Fórum » O TECHNIKE

Nabíjanie bat. eneloop?

Jozef Peniak
Jozef Peniak redakcia ephoto.sk 2009-09-16 14:40:26+02
Môžem nabíjať eneloopy aj v bežnej rýchlonabíjačke od GP ? práve som zakúpil 8Ks a nerád yb som ich poškodil :)

Dominik
2009-09-16 18:33:32+02
príspevok od:
jasne, na clanok 4,8, spolu to mas skoro 20 :o) len sa divim, ze to nema vodne chladenie pri takom odbere :o)
noo nema vodne, ale najbližšie ju skusim dať do vedra s vodou :)

2009-09-16 18:37:07+02
príspevok od: Dominik
noo nema vodne, ale najbližšie ju skusim dať do vedra s vodou :)
najlepsie destilovanou resp. filtrovanou, pridaj par kociek ladu, citron, 4cl bieleho rumu, 2dcl ananasoveho dzusu, ozdob koktejlovou ceresnou a listkom maty :o))) pardon, nechal som sa uniest :o)))

Dominik
2009-09-16 18:37:52+02
príspevok od:
najlepsie destilovanou resp. filtrovanou, pridaj par kociek ladu, citron, 4cl bieleho rumu, 2dcl ananasoveho dzusu, ozdob koktejlovou ceresnou a listkom maty :o))) pardon, nechal som sa uniest :o)))
:))))

MajoC
2009-09-17 08:56:59+02
Je tu pár,nie moc presných reakcií.Nabíjačka môže dávať prúd aj 100A,ale akumulátor si potiahne,len koľko môže a to je závislé od vnútorného odporu akumulátora,čiže v podstate od jeho kvality.V zásade platí,že menším nabíjacím prúdom dokážem akumulátor viac nabiť.Nemenej podstatné je ale vybitie akumulátora.Tieto bežné nabíjačky,len nabíjajú,ale nevybíjajú akumulátor.Nemýľme si to s tým,že keď už foťák nenaštartuje,accu je správne vybitý.Všetky accu s obsahom Ni,by sa mali správne vybíjať,ale u bežne predávaných sád nabíjačiek s accu to tak nefunguje.Toľko v kocke.

2009-09-17 09:19:40+02
príspevok od: MajoC
Je tu pár,nie moc presných reakcií.Nabíjačka môže dávať prúd aj 100A,ale akumulátor si potiahne,len koľko môže a to je závislé od vnútorného odporu akumulátora,čiže v podstate od jeho kvality.V zásade platí,že menším nabíjacím prúdom dokážem akumulátor viac nabiť.Nemenej podstatné je ale vybitie akumulátora.Tieto bežné nabíjačky,len nabíjajú,ale nevybíjajú akumulátor.Nemýľme si to s tým,že keď už foťák nenaštartuje,accu je správne vybitý.Všetky accu s obsahom Ni,by sa mali správne vybíjať,ale u bežne predávaných sád nabíjačiek s accu to tak nefunguje.Toľko v kocke.
len pre tvoje upresnenie, pokial vystup nabijacky obmedzis na urcity prud, z ktoreho ti pri urcitom prikone vyjde nabijacie napatie, akumulator moze chciet aj x Amperov, ked mu ich nabijacka neda :o) hovori sa tomu bezpecny nabijaci prud resp. efektivna hodnota nabijania...

2009-09-17 09:31:51+02
nemas pravdu. akumulator si vo vybitom stave potiahne tolko, kolko mu nabijacka da. Akumulator je ´hlupy´ a nevie, ze mu vysoke prudy skodia. Preto existuju riadene nabijacky, ktore ten prud na zaciatku nabijania obmedzia, aby sa akumulator neposkodil.

co sa tyka vybijania, kazdy typ akumulatora (a dokonca aj kazdy vyrobca clanku si niekedy urcuje svoju) ma urcenu hranicu, na ktoru by sa mal vybit. NiCd, NiMH, LiFePo2, LiIon, LiPol maju kazda inu hranicu (kedze LiXXX clanky maju aj ine napatie :-))

dost ma totiz rozculuje, ked v t-mobile mi baba dava telefon s lipol baterkou a kaze mi ho 3x uplne vybit a nabit ... uz ma nebavi im vysvetlovat, ze keby som chcel baterku vybit, tak ju znicim...

2009-09-17 09:32:12+02
príspevok od:
ja Eneloop-y nabijam v nabijacke, ktora ma nabijaci prud 450mA...znacka nie je podstatna...vacsi prud do nich nechcem dat, lebo som skusal nabijat prudom 4,5A a je sice pravda, ze to rychlo nabije, no zivotnost ide drasticky dole...takze radsej pomenej a dlhsie mi vydrzia...aj ked za tie 2,5€/kus nie je vela...
4,5A ???? to je 2,25C, takto sa nabijaju asi len Li-ion. Eneloopy ako historicky najlepsie baterky sucasnosti si taketo nesetrne zaobchadzanie nezasluzia.

s akumulatormi mam dost skusenosti, pre NiMH odporucam 0,1C, co je pre Eneloop 200mA. V nudzovych pripadoch sa da pouzit 0,3-0,5C (600-1000mA), viac neodporucam, hlavne nie dlhodobo, pretoze, ako tu bolo spomenute, rapidne klesa ich zivotnost a schopnost davat vyssie prudy (tvrdost)

2009-09-17 09:33:35+02
príspevok od:
len pre tvoje upresnenie, pokial vystup nabijacky obmedzis na urcity prud, z ktoreho ti pri urcitom prikone vyjde nabijacie napatie, akumulator moze chciet aj x Amperov, ked mu ich nabijacka neda :o) hovori sa tomu bezpecny nabijaci prud resp. efektivna hodnota nabijania...
pri NiMH sa napatie neudava, prud treba obmedzit, pretoze kazdy akumulator je ´hlupy´ a nevie, ze mu to skodi, aj ked schopny toho je :-)

2009-09-17 09:45:29+02
ja viem, ze 4,5 je vela, preto mam nabijacku, ktora nabija konstantne 450mA...

2009-09-17 09:48:20+02
napatie je konstatne podla druhu akumulatora, ja som ho uviedol iba na ukazku...

2009-09-17 09:55:17+02
takze kazdopadne pomale nabijanie? rychlonabijanie nici clanky?

2009-09-17 10:01:40+02
ano...v principe, vsetko co je rychle, je na ukor niecoho a kvalita je otazna (az na par vynimiek, kedy je rychlost ziadana ;o)) ako hovoria stari ludia - rychlo sa ani pes nevyse... :o)

vlados
2009-09-17 10:32:48+02
Este tu nepadla zmienka o delta nabijackach, t.j. pulznych. Tie kombinuju rychlonabijacku a setrne nabijanie v jednom. Len prajs je od 100e.Ale s nimi nemam ziadne skusenosti.

MajoC
2009-09-17 11:20:09+02
príspevok od:
No veď to je jasné,tých 100A bolo iba ako príklad,keď mu dám 100A a on si je chopný zobrať iba 200mA,tak toľko si bude ťahať,keď výstup nabíjačky obmedzím na 100mA,tak si viac nepotiahne,keď má privretý ventil :-) (čo ale tieto bežne predávané sady nabíjačiek spolu s accu nedokážu).

MajoC
2009-09-17 11:26:31+02
Nabíjací prúd je obmedzený vnútorným odporom accu,takže,keď je starší accu a má vyšší vnútorný odpor,tak si nemôže potiahnuť vačší prúd,ako accu s menším vnútorným odporom.

2009-09-17 11:51:19+02
Nabíjací prúd je obmedzený vnútorným odporom accu,takže,keď je starší accu a má vyšší vnútorný odpor,tak si nemôže potiahnuť vačší prúd,ako accu s menším vnútorným odporom.
ale tento prud je stale podstatne vacsi, ako je normalny nabijaci prud. vysoky vnutorny odpor si vsimnes hlavne pri vybijani

2009-09-17 11:59:00+02
príspevok od: vlados
Este tu nepadla zmienka o delta nabijackach, t.j. pulznych. Tie kombinuju rychlonabijacku a setrne nabijanie v jednom. Len prajs je od 100e.Ale s nimi nemam ziadne skusenosti.
ja ju mam, nestoji to za to. mam ju na lipol a lifepo2 baterky, ale ma to aj dobry automaticky program na NiXX aku (tvrde 20-30C NiCd sulky nabija miestami aj 5C, pri Sanyo NiMH 2700 nesla nad 1A), ale pokial by to chcel niekto kupovat len kvoli usetreniu casu, tak to nestoji za to, radsej si treba nakupit viacero sad bateriek, obycajnu trafonabijacku ktora da 100-200mA a neriesit cas.

pri nizkom prude sa kludne moze nechat sada bateriek v nabijacke aj mesiac, nic sa jej nestane. nespotrebovany prud sa premeni na teplo (prave preto ten prud nesmie byt prilis velky) a dlhy cas nehra rolu

MajoC
2009-09-17 12:29:37+02
príspevok od:
ale tento prud je stale podstatne vacsi, ako je normalny nabijaci prud. vysoky vnutorny odpor si vsimnes hlavne pri vybijani
Vnútorný odpor je raz vnútorný odpor,to znamená,že keď má accu už zlú kapacitu (vysoký vnútorný odpor),tak accu si nedokáže pri nabíjaní vziať veľký prúd,tak isto aj pri vybíjaní nedokáže veľký prúd dať.
´vysoky vnutorny odpor si vsimnes hlavne pri vybijani´ - myslíš tým,že už accu málo vydržia v danom zariadení tipujem.V práci používam nabíjačku pre modelárov,ktorá indikuje nabíjací aj vybíjací prúd,takže ja vidím prúd on-line,čiže aj vnútorný odpor.

2009-09-17 12:58:58+02
nechcel som to sem davat, ale som modelar a tiez pouzivam nie lacne nabijacky :-)

tym ´vysoky vnutorny odpor si vsimnes hlavne pri vybijani´ som myslel to, ze si vsimnes zmenu tvrdosti baterky vplyvom vnutorneho odporu hlavne pri vybijani. Ani nie tak, ze nevydrzi dlho, ale hlavne ze nedokaze dodat taky prud, ako ´za mlada´. A aj z praxe viem, ze pri nabijani si zmenu vnutorneho odporu (co sa tyka prudu, nie teploty baterky) nevsimnes tak, ako pri vybijani. Pokial nabijas NiMH prudom 1C, tym istym prudom ju nabijes aj vtedy ak vplyvom zmeny vnutorneho odporu doslo k zmäknutiu baterky (ak neda 30C, ale len 15C). pre bezneho pouzivatela nema zmena vnutorneho odporu baterky pri nabijani (v ramci normalneho/rychleho nabijania do 1C) ziaden viditelny prejav (okrem zahrievania akumulatora okolo delta peaku, ale to tu nechcem rozoberat).

pre nezainteresovaneho cloveka zmena vnutorneho odporu ale urcite je viditelna pri vybijani. pri foteni hlavne hlavne pomalsim nabijanim blesku a stale mensim poctom zableskov. Myslim ale ze pomer zmeny kapacity a zmeny tvrdosti nie je priamo umerny, skor si vsimnes ze sa blesk pomalsie nabija, ako ze spravis menej zableskov. Myslim ze so mnou budes suhlasit

2009-09-17 13:05:56+02
ano, suhlasim, slo mi len o to, ze mu pri normalnom nabijani (do 1C) nedas tak vysoky prud, ktory si aku nemoze zobrat vplyvom vysokeho vnutorneho odporu, takze si to teda bezny uzivatel ani nevsimne. ako som pisal o prispevok vyssie, vsimne si to pri pouzivani, nie pri nabijani.

pri nabijani vysokymi prudmi (ktore ziaden vyrobca neodporuca) si to urcite vsimnes (ale tam sme radovo jednotkach C), to mas pravdu, slo mi len o prakticke pouzitie

Strana 2 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()