Hore

Autor: Marcus Philipp Sauer.

Fotostĺpček šéfredaktora 31/2019

Minulý stĺpček bol špeciál, ktorý som venoval čiastočnému zatmeniu Mesiaca. Dúfam, že nikto nespáchal samovraždu, pretože v ňom nenašiel pravidelný prísun drbov, noviniek a inšpirácie.

Po tom, čo som myslím úspešne nafotil Mesiac, sa mi darilo aj so slnkom. Viacerí sa čudovali, ako sa mi podarilo nafotiť slnko priamo za televíznou vežou. Keby som nebýval tam, kde bývam, asi by som takú fotografiu nemal. Mám však z balkóna dobrý výhľad na Slovnaft a na Kamzík. Kedykoľvek, keď je zaujímavé svetlo, stačí schmatnúť fotoaparát a cvaknúť. Samozrejme treba byť pripravený. Slnko sa za vežu dostáva dvakrát do roka, zakaždým na 2-3 dni. Mohol by som si písať denník, pozrieť kedy som to fotil minulé roky, alebo použiť nejakú aplikáciu pre chytré zariadenia. To by som musel, ak by som to nefotil z domu. Mne stačí sledovať pohyb slnka a pár týždňov vopred už viem, že sa ten správny čas blíži. Takže pri týchto záberoch bolo najdôležitejšie mať výkonný teleobjektív a správne načasovanie. Fotografoval som na programe A, s korekciou expozície, podľa obrazu v hľadáčiku. Časy vychádzali krátke, statív som nepotreboval.



Pri porovnaní druhého a tretieho záberu môžete vidieť, ako sa posunie dráha slnka o jediný deň. Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 300/4 IS PRO + MC-20 (EQ=1200 mm).


Mám tu niečo pre Fujistov, ktorí chcú vedieť, aké zväčšenie majú ich objektívy. V tabuľke sú aj údaje pri použití s medzikrúžkami.

Tabuľka v PDF.

K Mesiacu sa ešte vrátim. Ja som použil to najlepšie od Olympusu. Máme tu však aj video nasnímané naopak veľmi lacnou technikou. Konkrétne Olympusom E-PL5s objektívom Walimex 500mm F8 a starým telekonvertorom 2x Vivitar M42. Výsledná ohnisková dĺžka je ekvivalentom 2000 mm.

Overené i neoverené správy

Skylum chystá na jeseň nový Luminar 4. Prvou prezentovanou novinkou je automatické nahradenie oblohy pomocou umelej inteligencie. Tá postupne úplne zmení fotografiu. Inak sa máme tešiť na viac ako 65 vylepšení. Ak využijete predobjednávku, môžete mať Luminar 4 za lepšiu cenu.

https://skylum.com/luminar-l4

I’m Back! Bohužiaľ. Opäť to niekto skúša s na prvý pohľad nezmyselným projektom. V počiatkoch digitalizácie sa hľadal spôsob, ako filmové fotoaparáty prerobiť na digitálne čo najjednoduchšie. Ukázalo sa, že je to mylný spôsob. Fungovalo to len na stredoformátových fotoaparátoch s výmennými kazetami, ktoré sa nahradili digitálnou stenou. Bolo to drahé riešenie. Teraz tu máme pokus ponúknuť lacnú digitálnu stenu pre staré filmové stredoformátové fotoaparáty. Vieme, že ak má zadná stena mať zmysel, musí v nej byť veľký snímač a ten nie je lacný. I’m Back je projekt na Kickstarteri, ktorý chce ponúknuť lacnú stenu s malým 16 MPx snímačom Panasonic. Nie je to ani M4/3 snímač, ale snímač z kompaktov a ultrazoomov. Preboha, prečo chce niekto fotiť stredoformátovým fotoaparátom fotky kvality ako z lacného kompaktu a z brutálnym orezom? Ak máte doma nepoužívaný stredoformátový fotoaparát, predajte ho, alebo si kúpte film a opäť si užite poriadný analógový zážitok.

https://www.kickstarter.com/projects/samellos/im-back-low-cost-medium-format-digital-back

Oveľa sympatickejší a zmysluplnejší je ďalší projekt na Kickstarteri. Popruhy Peak Design zmenili môj fotografický život. Mám ich 4! Používal som neoprénový popruh Sunsniper, popruh od Joby, ale až Peak Design je to pravé. A je to hit. Teraz tu máme projekt, ktorý je nesporne úspechom PD inšpirovaný: univerzálny popruh KUVRD. Cieľová suma je už vyzbieraná a tak sa asi dočkáme aj výroby. Uvidíme, aký bude mať úspech. KUVRD už zabodovali svojou univerzálnou krytkou.

https://www.kickstarter.com/projects/kuvrd/universal-camera-strap-the-only-strap-for-every-camera

Kickstarter do tretice. Aj tu je cieľová suma už vyzbieraná. Konkrétne sa jedná o nové filmy od Lomography, pod názvom LomoChrome Metropolis XR 100-400. Film bude k dispozícii vo veľkostiach 35 mm, 120 (stredný formát), 110 (pocket film) a 16 mm (film). Film sa má vyznačovať desaturovanými farbami a zvýšeným kontrastom.

https://www.kickstarter.com/projects/lomography/lomochrome-metropolis-film

  • Teraz k oficialne nepotvrdeným správam. Objavili sa prvé bližšie informácie o pripravovanom Canone EOS 90D. Predstavený by mal byť vraj 28. augustaa nahradí nielen EOS 80D, ale aj EOS 7D Mark II. Má mať 32,5 Mpx snímač APS-C, 4K video bez orezu, 10 obr./s. Na rumor stránke sa do popisu asi dostala chybička, pretože “Mirrorless APS-C camera body” znamená, že by to mala byť bezzrkadlovka. Pritom v inej časti správy sa píše o DSLR.
  • Rumory štebotajú aj o pripravovaných Nikonoch Z8 a D860. Obidva by mohli mať nový 61Mpx snímač, ktorý odpremieroval nový Sony A7r IV. Bezzrkadlovka Z8 má mať duálny CF Express slot a ISO 64 - 25 600.
  • Že to rumor stránkam vždy nevyjde dokazuje správa, že 17. júla mal byť predstavený Sony A6500. Ako vieme, takýto fotoaparát sa ešte na trhu neobjavil.
  • Ďalší rumor tvrdí, že sa tento týždeň dočkáme objektívu Nikon Nikkor Z 85mm f/1.8 S. Z mapy objektívov vieme, že má byť predstavený v tomto roku, Nikon ale nezverejnil presné termíny. Konečne budem mať kompaktný portréťak na Z7?


Novinky

Je to 50 rokov, čo človek pristál na Mesiaci. Všetci poznáme úžasné fotografie, ktoré na ňom americký astronauti urobili. Bolo to s fotoaparátmi Hasselblad. Preto sa nečudujem, že pri tejto príležitosti Hasselblad predstavil limitovanú edíciu Moon-landing edition Hasselblad 907X. Tá pozostáva z tela 907X a zadnej steny CFV II 50Cv špeciálnej matnej čiernej úprave.

Hasselblad na Mesiaci.

https://www.hasselblad.com/907x-special-edition/

Wacoom predstavil “cenovo dostupnejší” tablet Cintiq 22 za $1200. Nie je to málo, ale je to o dosť menej ako u 24” a 32” modelov. Je to aj preto, že má len Full HD rozlíšenie a menší gamut. Pero Pro Pen 2 pracuje s 8 192 úrovňami prítlaku.

https://wacom.com/en-us/products/pen-displays/wacom-cintiq

Naskenovať staré filmy nie je jednoduché. Profesionálne skenery sa už nevyrábajú, tie predávané poskytujú amatérsku kvalitu. Nie každý však potrebuje naskenovať film kvalitne. Niekto chce mať len digitálnu zálohu, z ktorej môže vytlačiť malú fotku, alebo ju publikovať na internete. Jedným z riešení je filmy prefotiť fotoaparátom. Je na to špeciálne príslušenstvo, v ponuke ho má napr. Nikon, alebo si šikulkovia vyrobia niečo svojpomocne. Kodak teraz prišiel s jednoduchým “skenerom” pre mobilné telefóny. KODAK Mobile Film Scanner vyzerá ako krabica od fotopapiera (tlieskam dizajnérom). Zariadenie je určené na prefocovanie 35 mm filmu, ktorý sa položí na malú presvetľovaciu plochu. Je to rovnaký princíp, akoby ste položili film na okno a prefotili ho mobilom. Dôležitým prvkom je aplikácia KODAK Mobile Film Scanner, ktorá dokáže previesť farebné negatívy s oranžovou maskou na pozitívy. Aplikácia je zdarma a krabička stojí $40.

https://www.kodakphotoplus.com/products/kodak-mobile-film-scanner

Pixelmator Pro 1.4 „Hummingbird“, populárny program pre platformu Mac OS, prináša zaujímavé novinky. Teraz funguje aj ako rozšírenie programu Apple Photos. Z neho môžete teraz využívať všetky výhody pokročilého editora, vrátane práce s vrstvami, retušovacími nástrojmi a ostatnými funkciami Pixelmatora. Pritom sú úpravy nedeštruktívne a môžte využívať výhody iCloudu. Pixelmator Pro môžete kúpiť v obchode Apple za $40.

https://www.pixelmator.com/pro/updates/

Inšpirácia

Na mojom obľúbenom You Tube kanále je publikované video, ako fotografovať jedlo iPhonom. Pekný návod môžete aplikovať aj pre fotenie produktových fotografií.

Fotografie automobilov nás sprevádzajú na každom kroku, v odborných časopisoch, na bilboardoch, v tlačenej reklame. Vždy profesionálne nafotené, ale sú dosť na jedno kopyto. Ukazujú produkt, ale chýba im príbeh a duša. Marcus Philipp Sauer nafotil sériu fotiek Mercedesu triedy G, na niektorých fotografiách ani nie je auto. Dotvárajú však príbeh, ktorý môžete prežiť, ak si také auto kúpite. Ja budem len snívať a obdivovať prácu fotografa.


Foto a titulná foto: Marcus Philipp Sauer.


https://www.behance.net/gallery/78367683/Mercedes-G-Class

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Vixen
2019-07-29 08:02:42
"Že to rumor stránkam vždy nevyjde dokazuje správa, že 17. júla mal byť predstavený Sony A6500. Ako vieme, takýto fotoaparát sa ešte na trhu neobjavil."
Zato 25 júla bola predstavená ďalšia generácia špičkového kompaktu RX 100 VII, a o tom tu nie je žiadna zmienka.
Dosť smutné...
https://www.dpreview.com/news/6780284613/sony-reveals-cyber-shot-dsc-rx100-vii-super-compact-with-90-fps-bursts-and-mic-socket
 
poqy
2019-07-29 08:21:41
Fotky so slnkom sú parádne. Viem si predstaviť uplatnenie lacnej digitálnej steny na analógy, zberatelia starej techniky by si mohli ľahko overiť funkčnosť foťáku bez vyvolávania negatívu. Teraz som zistil, že fotostĺpček vychádza každý týždeň, ja sa asi zabijem
 
close
2019-07-29 09:50:24
príspevok od: Vixen
"Že to rumor stránkam vždy nevyjde dokazuje správa, že 17. júla mal byť predstavený Sony A6500. Ako vieme, takýto fotoaparát sa ešte na trhu neobjavil."
Zato 25 júla bola predstavená ďalšia generácia špičkového kompaktu RX 100 VII, a o tom tu nie je žiadna zmienka.
Dosť smutné...
https://www.dpreview.com/news/6780284613/sony-reveals-cyber-shot-dsc-rx100-vii-super-compact-with-90-fps-bursts-and-mic-socket
ale no! veď treba nechať témy aj na budúci týždeň
 
blahoslav J B Art
2019-07-29 10:07:04
príspevok od: Vixen
"Že to rumor stránkam vždy nevyjde dokazuje správa, že 17. júla mal byť predstavený Sony A6500. Ako vieme, takýto fotoaparát sa ešte na trhu neobjavil."
Zato 25 júla bola predstavená ďalšia generácia špičkového kompaktu RX 100 VII, a o tom tu nie je žiadna zmienka.
Dosť smutné...
https://www.dpreview.com/news/6780284613/sony-reveals-cyber-shot-dsc-rx100-vii-super-compact-with-90-fps-bursts-and-mic-socket
to je len dalsi dokaz toho, ako Sony se*** na slovensky trh, ak nie su schopni napisat tlacovu spravu v slovencine ... podobne to bolo pri A7 IV
 
pa10
2019-07-29 12:13:45
Tie fotky vysielaca so slnkom su skutocne velmi pekne. Zaujal ma aj ten posun slnecnej drahy, clovek si to bezne az tak neuvedomi.
 
mirrrec
2019-07-29 16:33:13
"Že to rumor stránkam vždy nevyjde dokazuje správa, že 17. júla mal byť predstavený Sony A6500. Ako vieme, takýto fotoaparát sa ešte na trhu neobjavil."

Takýto fotoaparát je na trhu už pár rokov, ale dobre....
 
calimero
2019-07-29 20:09:38
Bože, len tie gramatické chyby.....
 
mllpo
2019-07-29 21:57:17
príspevok od: blahoslav J B Art
to je len dalsi dokaz toho, ako Sony se*** na slovensky trh, ak nie su schopni napisat tlacovu spravu v slovencine ... podobne to bolo pri A7 IV
ako aj ine značky spomínané v tomto článku (Hasselblad, Kodak,...)
 
close
2019-07-30 06:37:23
príspevok od: calimero
Bože, len tie gramatické chyby.....
A použil si? Alebo iba chceš byť zaujímavý?
 
mllpo
2019-07-30 08:41:29
príspevok od: blahoslav J B Art
to je len dalsi dokaz toho, ako Sony se*** na slovensky trh, ak nie su schopni napisat tlacovu spravu v slovencine ... podobne to bolo pri A7 IV
 
MagickVamp
2019-07-30 09:09:31
príspevok od: mirrrec
"Že to rumor stránkam vždy nevyjde dokazuje správa, že 17. júla mal byť predstavený Sony A6500. Ako vieme, takýto fotoaparát sa ešte na trhu neobjavil."

Takýto fotoaparát je na trhu už pár rokov, ale dobre....
Karol je ambasador pre olympus, nie sony, ako to ma vediet?
 
CrazY_Red_FoX
2019-07-30 09:27:49
Tiez mam popruhy od peakdesign a su super, plne im doverujem. Pri svojej udajnej nosnosti kotiev 90kg len tazko najdu konkurenciu. Popruh KUVRD moze byt dobry na lahsie fotaky, ale ak by som mal na nom mat zavesenych 3-4 kg, tak by som sa asi trocha obaval, ze tie tenke klipy rupnu, aj ked vyrobca udava "225obs collective load capacity". Cena je tiez prepisknuta, kedze sa az na tie klipy je to v podstate kopia peakdesignu.
 
calimero
2019-07-30 10:11:03
príspevok od: close
A použil si? Alebo iba chceš byť zaujímavý?
Budem úprimný, teraz nie. V minulosti niekoľkokrát. Bez odozvy.
 
blahoslav J B Art
2019-07-30 15:08:51
príspevok od: mllpo
no ... nevídali 😁
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia