Hore

Panasonic Lumix DC-G9

Modelový rad G je základom ponuky Panasonicu. Popularitou však zaostával za video špecialistami radu GH a aj modelmi od Olympusu.

Panasonic sa správne rozhodol tento rad zatraktívniť a posunúť ho vyššie. Až sa nestačíme čudovať, čo všetko novinka dokáže. Nová vlajková loď naplno konkuruje Olympusu OM-D E-M1 Mark II, v mnohom sú si tieto dva prístroje podobné a preto sa nevyhnem častejšiemu porovnaniu.


Zoznámte sa s Panasonicom G9

Na úvod dám slovo Panasonicu, ktorý v oficiálnej tlačovej správe popísal nový fotoaparát veľmi dobre, bez nabubrelých marketingových kecov:

Novinka LUMIX G9 nadväzuje na úspech modelu GH5 a ponúka doposiaľ najlepší obraz v histórii série. Za špičkovou kresbou detailov, plynulými tonálnymi prechodmi a vynikajúcim farebným spracovaním stojí predovšetkým snímač Digital Live MOS s vysokým rozlíšením 20,3 MPix bez antialiasingového filtra (AA filter). V režime supervysokého rozlíšenia tak majú snímky ekvivalent neuveriteľných 80 megapixelov, a to ako vo formáte JPG, tak v RAW. Obrazový procesor sa stará o vynikajúce zobrazenie detailov s veľkou farebnou hĺbkou pri zachovaní maximálnej vernosti snímok. Využíva na to okrem iného technológie Multipixel Luminance Generation a Intelligent Detail Processing, teda inteligentné spracovanie obrazových informácií.

Výrazného vylepšenia sa dočkal aj stabilizátor obrazu Body I.S., vďaka ktorému je možné s G9 fotografovať s expozičným časom až o 6,5 EV dlhším ako bez stabilizácie. Stabilizátor dokáže s maximálnou presnosťou vypočítať intenzitu chvenia fotoaparátu v najrozličnejších situáciách, využíva pritom uhlovú rýchlosť prístroja a pohybového vektora. Ten sa meria pomocou gyroskopického senzoru, pohybového senzora a aj pomocou samotného obrazového snímača.

Kombináciou stabilizačných systémov B.I.S. (Body Image Stabilizer, pohyb v 5 osiach) a O.I.S. (Optical Image Stabilizer, pohyb v 2 osiach) vzniká päťosový systém Dual I.S. 2[1].  Ten v prípade modelu LUMIX G9 zabraňuje rozostreniu obrazu vplyvom výrazného chvenia, s akým si predošlé systémy neporadili. Spomínaná kombinácia oboch technológií je využiteľná predovšetkým pri použití teleobjektívu alebo v obťažných situáciách, napr. v noci alebo pri fotografovaní jednou rukou.

Päťosový stabilizátor Dual I.S. 2 funguje ako pri fotografovaní, tak pri nakrúcaní videozáznamov, vrátane nakrúcania v rozlíšení 4K.

Mimoriadne rýchly a presný systém automatického zaostrovania s technológiou DFD znamená najrýchlejšie zaostrenie na svete[2] - trvá len 0,04 s[3], žiadny iný fotoaparát nie je rýchlejší[4]. Keď sa k tomu pripočítajú vynikajúce schopnosti zaostrovania pri sledovaní pohyblivých objektov, je zrejmé, že LUMIX G9 nikdy neminie cieľ.

Okrem toho je fotoaparát vybavený najrýchlejším sekvenčným snímaním vo svojej triede[5] - zvláda 20 sn/s v režime kontinuálneho zaostrovania a 60 obr/s pri jednorazovom zaostrovaní, to všetko v plnom rozlíšení 20,3 MP. K dispozícii sú pochopiteľne aj režimy 6K/4K PHOTO, takže používatelia môžu okrem bežného snímania zvoliť aj omnoho rýchlejšiu sekvenciu 30 sn/s (režim 6K) alebo 60 sn/s (režim 4K), a potom jednotlivé okienka používať ako samostatné snímky (v režime 6K má každý jeden snímok rozlíšenie 18MP, v režime 4K 8MP).

LUMIX G9 je vybavený najväčším OLED hľadáčikom vo svojej triede[6] s vynikajúcim pomerom zobrazenia 1,66x / 0,83x (ekvivalent plnoformátového fotoaparátu). Ani pri rýchlom sekvenčnom snímaní nedochádza k zatmievaniu hľadáčika[7]. Nechýbajú režimy pre nočné fotografovanie a pre rozšírený výber ostriaceho bodu.

Elektronický hľadáčik využíva technológiu OLED, čo znamená plynulé prekreslenie pohybu (obnovovacie frekvencie 120 obr/s) a bleskurýchle reakcie s minimálnym omeškaním zobrazenia (max. 0,005 s). Poteší aj mimoriadne veľký pomer kontrastu 10000:1.

Panasonic LUMIX G9 je určený do náročného terénu, čomu zodpovedá aj konštrukcia z horčíkovej zliatiny na prednej i zadnej strane. Je odolný voči vlhkosti[8], prachu a mrazu do -10 stupňov. Na hornej strane sa nachádza stavový displej (najväčší vo svojej triede), vďaka ktorému je fotografovanie ešte jednoduchšie a pohodlnejšie než u predošlých modelov. Displej na zadnej strane má výklopnú konštrukciu, uhlopriečku 7,6 cm, pomer strán 3:2 a rozlíšenie 1,04 megapixelu. Okrem toho ponúka LUMIX G9 dva sloty na pamäťové karty SD, vrátane najnovších rýchlych vysokokapacitných typov UHS-II.

Panasonic LUMIX G9 je vybavený technológiami Bluetooth a Wi-Fi®, čo znamená pohodlnejšie ovládanie a možnosť okamžitého a jednoduchého zdieľania snímok a videozáznamov. Vďaka podpore Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) môže fotoaparát udržovať konštantné spojenie s telefónom alebo tabletom, a pritom spotrebováva len minimum energie. Pri pripojení prostredníctvom Wi-Fi je možné vybrať si medzi frekvenciami 5 GHz (IEEE802.11ac) a konvenčnejšiu 2,4 GHz (IEEE 802.11b/g/n).

[1] Päťosový duálny stabilizátor .S.2 je k 8. novembru 2017 možné použiť v kombinácii s nasledujúcimi objektívmi: H-FS14140, H-RS100400, H-ES200, H-ES12060, H-HSA12035, H-HSA35100, H-FSA45200 a H-FSA100300.  U niektorých modelov je nutná aktualizácia firmware.
[2] S objektívom H-ES12060, v kategórii systémových kompaktov, k 8. novembru 2017
[3] Pri jednorázovom automatickom zaostrovaní, so širokouhlým ohniskom s objektívom H-ES12060 (CIPA) pri 120 obr/s.
[4] V kategórii systémových kompaktov, k 8. novembru 2017.
[5] V kategórii systémových kompaktov, k 8. novembru 2017.
[6] V kategórii systémových kompaktov, k 8. novembru 2017.
[7] Pri kontinuálnom automatickom zaostrovaní 20 obr/s, pri jednorazovom automatickom zaostrovaní 60 obr/s.
[8] Odolnosť voči vlhkosti v tomto prípade znamená ochranu proti minimálnemu množstvu vlhkosti, vody či prachu. Nie je zárukou, že nedôjde k poškodeniu pri priamom kontakte s kvapalinou.


Panasonic Lumix DC-G9  je bezzrkadlovka v dizajne typickom pre zrkadlovky, s výrazným gripom a hľadáčikom umiestneným nad objektívom.


Absolútne príkladná ergonómia ovládania. Podsvietený stavový displej je u CSC zriedkavosťou.


Čoraz častejšie sa u fotoaparátov stretávame s joystickom, ktorý zjednodušuje výber zaostrovacích bodov. Displej je plne otočný a samozrejme dotykový.


Profesionálnych užívateľov poteší duálny slot pre SD karty.


Plná konektorová výbava, vrátane audio vstupu a výstupu.

Špecifikácia:

Typ fotoaparátu: bezzrkadlovka s Micro 4/3 snímačom
Bajonet: Micro 4/3
Typ snímača: Live MOS snímač formátu Micro 4/3 (17,3 x 13 mm), efektívny počet pixelov: 20,3 Mpx
Procesor: Venus Engine
Citlivosť: ISO 200 – 25600 (rozšírená ISO 100 – 25600)
Stabilizácia obrazu: 5-osá stabilizácia snímača obrazu, Dual I.S. (v prípade použitia stabilizovaného objektívu), účinnosť stabilizácie podľa CIPA: 6,5 EV
Typ automatického ostrenia: Kontrastná detekcia s technológiou DFD, 225 bodov
Rozsah expozičných časov mechanickej uzávierky: 1/8000 – 60 sek, Bulb (max 30 min.)
Rozsah expozičných časov elektronickej uzávierky: 1/32000 – 1 sek.
Meranie expozície: 1728 zónový systém merania expozície
Režimy merania expozície: Mutlizónové, bodové, s vyvážením na stred
Vstavaný blesk: Nie
Synchronizačná rýchlosť blesku: 1/250 s, synchronizácia na 1. aj 2. lamenu uzávierky
Displej: plne otočný 3”, rozlíšenie 1 040 000 bodov
EVF hľadáčik: rozlíšenie 3 680 000 bodov, zväčšenie 1,66× (0,83× 35mm equiv.)
Frekvencia sériového fotografovania: max. 20 obr./s
Rozlíšenie videa: 4K, Full HD
Formát videa: MPEG-4, AVCHD
Používané pamäťové médium: Pamäťové karty SD / SDHC / SDXC (podporuje UHS-II)
Počet slotov pre pamäťové karty: 2
Konektivita: SuperSpeed USB 3.0 Micro-B Gen 1, micro HDMI typ A/VIERA, 2,5mm jack pre diaľkové ovládanie, 3,5mm jack pre externý mikrofón, 3,5mm jack pre slúchadla, 5GHz Wi-Fi (IEEE802.11a/ac/b/g/n) s NFC a Bluetooth 4.2 (Bluetooth Low Energy BLE)
Utesnenie tela: voči stekajúcej vode a prachu, mrazuvzdornosť do -10°C
Rozmery: 137 x 97 x 92 mm
Hmotnosť: 658 g

https://www.panasonic.com/sk/consumer/fotoaparaty-a-videokamery/fotoaparaty-lumix-g-dslm/dc-g9.html

Fotoaparát v praxi

G9 je ten fotoaparát, o ktorom budú neprajníci hovoriť, že je na M43 fotoaparát príliš veľký a že to tak stráca zmysel. Musím im oponovať. Že sa dá bezzrkadlovka urobiť malá, je výhodou. Ale dajte na ňu svetelný teleobjektív a zistíte, že ergonómia je príšerná. Bezzrkadlovková konštrukcia umožňuje výrobcovi urobiť fotoaparát na mieru jej použitiu. A tak to môže byť kompaktný retro v štýle rangefinder, ale aj veľký a ergonomický fotoaparát v štýle zrkadlovky. Lumix G9 je len o málo menší a ľahší ako pokročilá zrkadlovka Nikon D7500. Musí byť, ak chcete na ňom používať profesionálne objektívy a má mať výbornú ergonómiu držania i ovládania.

Ovládanie

Fotoaparát je precízne vyhotovený z horčíkovej zliatiny, kde môžu, tam sú polepy. Grip je veľký, výrazne tvarovaný s nápadným “zobákom” pod spúšťou. Pri držaní máte pocit bezpečia. Hneď na prvý pohľad vidno, že ovládanie bude príjemné. Najdôležitejšie funkcie majú vlastné tlačidlá. Rollery sú dohromady tri a na bezzrkadlovku neobvyklý je tu aj stavový displej. Je tu dostatok funkčných tlačidiel a ergonómiu ovládania ďalej zlepšujú prepínače, tri rollery a joystick. Displej je plne otočný, samozrejme dotykový. Dotyková funkcia je konfigurovateľná tak, ako to u inej značky nenájdete. Len ťažko sa hľadá fotoaparát, ktorý by sa ovládal lepšie.

Priam luxusný je pohľad do hľadáčika. Neviem, či som videl lepší elektronický hľadáčik. Má len jednu chybu a tou je viditeľné sférické skreslenie spôsobené okulárom. Výborný je aj displej, jemný s výbornými pozorovacími uhlami. Stavový displej zobrazuje všetko potrebné a je pekne rovnomerne podsvietený, farba podsvietenia je oranžová. Mohol by však pri vypnutom fotoaparáte zobrazovať stav batérie a pamäťových kariet.

Popis všetkých ovládacích prvkov by bol nadlho. Spomeniem len to najdôležitejšie. Máme tu tradičný programový volič, kde sa zmestili aj tri užívateľsky nastaviteľné expozičné režimy. Osobne ich často využívam. Pod voličom programov je volič režimov snímania. Mechanicky sa prepína aj režim zaostrovania. Veľmi rýchlo tak dokážete prístroj prekonfigurovať. Svoje tlačidlá majú vyváženie bielej, citlivosť ISO a korekcia expozície. AF body môžete vyberať dotykovo, alebo pomocou joysticku. Nakonfigurovať môžete až 10 Fn tlačidiel (hardvérových a dotykových). Stačí chvíľu podržať tlačidlo a môžete mu prideliť funkciu zo zoznamu.

K dispozícii je aj Quick menu, v ktorom nájdete ďalšie, už menej používané funkcie. Menu je rozdelené do niekoľkých častí. Samostatne sú nastaviteľné funkcie pre fotografovanie a pre video. Užívateľských nastavení je veľa a vyžaduje to čas prejsť všetky. Ešteže si môžete vytvoriť vlastný zoznam. Grafické prvky ovládania sa neustále mierne vylepšujú a je až s podivom, čo všetko sa dá vyšperkovať.

Prvé čo som urobil, bolo nastavenie korekcie expozície na predný roller, aby som nemusel kvôli tak často používanej funkcii stláčať tlačidlo. Ďalej som si do užívateľského menu vložil formátovanie karty, ktoré je inak na 5 obrazovke servisného podmenu.

Na môj vkus je spúšť až príliš citlivá a zo začiatku som často urobil záber, aj keď som nechcel. Nie úplne spokojný som s joystickom, ten funguje len v štyroch smeroch, nefunguje po uhlopriečkach, dostať sa z rohu do protiľahlého rohu preto nie je komfortné.


Ergonómiu a výdrž môžete vylepšiť prídavným vertikálnym battery gripom.

Zaostrovanie

Prístroj sa aktivuje do 1 sekundy po zapnutí. A to je jediný okamžik, kedy vás na chvíľku zdrží. Automatické zaostrovanie využíva len detekciu kontrastu. Neviem ako to Panasonic urobil, ale zaostrovať vie bleskovo aj s touto technológiou. Naviac je AF aj spoľahlivý. Dobre sa chytá aj za zložitejších podmienok. Nevadí mu ani nedostatok svetla. Ostatní výrobcovia musia používať hybridný AF, aby u nich zaostrovanie pracovalo takto dobre. Občas zaváha, ak je pozadie kontrastnejšie, vtedy je najlepšie vybrať Pin Point AF s veľmi malým bodom. Špičková je možnosť konfigurovania skupín bodov. Precízne zaostrovanie umožňuje Pin Point AF.


Preč sú časy, keď sa s bezzrkadlovkou nedal fotiť pohyb.

Prekresľovanie hľadáčika má minimálne oneskorenie, nastaviteľná je frekvencia až 120 obr./s. Pri sériových záberoch, v režime živého náhľadu, prakticky nevidíte blackouty. Máte tak pocit, že sledujete skôr video. To je budúcnosť akčnej fotografie. Fotoaparát zvláda až 20 obr./s. s kontinuálnym sledovaním objektu a meraním expozície. Buffer je slušne veľký, pojme 60 fotografií vo formáte RAW. Pri max. frekvencii sú to však len 3 sekundy fotenia. Následne oceníte, ak fotíte na rýchlu kartu, aby sa buffer čo najrýchlejšie vyprázdnil.

Na fotoaparáte som otestoval aj niektoré objektívy od konkurenčného Olympusu. Dúfam, že sa za to v Panasonicu na mňa nenahnevajú. Obidve značky by to mali brať ako výhodu, že spoločne vedia ponúknuť fotografovi viac. Občas sa mi stalo, že sa fotografie rozsekali, vtedy keď stabilizácia fungovala na maximum. To by mohol vyriešiť nový firmvér, o Panasonicu je známe, že firmvéry riešia aj kompatibilitu s objektívmi Olympus. Z hľadiska zaostrovania som problémy nemal.


Občas zahaproval firmvér, pri použití objektívov Olympus. Odhadujem to na problémy so stabilizáciou. Tento problém by mohol odstrániť nový odladený firmvér.

Uzávierka

V režime mechanickej uzávierky je fotoaparát pomerne tichý, aj keď zvuk je mierne vyššej frekvencie. V prípade potreby môžete prepnúť na elektronickú uzávierku, ktorá je úplne tichá. Tento režim však nie je vhodný pre prácu s bleskom. Limit mechanickej uzávierky je 1/8000 s., čo väčšinou stačí. Občas sa však hodí, že elektronická uzávierka poskytuje až 1/32 000 s. To nebudete mať problémy ani s objektívmi so svetelnosťou F1,2.

Stabilizácia obrazu

Už nejaký čas Panasonic využíva stabilizáciu v objektívoch a aj posunom snímača. Dokáže ich skombinovať a s niektorými objektívmi sa dostáva na účinnosť až 6,5 EV. Tým vyrovnáva rekord Olympusu a zdieľa s ním pomyselný trón. So širokouhlým objektívom zvládnete snímať z ruky časmi okolo 1-2 sekúnd (bez opory). Určite sa nájdu borci, ktorí udržia ešte dlhšie časy. Takáto účinnosť stabilizácie je veľmi oslobodzujúca, bez statívu môžete fotiť za zlých svetelných podmienok a to bez nutnosti príliš dvíhať citlivosť. To je jeden z benefitov, ktorý kompenzuje do určitej miery menšie rozmery snímača a tým danú menšiu citlivosť.

Napájanie

Pri bežnom fotení urobíte okolo 500 záberov. To už je celkom slušné, aj keď úsporné zrkadlovky dokážu viac. Ani video nie je priveľký žrút. Poldňový výlet vydržíte s jednou batériou, celodenný s dvomi.

Akumulátor sa nabíja v USB nabíjačke s Micro USB konektorom, či rovnakým ako má väčšina mobilov. Akumulátor môžete nabíjať aj priamo vo fotoaparáte, využiť môžete aj powerbanku. Nevýhodou je, že na fotoaparáte je odlišný konektor typu Micro-B USB 3.0, ktorý nie je až tak rozšírený. Kábel je pribalený k fotoaparátu, ale nesmiete ho zabudnúť mať so sebou.

Vychytávky

Hifgh Resolution Mode. Donedávna špecialita Olympusu, neskôr Pentaxu a teraz aj Sony a už aj Panasonicu. Vďaka stabilizácii snímača, ktorá sa dá použiť na presné posúvanie snímača, dokážu fotoaparáty nafotiť 4 alebo 8 záberov, každý posunutý a zložiť ich do fotografie s 4-násobným rozlíšením, ako má snímač. V našom prípade dostávame približne 80 Mpx fotografie (10368x7776 bodov). Donedávna bolo takéto rozlíšenie výhradou sakramentsky drahých stredoformátových fotoaparátov. Má to ale svoje obmedzenie. Pri fotení sa nesmie prístroj hýbať, musí byť na statíve. Urobiť dielči záber niečo trvá, fotografovaný objekt by mal byť bez pohybu, inak sa na fotografii objavia pohybové artefakty. Tento limit predurčuje využite pri fotografovaní architektúry, krajiny, makra a produktovej fotografii. Rovnako ako u Olympusu je clona obmedzená max. na f/8, kvôli difrakcii. Panasonic vám ale umožní stlačiť spúšť, aj keď nie je fotoaparát na statíve. Výsledkom je samozrejme rozmazaný záber.


Dva zábery s rozlíšením 80 Mpx.

6K PHOTO/4K PHOTO. Dobre známa funkcia, využívajúca videozáznam vo vysokom rozlíšení, z ktorého vyberá jednotlivé políčka a robí z nich fotografie vo formáte JPG. 4K PHOTO nájdeme aj na nižších modeloch. Rozlíšenie je približne 8 Mpx, max. frekvencia je 60 obr./s. Vďaka vysokému výkonu Lumixu G9 je k dispozícii aj 6K PHOTO, pri ktorom je rozlíšenie približne 18 Mpx. Frekvencia snímania je tu však “len” 30 obr./s. Nastaviť môžete, ako bude fotoaparát reagovať na stlačenie tlačidla spúšte, dokonca je tu režim Pre-Burst Recording. Je to rovnaká funkcia, akú nájdete v Olympusáckej jednotke pod názvom Pro Capture. Fotoaparát ukladá do medzipamäte zábery pri namačknutej spúšti, po úplnom stlačení spúšte zostanú v pamäti zábery nasnímané aj pred jej stlačením. To umožňuje zachytiť akciu aj vtedy, keď nedokážete včas zareagovať. Na rozdiel od Olympusu fotí Panasonic len do JPG.

POST FOCUS. Aj túto funkciu poznáme z iných modelov Panasonic. Fotoaparát nasníma rýchlu sériu záberov, pričom plynule preostruje. Užívateľ si následne môže vybrať záber, ktorý je zaostrený tam, kde potrebuje. Fotoaparát inteligentne využíva informácie zo zaostrovacích bodov a zbytočne nepreostruje mimo fotografovanú scénu. Zo série je teraz možné vyskladať fotografiu s väčšou hĺbkou ostrosti, tejto technike sa hovorí Focus Stacking.

Time Lapse/Animation. Funkcia časozberného snímania má dva režimy. Klasický Time Laps zachytí video poskladané s automaticky nasnímaných záberov. Nastaviteľný je intervalometer a počet záberov (max. 9999). Druhým režimom je Stop Motion Animation. Aj tu prístroj poskladá video, pri snímaní však čaká na stlačenie spúšte, aby ste mali dostatok času na animovanie objektu.

Multi Exposure. Funkcia slúži na snímanie viacnásobnej expozície. Fotoaparát vám maximálne pomáha živým náhľadom a možnosťou automatického nastavenia skladania expozície. Skombinovať môžete až 4 zábery.


Dvojexpozícia.

WiFi + BT. Vychytávka, ktorá už neprekvapí. Pre prepojenie s chytrým zariadením slúži nielen WiFi, ale aj nízkoenergetický Bluetooth. Bluetooth umožňuje automatické prenášanie záberov, pridávanie geotagov do fotiek a synchronizáciu času. Cez Wifi sa fotoaparát ovláda. Aplikácia poskytuje aj manuálne nastavenie expozičných parametrov.

Obrazová kvalita

Lumix G9 poskytuje to najlepšie, čo sa vo svete M43 ponúka. Výborne funguje automatické vyváženie bielej, zachovávajúce neutrálne farby, prípadne mierne teplejšie. Výborne sú navrhnuté obrazové profily. Priaznivci ČB fotografie si isto obľúbia L monochrome s gradáciou nastavenou na Low Key foto. Profily Neutral a Portrait majú široký dynamický rozsah, Portrait s mierne saturovanejšími teplými farbami.

   
Vľavo s profilom Standard, vpravo Cinelike D.

Ak používate Adobe Lightroom, alebo Camera Raw v Photoshope, vyskúšajte obrazový profil Cinelike D s bohatými poltónmi. Určený je pre video, ale aj pri fotke dáva zaujímavý výsledok.


Po prvýkrát je vo fotoaparáte Panasonic aj funkcia Multishot (High Resolution Mode). Podrobne sme si ju predstavili u fotoaparátov Olympus a aj v samostatnom článku. Maximálne rozlíšenie je 10368x7776 bodov, čo umožňuje skutočne výstavnú veľkoformátovú tlač o veľkosti aj 2 m na šírku. Algoritmus pokladania multishotu je veľmi dobre zvládnutý. Fotografie ani nie je nutné downsamplovať a tak môžete plne využiť 80 Mpx rozlíšenie. Bežný výstavný formát je okolo 75 až 130 cm na šírku. Tu môžete využiť nadpriemerné rozlíšenie, zábery mierne zmenšiť a doostriť. Získate ostré fotografie, ktoré znesú kritické detailné prezeranie aj z kratšej vzdialenosti.


80 Mpx záber, na pohybujúcej sa sekundovke vidno, že je záber zložený z 8 expozícií.


Záber je downsamplovaný na cca 36 Mpx a doostrený.

Úroveň šumu nie je žiadnym prekvapením. Šumu je len nepatrne viac, ako u najväčšieho konkurenta, Olympusu OM-D E-M1 Mark II. Zaoberať sa šumom má zmysel od ISO 1600. Do ISO 6400 je úroveň šumu akceptovateľná aj pri tlači väčšieho formátu. Skok nastáva pri ISO 12 800, tu už výraznejšie rastie miera šumu a začína aj posun farieb. Fotky sú stále použiteľné. Najvyššie ISO 25 600 už prináša výrazný posun farieb a stratu jemných detailov, ktoré šum prekrýva. Pre väčšinu bude ISO 25 600 nepoužiteľné. Na druhú stranu jemný šum nájdete aj pri najnižšej natívnej citlivosti ISO 200. Ak hľadáte fotoaparát s minimálnym šumom, tento to nie je.

Dynamický rozsah M43 snímačov nie je zlý, vyrovnajú sa APS-C snímačom u Canonu, na APS-C špičku však nemajú. DR je dostatočne veľký, aby vám to nerobilo starosti, predsa len si ale vyžaduje presnejšiu prácu s expozíciou a menej spoliehania, že to pri vyvolaní RAW-u zachránite.


Pri záchrane prepalov sa mi osvedčil profil Cinemalike D, ktorý poskytuje najväčší dynamický rozsah.


Podexpozícia -5EV. Pri náprave sa objavuje výrazný posun farieb.


Podexpozícia -3EV, tu k posunu nedochádza.

Pri náprave silnej podexpozície -5EV sa objavuje šum, ale v menšej miere ako u Olympusu. Dochádza tu však k výraznému posunu farieb smerom k purpurovej. Pri menšej podexpozícii -3EV k farebnému posunu nedochádza. Ako je u digitálu zvykom, je náchylnejší na preexpozíciu. Výrazné prepaly nezachránite. Ak však máte fotku bez prepalov, len celkovo preexponovanú, s nápravou nebudete mať problémy ani do +3EV.

Video

Panasonic už nejaký čas štandardne do fotoaparátov dáva video v 4K rozlíšení a to aj do nižších modelov. Preto nechýba ani v G9. Nemá síce tak vysoké ambície ako špecialista GH5, ale výbava je slušná. Páči sa mi, že keď prepnete na program Video, ponuka menu sa zredukuje len na funkcie, ktoré s videom súvisia.

Video môžete snímať v rozlíšení 4K s frekvenciou až 60FPS a vo Full HD s frekvenciou až 180FPS. Prístroj je tak vhodný aj pre snímanie obľúbených spomalovačiek. Má na to aj špeciálny režim, kedy video uloží už spomalené. Z formátov môžete vybrať MP4 alebo AVCHD. Max. dĺžka jednej sekvencie je 29m 59s. Expozičné programy sú k dispozícii všetky, vrátane plného manuálu. Okrem štandardných obrazových profilov sú k dispozícii aj špeciálne pre video: Cinelike V a Cinelike D. Vytvoriť si môžete aj vlastné profily. Nastaviť môžete režim stabilizácie, parametre nahrávania zvuku, korekciu chýb objektívov, obrazové efekty, gradačnú krivku a pár ďalších funkcií. S manuálnym zaostrovaním vám pomôže lupa a peaking level. K fotoaparátu môžete pripojiť externý mikrofón a slúchadlá. Ja som použil externý mikrofón RØDE VideoMic Pro.


Z hľadiska videa je prístroj určený pre náročných amatérov, ktorí ocenia vysoké rozlíšenie, možnosť robiť spomalovačky, nastavenie obrazových profilov a pripojenie mikrofónu. S natáčaním im pomôže veľmi účinná stabilizácia a dobré automatické zaostrovanie. Kontinuálne zaostrovanie vo videu však nie je tak dobré ako pri fotení. Lumix G9 bez problémov zvládne úlohu broadcast kamery pre spravodajstvo. Na 100% bude vyhovovať náročným videoblogerom. Plusom je plne otočný displej, ktorý sa dá natočiť aj tak, aby smeroval dopredu.

Mínusom je orez pri 4K rozlíšení, uhol záberu je tak menší ako pri fotografovaní a pri Full HD videu. Prístroj pri 4K videu nevyužíva plnú šírku snímača.

Konkurencia

Hlavnú konkurenciu treba hľadať v M43 tábore. V prvom rade je tu model GH5. Obidva modely majú veľa spoločného. Ak ste primárne fotograf a video používate občas, kúpte si G9. Ako fotoaparát je lepší a pritom je to stále veľmi slušná videokamera, naviac ušetríte. GH5 výborne zvláda funkciu fotoaparátu, ale ešte lepšie funguje ako kamera. GH5 odporúčam poloprofesionálnym a profesionálnym videotvorcom.

Najväčším konkurentom je OM-D E-M1 Mark II od Olympusu. Vo výhode je tu Panasonic, je novší a výrobca do neho mohol zabudovať najčerstvejšie novinky. Lepší hľadáčik, lepší displej, BT. Naviac tu máme stavový displej, lepšie ovládanie a dokonca aj špecialitky, ktoré mal donedávna len Olympus: multishot, focus bracketing, 6,5 EV stabilizáciu. Olympus má stále niektoré parametre lepšie, ale treba priznať, že G9 je pre neho tvrdý konkurent, naviac za lepšiu cenu.

Pozrime sa, čo ponúkajú ostatní. Nikon potichu vypratal bojisko, kde bol s 1” snímačom najslabším súperom, istý čas je preč aj Samsung. Canon má jediný model s hľadáčikom, EOS M5. Ten je oproti G9 detskou hračkou, nie práve lacnou. Treba mu však priznať dobrý APS-C snímač. Ostáva už len Sony. Silná značka s vynikajúcimi snímačmi veľkosti APS-C aj Full Frame. Priameho konkurenta v ponuke nemá. Rýchlosťou, výbavou a parametrami je to najskôr model A6500, ktorý má ale úplne odlišnú koncepciu. Z modelového radu A7 je konkurentom model A7r III, to je ale špecialista na vysoké rozlíšenie, za dvojnásobnú cenu. V ponuke Sony chýba rýchla bezzrkadlovka s dizajnom radu A7, ale za priaznivejšiu cenu. Možno dokonca so snímačom veľkosti APS-C.


Konkurent č. 1: Olympus OM-D E-M1 Mark II, stále má niekoľko vychytávok, ktoré Panasonic nemá, ale je poznať, že Panasonic G9 je novší model. U mňa je to remíza a každý sám musí zvážiť, čo u neho preváži váhy na jednu, či druhú stranu.

Nesmieme zabudnúť, že je G9 konkurenciou aj pre pravé zrkadlovky. Menší M43 snímač tu začína byť nevýhodou pri porovnaní s Nikonmi D7500 a D500. Vyrovná sa ale Canonu EOS 7D Mark II. Bezzrkadlovková konštrukcia sa ukazuje ale ako výhoda. Vďaka nej prístroj zvláda až 20 obr./s. a vie byť úplne tichý. Hľadáčik je tak kvalitný, že len málokomu bude chýbať optický hranol. Bezkonkurenčná je obrazová stabilizácia s účinnosťou až 6,5EV. Majitelia zrkadloviek Canon a Nikon môžu namietať, že je pre ne viac objektívov. Niektoré sú však staršieho dáta. Panasonic má veľmi slušné portfólio a k nemu môžeme pripočítať veľké portfólio objektívov Olympus a niekoľko ďalších objektívov iných značiek. A všetky sú optimalizované pre digitál.

Plusy a mínusy

+  výrazný, dobre tvarovaný grip+  kvalita spracovania, utesnenie
+  príkladná ergonómia ovládania
+  otočný displej s dotykovým ovládaním
+  stavový displej
+  rýchle zaostrovanie
+  veľký EVF hľadáčik s vysokým rozlíšením
+  stabilizovaný snímač, účinnosť až 6,5 EV
+  užívateľské programy
+  20 obr./s.
+  tichá elektronická uzávierka, najkratší čs 1/32 000 s.
+  duálny slot na pamäťové karty
+  nabíjanie aj cez USB
+  vstup pre mikrofón, výstup na slúchadlá
+  rýchly USB 3.0
+  WiFi + BT
+  4K video
+  6K Photo
+  veľmi dobré vyváženie bielej
+  Focus Stacking, Time Lapse/Animation/Post Focus, Multiexposure, High Resolution Mode

-  nemá vstavaný blesk
-  niekomu môžu vadiť väčšie rozmery
-  veľmi citlivá spúšť
-  joystick funguje len v 4 smeroch
-  rozdielny USB na fotoaparáte a na nabíjačke
-  orez záberu u 4K videa
-  občasné problémy pri použití objektívov Olympus
-  jemný šum aj pri ISO 200

Záver

Panasonic Lumix DC-G9 je špičková M43 bezzrkadlovka, výborne skonštruovaná, s príkladnou ergonómiou, nadpriemerne bohatou výbavou a špičkovými parametrami. Takto sa robí fotoaparát pre náročných. Pre niekoho môže byť však až príliš komplikovaný. Skúsený fotograf si ale poradí, fotoaparát mu vo všetkom vyjde v ústrety. Osobne ho považujem za jeden z najvydarenejších fotoaparátov vôbec. Ťažko sa na ňom hľadá technická slabina. Menší M43 snímač samozrejme nie je tak citlivý ako tie väčšie, malá hĺbka ostrosti sa dosahuje ťažšie. Puritánom bude určite vadiť šum aj pri nižších citlivostiach. To je však vyvážené mnohými výhodami: ľahšie dosiahnutie väčšej hĺbky ostrosti, menšie a ľahšie objektívy, špičková stabilizácia obrazu, nadpriemerné parametre atď.

Fotoaparát má akčné ambície a trúfa si na žánre wildlife a šport, v ktorých sa väčšine bezzrkadloviek príliš nedarí. 60 RAW fotografií v jednom slede, pri frekvencii 20 obr./s., to už je veľmi dobrý akčný potenciál. Panasonic má výborné zaostrovanie so širokou konfiguráciou AF bodov a prekvapujúco si dobre vystačí len s detekciou kontrastu. Ku komfortu prispieva skutočne veľký, priam až luxusný hľadáčik a plne otočný displej.

Mínusov je minimum. Mne najviac vadila veľmi citlivá spúšť a joystick, ktorý nefunguje tak dobre, ako napr. u fotoaparátov Fujifilm.

Pre koho je fotoaparát určený? Typický budúci majiteľ je dobrodružnejšej a akčnejšej povahy, zároveň má čo to už za sebou. Vyžaduje fotoaparát s minimom kompromisov, ktorý môže zobrať kamkoľvek a vráti sa v poriadku domov. Vodopády na Islande, exotické zvieratá v džungli Bornea, africké safari, mrakodrapy New Yorku, podtatranská flóra… Keď treba, nahradí fotoaparát aj dobrú 4K kameru.

P.S. Najlepšie CSC s M43 snímačom hardvérovo dosahujú najvyššie méty. Prišiel ale čas, keď už nie je moc čo vylepšovať a výrobcovia by sa mali sústrediť na obrazovú kvalitu. Chcelo by to malú revolúciu v snímačoch. Kedy nám Panasonic predstaví svoj organický snímač?

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
smart
2018-01-02 07:32:07
Kým nezačne Panasonic konečne používať fázové ostrenie, bude mať Olympus navrch.

P.S. Objaví sa tu niekedy recenzia na Sony A7rIII a A6500? Vidím, že na Sony a Canon tu už 2 roky nevychádzajú články.
 
smart
2018-01-02 07:58:55
príspevok od: smart
Kým nezačne Panasonic konečne používať fázové ostrenie, bude mať Olympus navrch.

P.S. Objaví sa tu niekedy recenzia na Sony A7rIII a A6500? Vidím, že na Sony a Canon tu už 2 roky nevychádzajú články.
P.P.S a ešte by som ocenil, keby tu konečne bola na Sony otestovaná aj funkcia eye AF, kvôli ktorej prechádzajú majitelia zrkadloviek na Sony....
 
Johnnny
2018-01-02 09:24:37
Pre mna je toto najdospelejsie CSC zatial. Aspon z toho co zatial citam. Ano, mensi snimac asi nevyhovie kazdemu a ja osobne by som tam tiez radsej videl nieco vacsie, ale pri kupe m4/3 uz s tym clovek musi tak nejak pocitat.

Velkost mi nevadi, dokonca by mohol byt trochu vyssi aby sa bezproblemovo drzal aj bez gripu (mozno sa drzi, neskusal som)

Co mi vadi je akurat to ostrenie a sice fakt, ze DFD ignoruje vsetky objektivy mimo originalnych od Panasonicu. CaNikonu CSCckari radi vycitaju, ze obmedzuje podporu pre objektivy ostatnych vyrobcov, ale Panasonic s Olympusom toto vlastne robia este vo vyrznejsej miere navyse pri otvorenom standarde kde by naozaj mali spolupracovat trochu viac. Je C-AF s Olympus klami, napriklad so 40-150 f2.8 rovnako rychle ako s original Panasonic sklami ?
 
jaroslav.tachecí
2018-01-02 12:28:22
Rád bych se zeptal
- někde jsem četl, že je možné nabíjet přímo G9 s normálním mikro USB kabelem? Potom stačí nabíječka i kabel od mobilu
- foťák jsem zatím neměl v ruce, ale z recenzí, obrázků a videí na mě působí jeho ergonomie, menu a celkové ovládání VÝRAZNĚ přívětivěji než u olympusu EM1 II, jaký je váš pocit, názor. Pravda, já jsem zvyklý na ovládání Canon a olympus i dělá neuvěřitelné potíže
díky
 
PeCh
2018-01-02 12:41:00
Tie dva micro usb porty zase nie sú až tak problém. Ak sú to tie, čo si myslím, tak do oboch pasuje ten istý micro usb kábel. Akurát v rozšírenom porte vo fotoaparáte bude rýchlosť prenosu dát len podľa usb 2.0 štandardu. Nabíjanie bude rovnaké. A neviem ako ostatní, ale cez kábel som z foťáku už dávno fotky neprenášal, len nabíjal. Aj tak by som dnes už očakával usb type C konektor (obojstranný, rýchly prenos dát, rýchle nabíjanie).
 
blahoslav J B Art
2018-01-02 12:44:09
príspevok od: jaroslav.tachecí
Rád bych se zeptal
- někde jsem četl, že je možné nabíjet přímo G9 s normálním mikro USB kabelem? Potom stačí nabíječka i kabel od mobilu
- foťák jsem zatím neměl v ruce, ale z recenzí, obrázků a videí na mě působí jeho ergonomie, menu a celkové ovládání VÝRAZNĚ přívětivěji než u olympusu EM1 II, jaký je váš pocit, názor. Pravda, já jsem zvyklý na ovládání Canon a olympus i dělá neuvěřitelné potíže
díky
1. o nabijani cez USB sa pise aj v tomto clanku, je to medzi '+' plusmi
2. kazdy ma ine ruky a mentalne schopnost, preto co vyhovuje inemu alebo vacsine, nemusi vyhovovat tebe ... a naopak
 
Jubi
2018-01-05 23:23:30
ze zahaproval firmware , ved ta fotka je genialna
 
Johnnny
2018-02-11 09:36:17
Myslim, ze by sa Olympus mohol zamysliet nad cenami, nakolko E-M1 zrazu posobi dost zastaralo ...
 
Johnnny
2018-02-11 10:09:20
Inak ked som testoval G9, prislo mi, ze ma nauveritelne citlivu spust. Bol to problem konkretneho kusu, alebo ste mali podobny problem ?
 
blahoslav J B Art
2018-02-11 15:40:09
príspevok od: Johnnny
Myslim, ze by sa Olympus mohol zamysliet nad cenami, nakolko E-M1 zrazu posobi dost zastaralo ...
my tu na Ephote s cenami Olympusu nic neurobime, preto doporucujem:
1. obratit sa priamo na Olympus a napisat im tam ohladom cien, alebo
2. zmenit zamestnanie za lepsie platene, aby si si mohol dovolit kupit Olympus za aktualne ceny
 
Johnnny
2018-02-11 17:43:47
príspevok od: blahoslav J B Art
my tu na Ephote s cenami Olympusu nic neurobime, preto doporucujem:
1. obratit sa priamo na Olympus a napisat im tam ohladom cien, alebo
2. zmenit zamestnanie za lepsie platene, aby si si mohol dovolit kupit Olympus za aktualne ceny
Olympus za sucasnu cenu si kupim mozem (uz vlastnim niekolko drahsich PRO skiel), ale kedze je to v par podstatnych ohladoch stale nedotiahnuty fotak, z principu zan proste takmer 2000€ nedam
 
blahoslav J B Art
2018-02-11 18:17:49
príspevok od: Johnnny
Olympus za sucasnu cenu si kupim mozem (uz vlastnim niekolko drahsich PRO skiel), ale kedze je to v par podstatnych ohladoch stale nedotiahnuty fotak, z principu zan proste takmer 2000€ nedam
ja zvažujem prechod z Oly M10 na Pana GX80, na moju amatercinu to bude stačiť
 
roka222
2018-02-12 15:00:00
príspevok od: blahoslav J B Art
ja zvažujem prechod z Oly M10 na Pana GX80, na moju amatercinu to bude stačiť
A čo to sklo už došlo s toho e šhopu ????????
blahoslav J B Art
03. 02. 2018
,,prave som si kupil Fuji 56mm ... tak uvidime,,
 
blahoslav J B Art
2018-02-12 15:36:33
príspevok od: roka222
A čo to sklo už došlo s toho e šhopu ????????
blahoslav J B Art
03. 02. 2018
,,prave som si kupil Fuji 56mm ... tak uvidime,,
este nie, ale dostal som majla, ze uz bolo poslane
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia