Fórum » O TECHNIKE

Staré objektívy na D40?

eroscom
2009-06-04 17:54:10+02
Zdravím, potreboval by som poradit aké staršie objektívy by mi pasovali na nikon D40. Tým staršie mám na mysli bazárové objektívy/ napr: vivitar f28mm?...a pod / či by som potreboval nejakú redukciu / m42../niečo na makro alebo portrét resp. s vyššou svetelnostou. Samozrejme že nastavenie a ostrenie bude manuálne. Na googli som hladal ale nejak som nič nenašiel. Dakujem

gloryman
2009-06-04 19:33:12+02
no sak m42 potrebujes redukciu ale potom mas brany otvorene do velmi daleka.....:)......a stare NIKON MANUAL objektivy pasuju bez vsetkeho.....ak kupis redukciu m42 tak potom mas napriklad stare CARL ZEISS,HELIOS,PRAKTICA,PETRI atd. za smiesne ceny.....CARL ZEISS JENA 50/1.8 za 30.-oiri napriklad....redukcia stoji asi 30-40 oiro......ja mam za 15.-oiro ale mam CANON....drzim palce....PS:manualne ostrenie nieje malina

Marcel Rebro
2009-06-04 19:36:44+02
ak ziadne starsie objektivy nemas, skoda mrhat cas a peniaze ... bazarove kupis aj nikkory, tiez nebudu ostrit, ale aspon nemusis blbnut s dalsim (optickym) clenom ...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-04 19:40:29+02
príspevok od: gloryman
no sak m42 potrebujes redukciu ale potom mas brany otvorene do velmi daleka.....:)......a stare NIKON MANUAL objektivy pasuju bez vsetkeho.....ak kupis redukciu m42 tak potom mas napriklad stare CARL ZEISS,HELIOS,PRAKTICA,PETRI atd. za smiesne ceny.....CARL ZEISS JENA 50/1.8 za 30.-oiri napriklad....redukcia stoji asi 30-40 oiro......ja mam za 15.-oiro ale mam CANON....drzim palce....PS:manualne ostrenie nieje malina
Manualne Nikon objektivy mu budu nanic, pretoze ich nedokaze zaclonit, na tele nie je unasac clony, ktory pri expozicii clonu privrie na nastavenu hodnotu.

gloryman
2009-06-04 19:43:06+02
príspevok od: Karol Srnec
Manualne Nikon objektivy mu budu nanic, pretoze ich nedokaze zaclonit, na tele nie je unasac clony, ktory pri expozicii clonu privrie na nastavenu hodnotu.
aha tak som myslel ze NIKON manualy maju nieco ako M42....zaclonim si prstencom na objektive a clona ostane zavreta na pozadovanu hodnotu....fotak rovno meria expoziciu a pri dotlaceni spuste sa s clonou nic nedeje pretoze je nastave stale na moju hodnotu....nikon to asi tak teda nema no

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-04 19:56:54+02
aha tak som myslel ze NIKON manualy maju nieco ako M42....zaclonim si prstencom na objektive a clona ostane zavreta na pozadovanu hodnotu....fotak rovno meria expoziciu a pri dotlaceni spuste sa s clonou nic nedeje pretoze je nastave stale na moju hodnotu....nikon to asi tak teda nema no
Na objektivoch M42 je vacsinou prepinac A-M, v Acku cloni fotak pri cvaknuti, v Mku je clona trvale privreta na nastavenu hodnotu. Preto su M42 najlepsi kandidati na experimentovanie.
Mna osobne by ale ani nenapadlo davat tieto neoptimaliziovane rachotiny na moj fotak. Na filme posluzili velmi dobre, ale na digitale to nie je ono. Za 190€ mas AF-S 35/1,8DX, vsetko bezy na 100%, uzivas si fotenie a nie manipulaciu.

gloryman
2009-06-04 20:00:30+02
Na objektivoch M42 je vacsinou prepinac A-M, v Acku cloni fotak pri cvaknuti, v Mku je clona trvale privreta na nastavenu hodnotu. Preto su M42 najlepsi kandidati na experimentovanie.
Mna osobne by ale ani nenapadlo davat tieto neoptimaliziovane rachotiny na moj fotak. Na filme posluzili velmi dobre, ale na digitale to nie je ono. Za 190€ mas AF-S 35/1,8DX, vsetko bezy na 100%, uzivas si fotenie a nie manipulaciu.
ja si vsetko uzivam aj pri mojom manuale m42 ktory kresli viac ako dobre....je to vec nazoru

eroscom
2009-06-04 20:06:02+02
ja si vsetko uzivam aj pri mojom manuale m42 ktory kresli viac ako dobre....je to vec nazoru
Dakujem za info aj názory pravda je že by som chcel trošku experimentovat v podstate za lacné peniaze pretože ako poznamenal Karol Af-s 35 stojí okolo 190€
čo je pre mna dost.

