Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 18/2018

Dobrých pozadí pre produktovú fotografiu nie je nikdy dosť. Ja sa jej nevenujem, len si občas odfotím nové hodinky alebo nožík.

Preto sa mi nechce pozadia pracne zháňať, nejaké sa doma vždy nájde. Napríklad pri umývaní riadu. Zaujal ma spodok panvice so štruktúrou sústredených kružníc a grunge vzhľadom. Poklady sa ukrývajú kdekoľvek, preto majte oči stále otvorené.

Nové objektívy

Dnes vyšla recenzia na skvelý objektív menej známej značky Laowa. Firma Vensu Optics, výrobca objektívov Laowa, predstavila štvoricu nových objektívov. Laowa 10-18mm f/4.5-5.6 FE Zoom, Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra Macro APO, Laowa 17mm f/4 GFX Zero-D, a Laowa 4mm f/2.8 Fisheye MFT.

Laowa 10-18mm F4.5-5.6 FE Zoom je najširokouhlejší transfokátor pre Sony FE bajonet.

Laowa 100mm F2.8 2X Ultra Macro APO je makroobjektív s max. mierkou zväčšenia 2:1. V ponuke je s vymeniteľným bajonetom pre Canon EF, Nikon F, Pentax K, Sony FE.

Laowa 17mm F4 GFX Zero-D je prekvapujúco objektív pre systém Fujifilm GFX. Je to ďalší objektív Laowa s označením Zero-D, takže má poskytovať prakticky nulové skreslenie.

Laowa 4mm F2.8 Fisheye MFT je objektív typu rybie oko, pre Micro 4/3 fotoaparáty a kamery. Vzhľadom na ohniskovú dĺžku sa dá predpokladať, že objektív bude poskytovať kruhový obraz.


Špecifikácia nových objektívov Vensu Optics.

Nový objektív predstavila aj firma Meike. Tá je známa slušnými napodobneninami originálneho fotopríslušenstva. Pred časom sa značka pustila aj do výroby objektívov a nedávno predstavila svoj prvý objektív s automatickým zaostrovaním. Je ním portrétny objektív 85/1,8. Určený je pre FF DSLR Canon a Sony. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 85 cm a priemer filtra je 67 mm.

Nezdá sa vám, že dizajnovo sa príliš podobá na objektívy Tamron? Uvidíme, aká bude predajná cena a hlavne optická kvalita.

http://www.mkgrip.com/goods/show-243.html

Nakoniec tu máme ešte najsvetelnejší 75 mm objektív, ktorý predstavila firma Meyer-Optiik Görlitz. Je to objektív s manuálnym zaostrovaním, v ponuke bude s bajonetom pre Fuji X, Leica M a Sony E. Tento bokeh monster má 15-lamelovú clonu. Tí, ktorí sa poponáhľajú, ho môžu mať za 1899 €, neskôr bude stáť € 3499.


https://www.meyer-optik-goerlitz.com/en/nocturnus-75-f0.95

Rolleiflex Instant Kamera TLR

Dvojoké zrkadlovky RolleiFlex sú legendou. Na ne má naviazať nový fotoaparát Rolleiflex Instant Kamera TLR. Ten však už nebude fotiť na zvitkový film, ale je to fotoaparát pre okamžitú fotografiu, používajúci filmy Fujifilm Instax Mini. Aktuálne prebieha kampaň na Kickstarteri. Ak uspeje, fotoaparát by sa mal začať predávať v októbri za cenu 325€.

https://www.kickstarter.com/projects/rolleiinstantcamera/rolleiflextm-instant-kamera

Bussines

Flickr je asi najznámejšia fotogaléria vôbec, každý rok do nej pribudnú milióny fotografií. Stagnujúcu stránku posledné roky opúšťali užívatelia a nepomohlo ani jej odkúpenie spoločnosťou Yahoo. Nový život by mal stránke vdýchnuť prechod pod krídla známej hostingovej spoločnosti SmugMug.

Priaznivci Flickru sa možno majú na čo tešiť. Horšie to vyzerá s DXO Labs, prevádzkovateľom dxomark.com. Túto stránku dôverne poznáme. V poslednom čase vystúpila do popredia svojimi testami foto a video schopností mobilných telefónov. Firma sa zaoberá aj programovaním, jej programy pre spracovanie fotografií tiež nie sú neznáme. Údajne má však problémy a vyzerá to tak, že bola umiestnená pod súdnu správu a čaká ju reštruktualizácia alebo likvidácia. Dúfam v to prvé. dxomark.com by i chýbal.

https://www.smugmug.com/together/

https://www.dpreview.com/news/8082926726/dxo-labs-begins-bankruptcy-process-in-france-says-customers-will-not-be-affected

Nový firmvér pre Panasonic GX9

Panasonic Lumix DC-G9 je výborný foťáčik. Pomaly sa ešte ani neobjavil na pultoch predajní a výrobca už pre neho pripravil nový firmvér 1.1. Ten prináša nový režim pre vstavaný blesk, ale hlavne do obrazových štýlov pribudli Cinelike D a Cinelike V, profily pre video. Recenziu si môžete prečítať tu.


http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/download/fts/dl/gx9.html

Online magazíny

Vyšlo 56. číslo online časopisu Olympus Magazine. Tentokrát v ňom nájdete napríklad inšpiráciu na svadobné fotenie s M43 technikou.

http://eng.olympusmag.co.uk/issue56/

Známy výrobca objektívov a fotoaparátov Sigma Photo rozbehol tiež svoj online magazín, plný zaujímavých a inšpiratívnych článkov. Magazín sa volá Sein a je v angličtine. Od roku 2014 bol Sein tlačený štvrťročník, od roku 2018 prešiel na internetovú platformu.

http://www.sigma-sein.com/en/

Posledné elektronické médium, ktoré si dnes predstavíme je Affinity Spotlight. Nájdete tu inšpiratívne a výukové články pre užívateľov programov Affinity Photo a Designer.

Na Affinity Spotlight nájdete napr. PDF-ka s rozložením klávesnice pre programy Photo a Designer.

https://affinityspotlight.com/

Na záver ešte trochu inšpirácie pre svadobných fotografov :-)

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované