Fórum » O TECHNIKE

Compact Flash do eos 50D

conan7
conan7 2009-07-01 16:43:10+02
Ahojte, mal by som jednu otázku ohľadom nákupu CF karty do eos 50D. Otázka je vlastná taká, že fotky mojho canona budú mať približne kolko MB? Pri teoretickom najrýchlejšom sekvenčnom snímaní (6,3 frame/s) bude to stíhať karta čo má zápis 20MB/sec, alebo jednoznačne by som mal kúpiť kartu so zápisom 45 MB/sec? To sekvenčné snímani znižuje nejakým spôsobom rozlíšenie a tým veľkosť fotiek?

conan7
2009-07-09 21:41:44+02
Na záver vlákna, keď to ešte niekto v budúcnosti bude potrebovať:
Zistil som, že do vyrovnávacej pamäte eso 50D sa zmestí 90 snímok vo formáte JPG, a cca 25 vo formáte RAW. Tým pádom je prakticky zbytočné riešiť rýchlosť zápisu karty, podľa môjho (amatérskeho) názoru ten buffer bezproblémov zvládne športovú aj reportážnu fotografiu...
Škoda že som to zistil po kúpe (dosť drahej) pamäťovej karty :D nakoniec som kúpil 8 GB Kingston Ultimate 266x na splátky :D
každým vďaka za vyjadrenie názoru :)

Strhak
2009-07-09 21:52:57+02
príspevok od: conan7
Na záver vlákna, keď to ešte niekto v budúcnosti bude potrebovať:
Zistil som, že do vyrovnávacej pamäte eso 50D sa zmestí 90 snímok vo formáte JPG, a cca 25 vo formáte RAW. Tým pádom je prakticky zbytočné riešiť rýchlosť zápisu karty, podľa môjho (amatérskeho) názoru ten buffer bezproblémov zvládne športovú aj reportážnu fotografiu...
Škoda že som to zistil po kúpe (dosť drahej) pamäťovej karty :D nakoniec som kúpil 8 GB Kingston Ultimate 266x na splátky :D
každým vďaka za vyjadrenie názoru :)
Nedá mi nereagovať ale toto je písané aj v manuále. Inak nieje zbytočné kupovať rýchle karty, lebo čím rýchlejšia je tím rýchlejšie sa ti vyprázdni buffer. Ešte jedna poznámočka, ale to už je len také malé konštatovanie že je lepšie kúpiť dve menšie karty ako jednu 8 Gb, lebo ak má človek len jednu a tá sa nedajbože pokazí má smolu.

conan7
2009-07-09 22:05:45+02
príspevok od: Strhak
Nedá mi nereagovať ale toto je písané aj v manuále. Inak nieje zbytočné kupovať rýchle karty, lebo čím rýchlejšia je tím rýchlejšie sa ti vyprázdni buffer. Ešte jedna poznámočka, ale to už je len také malé konštatovanie že je lepšie kúpiť dve menšie karty ako jednu 8 Gb, lebo ak má človek len jednu a tá sa nedajbože pokazí má smolu.
no čau :D prešiel som manuál tiež, ale konkrétne som to našiel v jednom e-book. Ale ja si myslím že ten buffer môže stačiť, tak málo je takých chvíl, že v rýchlom slede viackrát musíš sekvenčné použiť. ked v časoch ked som bojoval s mojim kompaktom pri športe tak bola jedna akcia, povedzme čo sa podarilo predvídať (žiadne usm samozrejme) a potom sa čakalo minutky, sekundy na ďalší moment...možno sa mýlim treba opraviť. Plánujem ešte jednu pomalšiu 32 gigovú zakúpiť (65 €) ale to len časom...

Strhak
2009-07-09 22:32:57+02
no čau :D prešiel som manuál tiež, ale konkrétne som to našiel v jednom e-book. Ale ja si myslím že ten buffer môže stačiť, tak málo je takých chvíl, že v rýchlom slede viackrát musíš sekvenčné použiť. ked v časoch ked som bojoval s mojim kompaktom pri športe tak bola jedna akcia, povedzme čo sa podarilo predvídať (žiadne usm samozrejme) a potom sa čakalo minutky, sekundy na ďalší moment...možno sa mýlim treba opraviť. Plánujem ešte jednu pomalšiu 32 gigovú zakúpiť (65 €) ale to len časom...
To potrebuješ takú veľkú kartu, 32Gb je už iná pamäť. Riadne akcie sa chystáš fotiť keď nad takou kapacitou uvažuješ. Fuuuu si ani nechcem predstaviť to potom triediť a spracovávať. Začni uvažovať v tom prípade aj nad väčším diskom v PC. Ja mám momentálne v PC 2 Tera a dúfam že mi to bude stačiť na dosť dlhú dobu ;-)

conan7
2009-07-09 22:41:35+02
1 TB externý si už plánujem dlhšiu dobu kúpiť, kvôli videu, pri 1,5 hodinovom videu mi bez problémov vznikajú 15 gigové render fajly, pritom uTorrent vkuse zapnutý, teda podľa toho vieš si predstaviť ako často vyprázdňujem moj 120 gigový D lokálny disk :D:D
a čo sa týka karty, ide o to že niekedy bud nemám čas alebo som lenivý fotky spracovávať, teda neide o veľkosť akcie ale že viac akcií sa mi bude na karte zhromaždiť...
a čo sa týka 50D zajtra idem na celodenný individuálny ´workshop´ do terénu, do prírody so psom (teda aj modelku mám :D) pokúsime sa zdokonalovať trocha :D doteraz som mal len také nesmelé pokusy počas čítania manuálu, ale začínam už pomaličky chápať tej kreatívnej zóne :D:D teda uvidíme :D

Strhak
2009-07-09 22:53:43+02
No a potom postupne sa treba preniesť na manuálne režimy najskôr Av kde sa hráš s hĺbkou ostrosti a potom M kde to máš komplet pod svojou kontrolou.

conan7
2009-07-09 22:57:54+02
No a potom postupne sa treba preniesť na manuálne režimy najskôr Av kde sa hráš s hĺbkou ostrosti a potom M kde to máš komplet pod svojou kontrolou.
Na M zatiaľ určite nemám ale skúšal som už pri rôznych kombináciách času a clony že čo sa stane vôbec :D ale v praxi, kde nie je čas na skúšanie a treba to robiť mechanicky určite by som nezvládol a dlhú dobu ani nebudem...pri tej základnej zóne mi vadí to že mi vyskakuje blesk ako šibnutý :D:D aj pri makro režime :D:D

Strhak
2009-07-09 23:11:15+02
Na M zatiaľ určite nemám ale skúšal som už pri rôznych kombináciách času a clony že čo sa stane vôbec :D ale v praxi, kde nie je čas na skúšanie a treba to robiť mechanicky určite by som nezvládol a dlhú dobu ani nebudem...pri tej základnej zóne mi vadí to že mi vyskakuje blesk ako šibnutý :D:D aj pri makro režime :D:D
Tak z automatickými režimami nemám žiadne skúsenosti po pravde, takže s tím bleskom nemám šajnu. Inak pri manuále je to strašne rýchle na to základné ovládanie ti stačia dva prsti. Palcom si meníš F a ukazovákom čas a stláčaš spúšť a už len v hľadáčiku kontroluješ expozíciu. Samozrejme pred fotením si nastavíš ISO (to len podla potreby koriguješ, no báť sa toho nemusíš lebo nieje to pri každom snímku treba) a to isté platí aj o vyvážení bielej.

conan7
2009-07-09 23:19:26+02
Tak z automatickými režimami nemám žiadne skúsenosti po pravde, takže s tím bleskom nemám šajnu. Inak pri manuále je to strašne rýchle na to základné ovládanie ti stačia dva prsti. Palcom si meníš F a ukazovákom čas a stláčaš spúšť a už len v hľadáčiku kontroluješ expozíciu. Samozrejme pred fotením si nastavíš ISO (to len podla potreby koriguješ, no báť sa toho nemusíš lebo nieje to pri každom snímku treba) a to isté platí aj o vyvážení bielej.
zabudol si na korekciu expozície ;) už som kua múdry čo ?:D:D, no čo sa týka vyváženia bielej akurát som natrafil na dpreview.com na recenziu a tam sa udáva ako slabá stránka, lebo ževraj to manuálne nastavenie aj tak nie je najpresnejšie, čiže bohato stačí AWB (keď som dobre pochopil...).

Strhak
2009-07-09 23:25:43+02
zabudol si na korekciu expozície ;) už som kua múdry čo ?:D:D, no čo sa týka vyváženia bielej akurát som natrafil na dpreview.com na recenziu a tam sa udáva ako slabá stránka, lebo ževraj to manuálne nastavenie aj tak nie je najpresnejšie, čiže bohato stačí AWB (keď som dobre pochopil...).
No možno keď fotíš vonka tak ti bude stačiť AWB ale v interiéri pri umelom svetle má hodne slabé miesta hlavne pri žiarovke. To ešte nespomínam záblesky kde radšej AWB ani nezapínam lebo mám potom kopec práce za počítačom aby som napravil to čo AWB pokazí. No a k tej expozícii som ti písal že si ju očkom kontroluješ v hľadáčiku, do jéj nastavenia tiež nemusíš vstupovať pri každom snímku.

conan7
2009-07-09 23:32:46+02
No možno keď fotíš vonka tak ti bude stačiť AWB ale v interiéri pri umelom svetle má hodne slabé miesta hlavne pri žiarovke. To ešte nespomínam záblesky kde radšej AWB ani nezapínam lebo mám potom kopec práce za počítačom aby som napravil to čo AWB pokazí. No a k tej expozícii som ti písal že si ju očkom kontroluješ v hľadáčiku, do jéj nastavenia tiež nemusíš vstupovať pri každom snímku.
veď to všetko ukáže potom prax :) budeme skúšať :) teraz netrpezlivo čakám na jeden tutorial dvd na EOS 50D zvedavý som čo mi to pomôže :)

Strhak
2009-07-09 23:37:24+02
Inak ja keď idem fotiť tak si nastavím ako prvé vyváženie bielej, ISO, režim merania, rýchlosť snímania, režim AF, sem tam keď potrebujem nastavenie AEB a už pri samotnom fotení sa hrám len s časom a hĺbkou ostrosti. Občas zmením ISO alebo vyváženie bielej inak nič viacej takže to pri samotnom fotení nezaberá až toľko času. Čo by ma zdržovalo, tak to hranie sa s režimom CA dívať sa na displej a hrať sa s džojstikom to je pre mňa prácnejšie ako rýchle pootočenie voličom a stlačenie spúšte ;-)

Strhak
2009-07-09 23:39:27+02
veď to všetko ukáže potom prax :) budeme skúšať :) teraz netrpezlivo čakám na jeden tutorial dvd na EOS 50D zvedavý som čo mi to pomôže :)
Tak hádam pomôže. Vieš ako sa vraví je lepšie raz vidieť ako sto krát počuť :-DD

conan7
2009-07-09 23:43:30+02
vieš ja hladám konkrétne príklady do praxe, lebo v manuále určite nebudú písať praktické veci že ktoré nastavenie v ktorých podmienkach čo prináša...samozrejme na to je prax...ale ja chcem rýchly proces :D

duroslav
2009-07-09 23:48:34+02
vieš ja hladám konkrétne príklady do praxe, lebo v manuále určite nebudú písať praktické veci že ktoré nastavenie v ktorých podmienkach čo prináša...samozrejme na to je prax...ale ja chcem rýchly proces :D
To tu pozorujeme od začiatku, že chceš rýchly proces. Najlepšie nech všetko niekto spraví za teba :-)
Na niektorých cestách skrátka skratky neexistujú.

Strhak
2009-07-09 23:52:02+02
No neviem ako rýchli chceš proces, ale ono to až tak rýchlo nejde. Vieš vyskúšať všetky situácie asi nikdy nestihneš. Čo ti môžem odporučiť tak je jedno stretnutie čo tu ideme spraviť. Dohodli sme sa viacerý členovia ephoto a idem na chatu, tam by si sa mohol čo to naučiť. Bude nás tam dosť prídu aj fakt dobrý fotografi takže bude sa čomu priučiť od nich

conan7
2009-07-09 23:52:48+02
Normálne som sa čudoval že si vydržal 10-15 príspevkov bez provokácie, buzerácie, a ironických silných rečí...no nesklamal si nakoniec...ty počúvaj akože čo máš proti mne? niekdey som ti ublížil alebi urazil ťa??? keď nepovieš prečo ti tak strašne štípem oči tak neviem na tom nič zmeniť...

Strhak
2009-07-09 23:56:16+02
príspevok od: duroslav
To tu pozorujeme od začiatku, že chceš rýchly proces. Najlepšie nech všetko niekto spraví za teba :-)
Na niektorých cestách skrátka skratky neexistujú.
Pri fotografii asi dupľom platí že tie skratky niesu. Každí nech je akýkoľvek profík sa musí stále učiť nové veci a musí sa vyvíjať. Veď aj samotná fotografia sa stále vyvíja a napreduje

conan7
2009-07-09 23:58:02+02
No neviem ako rýchli chceš proces, ale ono to až tak rýchlo nejde. Vieš vyskúšať všetky situácie asi nikdy nestihneš. Čo ti môžem odporučiť tak je jedno stretnutie čo tu ideme spraviť. Dohodli sme sa viacerý členovia ephoto a idem na chatu, tam by si sa mohol čo to naučiť. Bude nás tam dosť prídu aj fakt dobrý fotografi takže bude sa čomu priučiť od nich
viem, Granko ma už volal, žiaľ budem v Chorvátsku ten víkend...od 3. do 14. aug...fakt diky za pozvanie, ešte dobre že je väčšina z vás nemá problém niečo poradiť, pochybujem, že ultraprofesionáli typu javelin, duroslav okrem leštenia vlastného ega a dokazovania vlastnej nadradenosti sú ochotní obyčajnému smreteľníkovi povedať 3 normálne slová...

Strhak
2009-07-10 00:08:04+02
viem, Granko ma už volal, žiaľ budem v Chorvátsku ten víkend...od 3. do 14. aug...fakt diky za pozvanie, ešte dobre že je väčšina z vás nemá problém niečo poradiť, pochybujem, že ultraprofesionáli typu javelin, duroslav okrem leštenia vlastného ega a dokazovania vlastnej nadradenosti sú ochotní obyčajnému smreteľníkovi povedať 3 normálne slová...
Čo ja viem ja s nimi nemám žiaden osobný problém, dokonca javelinové poznámky ma dokážu občas strašne pobaviť a spríjemniť mi chvíľu. Aj taký slavomíro ktoré ho tu nenávidí polka fóra je podla mňa v pohode a keď polozíš rozumne otázku nemá problém odpovedať. Samozrejme keď sa spýtaš ´aký foťák si mám kúpiť´ ťa znesú pod čiernu zem. Lebo na hlúpe otázky sú len hlúpe odpovede. Vieš keby tu diskutujúci trochu viac popremýšľali skôr než sa spýtajú tak by sa dočkali aj normálnej odpovede.

Strana 6 z 8
1 2 ... 4 5 6 7 8

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()