Fórum » O TECHNIKE

objektívy

gigamaster
gigamaster 2008-10-27 13:03:44+01
Ahojte, som nový, a chcel by som si kúpiť zrkadlovku, a rozmýľam nad Nikon D60 + 18-55 II AF-S DX len neviem aký je ten objektív. Viete mi poradiť? Ide mi o to že aký je ten objektív. A aký má zoom, neviem to ešte presne čítať, tak preto sa pýtam

Ultra TXF
2008-10-28 13:31:19+01
Dá sa začať aj takto ak máš averziu ku knihám,ale tak či tak si k nim budeš musieť sadnúť. Dá sa fotiť aj metódou pokus-omyl,ale je lepšie si prečítať práve rady a návody od skúsených .....takí totiž tie knihy píšu.
Pozri si www.fotoroman.cz a tam je všetko stručne a jasne.A ver mi ,že tam je čítania na každý deň na dlhú dobu a ešte sa k tomu budeš aj vracať.

quintes
2008-10-28 13:48:50+01
a teraz vážne:
na kompakte sa dá ľahko dosiahnuť 10násobok priblíženia, ale uvedom si minimálnu vzdialenosť optiky, čiže ten zoom na mínus, dajme tomu že je to ohnisko 35mm. Hej? Zatiaľ chápeme. No, a zober si že 10x optické priblíženie je, že ten objektív dokáže priblížiť na 350mm ohnisko. Príklad, hej? Ale finta a základný problém je v tom, že medzi kompaktom a zrkadlovkou (je jedno či digitálnou alebo filmovou) je veľkosť snímača, alebo filmu. U kompaktu je maličký, preto sú tie fotky relativne vysoko zašumené, pretože výrobcovia tam nabúchajú mega pixeli, ktoré sú strašne blízko pri sebe na malom priestore. Čiže je ľahké urobiť 350mm ohnisko (alebo 10x zoom) na malý snímač ako na väčší. Takže ak chceš 10-20 zoom :-) tak potrebuješ čo najväčší objektív, čím viac mm tým viac zoom. Ale nie každý objektív je dobrý, preto existuje možnosť meniť objektívy, aby sa dala dosiahnuť čo najlepšia kvalita obrazu. Najlepšie sú ohniská pevné. Ale to sa dočítaš všade, ak ťa moja odpoveď vôbec zaujala. Stačí? Ešte nejaké otázky? Ak by si bol len trošku prefíkaný, dávno by si bádal prečo sú kompakty lacnejšie hoc aj s veľkým zoomom ako zrkadlovka s možno žiadnym zoomom.

cambo
2008-10-28 14:26:21+01
jedna otazka quintes kolko mas zrkadlovku?

quintes
2008-10-28 14:33:46+01
príspevok od: cambo
jedna otazka quintes kolko mas zrkadlovku?
prečo sa pýtaš? Napísal som niečo zlé? :-( ak áno tak sa ospravedlňujem, že pomýlim tých 5 ľudí čo budú študovať staršie príspevky.. A skús ma opraviť. Ak sa mýlim vo svojej odpovedi, oprav ma, lebo inak neviem kam smeruje tvoja otázka.

viking81
2008-10-28 18:23:44+01
tvoja odpoved je spravna ;-) ale tazko sa to vysvetluje ludom ktory do toho nevidia ani trosku

dedo Milan
2008-10-28 23:58:08+01
1/ Ak odhliadneš od určitých invektívov na svoju osobu dozvedel si sa vlastne všetko podstatné.
2/ Nechceš radu z kníh, ale od niekoho skúseného, ale veď knihy nepíšu neskúsení ľudia, práve naopak.
3/ Prejsť z kompaktu na zrkadlovku bolí. Bolí samoštúdium, bolia invektívy na fórach, bolí peňaženka, no najviac bolia obrázky, ktoré budú zo začiatku podstatne horšie ako z kompaktu. Dobré obrázky urobíš až keď pochopíš veľa vecí, je to v podstate veda ktorej sa učíš celý život a to vôbec nepreháňam. Kompakt je ´blbuvzdorný´, čo neoznačuje nadávku majiteľovi, ale spôsob ochrany kvality snímku, pretože majiteľa nezaujímajú veci a vedomosti potrebné majiteľovi zrkadlovky. Takže chceš, nechceš aj tak sa tým vedomostiam nevyhneš.
4/ Mám 10x optiku. Dosť zvláštna formulácia. Ale takto, zoom je na to, aby sa za určitých okolností, keď človek ináč nemôže priblížil k objektu fotenia. Mať kvalitný zoom je vec drahá, ale je tiež zoom lacný a to sú tvoje nohy. Predsa nie je problém k objektu pristúpiť, či odstúpiť a zakomponovať. A ak hovorím o kvalitnom zoome, tak max. 3x a to pri clone 2,8. Takže zoom vačší, len v prípade, že si vozíčkár, ak sú nohy zdravé nie je čo riešiť. O zoome 10 - 20x neuvažovať ani v sne, to je blbosť na ixtú. Ak si schopný akceptovať rady fotiacich kolegov, tak si vyberieš, ak nie rob niečo úplne iné, veď báb je na svete dosť a pritom si pofoť s tým kompaktom, ktorý máš. Bude Ti stačiť. Ver mi.

Ultra TXF
2008-10-29 08:25:44+01
Ešte jeden dodatok,ktorý je dôležitý a ľudí,ktorí v živote nedržali v ruke zrkadlovku a nechápu princíp jej fungovania to sklame a zaskočí.
Pri fotení kompaktom vidíš na displeji ako bude vyzerať výsledná fotka,to znamená vieš posúdiť či je to tmavé,svetlé alebo neostré.
Pri pozeraní do hľadáčika zrkadlovky je to inak...vidíš reálny obraž fotografovaného objektu,ale nevidíš a teda nevieš ako bude vyzerať fotka.
Takže sa ti ľahko stane ,že zo zrkadlovky za 30.000,- tu vyleze horšia fotka ako z kompaktu za 5.000,-.
To je to,o čom ti tu všetci píšeme,že na to aby si vedel dopredu urobiť všetko tak ,aby ti aj zo zrkadlovky vyliezla dobrá fotka potrebuješ skúsenosť a tá je v tých knihách.Nkiekdy je veľmi veľký rozdiel medzi tým čo vidíš v hľadáčiku zrkadlovky a tým čo potom uvidíš na monitore počítača.
Predpokladám,že vieš čo je hľadáčik.
Takže si uvedom jednu vec,že fotenie so zrkadlovkou je diametrálne odlišné od fotenia kompaktom.

2008-10-29 08:53:51+01
mne fotenie so zrkadlovkou oproti kompaktu pripomína prechod z Windowsu na Linux...:)
keď sa k tomu človek dostane po prvýkrát, je nadšený, potom zistí, že to nie je až také jednoduché, no dáva mu to obrovskú voľnosť sa realizovať :)
a sloboda je na nezaplatenie :)

Ultra TXF
2008-10-29 09:04:22+01
No teraz si to už úplne dorazil.Ja sa to snažím polopate vysvetliť a ty to zabiješ porovnaním windowsu a linuxu....si mu pomohol :) :) :)

2008-10-29 09:15:19+01
príspevok od: Ultra TXF
No teraz si to už úplne dorazil.Ja sa to snažím polopate vysvetliť a ty to zabiješ porovnaním windowsu a linuxu....si mu pomohol :) :) :)
to dúfam...:)
je to podobné, ako každé začiatky...no len potom to naberie ten správny drive :)

Ultra TXF
2008-10-29 09:23:55+01
No ja som fotil na kinofilmový Canon 300 a potom s boomom digitálnej fotografie som si zakúpil ´automat´ Power Shot S50,ktorý našťastie mal aj manuálne režimy.
Ale to fotenie bolo utrpením.Tak som po niekoľkoročnom čakaní a šetrení kúpil Canon 450D a je to krásny pocit mať to na oku :)A teraz sa vytešujem a dokupujem postupne objektívy :-)

2008-10-29 09:37:06+01
ja som začínal na Polaroide-mám ho ešte doma, no odišlo mi prevíjanie filmu...potom Olympus FE-210 a teraz mám Canon 450D...a vytešujem sa ako ty :)
mám Vianoce každý mesiac, keď vždy niečo k nemu dokúpim...:)

Ultra TXF
2008-10-29 09:40:40+01
...ale ide to do prachov kua...:)....čo už ...žijeme len raz :)

2008-10-29 09:50:22+01
to ide...keď som doma povedal, že za mesiac som dal to toho 60 tisíc, tak na mňa kukali ako na blba...
ale pokiaľ si bubáky nemám užiť, tak nemá význam ich zarábať...:)

Ultra TXF
2008-10-29 10:22:01+01
No ty sa máš keď toľko zarobíš,ja to mám z podpory ťažšie.Tiež ma sere,že tú podporu už konečne nezvýšia,aby som mohol trochu lepšie žiť.

quintes
2008-10-29 10:39:29+01
akurát som chcel reagovať na to, že ako to kupuješ z tej podpory. To musíš mať sakra veľkú podporu :-) mne to nejak nevychádza z vojenského platu

Ultra TXF
2008-10-29 10:45:18+01
príspevok od: quintes
akurát som chcel reagovať na to, že ako to kupuješ z tej podpory. To musíš mať sakra veľkú podporu :-) mne to nejak nevychádza z vojenského platu
Ale tak dá sa,keď sa človek uskromní.....sú u nás nízke dane ,som sa mohol mať lepšie,keby tých čo zarábajú jak hovado viac zdanili.

2008-10-29 10:48:25+01
príspevok od: Ultra TXF
No ty sa máš keď toľko zarobíš,ja to mám z podpory ťažšie.Tiež ma sere,že tú podporu už konečne nezvýšia,aby som mohol trochu lepšie žiť.
to bola jednorázová injekcia :) ale nejde o zarobenie...ide o to, ako dokáže človek zo zarobených peňazí urobiť ďalšie peniaze, aby mu tie kúpili to, čo chce...trebárs i foťák...
ale to je o inom...
máš pravdu, tie podpory sú fakt biedne...ale čo je zaujímavé, že potraviny sú tu vo viedni lacnejšie alebo rovnaké ako na Slovensku...len akosi v platoch je rozdiel...

Ultra TXF
2008-10-29 11:08:02+01
Som im na úrade hovoril,že by som potreboval viac,lebo by som chcel fotiť.
Povedala mi tá krava ,že aby som išiel robiť.Som neni padnutý na hlavu.
Tak nebudem mať Canon ,budem mať sigmu,je tam toho.

2008-10-29 11:28:08+01
úradníčky sa tomu nerozumejú...a zvlášť na Úrade práce...

Strana 3 z 6

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()