Fórum » O TECHNIKE

Staré objektívy na D40?

eroscom
eroscom 2009-06-04 17:54:10+02
Zdravím, potreboval by som poradit aké staršie objektívy by mi pasovali na nikon D40. Tým staršie mám na mysli bazárové objektívy/ napr: vivitar f28mm?...a pod / či by som potreboval nejakú redukciu / m42../niečo na makro alebo portrét resp. s vyššou svetelnostou. Samozrejme že nastavenie a ostrenie bude manuálne. Na googli som hladal ale nejak som nič nenašiel. Dakujem

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-05 08:26:47+02
príspevok od: dmedia
Cista pravda, v A-cku na D300, krasne funguje, akurat treba MF riesit.
Fotecka Pentaconu s prepinacom A-M, ktory nema nic spolocne s expozicnymi programami.

Marcel Rebro
2009-06-05 08:31:17+02
príspevok od: Karol Srnec
Fotecka Pentaconu s prepinacom A-M, ktory nema nic spolocne s expozicnymi programami.
OK, ale o prepinacoch A-M na Pentaconoch tu pises len ty ... ostatni hovoria o expozicnych rezimoch - myslim ze o tych prepinacikoch ani nevedeli (ja urcite nie) ...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-05 08:32:15+02
príspevok od: Marcel Rebro
Nastav na tej D40 expozicny rezim (tym kolieckom vpravo hore ;-)) na M a uvidis ze to pojde. Akurat sa (ako som pisal) ziadne udaje neprenasaju do EXIFu - objektiv ´nemeria´ ...
Fotak v M meria aj cez krytku s dierkou. Ale ako sa pricloni objektiv, ktory je stale s otvorenou clonou. U novych je to elektronicky a u starych mechanicky packou pri zadnom optickom clene. Ked D40/D60 nema na tele ziaden prvok akym v momente expozicie podunie tu packu, znamena to, ze sa stale foti na plnu dieru. Popis prosim mechanicke riesenie tohto problemu zo starsimi Nikon objektivami. S M42 to vdaka prepinacu clony ide, pri zaostrovani a komponovani to dam do A, a pred cvaknutim prepnem na M.

Marcel Rebro
2009-06-05 08:40:21+02
Fotak v M meria aj cez krytku s dierkou. Ale ako sa pricloni objektiv, ktory je stale s otvorenou clonou. U novych je to elektronicky a u starych mechanicky packou pri zadnom optickom clene. Ked D40/D60 nema na tele ziaden prvok akym v momente expozicie podunie tu packu, znamena to, ze sa stale foti na plnu dieru. Popis prosim mechanicke riesenie tohto problemu zo starsimi Nikon objektivami. S M42 to vdaka prepinacu clony ide, pri zaostrovani a komponovani to dam do A, a pred cvaknutim prepnem na M.
Ako to mechanicky funguje neviem. Ked si vcera napisal ze s D40 MF Nikkory nejdu zobral som si D40 a skusil som to ... nesli ... doteraz som ich skusal len na D300. Pamatal som si ale, ze som niekde cital ze to ide ... zagugil som a aj hla. Priamo u tvojho ´kamosa´

http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm

... tak som to vyskusal v exp. rezime M. D40+Nikon Series E 50/1.8, cas 1/60, clona 1.8

Marcel Rebro
2009-06-05 08:42:51+02
... to iste ale clona 5.6 ... priclonenie je dufam zretelne. Znovu neviem ako to funguje, ale funguje. A ze to funguje ma ani prili netrapi, pretoze nemam v plane sa babrat s M + MF na D40. Ale ak sa autor vlakna chce ´experimentovat´ ako pisal, tak napriklad tento konkretny objetiv za da kupit na eBay za babku.

dmedia
2009-06-05 09:39:02+02
Nepotrebujem to vysvetlovat, tieto objetivy som roky uzival, s analogom som roky robil Practiky, Psix, poznam vsetky masiny i objektivy. Mrco ale myslel nieco ine, clonovu automatiku A a M manual, nie prepinac, ktorym vypnes na tele objektivu automaticky prenos clony. Na D300 je unasac pre AI prenos clony, to ja viem, preto A ide v pohode. Na tu D40 sa este pozriem, ked mas pravdu tak sa ospravedlnujem, len ju nemam teraz doma pozical som ju, a poviem pravdu, vacsinou robim s D300 a D80 a na tej v MF v pohode uzivam napr. macro 55-tku staru klasiku a nie je problem so zaclonenim, clona sa da riadne priclonit akurat tam kvoli chybajucemu Ai prenosu neide A-cko automatika, a na D40 to bude to iste.

javelin
2009-06-05 09:47:37+02
Nepotrebujem to vysvetlovat, tieto objetivy som roky uzival, s analogom som roky robil Practiky, Psix, poznam vsetky masiny i objektivy. Mrco ale myslel nieco ine, clonovu automatiku A a M manual, nie prepinac, ktorym vypnes na tele objektivu automaticky prenos clony. Na D300 je unasac pre AI prenos clony, to ja viem, preto A ide v pohode. Na tu D40 sa este pozriem, ked mas pravdu tak sa ospravedlnujem, len ju nemam teraz doma pozical som ju, a poviem pravdu, vacsinou robim s D300 a D80 a na tej v MF v pohode uzivam napr. macro 55-tku staru klasiku a nie je problem so zaclonenim, clona sa da riadne priclonit akurat tam kvoli chybajucemu Ai prenosu neide A-cko automatika, a na D40 to bude to iste.
Ako píšeš,suhlas.... na D 40, hoci ju namám to bude fungovať tak že že manualne pricloníš tak že najprv na plnú dieru zaostríš a potom v M-ku na OBJEKTÍVE pricloníš....v hladáčiku ti zostane šero a exponuješ....bohužial nikon nebude schopný odmerat vyskedný čas v zavislosti na clone ...takže externý expozimeter (najlacnejší sa mi zda v podobe Compaktu) je navyhnutný...:)))))

javelin
2009-06-05 09:49:06+02
príspevok od: javelin
Ako píšeš,suhlas.... na D 40, hoci ju namám to bude fungovať tak že že manualne pricloníš tak že najprv na plnú dieru zaostríš a potom v M-ku na OBJEKTÍVE pricloníš....v hladáčiku ti zostane šero a exponuješ....bohužial nikon nebude schopný odmerat vyskedný čas v zavislosti na clone ...takže externý expozimeter (najlacnejší sa mi zda v podobe Compaktu) je navyhnutný...:)))))
Takto som v minulosti fotil Pentaxom....ibaže tam aj najnižšie rady čas merali :((((

Marcel Rebro
2009-06-05 09:52:47+02
na D80 je to uplne rovnake ako na D40

Marcel Rebro
2009-06-05 09:59:14+02
nieco asi robim zle ale aj ked priclonim v hladaciku mam jasno (v hlave dufam tiez ;-)). sero je az potom na vyslednej fotke

vyskusane D40, D80 + Series D50/1.8, AIS 28/2.8

dmedia
2009-06-05 10:19:20+02
Inac pre uplnost, to meranie ide v pohode i na A-cku, akurat v exife pri clone mas uvedene F-- a tiez ziadne info o objektive samozrejme, lebo nemas prenos do tela. S uplne mechanickou redukciou pouzivam objektivy z Psix, vid vzor. Fotene Psix Biometar 80/2,8MC. Neupravovane, redukcia cca 33eur, taky objektiv kupis aj s telom Psixu za 50eur, je to super kresliace sklo, ma svoje caro, samozrejme nie na reportaz, ale su veci co sa daju tym pekne nacvakat.

dmedia
2009-06-05 10:24:49+02
Jediny problem co je, ze ked sa zabudnes a neodclonis objektiv, tak meranie spravneho zaostrenia neide spolahlivo, pri odclonenom to indikuje v pohode.

javelin
2009-06-05 10:29:01+02
Tiež mam jasno....ja som popišal Pentacon 50/1,8 a ten ked si priclonil, tak automatično zatiahol žaluzie a čumákoval si len cez takú malú pinholu....inak velké percento Lovákov mava šero aj z liehu denaturovaneho...:)))))

Marcel Rebro
2009-06-05 10:29:24+02
Inac pre uplnost, to meranie ide v pohode i na A-cku, akurat v exife pri clone mas uvedene F-- a tiez ziadne info o objektive samozrejme, lebo nemas prenos do tela. S uplne mechanickou redukciou pouzivam objektivy z Psix, vid vzor. Fotene Psix Biometar 80/2,8MC. Neupravovane, redukcia cca 33eur, taky objektiv kupis aj s telom Psixu za 50eur, je to super kresliace sklo, ma svoje caro, samozrejme nie na reportaz, ale su veci co sa daju tym pekne nacvakat.
na D300 ano, D40 ti na A-cku napise ´Lens not attached´ a necvaknes si ;-)

javelin
2009-06-05 10:30:00+02
Aj na 80-ke sa mi zdá

dmedia
2009-06-05 10:47:38+02
Aj na 80-ke sa mi zdá
Ano, suhlas, na D80 idem na plny manual, ale mera to v pohode expo i vzdialenost, D300 mera aj v A-cku a nepiskuje, celkom fajn sa s tym robi, preto som ju chcel. Samozrejme aj preto, ze bajonet u Nikonu sa nemeni, a stare objektivy som nemusel hodit do policky a vsetko co mam k FM2 a F4 sa da pouzit s malymi obmedzeniami.

2009-06-05 10:48:03+02
OK, takze do toho vlozim zase kus svetla:

Nizsie rady Nikon zrkadloviek maju meranie expozicie len cez elektroniku. Pokial sa elektronika na objektive nenachadza, nefunguje nic a da sa ist len na plny manual. Je uplne jedno, ci je to objektiv Nikkor, ci P-Six, ci hoc co ine. Toto sa dotyka vsetkych rad: Dx0 a najnovsie aj D5000.

Rady D100-700 a D1-D3 maju dodatocny modul merania expozicie a tak vedia korektne exponovat aj s inymi, nez ochipovanymi objektivmi.

Nakolko mam od urcitej doby len AF objektivy s elektronikou (to su tie dzindziky na bajonete), tak sa o to nezaujimam hlbsie. ALE na D70 a D80 som sa hral s MF 50/1.4 AI-S a ten siel len v M mode a vsetko som musel hadat a v tom malom hladaciku D70 aj hladat.

2009-06-05 10:52:40+02
http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page2.asp

Lens compatibility • DX Nikkor : All functions supported
• Type G or D AF Nikkor : All functions supported
• Micro Nikkor 85 mm F2.8D : All functions supported except autofocus and some exposure modes
• Other AF Nikkor*2 : All functions supported except 3D color matrix metering, i-TTL balanced fill-fl ash for digital SLR
• Non-CPU : Can be used in exposure mode M, but exposure meter does not function; electronic range finder can be used if maximum aperture is f/5.6 or faster
*1 IX Nikkor lenses can not be used
*2 Excluding lenses for F3AF

duroslav
2009-06-05 12:45:15+02
Nie je náhodou to meranie expozície s objektívmi s CPU obmedzené len na režim merania 3D Matrix? A v iných by to mohlo fungovať.

gloryman
2009-06-05 13:09:55+02
príspevok od: eroscom
Dakujem za info aj názory pravda je že by som chcel trošku experimentovat v podstate za lacné peniaze pretože ako poznamenal Karol Af-s 35 stojí okolo 190€
čo je pre mna dost.
potom je M42 zavit tou spravnou volbou

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()