Hore

Manfrotto BeFree Carbon

Ľahký karbónový statív s guľovou hlavou je určený majiteľom CSC fotoaparátov a menších zrkadloviek, ktorý potrebujú čo najľahší, ale dostatočne pevný statív.

S príchodom CSC fotoaparátov nastala potreba menších a ľahších, ale kvalitných statívov. Na túto požiadavku zareagovala aj firma Manfrotto, predstavením statívu BeFree. Okamžite po uvedení sa tento statív stal hitom. Hliníkový statív s hmotnosťou cca 1400g sa ponúka v niekoľkých módnych farbách. Pre tých, čo chcú ušetriť každé deko, Manfrotto neskôr pripravilo model s nohami z karbónu. Tým sa ušetrilo 300 g, a model BeFree Carbon tak má veľmi príjemných 1 100 g.

 

Konštrukcia a dizajn


Statív v zloženom stave.

 !
Detail na kĺby nôh a ich poistky.

Manfrotto BeFree Carbon je kompaktný turistický statív. Je to trojnožka s reverznými kĺbmi. V prepravnom režime sú nohy priklopené pri vysunutej stredovej tyči. Pri fotení sa pretočia na opačnú stranu, kde sa aretujú. Stredový stĺpik je osadený guľovou hlavou s rýchloupínacím mechanizmom.

 
S nohami prevrátenými do pracovnej polohy.

 
Ďalší detail na kĺby a poistky.

 
Jednoduchá guľová hlava  s rýchloupínacou platformou (RC2), je demontovateľná.

Nízka hmotnosť je dosiahnutá použitím ľahkých materiálov. 300 gramov sa ušetrilo použitím karbónových trubiek.

V posledných rokoch si Manfrotto necháva záležať nielen na kvalite, ale aj na dizajne. Statív je do posledného detailu krásavec, krásne konštruktérske dielo. Prevláda čierna farba, nohy s typickým karbónovým vzorom, sú ozdobené veľkým logom Manfrotto, logom BeFree a dekoračnými pásmi. Celkový luxusný dojem podtrhávajú niektoré menšie diely v červenej farbe.

K statívu je dodávané kvalitné puzdro s popruhom na rameno.

 
Kvalitné a elegantné puzdro je v cene.

Karbónové nohy sú kruhového prierezu, z vnútornej strany zrezaného. Sú zložené zo štyroch sekcií, čo naznačujú tri pákové zámky. Ukončené sú pätkami z tuhej gumy. K základni statívu sú pripojené kĺbom, pričom môžu byť fixované v dvoch polohách. Na fixáciu slúžia strieborné prstence, poloha je nakreslená na puzdre nôh.

Stredový stĺpik je vysúvateľný, fixovaný je skrutkou s lopatkovitou hlavou. Stĺpik nie je možné preklopiť do horizontálnej polohy ako u niektorých iných statívov Manfrotto.

Hlava je guľového typu. Je to jednoduchší model, bez panoramatického režimu. Fixačná skrutka aretuje guľový kĺb i otáčanie hlavy. Vybavená je rýchloupínacím mechanizmom typu RC2, čo je najrozšírenejšia platforma Manfrotto. Nie je však kompatibilná so štandardom Arca Swiss. Doštička je plastová, neviem či sa tu šetril každý gram, alebo výrobné náklady.

Hlava je demontovateľná a môžete ju vymeniť za inú, tu však nie je zaručené, že v prepravnej polohe úplne sklopíte nohy. Vymeniteľná je samotná rýchloupínacia základňa, môžete ju vymeniť za inú od Manfrotta (Q6), alebo napr. od Horusbennu, či SunWayFoto. Neznačková základňa vás vyjde na cca 12€. Viac fotografií s vymenenou základňou i s doštičkou od Peak Design nájdete v galérii.

 
Vymeniť originálnu platformu za noname Arca Swiss kompatibilnú, je záležitosťou minúty. Ak by ste chceli originál Manfrotto Q6, pripravte si cez 80€.

Špecifikácia

Maximálna výška: 142 cm
Výška v zloženom stave: 40 cm
Min. pracovná výška: 34 cm
Hmotnosť: 1 100 g
Nosnosť: 4 kg
Počet sekcii: 4

PDF prospekt (ang.)

Statív v praxi

1 100 g je na statív tejto veľkosti veľmi dobrá hodnota. Ušetrených 300 gramov, oproti základnej hliníkovej verzii sa nezdá veľa, ale je to citeľná úspora. Za tú si však riadne priplatíte, o tom viac v závere.

Praktickosť statívu mierne znižuje preklápacia konštrukcia nôh. Tá umožňuje zložiť ho na kompaktných 40 cm dĺžky, ale ak ste lenivec ako ja, radšej necháte puzdro doma a statív zložíte do prepravnej polohy len keď ho nebudete dlhšie používať.

Statív je až prekvapujúco tuhý, na to aké tenké má nohy. Nie je to žiadna trasorítka a to ani po vytiahnutí stredového stĺpika. Maximálna výška 142 cm umožňuje pracovať bez toho, aby ste sa k fotoaparátu zohýbali.

Nohy sa dajú roztiahnuť do dvoch polôh, ale až k zemi sa nedostanete. Stredový stĺpik sa dá však obrátiť a fotoaparát zavesiť pod statív, čím ho dostanete veľmi nízko.

Guľová hlava je jednoduchého typu, bez panoramatického režimu. Menší priemer guľového čapu spôsobuje, že pri ťažšom fotoaparáte je nastavenie presnej polohy obťažnejšie. Udávaná max. nosnosť statívu je 4 kg, rozumná záťaž je zhruba polovičná. Bez problémov udrží CSC fotoaparáty typu Sony A7, Fujifilm X-T1/T10, Panasonic GH4, Olympus OM-D E-M5 Mark II a pod., s pevným objektívom, základným zoomom alebo menším teleobjektívom. Takúto veľkosť majú aj menšie zrkadlovky typu Nikon D3300, Canon EOS 1200D a pod.

Odporúčaným maximom je CSC fotoaparát s profesionálnym telezoom (Fujinon XF 50-140/2,8, Olympus M.Zuiko 40-150/2,8 PRO, Sony SEL 70-200/4G OSS), ktorý ale musí mať otočný statívový prstenec, aby bola zostava na statíve vyvážená a nemusela sa pri fotení na výšku preklápať mimo osi stredového stĺpiku.

Galéria


Sony A7II, Zeiss Batis 85/1,8. Expozičný čas 1/5 s., f/11, ISO 100.

 
Sony A7II, Zeiss Batis 85/1,8. Expozičný čas 0,6 s., f/11, ISO 100.

 
Sony A7II, Zeiss Batis 25/2. Expozičný čas 6 s., f/11, ISO 100.

 
Sony A7II, Sony 55/1,8 ZE. Expozičný čas 5 s., f/11, ISO 100.

 
Sony A7II, Sony 55/1,8 ZE. Expozičný čas 3,2 s., f/11, ISO 125.

 
Sony A7II, Sony 55/1,8 ZE. Expozičný čas 5 s., f/11, ISO 125.

 
Sony A7II, Sony 55/1,8 ZE. Expozičný čas 10 s., f/11, ISO 100.

Záver

Manfrottu BeFree Carbon nemožno uprieť kvalitu ani vydarený dizajn. Konštrukcia samozrejme nie je tak robustná ako u modelov 190 a 055. Tu je všetko jednoducho menšie. 1 100 g predstavuje príjemne nízke zaťaženie, za ktoré si ale kráľovsky priplatíte. O 300 g ťažší hliníkový model stojí polovicu, odporúčaná cena testovaného modelu je 269€. A to je riadna pálka. Statív si tak dovolí asi len ten, čo má výbavu vysoko presahujúcu cenu 1000€. Majiteľ CSC-čka kúpeného v akcii nedá za statív viac ako za fotoaparát.

Skúseným fotografom, ktorí doteraz používali väčší statív s profesionálnou guľovou hlavou, bude BeFree Carbon pripadať trochu maličký a hlava malo sofistikovaná. Takto malý statív je jednoducho vždy kompromisom i keď kvalitným. Konečne by Manfrotto mohlo úplne prejsť na Arca Swiss štandard, mnohé originálne gripy k CSC fotoaparátom majú kompatibilnú základňu.

Ideálne je, ak si ho kúpite ako doplnkový statív na každodenné používanie a hlavný statív budete mať väčší a robustnejší.

Komu ho odporúčam? Tým, ktorí investovali do svojej CSC výbavy vyššiu sumu a sú ochotní si priplatiť za to, že budú mať ľahučký značkový statív, naviac s atraktívnym dizajnom.

Ak budete častejšie používať ťažší profesionálny teleobjektív, prípadne na fotoaparáte aj vertikálny grip, bude rozumnejšie poobzerať sa po väčšom statíve, napr. novom Manfrotto 190Go! Carbon (chystá sa do predaja).

Tento produkt si môžete zakúpiť aj v ephotoshop.sk a podporiť tak svoj obľúbený portál ePhoto.sk. Neprehliadnite akciové ponuky!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
josseee
2016-02-08 15:27:17
Dobra volba na cestovanie, tych 40cm v zlozenom stave je super. Konstrukcne to ale az taka slava podla mna neni. Klby posobia tak nejak lacno a v mojom pripade po pol roku (obcasneho) pouzivania zacali zasekavat. Hlavne na zavretie spodnych klbov musim teraz vyvyjat o poznanie vacsiu silu nez ked bol stativ novy. Ked to porovnam s gitzo traveller stativmi tak tento manfroto posobi ako detska hracka (len to uz je ina cenova kategoria vsakze)
 
Roman Point
2016-02-08 15:52:37
príspevok od: josseee
Dobra volba na cestovanie, tych 40cm v zlozenom stave je super. Konstrukcne to ale az taka slava podla mna neni. Klby posobia tak nejak lacno a v mojom pripade po pol roku (obcasneho) pouzivania zacali zasekavat. Hlavne na zavretie spodnych klbov musim teraz vyvyjat o poznanie vacsiu silu nez ked bol stativ novy. Ked to porovnam s gitzo traveller stativmi tak tento manfroto posobi ako detska hracka (len to uz je ina cenova kategoria vsakze)
Na záver si tonpresne poznamenal. Aj hlava aj stativ pôsobia imiďžovo ale tuhostou a vydrzou sa to s mojou 055kou porovnávať nedá. Tak to neporovnavajme
 
acton
2016-02-08 16:11:21
manfrotto - 3 roky funguje normalne, v 4 roku sa zacne rozpadavat, hlavne hlava... ta vydrzi ovela menej ako stativ.
 
Roman Point
2016-02-08 17:20:18
príspevok od: acton
manfrotto - 3 roky funguje normalne, v 4 roku sa zacne rozpadavat, hlavne hlava... ta vydrzi ovela menej ako stativ.
Tak to dúfam že tá moja zoderie ešte jedny nohy
 
josseee
2016-02-08 17:37:50
príspevok od: Roman Point
Na záver si tonpresne poznamenal. Aj hlava aj stativ pôsobia imiďžovo ale tuhostou a vydrzou sa to s mojou 055kou porovnávať nedá. Tak to neporovnavajme
no, s mojou 055 to tiez postupom casu islo dolu vodou, az do chvile ked to uz neslo vobec . Tusim to maju manfrotta v rodine... Ako nahradu som si zaobstaral ten najvacsi gitzo traveller ktory ma teraz rok a pol a funguje ako novy, bez naznakov zadrhovania. Je pravda ze gitzo stoji tolko co 3 manfrota, ale mam pocit ze aj vydrzi 3 krat tolko. Takze porovnanie mozno nie je az tak scestne..hlavne ked vidim kam tento moj beefree funkcnostou smeruje. Nechcel som vyhadzovat mraky penazi za druhe gitzo, tak mam miesto neho zasekavajuce sa manfrotto
 
Roman Point
2016-02-08 17:52:25
príspevok od: josseee
no, s mojou 055 to tiez postupom casu islo dolu vodou, az do chvile ked to uz neslo vobec . Tusim to maju manfrotta v rodine... Ako nahradu som si zaobstaral ten najvacsi gitzo traveller ktory ma teraz rok a pol a funguje ako novy, bez naznakov zadrhovania. Je pravda ze gitzo stoji tolko co 3 manfrota, ale mam pocit ze aj vydrzi 3 krat tolko. Takze porovnanie mozno nie je az tak scestne..hlavne ked vidim kam tento moj beefree funkcnostou smeruje. Nechcel som vyhadzovat mraky penazi za druhe gitzo, tak mam miesto neho zasekavajuce sa manfrotto
Asi hobviac používaš než ja alebonsa o neho nestaras ako ja môj má dva rokyba bez problémov. Hlava je tam nejaká 05Q ( 12kg nosnost ) ale váži polovicu zo statívu sa mi zdá.. Takže vláčim zo sebou skoro 4,5kg.. Preto rozmýšľam aj nad niečím ľahkým po meste atď. Kde extrémne podmienky a extrémny vietor sa nevyskytuje.. Ale toto befree asi neudrží moje combo.. Takže asi 190ka carbonová
 
Roman Point
2016-02-08 17:58:36
Karol koľko vážilo Sony s tým objektívom čo si na tom mal?
Moje fotak s objektívom má 1531g čo tak najviac používam na fotenie krajinky, mesta atď. To je asi viac než reálne zvládne toto be3 že?
 
acton
2016-02-08 18:17:55
príspevok od: Roman Point
Asi hobviac používaš než ja alebonsa o neho nestaras ako ja môj má dva rokyba bez problémov. Hlava je tam nejaká 05Q ( 12kg nosnost ) ale váži polovicu zo statívu sa mi zdá.. Takže vláčim zo sebou skoro 4,5kg.. Preto rozmýšľam aj nad niečím ľahkým po meste atď. Kde extrémne podmienky a extrémny vietor sa nevyskytuje.. Ale toto befree asi neudrží moje combo.. Takže asi 190ka carbonová
je jedno ako casto ho pouzivas... prosto taliani pouzivaju material na jedno pouzitie, zober si klucku na dverach auta, pouziva sa kazdy den, vybracie, buchanie s dverami... a vydrzi aj 50 rokov... blbe prirovnanie ale je to tak.
predsa ten stativ alebo hlava sa vyraba na dennodenne pouzivanie...
 
