Ked naskrutkujem redukciu m42/eos na objektiv s m42 zavitom a nasadim na telo, tak poloha ostriacej rysky na objektive nie je v rovine so zvislou osou fotoaparatu. U roznych objektivov je tento rozdiel/posuv rozny (trosku iny u Sonnar 135 iny u 200 a iny u Heliosu). Moje otazky:
1. Ma to vplyv na zaostrovanie vseobecne alebo len na zaostrovanie na nekonecno?
2. Da sa to odstranit zbrusenim stykovej plochy na redukcii, ktora je medzi redukciou a telom?
3. Je potrebne mat ku kazdemu m42-objektivu jednu redukciu?
Mam len jednu AF confirm redukciu s jednym obj (jena sonnar 135). Ani ja to nemam v rovine, ale nevidim v tom velky prakticky problem. Zbrusit redukciu mozes, ale moze sa ti stat ze obj bude preostrovat za nekonecno (Casto sa stavalo, ze redukciu boli prilis hrube, obj nezaostril do nekonecna, a trebalo ich zbrusit). Teda, ma to vplyv na zaostrovanie vseobecne, lebo by si skratil vzdialenost medzi obj a cipom. Redukcia staci jedna vo vseobecnosti.
Hladal som teraz co-to na googli, nasiel som dobry serial o m42 na http://www.osnica.com/?p=80 tam musim este preluskat diskusie. Asi nejde o to, ci mam v rovine rysku na objektive voci telu, ale budem si asi musiet vyfotit nejake referencne snimky na plnu dieru na nekonecno, kde by som videl ci mi eventualne zaostri niekam blizsie nez nekonecno. Mam na redukcii aj konfirmaciu ostrenia.
Este by som dodal, mam eos 400d a redukcia m42 ma po nasadeni na telo ciastocnu volu, co sposobuje pri urcitej polohe (kedze manualne ostrenie ide trosku tuhsie), ze kontakty cipu na konfirmaciu ostrenia neprenesu spravne informaciu (clona vtedy = 0 nie 2) a vtedy ide do Err01 a musim restartnut telo.
Mozem suhlasit v vajajom, riesil by som to, iba ak by to robilo prakticke problemy, da sa to pomerne lahko vyskusat... a v prospech tohoto stavu ti nahrava este aj ostrenie na hyperfokalnu vzdialenost, na ktoru ked zaostris mas v hlbke ostrosti aj nekonecno. To co hovoris, ze kazdy objektiv sa zaskrutkuje v inom pootoceni sa prejavi aj na povodnom uchyteni (skusil som na praktike, sonnar mi aj tam asi 2-3 stupne zostane pred tou idealnou polohou, zakladak pancolar sadne presne, no na redukcia M42/EOS tiez zostane nejaky stupen pred idealnou polohou), takze nechat tak a fotit :)....
caute....vcera mi prisla redukica m42 na eos s AF confirm 2nd generation...ide o to ze po nasadeni na telo my stale ukazuje clonu 00..cize akoby tam nebol objektiv...na stranke predajcu je pisane ze clona sa da \"nastavit\" na cipe v rozsahu 1,4 az 4 aby zapisovalo do exifu a tym padol aby to tak salilo aj fotak...len neviem ako....nemate s tym niekto skusenost ? lebo googel mi toho moc nepovedal zatial diky moc
caute....vcera mi prisla redukica m42 na eos s AF confirm 2nd generation...ide o to ze po nasadeni na telo my stale ukazuje clonu 00..cize akoby tam nebol objektiv...na stranke predajcu je pisane ze clona sa da \"nastavit\" na cipe v rozsahu 1,4 az 4 aby zapisovalo do exifu a tym padol aby to tak salilo aj fotak...len neviem ako....nemate s tym niekto skusenost ? lebo googel mi toho moc nepovedal zatial diky moc
ta 2nd generation myslis tu programovaciu? sites.google.com/site/rbrunovsky/blog/redukciem42naeos takto to vyzera, ze cip nesedi presne na kontakty, ale v tom pripadeby si fotil do Erroru
overoval som si na svojich redukciach: - bez cipu ukazuje 00 - s cipom s konfirmaciou AF ukazuje 2.0 ... zavisi od vyrobcu, niektore davaju pevne 1.4 alebo 1.8 alebo 2.0, ale nemozes zmenit - s programovatelnym cipom si vies normalne volicom nastavit aku chces informaciu o clone z objektivu do tela
PS: mal som jednu redukciu, ktora mala zle nalepeny cip, mala volu na bajonete a prepinala info z 2.0 ked bola korektne oproti kontaktom a 00, ked som s nou pri ostreni jemne pohol (to ta vola) sa prepla z 2.0 na 00, ale kontakty teda nejako nesedeli, bol tam presah na vedlajsie a islo to do Error (znamenalo vypnutie a zapnutie vtedy 400D) ... tak som ten cip ulomil a nechal ju ako bez cipu a ukazuje 00 a da sa fotit na cisty manual rezim bez potvrdenia cohokolvek.
