Fórum » O TECHNIKE

zrkadlovka pre začiatočníka

tibique
2008-11-16 20:09:28+01
Som amatér, ktorý fotí s kompaktom, ale fotografovanie u mňa prerástlo do vášne, tak som sa rozhodol, že sa tomu chcem venovať naplno ( a možno sa raz stať profesionálom). K tomu, aby som sa umeniu fotografie naučil, potrebujem ako všetci viete zrkadlovku. Ako každý človek, ktorý sa nadchne pre nejakú vec aj ja som si prečítal 100 238 recenzií, porovnal fotky, testy atď. aby som si vybral čo najlepšiu mašinu. Nechcem sa tu pýtať klišé typu Nikon vs Canon. Chcem sa opýtať otázku trocha obsiahlejšiu : Pre začiatočníka je dobré kúpiť si najprv entry level, resp. mid -range zrkadlovku ako je ( Nikon D60, D80, Canon EOS 450D atd.. alebo ked viem, ze sa tomu chcem venovat - aj ked mozno nebudem profik, ale iba skuseny narocny amater, tak si nasetrim a kupim napr. Canon EOS 50D alebo Nikon D300. Chcem vediet, či sa mi oplatí čakať a šetriť na fotak, ktory uz potom nebudem musiet tak skoro vymenit ( ked skill pojde hore), alebo radsej si kupit lacnejsiu zrkadlovku pre amatera ( do 30 000 SK) so setakom, ucit sa fotit postupne , potom si kupit na lacnejsiu zrkadlovku drahe objektivy a nakoniec vymenit amatera za poloprofika alebo profika. Je to tazka dilema a preto sa pytam skusenejsich, ci sa mi oplati do toho investovat .... ide o to, ci Canon 450D alebo 50D resp. Nikon D60/80 ( stale neviem, ktory je lepsi, lebo nazory su rozne vs. Nikon D300 ) .... aky je vlastne postup pri kupe zrkadlovky, objektivu ... a profesionalneho rastu fotografa? Dakujem za rady :-)

jake
2008-11-16 20:22:28+01
a kolko do toho chces dat? podla toho ti aj budu radit, mas aj dobre recenzie na www.digineff.cz alebo hladaj dalej

trojuholnik
2008-11-16 20:48:19+01
zalezi kolko chces dat, momentalne je top canon 40D pomerom cena vykon. ale pokial si nie si isty ci sa tomu budes dalej venovat tak radsej napr ten 450D.

tibique
2008-11-16 20:52:50+01
tak ide o to, ci dam teraz za nikon D80 ( v obchode mi tvrdili, ze D60 je lepsi, lebo ma cistenie cipu a je novsi model), ale ja som sa rozhodol pre D80s 18-135 mm objektivom, lebo ma pokrocilejsie funkcie. Alebo vydrzim, nieco nasporim a kupim si strednu triedu D50 za 50 000 so setovym objektivom, alebo D300 ... zase niekde radia ze D50 je lepsia kvoli prekresleniu farieb atd., ale mne sa osobne viac paci D300 ka, lebo je to viac profesionalny pristroj a ani tych 51 zaostrovacich bodov nie je na zahodenie ....

BurGi
2008-11-16 20:54:30+01
nezalezi az tak na tele... ale na skle :) a aj skusenemu amaterovi, dokonca profesionalovi niekedy staci napr. 40D, takze skor ked ces foti tak daj do skla :) a ak sa tomu budes venovat, tak urcite 40D ale uplne bude postacovat aj 450D :)

tibique
2008-11-16 21:04:27+01
Rozmyslam, ze pojdem zlatou strednou cestou, t.j. ze si vyberiem fotak zo strednej kategorie, kde si mozem nastavit pokrocilejsie funkcie, ale zaroven, ak potrebujem nieco rychlo odfotit, mozem sa spolahnut aj na automaticke nastavenie. Cize nieco ako Canon 40D ( pocul som, ze 50D nie je az o tolko lepsi, ze by sa oplatilo upgradovat a 40D cku klesli ceny). Dalej by som chcel fotit hlavne portrety ludi ( v exterieri vacsinou , priroda, park atd., sem tam nejaku prirodu,zver atd ... no najma chcem si kupit objektiv, s ktorym mozem otfotit dobre ludsku tvar ... hlavne oci. Ak by sa mi nahodou nepodarilo nazbierat dostatok penazi rozmyslam nad Nikonom D80 alebo Canon EOS450D ...

sankiakis
ocenenie redakciou 2008-11-16 21:05:13+01
príspevok od: tibique
tak ide o to, ci dam teraz za nikon D80 ( v obchode mi tvrdili, ze D60 je lepsi, lebo ma cistenie cipu a je novsi model), ale ja som sa rozhodol pre D80s 18-135 mm objektivom, lebo ma pokrocilejsie funkcie. Alebo vydrzim, nieco nasporim a kupim si strednu triedu D50 za 50 000 so setovym objektivom, alebo D300 ... zase niekde radia ze D50 je lepsia kvoli prekresleniu farieb atd., ale mne sa osobne viac paci D300 ka, lebo je to viac profesionalny pristroj a ani tych 51 zaostrovacich bodov nie je na zahodenie ....
D60 je lepsia ako 80? to preco? nieje 80 novsia?

jake
2008-11-16 21:07:30+01
D300 je super fotak, ale stoji tolko co Canon 450D aj s celku dobrym objektivom. Kup radsej dobre skla, to mas dobrych 60 az 80% kvality obrazu. skus nejake 2?8-ve sklo s 24-70mm ohniskom. je jedno ci Canon alebo NIkon a co zostane vraz do fotaku. Do buducna mas vyhodu, ze ked prejdes na full frame tak objektiv ti zostane, a ten je najdrahsia sranda. telo bez dobreho objektivu ti je s prepacenim na nic.

tibique
2008-11-16 21:09:02+01
D60 je upgrade z D40 resp. D40x , D80 je upgrade z D70, cize je to o trosku vyssia trieda.... D80 je 2 roky stara technologia, ale aj napriek tomu, ze nema Expeed processor a D-lighting, tak sa mi paci viac, lebo mozem na neho pouzit aj objektivy, ktore nemaju AF motor a ma viac zaostrovacich bodov

tibique
2008-11-16 21:13:51+01
rozsah 24-70 mi bude postacovat na portrety? v obchode mi povedali, ze na potrety budem potrebovat tak okolo 105 mm ... ked mi ponukali na D60tku objektiv 18-135. V podstate asi to aj tak urobim, ze si kupim kvalitnejsi objektiv s dobrou svetelnostou, ale musim si vybrat taky, aby bol viacucelovy .... no ziaden extra ultrazum,kvoli tomu, aby nestratil na kvalite ..

RadoT
2008-11-16 21:23:35+01
Co tak Nikon D90??? Obrazova kvalita minimalne porrovnatelna s D300... Absencia magnezioveho a utesneneho tela ale ruku na srdce kazdy si strazi svojho milacika ako oko v hlave.... Do toho `entry level-u` by som na tvojom mieste velmi nesiel (aj ked si uplny zaciatocnik ) Ako pises budes sa tomu pravddepodobne chciet venovat naplno.... Fotaciky ako C450d a Nd60 nie su zle no su ukratene o nejake tie funkcie a vadi mi na nich aj absencia stavoveho displeja...

tibique
2008-11-16 21:30:50+01
Moze byt Nikon D90 alebo D80, ak nebudem mat dost penazi ... ale zase ako by ste porovnali D90 a Canon EOS 40D ? lebo cenova kat. je priblizne rovnaka ..... dalej mam si kupit k tomu setak na zaciatok? lebo asi na objektiv za 25 000 SK nebudem mat hned.

jake
2008-11-16 21:45:07+01
tak ta budem musiet sklamat. dobry objektiv by mal byt taky, ktory das jak pre format APS-C tak aj pre rozmer kinofilmu. A neboj sa, s 24-70 f2,8 nafotis dobre na comkolvek. Akurat ze stoji okolo 30 tis., ale vystacis s nim. Na tvojom mieste by som vobec nerozmyslal a , ako vidim skor skekulujes ohladne NIkonu, tak si kludne kup D60. Da sa kupit oklo 10 tis. a s dobrym sklom ak sa posnazis nikto nerozozna ci to nebolo trebars aj s D90. V obchode Ti povedali dobre, ale portretovaci 105mm na pevne sklo sa hodi skor pre full frame, a tam si mozes vybrat asi len D700, co je jeden z najlepsich fotakov sucastnosti. Preto este raz, kasli na telo ked mas financne obmedzenia a kup si jedno spominane sklo (lacnejsie ho zozenies v bazari). Je vlastne jedno ci je nove alebo starsie. Pokial objektiv nie je poskodeny, tak je fuk i je novy alebo ma 15 rokov. Mpzno bazar by bol najlepsi, co myslis? Vela aj profi fotograffov si tam kupuje prislusenstvo. TO by si mal podla mojho nazoru uplne najlepsie.

RadoT
2008-11-16 22:03:21+01
príspevok od: tibique
Moze byt Nikon D90 alebo D80, ak nebudem mat dost penazi ... ale zase ako by ste porovnali D90 a Canon EOS 40D ? lebo cenova kat. je priblizne rovnaka ..... dalej mam si kupit k tomu setak na zaciatok? lebo asi na objektiv za 25 000 SK nebudem mat hned.
Takze toto je cisto len moj uhol pohladu... Riesil som podobnu otazku prednedavnom... Canon 40D vs Nikon D90... 40Dcko je tak o pol triedy vyzsie a ako D90ka... Pravdepodobne najlepsi pomer cena-vykon = 40D... Vlastnil som Canon 10D takze veci ako ovladanie a ergonomia canonu mi boli dobre zname... Bol som prakticky rozhodnuty... Problem prisiel ked som sa vybral do obchodu a sahol si na D90ku... Ta masinka sa mi doslova prisala na ruku ( a to ju nemam najmensiu )... Rozlozenie tlacidiel a ovladnie mi hned prislo ovela pohodlnejsie ako u Canonu... Novy CMOS snimac a veci spominane vyzsie sa podpisali na mojom rozhodnuti- Nikon D90... Proste laska na prvy pohlad ;)... Maximalna spokojnost.... Toto je len moj subjektivny nazor... Skus si osahat kazdy fotacik o ktory mas zaujem... Budes snim travit viac casu ako si mozno myslis...

tibique
2008-11-16 22:04:51+01
Predavacka mi radila, ale nie pevne sklo 105 mm, ale AF-S DX 18-135 mm na D60 tku. No D60tku si nechcem kupit preto, lebo musi byt AF-S typu so vstavanym motorcekom pre ostrenie ( D60 nema motorcek v tele). A co sa tyka objektivu, asi si vyberiem na zaciatok nieco podobne ako ten 18-135 a potom ho vymenim za 24-70,f2,8 .... co si myslis o objektivoch s f1,4? som videl velmi pekne pletovky urobene s tymto objektivom... asi bude drahsi ako f2,8

tibique
2008-11-16 22:10:47+01
zatial mi to vychadza, ze si nasetrim konkretne na tento model aj s objektivom
http://www.pixmania.sk/sk/sk/1549231/art/nikon/d90-objektiv-af-s-dx-nikk.html
chcem fotit krajinu a portrety hlavne, sem tam nejake makro ... sporty alebo nejake rychle sceny nebudem velmi fotit, cize kontinualne snimanie nie je pre mna rozhodujuce
co si o nom myslite?

jake
2008-11-16 22:14:22+01
nemusi byt drahsi. su viacerych typov. ale ak si raz u Nikonu vyberies format DX tak to je APS-C a precho v buducnu sa neoplati. ozaj, a co vlastne ocakavas od terajsej kupy a co chces do buducna? Pokial zrovna nechces fotit profi, tak ti tato rada D60 az D90 bude bohate stacit. pozri si www.talkive.sk alebo www.megafoto.sk a tam nie su az take zle ceny. jednoduchsie recenzie mas na priklad na www.digineff.cz. precitaj, postuduj a sam uvidis. ked si tu pozries niektore galerie s cim je to fotene, tak odpadnes ako je mozne s tak papierovo slabou technikou tak super fotit. kup si trebars ten Nikon D8O. Hoci fakt je taky, ze ak chces do toho vrazit 20 tis, tak to je naozaj malo. Kup si radsej fotak s opbjektivom v cene ten objektiv 18.135 ma inac aj velmi dobru recenziu.

tibique
2008-11-16 22:25:19+01
Ide o to, ci si kupim o dva tri mesiace fotak typu D80 s 18,135 ... alebo sa budem trapit viac nez pol roka a skrabat na D300 ku ... ked si kupim D300 to neznamena, ze uz mam vyhrate, lebo k takemu fotaku musim mat adekvatny objektiv ( obkejtivy) a nakoniec, kto povedal, ze ked budem mat super fotak, tak budem robit aj super fotky... na to treba talent, a je lepsie si oskusat na lacnejsom variante ( ktory mozno ani v tych najlepsich rukach nedosiahne profi kvalitu), ako potom lutovat velmi vela penazi za spickovy pristroj, ak zistim, ze nemam talent, resp. mi moje fotografie ziaden rentabilny uzitok neprinesu.... a pre cistu radost z fotenia mi bude stacit ta D80tka , lebo podla toho co som videl , tak dokaze urobit aj celkom kvalitne fotky v dobrych rukach. Ak budem mat trochu viac penazi, tak si kupim D90tku. a asi pri tejto volbe ostanem. D80 alebo D90 v zavislosti od financii

PRINST
2008-11-17 15:40:04+01
Asi si sa rozhodol správne a tuto : http://www.megafoto.cz/nikon-d90-18-105-vr-kit.html
to máš ešte skoro o 2 tis. Sk lacenejšie

2008-11-17 17:00:43+01
no na portrety aj do tej prirody by bol dobry taky rozsah 70-200 f2.8 (ci uz canon alebo nikon alebo sigma tamron) alebo neake macro 100vku alebo 150tku s tym aj portret nafotis aj macro

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()