RICOH THETA V

Nový model sférické foto kamery, zachycující 360° obrazy do jediného snímku, je obohacen o 4K video a Bluetooth.

Firma PenTec s. r. o., která je distributorem společnosti RICOH IMAGING COMPANY, LTD. v České a Slovenské republice, oznamuje příchod nové sférické foto kamery RICOH THETA V, která je pokračováním v sérii 360° kamer "RICOH THETA". Tento model vyšší třídy nabízí navíc záznam videa s rozlišením 4K, připojení přes Bluetooth, dokonalý prostorový záznam zvuku a špičkový vysokorychlostní přenos dat.

Roku 2013 byla RICOH THETA uvedená na trh jako první sférický fotoaparát na světě, který zaznamená 360-stupňový snímek (dále jen „360°“) jedním stisknutím spouště. Lze jej využít jako výjimečný zobrazovací nástroj pro celou řadu vizuálních aplikací. 360° snímky, jež překračují hranice běžné konvenční fotografie, umožňují zachytit kompletně celou situaci včetně osob, které snímek pořizují, a následně přenést celkovou atmosféru snímku přátelům a rodině, jako by se účastnili snímané scenerie.

Vzhledem k rychlému rozvoji trhu s virtuální realitou a expanzi sociálních médií podporujících 360° snímky vzrostla potřeba využívat tyto snímky v mnoha pracovních odvětvích a očekává se, že poptávka po kamerách snímající 360° obraz bude i nadále růst.

RICOH THETA V je lehká snadno přenosná foto kamera, která má oproti předchozím modelům vyšší rychlost zpracování a přenosu i velmi objemných dat. Zaznamená prostorový zvuk ve vysoké kvalitě a video ve 4K rozlišení. Foto kameru lze nově připojit k mobilnímu zařízení prostřednictvím technologie Bluetooth nebo bezdrátové sítě LAN. Model má navíc možnost rozšiřování operačního systému a jeho výkon může být v budoucnu zlepšován prostřednictvím aktualizace firmwaru.

Tento model bude poprvé představen na veletrhu spotřební elektroniky IFA 2017, který se uskuteční v Berlíně 1. – 6. září 2017.

Hlavní charakteristika / Přednosti:

1Vysoké rozlišení 360° sférických snímků a videoklipů

Kvalita obrazu snímků a videoklipů byla výrazně vylepšena, zároveň byla snížena spotřeba energie díky novému obrazovému snímači, který podporuje vysokorychlostní snímání obrazových dat a také procesoru Qualcomm® Snapdragon™ na platformě Qualcomm® Connected Camera Platform. Kombinací technologií zpracování obrazu, jež byly vyvinuty
u vysoce výkonných digitálních SLR zrcadlovek a fotoaparátu GR, došlo ke zpřesnění expozice a vyvažování bílé barvy. Také bylo vyladěno nastavení pro získání přesného
a přirozeného zobrazení 360°sférických snímků s vysokým rozlišením - a to díky výkonu přibližně 14,0 efektivních megapixelů pro statické snímky (i při snímání v auto režimu).
Uživatelé mohou posílat 360°sférické snímky přímo z foto kamery na Facebook
a komunikační aplikaci LINE, nahrát je na specializovanou webovou stránku http://www.theta360.com či je sdílet na dalších sociálních sítích, jako jsou Twitter a Tumblr. Speciálně oříznutý snímek lze sdílet i na Instagramu. Sférické videoklipy je pak možno vkládat na  360° kanály jako jsou Google MapsTM, Google+TM a YouTubeTM.

2. 4K rozlišení kompatibilní s 360° videoklipy

Foto kamera dokáže natáčet vysoce kvalitní 360° videa ve 30 snímcích za sekundu při rozlišení 3840 x 1920, což odpovídá formátu 4K. Uživatelé si mohou reálné záběry
vychutnat ještě více sledováním vytvořených záznamů na velké televizní obrazovce či filmovém plátně. Kromě podpory formátu souboru H.264 pro nahrávání videa je podporován i novější standard pro kompresi videa H.265.

3. 360° prostorový záznam zvuku, který věrně reprodukuje realitu

Foto kamera je vybavena 4-kanálovým mikrofonem, který podporuje 360° prostorové nahrávání zvuku. Díky tomu, že nahrává zvuky všemi směry – nejen v horizontálním směru, ale i ve vertikálním, jsou přesně reprodukovány všechny zvuky ve videu, jak byly zaznamenány v reálném prostředí. Při použití speciálního příslušenství – 3D mikrofonu TA-1 - mohou uživatelé zachytit přirozený zvuk v plném rozsahu nízkých i vysokých frekvencí.

4. Vysokorychlostní přenos dat

Komunikační rychlost je nyní cca. 2.5 krát rychlejší než u běžných modelů. To bylo dosaženo novým modulem pro bezdrátovou komunikaci a zvýšením rychlosti zpracování dat. Velký objem obrazových dat, který doprovází změna na vyšší rozlišení, lze také pohodlně přenést a prohlížet.

5. Prvá foto kamera na světě s funkcí “Prohlížení na dálku” pro prohlížení 360° snímků na obrazovce velkého monitoru

“Prohlížení na dálku” pro 360° video je instalované jako plug-in. Použitím běžného zařízení pro příjem, jako jsou kompatibilní bezdrátové zobrazovací adaptéry, je možno zrcadlově prohlížet 360° snímky a video data uložené v kameře. To dovoluje uživatelům sledovat působivé 360°video na velkých obrazovkách nebo pomocí projektorů.

6. Bluetooth a bezdrátová LAN

Foto kamera může být stále připojena ke smartphonu použitím Bluetooth low energy. Snímek lze exponovat ze smartphonu při připojení jen s použitím Bluetooth low energy. Napájení kamery lze vypnout ze základní aplikace, když vstoupí do klidového režimu. Tato funkce zlepšuje použitelnost. S bezdrátovým připojením LAN lze použít všechny funkce, jako jsou live-view zobrazení na smartphonu a přenos snímku. Uživatel může zvolit Bluetooth nebo bezdrátové připojení LAN dle potřeby v závislosti na snímané scenerii.

7. Další funkce lze přidat použitím zásuvných modulů - plug-ins

Použitím operačního systému na bázi Android lze dále možnosti rozšiřovat. Převzetím různých zásuvných modulů jako je “záznam na externí paměť”, který je nyní ve vývoji, včetně nově přidané funkce “Dálkového přehrávání”, znamená, že bude možno v blízké budoucnosti používat foto kameru různými způsoby - např. ovládat a používat řadu rozšiřujících aplikací ze smartphonu. Plánuje se též možnost přidání a použití nových zásuvných modulů, které vytvoří i běžní vývojáři.

8. Plánované budoucí aktualizace s použitím rozšiřujících funkcí

Kamera má velké možnosti rozšíření funkčnosti, která se bude zvyšovat pomocí aktualizace firmwaru. (Aktualizace funkcí jsou v současné době ve vývoji a budou uveřejněny v roce 2017)

・Funkce značně zrychlují rychlost přenosu provedením kompozitního procesu u záznamu 360°videa v kameře a ne během doby přenosu

・Uživatelský režim dovoluje klientsky ovládat kameru při současném připojení k internetu pomocí bezdrátové LAN

9Podpora 4K 360° live streaming výstupu

Je podporován reálný výstup sférického 360° snímku s vysokým rozlišením ekvivalentní ke 4K. Je možno sdílet atmosféru místa během reálné doby záznamu prohlížením live streamed 360°sférického snímku přes internet.

10. Další vlastnosti

・Při expozici lze použít ultra-krátký čas závěrky až 1/25000 sekundy

・Podporuje záznam s vysokou citlivostí ISO3200 (při manuálním režimu u snímků)

・Velká kapacita interní paměti cca. 19 GB dovoluje zaznamenat kolem 4,800 snímků

・Aplikaci THETA+ lze použít pro úpravu snímků a exportování dat snímku pro vytištění

・Aplikace THETA+ Video je specializovaná pro smartphony pro editování 360° videa zaznamenaného RICOH THETA

・Zlepšená přesnost zpracování horní/spodní korekce v kombinaci nově zařazeným gyro senzorem a interním senzorem zrychlení

・Minimální doba při intervalové expozici byla snížena a lze nyní exponovat v intervalu
4 sekund, polovinu doby než je u konvenčních modelů.

・Použitím pouzdra pod vodu (volitelné), lze snímat 360°záběry až do hloubky 30m

Citace:

Qualcomm Technologies, Inc., Raj Talluri, Senior Vice President, Product Management

"Qualcomm Technologies posiluje komplexně 360°/VR ekosystém z naší platformy připojením kamery k VR HMD, jejíž cílem je dosáhnout, aby výrobci dodávali řešení pro tvorbu obsahu, komunikaci a použití. Vytvořením kamery RICOH THETA V 360° na platformě Qualcomm Connected Camera Platform jsme velmi nadšeni a jsme rádi, že můžeme podpořit vynikající konektivitu a výkonné výpočetní schopnosti pro průmyslové odvětví 360°kamer. Věříme, že se stane důležitým a významným původcem pro VR."

Google Street View, Charles Armstrong, Product Manager

"RICOH THETA V je prvou Street View Mobile Ready kamerou certifikovanou Googlem. To znamená, že její uživatelé budou moci jako první využívat automatický režim, který dovoluje vytvářet obraz Street View při chůzi, na kole nebo i v autě. Řada 360° kamer RICOH THETA stále nastavuje laťku pro kombinaci kvality, spolehlivosti a dostupnosti, které jsou vloženy do jednotlivého produktu. Jsme nadšeni novou nabídkou našeho přispěvatele do komunity tvorby Street View. Kromě certifikátu nového modelu THETA V získaly také nové ocenění stávající kamery RICOH THETA S a SC, které byly certifikované jako Street View Workflow Ready pro své vlastnosti zaznamenávat osobité 360°snímky a publikovat je na Street View."

Volitelné příslušenství:

3D Mikrofon TA-1

・ ”RICOH THETA V” speciální 3D mikrofon. Mikrofon byl vyvinut společností Audio-Technica Corporation, která je uznávaná pro vysokou technologickou úroveň a spolehlivost. Mikrofon může snímat zvuky o nízké frekvenci až po střední frekvence směrovým mikrofonem s velkou membránou o velikosti cca. 10 mm, ve srovnání s vestavěnými mikrofony. Tím je vhodný pro nahrávání hudebních představení. Nasazení protivětrného krytu na mikrofon zamezuje rušivým poryvům větru v exteriéru při záznamu zvuku videa.

・Příslušenství: Protivětrný kryt a pouzdro

・Barva: černá

Podvodní pouzdro TW-1

・Podvodní pouzdro je voděodolné až do hloubky 30 metrů (ekvivalent k normě vodotěsnosti JIS Class 8) a umožňuje dělat záznamy 360°pod vodou