Fórum » O TECHNIKE

fotolab

hempel
2008-12-16 22:25:27+01
Ahojte všetci, chcel by som sa spýtať na názor, či sa nieko stretol s tým, že by mu v labe urobili fotky "do ružova, s ružovým závojom". Čím sa to môže stať. Bolo mi povedané, že sa vraj jedná o spracovanie amaterskych fotiek a vraj je tak nastavený lab. Nejedná sa o chybu labu?

Fotograf77
2008-12-16 22:46:00+01
jasne ze sa jedna o chybu labu, take fotky by som neprevzal!. . . to je bezne ze rozne smejd laby Ti spravia s roznym farebnym ńadychom fotky :-)))) cim nizsia ceny, tym horsia kvalita. . . ....Inak, mohol si aspon spomenut, ci sa jedna fotky z digitalu, alebi filmu

hempel
2008-12-17 08:18:39+01
fotky sú z digitálu

dusan1973
2008-12-17 15:27:34+01
Mne raz v jednom labe spravili fotky s jemne hnedým pásom v jednej tretine, keď som ich preberal tak som to reklamoval a na počkanie mi spravili nové. Odvtedy som si tam už fotky robiť nedal, aj keď sa zachovali férovo.

phill1225
2008-12-17 17:57:19+01
ruzovy zavoj, myslim ze som to raz videl ked dochadzala farba v tlaciarmi, i ked to nebol fotolab ale podstata je rovnaka.

attik2
2008-12-17 19:41:45+01
Normálne tieto vaše reakcie sa nedajú čítať - mudrci! Ak si to mal z digitálu, môže tam býť milión príčin, npr., že si nemal správne nastavenú bielu a labák to nekorigoval, lebo niektoré to nekorigujú, nakoľko sa predpokladá, že si všetci dodajú už upravené zábery a vlastne čo by ste chceli za 2.- Sk ????

dusan1973 . nechápem ťa, prerobili ti fotky a ešte si urazený a viac tam nejdeš????

phil1225: - podstata je rovnaká. Kua, porovnávať tlač a fotochemický proces a vyhlásiť, že podstata je rovnaká - toto je fakt vážne dosť dobré. Pokiaľ porovnáš kolobežku a dopravné lietadlo a vyhlásiš, že sú to dopravné prostriedky tak áno. Fotochemický proces a tlač sú podobné iba vo výsledku. Z oboch procesov vychádza obrázok - toto majú spoločné.

Fotograf77: podľa teba je cena adekvátna kvalite?? Cha - cha - toto je fakt dosť dobrééé!!!. Dajte si všetci robiť fotky tam, kde sú najdrahšie - lebo tam to bude najlepšie!!! Ty si fakt Fotograf za 77

HEMPEL: pošli mi jednu originál predlohu fotky, ktorú ti dodali červenú, skúsim pozrieť EXIFdata, čo tam máš zlé. / attik@post.sk /

Fotograf77
2008-12-17 20:42:18+01
No uz ale co Ty si mi za mudrca??!. . . Takze ty vies podla exifu zistit, kde je problem. . . . Vtipnejsi vyhrava a Ty si vítaz! :-D LOL... príspevok za 100 b.

DynamicS
2008-12-17 20:53:40+01
Ako je pravda, ze vela Fotolabov uz ponuka take ceny ze sam sa im cudujem..ale na druhej strane mozno bola chyba fakt na ich strane a potom by som im to oplieskal o hlavu..staci len troska snahy..je to biznis :) Ale nevylucujem ani chybu uzivatela...
Pracujem v polygrafii ako DTPckar uz 2roky...a zakaznika nezaujima ze jeho podklady su absolutny humus...on z toho chce krasnu tlac za co najnizsiu cenu..a ked sa tak nestane tak tie straty su vacsie...a je tam priepastny rozdiel oproti pokazenym fotkam...

hempel
2008-12-17 21:20:45+01
no pokusim sa niečo naskenovať a pridať origoš, len neviem či to bude vidieť. Pre porovnanie som si dal spraviť fotky aj v inom labe (tiež bez korekcií, aby to bolo provnateľné) a rozdiel je obrovský. Na ČB sú pekné kontúry, ostrosť farby atď. Farebné majú svoje verné farby, samozrejme bez nejakého závoja. Fotím už nejaký ten rok (film, teraz digi) ale si myslím, že pokiaľ vidím fotku na monitore ako ČB tak to asi chyba bilej nebude. Najviac ma však ´nasralo´ (s prepáčením za výraz) ako sa k tomu majiteľ labu staval a snažil sa ma presvedčíť (dokonca tvrdil, že toto môže spôsobiť aj zle nastavená clona), že aj niektoré fotky (vyslovene zlé, bez kontrastu, tvár ružová ako ružové prasiatko) sú dobré a vraj mi opraví len tie zlé, ktoré vybral a bolo ich z 230 fotiek len asi 10.

attik2
2008-12-18 07:09:57+01
príspevok od: Fotograf77
No uz ale co Ty si mi za mudrca??!. . . Takze ty vies podla exifu zistit, kde je problem. . . . Vtipnejsi vyhrava a Ty si vítaz! :-D LOL... príspevok za 100 b.
Skús ešte raz prečítať to, čo som napísal, potom prečítaj svoje a boduj! Na to netreba 2 vysoké, aby niekto v exifdata zistil, že je na konkrétny záber zle nastavený WB.

attik2
2008-12-18 07:21:45+01
príspevok od: hempel
no pokusim sa niečo naskenovať a pridať origoš, len neviem či to bude vidieť. Pre porovnanie som si dal spraviť fotky aj v inom labe (tiež bez korekcií, aby to bolo provnateľné) a rozdiel je obrovský. Na ČB sú pekné kontúry, ostrosť farby atď. Farebné majú svoje verné farby, samozrejme bez nejakého závoja. Fotím už nejaký ten rok (film, teraz digi) ale si myslím, že pokiaľ vidím fotku na monitore ako ČB tak to asi chyba bilej nebude. Najviac ma však ´nasralo´ (s prepáčením za výraz) ako sa k tomu majiteľ labu staval a snažil sa ma presvedčíť (dokonca tvrdil, že toto môže spôsobiť aj zle nastavená clona), že aj niektoré fotky (vyslovene zlé, bez kontrastu, tvár ružová ako ružové prasiatko) sú dobré a vraj mi opraví len tie zlé, ktoré vybral a bolo ich z 230 fotiek len asi 10.
Ja potrebujem origoš záber z digitálneho foťáku - ten, čo sa Ti zdal červený, /alebo si im dal skeny z analógu?/ - podĺa opisu hore mohli niečo fakt pohnojiť v labáku, alebo v tom druhom Ti po upozornení vykorigovali to, čo sa Ti nepáčilo. Ťažko to takto posúdiť. Mohli mať kľudne nejaké problémy s chémiou, ale to je téma o inom.
Ešte mi vysvetli toto:
´pokiaľ vidím fotku na monitore ako ČB tak to asi chyba bilej nebude´
Sú rôzne labáky a rôzne stroje - ich osvitové jednotky sa môžu diametrálne líšiť. Treba si vybrať jeden labák s ktorým budeš spokojný. Nie je to vždy o cene.

attik2
2008-12-18 07:27:21+01
Tak určite poznáš situáciu, že ti dodajú úplne oranžovú predlohu - ty nevieš, že to bola ´atmosféra´ západu slnka, odfiltruješ to, aby to bolo bez tej oranžovej. Potom príde zákazník a oplieska ti to o hlavu s tým, že to je ´bez farieb´. Preto v digitálnych labákoch radšej predlohu nekorigujú.

Corvus
2008-12-18 09:15:44+01
viete poradit nejaky kvalitny fotolab? ja som teraz daval robit fotky v happy foto a bola to velka chyba. fotky su o jeden EV tmavsie a farby su rozhodene (napr. zlta je do oranzova)

Fotograf77
2008-12-18 11:18:06+01
príspevok od: attik2
Skús ešte raz prečítať to, čo som napísal, potom prečítaj svoje a boduj! Na to netreba 2 vysoké, aby niekto v exifdata zistil, že je na konkrétny záber zle nastavený WB.
Z exifu vies zistit ci bolo nastavenie WB fotakom presne podla danej sceny? Asi tazko. . . zistis iba ake nastavenie mal pri danej fotke, ale asi tazko vies zistit ci to fotak ak mal napriklad automaticke zvladol presne a ani podla fotky samotnej nevies presne zistit teplotu daneho prevazujuceho osvetlenia. . . Tak ma prosim ta nevod za nos s takymito kecmi :-)
Farby skoro vzdy ujdu v Labe, ak je aj fotka zle farebne vyvazena, automatikou nastavenou na stroji by sa mali farby zladit, je pravda ze nie vzdy automaticke korekcie fotku vylepsia. . . Daval som si v roznych Laboch robit fotky, od tych najlacnejsich, az po tie drahsie. . . . ver, ze nenajdes labak ktori ti spravi fotku 9x13 za 2 koruny s vybornymi vysledkami....

Fotograf77
2008-12-18 11:20:29+01
príspevok od: Corvus
viete poradit nejaky kvalitny fotolab? ja som teraz daval robit fotky v happy foto a bola to velka chyba. fotky su o jeden EV tmavsie a farby su rozhodene (napr. zlta je do oranzova)
Vidim ze si z Ba. .. Happy Foto :-D. . . to fakt nebude to prave orechove. . . skus Fujifoto na Frantiskanskom namesti. . . mam tiez dobre skusenosti s Fujifotom pri Petrzalskom Carrefoure. . . alebo potom Ewerestfoto na pribinovej v Twer115, alebo aj vedla Prolajky ;-)

SHoDaN
2008-12-18 11:26:20+01
asi najlepší je Everest Foto http://www.everestfoto.sk/

dusan1973
2008-12-18 11:45:46+01
Nechce sa mi tu rozpisovať podrobnosti ale prvotne sa ma snažili presvedčiť že to je na tých fotkách a nieje to chyba labu. Až keď si prezreli zdrojové jpg tak to prerobili. Takže nejdem tam preto že sa snažili nájsť chybu u mňa aj keď jasne museli vedieť že je u nich.

hempel
2008-12-18 18:22:05+01
pripájam skeny fotiek z labu

hempel
2008-12-18 18:25:56+01
original

hempel
2008-12-18 18:28:03+01
teraz farba - lab

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()