Hore

Fujifilm FUJINON XF 16-80 mm F4 R OIS WR

Fujifilmu sa za pár rokov podarilo vybudovať široké portfólio objektívov pre bezzrkadlovky s bajonetom X. Aj to je príčinou úspechu a popularity medzi užívateľmi. Až donedávna v ňom však chýbal univerzálny zoom strednej triedy. Existujúcemu objektívu 18-135 sa túto pozíciu nepodarilo obsadiť.

Špecifikácia

Fujinon XF16-80/4 R OIS WR je transfokátor s ekvivalentným rozsahom 24-120 mm (uhol záberu 83.2°-20.1°). To ho robí veľmi univerzálnym. Začína na príjemne širokouhlom ohnisku a končí na krátkom tele. K tomu pridajte konštantnú svetelnosť F4, optickú stabilizáciu, zväčšenie 0,25x a utesnenie a máte tu objektív výborných parametrov pre všestranné použitie.

Optická konštrukcia sa skladá zo 16 prvkov v 12 skupinách, tri prvky sú asférické a jeden ED asférický. Zaostrovanie zabezpečuje tichý krokový motorček. Účinnosť optickej stabilizácie má byť až 6EV. Rozmery objektívu sú Φ78.3mm x 88.9mm(širokouhlý) / 131.5mm(tele), hmotnosť je 440 g. Priemer filtrovej obruby je Φ72 mm.


Schémy optickej konštrukcie a utesnenia.

https://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujinon_lens_xf16_80mmf4_r_ois_wr/

Objektív v praxi

Fujinon XF16-80/4 R OIS WR som testoval s fotoaparátom X-T3. Veľkosťou je akurátny, tvorí harmonickú dvojicu. Čakal som, že bude o niečo väčší. Rozmery aj hmotnosť sú preto príjemným prekvapením. Pre mňa je objektív týchto parametrov ten najuniverzálnejší, zvláda najviac žánrov. Toto je kvalitný “seťák” pre pokročilého amatéra.

Konštrukcia pôsobí kvalitne, rovnako ako napr. u známeho XF 18-55/2,8-4.

Objektív sa pri zoomovaní vysúva. Predná časť sa však pri tom neotáča, čo zjednodušuje použitie filtrov. Priemer filtrovej obruby je 72 mm. K objektívu je dodávaná účinná tvarovaná clona z plastu. Vnútorný povrch je vrúbkovaný, aby sa zamedzilo vzniku odrazov.

Zaostrovací prstenec je úplne vpredu. Má “nekonečný” chod a je bez stupnice zaostrenej vzdialenosti, tú si môžete aktivovať v hľadáčiku a na displeji. Prstenec transfokácie je v strede a je pohodlne široký. Za ním je prstenec nastavenia clony s krokovaním po 1/3 EV. Na objektíve sa nenachádzajú žiadne prepínače ani tlačidlá. Režim zaostrovania a stabilizácie sa nastavujú z fotoaparátu.

Rozsah sa výborne osvedčil v uliciach Bratislavy, čo simuluje typický dovolenkový/cestovateľský výlet za pamiatkami. 16 mm je dostatočne širokouhlých, aby ste nemuseli každú chvíľu hromžiť, že sa vám do objektívu niečo nezmestí. 80 mm je krátky teleobjektív, ktorým dokážete pritiahnuť vzdialenejšie detaily.


Najširokouhlejší záber 16 mm ohniskom.


Pritiahnutie detailu použitím najdlhšieho ohniska 80 mm.

Svetelnosť objektívu je konštantná v celom rozsahu. Pomerne často nájdeme pri objektívoch porovnateľného rozsahu svetelnosť F3,5-5,6. F4 vás pri zlých svetelných podmienkach nezachráni, ale je príjemné, že pri zoomovaní sa svetelnosť nemení. Zvlášť to oceníte pri objektíve od Fujifilmu, pretože plnohodnotne využijete prstenec clony. Nestane sa vám, že na jednom ohnisku ho nastavíte na F4 a po prezoomovaní to už neplatí, ale vidíte to len v hľadáčiku.

Pri kombinácii najdlhšieho ohniska a otvorenej clony poskytuje objektív dostatočnú mieru rozostrenia pozadia, aby ste s ním mohli fotografovať portréty a detaily. Ani pri väčšom odstupe nie je bokeh nepekne rozbitý. Bokeh, vzhľadom na parametre objektívu a veľkosť snímača, hodnotím mierne nadpriemerne.

Mierka zväčšenia je 1:4, čo je ekvivalent 1:2,66. To je už slušné zväčšenie, umožňujúce fotiť detaily kvetov, malých živočíchov a pod. Max. zväčšenie je na 80 mm. Výbornou správou je, že pri clone f/4 nie je kresba mäkká, čo je problémom napr. X100-iek, kde je pri plne otvorenej clone obraz ako fotený cez igelit.


Objektívom dokážete nafotiť kvety, vážky, motýle atď.

Rýchlosť zaostrovania je veľmi dobrá, hlavne na pomery Fujifilmu, kde sú niektoré objektívy zúfalo pomalé.

Účinnosť stabilizácie je výborná. Vo Fujifilme v tomto urobili veľký pokrok. 6EV, ako tvrdí výrobca, ale nie je reálnych. Duálna stabilizácia u Olympusu je v praxi účinnejšia. Tam udržím overené až 3 sekundy. U testovaného objektívu na najširšom ohnisku som sa dostal takmer na sekundu. Na dlhších ohniskách na zhruba 1/3 sekundy. Aj to sú však veľmi dobré výsledky, ktoré rozširujú možnosť využitia objektívu. Fotenie interiéru kostolov bez statívu, bude jednoduchšie a bez nepekného šumu.


Záber z ruky, čas 1/3 sekundy pri ohnisku 56 mm.

Optická kvalita

Fujifilm používa korekciu objektívov priamo v RAW-e a tak môžeme len hádať, aké sú skutočné kvality. Môžeme hodnotiť len korigovaný výsledok. V praxi budú fotografi využívať objektív hlavne dvomi spôsobmi. V celom rozsahu priclonený, pre dosiahnutie veľkej hĺbky a ostrosti, alebo vyzoomovaný na 80 mm a odclonený, kvôli maximálnemu rozostreniu pozadia.

Kvalita je vyrovnaná v celom rozsahu. Optimálna clona je f/8 - f/11. V prípade nutnosti, kvôli čo najväčšej hĺbke ostrosti, môžete smelo cloniť aj na f/13. Od f/16 sa začne prejavovať difrakcia, kresba je mäkšia.

U zoomov býva problém s ostrosťou na krajných ohniskách. Očakával som, že na najdlhšom budú výraznejšie neostré rohy. Predsa len to nie je prime objektív. Lenže kresba v najkrajnejších rohoch je veľmi dobrá. Po priclonení na f/6,3 výborná. Okolo 50 mm netreba cloniť vôbec a to isté platí aj pre 35 mm. Spanilá jazda nekončí. Rovnako je to na 23 mm a len o málo slabšie na 16 mm. Takto dobrý a celkovo vyrovnaný transfokátor sa len tak nevidí.


V galérii nájdete štyri fotografie nasnímané na základných ohniskách vyznačených na objektíve, použitá clona f/4. Ostrosť v rohoch je u všetkých nadpriemerná.


Oficiálne MTF grafy.

Predpokladám, že softvérovo korigované sú sférické skreslenie, chromatická chyba a vinetácia. Skutočne sa nimi nemusíte zaoberať. O tri starosti menej.

Antireflexná úprava je veľmi dobrá, odlesky od šošoviek sú zriedkavé, častejšie narazíte na reflexy svetla odrazeného od snímača. To je známy nedostatok bezzrkadloviek. Vtedy treba experimentovať so zmenou uhla záberu, pozície fotoaparátu.


Viac ako reflexy na šošovkách vás potrápia odrazy od snímača. To je jeden z neduhov bezzrkadloviek.

Záver

Fujinon XF16-80/4 R OIS WR vyplnil dieru v portfóliu Fujifilmu. Toto je objektív, ktorý by si mal kúpiť každý, čo so systémom Fujifilm začína a nie je mu ľúto si priplatiť za univerzálnejší objektív. Svetelnosť F4 ho predurčuje skôr na vonkajšie použitie. Za mierne horších svetelných podmienok fotografovi pomáha účinná optická stabilizácia. Rozsah objektívu umožňuje pohodlne fotografovať krajinu, prírodu, architektúru. Zároveň slušne zvláda aj fotenie detailov a nezľakne sa ani portrétov. Pri fotení za horších poveternostných podmienok oceníte utesnenie. Je to ideálny objektív na výlety, dovolenky, cesty kamkoľvek. Hmotnosť je len 440 g.

Ak chcete fotografovať jediným objektívom, toto je on. Dúfam, že sa s ním budeme stretávať, ako bude cenovo výhodne setovaný s modelmi X-T30, X-T3 a X-H1.

Osobne nenachádzam na objektíve žiadnu chybu, ktorou by malo zmysel sa trápiť. Vzhľadom na parametre a cenu poskytuje nadpriemernú užívateľskú hodnotu a opticky prevyšuje nejeden drahší profesionálny objektív. Takto dobrý a celkovo vyrovnaný transfokátor sa len tak nevidí. Nad kúpou netreba ani chvíľu váhať.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
sharkyyy
2019-08-19 09:13:35
Potesi aj stupnica na clonovom prstenci(napr. xf10-24 ma tiez konstantnu clonu a napriek tomu nema nepochopitelne stupnicu).
 
JanM
2019-08-19 09:22:49
Karol, prečo vo svojich recenziách neudavas odporúčané maloobchodné ceny? Jasné, že u predajcov sa líšia a dajú sa dajú zistiť priamo u nich, ale výrobcom odporúčaná cena v čase uvedenia výrobku na trh je dôležita informácia, ktorá patrí k uplnosti popisu výrobku.
 
PeCh
2019-08-20 14:05:41
Karol, prečo si myslíš, že objektív je softvérovo korigovaný a Fuji využíva korekciu priamo v RAWe? Máš na to nejaký dôkaz? Mne sa zdá, že korekcie využíva iba pre fotení do JPEGu a v RAWe máš fotku bez korekcie sférického skreslenia a vinetácie (ale porovnával som to pred viac ako 5 rokmi a od vtedy ma to netrápilo). Prípadne, nekoriguje ti to automaticky Lightroom?
 
blahoslav J B Art
2019-08-20 15:54:04
príspevok od: JanM
Karol, prečo vo svojich recenziách neudavas odporúčané maloobchodné ceny? Jasné, že u predajcov sa líšia a dajú sa dajú zistiť priamo u nich, ale výrobcom odporúčaná cena v čase uvedenia výrobku na trh je dôležita informácia, ktorá patrí k uplnosti popisu výrobku.
Ja som si ešte nikdy nekúpil žiadnu fototechniku za odporúčanú maloobchodnú cenu.
 
JanM
2019-08-20 17:01:58
príspevok od: blahoslav J B Art
Ja som si ešte nikdy nekúpil žiadnu fototechniku za odporúčanú maloobchodnú cenu.
Ani ja a asi ani 99% dalsich. Vyrobcom odporucana maloobchodna cena je presne to, co hovori 'odporucana'. Co urobia s nou predajcovia je ich vec. Co je ale na nej dobre, ze sluzi ako referencny bod. Jednak pre porovnanie kolko si 'usetril' (cize o kolko menej minul) ale aj pre buducnost. Ked sa napr vratis k tomuto clanku o rok, o dva alebo neskor, je uzitocne vediet aka bola pociatocna cena v case uvedenie vyrobku na trh.
 
JohnNewton
2019-08-21 07:07:36
"Top" objektív s takouto kresbou v rohoch ? Ako vždy, stačí sa pozrieť na foto na ktorej je Eurovea.
 
fatality
2019-08-21 10:10:48
príspevok od: JohnNewton
"Top" objektív s takouto kresbou v rohoch ? Ako vždy, stačí sa pozrieť na foto na ktorej je Eurovea.
dlho si tu nebol(resp.dlho tu nebol clanok o Fuji).. ..vitaj spat..
 
DenisBede
2019-08-21 21:41:00
Akože bez urážky ale niektoré fotografie v galérií sú úplne zúfalé...
 
fatality
2019-08-22 09:40:32
príspevok od: DenisBede
Akože bez urážky ale niektoré fotografie v galérií sú úplne zúfalé...
napr?
 
marcus_labeo
2019-08-22 11:26:05
Vďaka za recenziu Karol. Presne na toto som čakal, 16-80ka je super univerzálne sklo, ktoré Fuji chýbalo a trochu som sa bál, že takýto pomerne širokorozsahový zoom sa nemusí úplne vydariť (ako sa úplne nevydarila 18-135ka). Preto som si povedal, že počkám, či recenzie potvrdia aspoň úroveň 18-55ky (čo je chválený a slušný zoom). A zdá sa, že očakávania boli prekonané, v podstate to sklo nemá jedinú vážnejšiu chybu a teda pre majiteľov Fuji X je to must-have. Akonáhle bude na EGC, kupujem.
 
JohnNewton
2019-08-23 17:31:16
príspevok od: fatality
napr?
Eurovea Tu nejde o to či to je Fuji, X trans alebo niečo pohnojil fotograf pri spracovaní, môžem sa vyjadriť len k tomu čo tu je publikované a to má ďaleko od top objektívu. Skúste sa niekedy spoľahnúť na vlastný zrak, a odpútať sa od reklamných zištných rečí. Aj keď úprimne , asi v tom zraku sú značné odchýlky . Zvykám si, že niekto niečo vidí, a niekto niečo nevidí. To je v poriadku, horšie je ak niečo nechce vidieť
 
fatality
2019-08-23 17:41:46
príspevok od: JohnNewton
Eurovea Tu nejde o to či to je Fuji, X trans alebo niečo pohnojil fotograf pri spracovaní, môžem sa vyjadriť len k tomu čo tu je publikované a to má ďaleko od top objektívu. Skúste sa niekedy spoľahnúť na vlastný zrak, a odpútať sa od reklamných zištných rečí. Aj keď úprimne , asi v tom zraku sú značné odchýlky . Zvykám si, že niekto niečo vidí, a niekto niečo nevidí. To je v poriadku, horšie je ak niečo nechce vidieť
jano,ale toto vsetko su iba tvoje fabulacie ja som len chcel vediet,konkretne ktore fotky su podla denisa zufale ,nic viac nic menej doteraz mi neodpovedal..zato si prisiel ty a vlozil mi do ust celu svoju bolavu dusu
 
DenisBede
2019-08-23 21:56:01
príspevok od: fatality
napr?
Tá s tým Starým mostom?!
 
DenisBede
2019-08-23 22:05:00
príspevok od: fatality
jano,ale toto vsetko su iba tvoje fabulacie ja som len chcel vediet,konkretne ktore fotky su podla denisa zufale ,nic viac nic menej doteraz mi neodpovedal..zato si prisiel ty a vlozil mi do ust celu svoju bolavu dusu
Sem tam si prečítam recenzie tu na ephoto, hlavne na Fuji objektívy v poslednej dobe, keďže fotím s Fuji posledný rok... ale keď si človek len pre referenciu pozrie fotografie v galérii, už sa mi to stalo viac krát, tak niektoré vôbec nie sú zaostrené napríklad. Ako ten Starý most... úplne mimo. To na čo je dobrá taká fotografia? Nechcem tu teraz dávať prednášky o výstupe z Fuji snímačov a podobne ako niektorí ale mať takéto fotografie v galérii pod článkom na takejto stránke mi príde neadekvátne...
 
blahoslav J B Art
2019-08-23 22:28:05
to len na mardžo ... https://www.slovart.sk/knihy-v-slovencine-a-cestine/fotografia/robert-vano.-fotka-nemusi-byt-ostra.html?page_id=22181
 
fatality
2019-08-23 22:28:17
príspevok od: DenisBede
Sem tam si prečítam recenzie tu na ephoto, hlavne na Fuji objektívy v poslednej dobe, keďže fotím s Fuji posledný rok... ale keď si človek len pre referenciu pozrie fotografie v galérii, už sa mi to stalo viac krát, tak niektoré vôbec nie sú zaostrené napríklad. Ako ten Starý most... úplne mimo. To na čo je dobrá taká fotografia? Nechcem tu teraz dávať prednášky o výstupe z Fuji snímačov a podobne ako niektorí ale mať takéto fotografie v galérii pod článkom na takejto stránke mi príde neadekvátne...
no sak to som chcel vedet,ze ktore fotos a co ti na nich vadi..lebo ja sa ho kupovat nechystam a uz dlho clanky citam na tablete a tam sa mi nechce pixelpeepit chyby,ktore mozu byt fakt roznorode..
 
execom99
2019-08-26 17:23:25
pekny
 
execom99
2019-08-26 17:27:01
testovacie fotky na clonach f10-f11 ... a to preco? co mam z toho posudit akoze? och
 
Vixen
2019-08-27 22:55:53
príspevok od: execom99
testovacie fotky na clonach f10-f11 ... a to preco? co mam z toho posudit akoze? och
Staći sa pozriet na iné testovacie fotky pod inými článkami a prídeš na to, źe to je ''špecialita'' šéfredaktora. Buď na plnú dieru alebo clona 10 až 13
 
blahoslav J B Art
2019-08-28 00:24:18
príspevok od: execom99
testovacie fotky na clonach f10-f11 ... a to preco? co mam z toho posudit akoze? och
co myslis, pre koho alebo na aky zaner je urceny tento objektiv?
 
JohnNewton
2019-08-28 18:20:55
príspevok od: fatality
jano,ale toto vsetko su iba tvoje fabulacie ja som len chcel vediet,konkretne ktore fotky su podla denisa zufale ,nic viac nic menej doteraz mi neodpovedal..zato si prisiel ty a vlozil mi do ust celu svoju bolavu dusu
Ty to voláš bolavou dušou, ja lepšim zrakom, a trochu kritickejším pohľadom . Skrátka TOP objektív si predstavujem ináč. Ale veď, žiadny problém, každému súdruhovi podľa chuti, pre niekoho je TOP Helios. (a niektoré verzie sú mechanicky top, to sa už dnes nevidí), ale inak, neviem
 
JohnNewton
2019-08-28 18:26:43
príspevok od: blahoslav J B Art
to len na mardžo ... https://www.slovart.sk/knihy-v-slovencine-a-cestine/fotografia/robert-vano.-fotka-nemusi-byt-ostra.html?page_id=22181
Ako dlho Ti bude trvať, kým pochopíš, že rozmazať si ju dokážeš aj sám, na to nepotrebuješ rozmazávací objektív, len naopak to akosi nefunguje. Jasné že keď si kúpiš Ottus, budeš z ťažkým srdcom rozmazávať, ale môžeš
 
blahoslav J B Art
2019-08-28 21:29:35
príspevok od: JohnNewton
Ako dlho Ti bude trvať, kým pochopíš, že rozmazať si ju dokážeš aj sám, na to nepotrebuješ rozmazávací objektív, len naopak to akosi nefunguje. Jasné že keď si kúpiš Ottus, budeš z ťažkým srdcom rozmazávať, ale môžeš
niekoho bavi fotenie ... ineho bavi viac sedenie pri PC a hranie sa s fotkami ... a niektore specialne pripady bavi hladanie chyb
 
fatality
2019-08-29 13:05:40
príspevok od: JohnNewton
Ty to voláš bolavou dušou, ja lepšim zrakom, a trochu kritickejším pohľadom . Skrátka TOP objektív si predstavujem ináč. Ale veď, žiadny problém, každému súdruhovi podľa chuti, pre niekoho je TOP Helios. (a niektoré verzie sú mechanicky top, to sa už dnes nevidí), ale inak, neviem
ved v poriadku,ale preco si to napisal mne? ako si prisiel na to,ze sa neriadim vlastnym zrakom,dam na reklamne zistne reci,alebo nieco nechcem vidiet?
zato ze sa mi nexcelo pixelpeepit vsetky fotky objektivu,ktory sa nechystam kupit a spytal som sa denisa,ktore fotky su podla neho zufale ?
alebo ze som ta podpichol,ked si sa tu uplne ocakavatelne objavil,pod fuji clankom,s kritickym komentom? ked pod akymkolvek inym clankom mlcis..
 
execom99
2019-09-02 16:16:51
príspevok od: blahoslav J B Art
co myslis, pre koho alebo na aky zaner je urceny tento objektiv?
pre sefredaktora?
 
blahoslav J B Art
2019-09-02 17:14:21
príspevok od: execom99
pre sefredaktora?
áno aj
 
DenisBede
2019-09-04 18:07:11
Práve som listoval články na fujirumours.com a objavil som recenziu na tento objektív tak si hovorím že si ju prečítam. Na moje prekvapenie celý článok je o tom, že Fuji ešte nezačal zasielať objektívy na predajne a preto sa treba spoľahnúť na nezávislých recenzentov a pod tým link so slovami: napríklad na slovenské ephoto 😂😂😂
 
marcus_labeo
2019-09-09 08:33:08
príspevok od: DenisBede
Práve som listoval články na fujirumours.com a objavil som recenziu na tento objektív tak si hovorím že si ju prečítam. Na moje prekvapenie celý článok je o tom, že Fuji ešte nezačal zasielať objektívy na predajne a preto sa treba spoľahnúť na nezávislých recenzentov a pod tým link so slovami: napríklad na slovenské ephoto 😂😂😂
Tiež som pozeral recenzie na iných weboch a nikde (na obvyklých portáloch ako dpreview, ephotozine, imaging resource...) zatiaľ nie je. Takže ephoto má prvenstvo.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované