V súčasných chladných dňoch pomerne často chodím fotiť von. V prípade rýchlej zmeny teploty zostáva objektív a foťák zarosený. Vadí to objektívu? Po čase to síce uschne, prípadne to vyleštím mikrovlák. utierkou, ale nedostane sa vlhkosť aj do objektívu, prípadne do tela fotoaparátu?
Bohužial vlhkost sa dostane aj do aparátu...u low end určite....extrem ako je zima vonku a rychli prechod do tepla vytvorí kondenz aj vo vnútri....u niektorých modelov je to aj v návode hned na začiatku ,že pri takomto prechode treba nechat prístroj v klude vybalený , nech sa aklimatizuje než dojde k jeho zapnutiu.
najhorsie co je mozne v takomto pripade robit je pouzivat zoom objektivu (najma u objektivov s premenlivou dlzkou), alebo davat dole objektiv a zacat fotoaparat cistit. Jedine co mozes spravit, ked chces znizit riziko poskodenia (ked uz je fotoaparat oroseny): vyber baterku.
Najbezpecnejsi prechod do tepleho prostredia, je este vonku dat fotoaparat do igelitoveho sacku a nechat fotoaparat v sacku az kym sa nezohreje. Absolutna vlhkost chaldneho vzduchu je nizsia ako pri teplom vzduchu a ked sa ten vzduch ohreje rychlejsie ako fotoaparat, nezacne z neho vlhkost kondenzovat na fotoaparate.
A ako je to s fotenim vonku v zime pri minusovych teplotach?? napr. -5,-10. Je to nebezpecne pre fotak ci nie ??? V navode mam na Nikon D90 je odporucana prevadzkova teplota 0-40. Nerad by som odpalil novy fotak. Dik
Ak si vsimnes, fotak sa ti zarosi az ked ho vyberies z puzdra, tak som to vzdy ked to bolo mozne robieval tak, ze som fotak nechal v puzdre z tepla do zimy aspon 15 min v puzdre kym som fotil, a opacne zo zimy do tepla (horsi pripad)aspon hodinu v zavretom puzdre a neotvarat ani na sekundu. Vtedy sa ti nezarosi, lebo vlhkost sa vymiena pomaly.
Ak si vsimnes, fotak sa ti zarosi az ked ho vyberies z puzdra, tak som to vzdy ked to bolo mozne robieval tak, ze som fotak nechal v puzdre z tepla do zimy aspon 15 min v puzdre kym som fotil, a opacne zo zimy do tepla (horsi pripad)aspon hodinu v zavretom puzdre a neotvarat ani na sekundu. Vtedy sa ti nezarosi, lebo vlhkost sa vymiena pomaly.
Pri presune z tepla do zimy nemá foťák dôvod rosiť sa.
Alebo tých 15 min si to nechával kvôli niečomu inému?
Dík za rady. Po príchode z vonku som nechal zrkadlovku v batohu a po cca hodine som ju vybral a bolo všetko OK. Ak by som ale potreboval v miestnosti fotiť hneď, tak smola - zaroseniu sa asi neubránim.
Vadi fotaku ked s nim beham napr: doma teplo, vonku zima, auto teplo, potom vonku fotim, zas auto a nakoniec doma? Skratka ze ci vadi ked ho nepouzivam, je vypnuty, ale beham z tepla do zimy. dakujem
Vadi fotaku ked s nim beham napr: doma teplo, vonku zima, auto teplo, potom vonku fotim, zas auto a nakoniec doma? Skratka ze ci vadi ked ho nepouzivam, je vypnuty, ale beham z tepla do zimy. dakujem
To by nemalo vadit. . . ak sa k fotaku nedostane vlhky vzduch, tak netreba ani baterku vyberat. . . v opacnom pripade by som ju vybral :-) vadi hlavne ked je fotak studeny a ides v teplom a vlhkom interieri s nim hned fotit :-)
Jasne to viem. Takze po vstupe z chladu do tepla ho necham sa aklimatizovat a potom uz mozem zas normalne pouzivat. A baterku je dobre vzdy vybrat pocas toho aklimatizovania?
Jasne to viem. Takze po vstupe z chladu do tepla ho necham sa aklimatizovat a potom uz mozem zas normalne pouzivat. A baterku je dobre vzdy vybrat pocas toho aklimatizovania?
Pokial fotak nevyberies hned do tepla z brasni, nemusis vyberat baterku. . .
Je to pomerne jednoduché - rosný bod... Studený vzduch obsahuje menej vodných pár ako teplejší. Akonáhle teda prídeš s vychladenou technikou do tepla (trebárs domov), vodné pary sa začnú kondenzovať na technike... To by však veľmi nevadilo, no pary sa kondenzujú i vo vnútri techniky (plošné spoje, optika...) čo je teda horšie.
Osobnee to robím tak, že techniku nechám v brašni (ktorá je v zime ešte celá v igelitovej taške) a vyberám čo najneskôr - čím väčší rozdiel teplôt...
tak mam prvu skusenost s fotenimv zime :) spravil som ale chybu po prichode domnov a vybalil som ho z brasne....cize hned sa orosil...ale vybral som baterku..ovoril dierka na kartu a baterkua a nechal tak....za 10min bol odroseny....akurat teleobjektiv sa odrosieval trosku dlhsie...inak pohoda...ale fakt poucenie do buducna...nevyberat z brasne....este vonku ho vypnem...vyberiem baterku a necham ho v brasni aspon hodinu :)
Zarosená fototechnika
Vlhkost technike neprospieva, je lepsie fotak drzat v teple.
Najbezpecnejsi prechod do tepleho prostredia, je este vonku dat fotoaparat do igelitoveho sacku a nechat fotoaparat v sacku az kym sa nezohreje. Absolutna vlhkost chaldneho vzduchu je nizsia ako pri teplom vzduchu a ked sa ten vzduch ohreje rychlejsie ako fotoaparat, nezacne z neho vlhkost kondenzovat na fotoaparate.
Alebo tých 15 min si to nechával kvôli niečomu inému?
Osobnee to robím tak, že techniku nechám v brašni (ktorá je v zime ešte celá v igelitovej taške) a vyberám čo najneskôr - čím väčší rozdiel teplôt...
http://www.photographyblog.com/reviews_nikon_d300_antartica.php
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa