Hore

Darktable

Koniec roka 2017 patrí zbrojeniu proti Adobe, ktorá ukončila podporu krabicovej verzie programu Lightroom. Hate užívateľov marketingovo využila snáď každá firma, majúca v ponuke slušný RAW konvertor.

Skôr potichu sa o pozornosť hlási aj program Darktable, čo je open source RAW konvertor pre rôzne operačné systémy, vrátane Windows, Mac OS a rôznych distribúcií Linuxu. Je úplne zdarma. Stiahnuť si ho môžete z tejto adresy: https://www.darktable.org/install/.

Inštalačný súbor pre Mac OS má skromných 52,2 MB, samostatná aplikácia má po rozbalení 162,2 MB. Príjemným prekvapením je, že program vie po slovensky aj česky. Grafické rozhranie má klasické rozloženie s dvomi postrannými panelmi po bokoch hlavnej plochy. Niektoré prvky sú zjavne inšpirované Lightroomom. To, že je program typu open source, poznať na grafike. Chýba jej elegancia, na funkcionalitu to však vplyv nemá, skôr na komfort ovládania.


Importný modul nie je 2x prehľadný.

Darktable je rozdelený do troch modulov. “Presvetľovací pult” slúži na organizáciu fotografií. Tie sa do programu importujú, program je teda databázovo orientovaný a umožňuje bezstratové úpravy. Nechýba možnosť pracovať s metadátami, filtrovanie, pridávanie značiek a hodnotenie.


Presvetľovací pult - organizér fotografií.

Vyvolávanie prebieha v module “Fotokomora”. Funkcie úprav sú rozdelené do skupín, podľa druhu. K štandardným modulom môžete pridať ďalšie z ponuky panelu “viac modulov”. V súčte je ponuka funkcií úprav bohatá. Nájdete tu špeciálne funkcie, ktoré v iných RAW konvertoroch nenájdete. Program dáva veľa možností pre experimentovanie, vrátane riadenia demozaikovania bayerovej masky, vrátane neštandardnej masky fotoaparátov Fujifilm. Program podporuje vyvolávanie HDR fotografií, umožňuje používať štýly (presety), ponúka aj softproofing a prácu s farebnými profilmi. Pracovať môžete s maskami a prechodovými filtrami.


Prostredie Fotokomory, pravý panel s funkciami úprav rozdelených do skupín.

Tretí modul ponúka niekoľko funkcií. Prvou je diaľkové ovládanie fotoaparátu cez USB (tethering). Ak vaše fotografie obsahujú informácie o polohe, môžete si nechať zobraziť mapu s vyznačením polôh, kde ste fotografovali. Na výber je niekoľko rôznych mapových podkladov. Ďalej tu nájdete jednoduchú prezentáciu - slideshow a modul pre tlač.


Modul s mapami.


Modul tlače.

Otvorenosti programu zodpovedá bohatá ponuka nastavení, ktorú ocenia skúsení užívatelia. Prispôsobiť je možné grafické rozhranie, využitie procesoru, klávesové skratky a predvoľby úprav.


Užívateľské nastavenie má veľa funkcií, tu sa môže stratiť aj skúsený užívateľ.

Darktable ocenia najmä užívatelia Linuxu a tí, ktorým vyhovuje otvorenosť programu. Je zdarma, zaberie málo miesta. Na ovládanie si treba zvyknúť, najmä kvôli grafickému rozhraniu a ťažkopádnosti, ktoré sú daňou za otvorenosť programu. Narazíte aj na niekoľko bugov. Program neodporúčam začiatočníkom, tí sa v ňom budú len ťažko vyznať a bude im chýbať komfortnejšie ovládanie. Množstvo funkcií úprav ich môže zahltiť. Na svoje si prídu geekovia a experimentátori. Tí najschopnejší sa môžu pustiť aj do programovania kódu.

Darktable sa len tak ľahko nestane alternatívou Lightroomu a ostatných populárnych programov tohto typu. Väčší úspech bude mať na platforme Linux, kde veľkí hráči nemajú svojich zástupcov. Po vylepšení GUI a ovládania, odstránení bugov, by mohol dobre poslúžiť na zariadeniach s menšou diskovou kapacitou, napr. notebooku s SSD. K programu by mohlo prilákať aj niekoľko unikátnych funkcií úprav.

You Tube videotutoriály: https://www.youtube.com/playlist?list=PL33t7emXCBHkMfiP1IcO-0_4mUAhh1lFA

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2017-12-28 11:02:25
Len jedna poznamka. Darktable nie vzdy podporuje softwarovu korekciu optickych chyb objektivov (tyka sa to hlavne novsich modelov). Tak sa nezlaknite, ak otvorite RAW v Darktable a uvidite nieco ako "rybie oko so silnou vinetaciou", to nie je chyba Darktable, ale chyba vyrobcu, ktory si zjednodusuje robotu a spolieha sa na masivnu softwarovu korekciu (s naslednym dopadom na kvalitu kresby). Ja osobne som nieco podobne zazil, ked som prvykrat v Darktable otvoril RAW z Canonu G7X II foteny na "sirokom konci".
 
blahoslav J B Art
2017-12-28 13:27:19
minule som dostal poslednu aktualizaciu poslednej verzie klasickeho Lightroomu ... takze alternativa je vitana
 
PeCh
2017-12-28 18:53:16
Darktable je naozaj silný nástroj. Grafické rozhranie vyzerá komplikovane nie pre otvorenosť ale práve pre to, že dokáže niekedy až priveľa veci. Výsledok je ale rovnaký - začiatočník sa zľakne. Ale rovnako sa môže zľaknúť aj iného RAW editora a pri každom pokladám za nevyhnutnosť "zaškoliť" sa formou tutoriálu.

Inak v linuxe bol výbornou voľbou Corel Aftershot Pro (predtým Bibble), ale zdá sa mi, že to s ním ide dole vodou. Po poslednej veľkej aktualizácii síce prešiel na 64-bitov a získal pár vylepšení, ale prišiel o kopu dobrých pluginov .
 
fatality
2017-12-28 20:43:37
príspevok od: z80
Len jedna poznamka. Darktable nie vzdy podporuje softwarovu korekciu optickych chyb objektivov (tyka sa to hlavne novsich modelov). Tak sa nezlaknite, ak otvorite RAW v Darktable a uvidite nieco ako "rybie oko so silnou vinetaciou", to nie je chyba Darktable, ale chyba vyrobcu, ktory si zjednodusuje robotu a spolieha sa na masivnu softwarovu korekciu (s naslednym dopadom na kvalitu kresby). Ja osobne som nieco podobne zazil, ked som prvykrat v Darktable otvoril RAW z Canonu G7X II foteny na "sirokom konci".
no g7x je masaker..ako pohlad cez kukatko na dverach..☺..
 
z80
2017-12-28 20:50:02
príspevok od: fatality
no g7x je masaker..ako pohlad cez kukatko na dverach..☺..
Nastastie len na najsirsom konci, od cca. 35 mm ekv. je to uz OK.
 
fatality
2017-12-28 22:10:18
príspevok od: z80
Nastastie len na najsirsom konci, od cca. 35 mm ekv. je to uz OK.
tak,ten najsirsi konec je dost dolezity..aj koli nemu som si ho kupoval..ale na ucely,na ktore ho pouzivam(zaznamnik,web,full hd 24",tlac do a4),mi tych korigovanych 24mm staci..
 
bear
2017-12-29 07:46:15
Pouzivam ho necely rok. Predtym som pouzival Corel AfterShot Pro, ale ten bol prilis pomaly s podporou novsich fotoaparatov a v porovnani s Darktable mal horsiu vystupnu obrazovu kvalitu.

