Fórum » O TECHNIKE

Notebook na spracovanie foto

WildSammy
2009-03-14 15:50:11+01
Viem, že tu táto téma bola už určite preberaná, ale môj pevný PC a firemný notebook nezvláda moderné programy na spracovanie RAW(hlavne) a foto. Zaujímalo by ma aký notebook by ste odporučili pre tento účel, nakoľko do pevného PC nechcem investovať. Upozorňujem, že záujem o notebooky zn. Apple Macintosh vôbec nemám a zaujímajú ma jedine notebooky zn. Dell, Sony, IBM/Lenovo, príp. HP alebo Toshiba. Ďakujem za odpovede.

WildSammy
2009-03-14 15:55:42+01
PS. Mám záujem o notebook s lepším displayom, ktorý používa 3 LED technológiu alebo má moderný panel. Veľkosť displaya nie je až taká podstatná, nakoľko sa dá k notebooku pripojiť aj externý, ale pre nevyhnutné prípady poteší mať lepší display na notebooku.

MisoZ
2009-03-14 18:56:55+01
Neviem prco nechces Apple ale mas na to asi svoje dovody...No Lenovo ak nie W700 dell a sony by som rychlo vypustil. Existuje jeden Hp pavilion vo velmi velmi slusnej vybave za nejakych 1200 eur, teda kedysi tak stal. skusim najst model.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-03-14 21:04:59+01
Ziaden sucasny model na trhu nema displej vhodny pre upravu fotografie, kvalitne displeje SPVA a SIPS maju vysokun spotrebu a preto sa v NB nepouzivaju. Gamut zobrazitelnych farieb je oproti najlacnejsiemu grafickemu monitoru omnoho mensi. Viac uzivatelov by chcelo mat len notebook, problemom uz nie je vykon, ci kapacita ale prave displej. Ak chces pouzivat NB pre upravu fotografii, tak si k nemu dokup externy monitor.
Inac na Apple NB mozes fungovat s OS Windows, ked sa ti nepasi Mac OS.

Misak007
2009-03-14 23:05:26+01
Notebook nie je dobre riesenie na grafiku, uz to tu bolo spomenute lebo ziaden notebook nema poriadny panel... testko su nechutne TNka...

ak to je pre teba vsak nevyhnutnost a nezalezi ti na tom ze tvoje fotky po uprave budu na inom pc nebodaj v tlaci alebo tak budu vyzerat uplne inac... tak znacky ako toshiba, lenovo su v poho... HP akoze islo by ale trosku viac kazove a hlavne platis za znacku ale vykon a parametre su uplne inde... No a potom dell, acer, asus tak na takyto odpad mozes zabudnut... Externy monitor je samozrejmost pri notebooku na grafiku takze, tento monitor od znaciek ako AOC, Eizo, mozno HP, alebo mozno aj fujitsu-siemens... Samozrejme ze kazdy monitor po ktorom by som pokukoval by mal mat minimalne PVA panel. idealne IPSko.

morak
2009-03-14 23:09:36+01
MisoZ hovoril že máš zabudnúť na SONY, čomu moc nerozumiem nakolko robia notebooky s Full HD monitorom...

Jenda
2009-03-14 23:21:58+01
No ja si tiez myslim,ze SONY maju celkom v poho NB a kvalitou sa vyrovnaju a mozno aj predbehnu konkurenciu.Su sice drahe,ale kvalita nieco stoji .

Misak007
2009-03-14 23:24:30+01
Tie sony monitory vyzeraju dobre... ale nezabudnajme že tu nejde az tak o sutaz v najvacsom rozliseni ale skor o farebnu vernost...

Ako aj mne osobne sa pozdavaju celkom tie sonycka... ale je to subjektivny nazor...

MisoZ
2009-03-14 23:47:16+01
príspevok od: morak
MisoZ hovoril že máš zabudnúť na SONY, čomu moc nerozumiem nakolko robia notebooky s Full HD monitorom...
No neviem ale m podla mna ti je Full Hd na NB dost na nic... Pre fotografiu potrebujes farebnu hlbku ako sa tu pisalo dostatocnou nedisponuje ziaden sucastny NB okrem teda W700. Naco ti je vysoke rozlisenie ked nemas ostatne parametre splnene...No a co sa tyka Sony. S nimi nemam dobru skusenost, priznavam ze nove modely vyzeraju hodne lepsie ako tie stare ale kamarat mi zrovna dnes pisal ze mu na jeho VAIU odisiel HDD a musi kupit novy. Mna si Sony tiez neziskali koli kvalite niektorych prvkov a nie preto ze by boli zle ale preto ze su take ake su v tak drahom NB. Tiez mam trosku averziu voci Sony koli tomu ich pristupu: ´Namiesto toho aby sme sa prisposobili zauzivanemu standardu urobime nieco svoje co mozno neni ani zdaleka tak dobre ako standard ale je to nase! (vid memorystick, MiniDisc, Atrac3 a neviem co este vsetko)´ Skratka za tu cenu sa da zohnat nieco lepsie

A teda musim este upozornit ze mna laptopy od ASUSU ma velmi prijemne prekvapili, nie su mozno najkrajsei ale su celkom kvalitne a maju dobre ceny. V ziadnom pripade sa nedaju hadzat do jednoho vreca s Acermi a Dellmi.

Jenda
2009-03-14 23:53:07+01
No,je to tak ako pisal kolega nada mnou,je to subjektivny nazor.ja vlastnim VAIO a som s nim nadmieru spokojny.mam ho uz 2 roky a nemenil by som ho ani nahodou. A nejake ASUSY alebo ACERY sa ani zdaleka nechytaju,lebo tam ide aj o konstrukciu a pouzite materialy a v tom SONY nesetri,ale to je ina tema.Prajem dobry vyber.

peeter
2009-03-15 00:28:05+01
Tiez mam skusenost so Sony- mam ho uz 3 roky a mozem len odporucit. Nove modely vyzeraju zaujimavo- dysplay je urcite vyssi priemer, to vidis v predajni na prvy pohlad. Skoda ze nerobia matny povrch, urcite by si ziskali vela priaznivcov. Cena sa moze zdat byt vyssia, ked porovnas len technicke parametre, ale nezabudaj na dielenske spracovanie a pouzite materialy- Sony nenechava nic na nahodu. Aj ked sa hovori, ze aj mercedes sa pokazi.

aTOMMIk
2009-03-15 02:37:37+01
kukam ze nikto ale nespomenul znacku MSI...
vlastnim MSI GX630 ktory je stavany na pracu z grafickymi aplikaciami a nemozem porovnat oproti znackam Asus a HP ktore som doteraz pouzival...
PS a rozne ine programy na foto bezia vybornou rychlostou..
aj ked monitor vyuziva svoje nove technologie od MSI neda sa to stale z profi externymi porovnavat...

WildSammy
2009-03-16 10:16:21+01
Dikes za rady :) Rozhodol som sa pre Sony a navyse k nemu dokupit ext. monitor :) Ktory notebook od nich by ste mi poradili? Do 1000EUR +/- Dakujem :)

wayne
2009-03-16 10:36:07+01
Ak chces externy monitor, na ntb az tak nezalezi, pracovne pouzivam hp6710b a ma daleko najkvalitnejsi matny displej aky som kedy videl (priznavam ze tolko som ich zas nevidel :)), nevyhoda je ze ma len D-Sub, ziadne DVI ani HDMI. Volil by som lacnejsi notebook a lepsi monitor, ak vsak si pevne rozhodnuty pre sony tak potom by som bral nieco ako http://www.alza.sk/sony-vaio-sr39vn-c2d-p8600-13-3-wxga-xb-led-4gb-a3470-256mb-400gb-5-4k-dvd-wf-bt-fpr-cam-d111702.htm (aj ked je to len vysledok par minutoveho hladania.., sam mam 13.3´ notebook (sice DELL) a jeho mobilita aj vydrz je slusna

kralik_j
2009-03-16 13:25:35+01
Ja by som velmi neprihliadal na monitor v NB. To je nudzova zalezitost a na upravu je nevhodny.
Ked uz ides kupovat NB tak podla mojej skusenosti zohladni RAM a jej rozsiritelnost. Tiez i procesor. Lebo tie renderovania a graficke upravy co budes robit si narokuju na vykon(robim s nef, a pano do tiff a su to strasne casy i ked mam dvojjadrovy 1,8 ddr2 a giga ram, no 5400ot. hdd). Tiez i prisup na HDD, i ked ja som uz presiel na ext. hdd.
Bol som donuteny rozsirit ram na 1+1GB 667Mhz, no to je max. ktore mozem v tom mojom asuse rozsirit :/
Zhrnutie z mojej strany je take, ze ked notas tak hlavne vykon procesoru, ram a rychly pristup na disk.

WildSammy
2009-03-16 14:53:24+01
Ako tak vidim, ze asi najlepsia volba bude zainvestovat predsa len do dobreho pevneho PC :)

Misak007
2009-03-16 16:20:48+01
To by som aj spravil....
v desktope kupis len to co treba, ziadny ultralow voltage cpu a taketo veci na setrenie energie. Ziadna baterka nic take. Kupis vela ram, dobry procak, slusnu grafu a poriadny monitor. a mas vybavene.. .a este aj usetris :)

juro92
2009-03-16 17:48:45+01
Ja by som sa chcel tiež spýtať chcel by som tiž NT ale do tých 500 by som sa chcel zmestit čo by ste poradili , a chcel by som sa spýtať či integrovanú grafiku alebo nie ? Diki z ohlasy :)

Misak007
2009-03-16 18:28:33+01
príspevok od: juro92
Ja by som sa chcel tiež spýtať chcel by som tiž NT ale do tých 500 by som sa chcel zmestit čo by ste poradili , a chcel by som sa spýtať či integrovanú grafiku alebo nie ? Diki z ohlasy :)
integorvana grafika - maly vykon ale dlho vydrzi na baterke
osobitna grafika - velky vykon (relaitvne) ale na baterke to nepotiahne

blue_cafe
2009-03-16 18:29:24+01
príspevok od: juro92
Vzhľadom na vyššie napísané je jasné, že upravovať foto na NB je len ťažko možné. Zatiaľ to určite limituje displej. Vhodným riešením pri dostatočne výkonnom NB je zobrazovanie na externom displeji. To znamená, že aj grafická karta bude na primeranej úrovni (kvalita a veľkosť pamäte). Integrovanú grafiku a zdielanú pamäť v takomto prípade nedoporučujem. Takéto riešenie je smerované skôr do office.

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()