual..chyba bude niekde inde..ak nie v tebe alebo v nastaveniach,moze byt kludne nieco pokazene..ale najskor by som to tipoval na chybne nastavenie+chybne pouzivanie..btw.uploadni niekde jednu "tmavu" a jednu neostru fotku,s "duchom"..tak aby sa nezmazal exif..a mrknem sa na to..
mohol by si mi prosim poslat hodnoty tvojho nastavenia pri foteni pohyujucich sa ludi, zvierat v interieri pri ziarovkovom svetle ? skusim coto spravi s mojim fotakom. pepe155@azet.sk dakujem.
 
blahoslav J B Art
2015-03-10 23:12:41
príspevok od: pepe155
mohol by si mi prosim poslat hodnoty tvojho nastavenia pri foteni pohyujucich sa ludi, zvierat v interieri pri ziarovkovom svetle ? skusim coto spravi s mojim fotakom. pepe155@azet.sk dakujem.
este napis, akou rovnomernou priamociarou rychlostou sa pohybuju ludia alebo zvierata v tvojom interieri pri ziarovkovom osvetleni, pripadne akou obvodovou rychlostou sa pohybuju ich udy, ako hlava, ruka, noha a pod. ... pretoze od toho zavisi nastavenie expozicneho triangla
 
fatality
2015-03-11 01:31:55
príspevok od: pepe155
mohol by si mi prosim poslat hodnoty tvojho nastavenia pri foteni pohyujucich sa ludi, zvierat v interieri pri ziarovkovom svetle ? skusim coto spravi s mojim fotakom. pepe155@azet.sk dakujem.
cas by mal byt aspon 1/200-1/250..ale rad by som si pozrel 2-3 fotky s ktorymi si nespokojny..nech vieme,kde je pes zakopany..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované