cauko, pouziva niekto z vas na upravu fotiek tablet (taka ta podlozka s perom)?
je to lepsie ako s mysou? popripade nejake tipy na tablety? mna napr celkom zaujal Wacom Bamboo cenovo aj velkostou atd, ale s tabletmi este skusenost nemam. uvitam kazdu radu. dik
Jedine upotrebitelne tablety robi Wacom. Pre profesionalne pouzitie je to rada Intuos, ktora nema konkurenciu, su vsak dost drahe. Osobne pouzivam Wacom Graphire XL, jeho nastupcom je model Bamboo. Odporucam velikost plochy A5, inac je to potom len na hrajkanie.
Karol a ako sa s tym robi, je to lepsie ako mys? A musim sa tym perom dotykat plochy a tak sa pohybujem, alebo to nejak skenuje pohyb ruky a viem kde sa nachadzam aj ked sa nedotykam plochy?
ak som spravne pochopil tak bamboo je teda novsi model od Graphire XL a teda ho mozes aj doporucit?
Tiez rozmyslam nad A6-A5 vacsie nie, lebo sa musis viac namahat s rukou na takej velkej ploche.
dik
cim vacsi tablet, tym presnejsie dokazes upravovat fotky.
osobne pojdem do tabletu az ked budem potrebovat narocnejsie upravy fotiek a budem mat na tablet velkosti A4.
ak sa nemýlim, tak tablet má dotykový displej a pero...to isté mám na PDA-čku...perom je to presnejšie, krajný prípad je dotyk prstom...
Tablet nie je dotykovy displej (aj ked maju aj taky), Plocha tabletu reprezentuje plochu monitora. Tablet okrem pohybu pera po podlozke snima aj sklon a pritlak. Vo Photoshope je nastavenie stetcov reagujuce na pritlak. Mozno si zvolit, ci sa bude na zaklade pritlaku menit velkost stetca alebo jeho krytie. Sklon pera urcuje tvar stopy pre kaligraficke stetce. Su aj ine typy pier, nez standardne, napr. striekaca pistol pre symulovanie airbrushe.
Praca s tabletom vyzaduje urcity cvik. Tablet nie je potrebny pre zakladne upravy ale pri castej praci s klonovanim, dodge/burn, kreslenim, rozmazavanim, maskovanim, kombinovanim fotografie s kreslenim a malovanim je takmer nenahraditelny. Osobne pouzivam mys aj tablet. Cim je plocha vacsia, tym lepsie, keby som mal dost penazi, tak si kupim sirokouhly A4 Intuos a knemu aj pero pre airbrush.
pripojim svoj nazor: mam tablet od Geniusu (MousePen 8x6) a myslim ze pre uplneho zaciatocnika je najlepsi a niekolkonasobne lacnejsi ako Wacomy. Nema sice pero bez baterky a ani gumu na konci pera ale rozlisenim, citlivostou pritlaku a velkostou plochy je plne porovnatelny. A ak ma niekto ambicie pracovat dlhodobo s tabletom nebude mat po mesiaci problem vybrat si novy tablet, hlavne uz bude vediet co od toho ocakavat. Pri retusi fotiek obycajnu mys viac nechytite do ruky, kto raz skusil uz nechce inak!
p.s. ani moj 3 rocny syn nema problem si s nim kreslit v painte :-)
Ten genius je na zaciatok dobra volba. Su taki, co si tablet kupia, chvilu skusaju a potom to niekam odlozia. Ten co to potom bude chciet robit profesionalne, kupi si Intuosa.
osobne pouzivam wacom intuos a5 wide k nec 2690wuxi a velkost je tak akurat - teda primerana k velkosti lcd a aj miesto ktore zabera na stole je este prijatelne. (vecsi tablet len na kreslenie mensi urcite nie.)
tablet
ak som spravne pochopil tak bamboo je teda novsi model od Graphire XL a teda ho mozes aj doporucit?
Tiez rozmyslam nad A6-A5 vacsie nie, lebo sa musis viac namahat s rukou na takej velkej ploche.
dik
osobne pojdem do tabletu az ked budem potrebovat narocnejsie upravy fotiek a budem mat na tablet velkosti A4.
Praca s tabletom vyzaduje urcity cvik. Tablet nie je potrebny pre zakladne upravy ale pri castej praci s klonovanim, dodge/burn, kreslenim, rozmazavanim, maskovanim, kombinovanim fotografie s kreslenim a malovanim je takmer nenahraditelny. Osobne pouzivam mys aj tablet. Cim je plocha vacsia, tym lepsie, keby som mal dost penazi, tak si kupim sirokouhly A4 Intuos a knemu aj pero pre airbrush.
p.s. ani moj 3 rocny syn nema problem si s nim kreslit v painte :-)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa