Fórum » O TECHNIKE

Prach na snímači

juro92
juro92 2009-02-01 19:26:56+01
Prosím pomožťe , na snímač sa mi dostal prach viac čiastičiek su tam prilepené nejako že nejdu dole ani balonikom , čo stým mám spraviť? Ď.

Fotograf77
2009-02-05 12:06:16+01
príspevok od: duchac
Ruky mam v poriadku a este k tomu robim lietave modely lietadiel takze motorika by aj bola, ale ked si zratam maximalne 2 cistenia rocne(ked uz neofuknem balonikom) tak neni o com. A pochybujem ze clovek co sa pytal to potrebuje castejsie. Ina vec je menit sklo 5x denne:)
Ja niekedy menim sklo aj 50x denne. . . nevyhoda pevnych skiel. . . cize ak by som si mal davat cistit cip do servisu kazdy tyzden, tak nemam ani na nedelnajsi obed :-D a este sa mi s cipom absolutne nic pocas troch rokov nestalo :-)))))

duchac
2009-02-05 15:55:21+01
No to je asi jedina nevyhoda pevnych skiel:) k tomu cisteniu som to myslel asi tak, ze ked uz sa clovek opyta otazku ze co s prachom na snimaci, tak rozumna odpoved je ofuknut, ak nestaci tak servis. Je jasne ze ty by si sa tu na take veci nepytal:)

dzonyk
2009-02-05 21:56:44+01
príspevok od: duchac
No to je asi jedina nevyhoda pevnych skiel:) k tomu cisteniu som to myslel asi tak, ze ked uz sa clovek opyta otazku ze co s prachom na snimaci, tak rozumna odpoved je ofuknut, ak nestaci tak servis. Je jasne ze ty by si sa tu na take veci nepytal:)
tak ako postupujes ty?

Fotograf77
2009-02-06 06:18:32+01
príspevok od: dzonyk
tak ako postupujes ty?
Ako postupujem ja?

1: Balónik. . . ak zbadám dáke smietko prachu na fotke, vyfúkam balónikom tak že foták otočím čipom smerom k zemi. . . . po vyfúkaní si overím či niečo na čipe nezostalo kontrolným snímkom na dáku najlepšie bielu plochu. . . stenu, papier s čo najväčšou clonou....
2: Vatové tyčinky. . . ak sa mi na čipe stále drží dáky prach aj po niekoľkých pokusoch ofukovaním, je tam pravdepodobne prilepený. . vtedy príde na rad klasická vatová tyčinka, najlepšie nepoužitá :-D
Foťák si otočím čipom smerom k dákemu zdroju svetla, slnko,lapma. . . a prezriem si dôkladne plochu čipu.. . .. väčšinou sa mi podarí nájsť smietko prachu, čo tam nemá čo robiť. . . s vatovou tyčinkou sa opatrne snažím toto smietko prachu vytrieť. . . . ak je čip v dosť zlom stave, tak že na ňom je tzv. bordel, jemne dýchnem na čip aby sa orosil, tým zviditeľním veškerý prach na ňom ale este pokial je čip jemne orosený, s vatovou tyčinkou ho začnem stierať, od napríklad PHR po LHR a takto opakovať postupne až na spodnú časť. . . čiže po úzkych linkách a najlepšie nie celô plochu stierať jednou tyčinkou, ale ju vymienať...
Netreba však dáko moc tlačiť, stačí úplne jemne!
:-)

JamesBond
2009-02-06 07:15:40+01
Tak toto je sila, to myslis vazne s tou tycinkou a s tym dychanim na cip?..... ja sa k nemu bojim co len priblizit.

rick01
2009-02-06 08:16:08+01
A čoho sa bojíš? Veď nedýcha priamo na čip, pred ním je ešte rada filtrov, ktoré ho zároveň chránia a dýchnuť na sklíčko, na to máš hádam odvahu ;)

Fotograf77
2009-02-06 08:47:53+01
príspevok od: JamesBond
Tak toto je sila, to myslis vazne s tou tycinkou a s tym dychanim na cip?..... ja sa k nemu bojim co len priblizit.
Prepac za blbu otazku, ale mas strach aj pred zmacknutim spuste?

JamesBond
2009-02-06 09:00:04+01
príspevok od: Fotograf77
Prepac za blbu otazku, ale mas strach aj pred zmacknutim spuste?
neviem ako ty ale ja myslim ze v dnesnej dobe je ta foto technka tak draha ze radsej si to dam vycistit profesionalom......

rick01
2009-02-06 09:40:18+01
Na druhej strane, čo si môžeš/vieš spraviť sám, nenechávaj na druhých ;)

Fotograf77
2009-02-06 09:47:42+01
Čo k tomu dodať?. . .nikoho nenútim. . . len som popísal svoj spôsob :-))))

viator
2009-02-06 10:16:04+01
Aj ja čistím podobným spôsobom, no nie tak často... žiadna veda - bezprašné prostredie (u mňa kúpeľňa:)), nabitá baréria, pevná a jemná ruka a máš to... Používam aj vysávač (obyč. ETA), ktorý nemám pri sebe, ale je vždy za dverami kôli prachu - cez špáru vo dverách ku mne ide iba sacia hadica a ústi do blízkosti bajonetu (upevnená na držiaku ´homemade´)

dzonyk
2009-02-06 10:20:19+01
ano, pytal som sa a ty si mi podrobne odpovedal a za to ti dakujem,
niekoho si mozno posmelil a usetril mu peniaze, ti co sa stale boja, su menej sikovni alebo len prosto nechcu riskovat poskodenie pristroja, na ktory dlho setrili pojdu do servisu
mate este niekto ine skusenosti, tipy a triky nez tu uz odzneli?
(motivacno podripacny postreh: o cisteni fototechniky je tu dobry clanok: http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/starostlivost-o-fotovybavu/cistenie-fototechniky/

mozno by bolo citatelsky atraktivne pridanie clanku aj o cisteni snimaca :))

MichalRisa
2009-02-06 10:53:16+01
Ja som o tom precital uz strasne moc clankov, od ofukovania az po cistrenie utierkou namocenou v akomsi alkohole a nakoniec to robim tak, ze zoberiem ohybnu slmku a urobim na nu taky makky papierovy nadstavec, aby sa neposkriabal cip a pripojim to k vysavacu, zatial to fungovalo skoro bezchybne, da sa tym povysavat to prilepene aj neprilepene a nic sa nezachyti niekde v sachte, ako pri ofukovani, aj to ma omnho vacsi ucinok. Je to sice jednorazove, ale prakticky zadarmo ,a je to aj celkom bezpecne : )

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()