Dobrý deň.
Včera mi tu bolo výborne poradené tak by som sa chcel ešte niečo spýtať. Mam Canon 1000d zo základným objektívom EF-S 18-55mm IS a nie som si istý správnou funkciou stabilizátora obrazu. Skúšal som ho otestovať tým že som odfotil scénu z vypnutým stabilizátorom z takým časom že fotka bola mierne rozmazaná. Potom som stabilizátor zapol a z rovnakými nastaveniami odfotil ešte raz. Výsledok bol rovnaký ako z vypnutým stabilizátorom.
Otázka: Dá sa to otestovať inak, alebo je stabilizácia taká nepatrná, alebo treba niečo zapnúť priamo v nastaveniach fotoaparátu?
Za rady ďakujem.
Uspesnost stabilizatoru je statisticka vec. Ak chces porovnavat, sprav pri rovnakom case 10 zaberov bez stabilizatoru a 10 zaberov so stabilizatorom. A roztried ich na 3 skupiny, rozmazane, mierne rozmazane a ostre. Potom porovnaj pocty v jednotlivych skupinach.
Stabilizator potrebuje cca 0.5s na nastartovanie, takze ked fotis, namacknes spust aby si zaostril, rozbehne sa stabilizator a potom dotlacis. Ak cvakas bez ostrenia, stabilizator nestihne nabehnut. Zapinat ho staci na objektive.
je to tak , ako pise bear. pri objektive so stabilizatorom musis najskor pridrzat spust v polovicke, aby sa stabilizator aktivoval. cinnost stabilizatora musis vidiet uz v hladaciku, ked jemne hybes objektivom do stran. vtedy vidis akoby sa v urcitych intervaloch obraz fixoval na jedno miesto.
stabilizator som na zrkadlovke (skle) nikdy nemal a ani ho nepotrebujem, resp podla mna je to zvytocnost. Je pravda ze pri teleobjektivoch to ma opodstatnejie ale pri sirokom setaku, co ja viem.
Funkcnost stabilizatoru sa da overit tzv. svieckovy testom, resp. testom s pouzitim tlmeneho svetla. Postup je nasledovny. Zavries sa do tmavej miestnosti, kde okrem tvojho zdroja svetla, nebude ziadne ine. Vhodny zdroj svetla pre tento test je sviecka alebo kahanec, prip. ine slabe-tlmene svetlo. Na fotaku nastavis manualny rezim a cas expozicie cca 4s a clonu napr. f/8. Zapnes stabilizator, zaostris na sviecku a pohybujes s fotakom pomalym pohybom do stran. Najlepsie ak zacnes z lava smerom doprava, aby si mal pokrytu vacsiu cast fotky. Takyto isty postup zopakuj s vypnutym stabilizatorom. Pri porovnani oboch fotiek zistis, ze fotka so zapnutym stabilizatorom bude hladsia, resp. budu vykompenzovane kopceky sposobene trasenim ruk. Naopak fotka s vypnutym stabilizatorom bude kostrbatejsia. Takyto test som skusal s mojim K10D a na vysledkoch bolo vidno jasnu funkciu stabilizatora.
Nemám objektívy so stabilizátorom ,ale ak to funguje tak ako na tomto videu nového tamronu 18-270 ,tak je to super.
Na tejto stránke
http://www.imaging-resource.com/EVENTS/PKNA08/PKNA08VIDEO.HTML#
nie nema ;-) a neviem ci ho maju v tele vyssie modely...tak isto ej to aj s nikonom...sony a olym ho davaju do tela aj od nizsich modelov...pentax netusim :)
Funkčnosť stabilizátoru
Stabilizator potrebuje cca 0.5s na nastartovanie, takze ked fotis, namacknes spust aby si zaostril, rozbehne sa stabilizator a potom dotlacis. Ak cvakas bez ostrenia, stabilizator nestihne nabehnut. Zapinat ho staci na objektive.
Na tejto stránke
http://www.imaging-resource.com/EVENTS/PKNA08/PKNA08VIDEO.HTML#
si pozri video:Tamron lenses
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie