Hore

LG IPS226V

Monitor za 170 Eur prichádza s matným IPS panelom s LED podsvietením. Test ukáže, ako sa oplatí na domácu úpravu fotografií.

Na prvý pohľad je LG IP226V klasický multimediálny či kancelársky monitor s uhlopriečkou 21,5“. Je širokouhlý, disponuje rozlíšením 1 920 x 1 080 a dnes už štandardným pomerom strán 16:9. Podrobnejší pohľad však odhalí zobrazovací panel s matným povrchom, čo je v tejto cenovej kategórii neobvyklé a vítané. Výrobcovia dávajú takmer vždy prednosť lesklým panelom. Tie opticky navyšujú kontrast obrazu – pôsobí „žiarivejšie“, čo je vhodné napríklad pre sledovanie filmov. Matné panely majú zas výhodu, že sa v nich neodráža svetlo a nepôsobia ako zrkadlo. Oceňujú to hlavne grafici a celkovo ľudia, ktorí potrebujú s počítačom najmä pracovať. Podobne zaujímavé sú ďalšie dve vlastnosti – technológia panela IPS a podsvietenie LED diódami. Toto vybavenie by malo znamenať lepšie obrazové vlastnosti a monitor predurčovať viac na grafické práce, než napríklad na pozeranie filmov.

Monitor rozhodne nevyzerá tuctovo, naopak, nedá sa mu uprieť elegancia a výrobcovi kreativita. Panel je zasadený v lesklom ráme, ktorého spodná hrana je priesvitná. V tejto časti je na pravej strane v umelej „pukline“ zasadená modrá indikačná LED. Ovládacie prvky sú riešené formou dotykových plošiek, vrátane vypínača.

Z praktickej stránky mám voči prednému panelu isté výhrady. Hoci matný displej má samozrejme dobrú odolnosť voči odleskom, trochu to kazí lesklý rám – jeho skosené hrany totiž priťahujú odlesky aj zo strán. Takisto je rušivé veľmi výrazné biele logo výrobcu. Na druhej strane, modrá LED sa dá deaktivovať, pri vypnutom monitore svieti iba slabo a rozsvecuje sa postupne, takže v noci nevyrušuje.

Monitor je postavený na stojane, ktorého viditeľná časť je priehľadná vo farbe živice. Monitor sa dá voči stojanu iba naklápať v rozsahu +5/-15°, nastavenie výšky a rotácia chýbajú. V tejto cene to nie je nič neobvyklé, ale samozrejme zamrzí. Monitor je potrebné niečím podložiť vo výške asi 10 – 15 cm, stojan je dosť nízky. Keďže základňa je kruhová, dá sa teda aspoň dobre otáčať do strán. V príslušenstve sú skrutky na pripevnenie alternatívneho stojana.

Na zadnej strane nájdeme konektory, ktoré sú situované smerom dozadu (lepšie by boli smerované nadol, káble potom menej zavadzajú). K dispozícii sú vstupy DVI, D-Sub a HDMI, plus audio výstup 3,5 mm pre slúchadlá alebo reproduktory. Zvukový výstup sa využije iba v prípade pripojenia zdroja audiovizuálneho signálu cez HDMI. K monitoru je priložený dosť krátky DVI kábel – k počítaču pod stolom nemusí dosiahnuť.


Detail stojana a umiestnenie konektorov.

Napájanie je riešené externým napájacím zdrojom ako u notebookov, energia sa dodáva 9 V konektorom. Monitor má deklarovanú nízku spotrebu a pri prevádzke sa vôbec nezahrieva.

Pri zapnutom monitore sa dostaneme do menu stlačením jedného z dotykových prvkov. Ich funkcie sú potom indikované popiskami nad nimi. V úplnej tme je teda ovládanie trochu nepraktické, ale menu je veľmi jednoduché a nie je v ňom veľa čo nastavovať. Najviac možností poskytuje nastavenie obrazu – okrem úrovne štandardných troch farieb poskytuje aj nastavenia v šiestich osiach, tzn. šiestim farbám (RGB+CMY) sa dá jednotlivo nastaviť odtieň a saturácia. Takisto sa dá nastaviť ostrosť obrazu a gamma a pri analógovom pripojení aj úroveň čiernej. Monitor ponúka aj režimy pre filmy, text, fotografie a sRGB, ale rozdiely medzi nimi sú minimálne, takže je najlepšie dobre si nastaviť používateľský režim a zostať pri ňom. Menu je možné aj uzamknúť proti náhodným úpravám. Dajú sa aktivovať aj režimy, ktoré spolupracujú s nainštalovaným softvérom – napríklad prezeranie dvoch web stránok vedľa seba.

Obrazové vlastnosti

Z továrne je monitor nastavený na tieto hodnoty: jas 100, kontrast 80 a RGB farby každá na 50. V tomto stave dosahuje displej jas 123 cd/m2, čiže takmer optimum; veľa výrobcov svoje monitory rado „prežiaruje“, aby viac zaujali v obchodoch. Oveľa menej ideálne je farebné podanie – obraz ťahá viditeľne do modro-fialová. Pre monitory v tejto cene je to typické, ale grafický model by na tom mohol byť lepšie. Úroveň bielej je takto na úrovni asi 10 000 K. Zahnuté krivky vo svetlých oblastiach naznačujú aj trochu vyššiu úroveň kontrastu, než by bolo vhodné.

Po nastavení neutrálnych farieb (teplota 6 500 K) a znížení kontrastu na rozumnú úroveň prišlo príjemné prekvapenie. Monitor v tomto stave vykazuje výbornú presnosť farieb – takmer by sa dalo povedať, že ho netreba ani kalibrovať. To ukazuje na dobre nastavený panel už od výroby, zjavne za účelom čo najpresnejšieho podania farieb. V monitore s takouto cenou je to veľmi chvályhodný počin. Je škoda, že výrobca túto vlastnosť nevyužil naplno a displej je štandardne nastavený tak veľmi do modra. Keby boli farby nastavené korektne, nenároční používatelia by sa mohli zaobísť aj úplne bez kalibrácie, keďže tou sa už nedá veľa vylepšiť. Takto ale pôsobí obraz po vybalení skôr negatívne.


Po prvom vybalení zo škatule má obraz silne modro-fialový nádych (ideál je úroveň 100 % pre všetky farby).


Meranie po nastavení správnych farieb – farebné krivky sú rovné ako z praku, displej je nastavený pre správne zobrazenie farieb.

Hodnoty deltaE2000 po vybalení sú vysoké, čiže slabé. Priemerná hodnota je dE=6,72, pričom za dobré hodnoty sa považujú pod 1.


Menší zádrhel je v tom, že po nastavení správnych farieb a kontrastu dosiahneme jas iba 117 cd/m2. To je síce veľmi blízko ideálnym 120 cd/m2, ale nedáva veľa rezervy do budúcnosti, keď bude jas displeja postupne klesať. Našťastie podsvietenie je realizované diódami LED, čiže pravdepodobne to nebude problém. LED majú oveľa vyššiu trvanlivosť.

Keďže jas je v tomto stave už na maxime, ďalšie zvýšenie svietivosti sa dosiahne iba zvýšením kontrastu. Pri takom nastavení, aby jas dosahoval 120 cd/m2, dochádza k zafarbovaniu svetlých farieb do zelena. To je pravdaže bežná vec a kalibráciou sa dá ľahko kompenzovať – ale nemuselo by to tak byť, keby podsvietenie dokázalo viac žiariť.


Pri jase 120 cd/m2 je krivka viac zvlnená, hlavne v svetlých oblastiach treba kompenzovať silnú zelenú.

Po nakalibrovaní na 120 cd/m2 a 6 500 K si monitor v oblasti farieb vedie veľmi dobre, odchýlka každej farby nad 10 % šedou je iba pár percent. Čiernej samozrejme zostal modrý nádych kvôli konštrukcii panela. Na praktické použitie to nemá vplyv, pretože pri takých temných farbách sú rozdiely ťažko pozorovateľné.

Skalibrovaný monitor vykazuje takmer príkladný priebeh aj sekundárnych farieb, všetky sa pekne  po priamkach stretávajú na bode D65 (teplota 6 500 K):

Hodnoty deltaE2000, ktoré lepšie vyjadrujú ľudské vnímanie farieb, sú veľmi nízke. Iba červené oblasti majú nepresnosti, kde sa už dá hovoriť o istom viditeľnom rozdiele, tzn. vyskočia nad dE=1. Priemer je dE=0,35.

Nameraný kontrast dosahuje v tomto stave vyše 1 000:1, úroveň čiernej je 0,1 cd/m2, čiže čierna ako má byť. Maximálny jas, ktorý sa dá z monitora vytiahnuť, je na úrovni 138 cd/m2.

Od monitora s IPS panelom a LED podsvietením by sme mohli čakať široký gamut, ale v tomto prípade sa revolúcia nekoná. Gamut LG IPS226V prakticky kopíruje štandard sRGB. Iba v tmavej modrej oblasti presahuje ako sRGB, tak aj AdobeRGB. Každopádne na domáci monitor s takouto cenou je sRGB dostatočné, aspoň bežnému používateľovi nespôsobí komplikácie so správou farieb.

    
Porovnanie gamutu LG IPS226V so štandardmi sRGB a AdobeRGB.

ICC profil dodávaný na CD skutočnému chovaniu monitora nezodpovedá, takže na správne využitie aplikácií s podporou správy farieb bude treba vytvoriť si vlastný profil:

V praxi

Práca s monitorom je príjemná. V matnom paneli sa neodráža ani svetlo, ani používateľ, a teda nespôsobuje takú únavu očí. Povrch je možno hrubý až príliš, ale ani na jednoliatych farbách to nevidieť. Navyše dosahuje veľmi dobrú úroveň kontrastu, takže proti lesklému panelu nič nestráca. Odporúčam ale rám monitora oblepiť čiernym matným materiálom, aby sa eliminovali odlesky od lesklého rámu a „svietiace“ logo LG.

V oblasti kvality obrazu a farieb sa nedá veľa vyčítať. Čierna je hlboká, rozdiely medzi malými odtieňmi sú dobre viditeľné, farby veľmi prirodzené. Občas je ale viditeľná istá „drsnosť“, hlavne na pleťovke, ktorá nie je najlepšie vyladená. Na to ostatne ukazuje aj vyššia hodnota dE v červenej oblasti. Obvody na spracovanie obrazu sú zjavne lacnejšie a nie také presné, ako pri profesionálnych monitoroch. Každopádne je to viditeľné iba pri kritickom pohľade a vzhľadom k cene je to veľmi dobrý výsledok. Keďže monitor ponúka šesť-osé nastavenie farieb, možno sa táto chyba dá ešte potlačiť.

Vlastne, za obraz s podobnými kvalitami by sa nemusel hanbiť monitor s dvojnásobnou cenou. Kombinácia LED+IPS sa prejavila aj v stabilite farieb, ktorá je veľmi dobrá. Po vybalení nepotreboval ani žiaden čas na zahorenie, obraz zobrazoval hneď po prvom zapnutí taký, ako aj o týždeň neskôr. V priebehu jedného dňa je viacnásobná kalibrácia zbytočná, aj keď sa mení okolitá teplota. Monitor udrží slušnú presnosť farieb niekoľko dní, na bežné použitie by malo stačiť kalibrovať cca raz za dva týždne.

Podsvietenie je LED, teda sa dá čakať vysoká rovnomernosť. Celkovo to platí, ale monitoru sa nevyhli v tejto oblasti aj neduhy. V spodnej časti uprostred sa dá vypozorovať svetlejšia oblasť. Podobná, ale takmer nepozorovateľná, svetlá škvrna je aj na vrchnej strane. Keby neboli, podsvietenie by bolo príkladné, takto sa dá zhodnotiť ako celkom dobré.

    
Rovnomernosť podsvietenia – čierna a biela.

Pozorovacie uhly sú oproti akémukoľvek TN panelu oveľa lepšie, obraz je viditeľný aj zospodu bez straty farieb. Pri pohľade zvrchu a zo strán ale nedosahuje úroveň lepších IPS panelov – čierna farba získava celkom rýchlo fialový nádych, hlavne na okrajoch. Preto je veľmi potrebné monitor podložiť, aby nebol pod úrovňou očí, keďže vtedy najviac dochádza k viditeľnému posunu čiernej do fialova.

Lacný univerzál

Pri LG IPS226V sa dá ľahko zabudnúť, že je to monitor s takou nízkou cenou, a porovnávať ho so serióznymi grafickými monitormi. Hoci nemá 10-bitové či lepšie spracovanie obrazu, s vyššou triedou si môže v mnohých ohľadoch podať ruky. Od výborného hodnotenia ho delí iba istá nepresnosť v podaní červenej, muchy v rovnomernosti podsvietenia a pozorovacích uhloch. Pri pohľade na cenu však ide o výborné výsledky.

IPS panel kvalitatívne necháva za sebou TN kolegov, ktoré sú iba o málo lacnejšie. Na domáce použitie, hlavne úpravy fotografií, je kvalita  zobrazenia viac ako dostatočná a tak sa dá odporúčať hlavne sporivejším fotografom. Bezpodmienečne ho však treba pred prvým serióznym použitím správne nastaviť, a kvôli získaniu správneho profilu aj skalibrovať. Potom si stačí iba z času na čas požičať kalibračnú sondu a proces zopakovať.

Monitor sa vďaka vysokému kontrastu hodí aj na multimediálne použitie, tzn. nerobia mu problém filmy alebo hry. Samozrejme v prípade, ak stačí dostupná svietivosť, ktorá rekordy určite netrhá. Matný panel je ale lepšie pozorovateľný aj na slnku, takže nemusí okolité osvetlenie „prerážať“.

Nízka cena sa prejavila hlavne vo výbave – monitor nedisponuje napr. USB rozbočovačom alebo nastaviteľným stojanom. Takisto môže niekto vnímať ako obmedzenie 21,5“ uhlopriečku, ale na grafiku je lepší menší IPS, než väčší TN panel. Ostatne, rozlíšenie 1 920 x 1 080 je rovnaké, ako pri 24“ monitore.

LG pri tomto modeli vhodne zvolilo kompromisy tak, aby sa neprejavili na dôležitých parametroch. Monitor sa preto dá kľudne odporúčať na bežné úpravy fotografií a aj iné domáce použitie. Oproti TN panelu alebo dokonca notebooku predstavuje veľký krok vpred. V cene do 200€ sa jedná asi o najlepší monitor pre amatérskych fotografov.

Plusy a mínusy:

+ Veľmi dobrá presnosť farieb

+ Prirodzené podanie, dobrý kontrast

+ Dobrá stabilita farieb v čase

+ Pekný dizajn

+ Vzhľadom k vlastnostiam nízka cena


- Nevhodné továrenské nastavenie degraduje obraz

- Pomerne nízky jas bez rezervy

- Stojan bez nastaviteľnej výšky
 

Pre vynikajúci pomer cena/výkon dostáva od nás tento monitor ocenenie Tip predakcie.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
haplo602
2011-07-19 08:47:02
zaujimave ze to nieje recenzia na model 231P, ktory by viac vyhovoval a cenovy rozdiel je skoro minimalny (20e). dufam ze 231P bude nasledovat.
 
kecal
2011-07-19 09:02:50
príspevok od: haplo602
zaujimave ze to nieje recenzia na model 231P, ktory by viac vyhovoval a cenovy rozdiel je skoro minimalny (20e). dufam ze 231P bude nasledovat.
prečo myslíš že ten väčší s detto rozlíšením je lepší? ja keď by som si vyberal LCD tak určite čo najväčšie rozlíšenie pri čo najmenšom rozmere uhlopriečky ...

Stačí si pozrieť vedľa seba ( kto má možnosť ) na tých 21 a 23 palec fotky. Ja tam rozdiel vidím v prospech 21 . Teda pokiaľ nekukáš na ne z 2 metrov, ale tak ako väčšina userov z 80 cm ( pracovný stôl )
 
haplo602
2011-07-19 09:20:15
príspevok od: kecal
prečo myslíš že ten väčší s detto rozlíšením je lepší? ja keď by som si vyberal LCD tak určite čo najväčšie rozlíšenie pri čo najmenšom rozmere uhlopriečky ...

Stačí si pozrieť vedľa seba ( kto má možnosť ) na tých 21 a 23 palec fotky. Ja tam rozdiel vidím v prospech 21 . Teda pokiaľ nekukáš na ne z 2 metrov, ale tak ako väčšina userov z 80 cm ( pracovný stôl )
autor mal vyhrady hlavne k nepohyblivemu stojanu a lesklemu ramu. to 231P riesi. cize zda sa, ze testoval nespravny monitor.

co sa tyka rozlisenia, neviem ako ty, ale ja nepozeram fotky fullscreen, vacsinou mam okolo Lightroom panely
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-07-19 09:44:25
príspevok od: haplo602
zaujimave ze to nieje recenzia na model 231P, ktory by viac vyhovoval a cenovy rozdiel je skoro minimalny (20e). dufam ze 231P bude nasledovat.
Sme radi, ze nam LG zapozicalo v kratkom case aspon nejaky monitor z tejto novej zaujimavej serie. Hlavne sme si chceli overit, ci sa nesetrilo na kvalite obrazu. A zda sa, ze nie. Je to skutocna cenova bomba a myslim, ze sa uz nikto nemoze vyhovarat, ze nema na monitor, ktory by bol vhodny pre kvalitne amaterske spracovanie fotografie. Nepredpokladam, ze by sa 231P odlisoval, co sa tyka kvality obrazu.
 
xaxaxa
2011-07-19 10:05:58
skoda tej nenastavitelnosti vysky

zisiel by sa aj nejaky dobry tip na kalibr.sondu
 
risototh
2011-07-19 10:56:39
Nikde som sa nedocital, ci to LED podsvietenie je pomocou bielych LED, alebo kombinaciou RGB LED. Ono totiz dosiahnut siroky gamut bielymi je takmer nemozne. Z toho dovodu je napriklad DELL U2711 (zhruba 96% AdobeRGB) s aj ked starsim typom podsvietenia (CCFL) neskutocne lepsia volba, nez 27" iMac (dosahuje zhruba 72% AdobeRGB) s bielymi LED...
 
kecal
2011-07-19 11:36:00
príspevok od: haplo602
autor mal vyhrady hlavne k nepohyblivemu stojanu a lesklemu ramu. to 231P riesi. cize zda sa, ze testoval nespravny monitor.

co sa tyka rozlisenia, neviem ako ty, ale ja nepozeram fotky fullscreen, vacsinou mam okolo Lightroom panely
ja stále vravím o "kvalite zobrazenia" .. trebárz aj fotky 1024 x niečo ... keď máš monitor 21 a 23 s tým istým rozlíšením tak na 21 je "lepšie zobrazená! - a to vďaka buď menšiemu bodu ( jemnejšie zobrazenie ), alebo menšiemu rozostupu bodov ( menší raster ) - podľa typu panela.

preto mojou ( nikomu to nevnucujem ) zásadou je čo najväčšie rozlíšenie pri čo najmenšej uhlopriečke ( samozrejme okrem iného ) - a z dvoch monitorov s detto rozlíšením by som si určite zobral ten s 21" a nie s 23" ...
 
kecal
2011-07-19 11:36:32
príspevok od: risototh
Nikde som sa nedocital, ci to LED podsvietenie je pomocou bielych LED, alebo kombinaciou RGB LED. Ono totiz dosiahnut siroky gamut bielymi je takmer nemozne. Z toho dovodu je napriklad DELL U2711 (zhruba 96% AdobeRGB) s aj ked starsim typom podsvietenia (CCFL) neskutocne lepsia volba, nez 27" iMac (dosahuje zhruba 72% AdobeRGB) s bielymi LED...
iMAC je len iMAGe ...
 
topartphoto
2011-07-19 12:22:22
Zaujimavy adept z tej nizsej cen.kategorie......normalne zacinam vazne uvazovat
 
Dodo PO
2011-07-19 13:21:11
príspevok od: Karol Srnec
Sme radi, ze nam LG zapozicalo v kratkom case aspon nejaky monitor z tejto novej zaujimavej serie. Hlavne sme si chceli overit, ci sa nesetrilo na kvalite obrazu. A zda sa, ze nie. Je to skutocna cenova bomba a myslim, ze sa uz nikto nemoze vyhovarat, ze nema na monitor, ktory by bol vhodny pre kvalitne amaterske spracovanie fotografie. Nepredpokladam, ze by sa 231P odlisoval, co sa tyka kvality obrazu.
Aké máte skúseností s prácou pri monitoroch s LED podsvietením. Nemá tento systém negatívne dopady na zrak? Únava, slzenie očí, ...
Karol, ďakujem.
 
TTL
2011-07-19 13:57:47
príspevok od: risototh
Nikde som sa nedocital, ci to LED podsvietenie je pomocou bielych LED, alebo kombinaciou RGB LED. Ono totiz dosiahnut siroky gamut bielymi je takmer nemozne. Z toho dovodu je napriklad DELL U2711 (zhruba 96% AdobeRGB) s aj ked starsim typom podsvietenia (CCFL) neskutocne lepsia volba, nez 27" iMac (dosahuje zhruba 72% AdobeRGB) s bielymi LED...
Predpokladam, ze WLED. Prvy LG s podsvietenim LED pouzival RGB LED a mal 114% ARGB, ale posledne roky je vela lacnych monitorov s LED a to su vsetko iba jednofarebne.
 
TTL
2011-07-19 13:58:47
príspevok od: Dodo PO
Aké máte skúseností s prácou pri monitoroch s LED podsvietením. Nemá tento systém negatívne dopady na zrak? Únava, slzenie očí, ...
Karol, ďakujem.
Skor naopak. Treba si napr. uvedomit, ze podsvietenie sa reguluje nie postupne znizovanim intenzity, ale 'blikanim'. Lacne monitory s klasickym podsvietenim obvykle blikaju okolo frekvencie 100 - 200 Hz, co je pri dlhsej praci casto unavne. LED obvykle blikaju niekde nad 1 GHz, takze podsvietenie je velmi stabilne. Potom su zalezitosti ako rovnomernost podsvietenia, stabilita v case a zivotnost... Pre mna nema LED ziadne nevyhody, osobne by som iny monitor uz nekupoval.
 
Dodo PO
2011-07-19 14:10:28
príspevok od: TTL
Skor naopak. Treba si napr. uvedomit, ze podsvietenie sa reguluje nie postupne znizovanim intenzity, ale 'blikanim'. Lacne monitory s klasickym podsvietenim obvykle blikaju okolo frekvencie 100 - 200 Hz, co je pri dlhsej praci casto unavne. LED obvykle blikaju niekde nad 1 GHz, takze podsvietenie je velmi stabilne. Potom su zalezitosti ako rovnomernost podsvietenia, stabilita v case a zivotnost... Pre mna nema LED ziadne nevyhody, osobne by som iny monitor uz nekupoval.
Dík. Ja len, že som uvažoval kúpiť LED pracovné svetlo a vypočul som si komentár (tiež kupujúcich) na inú vlnovú dĺžku svetla emitovaného LED-kou. Dĺžku, ktorá pôsobí dosť agresívne na zrak. Je to kvapku o inom, ale keď už LED ...
 
TTL
2011-07-19 14:14:20
príspevok od: Dodo PO
Dík. Ja len, že som uvažoval kúpiť LED pracovné svetlo a vypočul som si komentár (tiež kupujúcich) na inú vlnovú dĺžku svetla emitovaného LED-kou. Dĺžku, ktorá pôsobí dosť agresívne na zrak. Je to kvapku o inom, ale keď už LED ...
V oblasti osvetlenia dafam prednost klasickym edisonovym ziarovkam
 
haplo602
2011-07-19 14:29:38
príspevok od: kecal
ja stále vravím o "kvalite zobrazenia" .. trebárz aj fotky 1024 x niečo ... keď máš monitor 21 a 23 s tým istým rozlíšením tak na 21 je "lepšie zobrazená! - a to vďaka buď menšiemu bodu ( jemnejšie zobrazenie ), alebo menšiemu rozostupu bodov ( menší raster ) - podľa typu panela.

preto mojou ( nikomu to nevnucujem ) zásadou je čo najväčšie rozlíšenie pri čo najmenšej uhlopriečke ( samozrejme okrem iného ) - a z dvoch monitorov s detto rozlíšením by som si určite zobral ten s 21" a nie s 23" ...
no ked tam pozeras len fotky tak ano .... ja mam zobrazeny prevazne text, tam to je kontraproduktivne. 23" je pre mna dobry kompromis.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-07-19 15:07:55
príspevok od: Dodo PO
Aké máte skúseností s prácou pri monitoroch s LED podsvietením. Nemá tento systém negatívne dopady na zrak? Únava, slzenie očí, ...
Karol, ďakujem.
Ja sedim za pocitacmi 20 rokov, takze som vytrenovany. LED mi nevadi a vlastne ani prilis nevidim rozdiel oproti trubiciam.
 
Matej Michalik
ocenenie redakciou 2011-07-19 15:18:55
Rozmýšľal som nad kúpou monitora k notebooku ale obávam sa, že by som narazil následne na nedostatočnú rýchlosť hardwaru, ktorú citeľne cítiť. Začínam preto uvažovať, či nebude lepšie došetriť a rovno kúpiť napr. iMAC 27...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-07-19 18:11:34
príspevok od: Matej Michalik
Rozmýšľal som nad kúpou monitora k notebooku ale obávam sa, že by som narazil následne na nedostatočnú rýchlosť hardwaru, ktorú citeľne cítiť. Začínam preto uvažovať, či nebude lepšie došetriť a rovno kúpiť napr. iMAC 27...
asi bolo
 
wayne
2011-07-19 20:15:54
príspevok od: Matej Michalik
Rozmýšľal som nad kúpou monitora k notebooku ale obávam sa, že by som narazil následne na nedostatočnú rýchlosť hardwaru, ktorú citeľne cítiť. Začínam preto uvažovať, či nebude lepšie došetriť a rovno kúpiť napr. iMAC 27...
urcite iMac.
 
darmo
2011-07-19 21:04:18
Hm, neviem kde autor berie presvedčenie, že LED podsvietenie zaručuje široký gamut. Grafické monitory zatiaľ používajú len jednu LED diódu a aj tá sa musí dať vypnúť . Farebný rozsah najviac ovplyvňuje podsvietenie. Tu zatiaľ vedú trubice a to ako ich ktorý výrobca vie vyrobiť a regulovať ich jas - najmä do nízkych hodnôt.
Napriek všetkým tým grafom v recenzii by som bol mierne skeptický - ak by tu deltaE bolo priemerne 0,35, tak zajtra všetci výrobcovia grafických monitorov zatvárajú továrne.
 
TTL
2011-07-19 21:35:29
príspevok od: darmo
Hm, neviem kde autor berie presvedčenie, že LED podsvietenie zaručuje široký gamut. Grafické monitory zatiaľ používajú len jednu LED diódu a aj tá sa musí dať vypnúť . Farebný rozsah najviac ovplyvňuje podsvietenie. Tu zatiaľ vedú trubice a to ako ich ktorý výrobca vie vyrobiť a regulovať ich jas - najmä do nízkych hodnôt.
Napriek všetkým tým grafom v recenzii by som bol mierne skeptický - ak by tu deltaE bolo priemerne 0,35, tak zajtra všetci výrobcovia grafických monitorov zatvárajú továrne.
No ja mam tu na stole dva monitory s LED podsvietenim a gamutom 114 % AdobeRGB. Ale pravda, to su RGB LED s trochu inymi parametrami. LG uz malo jeden monitor s takym istym podsvietenim a tiez bol pomerne velmi lacny (v porovnani s inymi podobnymi), takze som bol zvedavy, ci sa nepouzilo to iste aj v tomto modeli. Zjavne nie, je to iba sRGB monitor. Takze preto to 'ocakavanie'.

U tohto LG treba brat hlavne v uvahu, aky je lacny. Nikto netvrdi, ze sa vyrovna monitorom za 2000 €. Ide o hodnotenie vzhladom k cene a domacemu pouzitiu. Podobne monitory stali doteraz aspon dvojnasobok a v takejto cene sa dal zohnat iba ak mizerny TN panel. Ked budu aj dalsi vyrobca ponukat podobne dobre a lacne monitory, budu sa dat lepsie porovnavat medzi sebou. Takto je v podobnej cene iba jeden Dell s rovnakym panelom, a ten je tiez asi o polovicu drahsi.
 
darmo
2011-07-19 22:36:51
príspevok od: TTL
No ja mam tu na stole dva monitory s LED podsvietenim a gamutom 114 % AdobeRGB. Ale pravda, to su RGB LED s trochu inymi parametrami. LG uz malo jeden monitor s takym istym podsvietenim a tiez bol pomerne velmi lacny (v porovnani s inymi podobnymi), takze som bol zvedavy, ci sa nepouzilo to iste aj v tomto modeli. Zjavne nie, je to iba sRGB monitor. Takze preto to 'ocakavanie'.

U tohto LG treba brat hlavne v uvahu, aky je lacny. Nikto netvrdi, ze sa vyrovna monitorom za 2000 €. Ide o hodnotenie vzhladom k cene a domacemu pouzitiu. Podobne monitory stali doteraz aspon dvojnasobok a v takejto cene sa dal zohnat iba ak mizerny TN panel. Ked budu aj dalsi vyrobca ponukat podobne dobre a lacne monitory, budu sa dat lepsie porovnavat medzi sebou. Takto je v podobnej cene iba jeden Dell s rovnakym panelom, a ten je tiez asi o polovicu drahsi.
Jasné, ja som len chcel zdôrazniť, že je možno lepšie nenaháňať sa za čo najväčším gamutom. Myslím že dôležitejšie sú čo najmenšie farebné odchýlky. Toto zatiaľ nikto neponúka za 200€.
 
Fotograf77
2011-07-21 12:41:27
Ma iba 72% Adobe RGB?. . hm
 
xaxaxa
2011-08-02 11:03:47
príspevok od: Karol Srnec
Ja sedim za pocitacmi 20 rokov, takze som vytrenovany. LED mi nevadi a vlastne ani prilis nevidim rozdiel oproti trubiciam.
Ako sa nan pozera v noci, pri slabom svetle atd.? "Netaha" oci, da sa jas stiahnut na nizke hodnoty (ked clovek chce len citat text)?. Mam skusenost s par LCD kde na min jas/kontrast panel stale ziarili ako blazon.
Osobne sa mi velmi paci ephoto - biely text na ciernom podklade, clovek nema pocit ze sa pozera do zvaracky pri citani.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-08-02 11:22:22
príspevok od: xaxaxa
Ako sa nan pozera v noci, pri slabom svetle atd.? "Netaha" oci, da sa jas stiahnut na nizke hodnoty (ked clovek chce len citat text)?. Mam skusenost s par LCD kde na min jas/kontrast panel stale ziarili ako blazon.
Osobne sa mi velmi paci ephoto - biely text na ciernom podklade, clovek nema pocit ze sa pozera do zvaracky pri citani.
Ja som toto LG nazivo nevidel. Mozem sa vyjadrit len k iMacom a tam sa da stiahnut jas prakticky na nulu.
 
xaxaxa
2011-08-02 12:04:54
aha sorry, skusim autora recenzie. Na nulu mozem chapat tak ze panel uplne stmave aj ked je otvoreny, povedzme, dokument/biele pozadie?
 
TTL
2011-08-02 14:38:19
príspevok od: xaxaxa
Ako sa nan pozera v noci, pri slabom svetle atd.? "Netaha" oci, da sa jas stiahnut na nizke hodnoty (ked clovek chce len citat text)?. Mam skusenost s par LCD kde na min jas/kontrast panel stale ziarili ako blazon.
Osobne sa mi velmi paci ephoto - biely text na ciernom podklade, clovek nema pocit ze sa pozera do zvaracky pri citani.
Pravdu povediac, minimalny jas som neskusal, ja na noc nastavujem monitory tak na na 90 - 100 cd/m2. Inde sa pise, ze uplne na nulu sa tento monitor stiahnut neda. Ale obecne LED sa lepsie cita v noci, pretoze pri stiahnuti jasu na nizku uroven blika LED vyssou frekvenciou ako klasicke trubice, takze tak neunavuje oci.
 
xaxaxa
2011-08-03 10:44:58
príspevok od: TTL
No ja mam tu na stole dva monitory s LED podsvietenim a gamutom 114 % AdobeRGB. Ale pravda, to su RGB LED s trochu inymi parametrami. LG uz malo jeden monitor s takym istym podsvietenim a tiez bol pomerne velmi lacny (v porovnani s inymi podobnymi), takze som bol zvedavy, ci sa nepouzilo to iste aj v tomto modeli. Zjavne nie, je to iba sRGB monitor. Takze preto to 'ocakavanie'.

U tohto LG treba brat hlavne v uvahu, aky je lacny. Nikto netvrdi, ze sa vyrovna monitorom za 2000 €. Ide o hodnotenie vzhladom k cene a domacemu pouzitiu. Podobne monitory stali doteraz aspon dvojnasobok a v takejto cene sa dal zohnat iba ak mizerny TN panel. Ked budu aj dalsi vyrobca ponukat podobne dobre a lacne monitory, budu sa dat lepsie porovnavat medzi sebou. Takto je v podobnej cene iba jeden Dell s rovnakym panelom, a ten je tiez asi o polovicu drahsi.
ktory Dell ak mozem vediet?
 
TTL
2011-08-03 10:57:55
príspevok od: xaxaxa
ktory Dell ak mozem vediet?
U2211H. Teraz uz ma taky aj Asus, ML229H - tiez 21,5" IPS/LED, mozno ma ten isty panel a je len o malo drahsi ako LG. Ale Dell ani Asus som neskusal, takze ich nepoznam.
 
xaxaxa
2011-08-03 11:06:11
ano, U2211H aj tento LG su velke lakadla - jeden z nich asi padne u mna za obet . Velka skoda ze LG nema aspov vyskovu nastavitelnost. Tu je aj pekne porovnanie: http://www.digitalversus.com/lg-ips226v-vs-dell-u2211h-p974_10284_93.html
Tazke rozhodovanie
 
Matúš Koprda
2011-08-03 11:14:22
príspevok od: xaxaxa
Ako sa nan pozera v noci, pri slabom svetle atd.? "Netaha" oci, da sa jas stiahnut na nizke hodnoty (ked clovek chce len citat text)?. Mam skusenost s par LCD kde na min jas/kontrast panel stale ziarili ako blazon.
Osobne sa mi velmi paci ephoto - biely text na ciernom podklade, clovek nema pocit ze sa pozera do zvaracky pri citani.
mám lg 231P, niečo podobné ako ten vyššie recenzovaný. Aspoň myslím (:

Nemám žiadne presné údaje o minimálnej svietivosti, každopádne v noci (pocitovo) aj pri stiahnutí jasu na minimum monitor stále veľmi svieti. Ale možno sa mýlim, reálne údaje o minimálnom jase nepoznám.
 
xaxaxa
2011-08-03 12:29:48
príspevok od: Matúš Koprda
mám lg 231P, niečo podobné ako ten vyššie recenzovaný. Aspoň myslím (:

Nemám žiadne presné údaje o minimálnej svietivosti, každopádne v noci (pocitovo) aj pri stiahnutí jasu na minimum monitor stále veľmi svieti. Ale možno sa mýlim, reálne údaje o minimálnom jase nepoznám.
dik za nazor, 231P by mala byt rovnaka (rozdiel je vraj len v "rychlosti"). Realne udaje ma ani tak nezaujimaju, skor realna skusenost - to ziarenie zvykne byt neprijemne - pre mna dost podstatna vec pri praci vecer. ...stare dobre CRT ktore sa dali stiahnut aj na 0 ked clovek chcel.
Okrem toho si s nim spokojny?
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-03 13:08:08
príspevok od: xaxaxa
dik za nazor, 231P by mala byt rovnaka (rozdiel je vraj len v "rychlosti"). Realne udaje ma ani tak nezaujimaju, skor realna skusenost - to ziarenie zvykne byt neprijemne - pre mna dost podstatna vec pri praci vecer. ...stare dobre CRT ktore sa dali stiahnut aj na 0 ked clovek chcel.
Okrem toho si s nim spokojny?
to stahovanie jasu na min. asi nie je dobrý nápad, z vlastných skúseností odporúčam aspoň 100W žiarovku zasvietiť za monitorom a máš ambilight home made, - plus si zasvietiť v miestnosti. Neunavuju sa oči, a tiež monitor zobrazuje to čo ma aspon...
 
Matúš Koprda
2011-08-03 13:17:17
príspevok od: xaxaxa
dik za nazor, 231P by mala byt rovnaka (rozdiel je vraj len v "rychlosti"). Realne udaje ma ani tak nezaujimaju, skor realna skusenost - to ziarenie zvykne byt neprijemne - pre mna dost podstatna vec pri praci vecer. ...stare dobre CRT ktore sa dali stiahnut aj na 0 ked clovek chcel.
Okrem toho si s nim spokojny?
Okrem toho sa mi zdá (za tú cenu) vynikajúci.
Farby mám rozhodené, gamut to asi nemá bohvieaký, ale inak ako bežný kancelársky monitor super.
Na úpravy fotiek možno nieje najvhodnejší, ale v tejto cenovej kategórii iste jedna z tých (naj)lepších volieb.
 
Matúš Koprda
2011-08-03 13:21:10
príspevok od: Jozef Peniak
to stahovanie jasu na min. asi nie je dobrý nápad, z vlastných skúseností odporúčam aspoň 100W žiarovku zasvietiť za monitorom a máš ambilight home made, - plus si zasvietiť v miestnosti. Neunavuju sa oči, a tiež monitor zobrazuje to čo ma aspon...
To je pravda, ale sú situácie kedy takéto riešenie nieje možné a nechceš svietiť ďalším zdrojom svetla v miestnosti.

A pri čítaní textu nepotrebuješ vidieť maximum odtieňov šedej. Vtedy je stiahnutie jasu imho v pohode.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-03 14:30:06
príspevok od: Matúš Koprda
To je pravda, ale sú situácie kedy takéto riešenie nieje možné a nechceš svietiť ďalším zdrojom svetla v miestnosti.

A pri čítaní textu nepotrebuješ vidieť maximum odtieňov šedej. Vtedy je stiahnutie jasu imho v pohode.
no ja vždy svietim ked robím za monitorom, inak proste nerobim za PC radšej, to je proste hygiena prace a oči mám len jedny
 
Matúš Koprda
2011-08-03 15:31:10
príspevok od: Jozef Peniak
no ja vždy svietim ked robím za monitorom, inak proste nerobim za PC radšej, to je proste hygiena prace a oči mám len jedny
pravda, podobne aj ja. Ale občas sa stane že nemám na výber.
Na druhú stranu do kina chodíš, nie? Svietiace plátno - to je podobné ako monitor zapnutý za úplnej tmy, nie?
 
emilE-3
2011-09-02 23:05:13
Zajtra mi dojde tento monitor,tak by mi mohol dakto vysvetliť,čo mam vlastne s nim urobiť,aby som sa hneď nedožil sklamania z fotiek.Neviem ako s tou kalibráciou doma(ak ju treba)ako často to treba opakovať(2tyždne povinne?) Som v tomto smere uplný začiatočník a vela dákych angl. výrazou mi nepomôže.
 
StefanB
2011-09-14 21:26:07
Mna by tiez zaujimalo ci je nejaky rozdiel medzi IPS 226 a IPS 231 .. okrem velkosti a pohyblivemu stojanu.. ci sa viac neoplati kupit uz tu vyssiu radu...
 
Andrej Paulik
2011-10-27 14:47:57
ja som prave zakupil IPS 231. Bol som sa vcera pozriet na IPS226 ale na prvy pohlad ma nezaujal, na 231 ma zlakal polohovatelny stojan, konzervativny dizajn. Testy a recenzie su na 231 rovnako dobre ako na 226, samozrejme chyba HDMI, ale nejak to zvladnem bez neho. Som fotograf zaciatocnik a chcel som sa posunut v uprave fotiek dalej. Uz po zapnuti LR na novom monitore sa mi ulavilo, ked som videl kolko miesta je pre fotografiu a panely mi nezaberaju 1/2 plochy. Farebne je to oproti displeju nb uplne ina kava (niekolko odtienov rozdiel). Zatial budem pracovat s tovarenskym nastavenim, neskor urcite dam nakalibrovat. Takze to su zatial 2 hodinove skusenosti. Cas ukaze, ale na prvy dotyk mam pocit dobrej kupy. Za 170 € - no nekup to
 
duves
2011-11-11 21:10:13
príspevok od: Andrej Paulik
ja som prave zakupil IPS 231. Bol som sa vcera pozriet na IPS226 ale na prvy pohlad ma nezaujal, na 231 ma zlakal polohovatelny stojan, konzervativny dizajn. Testy a recenzie su na 231 rovnako dobre ako na 226, samozrejme chyba HDMI, ale nejak to zvladnem bez neho. Som fotograf zaciatocnik a chcel som sa posunut v uprave fotiek dalej. Uz po zapnuti LR na novom monitore sa mi ulavilo, ked som videl kolko miesta je pre fotografiu a panely mi nezaberaju 1/2 plochy. Farebne je to oproti displeju nb uplne ina kava (niekolko odtienov rozdiel). Zatial budem pracovat s tovarenskym nastavenim, neskor urcite dam nakalibrovat. Takze to su zatial 2 hodinove skusenosti. Cas ukaze, ale na prvy dotyk mam pocit dobrej kupy. Za 170 € - no nekup to
Tiežž som nad nim uvažoval, alebo aj nad 235V, teraz to uviedli. No napokon som zohnal w2220p, i ked s vyššou spotrebou, ale je to 16:10 s pomerom stran a to sa mi zda lepšie. Ten matny povrch je super, žiadne odlesky a pod.
 
xaxaxa
2011-11-23 10:24:57
Bolo by fajn keby sa niekto podelil (mozno aj receznzent) ake nastavenia monitoru ostali po kalibracii (oproti default z vyroby).
 
Marek Vančo
2012-09-07 23:01:26
príspevok od: Dodo PO
Aké máte skúseností s prácou pri monitoroch s LED podsvietením. Nemá tento systém negatívne dopady na zrak? Únava, slzenie očí, ...
Karol, ďakujem.
niektoré lacné monitory s LED podsvietením silno blikajú hlavne pri nizkych svetelnostiach. Neviem aký dôvod majú výrobcovia na riadenie intenzity svietenia LED pomocou PWM a nie priamo veľkosťou jednosmerného napätia na LEDkách čo by odstránilo blikanie.

Môžeš si urobiť test: pri nízkych jasoch mávaj pred obrazovkou rozprestreté prsty. Nemal by si videiť viac ako 5 prstov (teda tiene prstov posunuté vedľa - to je dôkaz že monitor bliká na dosť nízkej frekvencii).
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované