Hore

Sony a6000, a6300 a a6500

a6000

Sony a6000 je naozaj dobrý a mimoriadne schopný fotoaparát. Oproti predchodcovi NEX6 má veľmi výrazne vylepšené hybridné zaostrovanie (179 zaostrovacích bodov, 92% pokrytie snímača), ktoré je rýchle (ako blesk), presné a veľmi spoľahlivé. S a6000 a NEX6 som nafotil prvú svadbu (http://www.ephoto.sk/komunita/clanky-uzivatelov/2193/o-foteni-prvej-svadby/) a nemal som žiadne problémy s ostrením - ani s rýchlosťou, ani s presnosťou.

Oproti NEX6, ktorý pôsobil naozaj veľmi decentne a nadčasovo sa pri a6000 trošku šetrilo. Telo je z hladkého, trochu lesklého plastu, ktorý zdiaľky vyzerá elegantne, ale pri detailnejšom porovnaní s a6300 pôsobí trochu lacno.

Vľavo plastová a6000, vpravo kovová a6300

Hľadáčik má síce menšie rozlíšenie ako ten na NEX6, no napriek tomu sa s ním pracuje lepšie, lebo je svetlejší a lepšie podáva farby.
Niektoré recenzie vyčítajú foťáku malé tlačidla, málo otočných voličov a zle dostupné tlačidlo nahrávania videa.


Zadná strana a6000 s tlačidlami

Zdá sa mi, že to môže vadiť len starším zrkadlovkárom, ktorí sú na objem, hmotnosť, surovú mechanickú odozvu a možno aj vôňu oleja zvyknutí (narážam na staré mechanické prístroje, pri ktorých začínali). Pre bežného používateľa, ktorý má mobil, kompakt alebo ultrazoom, toto nebude žiadny problém. Trochu súcitím s inžiniermi Sony. Tí boli kritizovaní najprv za to, že tlačidlo nahrávania bolo na starších NEXoch dostupné tak jednoducho, že ho ľudia stláčali neúmyselne. Tak ho umiestnili tak na boko/zadok a zapustili. Teraz sa vraj stláča tak ťažko, že niektorí ho údajne nevedia stlačiť vôbec. Ale ľudia sú rôzni. Alebo ich zvyky a priority.

a6300

Po pvej svadbe som vedel, že sa musím zbaviť verného, ale starnúceho kamaráta NEX6. Vadilo mi, že v manuálnom režime nemal ISO Auto a dali sa navoliť len celé hodnoty ako ISO100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, .... Tiež sa mi vidí, že podexponuvával. Teda on naozaj robil tmavšie fotky ako a6000, asi tak o 0,7 EV, čo je dosť. Aj farby renderoval ináč, raz boli fotky viac do zelena, raz do fialova, vyváženie bielej bolo stále príliš teplé. No skrátka, obraz z a6000 je brilantnejší a presnejší. A tak som uvažoval, že si kúpim druhú a6000. Medzitým ale vyšla a6300 a najviac ma lákalo tiché fotenie (fotím dosť veľa v kostole). Tiež ma lákalo odolnejšie telo s lepším gripom a nižší šum od ISO3200 nahor (asi o 0,7 až 1 EV, a to je skutočná sila). A tak som ho po niekoľkotýždňovom rozmýšľaní objednal. Stál 2x toľko ako a6000, ale zistil som, že právom. Veľmi sa z neho teším.

Telo je oproti a6000 namakané, tučnejšie, tuhšie, trochu ťažšie (404 gramov namiesto 344), nepôsobí lacno, bajonet je posilnený. Aj s väčším objektívom (SELP 18-105/4) sa drží lepšie a istejšie, do ruky ho vždy beriem rád.

Autofokus (425 zaostrovacích bodov po celej ploche snímača) je vylepšený takmer k dokonalosti. Nové sledovanie objektu funguje tak dobre, že takmer nepotrebujem meniť ostriaci bod. Zvolím si povedzme stredný (alebo hociktorý), zaostrím na subjekt a malé zelené štvorčeky ho začnú sledovať, ako také včeličky. Potom rýchlo prekomponujem a včeličky sa stále držia subjektu. Zriedka sa stane, že včeličky odletia a prichytia sa na iný objekt, ale je to skôr výnimočné.

Peknou funkciou je zaostrenie na oko, funguje naozaj spoľahlivo, takže zase odpadá dôvod meniť ostriaci bod. Fotoaparát sám rozpozná tvár, v nej najbližšie oko a na to zaostrí. Toto všetko funguje aj v tmavom interiéri.

Na tele pribudla páčka, ktorá sa dá preprogramovať. Prepínaním páčky sa nevyvoláva žiadna akcia, len mení význam tlačidla uprostred nej. V hornej polohe môže mať jeden význam, v dolnej iný.

So životnosťou batérií som nemal problém ani na a6000, ale zdá sa mi, že na a6300 je o trochu lepšia. Na celodenné fotenie som spotreboval 4-5 batérií. Oproti zrkadlovke je to veľa, ale vymeniť batériu naozaj nie je nič tragické, stačí ustriehnuť, keď sa blíži k vybitému stavu.

Hľadáčik je vylepšený - má vyššie rozlíšenie a možnosť prekresľovania 60- alebo 120-krát za sekundu. Pri 120 Hz je úchvatný, i keď mne kvôli okuliarom lepšie vyhovuje fotiť cez displej.

Keby som na a6300 mohol niečo vylepšiť, pridal by som tlačidlo na prepínanie medzi displejom a hľadáčikom. Automatické prepínanie funguje spoľahlivo, ale hľadáčik sa aktivuje aj keď nechcem, napr. keď popred hľadáčik visí popruh alebo držím foťák príliš blízko tela. Ručné prepnutie cez hlavné menu je zdĺhavé. Priznávam, mal by som sa nabifliť, v ktorej záložke sa nachádza. Hoci nechcem kritizovať toľkokrát kritizované rozloženie menu, naozaj mi logika mnohokrát uniká. Podobne je na tom aj nastavenie jasu displeja/hľadáčika, ktoré sa nastavuje úplne inde. Tlačidielko by veľmi bodlo napr. pri východe mladomanželov z kostola vonku. V danej cenovej hladine by už teoreticky mohli byť dva sloty na 2 SD karty a USB3. A ešte jedna vec, pre fotenie svetelnými objektívmi za slnečného dňa by bodol čas uzávierky 1/8000, aspoň pri čisto elektronickom (tichom) snímaní. To by asi šlo aj novým firmvérom.

a6500

Časom som zistil, že rád fotím na dlhšie ohniská. Objektív SEL 50/1.8 s optickou stabilizáciou je výborný, ale často prikrátky. Sigma 60/2.8 ma neoslovila, lebo je len o trochu dlhšia, ale zase tmavšia a bez stabilizácie. SELP 18-105/4 je drahokam, ale na fotenie v interiéri príliš tmavý. Narazil som na Sigmu 50-100/1.8, kde ma zamrzelo, že nemá stabilizáciu. Tak som sa rozhodol, že si objednám a6500, ktorá ma stabilizovaný čip.

Telo pôsobí rovnocenne s a6300, teda je skutočne mocné, grip je ešte o trochu vylepšený, premiestnilo sa jedno tlačidlo (C1) a pribudlo nové (C2 na vrchu, pričom bývalé C2 je teraz C3).

a6300 hore, a6500 dole

Všetky tlačidlá sú veľmi mierne vynovené, sú viac vypuklé, zaguľatené a na dotyk pôsobia pogumovane. Sony vyšlo v ústrety tým, ktorým vadili príliš zapustené a nevýrazné tlačidlá (mne sa aj tie staršie zdali bezchybné).


Zadná strana a6500 s tlačidlami

Ďalší veľký benefit je dotykový displej. Všade v recenziách tvrdia, že má oneskorenú reakciu a funkcionalita je nezrelá. No, nezrelá je, to je pravda. Dotykom sa dá nastaviť len zaostrovací bod a v režime prezerania sa dá fotka zväčšiť (dvojitým ťuknutím, nie gestom pinch dvomi prstami) a posúvať. Displej je kapacitný, teda by mal podporovať viacero dotykov. Preto dúfam, že v novom firmvéri sa doplní možnosť ovládania menu a typické gestá, na aké sme zvyknutí zo smartfónov.

Zaostrovací bod sa dá pri fotení cez displej nastaviť dvomi spôsobmi: ťahaním bodu, čo je dosť spomalené, ale hlavne prerušované, a teda prakticky nepoužiteľné. Na druhej strane, v tomto režime nemá veľký zmysel bod ťahať, stačí jedno ťuknutie. Pri jednom ťuknutí to funguje zázračne dobre. Či ťuknem len bruškom ukazováka alebo celým palcom, funguje to ihneď a presne. Pri fotení cez hľadáčik sa to komplikuje - hlavne nastavenie v menu. Vtedy totiž displej funguje ako trackpad. Šúchaním prsta po displeji môžete posúvať bod, podobne ako pri trackpade na notebooku. Znovu, má to meškanie. Ďalšou komplikáciou je, že sa nosom dotýkate displeja. Aby to nespôsobovalo nechcenú zmenu bodu, dá sa v menu nastaviť, že na ovládanie sa použije len pravá polovica alebo štvrtina displeja. Na môj vkus je to trochu ťažkopádne a pri rýchlej potrebe zmeniť toto nastavenie ste nahratí.

Pri praktickom fotení som si viackrát ostriaci bod zmenil neúmyselne - buď, keď som klikol na tlačidlo Menu, ktoré je pomerne blízko displeja, alebo keď som chcel vyklopiť/zaklopiť displej. Na druhej strane, ak je nastavenie bodu vecou jedného ťuknutia, dá sa to veľmi rýchlo nastaviť znovu. Ináč je také fotenie návykové. Ľavou rukou podopierate objektív, v pravej máte grip, ukazovák na spúšti a palcom len ťuknete na displej. Fantázia, takto to mohlo fungovať odkedy sme si zvykli na šúchacie telefóny. Pre istotu, dá sa to aj bez toho, to je jasné, ale s touto funkciou je fotenie ľahšie a rýchlejšie (čo zas nepoteší všetkých).

Nové menu pre mňa veľkým bonusom nie je. Možno je o trochu lepšie ako to v a6300, ale nie o veľa - povedal by som, že zanedbateľne. Radšej by som mal v oboch rovnaké. Zmenili sa aj dvierka priestoru pre batériu a SD kartu. Pre mňa je to zase zanedbateľné vylepšenie (alebo daň za nový tvar gripu), ktoré len prehĺbuje rozdiel oproti a6300. Chcem vymeniť batériu, podvedome siahnem na uvoľňovacie tlačidlo a ono tam nie je - ahá, na a6500 je tlačidlo iné, musím foťák otočiť hore nohami, pozrieť sa a zvykať si. Pri práci s oboma telami som sa prichytil, že som si musel prečítať nápis na hornom paneli, aby som vedel, ktorý mám práve v ruke, kde mám tlačidlo C1, či môžem ťuknúť na displej a podobne :). Ale to nič, zvyknem si, sú to len drobné detaily.

Obrazová kvalita by mala byť rovnaká ako pri a6300, keďže používajú rovnaký snímač. Podľa DxOMark vychádza šum o trochu horšie (1405 ISO) ako pri a6300 (1437 ISO), ale nepripisujem tomu žiadnu praktickú váhu. Rozdiel okom nikto neuvidí.

Pre niekoho môže byť prínosom aj prakticky neobmedzený buffer a možnosť prezerať fotky už počas toho, ako sa zapisujú na kartu. U starších modelov a6300 a a6000 to nešlo, bolo potrebné počkať, kým sa zapíšu všetky fotky z buffera.

Účinok stabilizácie čipu plánujem zhodnotiť v ďalšom článku - chcem spísať skúsenosti so zostavou a6500 + Sigma 50-100/1.8 cez adaptér Sigma MC 11.

Záver

Sony a6000 je naozaj dobrý foťák. Sony a6300 je dokonalý. Sony a6500 je to isté, ale umožňuje mi použiť dlhý objektív bez stabilizácie. Ako bonus mám dotykové ostrenie, ktoré po krátkom nácviku uľahčuje život.

Som zvedavý, čo bude ďalej. Budeme mať o pár mesiacov a6700 kde bude znovu zmenené menu, rozmiestnenie tlačidiel a bude stáť 2500 eúr? Mali s a6500 ešte počkať? Neviem, mne bodla kvôli stabilizácii čipu.

A čo bude so starnúcou a6000? Ja by som ju odporúčal všetkým, ktorí chcú prejsť z kompaktu alebo ultrazoomu na poriadnu kvalitu fotiek, hľadajú niečo malé, ľahké, prenosné a nie príliš drahé. Myslím, že si s ním užijete viac radosti ako so zrkadlovkou podobnej ceny.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bobo222
2016-12-16 10:12:37
Kto má problém s čudlíkmi na ALPHA, nech si skúsi olympus. Tam tú prťavosť dotiahli do dokonalosti.
Dík za porovnanie, osobne mám NEX-6 ako walk around a zatiaľ necítim nutnosť zbavovať sa, aj keď lepší AF by sekol...
 
M41
2016-12-16 11:02:45
Vdaka za porovnanie. Cudne ze tak rychlo po 6300 vysiel dalsi model.
Alpha6000 je este stale v obchodoch a nevyzera ze by sa jednalo o dopredaj.
Ak ano, by sa mozno v buducnosti pohla cena 6300vky trocha dole.
6000cka mi zatial staci, ale stabilizacia v tele ako u 6500 by ulahcovala vyberanie objektivov.
 
JohnNewton
2016-12-16 14:54:31
Mňa by zaujímalo AFC a nejaký JPEG s dobre spracovaného RAWu
 
jozef.timulak
2016-12-16 14:58:59
príspevok od: M41
Vdaka za porovnanie. Cudne ze tak rychlo po 6300 vysiel dalsi model.
Alpha6000 je este stale v obchodoch a nevyzera ze by sa jednalo o dopredaj.
Ak ano, by sa mozno v buducnosti pohla cena 6300vky trocha dole.
6000cka mi zatial staci, ale stabilizacia v tele ako u 6500 by ulahcovala vyberanie objektivov.
Myslím, že a6300 tak skoro nezlacnie. Keď prišla na trh, čakal som, že zlacnie a6000. Nezlacnela dodnes. Aj keď sa objavujú správy, že a6000 zlacnela, len sa v niektorych obchodoch dostáva na cenu, za ktorú ju inde predávajú už dva roky.
 
jozef.timulak
2016-12-16 15:07:52
príspevok od: JohnNewton
Mňa by zaujímalo AFC a nejaký JPEG s dobre spracovaného RAWu
AFC závisí od objektívu. Pri natívnych objektívoch je bleskové. Nepoužívajú rotačné motory a posun šošoviek po závitnici, ale lineárne motory, teda vlastne cievku posúvajúcu sa lineárne popri magnete. Výhodou je rýchlosť a absolútna tichosť, nevýhodou, že (niekomu) chýba mechanický pocit pri ručnom ostrení a tiež chýba stupnica na objektíve (zobrazí sa na displeji a/alebo v hľadáčiku).
Zaujímavé porovnanie a6000 a 70D je tu: https://www.youtube.com/watch?v=QGDZbSD-tLA
Istotne existujú aj videá, kde to vyšlo ináč, napr. tu: https://www.youtube.com/watch?v=0AIXHczdM4k

JPEGy spracované z RAWu si pozrite na mojom flickri, sú v plnom rozlíšení a s EXIFmi: https://www.flickr.com/photos/jozeftimulak/albums
 
brunacky
2016-12-16 16:02:38
pekná práca ,mám 6000-cku ako streetovku ,som spokojný .
 
fatality
2016-12-17 09:21:27
fajn clanok.. ..
 
Mattus1990
2016-12-17 10:58:06
super článok keď si porovnám svoje pocity pri používaní a6000. tiež si ju neviem vynachváliť. tiež som ňou až fotil svadbu a môžem sa na ňu spoľahnúť. čo mi ale vaní na evolúcii a6xxx je to že by to chcelo natívny vertikálny grip (nechcem ist do meike kde mi bude trčať kabel, ešte "odvalím" dvierka, teraz mám L-bracket). Ak to Sony nedomyslí s dual slotom na SD karty a tým gripom radšej by som išiel časom do a7mrII.


Aké máš skúsenosti s e 18-105 f/4? Je tam to strašné skreslenie ktoré sa samozrejme dá v Lr skorigovať no aj tak...
 
jozef.timulak
2016-12-17 15:25:33
Zase miznú komentáre, takže píšem takto:

Nad gripom som tiež uvažoval, ale po dvoch svadbách som dospel k tomu, že mi nechýba, ruka nebolí ani po celom dni. Jedinou výhodou by bolo len to, že by foťák vydržal 2x dlhšie bez výmeny batérie, ale potom by som musel meniť obe naraz. Takže len oddialim výmenu, a tá výmena by trvala dlhšie. Navyše by som si gripom zablokoval prístup k SD karte. A to, že máme len jeden slot riešim tak, že mám po 4 karty do každého foťáka. Prvú mením pred obradom, druhú po ňom, tretiu počas zábavy a štvrtá ide na záver. Navyše fotím dvomi foťákmi, takže ak by aj odišla jedna karta, tak to nebude tragédia.

18-105 je výborný v tom, že sa dá pohotovo zachytiť aj nečakané, rozssah je výborný. Oproti mojej novej Sigme 50-100/1.8 je to maličké ľahučké bábätko. Svetelnosť je na fotenie vonku výborná, v interiéri už začína byť tmavý, ale za istých okolností sa použiť dá (vďaka stabilizácii sa dajú udržať časy do nejakej 1/30, takže keď je scéna statická, tak to ide). S ostrosťou je na tom trochu slabšie ako pevné objektívy, ale keď sa trochu priperprí doostrovanie v postprocese, tak je rozdiel pri prezeraní na monitore alebo pri tlači na 13x18 nepozorovateľný. Ostrí ultra rýchlo. Skreslenie vôbec nevadí, lebo v postrocese sa koriguje automaticky, teda ani klikať nikde netreba. Aj keď som zväčšoval obraz na 400%, nedokázal som rozpoznať pokles kvality kvôli narovnávaniu obrazu.
 
Mattus1990
2016-12-17 16:32:50
konečne Sony uživateľ ktorý má so svojou technikou niečo odfotené a hovoria s neho skusenosti. pozrel som aj tvoj flickr a naozaj pozerám že s 18-105 sa ti podarili v interieri fakt dobré zábery.
ja som sa toho skreslenia naozaj zľakol keď som ju skúšal, s tou ostrosťou je to pochopiteľne. Pre mňa je zatiaľ top nova Sigma 30mm f1.4. Na street je už o niečo väčšia a ťažšia (v porovnaní s E 50mm 1.8) no kvalitatívne je niekde inde.

S tým prístupom ku kartám máš pravdu, gripom by sa to celé skomplikovalo.

...inak už by sa patrilo aby Sony prihodil aj nejake svetelné zoomy na aps-c
 
jozef.timulak
2016-12-17 18:46:45
Dobre, že v čase, keď som kupoval SEL35/1.8 ešte neexistovala Sigma 30/1.4, lebo by to bolo ťažké rozhodnutie. Ale aj tak by som asi zvolil Sony kvôli stabilizácii. Tiež kto vie, ako rýchlo Sigma ostrí.
Nových APS-C objektívov sa asi tak skoro nedočkáme. Prevláda prístup, že kúp si FF objektív, možno raz prejdeš na FF telo. Problém je, že rozdiel medzi FF a APS-C telom sa zmenšuje, pričom ceny FF tiel a objektívovo sú neracionálne vysoké. Práve preto som skúsil Sigmu - cez adaptér MC11 sa dá pripojiť 19 ich objektívov. Ale tam asi tiež potrvá, kým sa adaptér poriadne odladí, zatiaľ je rýchlosť ostrenia pomalšia ako u natívnych E objektívov a tiež občas ľudia hlásia, že im niečo zblbne.
 
Mattus1990
2016-12-17 20:02:38
ta Sigma30/1.4 občas zblbne ak dlho striehneš na moment cez AF-C...ja som tak prestrelil rozbíjanie taniera. adaptery sú fajn, pokukoval som po sal 18-50 f 2.8 no adapter bez poploprepustneho zrkadla má strašne pomalý AF keďže a6000 nepodporuje fazové ostrenie. myslel som že to nejakým firmwarom spravia no nechali si to až do nových modelov
 
jozef.timulak
2016-12-17 21:12:09
Ja som prišiel na zaujímavú vec, ale bude to na ďalší článok. Totiž a6000 má detektory fázy na čipe (179), podporuje fázové ostrenie pre natívne E objektívy. Veď vďaka tomu je taký rýchly. Pri použití adaptérov LA-EA2 a LA-EA4 so zrkadielkom sa použijú fázové detektory tohto adaptéra. Pri použití adaptérov LA-EA1 a LA-EA3 funguje len kontrastné ostrenie.
Lenže: Pri použití adaptéra Sigma MC-11 funguje fázové ostrenie na čipe A6000. Ten adaptér totiž foťáku prezentuje nasadený objektív ako natívny. Z toho vyplýva len jedno: Sony pri modeli A6000 blokuje funkciu fázového ostrenia pri použití svojich vlastných adaptérov LA-EA a tak vlastne bráni plnohodnotne využívať A-mount objektívy na a6000. Pri modeloch a6300 a a6500 to len povolili, teda nie je to žiadna nová technológia.
 
izzino
2016-12-17 21:28:18
Super. dík, urcite som zvedavý na 50-100ku.
 
Akee
2016-12-19 14:06:35
podporuje kombinacia MC-11 + 50-100/1,8 aj ine ako AF-S ostrenie na a6000? na ef 100/2,8 macro a starej sigme 12-24 mi nic ine okrem AF-S a MF neumoznuje pouzit (AF-A, AF-C, ...)
 
jozef.timulak
2016-12-19 14:15:20
príspevok od: Akee
podporuje kombinacia MC-11 + 50-100/1,8 aj ine ako AF-S ostrenie na a6000? na ef 100/2,8 macro a starej sigme 12-24 mi nic ine okrem AF-S a MF neumoznuje pouzit (AF-A, AF-C, ...)
Áno, normálne funguje AF-C aj DMF. AF-A som netestoval, ale predpokladám, že bez problému. Funguje to tak dobre ako na a6300 a a6500.
 
JohnNewton
2016-12-19 14:19:45
Asi tretí krát sem vkladám príspevok a nič Chcel som len povedať že máš v tých fotografiách pekne zvládnuté svetlo a atmosféru .
 
jozef.timulak
2016-12-19 14:20:53
Ďakujem pekne. Ale v ktorých?
 
JohnNewton
2016-12-19 14:27:04
Asi ma vystrie, píšem pod Tvoj príspevok, a svieti mi tam toto:

príspevok od: Marcel Rebro
tankov sa nebojim ... mam sukromnu armadku so sebou ... idem fotit Budapest Open (karate)

 
Akee
2016-12-19 14:45:03
vdaka. mas, prosim ta, nejake info, ci sa to tyka aj ostatnych "novych" sigiem (art, contemporary, sport)?
 
jozef.timulak
2016-12-19 14:48:37
Malo by to fungovať pre nové objektívy, ktoré Sigma uvádza ako kompatibilné k MC-11. Viď tabuľku na stránke: https://www.sigmaphoto.com/mount-converter-mc-11

Na stránkach Sigmy sa píše, že objektívy nepodporujú AF-C, ale napr. len teraz 13. decembra vyšiel nový firmware 1.03 pre adaptér MC-11, ktorý túto funkcionalitu pridáva. Možno nejaký čas potrvá, kým aktualizujú aj údaje na stránke.
 
JohnNewton
2016-12-21 15:39:32
Admin, veď s tým niečo rob ! Pod reakciou na tento príspevok : 19. 12. 2016
Ďakujem pekne. Ale v ktorých? - Sa mi stále zjaví Marcel a to ako sa nebojí tankov

 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.