Fórum » O TECHNIKE

Zarosená fototechnika

Wanax
2008-12-17 14:22:49+01
V súčasných chladných dňoch pomerne často chodím fotiť von. V prípade rýchlej zmeny teploty zostáva objektív a foťák zarosený. Vadí to objektívu? Po čase to síce uschne, prípadne to vyleštím mikrovlák. utierkou, ale nedostane sa vlhkosť aj do objektívu, prípadne do tela fotoaparátu?

bear
- moderator
2008-12-17 14:43:20+01
http://www.ephoto.sk/tip-dna/kondenzacia_leto/

Vlhkost technike neprospieva, je lepsie fotak drzat v teple.

javelin
2008-12-17 15:11:07+01
Bohužial vlhkost sa dostane aj do aparátu...u low end určite....extrem ako je zima vonku a rychli prechod do tepla vytvorí kondenz aj vo vnútri....u niektorých modelov je to aj v návode hned na začiatku ,že pri takomto prechode treba nechat prístroj v klude vybalený , nech sa aklimatizuje než dojde k jeho zapnutiu.

bear
- moderator
2008-12-17 15:31:27+01
najhorsie co je mozne v takomto pripade robit je pouzivat zoom objektivu (najma u objektivov s premenlivou dlzkou), alebo davat dole objektiv a zacat fotoaparat cistit. Jedine co mozes spravit, ked chces znizit riziko poskodenia (ked uz je fotoaparat oroseny): vyber baterku.

Najbezpecnejsi prechod do tepleho prostredia, je este vonku dat fotoaparat do igelitoveho sacku a nechat fotoaparat v sacku az kym sa nezohreje. Absolutna vlhkost chaldneho vzduchu je nizsia ako pri teplom vzduchu a ked sa ten vzduch ohreje rychlejsie ako fotoaparat, nezacne z neho vlhkost kondenzovat na fotoaparate.

Wampa
2008-12-17 21:01:03+01
A ako je to s fotenim vonku v zime pri minusovych teplotach?? napr. -5,-10. Je to nebezpecne pre fotak ci nie ??? V navode mam na Nikon D90 je odporucana prevadzkova teplota 0-40. Nerad by som odpalil novy fotak. Dik

Wampa
2008-12-17 21:25:05+01
http://www.fotografovani.cz/art/fotech_df/rom_dslr3.html tak som si nasiel odpoved.

duchac
2008-12-18 14:08:34+01
Ak si vsimnes, fotak sa ti zarosi az ked ho vyberies z puzdra, tak som to vzdy ked to bolo mozne robieval tak, ze som fotak nechal v puzdre z tepla do zimy aspon 15 min v puzdre kym som fotil, a opacne zo zimy do tepla (horsi pripad)aspon hodinu v zavretom puzdre a neotvarat ani na sekundu. Vtedy sa ti nezarosi, lebo vlhkost sa vymiena pomaly.

duroslav
2008-12-18 14:32:32+01
príspevok od: duchac
Ak si vsimnes, fotak sa ti zarosi az ked ho vyberies z puzdra, tak som to vzdy ked to bolo mozne robieval tak, ze som fotak nechal v puzdre z tepla do zimy aspon 15 min v puzdre kym som fotil, a opacne zo zimy do tepla (horsi pripad)aspon hodinu v zavretom puzdre a neotvarat ani na sekundu. Vtedy sa ti nezarosi, lebo vlhkost sa vymiena pomaly.
Pri presune z tepla do zimy nemá foťák dôvod rosiť sa.
Alebo tých 15 min si to nechával kvôli niečomu inému?

duchac
2008-12-18 14:36:30+01
Asi zo súcitu:) nech nema az taky tepelny šok:) ale inac mas pravdu

Wanax
2008-12-24 12:05:15+01
Dík za rady. Po príchode z vonku som nechal zrkadlovku v batohu a po cca hodine som ju vybral a bolo všetko OK. Ak by som ale potreboval v miestnosti fotiť hneď, tak smola - zaroseniu sa asi neubránim.

sankiakis
ocenenie redakciou 2008-12-25 19:51:57+01
Vadi fotaku ked s nim beham napr: doma teplo, vonku zima, auto teplo, potom vonku fotim, zas auto a nakoniec doma? Skratka ze ci vadi ked ho nepouzivam, je vypnuty, ale beham z tepla do zimy. dakujem

Fotograf77
2008-12-25 19:59:02+01
príspevok od: sankiakis
Vadi fotaku ked s nim beham napr: doma teplo, vonku zima, auto teplo, potom vonku fotim, zas auto a nakoniec doma? Skratka ze ci vadi ked ho nepouzivam, je vypnuty, ale beham z tepla do zimy. dakujem
To by nemalo vadit. . . ak sa k fotaku nedostane vlhky vzduch, tak netreba ani baterku vyberat. . . v opacnom pripade by som ju vybral :-) vadi hlavne ked je fotak studeny a ides v teplom a vlhkom interieri s nim hned fotit :-)

sankiakis
ocenenie redakciou 2008-12-25 20:04:21+01
Jasne to viem. Takze po vstupe z chladu do tepla ho necham sa aklimatizovat a potom uz mozem zas normalne pouzivat. A baterku je dobre vzdy vybrat pocas toho aklimatizovania?

Fotograf77
2008-12-25 20:39:47+01
príspevok od: sankiakis
Jasne to viem. Takze po vstupe z chladu do tepla ho necham sa aklimatizovat a potom uz mozem zas normalne pouzivat. A baterku je dobre vzdy vybrat pocas toho aklimatizovania?
Pokial fotak nevyberies hned do tepla z brasni, nemusis vyberat baterku. . .

viator
2008-12-25 21:30:53+01
Je to pomerne jednoduché - rosný bod... Studený vzduch obsahuje menej vodných pár ako teplejší. Akonáhle teda prídeš s vychladenou technikou do tepla (trebárs domov), vodné pary sa začnú kondenzovať na technike... To by však veľmi nevadilo, no pary sa kondenzujú i vo vnútri techniky (plošné spoje, optika...) čo je teda horšie.
Osobnee to robím tak, že techniku nechám v brašni (ktorá je v zime ešte celá v igelitovej taške) a vyberám čo najneskôr - čím väčší rozdiel teplôt...

min0sys
2008-12-26 13:01:02+01
Len doplnim..Nikon D300 v Antarktide
http://www.photographyblog.com/reviews_nikon_d300_antartica.php

viking81
2008-12-26 14:38:10+01
tak mam prvu skusenost s fotenimv zime :) spravil som ale chybu po prichode domnov a vybalil som ho z brasne....cize hned sa orosil...ale vybral som baterku..ovoril dierka na kartu a baterkua a nechal tak....za 10min bol odroseny....akurat teleobjektiv sa odrosieval trosku dlhsie...inak pohoda...ale fakt poucenie do buducna...nevyberat z brasne....este vonku ho vypnem...vyberiem baterku a necham ho v brasni aspon hodinu :)

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()