Ako fotit bezne fotky? S RAWom je vela prace a nie kazda fotka si zasluzi venovat sa jej. JEPEG je zas celkom pekny no neponuka moc moznosti editacie a tak sa pytam mam fotit do RAWu alebo ako postarom do RAW+JPEG, zaujma ma to aj preto lebo mam novy fotak a baterka moc toho nenafoti moze to byt aj preto ze je procesor viac zatazeny pri ukladani na SDHCcku?
urob anketu kolko svadobnych fotohrafov foti do raw. Aby si nebol prekvapeny ako malo :-)
Pretože to nepotrebujú.Nie ani tam preto,že by boli majstri sveta,ale preto,že zákazníci sú nenároční.
Ale to nevylučuje možnosť fotiť dobre do JPEGu a mať skvelé fotografie.
prave preto hovorim, ze je to o narocnosti. Neviem ci prichadzas z buducnosti, ale my tu este nemame take digitalne pristroje, ktore sa nemylia a maju dynamicky rozsah blizky ludskemu oku. Co je to fotit dobre? Ziadna fotka nieje tak dobra, aby sa z nej nedalo vyzmychat este viac. Preto je to o narocnosti.
prave preto hovorim, ze je to o narocnosti. Neviem ci prichadzas z buducnosti, ale my tu este nemame take digitalne pristroje, ktore sa nemylia a maju dynamicky rozsah blizky ludskemu oku. Co je to fotit dobre? Ziadna fotka nieje tak dobra, aby sa z nej nedalo vyzmychat este viac. Preto je to o narocnosti.
Ok máte pravdu.
Len aby to žmýkanie fotografie nebolo viac na škodu ako úžitok,tie presoftené voskové ksichty,nereálne do oka bijúce HDR krajinky.(Nemám nič proti HDR,naopak ,len pokiaľ sa to vie a nepreháňa.)
Je to vec vkusu,toho čo fotí,toho čo chce zákazník.Nemyslím si,že je fotenie do rawu pre začiatočníka,ešte mu poraďte photoshop a môže sa obesiť :)
HDR sa mne osobne zrovna hnusi :-) Ked uz nieco umelo vytvarat, tak 3D. Volakedy vysledny vzhlad fotky ovplyvnovala obsluha labu, dnes elektronika fotaku alebo raw procesor. Tak ked ti staci ako to spravi fotak, mne je to jedno :-)
Jednoznacne RAW a Lightroom, prave preto, ze to setri cas. Velmi rychlo poorezavam, poupravujem a vyexportujem do jpeg. Vysledne fotky su ovela kvalitnejsie ako priamo jpeg z fotaka, rovnako velke, precislovane.. Tymto dakujem aj Karolovi, ze ma svojimi clankami ´namotal´ na pouzivanie tohto softu..
V programe typu Lightroom upravim RAW rychlesjsie ako JPG v nejakom inom editore. Ak som JPG nenafotil presne tak ako som chcel, popripade je na nom viacero expozicnych chyb, je s nim omnoho viac prace ako s RAW. Vacsi dynamicky rozsah RAWu vlastne sposobuje to, ze sa nemusis tolko venovat zachrane prepalov a dolovaniu kresby v tienoch.
suhlasim s karolok, nastavim jednu foto a na dalsich niekolko desiatok mozem aplikovat rovnaky nastroj co je strasne rychle. Super je ze nastroj je aplikovany a mozem ho kedykolvek vratit zmenit, i po vypn. programu a nemusim mat zalohy po dielcich upravach
Je to na kazdom, co so svojou fotkou urobi. Ci jej pomoze alebo ju dokatuje. Tak je to aj s HDR. Ja mam rad to prirodzene, kedy nieje zrejme, ze to je tahane z viacerych zaberov, ale ked sa podari take surealisticke, tiez to nie je zle. Treba poznat mieru. Ale to sa vlastne tyka vsetkych druhov uprav.
Je to na kazdom, co so svojou fotkou urobi. Ci jej pomoze alebo ju dokatuje. Tak je to aj s HDR. Ja mam rad to prirodzene, kedy nieje zrejme, ze to je tahane z viacerych zaberov, ale ked sa podari take surealisticke, tiez to nie je zle. Treba poznat mieru. Ale to sa vlastne tyka vsetkych druhov uprav.
Súhlasím.
Ja len ,že autor otázky má Canon 450D + seťák.Pravdepodobne začína a tlačiť ho do RAWu a prípadne Photoshopu podľa mňa nemá význam.Kľudne sa môže pretĺkať umením fotografie na JPEGu a Zoner Photo Studiu. Podľa mňa :).
Súhlasím.
Ja len ,že autor otázky má Canon 450D + seťák.Pravdepodobne začína a tlačiť ho do RAWu a prípadne Photoshopu podľa mňa nemá význam.Kľudne sa môže pretĺkať umením fotografie na JPEGu a Zoner Photo Studiu. Podľa mňa :).
Ja fotím len do RAW dakedy som fotil RAW+JPEG, ale časom som prišiel na to že to zbytočne zaberá miesto na HDD. Keď sa mi nechce hrať s každou tak ich dám hromadne pre konvertovať v PC ale to len keď ich idem tlačiť. Archivujem zásadne v RAW a ak je dáko upravená tak plus JPEG. No teba povedať že každí má svoj vlastní systém ktorý jemu vyhovuje
Tak ja neviem, mne osobne na väčšinu úprav stačí soft od Canon Digital Photo Professional, zatiaľ som nemal potrebu iní kupovať podľa mňa je fantastický a až potom upravujem fotky ak treba niečo retušovať v Serif PhotoPlusX2 ktorý je tiež dobrý. Ako zatiaľ som nemal potrebu kupovať predražení Adobe aj keď sa mu asi raz nevyhnem
Len RAW len JPEG alebo RAW+JPEG
Ale to nevylučuje možnosť fotiť dobre do JPEGu a mať skvelé fotografie.
Len aby to žmýkanie fotografie nebolo viac na škodu ako úžitok,tie presoftené voskové ksichty,nereálne do oka bijúce HDR krajinky.(Nemám nič proti HDR,naopak ,len pokiaľ sa to vie a nepreháňa.)
Je to vec vkusu,toho čo fotí,toho čo chce zákazník.Nemyslím si,že je fotenie do rawu pre začiatočníka,ešte mu poraďte photoshop a môže sa obesiť :)
http://www.ephoto.sk/fotoscena/workshop/postprodukcia-fotografii-v-ps-lightroom/
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa