Fórum » O TECHNIKE

Tablet alebo laser?

petr123
2009-09-18 22:03:17+02
Ahojte, mam len klasicku lacnu opticku mys a rozmyslam nad niecim lepsim. Mate s tym skusenosti? Oplati sa priplatit si a pocitim to vyrazne pri uprave fotiek? Rozmyslam asi skor nad tabletom. Viete poradit aky a ci sa to oplati/vyuzije aj pri jednoduchsich upravach fotky? Dokazem s tym nieco viac ako s mysou? Alebo s tabletom je to len jednoduchsie, ale v konecnom dosledku vysledok bude ten isty?

Strhak
2009-09-18 22:11:48+02
výsledok je ten istí akurát s tabletom je to podstatne jednoduchšie a rýchlejšie. Je to ale hlavne vec zvyku a každý grafik ti povie niečo iné, ale vo všeobecnosti platí že tablet šetrí čas. Ak sa rozhodneš pre tablet tak jednoznačne Wacom, veľmi dobrá rada je intuos no treba počítať s niekoľko násobne drahšou cenou ako aj za tú najkvalitnejšiu myš na trhu. No ak vyskúšaš tablet nebude sa ti už ani myš chcieť chytať do ruky ;-)

Daniel.U
2009-09-18 22:14:22+02
na ovladanie pocitaca to bude horsie, podla vsetkeho to ma vaznam akurat na kreslenie. Aky som bol vyhecovany to kupit a ked som vyskusal ten intuous, rychlo ma to preslo. Treba si na to velmi dlho zvykat. Som zistil, ze na klikanie na tlacitka nieje nad dobru mys. Teraz mam Razer. Vsetky parametre ma predimenzovane a este sa aj dobre smyka

Daniel.U
2009-09-18 22:19:57+02
alebo inak by som to povedal, ked si zobereme do uvahy taky standard ako je Lightroom, tak tam zrejme tablet lepsi nebude. Za jedno by uzivatel musel byt na neho 100% zvyknuty, co negrafik nieje a za druhe dobry tablet stoji 8000 a viac. Take hovno ako som mal ja za 2000 je nepouzitelne

Strhak
2009-09-18 22:22:22+02
príspevok od: Daniel.U
na ovladanie pocitaca to bude horsie, podla vsetkeho to ma vaznam akurat na kreslenie. Aky som bol vyhecovany to kupit a ked som vyskusal ten intuous, rychlo ma to preslo. Treba si na to velmi dlho zvykat. Som zistil, ze na klikanie na tlacitka nieje nad dobru mys. Teraz mam Razer. Vsetky parametre ma predimenzovane a este sa aj dobre smyka
vravím čo človek to iný názor, ak by mal kúpiť dáku malú srandu tak to nemá význam. Ja tablet považujem za tablet od rozmeru A5 respektíve A4 a viac. Pri týchto je to ovládanie už veľmi dobré a úplná lahôdka je WACOM Cintiq 21UX to už je vec len škoda tej ceny :-(((

Daniel.U
2009-09-18 22:24:56+02
príspevok od: Strhak
vravím čo človek to iný názor, ak by mal kúpiť dáku malú srandu tak to nemá význam. Ja tablet považujem za tablet od rozmeru A5 respektíve A4 a viac. Pri týchto je to ovládanie už veľmi dobré a úplná lahôdka je WACOM Cintiq 21UX to už je vec len škoda tej ceny :-(((
zas nebud extremista :-) Dotycna uvazuje ci si kupit mys za 1000 alebo tablet za 1500 podla mna :-) Este by som chcel ohladne laseru povedat, ze to je marketingovy tah cely laser. Ziaden vplyv na presnost laser ako taky nema. Bud je ta mys vymakana alebo nie

Strhak
2009-09-18 22:29:20+02
príspevok od: Daniel.U
zas nebud extremista :-) Dotycna uvazuje ci si kupit mys za 1000 alebo tablet za 1500 podla mna :-) Este by som chcel ohladne laseru povedat, ze to je marketingovy tah cely laser. Ziaden vplyv na presnost laser ako taky nema. Bud je ta mys vymakana alebo nie
ja viem, ale vždy napíšem to čo je ozaj dobré a nie aby mi potom tu ľudia nadávali že čo som im to za blbosť poradil. Tablet za 2000 Sk nemá zmysel, zmysel dostáva zhruba od 5000 Sk a viacej

2009-09-18 22:50:29+02
kedze mam skusenosti so vsetkymi tymito technologiami, tak prispejem:
standardna ´opticka´ mys - nekupoval by som uz
laserova - mam logitech nejaku za 20Euro a je to dost rozdiel k optike. optika robila problemy pri farebnych prechodoch, co laser nerobi, je to trosku presnejsie, ale stale mys.
tablet - jednoznacne odporucam wacom bamboo medium - a5 tablet, mna vysiel asi na 150 euro. ked si clovek zvykne, je to uplne iny rozmer uprav vo fotoshope. ale kym si zvykne, tak bude nadavat pravidelne ;-)

Jozef Krajčo
externý redaktor
- moderator
2009-09-19 06:37:24+02
Vlastnim tablet TRUST Wide Screen TB-7300 a pouzivam ho pri praci s PS. Som snim spokojny. Spicka je samozrejme zn. Wacom, ale za nehorazne ceny pri mensich rozmeroch.

Ak niekolko hodin upravujes fotku netrpi ti tak zapestie. Hlavne pri technikach ktore sa vyzaduju preciznejsi pohyb, napr. selektovanie urcitej oblasti, paintbrushing.. pero tabletu urcite ocenis. Ak v grafickom programe iba par krat kliknes, ako napr. zmensenie fotky, doostrenie , kontrast.. radsej kup kvalitnu mysku..

Ak sa rozhodnes pre tablet a nie si clovek co sa zivi grafikou uplne staci A5. Ja mam velkost 30x20cm, co uz je na stole poriadny kus. Nevyhoda vacsieho rozmeru je ze sa perom moc najazdis po ploche. Je to skor pre maliarov.

Kazdopadne pri kupe tabletu mysku urcite nezahodis. Pri beznych uzivatelskych ukonoch mimo grafickeho programu tablet mysku nenahradi.

duroslav
2009-09-19 09:50:24+02
Ja si od istej doby kupujem myši iba laserové. Mal som už aj zopár optických a na niektorých povrchoch sa správali ako kedysi guľkové keď bodli zašpinené.

V blízkej budúcnosti sa chystám na tablet.

blatfuss
2009-09-19 10:15:17+02
ja sa momentalne neviem rozhodnut medzi WACOM Bamboo Fun A5,TRUST Wide Screen TB-7300 alebo GENIUS G-Pen M712 Dual-mode...potrebujem ho hlavne na kraslenie...

blatfuss
2009-09-19 10:24:32+02
príspevok od: blatfuss
ja sa momentalne neviem rozhodnut medzi WACOM Bamboo Fun A5,TRUST Wide Screen TB-7300 alebo GENIUS G-Pen M712 Dual-mode...potrebujem ho hlavne na kraslenie...
ale asi to vidim na wacom...

2009-09-19 13:32:09+02
príspevok od: blatfuss
nemas nad cim rozmyslat, wacom!

wolfino
2009-09-29 20:01:20+02
ja práve riešim tuto dilemu akurát že viem že wacom len neviem ktorý, chcem to na webdesign,logá,práca s foto a podobne, ak mi niekto vie poradiť vo výbere je bamboo fun A5 len nie som istý či A5 stačí nemal som ešte možnosti ošahať nechcem kupovať A4 ak teoreticky nemusím

wolfino
2009-09-29 20:03:49+02
a chcem pokračovať v tomto vlákne lebo je tu toho o tabletoch fakt málo tak šup všetko sem pocity,dojmi,postrehy ďakujem....

KESKOSENI
2009-09-29 20:58:10+02
prizivim sa..:)mam opticku mys,nejaka hama:)stava sa mi dost casto ze mi znicoho nic odskoci kurzor,je to dost neprijemne hlavne pri presnom obkreslovani..mam vyhodit mys,alebo pocitac,alebo doladit nastavenia,alebo nejaky softver??:) diky zo fundovanu odpoved..

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-09-29 21:16:35+02
príspevok od: KESKOSENI
prizivim sa..:)mam opticku mys,nejaka hama:)stava sa mi dost casto ze mi znicoho nic odskoci kurzor,je to dost neprijemne hlavne pri presnom obkreslovani..mam vyhodit mys,alebo pocitac,alebo doladit nastavenia,alebo nejaky softver??:) diky zo fundovanu odpoved..
Moze to byt zla podlozka (nespravna), svetlo sa obcas zle odrazi naspat do senzora.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-09-29 21:23:31+02
Tablet mam doma aj v praci. Doma Wacom Graphir 3 XL (A5), plne dostacuje na pracu s photoshopom. V praci mam Intuos 3 (A5), ale musim priznat, ze sa mi s nim robi horsie (pomocne tlacidla). Mensi tablet neodprucam. V inej praci som dlho pouzival Intuos 2 A4 Oversize, ale na Photoshop a Corel bol uz zbytocne velky, zaberal vela miesta a dlho trvala cesta z jednej strany na druhu. Takto velky tablet odporucam len ilustratorom, ktori s nim intenzivne pracuju.

Na tablet sa da zvyknut tak, ze vobec nemusis mysliet na mys. Chce to ale par tyzdnov cviku. Nenechat sa odradit a hlavne dobre si nastavit pritlak a ovladacie prvky.

Este k povodnej otazke: Tablet alebo Laser? Tabletom Dartha Vadera nepremozes!

wolfino
2009-09-29 21:23:32+02
príspevok od: KESKOSENI
už to že je to hama je na vyhodenie..... kúp myš po čase sa stáva na horšich senzoroch že to skáče kde chce poradím logitech,razer a spol to je kvalitka plus podložku netreba podceniť to bolo spomenuté vyššie

Pixxel
2009-09-29 21:25:53+02
Obzeram sa aj ja po wacom-e intuos, cakam, kedy bude ten spravny cas...
Zatial pracujem s mysou logitech G5, a nedam na nu dopustit. Nebola lacna, ale stoji za to. Treba si vyskusat niekolko mysi, ked dnes chytim do ruky inu mys, je mi povacsine luto jej majitela, ktory sa denno-denne trapi s takym dolezitym nastrojom ako je mys.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()