Marcel Rebro
2009-06-04 20:27:13+02
No nechcem sa hadat Karol, ale v rezime M ´funguju´ ... samozrejme ze nic nemeraju (v EXIF nie su ziadne info). Je to sice totalny nezmysel, ale fotit sa cez ne da ...
A len info pre potencionalnych oldtimerov : na D200,300,700 funguju MF Nikkory (okrem nonAI) v rezimoch A a M v ´pohode´ ... a ;-)

Marcel Rebro
2009-06-04 20:31:09+02
... samozrejme ze clonu nastavujes otocnym volicom na objektive

Marcel Rebro
2009-06-04 20:35:22+02
a co si chcel experimentovat? na svoju D40 mas objektivy s celkom slusnym rozsahom ohnnisk a kvalitou. ak by si sa chcel ´hrat´ napriklad s nejakymi pevnymi sklami obavam sa ze ta to ako celok bude stat viac ako ten 35mm/1.8 a vysledok bude neporovnatelny ...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-04 20:53:26+02
:) A a M, to nie su expozicne rezimy, ale prepinac na objektive, ktory prepina, ci sa clona ovlada kolikom, alebo je v pracovnej polohe. Toto riesenie byvalo na dederonskych objektivoch, ale vyuzivalo sa len na velmi starych zrkadlovkach alebo v kombinacii s medzikruzkami bez prenosu clony a makromechom.

Marcel Rebro
2009-06-04 20:57:41+02
:) A a M, to nie su expozicne rezimy, ale prepinac na objektive, ktory prepina, ci sa clona ovlada kolikom, alebo je v pracovnej polohe. Toto riesenie byvalo na dederonskych objektivoch, ale vyuzivalo sa len na velmi starych zrkadlovkach alebo v kombinacii s medzikruzkami bez prenosu clony a makromechom.
Nemyslim A a M na objektive, ale na tom koliecku co je na (modernych) Nikonoch vpravo hore ;-)

Marcel Rebro
2009-06-04 20:59:16+02
... sorrac na D40 vpravo na D80 vlavo ;-)

Dominik
2009-06-04 21:00:11+02
a na pentaxe tiez vlavo ;-)

Marcel Rebro
2009-06-04 21:00:13+02
... a z D300 mi ho ukradli uplne ... asi mas pravdu ;-)

dmedia
2009-06-05 00:02:56+02
Nezmysel, stare manualy pri zacloneni ostavaju v clone aku nastavis, napr. 50/1.4 AI a AIS, v pohode uzije, to iste AF, AF-D atd. Pouzivam kopec tychto starych a nie je problem, samozrejme Nikon, M42 by som neriesil, skor skla z P-Six cez redukciu, napr. Biometar 80/2.8MC, perfektna kresba a podanie kontrastov.

dmedia
2009-06-05 00:05:37+02
Cista pravda, v A-cku na D300, krasne funguje, akurat treba MF riesit.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-05 08:18:40+02
príspevok od: dmedia
Nezmysel, stare manualy pri zacloneni ostavaju v clone aku nastavis, napr. 50/1.4 AI a AIS, v pohode uzije, to iste AF, AF-D atd. Pouzivam kopec tychto starych a nie je problem, samozrejme Nikon, M42 by som neriesil, skor skla z P-Six cez redukciu, napr. Biometar 80/2.8MC, perfektna kresba a podanie kontrastov.
Jasne, ked mas D300, ktora ma unasac clony, daj ten objektiv na D40 a mozes tocit clonovym kruzkom do zblbnutia. Clona zostava stale max. otvorena a nemas nastroj ako ju v okamihu expozicie privriet.

Marcel Rebro
2009-06-05 08:25:05+02
Jasne, ked mas D300, ktora ma unasac clony, daj ten objektiv na D40 a mozes tocit clonovym kruzkom do zblbnutia. Clona zostava stale max. otvorena a nemas nastroj ako ju v okamihu expozicie privriet.
Nastav na tej D40 expozicny rezim (tym kolieckom vpravo hore ;-)) na M a uvidis ze to pojde. Akurat sa (ako som pisal) ziadne udaje neprenasaju do EXIFu - objektiv ´nemeria´ ...

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()