Hore

Nikkor 135mm F2,8 Ai, Ais

Už pred časom som vám dal typ na skvelý manuálny teleobjektív Nikkor 80-200 f4, ktorý nemá obdobu v súčasnej AF línii objektívov tejto značky. Dnes vám ponúkam manuálnu alternatívu portrétneho (nielen) ohniska 135mm. Nikon vyrába v súčasnosti len veľmi drahý AF 135 F2 DC, ktorý je oproti recenzovanému staršiemu objektívu niekoľkonásobne (až desaťnásobne) drahší a ťažší.

Spomínaná AF verzia má však niekoľko plusov: je svetelnejšia, ostrí automaticky a disponuje funkciou Defocus Control (DC), ktorá pomáha lepšie rozostriť časti scény mimo hĺbky ostrosti. Ak však nemáte zvyšných 1400€ na ideálny svetelný pevný teleobjektív, predstavím vám 140€ alternatívu. A nebojte sa, nebudete sa musieť ukracovať o kvalitu obrazu, iba o komfort obsluhy. :)

Pôjde v podstate o dva objektívy, keďže sú opticky zhodné. Líšia sa len Ai a Ais úpravou. Rozdiel je v tom, že Ai-s verzia má iné frézovanie na bajonete, ktoré niektorým modelom fotoaparátov napovie, že ide o Ai-s verziu. Niektoré objektívy sú pri Ai-s verzii modifikované aj opticky. Podľa informácií, ktoré mám, by mali byť tieto verzie 135mm ohniska opticky zhodné. Ukážkové fotografie v recenzii sú z verzie Ai. 


Nikkor 135 F2.8 Ai na Nikone D3.

Spracovanie a dizajn

Spracovanie je na najvyššom štandarde. Objektív je robustný, pevný, nič na ňom nie je voľné. Zaostrovací prstenec chodí hladko, na mojom kuse s pomerne výrazným odporom, čo umožňuje zaostriť veľmi citlivo, presne a pevne. Zaostrovací prstenec sa sám od seba nepohne a tak nehrozí, že sa vám po chvíľke nosenia či manipulácie s fotoaparátom zaostrenie posunie na úplne inú hodnotu, ako sa to stáva pri objektívoch s veľmi voľným prstencom ostrenia. Plusom je vstavaná slnečná clona, ktorá je kovová, z vnútornej strany s plsteným povrchom proti odleskom. Priemer filtrovej obruby je iba 52mm. Umožňuje aplikovať lacné filtre a súhlasí s väčšinou priemerov manuálnych objektívov Nikon.


Rozsah clony je od F2,8 - F32.

Kompatibilita

Objektív má 30 ročný dizajn, čo znamená (napriek tomu, že sa donedávna predával), že na ňom nevyužijete schopnosti aparátu automaticky zaostrovať. Čaká vás teda poctivá ručná robota a ostré oko. Čo sa týka kompatibility, je to obdobné ako u recenzovaného objektívu 80-200 F4.

Nikkor 135 F2,8 Ai, Ais je komfortne kompatibilný so zrkadlovkami, ktoré majú unášač clony. Fotoaparát tak môže zatiahnuť clonu na hodnotu, ktorú ste na objektíve nastavili a môžete pracovať s odcloneným objektívom - máte dobrý výhľad cez hľadáčik. Tieto modely sú D300 (D200) a vyššie. V súčasnosti to znamená celý stovkový rad (D200, D300, D300s, D700) a trojkový rad (D3, D3s, D3x). S týmito fotoaparátmi môžete dokonca používať aj matrixové meranie expozície a môžete do fotoaparátu dostať údaje o clone a čase závierky. Stačí, ak si v menu zaregistrujete objektív ako NON CPU, kde zadáte údaje o ohniskovej vzdialenosti objektívu a maximálnej clone (svetelnosti). Fotoaparát objektív rozpozná a pridelí mu ohnisko a do exifu uvedie správnu clonu a rýchlosť závierky a tiež uvedenú ohniskovú vzdialenosť. Ak chcete pokryť viaceré ohniská, musíte objektív registrovať viackrát a potom manuálne zvoliť to nastavenie, podľa ktorého ohniska momentálne fotografujete. Zvolenie NON CPU registra sa dá navoliť aj na voliteľné tlačidlo FN. S týmito fotoaparátmi môžete pracovať v priorite clony a v manuálnom režime. Jediné, čo vám môže v tomto prípade chýbať, je automatické ostrenie. Ak sa však neponáhľate a nefotíte akciu, po krátkej dobe používania si na manuálne ostrenie zvyknete. Navyše vám tieto fotoaparáty v hľadáčiku zobrazujú šípku, do ktorej strany máte pootočiť prstencom, aby ste dosiahli zaostrenie. Pri dosiahnutí zaostrenia sa rozsvieti kontrolka potvrdenia. Ostriť môžete až do minimálnej vzdialenosti 1,3m!


Nikkor 135/F2,8 Ai v porovnaní s malým Nikkorom AF 50 F1,8 D.
Napriek tomu, že ide o ohnisko 135 a sveteľnosť F2,8 si objektív stále zachováva kompaktné rozmery. 

S ďalšími fotoaparátmi desiatkového a tisíckového radu tento objektív možno používať iba v manuálnom režime a bez merania expozície. Medzi tieto fotoaparáty patria modely Nikon D3000, D5000, D60, D40, D40x, D90, D80, D70s... Vzhľadom na to, že fotoaparáty nemajú unášač clony, pri nastavení požadovanej clony sa táto pravdepodobne (neodskúšané) zatiahne do pracovnej polohy. Fotograf teda nemá jasný výhľad cez hľadáčik a aparát nedokáže merať - nemá údaje o clone. Jediný spôsob fotografovania je teda v manuálnom režime s odhadom expozície podľa výsledkov na displeji alebo pomocou externého expozimetra.


Clona má sedem rovných lamiel. Napriek tomu je bokeh veľmi príjemný, pri clone 2,8 sú rozostrené svetlá v tvare kruhu, pri priclonení v tvare sedemuholníka.

Z uvedeného vyplýva, že rozumné použitie tohto objektívu je iba v kombinácii s vyššími prístrojmi stovkového a trojkového radu Nikonov. Ja si tento objektív k veľkej spokojnosti užívam už niekoľko mesiacov pri prechádzkach v prírode aj v meste a všade tam, kde nepotrebujem rýchly AF.

Obrazová kvalita

Ukážková. Porovnateľná s pevnými súčasnými objektívmi. Už pri clone F2,8 je objektív krásne ostrý, má perfektnú kresbu a farby. Pri zaclonení na F4 sa ostrosť ešte mierne zvýši (už veľmi nemá kam). Kresba je konštantná po celej ploche obrazu až do najextrémnejších rohov. Je to úplne iná charakteristika, ako pri súčasných objektívoch s lacnejšou konštrukciou, kde sa často stretávame s problémami decenteringu (jedna strana ostrejšia ako druhá).


Veľmi vyrovnaná  kresba až do extrémnych okrajov a rohov.
Nikon D3 + Nikkor 135/F2,8 Ai, F8, 1/1000 s. 


Nikon D3 + Nikkor 135/F2,8 Ai, F8, 1/1600 s. 


Nikon D3 + Nikkor 135/F2,8 Ai, F2.8, 1/1250 s. 


Nikon D3 + Nikkor 135/F2,8 Ai, F4, 1/160 s. 

Bokeh je príjemný a ohnisko 135mm na Full Frame znamená odpichnutie aj celej postavy od okolia. Nie nadarmo sa mu hovorí portrétny objektív. Na APS-C zrkadlovkách je toto ohnisko po prepočte až 200mm so svetelnosťou F2,8! To samozrejme nemá iný vplyv na bokeh, ale vzhľadom na uhol záberu a svetelnosť je to zaujímavé použitie. Jedinou chybou, ktorá trošku kazí výborný dojem z bokehu v prípade farebných fotografií je pozdĺžna aberácia.


Pozdĺžna aberácia sa na tomto obrázku prejavila v zelenom podaní špicov kolesa, ktoré sú mimo hĺbky ostrosti. Nikon D3 + Nikkor 135/F2,8 Ai, F4, 1/1250 s.  

V rovine ostrosti má objektív takmer nulovú aberáciu. Pri odclonení na rozostrených kontrastných hranách ale objektív chytá takzvanú pozdĺžnu aberáciu. Podobnú vidieť aj u moderných svetelných objektívov. Je to jednoducho nedostatok, s ktorým sa aj dnešné teleobjektívy ťažko pasujú. Kontrastné prechody pred a za rovinou ostrosti chytajú fialové prípadne zelené kontúry. Čím je objektív svetelnejší, tým je úkaz výraznejší. Podobná je situácia s kontrastom v silnom protisvetle, hlavne plošnom. Používanie slnečnej clony teda pri takomto fotografovaní určite nepodceňujte. Celkovo však možno hodnotiť výkon objektívu ako výborný a za cenu, za akú sa dá zohnať v bazáre (100-200€) mu ťažko hľadať konkurenciu.


Ohnisko 135 mm na FF znamená odpichnutie aj poloportrétu či celej postavy od okolia a to aj pri clone F4.
Nikon D3 + Nikkor 135/F2,8 Ai, F4, 1/320 s.  


Nikon D3 + Nikkor 135/F2,8 Ai, F4, 1/3200 s. 


Nikon FA + Nikkor 135 Ai + Kodak BW400CN.

Ak stále fotografujete na film pomocou klasického manuálneho fotoaparátu (napríklad Nikon FA, FM...), lepšiu voľbu na portrétne sklo budete hľadať len ťažko. Výkon objektívu pri fotení na film je ešte o niečo lepší, hlavne v zmysle kontrastu pri odclonení. Je to pravdepodobne spôsobené tým, že film odráža menej svetla na zadné členy objektívu ako lesklý senzor digitálnych zrkadloviek.


Nikon D3 + Nikkor 135 Ai + Ilford HP5+. 

Galéria

konštrukcia 5 členov v 4 skupinách
váha 435g
rozmer 64mm x 91,5mm
počet lamiel 7 rovných
min. zaostrovacia vzdialenosť   1,3m
filtrová obruba 52mm
rozsah clôn F2,8 - 32

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Granko
2010-08-09 09:21:18
zaujímavý objektív a vlastne za málo peňazí veľa muziky :o) skvelý hlavne na portréty...a zaujala ma infoška o možnosti dostať do foťáku clonu a čas na vyšších modeloch aj pri manuálnych objektívoch...ale tak je to Nikon, no :o)
ps: fotku č.10 zvrchu žiadam poskytnúť do galérie, keďže tu sa sedmičky nedajú priradiť ;o)
 
julo kotus
2010-08-09 09:27:03
ďakujem :), s tými údajmi u iných značiek neviem, ale asi to nie je aktuálne, nakoľko okrem Nikonu ostal starému bajonetu verný už iba Pentax.
 
quaq
2010-08-09 10:21:48
dobrá rada nad zlato a keď sú k nej aj obrázky tak paráda
 
haplo602
2010-08-09 11:04:29
príspevok od: julo kotus
ďakujem :), s tými údajmi u iných značiek neviem, ale asi to nie je aktuálne, nakoľko okrem Nikonu ostal starému bajonetu verný už iba Pentax.
u Pentaxu maju tuto moznost vsetky digi tela afaik (aspon kolegov stary K100D to ma), takze tam to je lepsie ako u Nikonu.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-08-09 11:06:09
pekne aj članok aj to sklo - aj opticky aj mechanicky, len to chce cvik a aj extra matnicu na zaostrovanie, a pohodlnejšie je to an FF...
 
slavmiro
2010-08-09 11:27:24
dobre si to na tom hrade, okno za robosom sa mohlo cropnut. Svatopluka som si rovno ulozil na disk, pri sucasnej anti_narodnej konstelacii tam uz mozno dlho nebude, bohuzial, je to nasa hamba. Kulich ma vsak fantasticke susosie Cyrila a Metoda v atelieri, staci presvedcit 3.sektor, ze boli v neheterovztahu a to susosie tam radi prijmu.. ;)
P.S. Sklo kresli nadherne.
 
wayne
2010-08-09 13:07:56
za 140€? to kde? :O to chcem! :O
 
julo kotus
2010-08-09 13:13:03
príspevok od: wayne
za 140€? to kde? :O to chcem! :O
Je to bežná cena v bazároch za tento objektív.
 
wayne
2010-08-09 13:33:58
príspevok od: julo kotus
Je to bežná cena v bazároch za tento objektív.
akurat som precital recenziu celu, ja by som ho na D90 pouzival asi trochu s problemami, som prilis lenivy fungovat na plnom manuale ;) ale za taku cenu by som asi zabojoval, tie fotky su nadherne :O
 
Slavo Jancisin
2010-08-09 14:03:52
príspevok od: wayne
za 140€? to kde? :O to chcem! :O
http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=130761
 
tomatito
ocenenie redakciou 2010-08-09 17:02:33
toto sklo som mal a pouzival som ho na 20D ..ostre bolo fajn..ale manualne ostrenie nikdy viac !!!!! tolko nadhernych okamihov som zle odfotil kvoli tomu ze som mal manualne sklo a zaostril som par cm za miesto kde som chcel..na originaly som potom doma v pocitaci sa chytal za hlavu ...stara doba manualneho ostrenia je davno za nami, ja sa spolieham na ostrenie mojho 5D ktore ma este nikdy nesklamalo, osobne si myslim ze manualne ostrenie je uz iba pre fajnsmejkrov ktory si chcu

1. nieco dokazat aky su vynimocny ze oni ostria svoje fotky manualne
2. pre tych ktory si mylne myslia ze okom zaostria lepsie ako im zaostri ostrenie fotaku (myslim v normalnych svetelnych podmienkach)
3. pre ludi ktory chcu mat manualny objektiv kvoli jeho kvalitnym vysledkom
4. pre ludi ktori si kupia manualne sklo kvoli jeho lacnejsej cene

inak bezny clovek ktory ocakava profi vysledky, potrebuje zachytit okamih nebude ostrit s manualom, to je uplny nezmysel...sam som s manualmi behal vyse pol roka po londyne (nikkor 135mm f2,8 a nikkor 200mm f4) a prezeranie doma v pocitaci bola sodoma gomora..80 percent bolo zaostrenych jemne bud pred oci alebo za oci...no manualne sklo uz nikdy viac pokial nefotim staticku scenu s liveview :D
 
julo kotus
2010-08-09 17:08:07
20D nie je veľmi vhodný foťák pre manuálne ostrenie, na D3 mám 90% fotografií ostrých a to aj pouličné fotografie pohybujúcich sa ľudí.
 
i-cube
2010-08-09 17:20:01
pekna recenzia... a nieco pre canonistov? :p
 
duroslav
2010-08-09 18:01:01
príspevok od: i-cube
pekna recenzia... a nieco pre canonistov? :p
Aj canonisti si myslím môžu prečítať recenziu na skvelý objektív od Nikonu :-)
 
petterko
2010-08-09 18:14:57
fajn recenzia. po tomto skle sa uz nejaku dobu pozeram.
videl som ceny od 130 do 180 eur a aj tie lacnejsie kusy boli v solidnom stave.
 
Marcel Rebro
2010-08-09 18:54:49
príspevok od: i-cube
pekna recenzia... a nieco pre canonistov? :p
s adapterom (napriklad) od Novaflexu v pohode

http://www.novoflex.com/en/products/adapters/adapter-finder/
 
i-cube
2010-08-09 19:05:44
príspevok od: Marcel Rebro
s adapterom (napriklad) od Novaflexu v pohode

http://www.novoflex.com/en/products/adapters/adapter-finder/
m42 adapter mam...len nejaky excelentny kusok, ako tento nikkor nie :)
 
Marcel Rebro
2010-08-09 19:21:01
Ako pisal Julo v clanku, plnohodnotne su MF objektivy pouzitelne na Nikonoch stovkovej (D700, D300, D200) a jednotkovej (D3, D3x, D3s) rady. Na nich funguje kontrola zaostrenia (Julo pisal tiez) a aj Matrix meranie. Na 20D to bolo asi naozaj dost trapenie. Na FF su MF skla pouzitelne v pohode. A zabudol si v svojom prehlade este na jednu kategoriu :
5. pre ludi, ktorym sa nechce (napriklad) na fotenie krajinky so sebou trepat tazke MF skla. V minulej recenzii spominany 80-200/4 spravi v krajinnej fotografii tu istu robotu ako 70-200/2.8VR ale hmotnostne je to uplne ina trieda

Ja sam som vo vysledku kategoria 6 ...
 
Marcel Rebro
2010-08-09 19:23:13
príspevok od: i-cube
m42 adapter mam...len nejaky excelentny kusok, ako tento nikkor nie :)
obavam sa ze m42 adapter Ti s lubovolnym Nikkorom bude uzitocny ako hadovy bicykel ;-)
 
tomatito
ocenenie redakciou 2010-08-09 19:37:42
príspevok od: julo kotus
20D nie je veľmi vhodný foťák pre manuálne ostrenie, na D3 mám 90% fotografií ostrých a to aj pouličné fotografie pohybujúcich sa ľudí.
Julo nemam sajnu aky hladacik a ake finticky (pomocky) tam ma d3 v hladaciku..ale ani cez 5D co ma akoze slusny hladacik som nic moc nezaostril, a pritom nie som az tak slepy :D ty si asi skuseny fotograf este ked sa ficalo na manualoch..mas skusenosti z doby predoslej.. (neber to ako urazku ked mas 20 rokov, ja ta totiz typujem na 45 aspon :D
 
bear
2010-08-09 20:10:41
príspevok od: i-cube
pekna recenzia... a nieco pre canonistov? :p
Recenzia na Canon 135L bola zverejnena nedavno a v redakcii su uz dalsie recenzie. Ak mas na mysli recenziu na nejake stare manualne sklo za dobru cenu, tak to bude problem. Stare FD objektivy su za vyborne ceny, ale na systeme EOS su pouzitelne len cez redukciu s optickym clenom (redukcie bez optiky nedokazu zaostrit do dialky). Ale je mozne cez redukcie bez optickych clenov pouzit ine objektivy z Nikonu, strednych formatov a ine (zatial som to neskusal, ale vo fore na tuto temu urcite nieco najdes).
 
bear
2010-08-09 20:15:42
príspevok od: tomatito
Julo nemam sajnu aky hladacik a ake finticky (pomocky) tam ma d3 v hladaciku..ale ani cez 5D co ma akoze slusny hladacik som nic moc nezaostril, a pritom nie som az tak slepy :D ty si asi skuseny fotograf este ked sa ficalo na manualoch..mas skusenosti z doby predoslej.. (neber to ako urazku ked mas 20 rokov, ja ta totiz typujem na 45 aspon :D
Je velky rozdiel manualne zaostrovat s objektivom, ktory bol navrhnuty pre manualne zaostrovanie a s autofocus objektivom. Manualne objektivy maju ovela hladsi a dlhsi chod zaostrovacieho prstenca.
 
tomatito
ocenenie redakciou 2010-08-09 20:41:11
príspevok od: bear
Je velky rozdiel manualne zaostrovat s objektivom, ktory bol navrhnuty pre manualne zaostrovanie a s autofocus objektivom. Manualne objektivy maju ovela hladsi a dlhsi chod zaostrovacieho prstenca.
no vsak ja som zaostroval manualne so sklami ktore nemali menej ako 30 rokov :) jedno bolo dokonca z roku 69
 
julo kotus
2010-08-09 21:02:29
príspevok od: tomatito
Julo nemam sajnu aky hladacik a ake finticky (pomocky) tam ma d3 v hladaciku..ale ani cez 5D co ma akoze slusny hladacik som nic moc nezaostril, a pritom nie som az tak slepy :D ty si asi skuseny fotograf este ked sa ficalo na manualoch..mas skusenosti z doby predoslej.. (neber to ako urazku ked mas 20 rokov, ja ta totiz typujem na 45 aspon :D
O desať rokov menej :). Žiadne špeciálne finty - D3 ukazuje šípkami smer, do ktorého treba otáčať prstencom, pri dosiahnutí zaostrenia sa rozsvieti zelená kontrolka. Toť vsjo. :)
 
lu_boss
2010-08-09 21:26:34
...s 5D nemam problem ostrit manualne, ani so starymi objektivmi cez redukcie. Netrvdim, ze je to brnkacka, ale doba manualneho ostrenia u mna tak skoro nepominie :-)
 
tomatito
ocenenie redakciou 2010-08-09 22:46:56
príspevok od: julo kotus
O desať rokov menej :). Žiadne špeciálne finty - D3 ukazuje šípkami smer, do ktorého treba otáčať prstencom, pri dosiahnutí zaostrenia sa rozsvieti zelená kontrolka. Toť vsjo. :)
hovorim ze su tam nejake tajne finticky :D
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2010-08-09 23:29:40
To sú farby priamo z foťáku?
 
mino95
2010-08-10 07:39:25
Chcem sa opýtať ako je to s manuálnymi skami na Nikone D90. Vraj v manuálnom režime funguje tak, že zobrazuje expozíciu v hľadáčiku (ukazovateľom dole), takže by sa mala dať pekne nastaviť expozícia, no neviem to isto. Vie mi to niekto potvrdiť (z vlastnej skúsenosti). Viem ešte, že clonová automatika nefunguje (len prstencom), tak isto ostrenie signalizuje v hľadáčiku. Ďakujem
 
julo kotus
2010-08-10 08:34:19
príspevok od: Michal Matloň
To sú farby priamo z foťáku?
Ťažko povedať, sú to štandardne vyvolané RAWy (NEFy) v Adobe Photoshop Lightroom. So sýtosťou farieb som nehýbal, iba s krivkami (jas, kontrast).
 
julo kotus
2010-08-10 08:47:51
príspevok od: mino95
Chcem sa opýtať ako je to s manuálnymi skami na Nikone D90. Vraj v manuálnom režime funguje tak, že zobrazuje expozíciu v hľadáčiku (ukazovateľom dole), takže by sa mala dať pekne nastaviť expozícia, no neviem to isto. Vie mi to niekto potvrdiť (z vlastnej skúsenosti). Viem ešte, že clonová automatika nefunguje (len prstencom), tak isto ostrenie signalizuje v hľadáčiku. Ďakujem
Môžeš používať manuálny režim a fotoaparát Ti nebude ukazovať správnu expozíciu - meter nefunguje. No stále môžeš triafať expozíciu odhadom, no nie je to žiaden komfort a vôbec nie na veci, ktoré sa pohybujú a potrebuješ ich vyfotiť v tom momente. Expozíciu dole ukazuje len s AF objektívmi, AF D, AFS, AiP a s niektorými manuálnymi súčasnými objektívmi, ktoré majú chip. S tými ale vie už aj poloautomatiky.
 
haplo602
2010-08-10 08:51:34
príspevok od: tomatito
hovorim ze su tam nejake tajne finticky :D
no neviem ake finticky mas na mysli ... toto Canon nema ? Rovnaky system mala aj moja F100ka a bolo to s prehladom pouzitelne.
 
Marcel Rebro
2010-08-10 16:38:58
len mala ukazka k teme ´ostrenie MF sklom na pohyblive ciele´

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=137754
 
mino95
2010-08-10 18:10:43
príspevok od: julo kotus
Môžeš používať manuálny režim a fotoaparát Ti nebude ukazovať správnu expozíciu - meter nefunguje. No stále môžeš triafať expozíciu odhadom, no nie je to žiaden komfort a vôbec nie na veci, ktoré sa pohybujú a potrebuješ ich vyfotiť v tom momente. Expozíciu dole ukazuje len s AF objektívmi, AF D, AFS, AiP a s niektorými manuálnymi súčasnými objektívmi, ktoré majú chip. S tými ale vie už aj poloautomatiky.
Dík za odpoveď, som z nej smutný, ale čo sa dá robiť. Manuálny objektív som chcel používať len na portrét a aranžovanú fotografiu v študiu, takže ostrenie a nefunkčná clonová automatika by mi až tak nevadila, no expozícia je už na mňa trocha veľa.
 
Marcel Rebro
2010-08-10 18:18:49
príspevok od: mino95
Dík za odpoveď, som z nej smutný, ale čo sa dá robiť. Manuálny objektív som chcel používať len na portrét a aranžovanú fotografiu v študiu, takže ostrenie a nefunkčná clonová automatika by mi až tak nevadila, no expozícia je už na mňa trocha veľa.
v studiu nie je ano manualna expozicia (na DSLR) problem. pri konstantnej expozicnej situacii sa aj metodou ´pokus-omyl´ pomerne rychlo prepracujes k optimalnycm parametrom.

inak ja sam sa casto hravam take ´epozicne cvicenie´. mam konretnu kompoziciu, poviem si clonu a skusim tipnut cas (alebo naopak). potom porovanm s vypoctom fotaku ...
 
Marcel Rebro
2010-08-10 18:19:13
... nie je ani ...
 
aesace
2010-08-12 08:21:10
Tiez mam skor negativne skusenosti s pouzitim manualnych skiel. Tie paradne clonove cisla, ktore moze na nich clovek vyuzit, sa velmi vyuzit nedaju. Na fotenie krajiny s MF sirokacmi OK. Ale na portrety..myslim naozajstne detailne portrety, nie cvaknutie komplet postavy od hlavy az po paty, tieto skla nie su. Stacila mi MF 50mm F1,7 a takato clona je pouzitelna jedine na velke vzdialenosti, ked hlbka ostrosti je uz dostatocne velka,lebo inak s tym clovek nema sancu presne zaostrit, aj ked ten, koho fotis len staticky stoji a caka kym stlacis spust..Jendoducho len sa nadychne a uz mas zaostrene mimo, aj ked mas vo fotaku detekciu zaostrenia. A to som nemusel riesit ziadne meranie expozicie, kedze na PX je to otazka cudliku. Ale aj ten cudlik je strata casu, akoby clovek uz spravil jeden zaber naviac.Jednoducho tieto skla su skor na hranie, na fotenie velmi statickych objektov, na krajinky. Pritom maju obvykle fixne ohnisko. Takze ak treba ostrit, tak radsej fixne ohnisko s AF.
 
soulfly
2010-08-12 12:12:07
príspevok od: aesace
Tiez mam skor negativne skusenosti s pouzitim manualnych skiel. Tie paradne clonove cisla, ktore moze na nich clovek vyuzit, sa velmi vyuzit nedaju. Na fotenie krajiny s MF sirokacmi OK. Ale na portrety..myslim naozajstne detailne portrety, nie cvaknutie komplet postavy od hlavy az po paty, tieto skla nie su. Stacila mi MF 50mm F1,7 a takato clona je pouzitelna jedine na velke vzdialenosti, ked hlbka ostrosti je uz dostatocne velka,lebo inak s tym clovek nema sancu presne zaostrit, aj ked ten, koho fotis len staticky stoji a caka kym stlacis spust..Jendoducho len sa nadychne a uz mas zaostrene mimo, aj ked mas vo fotaku detekciu zaostrenia. A to som nemusel riesit ziadne meranie expozicie, kedze na PX je to otazka cudliku. Ale aj ten cudlik je strata casu, akoby clovek uz spravil jeden zaber naviac.Jednoducho tieto skla su skor na hranie, na fotenie velmi statickych objektov, na krajinky. Pritom maju obvykle fixne ohnisko. Takze ak treba ostrit, tak radsej fixne ohnisko s AF.
Tu by som trochu oponoval. Je jasne ze manualne objektivy nedosiahnu komfort dnesnych AF objektivov, ale ze by boli pouzitelne len na fotky s velkou hlbkou ostrosti, alebo ze ´nie je sanca presne zaostrit´ tak to si nemyslim. Fotilo sa aj pred dobou AF skiel a islo to...je ale jasne, ze ak chce niekto komfort a stabilnejsie vysledky a nema vela skusenosti s manualnymi sklami, AF objektivom sa nevyhne.
 
julo kotus
2010-08-12 12:24:10
príspevok od: soulfly
Tu by som trochu oponoval. Je jasne ze manualne objektivy nedosiahnu komfort dnesnych AF objektivov, ale ze by boli pouzitelne len na fotky s velkou hlbkou ostrosti, alebo ze ´nie je sanca presne zaostrit´ tak to si nemyslim. Fotilo sa aj pred dobou AF skiel a islo to...je ale jasne, ze ak chce niekto komfort a stabilnejsie vysledky a nema vela skusenosti s manualnymi sklami, AF objektivom sa nevyhne.
súhlas
 
Marcel Rebro
2010-08-12 20:59:50
príspevok od: aesace
Tiez mam skor negativne skusenosti s pouzitim manualnych skiel. Tie paradne clonove cisla, ktore moze na nich clovek vyuzit, sa velmi vyuzit nedaju. Na fotenie krajiny s MF sirokacmi OK. Ale na portrety..myslim naozajstne detailne portrety, nie cvaknutie komplet postavy od hlavy az po paty, tieto skla nie su. Stacila mi MF 50mm F1,7 a takato clona je pouzitelna jedine na velke vzdialenosti, ked hlbka ostrosti je uz dostatocne velka,lebo inak s tym clovek nema sancu presne zaostrit, aj ked ten, koho fotis len staticky stoji a caka kym stlacis spust..Jendoducho len sa nadychne a uz mas zaostrene mimo, aj ked mas vo fotaku detekciu zaostrenia. A to som nemusel riesit ziadne meranie expozicie, kedze na PX je to otazka cudliku. Ale aj ten cudlik je strata casu, akoby clovek uz spravil jeden zaber naviac.Jednoducho tieto skla su skor na hranie, na fotenie velmi statickych objektov, na krajinky. Pritom maju obvykle fixne ohnisko. Takze ak treba ostrit, tak radsej fixne ohnisko s AF.
aj s AF 50/1.4 mas pri plnej diere problem sa pri portrete tvare trafit do DOF. ale staci priclonit o dve stopy a mas prijatelnu DOF a zaroven kresbu ako vino. fotim(e) s manulanymi sklami aj sport a pri troche cviku sa to da ...
 
Duny
2010-08-12 21:00:27
http://www.dunyphoto.com/ukazky/motyl.jpg
Nikon D80 + makromech + redukcia M42/NikonF + Orestor 100/2,8 z ruky, kym preletel na druhy kvet stihol som 6 fotiek v seriovom snimani, 3 boli ostre. Manualne skla aj stare na zavit M42 su dobrym lacnym riesenim napr na makro. Konkretne tento Orestor 100/2,8 s 15 lamelovov clonou, paradnym bokehom aj na portety (tie vsak ja nefotim).
 
Duny
2010-08-12 21:10:53
http://www.dunyphoto.com/ukazky/motyl2.jpg
Este jedna s tou istou zostavou, ale vacsim vytahom mechu, tiez z ruky. Mozno niekoho nastartujem na makro s manualnymi sklami :)
 
alex.g
2010-08-14 17:18:39
Fakt paradne sklo, ja som si zohnal 135/2.8 Ai-S v stave ako z obchodu ale s jednou chybou, olejom zalepene lamely v polohe f/2.8. Tak som to rozobral, vycistil a zlozil spat. Vsetko funguje ako ma.
http://farm5.static.flickr.com/4123/4826855147_3b9e43b9e8_b.jpg

co sa tyka fokusu, mam D60 a tak mi jeden tipek vyrezal focusing screen Type B, z F2. No zazrak :) ani AF sa nezhorsilo.
 
milos
2010-08-17 18:02:47
Máte niekto skúsenosť s Nikkor-Q 135/3.5?
 
milos
2010-08-25 09:33:41
príspevok od: milos
Máte niekto skúsenosť s Nikkor-Q 135/3.5?

Dva bezkompozičné výcvaky na plnú dieru,len na vyskúšanie skla.Spravené hneď po nasadení na D300,exif som nechal,ostrené len okom i keď kontrola zaostrenia funguje bezchybne i na D5000 aj D300.Doporučujem si spraviť výrez 1:1,2:1,4:1 a porovnať s hocičím.Je to jpg taký ako vypadol z aparátu.Nastavenie tela: vivid=saturácia +1,ostrosť +1,ostatné neutral.

http://rapidshare.com/files/414927296/_DSC9372.JPG.html

http://rapidshare.com/files/414930106/_DSC9394.JPG.html

A ešte iný názor:

http://photo.net/nikon-camera-forum/00Qt6o

A malá galéria:

http://www.mflenses.com/gallery/main.php?g2_itemId=13657

A aby som nezabudol,ten môj kus bol vyrobený v r.1969.

Ak sa niekto chcete zbaviť 200/4 300/4,5 50/1,2 dajte vedieť.
 
alex.g
2010-08-31 20:20:04
príspevok od: milos
Máte niekto skúsenosť s Nikkor-Q 135/3.5?
ja som ju mal, ale pustil som to prec
http://bit.ly/bLO9I0
tu su pokusy

200/4 neni problem zohnat, inak. A zbavujem sa 50/2 a 50/1.8 straight nose, nie pancake
 
milos
2010-09-08 08:19:24
A ešte jeden:

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=142897
 
Crazy41
2010-12-11 12:56:43
ja uz asi tyzden pouzivam ais 200/4 na D40 a manualne ostrenie aj na tak malom hladaciku nieje zadna hroza,a aj fotoaparat indikuje spravne zaostrenie v hladaciku tak pohoda, a meranie expozicie od oka tez neni zadna veda,len si treba na to zvyknut
 
milos
2011-02-27 10:34:37
Čistý úlet:

Nikon D3 + Carl Zeiss Tessar 80/2,8 r.v.1939 kúpený za 2USD a zrenovovaný.Áno,72 ročný objektív!

http://www.flickr.com/photos/mureena/5471110286/sizes/l/

http://www.flickr.com/photos/mureena/5470482563/sizes/l/

Na jar,keď začnú blšáky,skúsim niečo podobné.

Ešte zdroj:

http://forum.mflenses.com/diy-1939-zeiss-tessar-8cm-f-2-8-modified-for-dslr-use-t36593.html
 
kralik_j
2011-02-27 22:25:19
cena toho objektivu je fakt velmi prijatelna, no ta aberacia je pre mna neprekonatelne obmedzujuca
 
milos
2011-08-21 14:49:36
príspevok od: aesace
Tiez mam skor negativne skusenosti s pouzitim manualnych skiel. Tie paradne clonove cisla, ktore moze na nich clovek vyuzit, sa velmi vyuzit nedaju. Na fotenie krajiny s MF sirokacmi OK. Ale na portrety..myslim naozajstne detailne portrety, nie cvaknutie komplet postavy od hlavy az po paty, tieto skla nie su. Stacila mi MF 50mm F1,7 a takato clona je pouzitelna jedine na velke vzdialenosti, ked hlbka ostrosti je uz dostatocne velka,lebo inak s tym clovek nema sancu presne zaostrit, aj ked ten, koho fotis len staticky stoji a caka kym stlacis spust..Jendoducho len sa nadychne a uz mas zaostrene mimo, aj ked mas vo fotaku detekciu zaostrenia. A to som nemusel riesit ziadne meranie expozicie, kedze na PX je to otazka cudliku. Ale aj ten cudlik je strata casu, akoby clovek uz spravil jeden zaber naviac.Jednoducho tieto skla su skor na hranie, na fotenie velmi statickych objektov, na krajinky. Pritom maju obvykle fixne ohnisko. Takze ak treba ostrit, tak radsej fixne ohnisko s AF.
Neviem či decko sľapajúce na trojkolke je dosť statický objekt,ale len s MF sklami je to to pravé fotenie!A ako píšeš že sú len na hranie,veď celé fotenie je hranie.Ak to niekto neberie ako hranie,tak si to podľa mňa vôbec neužije.A prečo to potom vlastne robí?To si musí zodpovedať každý sám.

Nikon D5000+Nikkor 135/3,5 Q Auto (r.v.1966),ISO100,1/200,F8 :

http://www.megapix.com/?p=UAFGSE4E7.jpg

Nikon D300+Nikkor 50/1,4 SC Auto (r.v.1972),ISO200,1/200,F4 + blesk :

http://www.megapix.com/?p=SIEJDDT2.jpg

Ak si chcem ozaj zafotiť,nasádzam MF a je jedno či fix alebo zoom.A samozrejme režim M.
Ako za starých dobrých čias.Dobré sklá nestarnú.
Ale proti gustu žiaden dišputát.
 
milos
2011-08-21 18:37:59
príspevok od: julo kotus
ďakujem :), s tými údajmi u iných značiek neviem, ale asi to nie je aktuálne, nakoľko okrem Nikonu ostal starému bajonetu verný už iba Pentax.
Dovolím si doplniť k tomuto:

citát:
Vzhľadom na to, že fotoaparáty nemajú unášač clony, pri nastavení požadovanej clony sa táto pravdepodobne (neodskúšané) zatiahne do pracovnej polohy. Fotograf teda nemá jasný výhľad cez hľadáčik a aparát nedokáže merať - nemá údaje o clone. Jediný spôsob fotografovania je teda v manuálnom režime s odhadom expozície podľa výsledkov na displeji alebo pomocou externého expozimetra.

Do pracovnej polohy sa zaťahuje clona až pri expozícii,či je to AI,AIS alebo non AI (holé F).Čiže fotograf má stále jasný výhľad cez hľadáčik.Len treba pri nasádzaní skla na telo nastaviť maximálne clonové číslo a po nasadení už zvoliť aké človek chce.
 
dmedia
2011-08-21 18:54:13
príspevok od: milos
Dovolím si doplniť k tomuto:

citát:
Vzhľadom na to, že fotoaparáty nemajú unášač clony, pri nastavení požadovanej clony sa táto pravdepodobne (neodskúšané) zatiahne do pracovnej polohy. Fotograf teda nemá jasný výhľad cez hľadáčik a aparát nedokáže merať - nemá údaje o clone. Jediný spôsob fotografovania je teda v manuálnom režime s odhadom expozície podľa výsledkov na displeji alebo pomocou externého expozimetra.

Do pracovnej polohy sa zaťahuje clona až pri expozícii,či je to AI,AIS alebo non AI (holé F).Čiže fotograf má stále jasný výhľad cez hľadáčik.Len treba pri nasádzaní skla na telo nastaviť maximálne clonové číslo a po nasadení už zvoliť aké človek chce.
D100,D200,D300 a vyssie modely ho maju a pracovat na nich so starymi sklami je uplne v pohode, aj pre tuto vlastnost som roky verny Nikonu...nechapem naco je neustale menit bajonety. Jedine a isto len pre prachy a to s vynimkou Pentaxu.
Stare skla su super a kto si to neskusi, je iba nahanac sumu, megapixelov a technokvality.

Prave tymi superzlepseniami novych a vylepsenych skiel sa casto straca aj ich jedinecne podanie obrazu a clovek ako puk cumi niekedy, ze ten 40 rocny objektiv je nejaky iny, lepsi, oku lahodiaci.
 
MudrNikon
2011-08-21 20:40:29
príspevok od: dmedia
D100,D200,D300 a vyssie modely ho maju a pracovat na nich so starymi sklami je uplne v pohode, aj pre tuto vlastnost som roky verny Nikonu...nechapem naco je neustale menit bajonety. Jedine a isto len pre prachy a to s vynimkou Pentaxu.
Stare skla su super a kto si to neskusi, je iba nahanac sumu, megapixelov a technokvality.

Prave tymi superzlepseniami novych a vylepsenych skiel sa casto straca aj ich jedinecne podanie obrazu a clovek ako puk cumi niekedy, ze ten 40 rocny objektiv je nejaky iny, lepsi, oku lahodiaci.
asi tak
 
razor329
2012-04-04 13:36:59
Neviete či aj na D7000 len manualne ostrenie?
V svojej malej zbierke mam Nikon 70-210 F4 seria E. Uplný manual a celkom je to fajn na take rekreacne fotenie.
 
Misoo79
2012-04-04 15:39:33
príspevok od: razor329
Neviete či aj na D7000 len manualne ostrenie?
V svojej malej zbierke mam Nikon 70-210 F4 seria E. Uplný manual a celkom je to fajn na take rekreacne fotenie.
Na všetkom má len manuálne ostrenie.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované