Fórum » O TECHNIKE

Čipy a objektívy

Živec
Živec 2009-08-20 12:38:21+02
Prečítal som veľa poangličených textov o formátoch čipov a objektivov pre ne vhodnych, a musím sa priznať mám v tom poriadny zmätok. Podľa toho, čo som pochopil tak mi vychadza ze ak na moj Nikon D60 s čipom DX nasadim Nikkor 50mm ktory nema oznacenie DX, ohniskova vzdialenost bude 50mm x corp faktor DX čipu 1,5 čiže 75mm?? Ak vam to pride ako absurdna otazka tak sa ospravedlnujem ale chcem mat uz konecne vo veciach poriadok, dakujem za odpovede.

viking81
2009-08-20 15:35:00+02
príspevok od: duroslav
A vieš prečo to širokáče robia? Nie kvôli krátkemu ohnisku, ale kvôli tomu, že musíš prísť k fotografovanému blízko.
no to hej...ale tak som potom z toho debil :-) je ci nie je uplne to iste 50 na aps-c ako 75 na ff ? co som cital to vlakno tak tam dospeli k tomu ze nie az tak celkom :)

duroslav
2009-08-20 15:45:41+02
príspevok od: viking81
no to hej...ale tak som potom z toho debil :-) je ci nie je uplne to iste 50 na aps-c ako 75 na ff ? co som cital to vlakno tak tam dospeli k tomu ze nie az tak celkom :)
Si prečítaj ešte raz, čo som o tom napísal, alebo najlepšie odskúšaj si to sám. Odfoť napr. ničo z rovnakej vzdialenosti rôznymi ohniskami. Zistíš, že okrem ´výrezu´ a HO sa ti nič nezmení. Prípadne si nájdi na túto tému nejaké články, najlepšie s obrázkami.
Perspektívne skreslenie závisí jedine od toho, ako ďaleko si od fotografovaného objektu.
Jediný postrehnuteľný rozdiel keď fotíš z rovnakého miesta APS-C s nejakým ohniskom a FF s ohniskom 1,5x väčším bude menšia HO na FF (lebo fyzicky je ohnisko dlhšie). Ďalší rozdiel, čo však voľným okom skoro nepostrehneš môže byť spôsobený tým, že na tom FF vďaka dlhšiemu ohnisku budeš mať menšie súdkovité/vankúšovité skreslenie. To je jediné čo majú typicky širokouhlé objektívy väčšie, ale pochybujem že si to pri portréte niekto vôbec všimne.

viking81
2009-08-20 15:52:55+02
aha..tak dik :) ako mne je to jasne ze zoomovanim sa perspektia nezmeni....o tom som uz nieco cital a aj fotky pozeral...ale odskusam si to este presne doma :) diky moc :)

Daniel.U
2009-08-20 21:37:44+02
50 a 85 mm nieje dobry priklad. Je tam maly rozdiel. Lenze podla duroslava by som mohol zobrat fotak s crop faktorom 5, nasadit DX sirokac a bude z toho 50. Mozno vyrezom ano, ale vlastnostami nie. To fakt mozem orezat hlavu cloveka z coho kolkev aby to vizeralo ako portretova fotka. Podla mna je priblizenie objektivu dolezite lebo suvisi s rozlisenim vzdialeneho predmetu. Ani teleobjektiv 300mm nieje 450mm, iba orezom, nie vsak priblizenim skutocnosti. Opica v zoo bude rovnako velka ci nasadim tristovku na DX alebo FX, akruat na DX sa mi tam nemusi zmestit. Orez a priblizenie su u mna dve rozne veci preto nerad prepocitavam.

zajo
2009-08-20 23:56:40+02
príspevok od: Daniel.U
50 a 85 mm nieje dobry priklad. Je tam maly rozdiel. Lenze podla duroslava by som mohol zobrat fotak s crop faktorom 5, nasadit DX sirokac a bude z toho 50. Mozno vyrezom ano, ale vlastnostami nie. To fakt mozem orezat hlavu cloveka z coho kolkev aby to vizeralo ako portretova fotka. Podla mna je priblizenie objektivu dolezite lebo suvisi s rozlisenim vzdialeneho predmetu. Ani teleobjektiv 300mm nieje 450mm, iba orezom, nie vsak priblizenim skutocnosti. Opica v zoo bude rovnako velka ci nasadim tristovku na DX alebo FX, akruat na DX sa mi tam nemusi zmestit. Orez a priblizenie su u mna dve rozne veci preto nerad prepocitavam.
celkom dobre nerozumiem.. Ak postavim vedla seba dvoch fotografov, jeden s APS-C a druhy s FF budu fotit tu istu osobu z tej istej vzdialenosti, tak aby dosiahli rovnaky pomer velkosti napr. hlavy k velkosti fotky, tak jeden musi mat 50mm a druhy 80mm. V com bude na tych fotkach rozdiel? Ako sa prejavi to ´priblizenie´?

Daniel.U
2009-08-21 00:04:19+02
príspevok od: zajo
celkom dobre nerozumiem.. Ak postavim vedla seba dvoch fotografov, jeden s APS-C a druhy s FF budu fotit tu istu osobu z tej istej vzdialenosti, tak aby dosiahli rovnaky pomer velkosti napr. hlavy k velkosti fotky, tak jeden musi mat 50mm a druhy 80mm. V com bude na tych fotkach rozdiel? Ako sa prejavi to ´priblizenie´?
to co popisujes, ze velkost hlavy k velkosti fotky, tak to je ako si napisal. Jeden musi mat 50 a druhy 80. Ale ja si pod pojmom priblizenie predstavujem nieco ako dalekohlad. Pozres cez neho a rozoznas komu ta hlava patri. Nie, ze orezes aby ta hlava sadla k velkosti fotky

anton julény
2009-08-21 12:36:26+02
Mýty a pověry kolem objektivů pro DSLR

http://www.fotografovani.cz/art/fotech_df/dslr_lenses.html?pos=1

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()