Vyhodou Darktable je, ze dokaze vyuzit GPU na vykonnejsich grafickych kartach, co znacne urychluje pracu (Corel to vedel ciastocne tiez). Neviem, ci to funguje aj vo Windows verzii.
 
z80
2017-12-29 08:14:58
príspevok od: fatality
tak,ten najsirsi konec je dost dolezity..aj koli nemu som si ho kupoval..ale na ucely,na ktore ho pouzivam(zaznamnik,web,full hd 24",tlac do a4),mi tych korigovanych 24mm staci..
Ale ano, mne to tiez staci, beriem to ako dan za relativne velky senzor a zaroven relativne male rozmery. Zaujimalo by ma, ako vyzera bez korekcie RX100.
 
Marcel Rebro
2017-12-29 09:12:22
príspevok od: z80
Ale ano, mne to tiez staci, beriem to ako dan za relativne velky senzor a zaroven relativne male rozmery. Zaujimalo by ma, ako vyzera bez korekcie RX100.
V pohode. RX100V na 24mm. To isté vidím aj v PS.
 
Marcel Rebro
2017-12-29 09:19:37
Canon G9X Mk II na najširšom konci
 
acton
2017-12-29 09:51:42
príspevok od: fatality
no g7x je masaker..ako pohlad cez kukatko na dverach..☺..
Nevedel si do coho ides ked si si ho kupoval? Alebo si ho vyhral v nejakej fotosutazi?
 
z80
2017-12-29 10:44:15
príspevok od: Marcel Rebro
Canon G9X Mk II na najširšom konci
A teraz si vypni korekciu (pred pol rokom, ked som to prvy krat skusal na Linuxe, nebol G7X/G9X este podporovany)
 
z80
2017-12-29 10:54:46
príspevok od: Marcel Rebro
V pohode. RX100V na 24mm. To isté vidím aj v PS.
To je predpokladam so zapnutou korekciou skreslenia. Skus vypnut korekciu, v module "Korekcia sosovky" treba kliknut na oznacenu ikonku.
 
fatality
2017-12-29 14:11:06
príspevok od: Marcel Rebro
V pohode. RX100V na 24mm. To isté vidím aj v PS.
urcite nie..maju to vsetky tieto jednopalce,dokonca aj fz od panasonic,co je podstatne vacsia optika a aj 4/3 lx100..
ale g7(5)x to ma vdaka rozsahu a priebehu svetelnosti najbrutalnejsie..
 
z80
2017-12-29 16:40:14
príspevok od: fatality
urcite nie..maju to vsetky tieto jednopalce,dokonca aj fz od panasonic,co je podstatne vacsia optika a aj 4/3 lx100..
ale g7(5)x to ma vdaka rozsahu a priebehu svetelnosti najbrutalnejsie..
Tu je porovnanie RX100 IV na najsirsom konci bez a s korekciou.
https://www.digimanie.cz/recenze-sony-cyber-shot-rx100-iv-rx100m4-zase-o-neco-lepsi/6821-6

Tak brutalne ako na G7X to nie je, ale aj tak skreslenie bez korekcie vidno aj volnym okom. Kratsi zoom ale umoznil Sony robit menej kompromisov.
 
Marcel Rebro
2017-12-29 19:10:52
príspevok od: z80
To je predpokladam so zapnutou korekciou skreslenia. Skus vypnut korekciu, v module "Korekcia sosovky" treba kliknut na oznacenu ikonku.
S korekciou a bez korekcie ... no je tam rozdiel, ale nie je to až taká katastrofa
 
Marcel Rebro
2017-12-29 19:12:52
príspevok od: z80
A teraz si vypni korekciu (pred pol rokom, ked som to prvy krat skusal na Linuxe, nebol G7X/G9X este podporovany)
ON a OFF
 
fatality
2017-12-29 20:34:23
príspevok od: Marcel Rebro
S korekciou a bez korekcie ... no je tam rozdiel, ale nie je to až taká katastrofa
toto nieje typ zaberu,kde je to velmi vidiet..tu je to na porovnanie..
 
z80
2017-12-29 20:55:05
príspevok od: Marcel Rebro
S korekciou a bez korekcie ... no je tam rozdiel, ale nie je to až taká katastrofa
Ako som pisal vyssie, pri RX100 je mensi rozsah zoomu, lahsie sa robi optika.
 
z80
2017-12-29 20:58:35
príspevok od: Marcel Rebro
ON a OFF
Aj tu vidno, ze na 28-84mm sa lahsie robi optika ako na 24-100mm.
 
Marcel Rebro
2017-12-29 21:04:14
príspevok od: fatality
toto nieje typ zaberu,kde je to velmi vidiet..tu je to na porovnanie..
Ešte že nefotím porovnávacie zábery
 
bear
2017-12-30 15:17:05
To, ze treba korekcie pri kompaktoch nie je az take tragicke. Tam sa rovnaky objektiv pouziva aj vo viacerych modeloch (G7X, G5X G7X II napriklad). Horsie je ak vyrazne korekcie potrebuje vymenny objektiv ako Karol pred casom pisal o Zeiss objektivoch pre E-mount. Tam nemusi byt kombinacia telo-objektiv vzdy podporovana a navyse ak sa dany objektiv pouzije cez redukciu na inom systeme, tak automaticka korekcia vacsinou fungovat nebude.
 
fatality
2017-12-30 16:34:17
príspevok od: bear
To, ze treba korekcie pri kompaktoch nie je az take tragicke. Tam sa rovnaky objektiv pouziva aj vo viacerych modeloch (G7X, G5X G7X II napriklad). Horsie je ak vyrazne korekcie potrebuje vymenny objektiv ako Karol pred casom pisal o Zeiss objektivoch pre E-mount. Tam nemusi byt kombinacia telo-objektiv vzdy podporovana a navyse ak sa dany objektiv pouzije cez redukciu na inom systeme, tak automaticka korekcia vacsinou fungovat nebude.
aa tak prijal by som maly kompakt s 1" a s dobrou svetlou optikou bez kompromisov..bohuzial ju zatial nevedia(nechcu) vyrobit..
a tak po ere malych kompaktov s dobrou optikou ale horsim snimacom tu mame eru s dobrym snimacom,ale horsou optikou.. ..
 
z80
2017-12-30 19:17:55
príspevok od: bear
To, ze treba korekcie pri kompaktoch nie je az take tragicke. Tam sa rovnaky objektiv pouziva aj vo viacerych modeloch (G7X, G5X G7X II napriklad). Horsie je ak vyrazne korekcie potrebuje vymenny objektiv ako Karol pred casom pisal o Zeiss objektivoch pre E-mount. Tam nemusi byt kombinacia telo-objektiv vzdy podporovana a navyse ak sa dany objektiv pouzije cez redukciu na inom systeme, tak automaticka korekcia vacsinou fungovat nebude.
Bezny clovek sa o tom, ze objektiv je bez korekcie nepouzitelny (a s korekciou klesa kvalita kresby), az tak jednoducho nedozvie. Nie kazda recenzia to uvadza a RAW konvertory, ktore sa dodavaju s fotakom, nie vzdy umoznuju korekciou vypnut. Aj DNG konvertor od Adobe, ktory pouzivam na konverziu RAW suborov z G7X II do LR aplikuje automaticky korekciu, bez moznosti ju vypnut.
V optickom hladaciku zrkadlovky vidno hned, ze objektiv ma skreslenie, v elektronickom hladaciku sa to ale da sw korigovat, preto bezzrkadlovky so sw korekciou automaticky pocitaju.
 
bear
2017-12-31 08:22:16
príspevok od: z80
Bezny clovek sa o tom, ze objektiv je bez korekcie nepouzitelny (a s korekciou klesa kvalita kresby), az tak jednoducho nedozvie. Nie kazda recenzia to uvadza a RAW konvertory, ktore sa dodavaju s fotakom, nie vzdy umoznuju korekciou vypnut. Aj DNG konvertor od Adobe, ktory pouzivam na konverziu RAW suborov z G7X II do LR aplikuje automaticky korekciu, bez moznosti ju vypnut.
V optickom hladaciku zrkadlovky vidno hned, ze objektiv ma skreslenie, v elektronickom hladaciku sa to ale da sw korigovat, preto bezzrkadlovky so sw korekciou automaticky pocitaju.
Pokial to nie je uplna novinka, tak je je mozne stiahnut si z internetu zopar ukazkovych RAW suborov, takze ak je to pre teba dolezite, nie je to problem zistit. Ja som to v mojej recenzii ja G7X mark II pisal. Dost ma to stvalo pri G1X mark II co som mal, tak uz si na to davam pozor. Podobne problemy ako kompakty maju aj drony. Tam ide tiez o minimalnu hmotnost, takze objektivy su co najjednoduchsie a robia len co je opticky nevyhnutne a zvysok nechavaju na SW.
 
duves
2017-12-31 09:12:23
príspevok od: bear
Pouzivam ho necely rok. Predtym som pouzival Corel AfterShot Pro, ale ten bol prilis pomaly s podporou novsich fotoaparatov a v porovnani s Darktable mal horsiu vystupnu obrazovu kvalitu.

Vyhodou Darktable je, ze dokaze vyuzit GPU na vykonnejsich grafickych kartach, co znacne urychluje pracu (Corel to vedel ciastocne tiez). Neviem, ci to funguje aj vo Windows verzii.
Ja mam na dnešne pomery slabu zostavu. Pre LR ako tak dýcha. Darktable je daleko svižnejší na mojej zostave. Graficka karta ma RAM 2GB.
 
z80
2017-12-31 09:41:20
príspevok od: bear
Pokial to nie je uplna novinka, tak je je mozne stiahnut si z internetu zopar ukazkovych RAW suborov, takze ak je to pre teba dolezite, nie je to problem zistit. Ja som to v mojej recenzii ja G7X mark II pisal. Dost ma to stvalo pri G1X mark II co som mal, tak uz si na to davam pozor. Podobne problemy ako kompakty maju aj drony. Tam ide tiez o minimalnu hmotnost, takze objektivy su co najjednoduchsie a robia len co je opticky nevyhnutne a zvysok nechavaju na SW.
Ano, RAW sa da stiahnut, ale clovek musi mat nainstalovany raw editor ako Darktable (co do nedavna znamenalo Linux) aby si to skreslenie vsimol, lebo editor dodavany vyrobcom, skreslenie automaticky koriguje.
 
bear
2017-12-31 23:36:12
príspevok od: z80
Ano, RAW sa da stiahnut, ale clovek musi mat nainstalovany raw editor ako Darktable (co do nedavna znamenalo Linux) aby si to skreslenie vsimol, lebo editor dodavany vyrobcom, skreslenie automaticky koriguje.
Alternativnych free RAW konvertorov je viac (napr. Rawtherapee, dcraw).
 
gigapixel
2018-01-03 01:52:28
príspevok od: bear
Alternativnych free RAW konvertorov je viac (napr. Rawtherapee, dcraw).
To áno, ale RawTherapee nemá vrstvy-lokálne úpravy s maskovaním etc., čím sa stáva takmer nepoužiteľná pre serióznejšiu prácu. To je hlavný limit ináč celkom fajn sw. A je aj o poznanie pomalšia napr. v porovnaní s Capture One a pri exporte mi strašne žerie CPU.
 
bear
2018-01-11 20:29:41
príspevok od: gigapixel
To áno, ale RawTherapee nemá vrstvy-lokálne úpravy s maskovaním etc., čím sa stáva takmer nepoužiteľná pre serióznejšiu prácu. To je hlavný limit ináč celkom fajn sw. A je aj o poznanie pomalšia napr. v porovnaní s Capture One a pri exporte mi strašne žerie CPU.
Ale na to aby si videl, ako vyzera surovy ystup z objektivu bez SW korekcii to staci.
 
PeCh
2018-01-12 14:08:10
príspevok od: gigapixel
To áno, ale RawTherapee nemá vrstvy-lokálne úpravy s maskovaním etc., čím sa stáva takmer nepoužiteľná pre serióznejšiu prácu. To je hlavný limit ináč celkom fajn sw. A je aj o poznanie pomalšia napr. v porovnaní s Capture One a pri exporte mi strašne žerie CPU.
Lightroom tiež kedysi nemal vrstvy-lokálne úpravy s maskovaním etc. A predsa sa používal na serióznu prácu.

Podľa mňa sú free programy RawTherapee/Darktable/Gimp/Inkscape na dosť dobrej úrovni a naozaj použiteľné. Samozrejme veľa ľudí má aj veľa rôznych spôsobov použitia a rôzne nároky, preto každému môže vyhovovať iný program. Navyše keby tieto free programy boli naozaj vo všetkom lepšie a rýchlejšie, tak by si nikto nebol ochotný kúpiť komerčné nástroje. Ale veľakrát je za nepoužívaním free nástrojov len ich neznalosť a neochota sa učiť nový program.

Pre nového je však náročnosť naučiť sa ovládať povedzme Darktable a Lightroom na približne rovnakej úrovni. A ak by mal robiť následne 40 rokov fotografa, tak platiť 10 €/mesačne za jeden program, tak za celú kariéru ho to len pri 2 programoch vyjde na menšie auto. Podľa mňa celkom dobrý dôvod dať im šancu. V najhoršom prípade zistí, že mu nevyhovujú a môže ísť stále cestou CC, nebude to znamenať že je neschopný.
 
duves
2018-01-13 09:01:55
príspevok od: PeCh
Lightroom tiež kedysi nemal vrstvy-lokálne úpravy s maskovaním etc. A predsa sa používal na serióznu prácu.

Podľa mňa sú free programy RawTherapee/Darktable/Gimp/Inkscape na dosť dobrej úrovni a naozaj použiteľné. Samozrejme veľa ľudí má aj veľa rôznych spôsobov použitia a rôzne nároky, preto každému môže vyhovovať iný program. Navyše keby tieto free programy boli naozaj vo všetkom lepšie a rýchlejšie, tak by si nikto nebol ochotný kúpiť komerčné nástroje. Ale veľakrát je za nepoužívaním free nástrojov len ich neznalosť a neochota sa učiť nový program.

Pre nového je však náročnosť naučiť sa ovládať povedzme Darktable a Lightroom na približne rovnakej úrovni. A ak by mal robiť následne 40 rokov fotografa, tak platiť 10 €/mesačne za jeden program, tak za celú kariéru ho to len pri 2 programoch vyjde na menšie auto. Podľa mňa celkom dobrý dôvod dať im šancu. V najhoršom prípade zistí, že mu nevyhovujú a môže ísť stále cestou CC, nebude to znamenať že je neschopný.
Kto vie, že čo bude o 10 rokov. Darkable bude lepší a lepší a napokon ho spoplatnia. Čo mi nevadí. Mne vadí súčasná cenova politika Adobe, leasingový sposob.
 
bear
2018-01-14 14:26:14
príspevok od: duves
Kto vie, že čo bude o 10 rokov. Darkable bude lepší a lepší a napokon ho spoplatnia. Čo mi nevadí. Mne vadí súčasná cenova politika Adobe, leasingový sposob.
Darktable je vyvyjany pod GPL licenciou co sice spoplatnenie SW nevylucuje, ale vynucuje zverejenenie zdrojovych kodov a slobodu vytvorit vlastnu verziu. Ak sa najde skupinka ludi, co tomu budu ochotny venovat cas a nebude sa im pacit kam bude obchodne, alebo technicky smerovat vyvoj v buducnosti.
 
gigapixel
2018-02-14 13:01:50
príspevok od: bear
Ale na to aby si videl, ako vyzera surovy ystup z objektivu bez SW korekcii to staci.
Myslím, že väčšina profíkov v ateliéri, ktorí fotia cez tethered shooting používa Capture One. Videl som porovnania v rýchlosti pri tethered a kvalite výstupov a myslím, že niet o čom. Pokiaľ má Darktable vrstvy a RawTherapee ich nemá, tak tiež nie je o čom.
 
gigapixel
2018-02-14 13:07:32
príspevok od: PeCh
Lightroom tiež kedysi nemal vrstvy-lokálne úpravy s maskovaním etc. A predsa sa používal na serióznu prácu.

Podľa mňa sú free programy RawTherapee/Darktable/Gimp/Inkscape na dosť dobrej úrovni a naozaj použiteľné. Samozrejme veľa ľudí má aj veľa rôznych spôsobov použitia a rôzne nároky, preto každému môže vyhovovať iný program. Navyše keby tieto free programy boli naozaj vo všetkom lepšie a rýchlejšie, tak by si nikto nebol ochotný kúpiť komerčné nástroje. Ale veľakrát je za nepoužívaním free nástrojov len ich neznalosť a neochota sa učiť nový program.

Pre nového je však náročnosť naučiť sa ovládať povedzme Darktable a Lightroom na približne rovnakej úrovni. A ak by mal robiť následne 40 rokov fotografa, tak platiť 10 €/mesačne za jeden program, tak za celú kariéru ho to len pri 2 programoch vyjde na menšie auto. Podľa mňa celkom dobrý dôvod dať im šancu. V najhoršom prípade zistí, že mu nevyhovujú a môže ísť stále cestou CC, nebude to znamenať že je neschopný.
Súhlasím. Veľakrát je to iba neochota učiť sa nový program. Z free programov sa stal top Darktable, z komerčných pre profíkov je to Capture One. Stačí jednorázovo zaplatiť cca 300 EUR a má pokoj.
 
gigapixel
2018-02-14 13:12:34
príspevok od: duves
Kto vie, že čo bude o 10 rokov. Darkable bude lepší a lepší a napokon ho spoplatnia. Čo mi nevadí. Mne vadí súčasná cenova politika Adobe, leasingový sposob.
Tak treba ísť do Capture One. Dá sa kúpiť aj so zľavou po zadaní kódu ambasádora.
 
pa10
2018-02-14 18:06:40
Capture One je spickovy program, ale urcite nie je lacny. Prvotna investicia je 279€, s kodom -10%, ale nie je to konecna cena, kazdy rok vychadza nova verzia a upgrade stoji okolo 100€. Iste, da sa aj bez neho, ale clovek tak straca nove funkcie, a co je mozno dolezitejsie, podporu novej techniky. Ak si to vsak dokaze zafinancovat, ziska vynikajuci softver.
 
gigapixel
2018-09-06 21:04:13
príspevok od: pa10
Capture One je spickovy program, ale urcite nie je lacny. Prvotna investicia je 279€, s kodom -10%, ale nie je to konecna cena, kazdy rok vychadza nova verzia a upgrade stoji okolo 100€. Iste, da sa aj bez neho, ale clovek tak straca nove funkcie, a co je mozno dolezitejsie, podporu novej techniky. Ak si to vsak dokaze zafinancovat, ziska vynikajuci softver.
Tie nové funkcie nie sú zas až tak podstatné. Kľúčové funkcie pre prácu s fotografiami tam už sú, takže tie upgrady nie sú zas až taká nevyhnutnosť. Príklad. V najnovšej verzii sa objavila funkcia robenia poznámok priamo do fotky. Taká možnosť iste poteší, ale ruku na srdce, kto by kvôli niečomu takému uvažoval o upgrade? Samozrejme, pokiaľ by niekto zainvestoval do novej techniky, tak asi by nebola iná možnosť. Capture One má v dnešnej dobe už tak premakané funkcie, že ak niekto neuvažuje s nákupom novej techniky, tak by mu bohate vystačila aj na 10 rokov.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované