Ahojte prosím o radu - fakty:
1.) dosial som fotil na Olympus C750UZ a chcem prejst na zrkadlovku (bol som zvyknuty na dlhy zoom)
2.) fotim hlavne rodinu, dieta, prirodu, krajinky
3.) v buducnosti by som chcel nejaky dlhsi objektiv na fotenie divých zvierat a zalezi mi aj na zvuku uzavierky aby nebola hlucna
Zvazujem nasledovne:
C450D+Tam17-50
C450D+Tam 18-250
C450D+17-85
C40D+17-85
N90D+18-105
Co sa ceny tyka vlastne vsetky kombinacie vyjdu ci uz v HU alebo PL do 25.000, takze cenove rozdiely medzi nimi neriesim ale viac na zaciatok enchcem investovat.
Vyhovuje mi dlhsi zoom objektivu, lebo som nan zvyjnuty, ale zase nechcem aby bol uz objektiv nejakym kompromisom ani ryba ani rak (18-250). Tiez mi zalezi do buducna na dostupnosti, rozmanitosti a CENY dalsieho prislusenstva najmä teleobjektivov (nieco navazujuce na rozsah N-D90 18-105 - napr 100-400, 100-500, tak do 20.000).
Pri Nikone niektory strasia ze nema az take spektrum objektivov ako je na canon, ci uz od C alebo Tamron, Sigma, Tokina.
U nikonu ma tiez odradza absencia CZ SK menu-neviem ci sa da odniekial stiahnut.
U C450ma odradza zase ze je to oproti D90 len taka plastová hracka.
Video u D90 nie je pre mna argument mam kameru.
Kludne vyrad zo zoznamu kombinacie s objektivom Canon 17-85, je to podpriemerny objektiv. Tamron 17-50 je OK. Co sa tyka tela D90 je asi najlepsi, ale fotku robi fotograf a objektiv a ten 18-105 ma slabsiu svetelnost. Nikon ma trocha drahsie objektivy ako Canon. Nikon ma lepsie sirokouhle zoom objektivy (14-24, 27-70) a Canon ma sirsiu ponuku.
no ja som presiel z C 740 UZ na tu plastovu hracku ako ty hovoris
/Canon 450D/ a na zaciatocnika v zrkadlovke je super. len som urobil
chybu ze som ju kupil so setakom, tym nechcem napisat ze so setakom neurobis pekne fotky ale dokupil som po pol roku hned Tamron 17-50/2.8 a ten
je super takze ja ti doporucujem nekupovat so setakom
a este chcem dokupit asi 70-200/2.8 ale to uz je o inych prachoch
takze na to si budem musiet este pockat.
prajem dobry vyber.
No na to že si začiatočník určite by som zobral Canon 450 D len preto že nemáš so zrkadlom žiadnu skúsenosť a myslím že práve 450 - ka je určená na to aby si sa ňou vôbec naučil fotiť a vžil sa s ňou ako tak. spomínal si že fotíš hlavne rodinu, dieťa, prírodu, krajinky myslím že na toto ti to úplne bude stačiť a radšej investuj do objektívov lebo to je základ pre dobrú fotografiu. Ako už spomínali Tamron 17-50/2.8 OK. a este ak chceš nejaký so zoomom tak kúp SIGMA 70-300mm APO DG MACRO kedže si bol zvyknutý na veľký zoom možno niektorý ťa budú odrádzať od tejto sigmy ale myslím že pre teba ako začiatočníka bude úplne vyhovovať veď napokon si pozri fotky v galérii ktoré boli nafotené už spomínanou Sigmou. Kedže sa tým živiť nechces a ani propagovať svoje fotky v časopisom myslím že úplne ti táto výbava postačí.
No na to že si začiatočník určite by som zobral Canon 450 D len preto že nemáš so zrkadlom žiadnu skúsenosť a myslím že práve 450 - ka je určená na to aby si sa ňou vôbec naučil fotiť a vžil sa s ňou ako tak. spomínal si že fotíš hlavne rodinu, dieťa, prírodu, krajinky myslím že na toto ti to úplne bude stačiť a radšej investuj do objektívov lebo to je základ pre dobrú fotografiu. Ako už spomínali Tamron 17-50/2.8 OK. a este ak chceš nejaký so zoomom tak kúp SIGMA 70-300mm APO DG MACRO kedže si bol zvyknutý na veľký zoom možno niektorý ťa budú odrádzať od tejto sigmy ale myslím že pre teba ako začiatočníka bude úplne vyhovovať veď napokon si pozri fotky v galérii ktoré boli nafotené už spomínanou Sigmou. Kedže sa tým živiť nechces a ani propagovať svoje fotky v časopisom myslím že úplne ti táto výbava postačí.
Nic v zlom Roko, no ked vidim tvoj nick pri prispevku, viem, o com bude a nemusim ho ani citat..ty tu 450-ku doslova zeries :o) a bestcenu tiez :o))
4 autor: jedna dobra rada..najprv si ich vyskusaj..niekde v obchode alebo od cloveka, ktory ich ma...ergonomia,ovladanie,pripadne ake robi fotky..potom sa rozhodni do buducnosti ohladom prislusenstva a potom si kup ten svoj...
No a na oblátku ked ja vidím tvoj nick tak viem že zase máš niečo proti 450 proti best cene a proti mne nič v zlom ja som mu len poradil najlacnejší fotoaparát z tých čo napísal načo má investovať do d90 a o pol roka pride na to že ju nevyužije ani z daleka a su na ňu aj sklá drahšie určite je kalitnejšia než 450 ale načo je úplnemu začiatočníkovi d90???? len som tým chcel povedať nech kupi lacnejšie telo a radšej kvalitnejsie drahšie sklá ktore robia fotografiu fotografiou premna zamna nech si kupi aj aj profi telo mne je to jedno. Určite si treba vyskúšať všetky tri v ruke ako sedia a poziret ovládanie menu atd a potom sa rozhodnúť čo dalej.
No a na oblátku ked ja vidím tvoj nick tak viem že zase máš niečo proti 450 proti best cene a proti mne nič v zlom ja som mu len poradil najlacnejší fotoaparát z tých čo napísal načo má investovať do d90 a o pol roka pride na to že ju nevyužije ani z daleka a su na ňu aj sklá drahšie určite je kalitnejšia než 450 ale načo je úplnemu začiatočníkovi d90???? len som tým chcel povedať nech kupi lacnejšie telo a radšej kvalitnejsie drahšie sklá ktore robia fotografiu fotografiou premna zamna nech si kupi aj aj profi telo mne je to jedno. Určite si treba vyskúšať všetky tri v ruke ako sedia a poziret ovládanie menu atd a potom sa rozhodnúť čo dalej.
Vďaka za rady chalani, nemusíte sa kôli mne pohádať. Ako som pisal rozdiel v cene tela neriesim, lebo kombinácia D90+18-105 vyjde to iste ako EOS450D+Tamron 17-50.Jedine coho sa u Nikonu bojim je absencia CZ/SK menu (neda sa niekde stiahnut?) a ceny prislušenstva a objektivov. Ale nazor ze radsej kvalitnejsie sklo ako telo sa mi paci - vsak telo po case vymenim za novsie, len ten Tamron sa mi zda kratky a na zaciatok si nebudem moct hned dovolit druhy objektív
samozrejme aj ja suhlasim ze najlepsie treba ist do obchodu a odskusat
si to v ruke ako ktory sa drzi ale aj ja som radil 450D preto lebo som mal
ten olympus a ta 450-ka je uz riadny kus oproti tomu kompaktu ale este raz
samozrejme si to treba vyskusat v obchode mne napr. sadla uplne super a
samozrejme som sa rozhodoval este aj prislusenstvom ktore chcem postupne
dokupit a Canon je momentalne lacnejsi i ked zdrazoval tusim ceny ale
aj Nikon som cital ze zdrazuje.
ahoj. Ja fotím N D90. Je pravda, že som ju bral hlavne, že sa dá točiť video. Sokom D90 - tky bol taktiež C eos450. S N90 som spokojný. Miestami mi chýba SK menu, no až taký problém to nieje. N90 sa drží tiež dobre no oproti eosu450 je fakt ťažká. Cítiť to hlavne na dovolenke, keď si celý deň na nohách a foťák máš zavesený na krku. Objektív je fakt v pohode. Ja som amatér, no odborníci vo fórach (čo som čítal) tento objektív chvália. A to video je fakt kvalitné, škoda, že nezaostruje automaticky. Ja som spokojný.