Roman Point
2016-02-08 18:21:06
príspevok od: acton
je jedno ako casto ho pouzivas... prosto taliani pouzivaju material na jedno pouzitie, zober si klucku na dverach auta, pouziva sa kazdy den, vybracie, buchanie s dverami... a vydrzi aj 50 rokov... blbe prirovnanie ale je to tak.
predsa ten stativ alebo hlava sa vyraba na dennodenne pouzivanie...
Takže platí čo som písal. Dva roky a žiadny problém. Starám sa o zverenú techniku či ako to je
 
josseee
2016-02-08 18:36:55
príspevok od: Roman Point
Asi hobviac používaš než ja alebonsa o neho nestaras ako ja môj má dva rokyba bez problémov. Hlava je tam nejaká 05Q ( 12kg nosnost ) ale váži polovicu zo statívu sa mi zdá.. Takže vláčim zo sebou skoro 4,5kg.. Preto rozmýšľam aj nad niečím ľahkým po meste atď. Kde extrémne podmienky a extrémny vietor sa nevyskytuje.. Ale toto befree asi neudrží moje combo.. Takže asi 190ka carbonová
priznam sa ze som tu starostlivost trochu flakal...ale tak isto flakam starostlivost o gitzo a ten moje zaobchadzanie znasa o poznanie lepsie.
Do mesta je taketo nieco parada, kilecko ani nevies ze na sebe mas. Len ci to je vhodne na tvoju 1.5 kg zostavu...neviem neviem. Moja A7rii+70-200/4 maju spolu cca 1.4 kg a nemal som teda najlepsi pocit ked som ich na tento stativ nasadil (a hlavne dlhocasovky z toho vysli casto roztrasene). S mensimi objektivami to ale bolo absolutne bezproblemove (cca 1kg na stative). Odporuca sa aby nosnost bola 3x tolko co vazi tvoja zostava, podla Karola je aj 2x v norme, tak neviem. Podla mna budes dost trpiet ak na tom chces pouzivat nieco ako 5dIII+24-70/2.8
 
Roman Point
2016-02-08 18:41:52
príspevok od: josseee
priznam sa ze som tu starostlivost trochu flakal...ale tak isto flakam starostlivost o gitzo a ten moje zaobchadzanie znasa o poznanie lepsie.
Do mesta je taketo nieco parada, kilecko ani nevies ze na sebe mas. Len ci to je vhodne na tvoju 1.5 kg zostavu...neviem neviem. Moja A7rii+70-200/4 maju spolu cca 1.4 kg a nemal som teda najlepsi pocit ked som ich na tento stativ nasadil (a hlavne dlhocasovky z toho vysli casto roztrasene). S mensimi objektivami to ale bolo absolutne bezproblemove (cca 1kg na stative). Odporuca sa aby nosnost bola 3x tolko co vazi tvoja zostava, podla Karola je aj 2x v norme, tak neviem. Podla mna budes dost trpiet ak na tom chces pouzivat nieco ako 5dIII+24-70/2.8
6D a 16-35 f4L IS. Váhu to nemá o moc väčšiu než ten batis a A7ii myslím si. ( Takže sa zotrel nechtiac aj faktor výhody csc oproti ff zrkadlu )
Ale asi teda siahnem po 190ke.. Alebo pozrem ešte nejakú inú značku.. - 3kg pocitim určite ( 3kg oproti zostave čo mám terazky )
 
josseee
2016-02-08 18:56:36
príspevok od: Roman Point
6D a 16-35 f4L IS. Váhu to nemá o moc väčšiu než ten batis a A7ii myslím si. ( Takže sa zotrel nechtiac aj faktor výhody csc oproti ff zrkadlu )
Ale asi teda siahnem po 190ke.. Alebo pozrem ešte nejakú inú značku.. - 3kg pocitim určite ( 3kg oproti zostave čo mám terazky )
a7ii+batis 85...556+475= 1031g
6d+16-35/4... 770+615= 1385g
Tazko povedat, stav sa v obchode a vyskusaj
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-02-08 19:35:39
príspevok od: Roman Point
Karol koľko vážilo Sony s tým objektívom čo si na tom mal?
Moje fotak s objektívom má 1531g čo tak najviac používam na fotenie krajinky, mesta atď. To je asi viac než reálne zvládne toto be3 že?
Dnes som fotil s Oly OM-D E-M5 Mark II + 40-150/2,8 multishot 40Mpx a zvladol to v pohode. Samozrejme keby riadne fukalo, tak si nezafotim. Ako pisem, niekto kto ma slusnu vybavu by mal mat dva stativy. Jeden seriozny, napr. 055 a jeden lahucky, ked nevie ci ho skutocne bude potrebovat alebo musi zvolit kompromis.
 
Iygor
2016-02-08 19:50:57
Odkedy mám beefree tak 190xprob nebola vonku. Ani nie kvôli váhe, ale hlavne kvôli veľkosti. Pri dlhočasovej expozícii to na Sony 70-200/4 nie je dostatočne pevné, pri širokáči s podobnou váhou to je v pohode. Preto si myslím že 6d+16-35/4 to udrží...