a da sa mi s nou fotit v manualy na tom 00 v pohode...len ked uz je to AF confirm tak som cchel vediet kde je zrada....skusim popritlacat a uvidim co to povie
mal si pravdu....bolo to tym kontaktom....ma aj moja redukcia volu v bajonete...ale niepozdrznu ale priecnu.....pohol som so sklom kusok dole a uz ukazuje clonu
a da sa mi s nou fotit v manualy na tom 00 v pohode...len ked uz je to AF confirm tak som cchel vediet kde je zrada....skusim popritlacat a uvidim co to povie
aha, takze nie programovacia ale ma na pevno v sebe moznost krokovania f1.4-4.0 ... ale viditelne ma problem ... hned napis predajcovi na ebay problem, zvyknu byt korektni, posle Ti druhu ...
aha, takze nie programovacia ale ma na pevno v sebe moznost krokovania f1.4-4.0 ... ale viditelne ma problem ... hned napis predajcovi na ebay problem, zvyknu byt korektni, posle Ti druhu ...
mozem mu napisat...ale ako som ju tam pritlacil tak uz neni porblem...ani raz sa neprepla do 00..skusal som s nou hybat ted aj tak aby som to uvolnil a nic...takze problem odstraneny jo a je tam ta moznost napevno...da sa klasicky volit volicom clona medzi 1,4-4...dik za tip na odstranenie zavady
Nazdar páni, má niekto reálne skúsenosti redukciou s EMF AF programovateľným čipom ? Nepotrebujem dohady, ale reálne skúsenosti, ďakujem. Nejaký návod som našiel na http://emfphoto.com/forum/index.php?PHPSESSID=8dku94i8alug1hugjbhunnar87&topic=3.0
Nazdar páni, má niekto reálne skúsenosti redukciou s EMF AF programovateľným čipom ? Nepotrebujem dohady, ale reálne skúsenosti, ďakujem. Nejaký návod som našiel na http://emfphoto.com/forum/index.php?PHPSESSID=8dku94i8alug1hugjbhunnar87&topic=3.0
...a ako teda na to ? Práve mám jeden na ceste z ebay.
postupuj podla toho navodu, musis si ju naprogramovat pre dane sklo ... do cipu naprogramujes aj dlzku ohniska ... ja mam 2 redukcie jednu na 135 a druhu na 200 mm sklo ... mozes programovat aj microajustment testovanim, ale ked mas 50D tak microadjustment mas v tele
zdravim ludia dostal som sa k objektivu MC FLEKTAGON 2.8/20 a pravdepodobne pribudne coskoro nieco dalsie so zavitom m42, mam fotak canon 550D a neviem aky adapter kupit... som len zaciatocnik, ale z vlastnych skusenosti viem, ze pri takto kratkych ohniskach sa zle ostri, hlavne za horsich svetelnych podmienok...
z tych bez snimaca by som asi zobral tento http://www.fotopl.sk/produkt,774,2018.html
ale je tam ta vec s obtiaznym ostrenim, preto sa chcem spytat ako to je s tymi elektronickymi adaptermi, napriklad hore spominany http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=280559884614&ssPageName=STRK:MERFB:IID
je to predprogramovane na jedno ohnisko 50mm, ako to je s inymi dlzkami ? ake problemi tam mozu vzniknut ? po pripade co by ste mi odporucili ? a co by stal plne programovatelny adapter ?
Na tom Flektogon-e 20/2,8 a všetkých širokých sklách sa podľa môjho subjektívneho názoru zle ostrí s redukciou bez čipu. Lepšie je to u skiel 50mm a viac, samozrejme čím svetlejšie tým lepšie. Ak máš ale čas, statív a Live view s poriadnym zväčšením, čo tuším Canon EOS 550D má nie je problém aj s redukciou bez čipu, ale ako to už na Slovensku chodí dvaja Slováci tri názory, tak neber tieto moje slová smrteľne vážne. A cena ? ebay (emf canon m42) A ak si kúpiš aj plne mechanický foťák na film s M42 za pár ojro budeš mať o zábavu postarané.
vdaka a je v nich aj nejaky rozdiel ? ktory konkretne si bral ty ? a ako si snim spokojny ? mam k dispozicii otcovu Prakticu mtl 5, ktoru urcite nenecham lezat len tak v skrini, ale najprv chcem skusit tie objektivy...
zobral by som asi tento http://cgi.ebay.com/EMF-AF-Confirm-M42-Lens-Canon-EOS-550D-50D-7D-5D-II-/250709625563?pt=Lens_Accessories&hash=item3a5f754adb
tak mi dnes prisiel ten medzikruzok, a mam mensi problem s jeho programovanim, respektive neviem ci to tak ma byt, alebo je to len zle v mojom pripade...
najprv som chvilu bojoval s clonov 00, ale ked som pritlacil trosku na objektiv hned ho zobralo... lenze problem je v tom, ze ked chcem aktivovat programovanie kruzku v M na rychlosti uzavierky 1/60, kombinaciou F64 shutter, F57 shutter, F64 shutter, tak mi nejde natocit clona na F1, co by malo znamenat, ze som sa dostal do "menu" cipu... ale len na F1.4 co by malo byt podla vyrobcu default nastavenie max clony
pri ostreni mi to robi to, ze mozem tocit ostriacim kruzkom pomerne dlho a potvrdenie ostrenia, stale svieti, co pri mojom efs 18-135mm nieje aj pri rovnakej fok. vzdialenosti, az si dokazete predsravit co tym myslim...
ako sa to da odstranit ? myslim si, ze kruzok je stale v default nastaveni :/ a nemozem ho naprogramovat koli tej F1...
a este jedna vec, ked nastavim max clonu na 2.8, a programovanie prebehne v poriadku, tak by som nemal byt schopny nastavit mensie hodnoty ako 2.8 ci ? dakujem
tak mi dnes prisiel ten medzikruzok, a mam mensi problem s jeho programovanim, respektive neviem ci to tak ma byt, alebo je to len zle v mojom pripade...
najprv som chvilu bojoval s clonov 00, ale ked som pritlacil trosku na objektiv hned ho zobralo... lenze problem je v tom, ze ked chcem aktivovat programovanie kruzku v M na rychlosti uzavierky 1/60, kombinaciou F64 shutter, F57 shutter, F64 shutter, tak mi nejde natocit clona na F1, co by malo znamenat, ze som sa dostal do "menu" cipu... ale len na F1.4 co by malo byt podla vyrobcu default nastavenie max clony
pri ostreni mi to robi to, ze mozem tocit ostriacim kruzkom pomerne dlho a potvrdenie ostrenia, stale svieti, co pri mojom efs 18-135mm nieje aj pri rovnakej fok. vzdialenosti, az si dokazete predsravit co tym myslim...
ako sa to da odstranit ? myslim si, ze kruzok je stale v default nastaveni :/ a nemozem ho naprogramovat koli tej F1...
a este jedna vec, ked nastavim max clonu na 2.8, a programovanie prebehne v poriadku, tak by som nemal byt schopny nastavit mensie hodnoty ako 2.8 ci ? dakujem
Redukcia m42/eos
Este by som dodal, mam eos 400d a redukcia m42 ma po nasadeni na telo ciastocnu volu, co sposobuje pri urcitej polohe (kedze manualne ostrenie ide trosku tuhsie), ze kontakty cipu na konfirmaciu ostrenia neprenesu spravne informaciu (clona vtedy = 0 nie 2) a vtedy ide do Err01 a musim restartnut telo.
sites.google.com/site/rbrunovsky/blog/redukciem42naeos
takto to vyzera, ze cip nesedi presne na kontakty, ale v tom pripadeby si fotil do Erroru
- bez cipu ukazuje 00
- s cipom s konfirmaciou AF ukazuje 2.0 ... zavisi od vyrobcu, niektore davaju pevne 1.4 alebo 1.8 alebo 2.0, ale nemozes zmenit
- s programovatelnym cipom si vies normalne volicom nastavit aku chces informaciu o clone z objektivu do tela
PS: mal som jednu redukciu, ktora mala zle nalepeny cip, mala volu na bajonete a prepinala info z 2.0 ked bola korektne oproti kontaktom a 00, ked som s nou pri ostreni jemne pohol (to ta vola) sa prepla z 2.0 na 00, ale kontakty teda nejako nesedeli, bol tam presah na vedlajsie a islo to do Error (znamenalo vypnutie a zapnutie vtedy 400D) ... tak som ten cip ulomil a nechal ju ako bez cipu a ukazuje 00 a da sa fotit na cisty manual rezim bez potvrdenia cohokolvek.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=280559884614&ssPageName=STRK:MERFB:IID
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=280559884614&ssPageName=STRK:MERFB:IID
má niekto reálne skúsenosti redukciou s EMF AF programovateľným čipom ? Nepotrebujem dohady, ale reálne skúsenosti, ďakujem. Nejaký návod som našiel na http://emfphoto.com/forum/index.php?PHPSESSID=8dku94i8alug1hugjbhunnar87&topic=3.0
má niekto reálne skúsenosti redukciou s EMF AF programovateľným čipom ? Nepotrebujem dohady, ale reálne skúsenosti, ďakujem. Nejaký návod som našiel na http://emfphoto.com/forum/index.php?PHPSESSID=8dku94i8alug1hugjbhunnar87&topic=3.0
z tych bez snimaca by som asi zobral tento http://www.fotopl.sk/produkt,774,2018.html
ale je tam ta vec s obtiaznym ostrenim, preto sa chcem spytat ako to je s tymi elektronickymi adaptermi, napriklad hore spominany http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=280559884614&ssPageName=STRK:MERFB:IID
je to predprogramovane na jedno ohnisko 50mm, ako to je s inymi dlzkami ? ake problemi tam mozu vzniknut ? po pripade co by ste mi odporucili ? a co by stal plne programovatelny adapter ?
vopred vdaka za rady, cenim si to
Ak máš ale čas, statív a Live view s poriadnym zväčšením, čo tuším Canon EOS 550D má nie je problém aj s redukciou bez čipu, ale ako to už na Slovensku chodí dvaja Slováci tri názory, tak neber tieto moje slová smrteľne vážne. A cena ? ebay (emf canon m42)
A ak si kúpiš aj plne mechanický foťák na film s M42 za pár ojro budeš mať o zábavu postarané.
mam k dispozicii otcovu Prakticu mtl 5, ktoru urcite nenecham lezat len tak v skrini, ale najprv chcem skusit tie objektivy...
zobral by som asi tento http://cgi.ebay.com/EMF-AF-Confirm-M42-Lens-Canon-EOS-550D-50D-7D-5D-II-/250709625563?pt=Lens_Accessories&hash=item3a5f754adb
a este jedna vec, ked nastavim max clonu na 2.8, a programovanie prebehne v poriadku, tak by som nemal byt schopny nastavit mensie hodnoty ako 2.8 ci ?
dakujem
a este jedna vec, ked nastavim max clonu na 2.8, a programovanie prebehne v poriadku, tak by som nemal byt schopny nastavit mensie hodnoty ako 2.8 ci ?
dakujem
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa