Dobry den,
nevedeli by ste niekto poradit stranku na ktorej sa da na fotografiach porovnat svetelnost objektivov? myslim tym tu istu situaciu alebo podmienky rovnaky cas expozicny a otestovane objektivy roznych svetelnosti..chcel som si to na niecom porovnat lebo zvazujem kupu a nemam s tym bohuzial ziadnu prakticku skusenost
F1 je 2x svetelenejsi ako F1.4
F1.4 je 2x svetelnejsie ako F2
F2 je 2x svetelnejsi ako F2.8
F2.8 je 2x svetelnejsi ako F4
F4 je 2x svetelnejsi ako F5.6
To, ze je objektiv svetlennejsi, Ti umozni
-pri rovnakom case pouzit nizsie ISO (menej sumu)
-dosiahnut mensiu hlbku ostrosti (viac rozostrit pozadie)
-pri rovnakom ISO rosiahnut kratsi cas (lepsie zmrazenie rychleho pohybu)
No nastolil si fakt zle formulovanu otazku. Ak budu mat vsetky fotaky nastaveny rovnaky cas, tak aj objektivy budu mat rovnaku clonu. Lebo spravnu expoziciu dosiahnes len jedinou kombinaciou casu a clony ak je cas dany.
Co chces vediet, ci je jeden ostrejsi ako druhy? Alebo ako vyzera fotka na rovnakom ohnisku pri clone 2,8 a 5,6? Alebo ake ti dava svetelnost moznosti pracovat s casom, hlbkou ostrosti, rychlostou zaostrovania...?
uff, radsej usetri peniaze a este par rokov studuj vsetko o fotografii, co sa da. neurobis hlupost a nevyhodis vela penazi za nieco, co nakoniec tak ci tak nevyuzijes.
uff, radsej usetri peniaze a este par rokov studuj vsetko o fotografii, co sa da. neurobis hlupost a nevyhodis vela penazi za nieco, co nakoniec tak ci tak nevyuzijes.
a ty zas par rokov pracuj na svojej arogancii a rozijmaj nad svojou technikou.V inom vlakne si napisal, ze ´je vlemi vidiet, ze nema svetelny objektiv´ na svadobnu fotografku. Neviem sice ako sa ti to podarilo rozoznat z nahladou fotiek, ale dobre. Podla mna pytajucemu ide o to, ze v com sa prejavuje svetelny objektiv vo fotografii. Pokial nefoti vyslovene s ucelom sposobit bokeh a pohodlne zoomovat s nizkou clonou bez zmeny clony, tak si myslim, ze sa neprejavi nicim, len vysokou cenou. Objektiv ako je Tamron by som uz nechcel ani podlozit stol
ako sa da rozoznat pouzite svetelneho objektivu? z hlby ostrosti. keby si si nieco o fotografii aj precital a len nestriehol, kde co napisem, tak by si to vedel sam. ale ako vidim, tebe vobec nejde o fotografovanie.
viac sa s tebou nemam o com bavit. prejavil si sa dostatocne...
problem mam s tebou lebo ma seres. Co ty vies co ja mam precitane alebo vyskusane? Vies prd. Za to, ze ta tu maju za boha ja nemozem. O fotografii viem dost na to, aby som ludi ako ty bral s velkou rezervou. Ked mi niekto radou pomohol, tak to bol Karol Srnec
ako sa da rozoznat pouzite svetelneho objektivu? z hlby ostrosti. keby si si nieco o fotografii aj precital a len nestriehol, kde co napisem, tak by si to vedel sam. ale ako vidim, tebe vobec nejde o fotografovanie.
Nechcem sa tu medzi vás pliesť, ale v položenej otázke som medzi riadkami čítal:
Kamaráti mi povedali že nie 20x zoom, ale svetelnosť je to čo potrebujem. Hlavne nej je čo najväčšia. Síce neviem čo to je, ale nech. Veď si pozriem obrázky a uvidím :-)))
Takýto človek potrebuje nie porovnávať fotky ale niečo naštudovať.
veru sa neplet lebo sa este aj tebe ujde :-)) podla mna ten clovek chce porovnat svetelny a nesvetelny, nie teleobjektiv a svetelny. Okrem toho ked ma kupit svetelny, ktory bude muset clonit na f5,6, aby sa nedoblval z kvality obrazu, tak to je uz aj o stasti na konkretny kus, nie len o peniazoch. Alebo to potom treba brat tak, ze fotka 10x15 znese vela
a ked priclonim ten svetelny objektiv, tak to uz nebude svetelny objektiv? :)
tak teoretick by mal mat lepsi obraz pricloneny svetelny ako fotit na plnu dieru s nesvetelnym. Prax ale moze byt taka, ze dobry nesvetelny moze byt na plnu dieru taky isty obraz ako pricloneny svetelny :-)
ak mozes a mas peniaze tak kup svetelny objektiv....svetelnost nicim nenahradis...ako ti bolo povedane...mozes pouzit mensie iso a v rovankej sitacii dosiahnes so svetelnym objektivom kratsi cas a tak ako stupa svetelnost objektivu 1 1,4 2 2,8 4 5,6 tak tak isto ti stupa alebo klesa iso alebo cas...to znamena ked budes mat pri iso 100 clonu 5,6 a cas 1/2000 tak pri rovnakom ise a clone 4 by si mal cas 1/4000...na fotkach neporovnas nic okrem toho ze svetelny objektiv ma rozostrenejsie pozadie....mensiu hlbku ostrosti...lebo budu rovnako exponovane...len bude ina kombinacia iso clona a cas...a tiez este rada....studuj studuj a studuj....naj www.fotoroman.cz tam mas o tom vsetko
tak teoretick by mal mat lepsi obraz pricloneny svetelny ako fotit na plnu dieru s nesvetelnym. Prax ale moze byt taka, ze dobry nesvetelny moze byt na plnu dieru taky isty obraz ako pricloneny svetelny :-)
pravda...ale skoro vsetky objektivy treba priclonit aspon o jeden dva kroky aby si dosiahol na nom najlepsi obraz...a rozdiel ci priclanas setak z 5,6 na 8 alebo pevnu 50 z 1,4 na 2,8 :)
pravda...ale skoro vsetky objektivy treba priclonit aspon o jeden dva kroky aby si dosiahol na nom najlepsi obraz...a rozdiel ci priclanas setak z 5,6 na 8 alebo pevnu 50 z 1,4 na 2,8 :)
zas neviem ci je dobre porovnavat setak s pevnou 50kou :-) Okrem toho ked potrebujes vacsiu hlbku ostrosti aj tak musis zaclonit a potom je uz fakt skoro jedno. Mozno by prvotna otazka mhla obsahovat co mienu fotit, pri reportazi ked ten svetelny aj nebude mat najdokonalejsi obraz, tak to tak nevadi, ale pokial foti krajinky, tak je zbytocne priplacat na 2,8. Svetelnost je drahy parameter ak to netreba
Otazka je, co je najlepsi obraz. Ja preferujem mierne rozostrene fotografie, fotky na odclonenych objektivoch to splnuju.. :)
....čaro pricloneného svetelného pevného skla o cca 2 clonové čísla nenanahradíš žiadnou tmavou trubkou na plnej diere......i keď to je u krajiniek ozaj jedno...u trebars portrétu alebo makrofotografie to ničím nenahradíš...
...nehovoriac o zväčša svižnejšom ostrení a výhodách pri fotení v slabších svetelných podmienkach,napr.v interiéroch,koncerty,šport v halách....atď....
na to ostrenie sa tu zabudlo....to je pravda....fotak so svetelnejsim sklom rychlejsie ostri....ale tiez je pravda ze nenapisal aky objektiv..teda co cche fotit :)
fotak so svetelnym objektivom rychlejsie ostri? To je teoria. Zalezi od celkovej kvality objektivu. Napriklad ja uz na nikon nenastrobujem nic ine len nikon. Radsej si kupim obycajnejsi objektiv.
svetelnost objektivu
F1.4 je 2x svetelnejsie ako F2
F2 je 2x svetelnejsi ako F2.8
F2.8 je 2x svetelnejsi ako F4
F4 je 2x svetelnejsi ako F5.6
To, ze je objektiv svetlennejsi, Ti umozni
-pri rovnakom case pouzit nizsie ISO (menej sumu)
-dosiahnut mensiu hlbku ostrosti (viac rozostrit pozadie)
-pri rovnakom ISO rosiahnut kratsi cas (lepsie zmrazenie rychleho pohybu)
Co chces vediet, ci je jeden ostrejsi ako druhy? Alebo ako vyzera fotka na rovnakom ohnisku pri clone 2,8 a 5,6? Alebo ake ti dava svetelnost moznosti pracovat s casom, hlbkou ostrosti, rychlostou zaostrovania...?
Kamaráti mi povedali že nie 20x zoom, ale svetelnosť je to čo potrebujem. Hlavne nej je čo najväčšia. Síce neviem čo to je, ale nech. Veď si pozriem obrázky a uvidím :-)))
Takýto človek potrebuje nie porovnávať fotky ale niečo naštudovať.
...nehovoriac o zväčša svižnejšom ostrení a výhodách pri fotení v slabších svetelných podmienkach,napr.v interiéroch,koncerty,šport v halách....atď....
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa