To zalezi, aku mas prednu sosovku a priemer filtra, ja uzivam P radu aj na Tokine 12-24, ta ma priemer 77mm, ale kupil som si k tomu aj drziak pre Wide objektivy, ten standardny ti siroky objektiv vidi v rohoch a zaber ma vinetaciu, u tohto to nie je vidno. Z rada ti to vyriesi, ale bude to strasne nemotorne na mensich priemeroch a nepomerne drahsie.
jednoznačne zet, počítaj s tým že tak či tak budeš potrebovať wide držiak a ten je len na jeden filter, no z vlastnej skúsenosti viem, že minimálne ho budeš používať s polarizačným filtrom. A ked si trošku rozumný tak kúpiš kruhový, nie štvorcový, a po jeho nasadení by sa ti pri p držiaku prejavila vinetácia. Priemer filtra nie je dôležitý, pretože tie sú napr 77mm aj pri p aj z veľkosti. Viac na stránke mafra-cokin.sk
Priemer filtra je dolezity, pretoze P pokryva max do 80mm priemeru filtra objektivy, ale zaroven od ohniska 12 smerom dole u objektivov ti vidia pomaly az za roh a vidis kraj drziaka, takze kombinacia P +77 filter je hranicna, s 12-24 to ide, sirsie asi nie.
A este dokaz ze priemer filtra je dolezity: skus nasadit P sadu na sigma 50-500, asi zistis, ze aj ked to je tele objektiv, ziaden sirokac, tak to nemozes pouzit lebo ma 86mm priemer filtra.
Z toho jasne vyplyva,ze najprv si prejdi ake mas skla a co planujes dokupit, podla toho si vyber P alebo Z, alebo aj aj.
no mam tu 10-22, k tomu c100/macro, C50/1,8 a casom planujem tamron 17-50, cize na tie by mi stacila aj ta p seria len koly tej 10-22 neviem.
Podla infa si z Bratislavy, zajdi do do nemenovaneho obchodu kde robi Karol Srnec, tam cokin fltre maju skus si nasadit na 10-22 a uvidis i okom ci vidis kraj, vinetaciu je krasne vidiet aj v hladaciku.
Ja mam Cokin P na Canon 10-22. Mam k tomu wide drziak, ak ho idem pouzit dam dole vsetky filtre. Ak to mam rovno tak to nevinetuje. V 95% pripadoch aj tak nepouzivam drziak, necham UV/polarizacny filter filter na objektive a sklicko prechodoveho filtra pridrzim pred objektivom.
Podla infa si z Bratislavy, zajdi do do nemenovaneho obchodu kde robi Karol Srnec, tam cokin fltre maju skus si nasadit na 10-22 a uvidis i okom ci vidis kraj, vinetaciu je krasne vidiet aj v hladaciku.
no ja som presne ento problem s Karlom Srncom raz riesil ´v istej nemenovanej predajni v BA´:))) a on spominal ze:
- cokin filtre velkosti Z a X je trochu dost problem kupit, ze to objednavali ale zo to dlho trvalo (a je to drahe). Ze o on vyriesil sirokouhly drziak tak, ze zrezal prve dve drazky na normalnom a ze to odobre funguje (vraj dokonca lepsie ako original sirokouhly drziak cokin) aj so sirokacmi (hovorili sme o 12-24mm ohniskach, cize ako je to na 10mm neviem)... cize sa asi viac oplati riesit P seria.
- a tiez spominal ze dakedy ten drziak ani nenasadzuje ale iba podrzi filter pred objektivom.
...dufam ze som Karola spravne parafrazoval... :)) ak to cita - zdravim... zostal som pri velkosti P. :))
na C10-22 používam originál polarizačný filter a z Cokinov v pohode radu P s wide držiakom. Čo bol problém pre spomínaný tu nemenovaný obchod, nebol problém pre ten konkurenčný na Trnavskom mýte, ochotne a rýchlo( max. do dvoch dní) mi vždy zohnali to, čo bol pre ten druhý obchod problém zohnať, napr. aj ten wide držiak a akýkoľvek cokin filter a aj iné príslušenstvo...
Cokin na C10-22
A este dokaz ze priemer filtra je dolezity: skus nasadit P sadu na sigma 50-500, asi zistis, ze aj ked to je tele objektiv, ziaden sirokac, tak to nemozes pouzit lebo ma 86mm priemer filtra.
Z toho jasne vyplyva,ze najprv si prejdi ake mas skla a co planujes dokupit, podla toho si vyber P alebo Z, alebo aj aj.
- cokin filtre velkosti Z a X je trochu dost problem kupit, ze to objednavali ale zo to dlho trvalo (a je to drahe). Ze o on vyriesil sirokouhly drziak tak, ze zrezal prve dve drazky na normalnom a ze to odobre funguje (vraj dokonca lepsie ako original sirokouhly drziak cokin) aj so sirokacmi (hovorili sme o 12-24mm ohniskach, cize ako je to na 10mm neviem)... cize sa asi viac oplati riesit P seria.
- a tiez spominal ze dakedy ten drziak ani nenasadzuje ale iba podrzi filter pred objektivom.
...dufam ze som Karola spravne parafrazoval... :)) ak to cita - zdravim... zostal som pri velkosti P. :))
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa