Prečítal som veľa poangličených textov o formátoch čipov a objektivov pre ne vhodnych, a musím sa priznať mám v tom poriadny zmätok.
Podľa toho, čo som pochopil tak mi vychadza ze ak na moj Nikon D60 s čipom DX nasadim Nikkor 50mm ktory nema oznacenie DX, ohniskova vzdialenost bude 50mm x corp faktor DX čipu 1,5 čiže 75mm?? Ak vam to pride ako absurdna otazka tak sa ospravedlnujem ale chcem mat uz konecne vo veciach poriadok, dakujem za odpovede.
Máte pravdu - a je jedno, či na zrkadlovku s čipom DX nasadíte objektív s označením DX, alebo - bez označenia DX.
Označenie ´DX´ na objektíve udáva- že je ho možné použiť len na zrkadlovke s čipom DX. Pri použití na FX je využitie len časti čipu.
článok www.ephoto.sk/napoveda/Crop-faktor som naozaj neprezrel priznávam, dakujem a este raz sa ospravedlnujem za nevhodnu temu, no nadruhu stranu mam uz vo veciach poriadok.
aj objektivy oznacovane ako DX (u Canonov EF-S) maju udavane svoje realne milimetre uhniskovej vzidalenosti, cize aj tie nasobis tzv. crop faktorom 1.5 (Canon 1.6, Oly 2.0) aby si dostal zodpovedajuce uhly zaberu pri velkosti kinofilmoveho policka (FX,FF)
neviem preco sa stale prepocitava ohnisko voci FX formatu ked milimetre su vsade tie iste. Ked sa nasadi na DX telo objektiv 50 mm, v podstate sa z neho vobec nestane 75 mm. Akurat je moze povedat, ze ak by sme chceli rovnaky uhol zaberu dosiahnut na FX tele, bolo by nutne nasadit objektiv so 75 mm. Hlavny rozdiel je, ze DX objektiv nieje schopny premietat na snimac tak velky obraz aby pokryl FX uhlopriecku.
neviem preco sa stale prepocitava ohnisko voci FX formatu ked milimetre su vsade tie iste. Ked sa nasadi na DX telo objektiv 50 mm, v podstate sa z neho vobec nestane 75 mm. Akurat je moze povedat, ze ak by sme chceli rovnaky uhol zaberu dosiahnut na FX tele, bolo by nutne nasadit objektiv so 75 mm. Hlavny rozdiel je, ze DX objektiv nieje schopny premietat na snimac tak velky obraz aby pokryl FX uhlopriecku.
preratava sa to preto na kinofilm aby z toho nebol gulas :) ale je pravda ze mm su vsade rovanake a 50 je 50 aj na dx aj na fx snimaci...len na dx mas s nej spraveny vyrez na 75mm :) a samozrejme ze dx je nepouzitelny na fx alebo tak isto ako ef-s na FF :)
Toto bolo naozaj krásne napísané také ´blbuvzdorné´ čiže dačo pre mna :)
preratava sa to preto na kinofilm aby z toho nebol gulas :) ale je pravda ze mm su vsade rovanake a 50 je 50 aj na dx aj na fx snimaci...len na dx mas s nej spraveny vyrez na 75mm :) a samozrejme ze dx je nepouzitelny na fx alebo tak isto ako ef-s na FF :)
lenze problizenie objektivu je rovnake. To potom mozes povedat aj to, ze orezanim fotografie ju priblizujes :-) 50mm nieje uplne 75mm lebo keby si nasadil 75 mm uz by ti to hadzalo trochu inu perspektivu a bokeh a zacalo by to trochu priblizovat.
lenze problizenie objektivu je rovnake. To potom mozes povedat aj to, ze orezanim fotografie ju priblizujes :-) 50mm nieje uplne 75mm lebo keby si nasadil 75 mm uz by ti to hadzalo trochu inu perspektivu a bokeh a zacalo by to trochu priblizovat.
Keď budeš stáť stále na jednom mieste a vymeníš objektívy, žiadna perspektíva sa tým nezmení. Budeš robiť orez, prípadne zmeníš DOF.
teraz myslis aky za aky? 50 za 75? Pomer tam bude taky aky tam ma byt. 75 priblizi o 25 mm.
No skrátka, keď dáš 50mm na APS-C (75mm FF ekv.) a 75mm na FF, tak máš pri pohľade z toho istého miesta rovnaký obraz v hľadáčiku bezo zmeny perspektívy, akurát na FF budeš mať o niečo menšiu HO.
No skrátka, keď dáš 50mm na APS-C (75mm FF ekv.) a 75mm na FF, tak máš pri pohľade z toho istého miesta rovnaký obraz v hľadáčiku bezo zmeny perspektívy, akurát na FF budeš mať o niečo menšiu HO.
sirka uhlu zaberu bude rovnaka, ale priblizenie nie.
Prerátava sa to preto, aby sa dali veci porovnávať. Urobím s 35mm objektívom širokouhlý, normálny alebo tele záber? Závisí či je to na Olympuse, Nikone DX, FX alebo na novej Canon G11...
sirka uhlu zaberu bude rovnaka, ale priblizenie nie.
V mojom ponímaní sú priblíženie a uhol záberu úzho späté.
Keď stojíš na mieste a zoomuješ, tak meníš priblíženie (uhol záberu), ale perspektíva sa ti tým nemení.
suhlas...to sa tu uz aj rozoberalo ze ake sklo je vhodne na portret....a sa tam porovnavala 50 f1,4 a 85 f1,8...riesilo sa to preto ze portretne sklo je okolo 80...a 80 na aps-c je 50-ka...potiatlo to bolo v poriadku ale ze 50 este zvyraznuje perspektivu....cize ako sklo samo o sebe zvacsi nos a pozadie hlavy zmensi....tak ako sirokace to vedia robit....a ze preto je aj na aps-c lepsia preda len 85 ktora uz zplosti perspektivu...cize ono to je a aj nie je rovnake ze 50 na aps-c a 75 na ff :) ak sa pletiem tak ma opravte _:)
suhlas...to sa tu uz aj rozoberalo ze ake sklo je vhodne na portret....a sa tam porovnavala 50 f1,4 a 85 f1,8...riesilo sa to preto ze portretne sklo je okolo 80...a 80 na aps-c je 50-ka...potiatlo to bolo v poriadku ale ze 50 este zvyraznuje perspektivu....cize ako sklo samo o sebe zvacsi nos a pozadie hlavy zmensi....tak ako sirokace to vedia robit....a ze preto je aj na aps-c lepsia preda len 85 ktora uz zplosti perspektivu...cize ono to je a aj nie je rovnake ze 50 na aps-c a 75 na ff :) ak sa pletiem tak ma opravte _:)
A vieš prečo to širokáče robia? Nie kvôli krátkemu ohnisku, ale kvôli tomu, že musíš prísť k fotografovanému blízko.
Čipy a objektívy
http://www.ephoto.sk/napoveda/Crop-faktor
Označenie ´DX´ na objektíve udáva- že je ho možné použiť len na zrkadlovke s čipom DX. Pri použití na FX je využitie len časti čipu.
Keď stojíš na mieste a zoomuješ, tak meníš priblíženie (uhol záberu), ale perspektíva sa ti tým nemení.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa