Fórum » O TECHNIKE

Backfocus – Frontfocus na D-SLR Canon EOS

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-01-29 10:25:58+01
V rôznych diskúziach na ephote sa tu premieľa problém s ostrením digitálnych zrkadloviek Canon EOS. Problém sa prejavuje pri automatickom zaostrovaní, v hľadáčiku je obraz zaostrený na požadovanú vzdialenosť, ale na fotografii je rovina ostrosti posunutá pred alebo za požadovanú vzdialenosť. Je to nepríjemné hlavne pri zaostrovaní nablízko s otvorenou clonou. Rozdiel medzi požadovanou a skutočnou rovinou zaostrenia je aj niekoľko centimetrov, čo v praxi znamená miesto ostrých oči, ostré uši portrétovanej osoby, čo je samozrejme nežiaduce. K BF/FF dochádza najčastejšie u objektívov základného a širokouhlého rozsahu, teleobjektívy väčšinou zaostrujú bez problémov. V prípade objektívov a zrkadloviek Canon dochádza k tejto chybe relatívne často (napr. oproti Nikonu). Tento problém sa rieši servisne (autorizovaný servis Canon pre SR – Pro.Laika). Na internete sa objavil návod ako tento problém riešiť posunom zrkadla, je však nesprávny, mení sa tak vzdialenosť zrkadla o matnice. Zrkadlo je nastavované továrensky. V servise sa BF/FF odstraňuje na tele fotoaparátu alebo na objektíve. Pri nastavovaní je potrebné priniesť fotoaparát aj objektívy. Na fotoaparáte sa nastavuje zaostrovanie programovaním. Pri objektívoch sú dve možnosti: programovaním alebo mechanickým nastavením prepínačov v objektíve. Možnosť korekcie BF/FF je však obmedzená. Lacnejšie typy objektívov sa nastaviť nedajú. V prípade neoriginálnych objektívov (Sigma, Tamron, Tokina) je možné nastaviť len telo fotoaparátu, k nastaveniu objektívov nemá servis Canonu prostriedky (možno to dokážu autorizované servisy konkrétnych značiek). Profesionálne Modely EOS 1 tretej generácie majú pamäť na nastavenie zaostrovania až dvadsiatich objektívov. Niekedy je nutné zvoliť pri nastavovaní kompromis, vtedy je dobré ak majiteľ objektívov vyberie ten, ktorý sa má najviac blížiť ideálnemu nastaveniu.

bear
- moderator
2008-01-29 10:35:24+01
Momentalne mam 350D (Rebel XT kupeny v prolaika secondhande) + Canon EF-S 10-22 (Kupeny v USA) a Canon EF 70-200/4L IS (kupeny v HK), Canon 50/1.8 (kupeny na slovensku). Chcel by som si este kupit (na slovensku) 40D + EF-S 17-55 IS. Kolko by asi stalo toto vsetko zladit?

Cohen
2008-01-29 10:49:34+01
Je možné u Vás dať preveriť či má foták BF/FF? ... mne sa nechcú robiť testy ale mám podozrenie že neostrí úplne presne.

Cohen
2008-01-29 10:50:57+01
hej hej aj cena by ma zaujímala a ako dlho to trvá?
P.S.: mám 350D + EF 24-70/2,8L + EF 70-200/f2,8L + EF 100/f2,8

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-01-29 10:55:47+01
Samozrejme sa to da. Test je inac jednoduchy. Pod 45 stupnovym uhlom zaostri na pravitko strdovym AF senzorom (musis pouzit autofocus) napr na znacku 10 cmm (pouzi max. otvorenu clonu), urob zaber a skontroluj na monitore, ktora ryska pravitka je v skutocnosti ostra. Tento test mozes urobit z roznej vzdialenosti (podla objektivu), najviac sa to vsak prejavy pri minimalnej zaostrovacej vzdialenosti.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-01-29 10:56:49+01
Informacie ohladne cien a terminov servisu vam poskytnu technici na prijem@prolaika.sk

oboy
2008-01-29 16:41:11+01
Bear ma prave naviedol na stranku, kde sa riesi problem BF. Ten ale vznika chybou fotografa a nie objektivu alebo tela. Dochadza k nemu pri ostreni na citlivy stredovy bod a naslednom prekomponovani zaberu, aby ste sa vyhli stredovke. Robime to casto a prakticky vzdy bude dochadzat k BF (viditelne to bude najma na portrete s malou DOF). Tu je link... http://www.visual-vacations.com/Photography/focus-recompose_sucks.htm

Cohen
2008-01-30 13:58:23+01
to je pravda ale ak ti urobi chbu ostrenia aj pri pokuse s pravítkom tak je t chyba tela alebo objektívu

oboy
2008-01-30 14:41:17+01
príspevok od: Cohen
to je pravda ale ak ti urobi chbu ostrenia aj pri pokuse s pravítkom tak je t chyba tela alebo objektívu
Jasne. Ked som na mojich fotkach s Canonom EF 50/1.8 II mal casto BF, tak som si ho otestoval a vzdy bol OK. Ted uz viem, ze to bolo kvoli tomu, ze som pouzival stale stredovy bod s prekomponovanim.
Je treba pouzivat aj ostatne AF body, aj ked nie su citlive ako stredovy - to je zaver toho clanku.

Pio
2011-01-16 15:05:25+01
Ahojte, ako riesit fornt focus na ef 50mm f1.8 s eos 1000d?
Robil som taky \'domacky\' testkedze sa mi fotky nezdali. Na papieriku zakreslena ciarka, nastavena na 30cm na pravitku.
Prva fotka nechany AF, druha fotka cez liveview manualne zaostrene.
Ako sa to da riesit?

MatoBello
2011-01-16 16:07:34+01
A keď chcem nastaviť BF/FF napríklad na zoome keď na širokom konci je frontfocus a na dlhom zaostruje 100% tak sa to ako spravy. Mam korekciu focus microadjustmentu spraviť na tom širokom konci či ako ????? a neposunie sa mi o tú hodnotu aj zaostrovanie na dlhom konci ktoré predtým bolo OK ? to ma len tak zaujíma len keby niekto vedel do budúcnosti lebo raz som mal podobný problém. Dííík

javelin
2011-01-16 16:14:40+01
príspevok od: bear
Momentalne mam 350D (Rebel XT kupeny v prolaika secondhande) + Canon EF-S 10-22 (Kupeny v USA) a Canon EF 70-200/4L IS (kupeny v HK), Canon 50/1.8 (kupeny na slovensku). Chcel by som si este kupit (na slovensku) 40D + EF-S 17-55 IS. Kolko by asi stalo toto vsetko zladit?
Asi viac ako nový Nikon.................

Emilio
2011-01-16 18:15:02+01
príspevok od: Karol Srnec
Informacie ohladne cien a terminov servisu vam poskytnu technici na prijem@prolaika.sk
Chcel by som sa opýtať, či viete v servise upraviť FF/BF aj na nikon D 3000. Mal som podozrenie už na záklaďáku, a teraz som si kúpil 35/1,8 a pri tej sa mi to prejavilo na plnú dieru jednoznačne, asi 2cm.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-01-16 18:26:07+01
príspevok od: Emilio
Chcel by som sa opýtať, či viete v servise upraviť FF/BF aj na nikon D 3000. Mal som podozrenie už na záklaďáku, a teraz som si kúpil 35/1,8 a pri tej sa mi to prejavilo na plnú dieru jednoznačne, asi 2cm.
Ja uz v spominanej firme nepracujem 2 roky. BFúFF problem pre Nikony riesi autorizovany servis NIkon v Prahe.

Emilio
2011-01-16 19:47:20+01
príspevok od: Karol Srnec
Ja uz v spominanej firme nepracujem 2 roky. BFúFF problem pre Nikony riesi autorizovany servis NIkon v Prahe.
Ďakujem

bear
- moderator
2011-01-16 19:54:17+01
príspevok od: Pio
Ahojte, ako riesit fornt focus na ef 50mm f1.8 s eos 1000d?
Robil som taky \'domacky\' testkedze sa mi fotky nezdali. Na papieriku zakreslena ciarka, nastavena na 30cm na pravitku.
Prva fotka nechany AF, druha fotka cez liveview manualne zaostrene.
Ako sa to da riesit?
Testovat zaostenie na sikmej podlozke a este k tomu velmi blizko minimalnej zaostrovacej vzdialenosti je sice velmi casto odporucany jednoduchy test, ale velmi casto vedie k chybnym vysledkom pripadne nespravnej korekcii.

Pio
2011-01-16 20:10:57+01
Tak co teda robit?

bear
- moderator
2011-01-16 20:41:04+01
Tak co teda robit?
Este chyvilu pockaj, koncom roka som poslal do redakcie clanok na tuto temu, tak ho mozno coskoro uverejnia.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-01-16 20:41:38+01
príspevok od: oboy
Bear ma prave naviedol na stranku, kde sa riesi problem BF. Ten ale vznika chybou fotografa a nie objektivu alebo tela. Dochadza k nemu pri ostreni na citlivy stredovy bod a naslednom prekomponovani zaberu, aby ste sa vyhli stredovke. Robime to casto a prakticky vzdy bude dochadzat k BF (viditelne to bude najma na portrete s malou DOF). Tu je link... http://www.visual-vacations.com/Photography/focus-recompose_sucks.htm
ideálne tento problém rieši sigma vo svojom modeli 50F1,4 ten má presne taký FF že ked prekomponujem tak sa to akurát vyrovnáva, funguje to na 90% zaostrených vzdialenosti. Hned som vypol mikroštelung

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-01-16 20:43:09+01
Tak co teda robit?
kupovať L sklá, dúfať že budu fungovať, nefotiť, alebo si kupiť Nikon.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()