Čo sa týka životnosti, nemám dojem že by po roku častého používania (skoro každý týždeň) bolo na statíve niečo uvoľnené, alebo niečo zadrhávalo. Mám ale hliníkovú verziu, a poslednú sekciu nôh som mal vytiahnutú asi len na skúšku pri rozbalení...
 
zvonec
2016-02-08 22:51:22
hmm, ako tu bolo spemenute, porovnavat gitzo traveler za cca 1000 EUR a BeFree za cca 260 EUR, ako to povedat, no nende to.
Ja mam podobnu skusenost ako pise Iygor, svojho casu som vlacil po dolomitoch manfrotto 190 a RC141 ateraz ked si ho obcas potazkam, tak uz len taka nostalgia boli casy boli...
Nakoniec clovek ostal verny znacke a volba padla na Befree uhlikovej verzii, a po nemozem nadavat, resp. pre moje potreby bezneho cloveka, co obcas pofoti, a ma uz horsiu kondicku, a vyssi vek tak Befree mozem len doporucit.
Ked sa nevytiahne posledna sekcia noh(presne tak ako pise Igor), tak je stativ podstatne pevnejsi, pokial sa dava na strkovy podklad.

Pokial sa dava na asfalt, je to jedno...
 
josseee
2016-02-08 23:17:50
príspevok od: zvonec
hmm, ako tu bolo spemenute, porovnavat gitzo traveler za cca 1000 EUR a BeFree za cca 260 EUR, ako to povedat, no nende to.
Ja mam podobnu skusenost ako pise Iygor, svojho casu som vlacil po dolomitoch manfrotto 190 a RC141 ateraz ked si ho obcas potazkam, tak uz len taka nostalgia boli casy boli...
Nakoniec clovek ostal verny znacke a volba padla na Befree uhlikovej verzii, a po nemozem nadavat, resp. pre moje potreby bezneho cloveka, co obcas pofoti, a ma uz horsiu kondicku, a vyssi vek tak Befree mozem len doporucit.
Ked sa nevytiahne posledna sekcia noh(presne tak ako pise Igor), tak je stativ podstatne pevnejsi, pokial sa dava na strkovy podklad.

Pokial sa dava na asfalt, je to jedno...
Ale jakych 1000 eur prosim ta...

seria 1: 470 eur
http://stativy.heureka.sk/gitzo-traveler-gt1544t/

seria 0: 440 eur
http://stativy.heureka.sk/gitzo-gt0542/

ano, treba este hlavu k tomu, ale hlava tohto befree nemoze mat hodnotu viac nez 40 eur

Nuz vidim ze s Lygorom mate dobre skusenosti, ale obaja hovorite o hlinikovej verzii. Recenzia je vsak o karbonovej
 
walde
ocenenie redakciou 2016-02-08 23:20:37
...nezvyknem písať negatívne zážitky s technikou... po veľkých odporúčaniach som si tento statív víťazoslávne kúpil aj napriek vyššej cene ...najskôr som si dlho zvykal na pomerne nekomfortný systém uchytenia tzv "rýchloupínacej " doštičky ... po 3 mesiacoch občasného používania sa mi rozpadla nožička ...našťastie som ho víťazoslávne vyreklamoval a vrátili mi peniaze ...pochopil som, že na statíve sa nedá šetriť ...ešte viac som si priplatil a ...išiel som si kúpiť Gitzo traveller
 
josseee
2016-02-08 23:30:41
príspevok od: walde
...nezvyknem písať negatívne zážitky s technikou... po veľkých odporúčaniach som si tento statív víťazoslávne kúpil aj napriek vyššej cene ...najskôr som si dlho zvykal na pomerne nekomfortný systém uchytenia tzv "rýchloupínacej " doštičky ... po 3 mesiacoch občasného používania sa mi rozpadla nožička ...našťastie som ho víťazoslávne vyreklamoval a vrátili mi peniaze ...pochopil som, že na statíve sa nedá šetriť ...ešte viac som si priplatil a ...išiel som si kúpiť Gitzo traveller
pekne, ja osobne mam pocit ze skor ci neskor sa mi urve niektora packa z klbov. Mozem sa spytat ktoru seriu gitza si kupil..0 alebo 1? Ako si s nim spokojny?
 
kasko
2016-02-08 23:33:44
Reklamna sracka za velke peniaze. Hlavne pobavi text: Maximálna výška 142 cm umožňuje pracovať bez toho, aby ste sa k fotoaparátu zohýbali. - tak to sa Permonici rozbehnu nakupovat toto monstrum hned zajtra.
 
walde
ocenenie redakciou 2016-02-08 23:43:42
príspevok od: kasko
Reklamna sracka za velke peniaze. Hlavne pobavi text: Maximálna výška 142 cm umožňuje pracovať bez toho, aby ste sa k fotoaparátu zohýbali. - tak to sa Permonici rozbehnu nakupovat toto monstrum hned zajtra.
...statív pre hobitov ...len s ním nesmieš ísť na most, lebo sa nedostaneš ponad zábradlie ...
 
walde
ocenenie redakciou 2016-02-08 23:52:02
príspevok od: josseee
pekne, ja osobne mam pocit ze skor ci neskor sa mi urve niektora packa z klbov. Mozem sa spytat ktoru seriu gitza si kupil..0 alebo 1? Ako si s nim spokojny?
...GITZO GT1551T... ale pripúšťam, že nie je pre každého... mercedes medzi statívami
 
zvonec
2016-02-08 23:53:09
príspevok od: josseee
Ale jakych 1000 eur prosim ta...

seria 1: 470 eur
http://stativy.heureka.sk/gitzo-traveler-gt1544t/

seria 0: 440 eur
http://stativy.heureka.sk/gitzo-gt0542/

ano, treba este hlavu k tomu, ale hlava tohto befree nemoze mat hodnotu viac nez 40 eur

Nuz vidim ze s Lygorom mate dobre skusenosti, ale obaja hovorite o hlinikovej verzii. Recenzia je vsak o karbonovej
Tak urcite, pozeral som to narychlo pri serii 3 tam vies najst stativy okolo 600-700 EUR a ked si priratas cenu za hlavu tak je to okolo 900-1000 EUR. Popri tom som pozeral este cenu aj v dolaroch, a sa to v mojej kotrbe doplietlo a som napisal nespravne cislo. Sorry. S tymi cenami co si uviedol ta to vyjde asi dvojnasobna cena Befree

Ja som inac skoncil na uhlikovej verzii, takze ja som v mojom prispevku hovoril o uhlikovej verzii. Tiez musim uznat to, ze zaretovanie kazdej sekcie noh zvlast, je niekedy otrava, neviem, ze ci Gitzo ma spolocny lock na vsetky sekcie, a tak tiez ja som ten stativ bral pouzivany za nie plnu cenu, davat za manfrotto 260 EUR je dost. Mne ale ked sa rozpadne manfrotto, tak slubujem, ze pojdem do Gitzo, alebo akoby povedal klasik: "Treba pockat kym manfrotto vyda novy model, takze sa oplati pockat kym klesnu ceny, a potom bude manfrotto za nic.... Alebo Gitzo... " peace...
 
zvonec
2016-02-08 23:58:34
príspevok od: walde
...nezvyknem písať negatívne zážitky s technikou... po veľkých odporúčaniach som si tento statív víťazoslávne kúpil aj napriek vyššej cene ...najskôr som si dlho zvykal na pomerne nekomfortný systém uchytenia tzv "rýchloupínacej " doštičky ... po 3 mesiacoch občasného používania sa mi rozpadla nožička ...našťastie som ho víťazoslávne vyreklamoval a vrátili mi peniaze ...pochopil som, že na statíve sa nedá šetriť ...ešte viac som si priplatil a ...išiel som si kúpiť Gitzo traveller
No mna este ten level este len caka. Uvidime... Aku hlavu pouzivas? Resp. doporucis na Gitzo?
 
zvonec
2016-02-09 00:01:17
príspevok od: josseee
Ale jakych 1000 eur prosim ta...

seria 1: 470 eur
http://stativy.heureka.sk/gitzo-traveler-gt1544t/

seria 0: 440 eur
http://stativy.heureka.sk/gitzo-gt0542/

ano, treba este hlavu k tomu, ale hlava tohto befree nemoze mat hodnotu viac nez 40 eur

Nuz vidim ze s Lygorom mate dobre skusenosti, ale obaja hovorite o hlinikovej verzii. Recenzia je vsak o karbonovej
Aku hlavu pouzivas ty? ja som namatkovo uvazoval o tejto: http://stativove-hlavy.heureka.sk/gitzo-gh2781qr/
 
zvonec
2016-02-09 00:09:09
príspevok od: walde
...GITZO GT1551T... ale pripúšťam, že nie je pre každého... mercedes medzi statívami
Pekny... Kupovany v sete aj s tou hlaviou? GH1780TQR? Nic, ked sa Befree zlame alebo rozpadne, tak favorit je isty...
 
Roman Point
2016-02-09 02:20:41
príspevok od: josseee
a7ii+batis 85...556+475= 1031g
6d+16-35/4... 770+615= 1385g
Tazko povedat, stav sa v obchode a vyskusaj
Ja som večer vybral fotak a dal ho na kuchynskú váhu preto som napísal 1531g na gram presne. Možno som mal plnú baterku alebo mám kvalitnejšiu = ťažšia ( ) optiku v 16-35ke .
Mám 055ku stativ + hlavu MH054M0-Q5 ( najdrahšia-stála toľko čo nohy a vraj najlepšia hlava od manfrotta ale aj najťažšia cca 1200g ) Takže na "seriózne" fotenie stativ mám. Hľadám niečo malé, ľahké a skladné do mesta ale priznám sa že hlavne na dlhocasovky aj s ND1000kou
 
Roman Point
2016-02-09 02:27:59
Inak pár dní dozadu alebo týždňov dával na fB niekto foto gitza s ulomenym tým liatinovym vrchom kde sú uchytene nohy. Takže ono to bude asi ozaj aj o používaní a šťastí. Som si na to spomenul keď som dal do guugla ten typ čo má walde a pozeral som fotky.
 
commik
2016-02-09 08:59:10
Mám hlinikovu variantu a som s nou velmi spokojny. Co sa tyka záklapiek od vyroby boli zle nastavene ale stacilo si to podotahovat a nie je ziaden problem. Jedine co mi pride nedostatocne je hlava pretoze ta je nozaj poddimenzovana. Chcelo by ju nahradit lepsou hlavou do buducnosti. Ale kedze je vymenitelna ani toto by nemal byt vaznejsi problem. Pozivam ho s D7000.
 
commik
2016-02-09 09:02:53
Este mala otazka neviete či hlavy od Giottos su kompatibilne s Manfrotto?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-02-09 11:44:18
príspevok od: commik
Este mala otazka neviete či hlavy od Giottos su kompatibilne s Manfrotto?
Ale ano, pouziva sa standardizovany zavit. Len velbon pouzibva mensi, ale tam to tiez nie je problem, cez redukciu (stativ Velbon/hlava inej znacky).
 
commik
2016-02-09 12:22:30
príspevok od: Karol Srnec
Ale ano, pouziva sa standardizovany zavit. Len velbon pouzibva mensi, ale tam to tiez nie je problem, cez redukciu (stativ Velbon/hlava inej znacky).
Dakujem
 
fair_play
2016-02-09 14:04:05
Mna by zaujimalo male porovnanie tohto Manfrotta s nejakym karbonovym stativom Vanguard ALTA Pro alebo ALTA 254CT. Ak mate niekto skusenisti. Zvazujem kupu niektoreho z nich.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-02-09 14:28:28
príspevok od: fair_play
Mna by zaujimalo male porovnanie tohto Manfrotta s nejakym karbonovym stativom Vanguard ALTA Pro alebo ALTA 254CT. Ak mate niekto skusenisti. Zvazujem kupu niektoreho z nich.
So stativami Vanguard mam len negativne skusenosti. Hlinikovy, ci karbonovy, ani jeden nevydrzal viac ako 1/2 roka. Moznosa znacka uz zlepsila, ale ja to zistovat nebudem.
 
fair_play
2016-02-09 14:43:18
príspevok od: Karol Srnec
So stativami Vanguard mam len negativne skusenosti. Hlinikovy, ci karbonovy, ani jeden nevydrzal viac ako 1/2 roka. Moznosa znacka uz zlepsila, ale ja to zistovat nebudem.
No to som nevedel, som prekvapeny a sklamany. Vanguard alta bol moj favorit. Vdaka za info.

Teraz mam Triopo, vydrzal 3 roky, ale pokazilo sa tesnenie okolo stredovej tyce a komfort tym dost utrpel a je aj tazky (ale ja nie som cistokrvny krajinar, tak stativ pouzivam asi 1-2x za mesiac). Chcel by som nieco male, lahke, vyska kludne iba 120 - 130cm, ale nech je to pevne, a flexibilne nohy pre fotenie na kopcovitom terene alebo schodoch a pod.
 
L••­­in
2016-02-11 09:05:27
Ahojte chcel by som Vás všetkých poprosiť o radu, na narodeniny som dostal hlavu Manfrotto MA-410 Junior a teraz uvažujem aký statív kúpiť a namontovať pod ňu . Uvažoval som o 055xpro3 avšak teraz neviem či kvôli jej váhe, a skúsenostiach s poruchami nekúpiť rovno nejaké Gitzo prípadne inú značku?
Mám APS-C Canon 650D + 17-85mm F4-5,6 ... keďže nemám skúsenosti zo statívmi doposiaľ tak neviem ako je to s prípadnou kompatibilitou medzi hlavou Manfrotto a iným výrobcom statívu. Za rady všetkým ďakujem
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2016-02-11 09:33:54
príspevok od: Roman Point
Na záver si tonpresne poznamenal. Aj hlava aj stativ pôsobia imiďžovo ale tuhostou a vydrzou sa to s mojou 055kou porovnávať nedá. Tak to neporovnavajme
To je trošku ina kategoria na robotu ni ena vylety Mám hlinikovy možno aj 10 rokov a je super v kufri auta, na chrbte nieeee
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2016-02-11 09:35:47
príspevok od: fair_play
No to som nevedel, som prekvapeny a sklamany. Vanguard alta bol moj favorit. Vdaka za info.

Teraz mam Triopo, vydrzal 3 roky, ale pokazilo sa tesnenie okolo stredovej tyce a komfort tym dost utrpel a je aj tazky (ale ja nie som cistokrvny krajinar, tak stativ pouzivam asi 1-2x za mesiac). Chcel by som nieco male, lahke, vyska kludne iba 120 - 130cm, ale nech je to pevne, a flexibilne nohy pre fotenie na kopcovitom terene alebo schodoch a pod.
vanguard má veľmi nekvalitné materiály, úplne nevhodne narhnute, mäkký hliník o oceľ, hliník o hliník, žiadne mosadzne ani bronzove podložky nič, blatový hliník celé zle...
 
Roman Point
2016-02-11 11:32:45
príspevok od: Jozef Peniak
To je trošku ina kategoria na robotu ni ena vylety Mám hlinikovy možno aj 10 rokov a je super v kufri auta, na chrbte nieeee
Práve preto hľadám niečo malé, ľahké, spratné na techniku vážiacu 1530g cca a dlhé časi 2-3-4 minúty expozícia.
 
novotnyeduard@gmail.com
2016-03-13 22:48:16
Zdravím. Používam OMD10 a statív BeFree hliníkovú verziu už druhý rok a bez problému. Jedinú výčitku inak s super púzdru mám k dĺžke popruhu ktorý je krátky a nedá sa nosiť cez hlavu ale len cez rameno.
 
Urgy
2016-04-21 15:28:33
príspevok od: zvonec
Aku hlavu pouzivas ty? ja som namatkovo uvazoval o tejto: http://stativove-hlavy.heureka.sk/gitzo-gh2781qr/
Ja používam statív Triopo, guľová oceľová hlava ma asi prežije, statív má nosnosť 12kg, celé to váži cca 1,5 kg, je spratný aj s krátkym náhradným stĺpikom, puzdrom a dal som za statív aj hlavu dokopy max. 150€. A zatiaľ 3 roky drží, lezenie po horách ok, 100x obúchaný o skaly ale okrem škrabancov je ako nový
A stále nechápem prečo si niekto kupuje aj 3x drahšie statívy s polovičnou alebo tretinovou nosnosťou, hlavne keď sa aj tu kopec ľudí sťažuje ako sa po pár rokoch rozpadajú...kvôli značke?
 
i-co
2016-08-03 17:58:49
Sorrry za blbú otázku.... ale predsa... predpokladám, že hlava je normálne vymeniteľná, teda že je pripevnená normálnou skrutkou 3/8".

Je to tak?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-08-03 18:06:02
príspevok od: i-co
Sorrry za blbú otázku.... ale predsa... predpokladám, že hlava je normálne vymeniteľná, teda že je pripevnená normálnou skrutkou 3/8".

Je to tak?
Ano je. Fyzicky overene.
 
i-co
2016-08-03 18:41:15
príspevok od: Karol Srnec
Ano je. Fyzicky overene.
Dík.
 
i-co
2016-09-17 15:48:51
Zdravím.
Dávnejšie mi vŕta v hlave prejsť na Arca Swiss základňu. Zaujímalo by ma akú základňu si použil. Pozeral som na ebay.com, ale všetky základne čo som našiel mali drážku a oba moje statívy manfrotto potrebujú základňu s výstupkom (perom) - viz. foto. Alebo to pri montáži nevadí?
 
i-co
2016-09-19 13:14:37
príspevok od: i-co
Zdravím.
Dávnejšie mi vŕta v hlave prejsť na Arca Swiss základňu. Zaujímalo by ma akú základňu si použil. Pozeral som na ebay.com, ale všetky základne čo som našiel mali drážku a oba moje statívy manfrotto potrebujú základňu s výstupkom (perom) - viz. foto. Alebo to pri montáži nevadí?
Už som niečo našiel. Zdá sa, že tam bude treba použiť takéto niečo:
http://www.ebay.com/itm/Boss-Adapter-for-Manfrotto-Tripod-Head-Clamp-Convert-Female-to-Male-Easy-Fit-/272128859092?hash=item3f5c24dbd4:g:gusAAOxygPtS1RQ1
 
Bpali
2017-07-01 14:05:28
príspevok od: walde
...nezvyknem písať negatívne zážitky s technikou... po veľkých odporúčaniach som si tento statív víťazoslávne kúpil aj napriek vyššej cene ...najskôr som si dlho zvykal na pomerne nekomfortný systém uchytenia tzv "rýchloupínacej " doštičky ... po 3 mesiacoch občasného používania sa mi rozpadla nožička ...našťastie som ho víťazoslávne vyreklamoval a vrátili mi peniaze ...pochopil som, že na statíve sa nedá šetriť ...ešte viac som si priplatil a ...išiel som si kúpiť Gitzo traveller
podla teba sa ten Befree fakt neoplati? mam ponuku za hlinikovy za 60eur... na co si mam dat pozor prosim? vdaka za radu...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované