Fórum » O TECHNIKE

Sony a200 vs. Pentax k10d

Drahus
Drahus 2008-01-18 18:37:39+01

Drahus
2008-01-20 19:42:46+01
niee ,ja znacky nezatracujem :) Ked uz,tak modely. Vyzera to cudne,ze vyberam,akoby mi nebolo nic dobre,ale to je skor spojene s tym,ze som student a penazi je tak akurat...nemozem si dovolit zly nakup. Ved kto by aj chcel.

2008-01-20 20:31:04+01
drahus:
Kazdy urobi zly nakup :D Ja som kupil Canon G5, ktory som vsak obratom radsej predal (so stratou nejak 7tis sk :((( ).
Rozmyslal si o nakupe pouziteho fotaku? Ak je v dobrom stave, nema nafotenych cez 20.000 zaberov a idealne este zaruku, tak by to malo byt v pohode.

MichalN:
Canon ´ma´ tolko profikov kvoli 2 dovodom:
A) Canon, ako najvacsia firma vyrabajuca kancelarsku techniku na svete ma neskutocne mnozstvo penazi na vyskum a vyvoj. Konkurovat je moze jedine Sony a mozno Samsung, ktory vsak nema v ramci D-SLR ambicie.
B) Nikon (a vlastne vsetci ostatni) zaspal zaciatkom 80tych rokov, ked sa prechadzalo na AutoFocus a Canon sa rozhodol pre velmi odvazny krok, ktory mu vysiel na celej ciare. Vytvoril kompletne novy system a bajonet a tak znemoznil pouzivanie starych objektivov a doplnkov na novom EOS systeme. Za odmenu ponukol bezkonkurencny AF modul a tak skoro vsetci sportovi profici presli na Canon. Toto sa mu podarilo zachovat vdaka peniazom aj pri prichode digitalnej revolucie a tak je dnes vacsina sportovych profikov pod Canonom (resp. redakcii, lebo tie vlastnia fotaky). Nikon prisiel s alternativou pre sportovych fotografov az v lete 2007 s D3 a D300. Co sa tyka inych odvetvi, tak Canon pokryva velmi malu cast trhu. Jeho FF tela sa pouzivaju na svadbach, par profikov bez penazi na stredoformat (alebo fotiacich do velkosti A2 formatu) ich pouziva aj na studiovu fotografiu, no tam to haslo.

Canon cerpa hlavne z jeho prezencie na televiznej obrazovke, ked s nim ma napr. NFL (najoblubenejsi sport v USA) exkluzivnu zmluvu, ked na vacsine sportovych podujati vidiet len sede rury (ktore vsak ma aj Minolta a Nikon) a seda rura = Canon.

Ked to zhrniem, tak novu D-SLR Canon nemozem nikomu odporucit. Za tie iste peniaze totiz vzdy dostat lepsi fotak. Jedina vynimka je Canon 5D, ktory vsak posobi velmi lacno.

PS: Ak je tu nejaky zaryty Canonak, taky militantny typ, ktory sa rad hada, tak nemam zaujem. Moj nazor, na ktory mam pravo a ktory sa nemusi s tvojim zhodovat ;)

Drahus
2008-01-20 21:11:28+01
príspevok od: rumrunner
chod do k10d a neolutujes..ja by som si ju urcite vybral znova. co je pre teba dolezite co ma alfa200 a nema pentax a naopak?
Prezrel som si hrube technicke specifika a200 a pentax k10d. Lepsie od Pentaxu ma Sony akurat vacsi displej a lepsie rozlisenie,je o nieco lahsi a hlavne o dost lacnejsi,na urovni EOS400d, je to taky 400d v kvalitnom prevedeni :). Pentax ma naopak aj stavovy displej...a vobec, ma 11 bodovy AF(sony 9), odolnost voci prachu,vlhku a plno inych veci.Naozaj je to silnejsi model. Ale uzivatelsky...to neviem porovnat,pentax mam presliedeny,ale sony este nie(to asi nik).

Tu je nova recenzia na sony... http://www.dpreview.com/news/0801/08010701sonydslra200.asp#images

rumrunner
2008-01-20 22:14:40+01
aky je cenovy rozdiel v setoch nad ktorymi uvazujes? u nas je napriklad eos 400D+18-55 za 618E, Pentax K10D+18-55 za 798E. osobne, aj ked je to moja prva zrkadlovka, nebolo nad cim uvazovat(aj ked ja mam iny setak). za par penazi navyse mam stabilizator v tele, skvelu ergonomiu, odolne telo(fotim vela outdoor, takze to bolo dolezite), stavovy displej...to su veci ktore ked chytim do ruk kamosov eos 400D mi na nom chybaju..nezabudni sa tiez pozriet na ceny objektivov, kotre by ta v buducnosti mohli zaujimat

Drahus
2008-01-20 22:38:52+01
No,Sony aj Pentax su na tom s objektivmi priblizne narovnako. Na sony pasuju aj minolta objektivy,ale mne by asi stacili aj tie,ktore teraz sony ponuka.zatial...

No a co sa tyka cien,pouzijem cien,zalezi na tom kde.

SONY DSLR-A200K + DT 18-70 : FotoSkoda- 18000 Kc,

Pentax K10D + smc DA 18-55mm F3.5-5.6 AL + batoh Pentax Crossoverbag + 2GB SD karta : VK foto Praha- 21890 Kc

...to su zatial najvyhodnejsie ceny,co som zatial nasiel.
Na Sony ma zaujali:
´improved noise control for higher quality images,

an auto focus speed 1.7x faster than the previous model,

the BIONZ image processing engine powers the camera up immediately and the eye-start autofocus starts the focusing system before you even press the shutter,
lithium ion battery offers up to 750 shots per full charge,

the display’s orientation automatically switches from landscape to portrait position when the camera is turned on its side´.

(zdroj:www.dpreview.com)

MichalN
2008-01-20 22:44:14+01
achberger.info: Ďakujem za info o Canone, vyzerá to presvedčivo. Ale si sa rozšupol, ešte že nie som canonák... :)

2008-01-20 23:30:16+01
MichalN:
Osobne proti Canonu nic nemam. Len mi je ta znacka dost nesympaticka, hlavne po spoznani jej militantnych vlastnikov, ktorych je hufne. Vsetkym sa snazia vnutit ich nazor (ze Canon je jediny spravny), bez co i len videnia ine fotoaparaty a objektivy zatracuju a ociernuju.
Na druhej strane robia slusnu techniku, neboja sa robit maloseriove objektivy (ako 50/1.2, 85/1.2, ... na ktorych mozu vdaka peniazom z predaja tlaciarni aj tratit) a ponukaju zakaznikom velmi vela zliav (cash-back, navyse castejsie menia tela, tak ich ceny idu rychlejsie dole) motivujucich ku kupe.

Som naozaj zvedavy, ako sa situacia vyvinie po vstupe Sony s velmi agresivnou politikou a Samsungu s momentalne politikou vyckavania. Jedine tieto 2 firmy maju peniaze na predbehnutie Canonu dotaciami redakcii, reklamou a podobne (fotak sa musi dostat do oka ludi, aby sa predaval). Nikon, ako mala firma ziviaca sa len predajom optiky (fotaky, objektivy, mikroskopy a dalekohlady) je zazrak, ktory sa len tak casto nevidi. Snad tento zazrak giganty nesfuknu.

MichalN
2008-01-21 08:46:48+01
achberger.info: Veľmi očakávam, čo prinesie zlúčenie Pentaxu a Hoya, resp. ´pohltenie´ Pentaxu Hoyou. Je ohlásených dosť nových objektívov a snáď to povedie k napredovaniu takej fotoznačky, akou je Pentax. Potešilo ma, že som sa dozvedel, že je ohlásený pre Pentax-mount aj ospevovaný objektív Tamron 17-50/2,8, užšia spolupráca Sigmy s Pentaxom. Akoby Pentax vyberal, alebo spolupracoval na vydarených sklách - Tamron 18-250 = Pentax 18-250, hovorí sa o podobnosti Tokina 50-135/2,8 a Pentax 50-135/2,8 obohatený USM + nové telá Pentaxu... Vyzerá to veľmi sľubne, aká bude realita sa dozvieme len časom :)

termix
2008-01-21 09:02:03+01
Uz si sa vyplakal? Poradim ti, este raz si precitaj svoje posledne dva prispevky a zamysli sa nad sebou.
Na jednej strane tvrdis, ze nechces zacat flame a na druhej strane v tom istom prispevku kydas na znacku, o ktorej si informacie viditelne cital len vo forach svojho oblubeneho NOINKu.
A samozrejme najlepsie je hned na to sa schovat za svoj nazor, na ktory mas pravo.
achberger.info, vdaka za uzitocne informacie! Velmi si mi pomohol...

MichalN
2008-01-21 09:08:27+01
Už se prali? Už se prali? (babička z filmu Slunce, seno, jahody :)))))))

2008-01-21 09:08:59+01
MichalN:
Zaujimavejsia je spolupraca Pentax a Samsung, kde Samsung ma peniazi na rozhadzovanie a mohol by nastartovat vyskum a vyvoj.

termix:
Som rad, ze som ti pomohol :) Budem sa snazit aj v buducnosti ;)

Drahus
2008-01-21 09:11:55+01
ale je to dobre,ze tu napisal aj on svoj nazor, mame tu aj uplne opacne nazory za canon.a tak sa to pekne vyvazuje. Preto si moze nechat laik ,ktory tu pride(ja), dostatocny nadhlad a moznost si vybrat...

termix
2008-01-21 09:19:38+01
Beriem ta za slovo... Tvoje doterajsie prispevky vo fore boli vacsinou plne velmi uzitocnych informacii, tak si to nekaz.

Drahus: tema je Sony vs. Pentax a on sem napisal ´svoj´ nazor na Canon. Tvrdenie, ze Canon nemozno nikomu doporucit, lebo za tie peniaze existuje vzdy lepsia alternativa, laikovi urcite pomoze v jeho rozhodovani...

MichalN
2008-01-21 09:28:57+01
Vidíš, jasné, to som zabudol pripísať. Ďakujem, že dávaš pozor aj na tie laické názory, máš prehľad. No skrátky, hádam sa nemusíme báť o budúcnosť Pentaxu... :)

Ferdo
2008-01-21 10:41:35+01
Pridam aj ja svoj nazor na adresu Sony vs. Pentax. Asi pred dvomi rokmi som kupoval moju prvu DSLR a len koli cene to bola Minolta 5D ktoru som kupil vo vypredaji Minolty. Bol to vyborny fotak, prislusenstava bolo dost a nikdy som to nelutoval. Nedavno som upgradoval na Sony, ktore niekdajsie modely Minolty prekopalo od zakladov a zdokonalilo. Su kvalitne, konkurencie schopne medzi Canonom a Nikonom, preto by som sa nebal ist do Sony, lebo v divizi DSLR za nou stoji vsetko dobre od Minolty a vela penazi ktore Sony vraza do vyvoja :) Je pravda ze Sony A200 je najnizsia kategoria DLSR, tzv. entry-level, som zvedavy na prve testy. Zaujimavejsi snad bude model A300 predstaveny coskoro na PMA.

K Pentaxu toho vela povedat neviem, len vo vseobecnosti co vnimam tak ako ostatni... naco cakaju a preco to uz konecne poriadne nenastartuju? :)

2008-01-21 12:07:58+01
Ferdo:
Problem malych firiem ako Nikon a Pentax su vzdy peniaze. Nikon nema strategickeho partnera, ako Pentax v podobe Samsungu, no nastastie ma vela priaznivcov, ktori jeho vyrobky kupuju. Tu ma Pentax este slabiny. Jeho ´pritomnost´ na D-SLR trhu je obmedzena na par modelov v nizsich triedach (modely *ist, K10D a K100D). A kto nema profi model, je vzdy brany s rezervou. Preco sa Canon tak dobre predava (400D je najpredavanejsou D-SLR na svete)? Lebo ludia si s nim kupuju pocit ´profi stroja´. Ked s nim fotia profici, nemoze to byt predsa zle.
Nikon kupuju bud vlastnici jeho predchadzajucich modelov, alebo ludia, ktori si ho osahali a pasuje im ovladanie (alebo ich kolega ukeca :D). Male firmy to budu mat vzdy tazsie, nez kolosy.

Pentax ma tento mesiac prist s 2 modelmi (K200D a K20D). Nema prostriedky na to, aby prisiel ako Sony s 3-5 modelmi v priebehu roka (A700, A200, ocakavane A300, A900 a mozno aj A500). Snad mu Samsung poda pomocnu ruku.

PS: Cim viac dobrych D-SLR na trhu, tym lepsie pre konzumentov/nas, lebo konkurencia je vyssia a cena ide dole.

Drahus
2008-01-21 12:13:04+01
http://www.digitalcamerainfo.com/content/Sony-Alpha-DSLR-A200-First-Impressions-Review-17062.htm

Drahus
2008-01-21 18:08:42+01
Idem si ja vyskusat chytit do ruky ten Pentax...co to spravi. Azaziel mi trosku rozsiril moje rozhodovanie,takze sa pozriem aj na vystaveny Canon 400d, ci jeho plastikove telo mi bude az natolko vadit ,a ci do maleho hladacika by som predsa len to oko neprizmuril... Ale ja sa pytam,mam zaplatit 20 000 a robit kompromisy?

rumrunner
2008-01-21 19:24:09+01
ako to myslis s tymi kompromismi?? ak ti mozem poradit, tak pozor na tie sety..s akou je to kartou?? a tasku si tiez premysli,ci ti bude vyhovovat..

MichalN
2008-01-21 21:28:27+01
Tak, a máš to! :) Už ti tu chváli každý niečo iné a môžeš sa zblázniť. :)))
Mňa skúsenosti naučili nekupovať práve tú najlacnejšiu alternatívu u konkrétneho výrobcu. Na tej sa najviac šetrí na kvalite, aby sa dosiahla najnižšia cena.
Ale napriek tomu, dobre fotky budeš môcť robiť s každým tu spomínaným foťákom. Ako hovoríš, skús si chytiť každý do ruky, skús si stanoviť svoje priority, pozri sa do hľadáčika, pozri sa ako sú prístupné funkcie, teda či musíš ísť do menu alebo sú vytiahnuté na tlačítka (tu ti dám do pozornosti K10D, kamarát-canonak to na mojej K10D ocenil), o objektívoch sme hovorili (obrazová kvalita bude závisieť predovšetkým od nich, nie až tak od tela), no a nakoniec sa pozri do peňaženky - tá bude asi nakoniec mať čo povedať... :)
Pýtaš sa či robiť kompromisy? A myslíš to s fotením vážne, alebo sa uvidí? Na to si už odpovedz sám... Ako som ti už písal, veľkú chybu spraviť v podstate nemôžeš, to je na tom dobré. O pár mesiacov tu ty budeš takto obhajovať niekomu svoje rozhodnutie do roztrhania, neboj sa. Držím palce :)

Strana 2 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()