Fórum » O TECHNIKE

zlodeji techniky ?

djpali
2009-02-19 13:10:59+01
Na tomto webe som uz cital o ochrane svojej techniky pred zlodejmi vselico. Aj olepovanie paskou, pripadne brasny ktore nevyzeraju ako brasny na fotak. Jednu vec ale nechapem, chodim s fotakom hore dole po BA, po lese, hocikde, rano vecer. Kym mam brasnu pri sebe, alebo fotak neodlozim, nemam sa coho bat. Ak fotak fotograf niekde odlozi napriklad v pube, a odide neni normalny podla mna. Co sa teda moze stat ? Pride cigan Berco, skonstatuje ze mam napr. nadupany MARK 1 a bude ho chciet ? Alebo skinhead ? Ako moze preboha vediet ci ma ten fotak hodnotu, kym som sa nezacal foteniu venovat, bral som fotak ako fotak ale 450 s gripom je tiez velky a atraktivny na pohlad. Preco teda taka paranoia ? Zlodej vacsinou nerozlisi ci mate MARK 1 alebo 450 D. Mate niekto nejake skusenosti ze niekto Vas sledoval, rypal do Vas, alebo nieco podobne ? Mozno vyzorom nahanam strach, ale mne sa take nic nestalo. Jedine cim som pritahoval pozornost bola sigma 500fka s clonou na full zoom, ale to aj bolo cielom... Navyse, neviem si predstavit ako mi zobere fotak + sigmu a uteka s 3 kilami a takym objektivom, by som ho dobehol jednou nohou. Nechcem vyzerat ako hrdina, zivot je nevyspytatelny ale Napiste skusenosti, alebo priklady zo zivota nech mi je v tom jasno, coho sa vsetci vlastne boja.

bear
- moderator
2009-02-19 13:33:31+01
Ja tiez nikdy fotak nikam neodkladam, ked ho mam zo sebou. Na druhu stranu, kamaratovi sa stalo, ze isiel vo vlaku v Indii a ked isiel spat, tak zavrel fotak do tasky, tasku mal omotanu okolo ruky a v rohu pri stene, aby ju chranil telom. Tasku mu v noci otvorili a vybrali fotak s 2 objektivmi. Odvtedy nosime so sebou aj male zamky ked neplanujeme fotit, tak su tasky zamknute. Takisto v hoteli nechavam vsetko len v trezore, alebo zamknutom kufri.

zelovoc
2009-02-19 14:07:04+01
zatial som to neriesil ale je rozdiel ked nosis na krku nieco co stalo par desiatok tisic korun a nieco v cene auta strednej triedy. to by sa bal asi kazdy.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-02-19 14:13:07+01
Ke som pracoval v obchode, neubehol takmer mesiac, aby neprisiel niekto, ze mu slohli fotak alebo komplet vybavu. Jednemu priamo z rodinneho domu, ked vybehol na predzahradku. Dalsiemu z auto, ktore bolo na sukromnom ohradenom pozemku (inak EOS 1Ds MarkII). Bol aj taky, ktoremu slohli vybavu 2x kratko po sebe.
Je jedno aky mas fotak, kazdy vie, ze ma nejaku cenu. Fetakovi je to jedno. Kludne vymeni Dx za jednu davku.

djpali
2009-02-19 15:30:21+01
príspevok od: zelovoc
zatial som to neriesil ale je rozdiel ked nosis na krku nieco co stalo par desiatok tisic korun a nieco v cene auta strednej triedy. to by sa bal asi kazdy.
To je pravda, ale ber to tak. Ked si vyberies z bankomatu 30 EUR, a ides po ulici si kludny. Ked si vsak vyberies 5000 EUR, a ides po ulici, mozno uz mas pocit ze ta kazdy sleduje. Treba byt kludny a davat si pozor na svoje veci.

djpali
2009-02-19 15:32:31+01
jasne, ono to je o pozornosti. Treba proste davat pozor, a techniku si strazit. Preto som ale narazal na to ze naco ma byt fotak oblepeny paskou, ked takto rozmysla fetak ako si sam napisal. Jemu to je jedno, dokonca 99 % ludi nevie co to mas. Spravidla hodnotia fotak podla velkosti a poctu gombickov a napisov, preto ked mam GRIP, objektiv 500 FKU, a este aj externy blesk, pritom fotak je 450 D je to pre nho omnoho zaujimavejsia vec, ako ked mas 1DMARK s 50kou. S tej zahrady v rodinnom dome, to je desne

djpali
2009-02-19 15:33:03+01
príspevok od: bear
Ja tiez nikdy fotak nikam neodkladam, ked ho mam zo sebou. Na druhu stranu, kamaratovi sa stalo, ze isiel vo vlaku v Indii a ked isiel spat, tak zavrel fotak do tasky, tasku mal omotanu okolo ruky a v rohu pri stene, aby ju chranil telom. Tasku mu v noci otvorili a vybrali fotak s 2 objektivmi. Odvtedy nosime so sebou aj male zamky ked neplanujeme fotit, tak su tasky zamknute. Takisto v hoteli nechavam vsetko len v trezore, alebo zamknutom kufri.
pripustam, ze tiez by som omotal tasku okolo ruky, alebo si lahol na nu, zamky by som neriesil...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-02-19 15:46:55+01
djpali, vidis to velmi naivne. Ludom rozbili hubu za stary mobil, nieto este za drahy fotak. Kod sa praticka mierne pripitych, len tak z pasie, bez dovodu, rozhodne ta zmlatit. Tak to urobia. Raz som mal namale v Monaku, za chrbtom som mal uz vytiahnuty noz. Traja chlapi v nalade, ja sam, len s frajerkou , na plazi. Nikde nikto. Dvaja boli drochu mudrejsi a napokon toho najvacieho blba spacifikovali, ale keby boli vsetci v razi, tak dostanem nakladacku, mozno by tiekla krv a este aj utrpel fotak. V takej situacii ti nepomoze znalost bojovych umeni. Aj ked vyviaznes bez zraneni, je velka pravdepodobnost, ze technika utrpi.
Poznam profesionalnych fotografov co dostali parkrat po hube a jedneho, co fotieval v romskych dedinach, tomu pravidelne rozmlatili fotak, esteze fotil starou Prakticou.
Pozor si treba davat ale napriek vsetkym protiopatreniam sa vzdy moze nieco stat.

mago
2009-02-19 16:02:29+01
mas pravdu, ze mnohol ludi nepozna rozdiel medzi C1000D od C1DsM3 ale ten kto ide na ulicu s cielom obohatit sa o fotak to dobre pozna. Ono mozes si fotak strazit ako chces ked ta niekto (a zrejme nebude sam) chce olupit tak to aj urobi :( a ver, ze za tych 2000 eur im to stoji (NANESTASTIE). Su ludia ktori ti kvoli 5 eur za oknom auta rozbiju okno tak preco by neboli taki, co sa do teba pustia kvoli tisic nasobne vyssej sume.

Cim je fotak nenapadnejsi, tym lepsie pre majitela.

mago
2009-02-19 16:03:44+01
:D na rovnaku notu (sorry, este som to nevidel ked som pisal)

djpali
2009-02-19 16:30:52+01
No, situacie sa stavaju, ale myslim ze keby si mal v monaku oblepeny fotak lepiacou, alebo mal maly kompakt, chovali by sa rovnako. Co sa tych romov tyka, to je extrem, tam ist fotit sa to da dokonca prepdokladat. Cize je to jedna k jednej beznemu riziku ked som bez fotaku

djpali
2009-02-19 16:36:30+01
hmm, ok, to su ale hypotezy. Ja som bol skor zvedavy na prakticke skusenosti, napriklad, siel som vecer v meste a prisiel typek ze DAJ MI FOTAK inak neviem co. Alebo sedel som v prirodnej restike v tatrach a niekto vedla pri stole stale pozeral na mna a mal som pocit ze ma sleduje. Cize ide skor o prevenciu, obavy a paranoiu ako realne skusenosti. Riziko ze mi zoberu fotak je asi tak velke ako ked niekde telefonujem z lepsieho telefonu a ludia ho vidia, hej ? Aby to bolo zrejme, nerobim zo seba hrdinu, len chcem vediet ci uz niekto takto prisiel o fotak. Btw. ja som chodil kedysi fotievat partys, a tam som riziko citil, hlavne ked som odchadzal z klubu. Ludia tam cumeli ked sme fotili, alebo ich fotili a fotografov nas tam bolo viac. Ked som odchadzal vzdy som mal paranoiu ale k nicomu nedoslo. Btw. fotak som si braval vsade, aj na zachod :-) neodvazil som sa ho nechat niekde v brasne, ani pri kamosoch.

djpali
2009-02-19 16:37:06+01
príspevok od: mago
:D na rovnaku notu (sorry, este som to nevidel ked som pisal)
jasne, nic sa nedeje

Hegi
2009-02-19 16:38:37+01
Ja sa uz bojim s fotakom aj vychadzat na ulicu, aj ked ma o neho nikto nejde ozbijat, tak sa na mna kazdy pozera ako debil, ze co za hovado to ten drzi v rukach a nemozem sa sutredit na pracu :)

djpali
2009-02-19 16:40:14+01
Este k tym profesionalom co dostali na hubu, myslim ze ked si o to fotograf koleduje, ide to tymto smerom. Tzm. AK fotim reportazne ludi ktory si to nezelaju, pripadne celebrity s ochrankou, a ine situacie, alebo priestory kde nemam fotit, napriek tomu ze tieto fotky su spravidla zaujimavejsie ako ine, koledujem si ze dostanem, alebo utrpi technika. V beznej praxi vsak ked idem fotit prirodu, rodinu, znamych, makra a podobne by ti nemalo nic hrozit, minimalne do tej urovne, aby som si nemusel oblepovat fotak, alebo riesit brasny s vyzorom ako ked sme chodili na branne pred 20 rokmi.

djpali
2009-02-19 16:44:17+01
príspevok od: Hegi
Ja sa uz bojim s fotakom aj vychadzat na ulicu, aj ked ma o neho nikto nejde ozbijat, tak sa na mna kazdy pozera ako debil, ze co za hovado to ten drzi v rukach a nemozem sa sutredit na pracu :)
No, neviem co mas za aparat, ale podla mna velkost je jedine lakadlo. Mozno cim vacsi objektiv, tym horsie, co sa beznych ludi tyka. Vysledkom tejto diskusie teda beriem, ze vacsina z nas su opatrny alebo paranoidny. Len chcem upozornit, ze plati pravidlo, ze ked sa tvarim vyhybavo, a skryvavo, tak to aj skutocne vyzera. Je teda rozdiel, ked mam v penazenke 5 euro, drzim ju v ruke a tvarim sa vystrasene pred fetakom, on to zavetri a podozrieva ze mam viac, mozno mu to stoji za pokus. Alebo mam plnu penazenku 100 euroviek, tiez ju drzim pred nim v ruke a tvarim sa normalne alebo nasrane, ani si ma nevsimne. Je tak ?

Hegi
2009-02-19 17:02:03+01
No mam 450D so setakom, ale objednal som tu malu 50tku :) aby som vyzeral nenapadnejsie :D

djpali
2009-02-19 17:06:08+01
príspevok od: Hegi
No mam 450D so setakom, ale objednal som tu malu 50tku :) aby som vyzeral nenapadnejsie :D
50ky su cool, pred mojimi kamosmi ked vytiahnem 50ku sa smeju. Ked vytiahnem 500fku, tak cumia. Pritom 50ky proste fotia genialne.

Hegi
2009-02-19 17:12:04+01
to dufam, zajtra ju uz budem mat doma tak ju podrobim testu, a aspon ma nikto nebude chciet okradnut :)

tomcat
2009-02-19 17:51:35+01
Najlepsie chodit s niekym [napr;kamaratom bo dvom sa lepsie brani :o)]inak slzny sprej alebo plynova pistol vo vacku sa vzdy zide ;o)

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()