Ja mam tiez Nikon D90. Anglicke menu mi vobec nevadi a vobec nie som bohvieaky anglictinar. Navod je pisany super podla neho sa D90 naucis ovladat v pohode a uz ti potom vobec nepride ze menu je v anglictine. Objektiv mam ten 18-105. Som zaciatocnik v zrkadlovkach takze mi zatial staci. Mam aj Nikkor Micro 105 mm VR ale to je uz o inom co sa objektivu tyka. Na ergonomiu si navyknes rychlo. Vsetko je logicky usporiadane a po 2 mesacnom foteni mam uz fotak a ovladanie v ruke.
Na to menu by som velmi neprihliadal... Tych par vyrazov ktore su v menu sa da bez problemov nastudovat a pravdupovediac v D90tke don nebudes chodit velmi casto kedze vsetko ma pekne vyriesene cez dvojtlacitka a kontrolujes si to na stavovom displeji... Je pravda ze Nikon objektiv je vacsinou drahsi ako canon no maloktory amater (zanieteny amater) skace hned do `drahych` originalov (canon,nikon) Su tu stale dost kvalitne skla od tretich vyrobcov... Tym nechcem povedat ze to bude aj tvoj pripad... Nikon 18-105 VR je vcelko dobry obj. ktoreho ohniska pokryvaju vacsinu fotografickych zanrov (aspon podla mna)... Este to klasicke: Osahat a rozhodnut sa preto co ti je blizsie k srdcu... Pravdepodobne kupa prvej DSLR urci to akej znacke ostanes verny do buducna...
vďaka, aj keď si myslím že nech sa rozhodnem akokoľvek budem presvedčený potom, že som sa nerozhodol správne. Vždy mi bol sympatickejši canon, len teraz mi vrta ten nikon hlavou. Idem kupit vo stvrtok do budapesti, a asi sa rozhodnem na mieste
vďaka, aj keď si myslím že nech sa rozhodnem akokoľvek budem presvedčený potom, že som sa nerozhodol správne. Vždy mi bol sympatickejši canon, len teraz mi vrta ten nikon hlavou. Idem kupit vo stvrtok do budapesti, a asi sa rozhodnem na mieste
V Budapesti len pozri a kupuj cez net najdes tam urcite lacnejsie.
Pozri trebars ceske megafoto maju tam dobre ceny alebo www.aqt.sk
myslim ze su vyhradny dovozca Canonu na Slovensko. takze na canon maju
dobre ceny.
Nech sa rozhodnes pre Canon ci Nikon, neurobis chybu, len si potom na mieste nevyber Sony, alebo Olympus.
...Nikon D90 + tamron 17-50...je myslím zo spomínaných možností najlepšou voľbou...
...rozdiely v hmotnosti tiel nie sú až tak dramatické (na rozdiel od profi triedy)...nehovoriac o tom,že hmotnosť stúpne až dokúpením lepšieho skla (napr.tele).....na menu i keď v angličtine si zvykneš veľmi rýchlo (kedže je u nikonu menu ozaj namakané a dá sa v ňom orientovať takmer intuitívne)....toho by som sa bál najmenej:)...
...vôbec nie je pravdou,že tento aparát ako začiatočník nevyužiješ (tiež som si to voľakedy myslel a telo som do roka vymenil:).....sigmu 70-300 nekupuj...
Pokiaľ kúpiš D90, určite nebudeš mať pochybnosti ohľadom svojho rozhodnutia. Ja keď som kupoval D90, mal som chviľku také obdobie, že by možno stačilo aj 450D, ale to ozaj trvalo iba chvíľku :-) Ale odvtedy som neľutoval ani chvíľku svoje rozhodnutie.
KOmbinácia C eos40D alebo N D90 s Tamronom 17-50 už ide trochu nad ramec toho čo som do toho chcel investovať. Momentalne su horuci favoriti C450+Tam17-50 a N90 so setakom 18-105.
Na mieste asi uvidim, ale sony, samsung, olympus alebo panasonic zrkadlovku určite nekupim.
keby som mal nieco proti 450D,tak ju sam nemam...len ma irituje tvoj pristup...si tu 2 tyzdne aj s cestou a davas rady ako stary profik...poznas vobec jeho ovladanie, ked tak radis? mal si aj ine fotaky v ruke, ked ju tak vychvalujes? trochu sudnosti by ti nezaskodilo...aj na tvoje vychvalovanie bestceny...ked si ju 29-teho kupoval cez net, tak ta bolo plne forum, potom si zrazu stichol, ked ti neposlali ten objektiv, co si chcel...s tebou musi puberta hadzat jedna radost :o)
Viem, že Ti to finančne asi nevyjde, ale ak si zvyknutý na dlhý zoom, dobrou voľbou by mohol byť aj D90 a k nemu Nikkor 18-200 VR. Je to najlepší objektív v tomto rozsahu, postačí Ti na mnoho situácií a možno nebudeš musieť tak rýchlo kupovať druhý. Pre začiatočníka by stačil aj z druhej ruky, dá sa zohnať tak za 400 -500 EUR a sú to kvalitné stabilizované objektívy, bude Ti slúžiť ešte dosť dlho. Ale je to na Tebe...
Canon 450D, 40D vs Nikon D90
/Canon 450D/ a na zaciatocnika v zrkadlovke je super. len som urobil
chybu ze som ju kupil so setakom, tym nechcem napisat ze so setakom neurobis pekne fotky ale dokupil som po pol roku hned Tamron 17-50/2.8 a ten
je super takze ja ti doporucujem nekupovat so setakom
a este chcem dokupit asi 70-200/2.8 ale to uz je o inych prachoch
takze na to si budem musiet este pockat.
prajem dobry vyber.
4 autor: jedna dobra rada..najprv si ich vyskusaj..niekde v obchode alebo od cloveka, ktory ich ma...ergonomia,ovladanie,pripadne ake robi fotky..potom sa rozhodni do buducnosti ohladom prislusenstva a potom si kup ten svoj...
si to v ruke ako ktory sa drzi ale aj ja som radil 450D preto lebo som mal
ten olympus a ta 450-ka je uz riadny kus oproti tomu kompaktu ale este raz
samozrejme si to treba vyskusat v obchode mne napr. sadla uplne super a
samozrejme som sa rozhodoval este aj prislusenstvom ktore chcem postupne
dokupit a Canon je momentalne lacnejsi i ked zdrazoval tusim ceny ale
aj Nikon som cital ze zdrazuje.
Pozri trebars ceske megafoto maju tam dobre ceny alebo www.aqt.sk
myslim ze su vyhradny dovozca Canonu na Slovensko. takze na canon maju
dobre ceny.
...rozdiely v hmotnosti tiel nie sú až tak dramatické (na rozdiel od profi triedy)...nehovoriac o tom,že hmotnosť stúpne až dokúpením lepšieho skla (napr.tele).....na menu i keď v angličtine si zvykneš veľmi rýchlo (kedže je u nikonu menu ozaj namakané a dá sa v ňom orientovať takmer intuitívne)....toho by som sa bál najmenej:)...
...vôbec nie je pravdou,že tento aparát ako začiatočník nevyužiješ (tiež som si to voľakedy myslel a telo som do roka vymenil:).....sigmu 70-300 nekupuj...
...Roko rv...:)))..
Na mieste asi uvidim, ale sony, samsung, olympus alebo panasonic zrkadlovku určite nekupim.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa