Hore

Panasonic Lumix DMC-GX7

Len nedávno som testoval vlajkovú loď Olympusáckeho radu PEN, model E-P5. Nádherný retrofotoaparát, o ktorom som si myslel, že bude len ťažké dobehnúť. Panasonic ma vyviedol z omylu. Porovnanie si ale nechám na koniec.

Prvý dojem

CSC fotoaparáty Panasonic boli donedávna trochu suchopárne. Dobré, ale chýbal im šmrnc. Keď sa na internete objavili prvé obrázky modelu GX7, hneď som pookrial (a nielen ja). Konečne má aj Panasonic elegantný retromodel. Dizajnom pripomína fotoaparáty FujiFilm, čo vôbec neberiem ako negatívum. Na testovanie som dostal strieborný model. No strieborný, väčšina plochy je čierna a strieborná je len vrchná časť fotoaparátu a spodný kryt. Jednoduchý retrodizajn fotoaparátu rozhodne pristane a bude pri kúpe zohrávať tiež svoju úlohu. Počet ovládacích prvkov je na tak malý fotoaparát nadpriemerný. Tradičný volič programov, dva rollery a dotykový displej dávajú tušiť, že práca s fotoaparátom bude príjemná. Okamžite zaujme výklopný elektronický hľadáčik. Výklopný je aj displej. Grip je pomerne veľký a vďaka tomu sa aj tento pomenší fotoaparát drží dobre. Automatické zaostrovanie je rýchle a tak jedinou otázkou je, či sa fotoaparát obrazovo vyrovná nedávno predstaveným Olympusom.

Základné parametre

Tlačové správy predstavujúce nové fotoaparáty bývajú plné nadnesených marketingových osláv dokonalosti, nie však v prípade tohto modelu. Triezvu a technickú tlačovú správu si dovoľujem v plnom znení publikovať v tejto recenzii. Zistil som, že pri čerpaní informácií by som ju takmer celú opísal.
 

Tlačová správa: Tento výkonný fotoaparát s horčíkovým telom je určený náročným fotografom, čomu zodpovedá aj jeho výbava. Jeho srdcom je nový 16Mpix Live MOS snímač s vysokou citlivosťou. Vo svojom malom tele skrýva kvalitný výklopný hľadáčik LVF s rozlíšením 2,76 milióna bodov a LCD displej s rozlíšením 1,04 milióna bodov. Okrem veľmi kvalitných fotografií možno s týmto LUMIXom natočiť aj Full HD video. GX7 zvládne nielen 50 snímok v progresívnom režime, ale aj toľko očakávaný plnohodnotný kino-formát 24p s dátovým tokom až 24Mbps. Integrovaná WiFi s NFC umožní majiteľom tohto prístroja fotografie a videá prakticky okamžite zdieľať a ovládať ho na diaľku.


Telo je vyhotovené z horčíkovej zliatiny.
 

Výkon LUMIXu GX7 je postavený na novo vyvinutom Digital Live MOS snímači so stabilizáciou obrazu (prvýkrát v Panasonic fotoaparáte). Všetkých majiteľov objektívov bez stabilizácie navyše poteší schopnosť tohto snímača kooperovať aj s objektívmi iných výrobcov. Snímač dosahuje pri vysokom rozlíšení vysokú citlivosť záznamu obrazu s minimálnym šumom.

Pokročilé systémy pre redukciu šumu má aj obrazový procesor Venus Engine, pri ktorom bolo dosiahnuté zvýšenie kontrolnej hladiny a približne 64-násobné zväčšenie kontrolovanej oblasti. Vďaka tomu je možné odstrániť veľké bloky šumu, ktoré bolo predtým ťažké detekovať, čo pomáha vytvoriť jasný obraz najmä pri nočných scenériách. Okrem toho Multi-proces NR (redukcia šumu) pracuje v dvoch oddelených krokoch, ktoré umožňujú lepšiu kontrolu hladiny šumu, čím sa lepšie odpočíta štruktúra šumu bez ohľadu na jeho veľkosť. Vďaka presnému riadeniu je tak dosiahnutá lepšia reprodukcia hladkej ľudskej kože aj pri vysokej citlivosti záznamu. Optimalizácia procesu reprodukcie detailov zvýšila krajné rozlíšenie o 3% a kontrast v stredných a svetlých tónoch až o 5%. Pokročilý systém Intelligent D-range Control ponúka vyšší dynamický rozsah pri zachovaní jemných prechodov. Kombináciou schopností Live MOS snímača a Venus Engine ponúka GX7 výslednej maximálne ISO 25 600.

Kontrastný AF vyniká presnosťou a rýchlosťou vďaka výmene digitálneho signálu medzi fotoaparátom a objektívom rýchlosťou 240 fps (snímok / s). Užívateľ môže využiť aj ďalšie pokročilé funkcie automatického ostrenia, ako je Low Light AF, Pin-point AF a One-shot, ktoré sú optimalizované pre široké spektrum fotografických situácií.

Low Light AF určený špeciálne pre nočné podmienky umožňuje bez dodatočného osvetlenia pracovať v kompenzácii -4EV, čo zodpovedá noci s jasnými hviezdami. S bodovým AF (Pinpoint) možno nastaviť zväčšenie 3x-10x v krokoch po 0,1 x. Funkcia Picture-in-picture je k dispozícii v rozsahu 3x-6x zväčšenia, kedy veľkosť poľa (frame) je možné voliť plynulo od 1/80 až po 1/24. One-shot AF umožňuje použitie AF dokonca aj v režime manuálneho ostrenia (MF), kedy sa stlačením tlačidla uzamknutia AF nastaví hrubé zaostrenie na objekt a pre presné zaostrenie je potom možné sa vrátiť do MF.

DMC-GX7 umožňuje vysokorýchlostné sekvenčné snímanie rýchlosťou 5 snímok za sekundu v plnom rozlíšení a max 40 fps pri použití elektronickej uzávierky. AF Tracking umožňuje sériové snímanie zaostreného pohybujúceho sa objektu rýchlosťou 4,2 fps*. Pre rýchlo sa pohybujúce objekty ponúka GX7 1/8000 rýchlosť uzávierky.

Optický stabilizátor obrazu je umiestnený v tele fotoaparátu, takže ho možno použiť aj pre staršie systémové objektívy bez stabilizácie. Jeho účinnosť je porovnateľná s MEGA O.I.S. v tradičných DSLM objektívoch. Objektívy sú plne kompatibilné, vrátane funkcie Focus Peaking, kedy má v Live View alebo v EFV zaostrený objekt zvýraznené kontúry.

Ani v oblasti videozáznamu sa DMC-GX7 nenechá zahanbiť. Ponúka Full HD rozlíšenie 1920 x 1080, 60p (60 Hz) / 50p (50 Hz), hladký, vysoko kvalitný videozáznam vo formáte AVCHD Progressive a MP4 so stereo zvukom. Aj pri nakrúcaní sú k dispozícii praktický Full Time AF, ktorý pri zmene ohniska automaticky doostruje aj AF Tracking pre sledovanie objektu. V ponuke záznamu nájdeme aj kinorežim 24p s bitrateom (rýchlosťou) 24 Mbit / s alebo tradičné P / A / S / M režimy.

Kontrolu nad zábermi u DMC-GX7 zabezpečuje integrovaný hľadáčik LVF (Live View Finder) sklopný o 90° s 2 760 000 bodmi, so 100% reprodukciou farieb a senzorom priloženia k oku. Širokouhlý LVF poskytuje zväčšenie 1,39x / 0,7x (ekvivalent 35mm kinofilmu) a 100% zobrazenie snímaného poľa.

Veľký dotykový displej so 100% pokrytím poľa je možné nakloniť o 45° nahor a 80° nadol. Dotykové LCD využíva riešenie bez vzduchovej vrstvy medzi dotykovou časťou a zobrazovačom a dosahuje tak maximálne potlačenie externých odrazov na displeji. Rozlíšenie displeja sa zlepšilo o 13% a reprodukcia farieb o 20%, vďaka čomu má lepšiu čitateľnosť aj na slnečnom svetle a kvalitnejšie zobrazenie Live View za všetkých podmienok.

Pre úpravu snímok DMC-GX7 ponúkne celý rad obľúbených kreatívnych režimov. Počet filtrov bol u Creative Control zvýšený na 22 - nové Rough Monochrome, Monochrome Silky a Monochrome boli pridané k starším Expressive, Retro, High Key, Sepia, High Dynamic, Soft Focus, Dynamic Monochrome, Impressive Art, One Point Color, Cross Process, Low Key, Toy Effect, Star Filter. Miniature Effect, Old Days, Sunshine, Bleach Bypass, Toy Pop a Fantasy mode. Každý z parametrov jednotlivých módov je možné individuálne nastaviť a tak ovplyvniť ich dopad na výslednú snímku. Creative Panorama teraz umožňuje vytváranie panoramatických snímok vo vertikálnom aj horizontálnom smere a režim Photo Style dovoľuje meniť štruktúru fotografie zahrnutím monochromatických snímok (Ye / Or / R / G) pre viac expresívne čiernobiele fotografie.

Prenos snímok z GX7 je možný aj bezdrôtovo vďaka integrovanému Wi-Fi rozhraniu s technológiou NFC (Near Field Communication), kedy môžu používatelia pripojiť fotoaparát k svojmu smartfónu/tabletu jedným dotykom a jednoducho ich zdieľať. Smartfón alebo tabliet možno použiť aj ako diaľkový ovládač a monitor fotoaparátu, kedy fotografie môžu byť automaticky do týchto mobilných zariadení zasielané. Wi-Fi rozhranie môže samozrejme slúžiť aj pre pripojenie do bezdrôtovej siete a zálohovať tak fotografie na lokálnom počítači alebo úložisku.

* V AF móde ostrenie 1 oblasti.

Úplná špecifikácia

Dizajn a ergonómia

Predná časť je strohá, ak nepočítame výrazný pogumovaný grip, tak okrem tlačidla uvoľnenia objektívu a diódy prisvetlenia AF tu nič nenájdete.

Podstatne zaujímavejší je vrch fotoaparátu. Zľava sa tu nachádzajú výklopný EVF hľadáčik, sánky pre blesk a výklopný vstavaný blesk. Z ovládacích prvkov sú tu spúšť, okolo ktorej je prvý roller, mimochodom pomerne robustný, dobre ovládateľný vďaka výraznému vrúbkovaniu. Pod nimi je červené tlačidlo RECORD. Úplne vpravo je otočný volič programov. Jeho chod je tuhý a len obtiažne sa nechcene prepne do iného režimu, takže poistka ani nie je potrebná. Pod ním sa nachádza prakticky umiestnený prepínač ON/OFF.

Zadnej strane dominuje výklopný displej. Vyklápa sa takmer 90°hore a približne 45°smerom nadol. Nad ním, pod sánkami pre blesk je dvojica tlačidiel. Prvé slúži na prepínanie medzi displejom a hľadáčikom, druhé je mechanická poistka vyklopenia blesku. Pod tlačidlom RECORD je prepínač AF/MF uprostred s tlačidlom pamäte AFL/AEL. Na vrchu zadnej časti gripu je druhý roller, ktorý funguje aj ako tlačidlo.
Rozloženie ovládacích prvkov po strane displeja je klasické. Štvorsmerový volič s potvrdzovacím tlačidlom má priradených niekoľko funkcií pre nastavenie základných parametrov (ISO, WB, A, sériové zábery...). Vyššie je trojica tlačidiel Fn1, PLAY a tlačidlo režimu displeja. Najnižšie je dvojica funkčných tlačidiel. Celkovo je na fotoaparáte štvoro funkčných tlačidiel, ktorým užívateľ môže priradiť rôzne funkcie.

Konektory sú schované pod krytkou, s ktorou sa ale obtiažnejšie manipuluje, okrem USB a HDMI sa tu nachádza aj vstup pre diaľkové ovládanie, jeho jack bude ale tuhá krytka pomerne silno namáhať. Prístup k pamäťovej karte a batérii je zospodu. Kovový závit pre upevnenie na statív je osadený v osi objektívu.

Menu

Menu je typické pre fotoaparáty Panasonic. Na môj vkus priveľa plytvá priestorom. Na obrazovku by sa zmestilo pomaly 2x viac položiek. Ako také je ale prehľadné, len treba viac listovať.

Senzor

GX7 má úplne nový senzor z dielne Panasonicu, s väčšími fotodiodami lepšie využívajúcimi svetlo. Nový je aj procesor Venus Engine, ktorý má okrem spracovania obrazu na starosti aj automatické zaostrovanie.


V porovnaní s najväčšími konkurentmi sú rozdiely medzi snímačmi malé. Zdroj: DXOMark.com.


V porovnaní s CSC fotoaparátmi z vlastnej stajne je vidno veľký posun a GX7 je momentálne Panasonicom s najlepším snímačom. Zdroj: DXOMark.com.


Porovnanie s populárnym Sony NEX-6. Micro 4/3 snímače sa na APS-C pekne doťahujú. Zdroj: DXOMark.com.

Zaostrovanie

V kategórii CSC fotoaparátov patrí zaostrovanie medzi najrýchlejšie. Kontinuálne preostrovanie je spoľahlivejšie ako u Olympusu a to v režime foto aj video. Pri manuálnom zaostrovaní pomáha 3 stupňové zvýraznenie hrán (peaking level). Potešilo ma rýchle prepínanie AF/MF prepínacou páčkou na tele fotoaparátu. Zaostrovacích bodov je 23 a je možné meniť ich veľkosť.

Citlivosť

Štandardne je citlivosť nastaviteľná v rozsahu ISO 200 až 3200. Rozšíriteľná je až na ISO 125 až 25 600 v krokoch po 1 alebo 1/3 EV.

Uzávierka

Mechanická uzávierka má rozsah 1/8000 až 60 sekúnd + režim Bulb. Synchronizačný čas s bleskom je 1/320 s., v režime HSS s kompatibilnými bleskami až 1/4000 s. Fotoaparát má ale aj elektronickú uzávierku.

Displej

3” LCD displej s rozlíšením 1 040 000 bodov je výklopný o necelých 90° hore a približne 45° smerom nadol. Ako sa dá u prémiového fotoaparátu očakávať, displej patrí k tým najlepším. Výborné pozorovacie uhle, dobrá čitateĺnosť aj na priamom slnku a samozrejme jemný a ostrý obraz. Displej je vybavený dotykovou vrstvou. Väčšinu funkcií je možné nastaviť pomocou mechanických ovládacích prvkov, ale k niektorým sa rýchlejšie dostanete cez dotykové ovládanie. Treba si na to zvyknúť, že ovládanie je kombinované. Podporované sú aj multidotykové gestá. Osobne som veľkým priaznivcom kombinovaného ovládania. Panasonic prináša novú vychytávku, ktorú vám ale predstavím až o kúsok nižšie.

EVF hľadáčik

Vstavaný elektronický hľadáčik poteší každého jemným a kontrastným obrazom. Rozlíšenie je 2,7 miliónov bodov. Očnica pomerne výrazne vystupuje, čo môže spôsobovať malé problémy pri vkladaní a vyberaní prístroja z fototašky. Šikovná je výklopná konštrukcia, hľadáčik sa dá vyklopiť až o 90° nahor. Očnica je ale plytšia a niekedy preto do hľadáčiku vniká zadné svetlo. Aj keď je hľadáčik vynikajúci, na prídavný hľadáčik VF-4 od Olympusu nemá. Ten má lepšiu očnicu a obraz v ňom je väčší.
Hľadáčik je vybavený nastaviteľnou dioptrickou korekciou -4.0 až +3.0 DPT.

Blesk

Vstavaný blesk sa vyklápa po posunutí mechanickej poistky. Šikovnejší môžu v miestnosti s nízkym stropom použiť odrazený blesk, ak pridržia prstom blesk vyklopený hore. Vstavaný blesk funguje ako riadiaca jednotka pre diaľkové ovládanie kompatibilných systémových bleskov.

Expozičné režimy

Najjednoduchším programom je iA - inteligentná automatika, ktorá podľa detekcie fotografovanej scény nastavuje všetky expozičné parametre. Majiteľ fotoaparátu ju asi nevyužije, ale ak fotoaparát dá do rúk neskúsenému užívateľovi, ten ho dokáže obsluhovať. Ďalej sú k dispozícii motívové, alebo ak chcete scénické programy, pre situácie, akými sú fotografovanie portrétov, makra, krajiniek, západu slnka a pod. K tým menej náročným programom môžeme počítať aj Art programy. Z pokročilých expozičných programov tu máme klasickú štvoricu P/A/S/M. Bonusom je trojica užívateľských “custom” expozičných programov, každý z nich má na voliči samostatné miesto.
Korekcia expozície je v rozsahu+/- 5EV.

Art programy

Populárnych umeleckých efektov je 22 a tak je GX7 jedným z “umelecky” najvybavenejších fotoaparátov. Efekty sú dobre naprogramované. Oceňuje, že pri ich použití môžem fotografovať naraz do JPG aj RAW a tak mám k dispozícii aj neupravené surové zábery.

Time lapse

Čoraz populárnejšie je časozberné snímanie (time lapse). Fotoaparát umožňuje nastaviť časozber až 9999 fotografií. Nedokáže však z nich vytvoriť video. To musí fotograf urobiť v počítači.

Praktické skúsenosti

To, že sa bude fotoaparát dobre ovládať, dával tušiť už prvý pohľad na ovládacie prvky. Konfigurovateľnosť fotoaparátu je nadpriemerná. Okrem štyroch funkčných tlačidiel je dostupných ešte ďalších päť virtuálnych na dotykovom displeji! Úctihodné číslo. V prípade, že sa pozeráte cez hľadáčik, funguje dotyková vrstva displeja ako touchpad. Zaostrovací bod plynule presúvate po scéne pohybom palca. GENIÁLNE! Toto by mal mať každý fotoaparát.

Pre plnohodnotné využitie fotoaparátu je dôležitá aj jeho rýchlosť. Štart je rýchly, rovnako aj odozva spúšte. Rýchle je aj automatické zaostrovanie, ktoré sa vyrovná tomu na Olympusoch a predčí nejednu zrkadlovku. Ani so setovým objektívom nebolo problém spoľahlivo a rýchlo zaostrovať aj v ťažších svetelných podmienkach.

Kvalita fotografií

V porovnaní s nedávno testovanými Olympusmi PEN E-P5 a OM-D E-M1, nie je v obrazovej kvalite prakticky žiaden rozdiel. Z hľadiska dynamického rozsahu a úrovne šumu sa micro 4/3 senzor dostal na úroveň APS-C fotoaparátov. Samozrejme nájdeme medzi nimi rozdiely, napr. fenomenálny Fujifilm X-Trans senzor konkuruje aj Full Frame zrkadlovkám. Ale konečne micro 4/3 fotoaparáty dosahujú kvalitu,ktorá uspokojí aj náročných fotografov.

Panasonic GX7 štandardne podáva živé farby. Nemá problémy s vernosťou ani u problematickej modrej oblohy. Úroveň šumu pri najnižšom ISO 125 je nízka, až do ISO 800 si šum netreba prakticky všímať. Miera šumu je akceptovateľná až po ISO 3200. Šum je monochromatický s charakterom filmového zrna.

Setový objektív Panasonic G 14-42/3,5-5,6 II ma sklamal plastovým bajonetom, ktorý sa k prémiovému fotoaparátu nehodí. Jeho optický výkon je ale slušný, vyrovnaný v celom rozsahu. Celková ostrosť nie je taká ako u pevných objektívov, ale nemá žiadnu vážnejšiu chybu. Sférické skreslenie je malé, vinetácia prakticky žiadna a po priclonení je ostrosť rovnomerná po celej ploche, len mierne mäkšia v rohoch.

Video

Panasonic je medzi CSC fotoaparátmi expertom na video. Aj keď pre kameramanov je určený rad GH, aj u GX7 nájdu dostatok funkcií pre kvalitné snímanie videa. K dispozícii sú pokročilé expozičné programy. Automatické zaostrovanie pracuje veľmi dobre. Tento fotoaparát bez problémov nahradí domácu videokameru a nevyžaduje od obsluhy, aby sa vo väčšej miere venovala obsluhe.

Stop Motion Animation

Technika používaná v trikových filmoch, kde sa film sníma po jednotlivých políčkach. Animátor pohybuje objektmi tak, aby na výslednom  filme docielil dojem plynulého pohybu. Fotoaparát umožňuje vytvárať animácie (videa) z dielčích záberov. Spúšť môže byť aktivovaná manuálne alebo automaticky s nastaveným intervalom. Po ukončení animácie sa vytvorí vo fotoaparáte video s nastavenými parametrami. Výborne je, že obrázková frekvencia môže byť až 50/60 obr./s., čo umožňuje neskôr vytvoriť spomalené video.

Panasonic Lumix DMC-GX7 vz. Olympus PEN E-P5

Príbuzní a predsa súperi.  A to veľkí, hlavne ak uvážite, že majú prakticky rovnaký snímač a objektívy sú navzájom vymeniteľné. Ako fotograf si môžete namiešať svoj vlastný mix fotoaparátu a objektívov obidvoch značiek.
Dizajnovo a kvalitatívnym spracovaním sa mi viac páči Olympus. Pôsobí luxusnejšie a nadčasovejšie. Panasonic kontruje zabudovaným hľadáčikom, ktorý ale nie je tak dobrý ako VF-4 od Olympusu, za ktorý si priplatíte a tiež zväčší rozmery prístroja. Panasonic má lepší grip, držanie je rozhodne pohodlnejšie a bezpečnejšie. Obidva fotoaparáty majú veľmi dobrú ergonómiu ovládania. Panasonic je na tom ale o niečo lepšie. Zhodne majú obidva stroje 1/8000 s. a x-sync 1/320 s. Olympus triumfuje v rýchlosti sériového snímania, 9 obr. oproti 5 obr./s. u Panasonicu. Ten si lepšie počína pri snímaní videa, kde poskytuje kvalitnejší AVCHD formát a lepšie kontinuálne zaostrovanie. Lepšie je využité aj dotykové ovládanie.

A ktorý z nich je víťaz? Pre mňa je to remíza. Každý z fotoaparátov je výborný a má pár vychytávok, ktoré konkurenčný model nemá. Ideálny fotoaparát by vznikol ich spojením. Ak vám ide o čo najpraktickejšie ovládanie, víťazom je Panasonic. Ak od fotoaparátu ale očakávate viac, než že bude len fotografickým nástrojom, je Olympus víťazom v luxuse a kvalite spracovania.
Najlepšie je vyskúšať si obidva modely v obchode a riadiť sa srdcom, poprípade peňaženkou.

Plusy a mínusy

+  ergonómia držania a ovládania
+  výber zaostrovacieho bodu dotykom pri pozeraní cez EVF hľadáčik
+  4 funkčné tlačidlá
+  zabudovaný a naviac výklopný hľadáčik
+  možnosť nastavenia gradačnej krivky
+  Stop Motion Animation
+  možnosti videa
+  umelecké efekty
+  elektronická vodováha
+  WiFi + NFC
+  focus peaking

-  neštandardný konektor USB
-  ťažší prístup ku konektorom
-  celkovo výborný dojem kazia niektoré plastové diely
-  nemá mikrofónny vstup

Záver

Po stránke výbavy, ergonómie držania a ovládania je Panasonic DMC-GX7 jedným z najvydarenejších CSC fotoaparátov. A to všetko pri zachovaní kompaktných rozmerov. Asi každý ocení vstavaný elektronický hľadáčik, mimochodom veľmi dobrý a naviac výklopný. Za funkciu Touchpadu by mal niekto dostať Nobelovu cenu.  Výkonnostné parametre sú nadpriemerné a radia fotoaparát na špičku ponuky CSC fotoaparátov. Svoje kvality preukazuje nielen pri fotografovaní, ale aj pri snímaní videa. Dotykové ovládanie prispieva k lepšiemu ovládaniu. Obľúbil som si rýchle hromadné vymazávanie v režime zobrazenia mozaiky fotografií. Zaostrovanie je rýchle a v režime kontinuálneho zaostrovania si vedie lepšie než u konkurenčného Olympusu. Setový objektív 14-42 podáva vyrovnané výkony a na začiatok postačí ako univerzálny objektív. Odporúčam ale používať pevné a prémiové zoomové objektívy, s ktorými sa naplno využijú kvality tohto krásneho fotoaparátu.

Katalóg

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
duves
2013-10-30 06:55:12
wau!
 
scoty
2013-10-30 08:10:28
paci sa,..
som zvedavy na cenu... konkurencia zrejme bude drahsia, tak predpokladam, ze bude mat aj uspech..
 
duves
2013-10-30 08:27:31
príspevok od: scoty
paci sa,..
som zvedavy na cenu... konkurencia zrejme bude drahsia, tak predpokladam, ze bude mat aj uspech..
česky megapixel 25k kč, takže tisicka€ ako oly E-P5

http://www.megapixel.cz/panasonic-lumix-dmc-gx7-telo
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-10-30 08:30:03
príspevok od: duves
česky megapixel 25k kč, takže tisicka€ ako oly E-P5

http://www.megapixel.cz/panasonic-lumix-dmc-gx7-telo
Pansonic je ale zvyhodneny v stavanom hladaciku. Olympus to kompenzuje zaujimavymi kitmi s pevnymi objektivmi.
 
slavik74
2013-10-30 08:38:40
jeden maly detail: V texte je uvedene: ... sa tu nachádza aj vstup pre externý mikrofón. A v minusoch: - nemá mikrofónny vstup.
Inac ako vzdy skvela recenzia, po troch rokoch prvykrat uvazujem nad prechodom z GH2.
 
duves
2013-10-30 08:39:38
príspevok od: Karol Srnec
Pansonic je ale zvyhodneny v stavanom hladaciku. Olympus to kompenzuje zaujimavymi kitmi s pevnymi objektivmi.
Ano, ten hladačik boduje.
Zasa oly ponuka v najlacnejšom kite ten nepoužitelny EZ-M1442 II R
http://www.digimarket.sk/fotoaparat/olympus-e-p5-1442-black.php
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-10-30 08:41:04
príspevok od: slavik74
jeden maly detail: V texte je uvedene: ... sa tu nachádza aj vstup pre externý mikrofón. A v minusoch: - nemá mikrofónny vstup.
Inac ako vzdy skvela recenzia, po troch rokoch prvykrat uvazujem nad prechodom z GH2.
Dakujem za upozornenie. Preverim.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-10-30 08:47:36
príspevok od: slavik74
jeden maly detail: V texte je uvedene: ... sa tu nachádza aj vstup pre externý mikrofón. A v minusoch: - nemá mikrofónny vstup.
Inac ako vzdy skvela recenzia, po troch rokoch prvykrat uvazujem nad prechodom z GH2.
Opravene, fotoaparat nema MIC vstup.
 
vd
2013-10-30 09:13:13
ale hej, dobry je, ako kazdy. mat ho tak pred 10 rokmi, tak som king
 
duves
2013-10-30 09:58:01
príspevok od: vd
ale hej, dobry je, ako kazdy. mat ho tak pred 10 rokmi, tak som king
Alebo mat viac detailov a viac fotiek zňútra, že?
Máš kladivo pripravene? Lebo fotiť rozbíjanie budem ja.
 
marcus_labeo
2013-10-30 09:59:52
Najprv už obligátna pochvala za recenziu.
GX7 je podľa mňa momentálne najlepšia voľba v rámci Micro 4/3 foťákov (pri zohľadnení value for money). Najnovší senzor, EVF a narvané funkciami, a to všetko za (na pomery M4/3) výbornú cenu pod 1000 eur. Možno E-P5 pôsobí o chlp hodnotnejšie, ale funkčne nič navyše neprináša a hlavne nemá EVF. Ak sa prikúpi, je cenovo niekde inde a hlavne s ním už nie je kompaktný. E-M1 má naviac jedine utesnené telo (a zrejme o chlp lepšiu ergonómiu, hlavne úchop), ale za mastný príplatok, kde cenovo sa už blíži fullframovej A7.
 
marcus_labeo
2013-10-30 10:04:04
príspevok od: duves
česky megapixel 25k kč, takže tisicka€ ako oly E-P5

http://www.megapixel.cz/panasonic-lumix-dmc-gx7-telo
Nemusíš hľadať české ceny, už sa nejaký ten týždeň predáva aj na Slovensku
http://www.fotovideoshop.sk/shop/action/productdetail/oc/1612284/product/panasonic-lumix-dmc-gx7-black.xhtml 936 za telo, 1044 za set.
Nedávno som videl v jednom cenu aj s objektívom za 990 evri (momentálne to už nemajú).
 
duves
2013-10-30 10:05:51
Dizajnovo sa mi viac pozdava E-P5
 
vd
2013-10-30 10:21:56
príspevok od: duves
Alebo mat viac detailov a viac fotiek zňútra, že?
Máš kladivo pripravene? Lebo fotiť rozbíjanie budem ja.
..uz len 149
 
stancok
2013-10-30 11:43:37
je to bez debat moj vitaz, navyse donho pasuju aj paradne objektivy od olyho(zakladnak je lepsi ten od panasonicu) ,video na rozdiel od e-p5 famozne zvladnute, +paradny vyklopny hladacik, cize nie je o com, spomedzi csc kral a za par mesiacov bude dufam kralom aj v pomere cena/vykon.. momentalne nim je asi nex6 s aps-c cipom(v kite za cca 600) alebo fuji x-m1(700 aj s kitom) ,medzi ktorymi som sa prave rozhodoval, no gx7 ma svojou komplexnostou dostal do kolien doslova.. wau! inak vdaka Karolovi za famozne zvladnutu recenziu,klobuk dole!
 
JohnNewton
2013-10-30 12:35:09
príspevok od: stancok
je to bez debat moj vitaz, navyse donho pasuju aj paradne objektivy od olyho(zakladnak je lepsi ten od panasonicu) ,video na rozdiel od e-p5 famozne zvladnute, +paradny vyklopny hladacik, cize nie je o com, spomedzi csc kral a za par mesiacov bude dufam kralom aj v pomere cena/vykon.. momentalne nim je asi nex6 s aps-c cipom(v kite za cca 600) alebo fuji x-m1(700 aj s kitom) ,medzi ktorymi som sa prave rozhodoval, no gx7 ma svojou komplexnostou dostal do kolien doslova.. wau! inak vdaka Karolovi za famozne zvladnutu recenziu,klobuk dole!
Že by si už bol na konci svojej "krížovej cesty", ani sa mi veriť nechce
 
duves
2013-10-30 12:48:59
príspevok od: stancok
je to bez debat moj vitaz, navyse donho pasuju aj paradne objektivy od olyho(zakladnak je lepsi ten od panasonicu) ,video na rozdiel od e-p5 famozne zvladnute, +paradny vyklopny hladacik, cize nie je o com, spomedzi csc kral a za par mesiacov bude dufam kralom aj v pomere cena/vykon.. momentalne nim je asi nex6 s aps-c cipom(v kite za cca 600) alebo fuji x-m1(700 aj s kitom) ,medzi ktorymi som sa prave rozhodoval, no gx7 ma svojou komplexnostou dostal do kolien doslova.. wau! inak vdaka Karolovi za famozne zvladnutu recenziu,klobuk dole!
No zakladak z kitu olympus stojí za ****o. Je škaredy. Teraz mam 2 roky čas rozmyšlať, či E-P5, alebo GX7.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-10-30 13:00:34
príspevok od: duves
No zakladak z kitu olympus stojí za ****o. Je škaredy. Teraz mam 2 roky čas rozmyšlať, či E-P5, alebo GX7.
Moj rebricek premiovych m4/3:
Olympus OM-D E-M1 - najlepsi
Olympus PEN E-P5 - najkrajsi
Panasonic GX7 - najlepsi pomer cena/vykon

celkovo najlepsi pomer cena/vykon - Olympus PEN E-PL5.
 
duves
2013-10-30 13:16:00
príspevok od: Karol Srnec
Moj rebricek premiovych m4/3:
Olympus OM-D E-M1 - najlepsi
Olympus PEN E-P5 - najkrajsi
Panasonic GX7 - najlepsi pomer cena/vykon

celkovo najlepsi pomer cena/vykon - Olympus PEN E-PL5.
Cena sa môže časom vyvijať rozlične, ale vykon zostane rovnaky. Koli absentujucemu hladačiku by oly mohol cenou podliezť panasonic.
 
blahoslav J B Art
2013-10-30 13:58:55
príspevok od: Karol Srnec
Moj rebricek premiovych m4/3:
Olympus OM-D E-M1 - najlepsi
Olympus PEN E-P5 - najkrajsi
Panasonic GX7 - najlepsi pomer cena/vykon

celkovo najlepsi pomer cena/vykon - Olympus PEN E-PL5.
a to som prave dnes zachytil info, ze vyhradne pre azijsky trh uz predavaju aj E-PL6, ktory ma navyse vstavany vyskakovaci blesk a je este lacnejsi ako E-PL5
tak uvidime, ci sa dostane aj niekam zapadnejsie
 
duves
2013-10-30 14:02:56
príspevok od: blahoslav J B Art
a to som prave dnes zachytil info, ze vyhradne pre azijsky trh uz predavaju aj E-PL6, ktory ma navyse vstavany vyskakovaci blesk a je este lacnejsi ako E-PL5
tak uvidime, ci sa dostane aj niekam zapadnejsie
Da sa vidiet vo vitrinke fotolab-u na nam.SNP v BA
 
marcus_labeo
2013-10-30 14:03:24
príspevok od: Karol Srnec
Moj rebricek premiovych m4/3:
Olympus OM-D E-M1 - najlepsi
Olympus PEN E-P5 - najkrajsi
Panasonic GX7 - najlepsi pomer cena/vykon

celkovo najlepsi pomer cena/vykon - Olympus PEN E-PL5.
PENy nie sú podľa mňa priamymi konkurentmi GX7čke kvôli absencii hľadáčika. Iste, dá sa dokúpiť externý, ale tým PEN dosť stráca svoju pointu malého skladného foťáku a ten VF tam trčí ako hrb: http://www.dpreview.com/files/news/8087998022/News6.jpg pričom GX7 ho má integrovaný v rovnako veľkom tele, ako PEN bez EVF: http://2.static.img-dpreview.com/files/w/TS590x442?url=http%3A%2F%2Fwww.dpreview.com%2Ffiles%2Fnews%2F4710589011%2Fpanasonic_gx7_2.jpg&signature=w6czBJxvO3WWj39VvPekD6ZKb4Q%3D&v=2559 . Ak PEN s hľadáčikom, to už rovno môžem mať OM-D s lepšou ergonómiou.
Každopádne je fajn, že je na výber toľko rôznych koncepcií, aspoň si každý nájde to svoje.
 
duves
2013-10-30 14:08:05
No koncepcia micro 4/3 je iba jedna, ale fajn, že panasonic doťahuje a preťahuje
 
stancok
2013-10-30 16:46:22
príspevok od: JohnNewton
Že by si už bol na konci svojej "krížovej cesty", ani sa mi veriť nechce
no tak snad uz ano tentokrat aj ked senzorovo je urcite fuji s trans x aps-c lepsi cize ma aj lepsi vystup, gx7 je komplexnejsi ,ma navyse aj vyborne video, paradny hladacik a v ponuke mnozstvo objektivov ci uz od pana alebo olyho.. v com prave nexy vyhorievaju (inak uz by som mozno bol vlastnikom nex6-lebo teraz je za fakt fasa cenu-cca 6 kila v sete no comment,to je uz dost lakave
 
ASTRALEK
2013-10-30 17:12:44
príspevok od: stancok
no tak snad uz ano tentokrat aj ked senzorovo je urcite fuji s trans x aps-c lepsi cize ma aj lepsi vystup, gx7 je komplexnejsi ,ma navyse aj vyborne video, paradny hladacik a v ponuke mnozstvo objektivov ci uz od pana alebo olyho.. v com prave nexy vyhorievaju (inak uz by som mozno bol vlastnikom nex6-lebo teraz je za fakt fasa cenu-cca 6 kila v sete no comment,to je uz dost lakave
Vidim ze si teoreticky poriadne nadupany. Takze chod uz konecne nieco kupit a nieco konecne vyfot
 
total empty
2013-10-30 21:52:35
Panasonic je moja firma
Čo dodať, len to,že všetký tie skvelé vychytávky-ovladanie menu na displeji,zamknutie AF...atď, sú technologie použité pred štyrmi rokmi v kamerách,dokonca aj ten 24obrázkový kinoformát,len ostriacich bodov je tam 27 nie 23.Mikrofony fakt maju vymakané,aspoň na vlajkovych lodiach v kamerách a vo foťakoch,nastavitelné-dcb,zoom,atd a veterné filtre a iné filtre,ktoré zaručujú skvelý čistý zvuk hlavne reči (zabudnite na brumy,šuchy,šummy a bum nárazy) plus procesor Dolby digital creator, ktorý tieto zvuky triedi,upravuje a rozosiela do prislušných kanálov, takže pripájať niečo externé je fakt zbytočné,pokiaľ uvážite,že zvuk sa pre video dá upraviť osobitne v softe,rozkodovať a uložiť v rôzných formátoch DD aj DTS.
Len jedno mi nejde do hlavy,ako je možné, alebo má vôbec zmysel posielať video cez WIFI hneď na net, keď vo formáte AVCHD FullHD sa jedná ogiga data resp. desiatky giga dát ?!
A nakoniec, FullHD video ešte nedosiahlo vrchol, stále sa viac prediera do domácnosti bežných rádových občanov ktorí konečne začínajú chápať, že je načase vyhodiť telku-akvárium a kupiť si niečo nové a kvalitnejšie, a už nám tlačia do hlavy z reklám OLED telky a 4K technológie.
 
tomino1980
2013-10-30 22:50:47
skor ako zlacnenie ep5 by som uvital skorsi nastup ep6/7 s integrovanym evf...inac vasina fotiek je s 75mm ...ta vam asi prirastla k srdcu
 
kigor
2013-10-31 08:41:43
príspevok od: tomino1980
skor ako zlacnenie ep5 by som uvital skorsi nastup ep6/7 s integrovanym evf...inac vasina fotiek je s 75mm ...ta vam asi prirastla k srdcu
75mm je závislosť. Párkrát som si mal možnosť vyskúšať tohto krásavca a vždy som sa s ním ťažko lúčil. Zatiaľ mi musí stačiť 60mm makro, ktoré je tiež famózne.
 
stancok
2013-10-31 14:03:06
príspevok od: kigor
75mm je závislosť. Párkrát som si mal možnosť vyskúšať tohto krásavca a vždy som sa s ním ťažko lúčil. Zatiaľ mi musí stačiť 60mm makro, ktoré je tiež famózne.
mate na mysli tohto draheho krasavca? http://objektivy.heureka.sk/olympus-m-zuiko-digital-ed-75mm-f-1_8/ momentalne co som pozeral z pevnych skiel sa asi najviac oplati tento kusok http://objektivy.heureka.sk/olympus-m-zuiko-digital-45mm-f-1_8/ vraj sa s nim tiez daju spravit podobne vysledky
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-10-31 14:07:29
príspevok od: stancok
mate na mysli tohto draheho krasavca? http://objektivy.heureka.sk/olympus-m-zuiko-digital-ed-75mm-f-1_8/ momentalne co som pozeral z pevnych skiel sa asi najviac oplati tento kusok http://objektivy.heureka.sk/olympus-m-zuiko-digital-45mm-f-1_8/ vraj sa s nim tiez daju spravit podobne vysledky
Pekne, ale podobne nie. Takmer dvakrat dlhsie ohnisko ponuka iny uhol zaberu a inak sa pri nom sprava perspektiva a rozlozenie pasma ostrosti. 45/1,8 ma vyborny pomer cena/vykon, ale 75/1,8 patri do vyssej ligy.
 
stancok
2013-10-31 14:21:14
kazdopadne uz len koli svetelnosti (ale hlavne cene) by som volil nanho pevne sklo od olyho ako od panasonicu http://objektivy.heureka.sk/panasonic-45mm-f-2_8/ co sa tyka zoom objektivov ci univerzalov tam je tych moznosti viacej, viete poradit kto ma v tejto kategorii lepsie skla ci oly alebo pana?
 
stancok
2013-10-31 14:24:05
príspevok od: Karol Srnec
Pekne, ale podobne nie. Takmer dvakrat dlhsie ohnisko ponuka iny uhol zaberu a inak sa pri nom sprava perspektiva a rozlozenie pasma ostrosti. 45/1,8 ma vyborny pomer cena/vykon, ale 75/1,8 patri do vyssej ligy.
tak to je bez debat potom iny level..ale na zaciatok by nanho stacila aj ta 45ka si myslim ,na tu 75ku bude treba setrit o dost dlhsie ale vysledky s nim su fakt nadherne,musim uznat
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-10-31 14:37:52
príspevok od: stancok
tak to je bez debat potom iny level..ale na zaciatok by nanho stacila aj ta 45ka si myslim ,na tu 75ku bude treba setrit o dost dlhsie ale vysledky s nim su fakt nadherne,musim uznat
45-ka je urcite super a rad ju pouzivam tiez, nie vsade sa da pouzit tak dlhy objektiv ako je 75/1,8.
 
jozkovicz
2013-10-31 15:33:17
príspevok od: stancok
tak to je bez debat potom iny level..ale na zaciatok by nanho stacila aj ta 45ka si myslim ,na tu 75ku bude treba setrit o dost dlhsie ale vysledky s nim su fakt nadherne,musim uznat
a co vlastne planujes fotit ? .. mozno si to niekde pisal, ale ja som to necital ..
 
duves
2013-10-31 15:45:17
A čo poviete na toto sklo: http://www.digimarket.sk/4009/Olympus/40-150mm-m-zuiko-digital-ed-1-4-0-5-6-r-pre-pen-cierny.php

predajca ma ponuku aj na FB a linkol mi nejake vysledky/testy
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/olympus-m-zuiko-digital-40-150mm-f4-5-6-preview-samples-gallery
Dosť ma to prekvapilo.
 
stancok
2013-10-31 19:49:49
príspevok od: duves
A čo poviete na toto sklo: http://www.digimarket.sk/4009/Olympus/40-150mm-m-zuiko-digital-ed-1-4-0-5-6-r-pre-pen-cierny.php

predajca ma ponuku aj na FB a linkol mi nejake vysledky/testy
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/olympus-m-zuiko-digital-40-150mm-f4-5-6-preview-samples-gallery
Dosť ma to prekvapilo.
fiiha, tak to uz ano, za taky smiesny peniaz takyto vysledok ,klobuk dole! palec hore pre zuiko objektivy ,dokonca vo fotolabe ho maju za este menej http://fotoaparaty.fotolab.sk/produkt-77/detail-2187/olympus-zuiko-digital-40-150mm-f-4-0-5-6-ed-r-cierny-+-brasna-zadarmo
 
stancok
2013-10-31 19:52:15
príspevok od: jozkovicz
a co vlastne planujes fotit ? .. mozno si to niekde pisal, ale ja som to necital ..
no tak vyvazene, asi vsetko aj interiery aj exteriery, prirodu proste vsetko co pride.. resp nie som zamerany na nieco konkretne
 
stancok
2013-10-31 19:54:59
mna by zaujimal vas nazor na tento univerzal http://objektivy.heureka.sk/olympus-ed-14-150mm-f-4-5_6/ je lepsi ako ten od panasonicu http://objektivy.heureka.sk/panasonic-14-140mm-f-4-5_6-aspherical-mega-o-i-s/ alebo je to +- o tom istom?
 
Marcel Rebro
2013-10-31 20:03:31
príspevok od: stancok
mna by zaujimal vas nazor na tento univerzal http://objektivy.heureka.sk/olympus-ed-14-150mm-f-4-5_6/ je lepsi ako ten od panasonicu http://objektivy.heureka.sk/panasonic-14-140mm-f-4-5_6-aspherical-mega-o-i-s/ alebo je to +- o tom istom?
Ani jeden. Moja volba je Lumix G 14-45/3.5-5.6. A k nemu Lumix G 45-150/4.0-5.6 ... su sice dva na rovnaky rozsah, ale vystup je neporovnatelny.
 
jozkovicz
2013-10-31 20:06:20
príspevok od: stancok
mna by zaujimal vas nazor na tento univerzal http://objektivy.heureka.sk/olympus-ed-14-150mm-f-4-5_6/ je lepsi ako ten od panasonicu http://objektivy.heureka.sk/panasonic-14-140mm-f-4-5_6-aspherical-mega-o-i-s/ alebo je to +- o tom istom?
testy objektivov si mozes pozriet na photozone.de ..
 
slavik74
2013-10-31 20:23:57
príspevok od: Marcel Rebro
Ani jeden. Moja volba je Lumix G 14-45/3.5-5.6. A k nemu Lumix G 45-150/4.0-5.6 ... su sice dva na rovnaky rozsah, ale vystup je neporovnatelny.
14-45 mam, je fajn, myslim ze trochu lepsi ako 14-42 (mam aj ten), 45-150 nemam, mam 45-200 a ten je nakonci uz "blato", ale na 75-150 je v pohode. Ten 45-150 je novsi, kratsi, mal by byt lepsi.
 
Marcel Rebro
2013-10-31 20:26:10
príspevok od: slavik74
14-45 mam, je fajn, myslim ze trochu lepsi ako 14-42 (mam aj ten), 45-150 nemam, mam 45-200 a ten je nakonci uz "blato", ale na 75-150 je v pohode. Ten 45-150 je novsi, kratsi, mal by byt lepsi.
je
 
stancok
2013-10-31 20:27:59
príspevok od: Marcel Rebro
Ani jeden. Moja volba je Lumix G 14-45/3.5-5.6. A k nemu Lumix G 45-150/4.0-5.6 ... su sice dva na rovnaky rozsah, ale vystup je neporovnatelny.
diki. som si myslel ze univerzaly budu defacto na prd..ono aj vzdy boli ,aj ked vzdy lepsie ako fotit obycajnym kompaktom.. no panasonic ma este jeden v ponuke a to Lumix G 45-200,ale nepredpokladam ze bude davat lepsie vysledky ako 45-150
 
Marcel Rebro
2013-10-31 20:37:13
príspevok od: stancok
diki. som si myslel ze univerzaly budu defacto na prd..ono aj vzdy boli ,aj ked vzdy lepsie ako fotit obycajnym kompaktom.. no panasonic ma este jeden v ponuke a to Lumix G 45-200,ale nepredpokladam ze bude davat lepsie vysledky ako 45-150
nedava
 
PeCh
2013-10-31 21:48:13
príspevok od: stancok
kazdopadne uz len koli svetelnosti (ale hlavne cene) by som volil nanho pevne sklo od olyho ako od panasonicu http://objektivy.heureka.sk/panasonic-45mm-f-2_8/ co sa tyka zoom objektivov ci univerzalov tam je tych moznosti viacej, viete poradit kto ma v tejto kategorii lepsie skla ci oly alebo pana?
Nemám M4/3, tak ma ber s rezervou, ale podľa mňa a toho, čo som počul, tak čo sa týka kvality Oly a Pana skiel je to zajedno. Obaja majú skvelé sklá ako i horšie. K tým lepším vo svojich kategóriách sa pokladajú:
* Pana 7-14
* Oly 9-18
* Oly 12/2
* Oly 17/1.8
* Sigma 19/2.8
* Pana 20/1.7
* Pana 25/1.4
* Sigma 30/2.8
* Oly 45/1.8
* Oly 75/1.8
* Oly 40-150
* Pana 100-300

Samozrejme aj medzi nimi sú rozdiely. Ak sú tu ich majitelia, tak ti môžu presnejšie napísať. Napríklad posledný na dlhom konci už nie je tak dobrý ako na krátkom, ale kde zoženieš za podobnú cenu ekvivalent 600 mm?

Jeden fakt je istý. Že pre M4/3 si hádam každý vyberie ten svoj objektív . A nové senzory sa síce nevyrovnajú Fuji X, ale netreba sa za ne hanbiť. Na cesty sú asi najlepšie. Sám mám dilemu, či nemám Sony NEX vymeniť za M4/3 alebo Fuji X. Viem, že by to nebolo racionálne, ale je to o emóciách.
 
stancok
2013-11-01 12:30:04
príspevok od: PeCh
Nemám M4/3, tak ma ber s rezervou, ale podľa mňa a toho, čo som počul, tak čo sa týka kvality Oly a Pana skiel je to zajedno. Obaja majú skvelé sklá ako i horšie. K tým lepším vo svojich kategóriách sa pokladajú:
* Pana 7-14
* Oly 9-18
* Oly 12/2
* Oly 17/1.8
* Sigma 19/2.8
* Pana 20/1.7
* Pana 25/1.4
* Sigma 30/2.8
* Oly 45/1.8
* Oly 75/1.8
* Oly 40-150
* Pana 100-300

Samozrejme aj medzi nimi sú rozdiely. Ak sú tu ich majitelia, tak ti môžu presnejšie napísať. Napríklad posledný na dlhom konci už nie je tak dobrý ako na krátkom, ale kde zoženieš za podobnú cenu ekvivalent 600 mm?

Jeden fakt je istý. Že pre M4/3 si hádam každý vyberie ten svoj objektív . A nové senzory sa síce nevyrovnajú Fuji X, ale netreba sa za ne hanbiť. Na cesty sú asi najlepšie. Sám mám dilemu, či nemám Sony NEX vymeniť za M4/3 alebo Fuji X. Viem, že by to nebolo racionálne, ale je to o emóciách.
chyba ti tam este Lumix 45-150 od Panasonicu co spominal uz vyssie mrco, inak suhlas asi tak v kocke to bude to naj od oboch vyrobcov..
 
Kejval
2013-11-01 16:00:25
príspevok od: PeCh
Nemám M4/3, tak ma ber s rezervou, ale podľa mňa a toho, čo som počul, tak čo sa týka kvality Oly a Pana skiel je to zajedno. Obaja majú skvelé sklá ako i horšie. K tým lepším vo svojich kategóriách sa pokladajú:
* Pana 7-14
* Oly 9-18
* Oly 12/2
* Oly 17/1.8
* Sigma 19/2.8
* Pana 20/1.7
* Pana 25/1.4
* Sigma 30/2.8
* Oly 45/1.8
* Oly 75/1.8
* Oly 40-150
* Pana 100-300

Samozrejme aj medzi nimi sú rozdiely. Ak sú tu ich majitelia, tak ti môžu presnejšie napísať. Napríklad posledný na dlhom konci už nie je tak dobrý ako na krátkom, ale kde zoženieš za podobnú cenu ekvivalent 600 mm?

Jeden fakt je istý. Že pre M4/3 si hádam každý vyberie ten svoj objektív . A nové senzory sa síce nevyrovnajú Fuji X, ale netreba sa za ne hanbiť. Na cesty sú asi najlepšie. Sám mám dilemu, či nemám Sony NEX vymeniť za M4/3 alebo Fuji X. Viem, že by to nebolo racionálne, ale je to o emóciách.
K Nexu mam len setak 16-50. Ake druhe sklo by si odporucil? Sigmu19, 30 alebo sel 3518?
Uvazujem tiez o Sony hladaciku, nemas s nim skusenost?
Ked uz sa tu spominal EPL 6 ,tak vo Fotolabe ho uz chvilu maju. Vyskakovaci blesk ale nema .
 
Kejval
2013-11-01 19:24:07
Sel 2028 som tam zabudol zahrnut.
 
Marcel Rebro
2013-11-01 19:44:22
príspevok od: PeCh
Nemám M4/3, tak ma ber s rezervou, ale podľa mňa a toho, čo som počul, tak čo sa týka kvality Oly a Pana skiel je to zajedno. Obaja majú skvelé sklá ako i horšie. K tým lepším vo svojich kategóriách sa pokladajú:
* Pana 7-14
* Oly 9-18
* Oly 12/2
* Oly 17/1.8
* Sigma 19/2.8
* Pana 20/1.7
* Pana 25/1.4
* Sigma 30/2.8
* Oly 45/1.8
* Oly 75/1.8
* Oly 40-150
* Pana 100-300

Samozrejme aj medzi nimi sú rozdiely. Ak sú tu ich majitelia, tak ti môžu presnejšie napísať. Napríklad posledný na dlhom konci už nie je tak dobrý ako na krátkom, ale kde zoženieš za podobnú cenu ekvivalent 600 mm?

Jeden fakt je istý. Že pre M4/3 si hádam každý vyberie ten svoj objektív . A nové senzory sa síce nevyrovnajú Fuji X, ale netreba sa za ne hanbiť. Na cesty sú asi najlepšie. Sám mám dilemu, či nemám Sony NEX vymeniť za M4/3 alebo Fuji X. Viem, že by to nebolo racionálne, ale je to o emóciách.
Moja volba :
* Pana 7-14 ... vacsinu zaberov pacham prave s tymto sklom
- Oly 9-18 ... len koli dlhocasovkam / 52mm zavit
* Pana 14-45 ... zakladak / 52mm zavit
* Pana 45-150 ... 52 mm zavit. Pouzil som cez vikend a raz ked som fotil kamziky
- Pana 100-300 ... na safari

- Pana 8.5 ... na blbiny a rybaciny. Vacsinou pouziva syn
* Oly 12/2 ... street
- Oly 17/1.8 ... mam kratko
* Oly 45/1.8 ... obcasne portretiky
- Oly 75/1.8 ... mam objednany

* nosim v ruksaku stale

Oly 8-19, Pana 14-45 a Pana 45-150 su idealna volba pre filtrovnikov. Maju vsetky 52mm zavit.
 
PeCh
2013-11-01 23:09:41
príspevok od: Kejval
K Nexu mam len setak 16-50. Ake druhe sklo by si odporucil? Sigmu19, 30 alebo sel 3518?
Uvazujem tiez o Sony hladaciku, nemas s nim skusenost?
Ked uz sa tu spominal EPL 6 ,tak vo Fotolabe ho uz chvilu maju. Vyskakovaci blesk ale nema .
Sigmu 30 ti môžem požičať, a keby som sa rozhodol vymeniť NEX kompletne, tak aj predať .

Inak ako druhé sklo by som ti odporúčal 24/1.8. Len tá cena . Ako záklaďák Sigma 30 ak ti stačí f/2.8 (parádne sklo, hriech ho nemať pri tej cene), inak si priplatiť za 35/1.8. Podobne portrétne ohnisko Sigma 60/2.8 alebo Sony 50/1.8. 19 mm ma ako ohnisko neláka. Je to 28 mm a ja mám radšej buď 24 alebo 35. Ale vec ohniska je silne individuálna záležitosť. Jeden preferuje širokáče, druhý dlhé sklá.

S hľadáčikom nemám skúsenosť.
 
PeCh
2013-11-01 23:21:08
príspevok od: Marcel Rebro
Moja volba :
* Pana 7-14 ... vacsinu zaberov pacham prave s tymto sklom
- Oly 9-18 ... len koli dlhocasovkam / 52mm zavit
* Pana 14-45 ... zakladak / 52mm zavit
* Pana 45-150 ... 52 mm zavit. Pouzil som cez vikend a raz ked som fotil kamziky
- Pana 100-300 ... na safari

- Pana 8.5 ... na blbiny a rybaciny. Vacsinou pouziva syn
* Oly 12/2 ... street
- Oly 17/1.8 ... mam kratko
* Oly 45/1.8 ... obcasne portretiky
- Oly 75/1.8 ... mam objednany

* nosim v ruksaku stale

Oly 8-19, Pana 14-45 a Pana 45-150 su idealna volba pre filtrovnikov. Maju vsetky 52mm zavit.
Presne. Plus/mínus, čo by som bral aj ja . Len sa už krotím, lebo si pripadám skôr ako zberateľ, keďže na fotenie mi neostáva nejako čas .

Nad M4/3 často poškuľujem, či by som si nekúpil nejakú bazárovku, aby som si tento systém vôbec ošahal. Ale viem, že potom by som nakupoval objektívy ako blázon. Najprv 17/1.8 + 45/1.8 + 40-150, potom širokáč a nakoniec asi aj 12/2 a 75/1.8, či 100-300. M4/3 by bola kompaktná náhrada za Sony NEX a Fuji X za FF Canon.
 
Kejval
2013-11-02 08:33:07
Vdaka. Ja mam tak isto najradsej 35 mm(eq) ohnisko, ale 24 18 je uz pre mna dost vysoka cena.. Kvoli 17 1,8 a 45 1,8 som zvazonal aj ten e pl 6. Rozhodla ale univerzalnost (video) a vyborna prilezitostna cena Nexa. Nejako zacat musim. Uz som bol ako stancok . Ak sa s Nexom nezzijem, prejdem na m 43. Este ma laka sel 2028. Vraj je opticky len priemerny, ale kompaktnost ohromna.
 
stancok
2013-11-06 18:38:13
inak hladal som nejake eshopy kde by GX7 mali v predaji nasiel som len jediny co ho ponuka.. http://www.fotovideoshop.sk/shop/action/productdetail/oc/1612284/product/panasonic-lumix-dmc-gx7-black.xhtml nepochopim, tak zaujimavy a v recenziach uspesny fotak a v sk foto eshopoch sa takmer vobec v ponuke nenachadza.. hladal som cez google a nic..pritom na ceskych eshopoch je uz bezne v ponuke
 
Kejval
2013-11-07 08:06:34
Co na tom nechapes? Slovensko je chudobna diera, maly trh, dostava sa na rad az neskor.
 
Blackman
2013-11-07 09:02:35
príspevok od: stancok
inak hladal som nejake eshopy kde by GX7 mali v predaji nasiel som len jediny co ho ponuka.. http://www.fotovideoshop.sk/shop/action/productdetail/oc/1612284/product/panasonic-lumix-dmc-gx7-black.xhtml nepochopim, tak zaujimavy a v recenziach uspesny fotak a v sk foto eshopoch sa takmer vobec v ponuke nenachadza.. hladal som cez google a nic..pritom na ceskych eshopoch je uz bezne v ponuke
A uz si ho aspon objednal, ci stale spekulujes jak Rexo s bimbisom?
 
Frozen
2013-12-08 10:51:03
príspevok od: Kejval
K Nexu mam len setak 16-50. Ake druhe sklo by si odporucil? Sigmu19, 30 alebo sel 3518?
Uvazujem tiez o Sony hladaciku, nemas s nim skusenost?
Ked uz sa tu spominal EPL 6 ,tak vo Fotolabe ho uz chvilu maju. Vyskakovaci blesk ale nema .
K Nexu mam len setak 16-50. Ake druhe sklo by si odporucil? Sigmu19, 30 alebo sel 3518?

Ak mozem trochu nasmerovat pozornost do nie celkom beznych vod, na trhu su prime lenses s vysokou svetelnostou,vhodne pre m4/3 i APS-C (sony a fuji), ktore umoznuju vytvarat efekt "cinematic", filmovu estetitku s vyrazne rozostretym pozadim, prijemnym bokehom a az 3D efektom, znamym z prime lenses Leica. Kvalita obrazu je velmi slusna, podla mnohych testov aj lepsia nez.napr. podobne objektivy od Voigtlandera, samozrejme treba brat do uvahy, ze ide o manual ostrenie, ale komu to neprekaza, moze (uz len vzhladom k cene) pouvazovat:
www.ukdigital.co.uk/slr-magic-lenses.html
 
Kejval
2013-12-08 14:36:05
Vdaka za radu. Pozriem sa na to. Sigmu 19 som uz kupil a je lepsia ako ten setak.
 
katjo
2014-03-05 06:47:44
Stálo by to za to ?

http://www.ebay.de/itm/PANASONIC-LUMIX-DMC-GX7-GX7-DIGITAL-CAMERA-BODY-BUILT-WiFi-PAL-Version-SILVER-/161210376529?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&clk_rvr_id=596846644971

- aj po navyseni poplatkov znacna uspora..
 
kigor
2014-03-05 13:26:16
príspevok od: katjo
Stálo by to za to ?

http://www.ebay.de/itm/PANASONIC-LUMIX-DMC-GX7-GX7-DIGITAL-CAMERA-BODY-BUILT-WiFi-PAL-Version-SILVER-/161210376529?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&clk_rvr_id=596846644971

- aj po navyseni poplatkov znacna uspora..
Stroj je to dobrý. A strieborná verzia je lepšia, podľa mňa, ak plánuješ použiť aj sklíčka od OLY-ho, ktoré sú excelentné. A na toto ti pasuje čierne aj strieborné sklíčko. Kvôli prehľadnosti je to fajn. Napr. strieborná 25/1.8, čierna 45/1.8 alebo podobne. Otvoríš brašňu a hneď ti je jasné, ktoré sklíčko vyberieš.
 
spacer
2016-02-11 20:03:55
Cavte,

ano, mozno to bude porovnavat jablka s hruskami, ale toho si nevsimajte .

Panasonic Lumix GX7 so setovym objektivom 14-42 ll
Sony RX100 M1

Ktory z nich ma lepsi obrazovy vystup? Potrebujem to hlavne na vylety, hory, cestovanie, obcas rodina. U toho panu sa mi paci, ze je tam vstavany hladacik, u tej rx100 to asi bude za slnecneho dna problem, ale nateraz sa mi jedna o obrazovy vystup.
Vdaka
 
mirino1
2016-05-20 21:52:44
Ahojte.
Prosba.Majitelia Panasonicu gx7,pomozte.Mam original manual-CD v cudzom jazyku a rad by som sa dostal k Sk verzii.Odpoved moze byt aj do ss.Vdaka.
 
Cyril
2016-05-20 22:38:15
http://www.zbozi.cz/vyrobek/panasonic-lumix-dmc-gx7/manual-navod/navod-k-obsluze/
dva ťuky do googela, tomu sa hovori lenivost, nie nevedomost
 
mirino1
2016-05-21 09:43:11
Cyril,ten mam samozrejme stiahnuty.Dakujem .Na CD je viac stran.Slovensky manual na CD ma iba 100 stran?.Anglicke ma 380 stran.Ty vlastnis tento fotak?
 
Cyril
2016-05-21 11:58:20
príspevok od: mirino1
Cyril,ten mam samozrejme stiahnuty.Dakujem .Na CD je viac stran.Slovensky manual na CD ma iba 100 stran?.Anglicke ma 380 stran.Ty vlastnis tento fotak?
nie nie, nevlastnim, dcere som kupil prave LX100
Tak zelam vela dobrych zaberov
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia