Hore

Fujifilm Fujinon XF 23 mm F2 R WR

Kompaktný mierne širokouhlý prime objektív je akýmsi bonusom v ponuke objektívov XF. Fujifilm rozmaznáva svojich priaznivcov a vyrába pre nich, čo im na očiach vidí.

To, že Fujifilm svojich fanúšikov rozmaznáva, dokazuje široké portfólio objektívov vybudované v rekordne krátkom čase. Široká ponuka zoomov i pevných skiel sa zdá takmer kompletná. Také Sony by si teraz dalo možno aj niekoľkoročnú pauzu. Nie však Fujifilm, ktorý zaplátava aj tie najmenšie diery v ponuke. Pevná 23-ka? Veď už jednu máme! Ale urobíme druhú, menšiu, ľahšiu a naviac utesnenú. Pre tých, ktorí chcú menšie objektívy a vysoká svetelnosť pre nich nie je až tak dôležitá.

 

Po zákľaďáku XF 35/2 R WR je tu druhý objektív z nového radu kompaktných prime objektívov. Ten svojou ohniskovou dĺžkou poteší najmä street fotografov, pre ktorých je ekvivalent 35 mm ohniska v malom balení a so slušnou svetelnosťou, svetlým grálom. A pri fotení v uliciach im nebude prekážať dážď ani sneh. Konštrukcia objektívu je utesnená voči poveternostným vplyvom, proti vnikaniu prachu a umožňuje použitie pri teplotách do -10°C.

A v roku 2017 príde aj XF 50/2 R WR, tou už budú spolu tri kompaktné sklíčka.

Objektív som vyskúšal na najnovšej vlajkovej lodi X-T2. V striebornom prevedení bol ako päsť na oko, na čiernom tele. V striebornom prevedení mu to najlepšie svedčí na striebornej X-E2s. Keďže je k dispozícii aj v čiernom prevedení, nemusíme to ďalej riešiť, každý si vyberie objektív tak, aby mu ladil s fotoaparátom.

 





Špecifikácia

  • Bajonet: X-mount
  • Ohnisková dĺžka 23 mm (135EQ=34,5 mm)
  • Uhol záberu: 63.4°
  • Svetelnosť: F2
  • Optická konštrukcia: 10 prvkov v 6 skupinách, 2 asférické prvky
  • Clona: 9-lamelová s kruhovým otvorom, nastaviteľná po 1/3 EV
  • Minimálna zaostrovacia vzdialenosť: 22 cm
  • Zväčšenie: 0,13x
  • Rozmery: ø60.0mm x 51.9mm
  • Hmotnosť: 180 g
  • Priemer filtra: 43 mm

https://www.fujifilm.eu/sk/produkty/digitalne-fotoaparaty/fujinon-x-vymenne-objektivy/model/fujinon-xf23mmf2-r-wr

Objektív v praxi

Mechanické spracovanie objektívu je prvotriedne. Určite sa nájde dosť takých, ktorý by radšej prijali konštrukciu typu pancake, aby bol objektív ešte menší. Mne osobne viac vyhovuje, ak má objektív dostatočne široký prstenec zaostrovania. Prstenec nastavenia clony ide veľmi príjemne, má akurátnu tuhosť.

Rýchlosť zaostrovanie je veľmi dobrá. Je však pravdou, že som objektív skúšal na zatiaľ najrýchlejšej Fujinke. Objektív sa nezľakne ani fotenia pohybu. Výrobca udáva, že na fotoaparáte s fázovou detekciou dokáže objektív zaostriť už do 0,05 sekundy.

Fujifilm má v ponuke objektív s rovnakou ohniskovou dĺžkou 23 mm, ale lepšou svetelnosťou F1,4. Samozrejme je kvôli tomu väčší, ťažší a aj drahší. Lepšia svetelnosť mu umožňuje dosiahnuť menšiu hĺbku ostrosti. A to mi u testovaného objektívu chýbalo. Krajší bokeh bol na fotkách snímaných veľmi zblízka. Vzhľadom na parametre objektívu je jeho prejav trochu nemastný neslaný. Je to objektív primárne určený pre street fotografiu. 


Ani pri záberoch z relatívne krátkej vzdialenosti nedosiahnete výrazné rozostrenie s krémovým bokehom.


Objektívu sedia motívy, kde sa využije väčšia hĺbka ostrosti.

Chromatická chyba je veľmi dobre korigovaná, v silnom protisvetle sa niekedy stretnete s veľmi slabým náznakom fialových línií a jemným difúzovaním svetiel do tieňov. Veľmi dobrá je aj antireflexná úprava. Nie je dokonalá, ale reflexy (nie je ich veľa) vzniknú len v extrémnych podmienkach. Ja so nemal k dispozícii slnečnú clonu, s ňou by ich bolo ešte menej.

Vinetácia, nie nejako výrazná, sprevádza fotenie na najnižších clonových číslach. Od f/4,5 ju nemusíte riešiť. Sférické skreslenie je minimálne a netreba ho vôbec korigovať. 


Ak už načapáte objektív na hruškách, reflexy nie sú nijako výrazné. Skôr sa prejavuje difúzovani svetiel.

Ostrosť objektívu pri clone f/2 je veľmi dobrá. Ostrosť smerom do rohov pozvoľna klesá, aj v úplných rohoch je však stále dostatok detailov. Preto netreba objektív pricloňovať kvôli kresbe, ale len kvôli hĺbke ostrosti. Samozrejme priclonenie má vplyv aj na ostrosť a keď chcete z objektívu vyťažiť maximum, tak pricloňte na f/7,1.

Inak sa správa objektív pri snímaní detailov. Plne odclonený poskytuje mäkký obraz, akoby snímaný cez soft filter. Už priclonenie na f/2,8 pomôže, ale odporúčam cloniť aspoň na f/5,6. V tomto je objektív podobný tomu z X100. 


Pri fotení detailov s plne otvorenou clonou je obraz mäkký, s výrazným difúzovaním svetiel.

Prekvapený som pomerne malou difrakciou. Pokles ostrosti tu je, ale ak potrebujete, môžete zacloniť aj na clonu f/16.


Oficiálny MTF graf.

Záver

Fujinon XF 23/2 R WR je typický objektív pre street fotografov a cestovateľov. Váži len 180 g a zaberie málo miesta. Môjmu štýlu fotenia viac vyhovuje XF 23/1,4 R, ktorý dokáže účinnejšie rozostriť pozadie. A je aj o niečo lepší. Ale tu sa bavíme o veľmi dobrom objektíve a ešte o čosi lepšom. Odporučiť môžem obidva. Na budúcom majiteľovi bude, ktorým vlastnostiam dá prednosť.

Chyby, ktorým sa nevyhne žiaden objektív, sú minimálne. Keďže rád fotím detaily s malou hĺbkou ostrosti, vadil mi mäkký obraz pri plne otvorenej clone. To “streeťakom” vadiť nebude. Tento jav je vidno len pri minimálnej zaostrovacej vzdialenosti.

Plusom objektívu je utesnenie pred prachom a vodou a robustná konštrukcia. Spracovanie sa mi páči viac, ako u F1,4 modelu. Majiteľov Fujinonu XF 35/2 R WR poteší rovnaký priemer filtra.

Odporúčaná MOC: 499,- €.

Tento produkt si môžete zakúpiť aj v ephotoshop.sk a podporiť tak svoj obľúbený portál ePhoto.sk. Neprehliadnite akciové ponuky!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
smarek
2016-10-03 09:46:10
Super, sam sa neviem rozhodnut ktoru verziu ci 1.4 alebo 2. Preferujem tiez mensiu hlbku odtrosti ako ty Karol Ak porovnas rychlost AF, je to dovod ozeliet svetelnost??? Dakujem
 
Šedivec
2016-10-03 12:56:20
príspevok od: smarek
Super, sam sa neviem rozhodnut ktoru verziu ci 1.4 alebo 2. Preferujem tiez mensiu hlbku odtrosti ako ty Karol Ak porovnas rychlost AF, je to dovod ozeliet svetelnost??? Dakujem
23 f1.4 zaostruje približne rovnako rýchlo, je ostrejší s lepším bokehom.
23 f2 je lacnejší, menší, ľahší, vode odolný, výborný objektív. F1.4 je ale obrazovo lepší.
Chybu neurobíš ani pri jednom, záleží len na tom čo fotíš..
 
matpi
2016-10-03 13:21:03
príspevok od: smarek
Super, sam sa neviem rozhodnut ktoru verziu ci 1.4 alebo 2. Preferujem tiez mensiu hlbku odtrosti ako ty Karol Ak porovnas rychlost AF, je to dovod ozeliet svetelnost??? Dakujem
Mam 23 f1,4 a urcite by som ho nemenil. Obrazovo je vyborny, ma krasny bokeh a utesnenie mi nechyba. Keby tento novy spravili ako pancake, bolo by rozhodovanie tazsie, inak u mna jednoznacne f1,4.
 
rofek
2016-10-05 18:40:14
na toto sklicko som sa tesil, a tak som bol zvedavy aj na test ... zial, musim vyjadrit sklamanie, a to kvôli "odflaknutosti"... chapem, ze zrejme by bol test obsiahlejsi a poctivejsie napisany, ak by to bol jediny 23 mm objektiv na X-system.

Preco ma nova 23-ka mat podstatne poctivejsiu recenziu_?
1) 35mm po prepocte je krucialne ohnisko pre cely system; x100 ho nema nahodou
2) novy f 2.0 je tak zasadne odlisny od starsieho brata f 1.4 - a pritom omnohol lepsie sedi k "filozofii" celého systemu - male rozmery, nizka vaha, opticky vyborny
 
rofek
2016-10-05 18:43:00
obrazky v prispevku vyssie su z clanku : https://ivanjoshualoh.com/2016/08/25/23mm-vs-23mm-sibling-rivalry/
+
jonas rask hodnoti novu 23-ku vyssie nez objektiv v rade x100 : https://jonasraskphotography.com/2016/08/25/23-and-2-a-small-look-at-the-fujifilm-xf-23mm-f2-wr/
...
 
zvonec
2016-10-06 01:46:03
Pekny objektiv, ale najprv XF 16mm a 90mm a potom s radostou tento... Super... Dakujem za recenziu...
 
blahoslav J B Art
2016-10-06 07:40:33
pekny objektiv pre chudobnejsich majitelov Fuji fotakov
pred casom som neodolal a k setaku XF 18-55 som kupil lacnejsiu alternativu objektivu na portrety XF 60mm ... je dost pomaly, ale niekedy z toho vylezie dost zaujimavy obrazok
 
Point
2016-10-06 14:12:06
príspevok od: blahoslav J B Art
pekny objektiv pre chudobnejsich majitelov Fuji fotakov
pred casom som neodolal a k setaku XF 18-55 som kupil lacnejsiu alternativu objektivu na portrety XF 60mm ... je dost pomaly, ale niekedy z toho vylezie dost zaujimavy obrazok
Prišlo mi upozornenie, že si komentoval príspevok o technike tebe netypickým spôsobom.

Tak sa ťa teda spýtam tvojím štýlom:

Nebolo by lepšie namiesto riešenia techniky ísť von a fotiť?

Každopádne pokiaľ ide o Fuji tak sa vieš zapojiť do debaty o technike celkom s " nadhľadom " no pokiaľ ide o Sony, Nikon, alebo Canon-Pentax tak človek iba číta od teba ako by mal fotiť prípadne dostane 10 odkazov na bratov čechov a ich workshopy a názory je to komické.. Ale si to ty ako ťa poznáme
 
blahoslav J B Art
2016-10-06 19:38:14
príspevok od: Point
Prišlo mi upozornenie, že si komentoval príspevok o technike tebe netypickým spôsobom.

Tak sa ťa teda spýtam tvojím štýlom:

Nebolo by lepšie namiesto riešenia techniky ísť von a fotiť?

Každopádne pokiaľ ide o Fuji tak sa vieš zapojiť do debaty o technike celkom s " nadhľadom " no pokiaľ ide o Sony, Nikon, alebo Canon-Pentax tak človek iba číta od teba ako by mal fotiť prípadne dostane 10 odkazov na bratov čechov a ich workshopy a názory je to komické.. Ale si to ty ako ťa poznáme
ten objektiv Fuji 60mm som si kupil aj preto, lebo som isiel na workshop fotit portret ... v exterieri, aj interieri ... a ine akt ivyty 😊

a ze su moje prispevky ine pri roznych znackach? ... nemyslim si to, ja sa len prisposobujem urovni diskusie 😁
 
Point
2016-10-06 21:55:13
príspevok od: blahoslav J B Art
ten objektiv Fuji 60mm som si kupil aj preto, lebo som isiel na workshop fotit portret ... v exterieri, aj interieri ... a ine akt ivyty 😊

a ze su moje prispevky ine pri roznych znackach? ... nemyslim si to, ja sa len prisposobujem urovni diskusie 😁
Dobre teda. A fotiť si bol?
 
blahoslav J B Art
2016-10-06 22:13:41
príspevok od: Point
Dobre teda. A fotiť si bol?
jasne ... dnes rano krajinu pocas zlatej tristvrtehodinky (Fuji X-E1 + XF18-55)
a samozrejme som vecer pozeral online workshop na ceskej stranke www.kurzyzive.cz
Detska a rodinna fotografia
 
JohnNewton
2016-10-07 07:27:18
príspevok od: Point
Dobre teda. A fotiť si bol?
 
JohnNewton
2016-10-07 08:47:30
príspevok od: blahoslav J B Art
jasne ... dnes rano krajinu pocas zlatej tristvrtehodinky (Fuji X-E1 + XF18-55)
a samozrejme som vecer pozeral online workshop na ceskej stranke www.kurzyzive.cz
Detska a rodinna fotografia
Keby s týmto prišlo Fuji, tak sa v noci postavím do radu, ako za socíku na Škodu Favorit

http://pc.zoznam.sk/novinka/sialene-sviecka-ktora-vonia-ako-novy-mac-sa-vypredala-za-3-hodiny
 
Point
2016-10-07 12:04:14
príspevok od: blahoslav J B Art
jasne ... dnes rano krajinu pocas zlatej tristvrtehodinky (Fuji X-E1 + XF18-55)
a samozrejme som vecer pozeral online workshop na ceskej stranke www.kurzyzive.cz
Detska a rodinna fotografia
Tak je to potom v poriadku. Ja som dal na tvoje rady kúpil som si starú zašumenú 7D a seťák 18-55 a skúšam fotiť s tým. FF som odložil do skrinky
 
blahoslav J B Art
2016-10-07 15:46:49
príspevok od: Point
Tak je to potom v poriadku. Ja som dal na tvoje rady kúpil som si starú zašumenú 7D a seťák 18-55 a skúšam fotiť s tým. FF som odložil do skrinky
to si nemusel ... podla mna si sa mohol naucil fotografovat aj s FF fotoaparatom 😉
 
Point
2016-10-07 16:47:58
príspevok od: blahoslav J B Art
to si nemusel ... podla mna si sa mohol naucil fotografovat aj s FF fotoaparatom 😉
To nebola taká výzva lepšie s fotakom kde už pri iso 160 ľudia chytajú mindráky a radšej dávajú foto do ČB
 
maraou
2016-10-11 11:10:18
Když jsem viděl tuto 23/2 tak mě překvapily její rozměry. Já fotím s X100s a tam sklo o stejných parametrech, jen taková hezká malá palačinka... A fotí teda pro mě suprově.

Umí někdo obrazově porovnat tuto 23/2 s to na X100 řadě? ... jen pro zajímavost?
 
Šedivec
2016-10-11 12:21:01
príspevok od: maraou
Když jsem viděl tuto 23/2 tak mě překvapily její rozměry. Já fotím s X100s a tam sklo o stejných parametrech, jen taková hezká malá palačinka... A fotí teda pro mě suprově.

Umí někdo obrazově porovnat tuto 23/2 s to na X100 řadě? ... jen pro zajímavost?
https://fujilove.com/the-fujifilm-xf23mm-f2-wr-vs-the-x100t/
 
rofek
2016-10-12 13:15:51
príspevok od: maraou
Když jsem viděl tuto 23/2 tak mě překvapily její rozměry. Já fotím s X100s a tam sklo o stejných parametrech, jen taková hezká malá palačinka... A fotí teda pro mě suprově.

Umí někdo obrazově porovnat tuto 23/2 s to na X100 řadě? ... jen pro zajímavost?
Nova 23/f2 bude opticky lepsia + na novych telach bude podla vsetkeho aj velmi rychly AF. Predsalen mali kucí z Fujifilmu menej obmedzeni pri jej konstruovani v porovni s tym, ake mini rozmery musi mat "pancake" na x100-kovej rade. Foto na linkoch nizsie dokazuju, ze je to Fujinon, a nie nejaky samyang alebo nejaky novy cinsky navrh...

https://jonasraskphotography.com/2016/09/10/tidbits-of-23-and-a-countdown/ + https://jonasraskphotography.com/2016/10/08/rhodes/
 
rofek
2016-10-12 13:22:11
Pre mna toto sklicko riesi "dilemu" - ist do x100 s/t alebo kupit 23/1.4 - a to s jednoznacnym výsledkom. 23/1.4 pri svojej cene nedava zmysel; to uz radsej x100s/t. A keby som aj nelutoval €, tak by som 1.4-ku nebral kvôli rozmerom. Proste 2.0-ka na X-kovom tele sedi daleko prirodzenejsie + na x-pro bude aj vyrazne menej clonit OVF-ku.
Cena 23/2 do buducna klesne na cca 450-400 eur, a teda ma zmysel aj financne; za tu sumu sa "malo jeta" x100-ka neda a nebude dat zohnat.
Pre tych, co budu pisat, ze 23/1.4 je obrazovo lepsia a ma lepsi bokeh - ok, ma. Ale z pohladu toho, na co bol tento system primarne vymysleny - mensie rozmery a vaha + byt menej napadny - su proste nove 35/2, 23/2 (bud. rok 50/2) tie spravne skla.
Howgh.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované