Hore

Tamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD G2

Keď na trh prišla prvá verzia tohto objektívu, bol to hit. Podarí sa G2 nadviazať na úspech predchodcu? Ľahké to mať nebude, medzičasom pribudla objektívu silná konkurencia.

Nestáva sa často, že by nejaký výrobca tak rýchlo inovoval svoj objektív. V roku 2013 Tamron predstavil svoj supertelezoom a bol to hit. Veľmi dobrá kvalita za ešte lepšiu cenu. Kategória supertelezoomov sa stala dostupná aj amatérom. Objavili sa však problémy, ani nie tak s kvalitou, ale kompatibilitou. Nie všetko vždy fungovalo 100%. Asi preto tu máme tak skoro objektív 2. generácie. Parametre sa nezmenili, v optickej sústave však pribudol jeden člen. Zmenil sa i dizajn objektívu, ktorý korešponduje s aktuálnymi objektívmi radu SP.


Prvý model.


Vylepšený Tamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD G2.

Prvý dojem

Nový dizajn sa skutočne vydaril. Objektív pôsobí uhladenejšie a modernejšie. Povrchová úprava prednej časti a slnečnej clony je príjemná na dotyk, uvidíme koľko vydrží nepoškriabaná. Medzi tlačidlami ma zaujal prepínač režimu stabilizácie, ktorý ma až tri polohy. Veľmi robustne pôsobí noha statívového prstenca. Hurá, je kompatibilná s Arca Swiss! Kvôli jej rozmerom však pri fotení z ruky budete musieť prstenec pretočiť, aby vám nezavadzala.

Špecifikácia

Tamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD G2 oproti predchodcovi vylepšuje rýchlosť automatického zaostrovania a účinnosť optickej stabilizácie obrazu. K tomu pridáva fluorinovú úpravu predného člena, vďaka ktorej je predná šošovka lepšie chránená a ľahšie sa udržiava čistá a FLEX ZOOM LOCK mechanizmus.

Minimálna zaostrovacia vzdialenosť sa skrátila z 2,7 na 2,2 m. Zväčšenie narástlo z 1:5 na 1:3,9. Hmotnosť narástla o približne 60 gramov, za čo môže asi mohutnejšia statívová noha. Objektív umožňuje aj pripojenie telekonvertora.

Pozmenená optická sústava sa skladá z 21 prvkov v 13 skupinách, 3 prvky sú typu LD. Zaostrovací motorček je typu Ultrasonic.

Objektív je navrhnutý pre použitie s FF aj APS-C zrkadlovkami Canon, Nikon a Sony (A-mount). Spolu s objektívom boli predstavené aj dva telekonvertory 1,4 a 2x.


Schéma tesnení.


Schéma optickej konštrukcie.


Elektromagneticky ovládaná 9-lamelová clona.


Ohnisková dĺžka: 150-600mm
Svetelnosť: F5-6.3
Uhol záberu 16°25' - 4°8' (FF), 10°38' - 2°40' (APS-C)
Optická konštrukcia: 21 prvkov v 13 skupinách, eBand a BBAR vrstvy
Minimálna zaostrovacia vzdialenosť: 2,2m
Mierka zväčšenia: 1:3.9
Priemer filtra: φ95mm
Rozmery φ108.4mm x 257.7mm
Hmotnosť: 1 990g
Konštrukcia clony: elektromagneticky ovládaná 9-lamelová s kruhovým otvorom
Stabilizácia obrazu: optická, účinnosť 4,5 EV

http://www.tamron.eu/lenses/sp-150-600mm-f5-63-di-vc-usd-g2/

PDF leták


Pohľad zboku, bez nasadenej slnečnej clony.


So slnečnou clonou.


Pohľad zhora.


Pohľad zospodu. Aj keď je pätka statívovej nohy kompatibilná s Arca Swiss, nechýbajú dva závity pre upevnenie rýchloupínacej doštičky, alebo priame pripojenie, napr. na monopod.


Pohľad na predný a zadný člen.


Zľava: Prepínač režimu stabilizácie, zapnutie/vypnutie stabilizácie obrazu, prepínač automatického a manuálneho zaostrovania, prepínač limitéra zaostrovacej vzdialenosti.

Objektív v praxi

Prvá verzia objektívu má viac než príjemne prekvapila. Do 500 mm podával objektív veľmi dobrý výkon. Nad 500 mm už bolo nutné fotografie doostrovať. Konkurencia všaj nespala a dnes tu máme niekoľko objektívov, ktoré ponúkajú podobné parametre za dobrú cenu.

Pozrime sa na novinky v praxi.

FLEX ZOOM LOCK je mechanický zámok zoomu. Nie je to však zámok proti nechcenému vysunutiu pri prevoze, na to slúži prepínač LOCK. FLEX ZOOM LOCK umožňuje zamknúť objektív v akejkoľvek polohe zoomu, potiahnutím zoomovacieho prstenca smerom dopredu. Objaví sa biely pásik, ktorý opticky signalizuje, že zoom je uzamknutý.

Potešilo skrátenie minimálnej zaostrovacej vzdialenosti, ktoré využijete pri fotení detailov. Pri zaostrovaní na diaľku môžete použiť limitér, ktorý obmedzí najkratšiu vzdialenosť na 10 m. Objektív potom zbytočne nepreostruje nablízko, ak vám do obrazu vojde nečakane nejaký objekt, alebo fotíte pomedzi objekty v popredí (napr. konáre). Tretia poloha limitéra skráti rozsah na 2,2 - 10 metrov, čo sa hodí pri fotení hmyzu a vtákov na krátku vzdialenosť.

Fotoaparát s objektívom som nosil na sling popruhu Sunsniper. Tu sa ukázalo, že prepínače na to nie sú navrhnuté, neustále sa prepínali a tak som takmer zakaždým musel niektorý vracať do správnej polohy. Riadne ma to iritovalo.

Vylepšená stabilizácia má účinnosť až 4,5 EV. Pomocou prepínača sa dá voliť jeden z troch režimov:

  • VC MODE 1 - je štandardný režim, stabilizácia je vyvážená tak, aby bola účinná a zároveň bol obraz v hľadáčiku stabilný
  • VC MODE 2 - sa používa výhradne pre panning.
  • VC MODE 3 - uprednostňuje stabilizáciu zachytených snímok na úkor stabilizácie obraz v hľadáčiku.  V tomto režime je stabilizácia najúčinnejšia.


Pomocou TAMRON TAP-in Console je možné nakonfigurovať funkčnosť režimu VC MODE 1. Konzola sa predáva zvlášť ako voliteľné príslušenstvo.

Rýchlosť zaostrovania je dobrá a pri bežnom fotení v meste, krajine i menej sa pohybujúcich zvierat. Je tak rýchle, aby ste si ho nevšímali a neznervózňovalo vás. Limity sa ukážu pri "letovkách". Veľa záleží na fotoaparáte, môj Nikon D800E nie je žiaden športovec a verím, že s novým Nikonom D500 by sa fotilo oveľa komfortnejšie a s väčším úspechom.


600 mm je už silný teleobjektív. Pri fotení vzdialených objektov však do hry vstupuje vzduch, jeho vlnenie a vzdušný opar.

Optická kvalita

Že je objektív transfokátor s veľkým rozsahom, to je samozrejme na kvalite záberov poznať. Nemožno očakávať rovnakú kvalitu ako u pevných objektívov. Ak hľadáte rezavú ostrosť, tu ju nenájdete. Toto je amatérsky objektív, vstupný model do sveta wildlifu. Dobre si vedie z hľadiska sférického skreslenia, dobre je korigovaná chromatická chyba, i keď na niektorých fotografiách ju objavíte. To, či tento objektív uspeje alebo nie, záleží na ostrosti, nedostatočná ostrosť sa nedá korigovať softvérovo.


Oficiálne MTF grafy.

V rozsahu 150-200 mm je kresba veľmi dobrá. Badateľné je malé poduškovité skreslenie. Vinetácia je zanedbateľná.

V strednom rozsahu 300-450 mm je kresba veľmi dobrá v strede obrazu, ku krajom sa zhoršuje a to aj keď je objektív priclonený. Skreslenie je tu o niečo výraznejšie ako na najkratšom ohnisku.

Na najdlhšom ohnisku je objektív prekvapujúco lepší ako v strednom rozsahu, kresba po krajoch je lepšia. Prejavuje sa tu však náznakovo chromatická chyba. I tu je badateľné malé poduškovité skreslenie. Silnejšia je tu vinetácia, ale plynule prechádza do stredu obrazu a tak nie je rušivá.

Od 300 do 600 mm budú náročnejší fotografi musieť kresbe pomôcť softvérovým doostrením. Celkovo je kresba mäkšia. Pri tlači do formátu 70x50 cm to nie je problém, ak máte fotoaparát s rozlíšením 24 Mpx a vyšším, doostrené fotky budú vyzerať dobre.




Po miernom zmenšení a doostrení je kvalita fotografií dobrá a dovoľuje veľkoformátovú tlač formátu 70x50 cm a viac.

Pri testovaní objektívu som fotografoval z ruky aj zo statívu. Mnohí si tento objektív kúpia kvôli foteniu zvierat. Tak som za najväčšej zimy navštívil bratislavskú ZOO. Čo mohlo, schovalo sa do tepla. Zima aspoň preverila objektív pri nízkych teplotách. Na rozdiel odo mňa ich znášal bez problémov.

Fotenie v ZOO som doplnil fotením čajok na nábreží a na Štrkovci. Na nábreží som fotil pokojne stojace čajky, ľahký objekt na fotenie. Z Olympusu som zvyknutý, že nehybné objekty môžem fotiť aj pomerne dlhými časmi. S M.Zuiko 300/4 PRO by som bez mrknutia oka išiel na 1/15 s. Účinnosť stabilizácie Tamronu až taká nie je, na ohniskách 500-600 mm 1/125 s. nepostačovala.


1/80 s. na ohnisku 600 mm. Tu už stabilizácia nebola dostatočne účinná, ani pri opakovaných záberoch sa mi nepodarilo nafotiť skutočne ostrú fotografiu.

Zo statívu som fotil architektúru. Výborným objektom je Bratislavský hrad, veľa jemných detailov, škridle, kamene hradieb, stromy a kríky na hradnom kopci. Tu sa dá výborne preveriť ostrosť objektívu v celom rozsahu ohnísk a clonových čísiel.

Celkovo som nafotil takmer 3000 fotografií. Opakovane som sa snažil dostať z objektívu to najlepšie. V galérii nájdete o niečo viac záberov ako bežne. Rovnaké motívy som fotil s odcloneným aj pricloneným objektívom na rôznych ohniskách.


S objektívom bola predstavená aj dvojica telekonvertorov 1,4x a 2x. Pri svetelnosti F5-6,3 je ale ich využitie obmedzené. Využijú ich skôr majitelia objektívu SP 70-200/2,8 VC.

Záver

Dizajn objektívu je modernejší a krajší ako u predchodcu. Vylepšená je statívová noha, ktorá je teraz kompatibilná s Arca Swiss štandardom. Celkové spracovanie je lepšie, profesionálnejšie. Predná šošovka má fluorinovú vrstvu odpudzujúcu nečistoty a tekutiny. Pribudol zámok zoomu v akejkoľvek polohe. Vylepšený je stabilizátor a limitér. Skrátená je minimálna zaostrovacia vzdialenosť. Ako vidno inovácií je dosť.

Problémy som mal s clonou, ktorá sa ťažšie nasadzovala v obrátenej polohe, trvalo kým som našiel správne pootočenie. Vyslovene ma hnevali prepínače, ktoré sa neustále prepínali pri nosení na popruhu Sun-sniper.

Zaostrovanie objektívu je dostatočne rýchle a limitovať ho bude najmä použitý fotoaparát. Optická kvalita uspokojí amatérskych fotografov, pokročilým však bude chýbať celkovo lepšia ostrosť. Paradoxne si objektív najlepšie vedie v najkrajnejších polohách a stredný rozsah je horší. Potešil lepší výsledok na najdlhšom ohnisku, kde bol predchodca pomerne mäkký. Objektívu však chýba ostrejšia kresba, ktorá by presvedčila potencionálneho kupca, aby mu dal prednosť pred konkurenciou. Tí, ktorí chcú bez úprav vidieť detail každého pierka, budú sklamaní. Ak máte fotoaparát s vysokým rozlíšením a môžete si dovoliť fotografie zmenšiť a doostriť, dostanete z objektívu slušnú kvalitu. U môjho Nikonu D800E som zvolil zmenšenie na cca 24 Mpx a po doostrení sú fotografie dostatočne kvalitné aj pre tlač výstavných zväčšenín.

Ja používam superteleobjektív aj pri fotení v krajine a meste. Ak hľadáte objektív pre takéto použitie, bude lepšie niečo kompaktnejšie. U Nikonu je to napr. AF-S 80-400/4,5-5,6G VR II.

Testovaný Tamron je objektívom pre začínajúcich wildliferov, ktorí ešte nevedia, čo presne budú fotiť a musia zistiť, na čo sa zamerajú a aké ohnisko im bude najviac vyhovovať. Vďaka veľkému rozsahu si to môžu dobre preskúšať. Svetelnosť je samozrejme limitujúca a pri fotení pohybu je nutné zvýšiť citlivosť ISO, čo prináša vyššiu mieru šumu. Predchodca spustil pomerne veľký poprask a zo začiatku predaja ho bolo ťažké zohnať, taký veľký bol záujem. Model G2 to tak ľahké mať nebude. V krátkom čase sa na trhu objavila slušná konkurencia. Najprv to bola Sigma, rovno s dvomi modelmi. Tamronu však musia vrásky robiť najmä originály, Nikon AF-S 200-500/5,6E VR a Canon EF 100-400/4,5-5,6L IS II, obidva s veľmi zaujímavou cenou. Tamron má výhodu vo väčšom rozsahu. Najmä proti 400 mm je to veľý rozdiel, o 1/2 lepšie priblíženie. Pri fotení menších zvierat, napr. vtákov, to znamená výrazne väčší detail na fotografii.

Tamron sa predáva priemerne za 1490€, Nikon za rovnakú cenu. Canon začína na 2000€, ale je to profesionálny objektív radu L. Sigma má v ponuke dva modely s rovnakými parametrami. Lacnejší je cenovo na úrovni staršieho Tamronu, verzia Sport je o niečo drahšia ako model G2.  Tamron to nebude mať ľahké. V realtívne malom cenovom rozpetí je teraz v ponuke viacero modelov. Predajom by pomohlo mierne zníženie ceny, najmä keď starší model zostáva v predaji a dá sa zohnať už pod 1000€.

I keď po optickej stránke nie je objektív špičkový, je dostatočne kvalitný, aby s ním bol amatérsky fotograf spokojný. 

Tento produkt si môžete zakúpiť aj v ephotoshop.sk a podporiť tak svoj obľúbený portál ePhoto.sk. Neprehliadnite akciové ponuky!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
michal.tomasek.583
2017-01-25 10:18:59
Podľa tohoto článku to vyzerá,že sa neoplatí prejsť z prvej verzie na túto novú.
Ale nič sa neje tak horúce,ako sa varí.
Pri prezretí fotky tej sediacej čajky ma napadlo ,že by nebolo zlé porovnať dve podobné fotky z tejto novej verzie a zo starej. Tak prikladám svoju fotku fotenú do RAW a vyvolanú s bežnými úpravami aké robím pri všetkých svojich fotkách.
 
MartinSpal
2017-01-25 10:45:37
Díky za zajímavý článek i ukázkové fotografie. Zajímalo by mě právě srovnání s konkurenci, hlavně Sigmou S. Uvažuji v blízké době o výměně 50-500mm (ještě bez OS) a nějak nevím, zda to má cenu...(I když předpokládám, že tyhle objektivy už jsou konstrukčně i opticky uplně někde jinde a rozdíl bude znát.)
 
martinchirila
2017-01-25 12:22:29
Tak podľa článku ostávam spokojní
By ma šľak trafil keby som mal dôvod na upgrade.
 
MagickVamp
2017-01-25 12:40:32
No na upgrade ma dovod snad len ten kto potrebuje rychlejsi objektiv a ak Karol ma pocit ze sa zlepsila kresba na najdlhsom ohnisku, tak je to mozno aj od kusu, lebo som pozeral ine recenzie a pisali ze kresbu ma slabsiu ako starsia verzia aj na najdlhsom ohnisku, potvrdzuje to aj Dxomark. Vyjadrenie tamronu ze tento objektiv vydali aby splnal poziadavky na nakrmenie novych viac megapixlovych senzorov je tak dost zcestne. Takze spravili zas tazsi objektiv a este s hrosou kresbou... dost zbytocny model podla mna aj keby mal cenu ako starsia verzia...
 
marcus_labeo
2017-01-25 15:25:38
príspevok od: MagickVamp
No na upgrade ma dovod snad len ten kto potrebuje rychlejsi objektiv a ak Karol ma pocit ze sa zlepsila kresba na najdlhsom ohnisku, tak je to mozno aj od kusu, lebo som pozeral ine recenzie a pisali ze kresbu ma slabsiu ako starsia verzia aj na najdlhsom ohnisku, potvrdzuje to aj Dxomark. Vyjadrenie tamronu ze tento objektiv vydali aby splnal poziadavky na nakrmenie novych viac megapixlovych senzorov je tak dost zcestne. Takze spravili zas tazsi objektiv a este s hrosou kresbou... dost zbytocny model podla mna aj keby mal cenu ako starsia verzia...
Hmm, takže Karol mal určite len vydarený kus a pravdivé sú iné recenzie, preto je to zbytočný objektív. Nemáš Ty náhodou prvú generáciu? To by mi ten Tvoj postoj dával logiku (kyslé hrozná...).
 
williams
2017-01-25 16:13:07
Ahoj marcus_labeo. toto nie je vhodné porovnanie. Robíš predčasné závery z Karolovej nevydarenej prezentácie. Pozerám, že Karol nemá ani jedinú fotku ostrú z tých čajok, hrad áno, k úplnej spokojnosti....
Zatiaľ sa nevyjadrujem a rýchle závery, že staršia verzia G1 je lepšia nerobím. Otázka je v nezodpovedaná, prečo Karolovi vyšiel ten test tak brutálne zle !?
 
marcus_labeo
2017-01-25 16:41:51
príspevok od: williams
Ahoj marcus_labeo. toto nie je vhodné porovnanie. Robíš predčasné závery z Karolovej nevydarenej prezentácie. Pozerám, že Karol nemá ani jedinú fotku ostrú z tých čajok, hrad áno, k úplnej spokojnosti....
Zatiaľ sa nevyjadrujem a rýchle závery, že staršia verzia G1 je lepšia nerobím. Otázka je v nezodpovedaná, prečo Karolovi vyšiel ten test tak brutálne zle !?
No ja neviem či čítame ten istý test, ale ja nevidím nikde záver v štýle "brutálne zle". Naopak ja som si z testu vvodil, že sklo je vcelku fajn, v detailoch lepšie ako predchodca, akurát na rozdiel od predchodcu teraz je tu silná konkurencia, ktorá v minulosti nebola. Teda nie horší objektív oproti predchodcovi, ale vyššie kritériá nastavené novou konkurenciou.
 
ferio
2017-01-25 19:35:29
Zaujímal by ma reálny rozdiel medzi dostatočne kvalitným a profesionálnym objektívom čo sa týka optického výkonu. Teraz nemyslím pevné teliatka za 5-tisíc a vyššie , ale porovnať toho tamrona s napr. novým canonom 100-400 a pod...
 
MagickVamp
2017-01-25 21:46:16
príspevok od: marcus_labeo
Hmm, takže Karol mal určite len vydarený kus a pravdivé sú iné recenzie, preto je to zbytočný objektív. Nemáš Ty náhodou prvú generáciu? To by mi ten Tvoj postoj dával logiku (kyslé hrozná...).
Marcus, nechcem ta urazit, ale tvoj postoj mi pride zas hrozne detinsky. Vravi sa, podla seba sudim teba a zrejme ty fungujes tak ze ked nieco mas tak nad to niet. Tak ma nesud podla seba oki? Co som si vsimol, tak obaja predomnou maju prvu generaciu tak ako aj ja a myslim ze vseci sme sa tesili na dalsiu generaciu, ty mas ktoru, ziadnu? Pre mna nastupca znamena automaticky upgrade ak stoji zato a nemam dovod obhajovat staru generaciu keby bola horsia, tak to robis mozno ty, ale vravim to su take detinske postoje. V polke roka ocakavam 6Dmk2, s viac megapixlami a tesil som sa, ked tamron uviedol ze novy objektiv spravil aby splnal poziadavky na nakrmenie novych snimacov. Nerobim si nazor z jednej recenzie, ale prezeram viacero stranok a vo vysledku cakam ci to potvrdi aj dxomark, zato tvoja reakcia posobi zvlastne, akoby si mal zablokovane vsetky stranky okrem efoto. Skus mi vysvetlit preco by som obhajoval staru verziu len zato ze ju mam? Ved o chvilku ju mat nebudem a budem mat 100-400L2 ak uplne nezmenim znacku a co potom? Potom ked to poviem tak to budem vraviet lebooo? Ja nemam k technike citovy vztah... je to len technika marcus... stroj...po roku - dvoch maju pre mna vzdy vacsiu hodnotu fotografie ako stroj ktorym som to fotil.
 
landov
2017-01-26 07:18:37
Tuho som vyberal medzi tymto Tamronom, Sigmou a N200-500. Vazne to bola dilema, ale nakoniec som zvolil Nikon. Hlavnym faktorom bola ostrost na plnu dieru, konstantna f5,6 a vyborna stabilizacia. Minusom je hmotnost. Zatial ho mam len necele 2 tyzdne s min.fotenia, ale potom mozem postnut nejake dojmy.
 
martinchirila
2017-01-26 07:24:54
príspevok od: MagickVamp
Marcus, nechcem ta urazit, ale tvoj postoj mi pride zas hrozne detinsky. Vravi sa, podla seba sudim teba a zrejme ty fungujes tak ze ked nieco mas tak nad to niet. Tak ma nesud podla seba oki? Co som si vsimol, tak obaja predomnou maju prvu generaciu tak ako aj ja a myslim ze vseci sme sa tesili na dalsiu generaciu, ty mas ktoru, ziadnu? Pre mna nastupca znamena automaticky upgrade ak stoji zato a nemam dovod obhajovat staru generaciu keby bola horsia, tak to robis mozno ty, ale vravim to su take detinske postoje. V polke roka ocakavam 6Dmk2, s viac megapixlami a tesil som sa, ked tamron uviedol ze novy objektiv spravil aby splnal poziadavky na nakrmenie novych snimacov. Nerobim si nazor z jednej recenzie, ale prezeram viacero stranok a vo vysledku cakam ci to potvrdi aj dxomark, zato tvoja reakcia posobi zvlastne, akoby si mal zablokovane vsetky stranky okrem efoto. Skus mi vysvetlit preco by som obhajoval staru verziu len zato ze ju mam? Ved o chvilku ju mat nebudem a budem mat 100-400L2 ak uplne nezmenim znacku a co potom? Potom ked to poviem tak to budem vraviet lebooo? Ja nemam k technike citovy vztah... je to len technika marcus... stroj...po roku - dvoch maju pre mna vzdy vacsiu hodnotu fotografie ako stroj ktorym som to fotil.
Asi tak , môj postoj je zas takýto:
mám prvú verziu,
Ak by bol dôvod na kúpu novej verzie idem do toho s tým nemám problém
ale ani ja som nedospel k názoru že upgrade stojí za tých čo ja viem 400-450eur navyše od ceny staršej verzie. (cena je samozrejme orientačná)
Teraz jeden predáva dokonca už novú verziu za super cenu.
Treba sa na to pozerať nie na základe jedného článku.
Pre mňa by bolo dobrou správou že TAMRON spravil nový objektív opäť za prijateľnú cenu a posunul ho zas o niečo dopredu, ale to sa nestalo na toľko aby som predal tento a kúpil nový.
 
MagickVamp
2017-01-26 09:04:57
príspevok od: martinchirila
Asi tak , môj postoj je zas takýto:
mám prvú verziu,
Ak by bol dôvod na kúpu novej verzie idem do toho s tým nemám problém
ale ani ja som nedospel k názoru že upgrade stojí za tých čo ja viem 400-450eur navyše od ceny staršej verzie. (cena je samozrejme orientačná)
Teraz jeden predáva dokonca už novú verziu za super cenu.
Treba sa na to pozerať nie na základe jedného článku.
Pre mňa by bolo dobrou správou že TAMRON spravil nový objektív opäť za prijateľnú cenu a posunul ho zas o niečo dopredu, ale to sa nestalo na toľko aby som predal tento a kúpil nový.
Ved prave, ja som sa tiez tesil, pre mna je na TELEOBJEKTIVE najdvolezitejsia ostrost a vaha kvoli zalube vo wildlife. Na druhom mieste je rychlost keby som si chcel privyrobit sportovou akciou. Prva generacia uspokojuje z casti moju prioritu (az na tu vahu) a za tie prachy to bolo vela muziky za malo penazi. Tak nejak som dufal ze G2 bude atakovat sklo Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports, ale ze bude v ostrosti superit max so starsou verziou v zavislosti od kusu ma sklamalo a mne osobne to tiez pride ako zbytocne vyhodene peniaze. A Karol na to presne kapol, ked napisal ze pri tej cene to uz je na zamyslenie ci si rovno nekupit 100-400L2 napriklad. Lahsi, ostrejsi a rychlejsi objektiv. A vzhladom na to ze dalsiu 150-600, ktora by mohla byt konecne ostrejsia mozme cakat o par rokov, tak viaceri siahnu uz rovno po profi originaloch, lebo za tie prachy co chcu za G2 este riesit ci mam vobec ostrost ako som mal na starom skle mi pride odveci.
 
marcus_labeo
2017-01-26 09:13:49
príspevok od: MagickVamp
Marcus, nechcem ta urazit, ale tvoj postoj mi pride zas hrozne detinsky. Vravi sa, podla seba sudim teba a zrejme ty fungujes tak ze ked nieco mas tak nad to niet. Tak ma nesud podla seba oki? Co som si vsimol, tak obaja predomnou maju prvu generaciu tak ako aj ja a myslim ze vseci sme sa tesili na dalsiu generaciu, ty mas ktoru, ziadnu? Pre mna nastupca znamena automaticky upgrade ak stoji zato a nemam dovod obhajovat staru generaciu keby bola horsia, tak to robis mozno ty, ale vravim to su take detinske postoje. V polke roka ocakavam 6Dmk2, s viac megapixlami a tesil som sa, ked tamron uviedol ze novy objektiv spravil aby splnal poziadavky na nakrmenie novych snimacov. Nerobim si nazor z jednej recenzie, ale prezeram viacero stranok a vo vysledku cakam ci to potvrdi aj dxomark, zato tvoja reakcia posobi zvlastne, akoby si mal zablokovane vsetky stranky okrem efoto. Skus mi vysvetlit preco by som obhajoval staru verziu len zato ze ju mam? Ved o chvilku ju mat nebudem a budem mat 100-400L2 ak uplne nezmenim znacku a co potom? Potom ked to poviem tak to budem vraviet lebooo? Ja nemam k technike citovy vztah... je to len technika marcus... stroj...po roku - dvoch maju pre mna vzdy vacsiu hodnotu fotografie ako stroj ktorym som to fotil.
Easy, bolo to len také malé podpichnutie, nevedel som, že si taký vzťahovačný, nabudúce to budem brať na vedomie. A nie, Tamrona nemám, nevyrába sa s bajonetom Pentax a celkovo ma tieto hebedá míňajú, preferujem menšie a ľahšie sklá.
 
JohnNewton
2017-01-26 09:30:50
Ťažko bežný smrteľník vyskúša viacero takýchto zoomov aby to vedel porovnať. Za celkom dobré vodítko preto považujem slrgear.com. Ten graf o tom podáva jasný obraz (o ostrosti) a ďalšie o vinetácii a aberácii, samozrejme nie o rýchlosti ostrenia. A väčšinou je spomenuté aj porovnanie s ekvivaletnou konkurenciou. (alternatives)
 
MagickVamp
2017-01-26 09:50:35
príspevok od: marcus_labeo
Easy, bolo to len také malé podpichnutie, nevedel som, že si taký vzťahovačný, nabudúce to budem brať na vedomie. A nie, Tamrona nemám, nevyrába sa s bajonetom Pentax a celkovo ma tieto hebedá míňajú, preferujem menšie a ľahšie sklá.
Si udrel na citlivu strunu nemam rad ked dakto ignoruje fakty a obhajuje nieco len preto, ze to ma a jeho jediny argument je vlastne len to ze to vlastni a pritom sam vie, ze keby mal na lepsie tak okamzite meni. Toto ma serie na ludoch aj v zivote, napriklad ked chlap vidi ze nema sancu u zeny co sa mu paci a tak aby neutrpelo ego bude racej rozpravat ze on by ju ani nechcel, lebo je taka a hentaka. A pritom keby spravila naznak tak by sa asi roztiekol od stastia. ,-)

Pentax pokial viem prezlieka, popri tom mozno mierne vylepsuje tela tamron, takze sa bude dat ocakavat v Pentax verzii. Njn ja tiez preferujem mensie a lahsie, len zial bohu pri wildlife je ta vaha pri kvalitnom skle vzdy dost velka a clovek neustale zapasi s vahou/kvalitou a cenou.
 
blahoslav J B Art
2017-01-26 09:50:52
'MagickVamp' ale nie je bezny smrtelnik
 
JohnNewton
2017-01-26 10:04:35
príspevok od: blahoslav J B Art
'MagickVamp' ale nie je bezny smrtelnik
To vidím na tej malej foto v profile
 
MagickVamp
2017-01-26 10:18:26
príspevok od: blahoslav J B Art
'MagickVamp' ale nie je bezny smrtelnik
To si pis...vzdy si vravim ze som nesmrtelny az kym nedostanem chripku... ,-)
 
Point
2017-01-26 10:47:43
príspevok od: MagickVamp
To si pis...vzdy si vravim ze som nesmrtelny az kym nedostanem chripku... ,-)
Mne stačí "soplík" a umieram
 
martinchirila
2017-01-26 11:03:52
príspevok od: MagickVamp
Ved prave, ja som sa tiez tesil, pre mna je na TELEOBJEKTIVE najdvolezitejsia ostrost a vaha kvoli zalube vo wildlife. Na druhom mieste je rychlost keby som si chcel privyrobit sportovou akciou. Prva generacia uspokojuje z casti moju prioritu (az na tu vahu) a za tie prachy to bolo vela muziky za malo penazi. Tak nejak som dufal ze G2 bude atakovat sklo Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports, ale ze bude v ostrosti superit max so starsou verziou v zavislosti od kusu ma sklamalo a mne osobne to tiez pride ako zbytocne vyhodene peniaze. A Karol na to presne kapol, ked napisal ze pri tej cene to uz je na zamyslenie ci si rovno nekupit 100-400L2 napriklad. Lahsi, ostrejsi a rychlejsi objektiv. A vzhladom na to ze dalsiu 150-600, ktora by mohla byt konecne ostrejsia mozme cakat o par rokov, tak viaceri siahnu uz rovno po profi originaloch, lebo za tie prachy co chcu za G2 este riesit ci mam vobec ostrost ako som mal na starom skle mi pride odveci.
Súhlas, aj mne ide o ostrosť, čo sa týka rýchlosti nemám problém.
Ak by napísal že je ostrejší idem do tohoooo, ale ON TO NIEJE, takže
asi tak.
Prajem dobré svetlo
 
marcus_labeo
2017-01-26 11:20:12
príspevok od: MagickVamp
Si udrel na citlivu strunu nemam rad ked dakto ignoruje fakty a obhajuje nieco len preto, ze to ma a jeho jediny argument je vlastne len to ze to vlastni a pritom sam vie, ze keby mal na lepsie tak okamzite meni. Toto ma serie na ludoch aj v zivote, napriklad ked chlap vidi ze nema sancu u zeny co sa mu paci a tak aby neutrpelo ego bude racej rozpravat ze on by ju ani nechcel, lebo je taka a hentaka. A pritom keby spravila naznak tak by sa asi roztiekol od stastia. ,-)

Pentax pokial viem prezlieka, popri tom mozno mierne vylepsuje tela tamron, takze sa bude dat ocakavat v Pentax verzii. Njn ja tiez preferujem mensie a lahsie, len zial bohu pri wildlife je ta vaha pri kvalitnom skle vzdy dost velka a clovek neustale zapasi s vahou/kvalitou a cenou.
No a ja som práve pre tie rozmery a váhu rezignoval na teleobjektívy. V minulosti som mal lacný 55-300, ale kvalita nebola uspokojivá, tak som ho dal preč. Vyššia kvalita by vyžadovala aj podstatne väčši
 
DenisBede
2017-01-26 12:09:35
príspevok od: ferio
Zaujímal by ma reálny rozdiel medzi dostatočne kvalitným a profesionálnym objektívom čo sa týka optického výkonu. Teraz nemyslím pevné teliatka za 5-tisíc a vyššie , ale porovnať toho tamrona s napr. novým canonom 100-400 a pod...
Neviem ako sú na tom tvoje požiadavky na "dostatočne kvalitný a profesionálny objektív čo sa týka optického výkonu" ani ako je na tom canon 100-400 ale pri porovnaní s pevnou 300vkou od Nikonu (staršia verzia f/4) je to dosť veľký rozdiel čo sa ostrosti a prekreslenia detailov týka (mám prvú generáciu 150-600). Karol spravil test dobre, čo sa týka fotografií v galérii mám rovnaké výsledky, zo statívu je to z hľadiska ostrosti veľmi dobré (nie vynikajúce) ale pri fotení z ruky so zapnutou stabilizáciou aj dostatočným časom tiež mám málo "brutálne" ostrých záberov pri pohyblivých objektoch (tak ako Karol pri čajkách). Je to ale kompromis za tú cenu. Čo sa týka toho či som spokojný, s ostrosťou vôbec ale za tú cenu sa môžem konečne venovať wildlifu. Je to sklo pre začiatočníka za cca 1100e aby sa naučil pracovať a vychytal muchy.
A či sa oplatí prejsť na novú generáciu z tej starej by som asi odpovedal nie, opticky sa toho veľa nezlepšilo a s tými drobnými nedostatkami ktoré vychytali v G2 (napr. zoom lock) sa dá naučiť existovať. Skôr by som išiel teraz do Nikonu 200-500 lebo pri Tamrone máš min. clonu f/5.6 v rozmedzí ohnísk 250-300 a 450-600 už f/6.3. Môcť fotiť na 500 f/5.6 by som bral. Rozdiel medzi 500 a 600mm je minimálny čo sa týka priblíženia, hravo to doženie skromné orezanie, takže 600mm oproti konkurencii by som ako - určite nehodnotil.
PS: keby Nikon prišiel napr. s pevnou 400vkou f/5.6 určite by som šiel do nej, toto Canoňákom môžme závidieť...
 
DenisBede
2017-01-26 13:05:17
príspevok od: landov
Tuho som vyberal medzi tymto Tamronom, Sigmou a N200-500. Vazne to bola dilema, ale nakoniec som zvolil Nikon. Hlavnym faktorom bola ostrost na plnu dieru, konstantna f5,6 a vyborna stabilizacia. Minusom je hmotnost. Zatial ho mam len necele 2 tyzdne s min.fotenia, ale potom mozem postnut nejake dojmy.
To by sme tu ocenili, predovšetkým sa ale tešíme na tie fotografie 😀
 
MagickVamp
2017-01-26 13:33:42
príspevok od: ferio
Zaujímal by ma reálny rozdiel medzi dostatočne kvalitným a profesionálnym objektívom čo sa týka optického výkonu. Teraz nemyslím pevné teliatka za 5-tisíc a vyššie , ale porovnať toho tamrona s napr. novým canonom 100-400 a pod...
K tomu co napisal Denis by som doplnil este, ze profi skla okrem toho ze su rychlejsie, maju vacsinou vacsiu ostrost, to znamena ze pri rovnakom ohnisku mozes spravit vacsi vyrez a cim mas viac megapixlovy fotak, tym vacsi naskok profi sklo ziskava. Pri profi sklach je tiez mensia kusovost, teda kvalita by nemala kolisat tak ako je to bezne u lacnejsich skiel. A mali by byt trvacnejsie a odolnejsie.

Ja zas mam vacsi prehlad v Canon ako Nikon, takze vysvetlim cez canon. Mozem ti povedat moje dovody preco by som si kupil 100-400L2. Najdlhsie ohnisko je 400mm co je menej ako ma tamron o 200mm, ale prave tou podstatne vyssou ostrostou mu dokaze aj napriek tomu konkurovat. Lebo nasledne na PC mozes spravit este vacsi orez so stale velkym mnozstvo detailov. Ak mas ale len 20 mpx FF snimac, tak v detailoch nebude velky rozdiel ak na canone das 400mm a orezes a na tamrone das original 600mm. Otazka je preco potom menit ak nemas zrovna 30 a viac mpx fotak. Moj dovod je, ze mozem mat dlhsie casy pri 400mm a ucinnejsej stabilizacii ako pri 600mm pri tamrone, co mi umozni ist nizsie z ISOM. Dakto este vravi ze profi skla maju krajsie farby, ale to podla mna nie je nic co nespravi fotoshop. Takze pre niekoho ani nie je dovod kupovat drahsie profi sklo, ja sam si uvedomujem ze so 100-400L2 mat vo vacsine pripadoch lepsie foto velmi nebudem, je to skor o komforte, ze budem mat podobnu kvalitu aj pri vzdialenych objektoch s kompaktnejsim objektivom (1590g vs 1950g) a v urcitych situaciach mi umozni ist nizsie z ISOM. A bonus je ze snim mozem ist fotit aj sportovu akciu.
 
MagickVamp
2017-01-26 13:51:25
príspevok od: ferio
Zaujímal by ma reálny rozdiel medzi dostatočne kvalitným a profesionálnym objektívom čo sa týka optického výkonu. Teraz nemyslím pevné teliatka za 5-tisíc a vyššie , ale porovnať toho tamrona s napr. novým canonom 100-400 a pod...
Tu to velmi krasne vidno kolko detailov ti prepusti profi sklo, ze vlastne ma viac detailov ked priblizi na pc, aj napriek tomu ze mal len 400mm a tamron mu umoznil ist az na 600mm.

https://www.youtube.com/watch?v=1fmMG5jgDwk
 
JohnNewton
2017-01-26 15:35:09
príspevok od: MagickVamp
Tu to velmi krasne vidno kolko detailov ti prepusti profi sklo, ze vlastne ma viac detailov ked priblizi na pc, aj napriek tomu ze mal len 400mm a tamron mu umoznil ist az na 600mm.

https://www.youtube.com/watch?v=1fmMG5jgDwk
Že aká útla baba, ešte raz sa sťažuj, že sa Ti to nechce nosiť. Ináč, to otvorené telo na pleci ma dostalo
 
Marian81
2017-01-26 18:02:33
Nahodou nemal niekto z vas problem s automatickym zaostrovanim? mne začina štrajkovat staršia verzia. No G2 to možno napravil...
 
ferio
2017-01-26 19:42:46
príspevok od: MagickVamp
K tomu co napisal Denis by som doplnil este, ze profi skla okrem toho ze su rychlejsie, maju vacsinou vacsiu ostrost, to znamena ze pri rovnakom ohnisku mozes spravit vacsi vyrez a cim mas viac megapixlovy fotak, tym vacsi naskok profi sklo ziskava. Pri profi sklach je tiez mensia kusovost, teda kvalita by nemala kolisat tak ako je to bezne u lacnejsich skiel. A mali by byt trvacnejsie a odolnejsie.

Ja zas mam vacsi prehlad v Canon ako Nikon, takze vysvetlim cez canon. Mozem ti povedat moje dovody preco by som si kupil 100-400L2. Najdlhsie ohnisko je 400mm co je menej ako ma tamron o 200mm, ale prave tou podstatne vyssou ostrostou mu dokaze aj napriek tomu konkurovat. Lebo nasledne na PC mozes spravit este vacsi orez so stale velkym mnozstvo detailov. Ak mas ale len 20 mpx FF snimac, tak v detailoch nebude velky rozdiel ak na canone das 400mm a orezes a na tamrone das original 600mm. Otazka je preco potom menit ak nemas zrovna 30 a viac mpx fotak. Moj dovod je, ze mozem mat dlhsie casy pri 400mm a ucinnejsej stabilizacii ako pri 600mm pri tamrone, co mi umozni ist nizsie z ISOM. Dakto este vravi ze profi skla maju krajsie farby, ale to podla mna nie je nic co nespravi fotoshop. Takze pre niekoho ani nie je dovod kupovat drahsie profi sklo, ja sam si uvedomujem ze so 100-400L2 mat vo vacsine pripadoch lepsie foto velmi nebudem, je to skor o komforte, ze budem mat podobnu kvalitu aj pri vzdialenych objektoch s kompaktnejsim objektivom (1590g vs 1950g) a v urcitych situaciach mi umozni ist nizsie z ISOM. A bonus je ze snim mozem ist fotit aj sportovu akciu.
Ja tomu všetkému rozumiem , moja otázka čo sa týka rozdielu medzi dostatočne kvalitným a profesionálnym sklom bola skôr takého podrýpačného charakteru v zmysle , že tie rozdiely sa budú hľadať len veľmi ťažko, a skúmať fotky v 100-percentnom náhľade tiež nemá moc význam... Momentálne vlastním od nikonu 3 teleobjektívy: 70-200 f4 , 200-500 f5.6 a pevnú 300-vku f4 (staršiu verziu), a napr. čo sa týka ostrosti na plnú dieru , tak s prekvapením som zistil , že tá 300-vka sa mi zdala byť na tom najhoršie. Nie žeby bola nepoužiteľná , to vôbec nie , ale niečo mi tam jednoducho chýba. Oproti nikonu 70-200 f4 som to tak nejak aj čakal , ale 200-500 ma príjemne prekvapila , a to aj na plných 500 mm. Samozrejme prednosti 300mm f4 má niekde inde
 
martinchirila
2017-01-27 08:19:16
príspevok od: Marian81
Nahodou nemal niekto z vas problem s automatickym zaostrovanim? mne začina štrajkovat staršia verzia. No G2 to možno napravil...
Ahoj mne zatiaľ nič a ani môj známy nemá problém, možno to bude dáky zlý kus alebo čo...
a konkrétne o čo ide že nevie zaostriť? Trochu popíš aby sa k tomu dalo vyjadriť.
 
Marian81
2017-01-27 16:08:14
príspevok od: martinchirila
Ahoj mne zatiaľ nič a ani môj známy nemá problém, možno to bude dáky zlý kus alebo čo...
a konkrétne o čo ide že nevie zaostriť? Trochu popíš aby sa k tomu dalo vyjadriť.
Zdravim, čital som na forach že mali aj oni problem, vobec nezaostruje, prepnem na manual, manualne zaostrim, prepnem na af a už zaostruje... občas počut aj take škripanie ked zostrujem af.. manual nie, ide tichučko... neviem čo sa deje no vyžaduje servis, ešte je v zaruke. Ja len tolko že sa podelim o skusenost že aj tu je problem ktory možno g2 vyrieši, no neviem, ale osobne g2 nie... skor nikon 200-500
 
martinchirila
2017-01-28 00:48:31
príspevok od: Marian81
Zdravim, čital som na forach že mali aj oni problem, vobec nezaostruje, prepnem na manual, manualne zaostrim, prepnem na af a už zaostruje... občas počut aj take škripanie ked zostrujem af.. manual nie, ide tichučko... neviem čo sa deje no vyžaduje servis, ešte je v zaruke. Ja len tolko že sa podelim o skusenost že aj tu je problem ktory možno g2 vyrieši, no neviem, ale osobne g2 nie... skor nikon 200-500
Ked je v zaruke treba ihned riesit.
 
michal.tomasek.583
2017-01-28 11:33:05
príspevok od: Marian81
Nahodou nemal niekto z vas problem s automatickym zaostrovanim? mne začina štrajkovat staršia verzia. No G2 to možno napravil...
Môžeš trochu viac špecifikovať pojem "začína štrajkovať"?
 
michal.tomasek.583
2017-01-28 12:14:27
príspevok od: michal.tomasek.583
Môžeš trochu viac špecifikovať pojem "začína štrajkovať"?
Sorry, nevšimol som si,že si už popísal ten problém so zaostrovaním. Mám prvú verziu,ale taký problém som nezaznamenal. Ja mám iný problém Na jar som sa túlal popri Morave a ako som sa tam predieral cez tie suché traviny ,tak sa mi objektív pri zoomovaní zrazu zasekol,akoby sa mi tam dostal medzi tú pevnú a pohyblivú časť dáky cudzí predmet. Za použitia "trošku väčšej sily" som ten odpor prekonal a už sa to nezopakovalo. A problém je ten ,že odvtedy mi približne od 540-550mm nefunguje AF ,nevie sa chytiť,stále doostruje,ale do tých cca 550mm v celom rozsahu funguje 100%-ne. Tak som si proste na to zvykol a neriešim to.
P.S. Rada dať ho do servisu v rámci záruky neprichádza do úvahy,lebo o záruku som prišiel,ale to je už iný príbeh
 
landov
2017-02-12 08:15:45
príspevok od: DenisBede
To by sme tu ocenili, predovšetkým sa ale tešíme na tie fotografie 😀
nieco uz sa podarilo nafotit
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované